Γάτος στο μπαλκόνι μόνιμα

βουλα54924

Νεοφερμένο μέλος

Η βουλα54924 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6 μηνύματα.
παιδιά γειά σας,
ήθελα να ρωτήσω όποιον εχει γνώση απο γάτες, αν μπορεί ένας στειρωμένος γάτος να μείνει μόνιμα στο μπαλκόνι. μετακόμοισα πρόσφατα σε ένα καινούριο διαμέρισμα με μεγάλη βεράντα και φυσικά πήρα μαζί μου και τον γάτο μου. στο παλιο σπίτι μας, τις περισσοτερες ώρες τις περνούσε στο μπαλκόνι (πολύ μικρότερο απο αυτό που έχω τώρα) και εμπαινε και μέσα στο διαμέρισμα όποτε ήθελε. επειδή όμως δυσκολεύομαι αφάνταστα με τις τρίχες μεσα στο σπίτι και αφου τωρα έχω πια βεράντα, σκεφτηκα ο γάτος να μενει μόνιμα σε αυτήν. του πήρα και ενα σκυλοσπιτο για τα κρύα και τον εχω μονιμα εκει. προς το παρον δεν φαίνεται πλήρως εγλειματισμενος με το περιβάλλον, δείχνει να φοβαται με τους θορυβους αλλα ούτε και ιδιαίτερα ανήσυχος. τρωει κανονικα και χουρχουριζει όταν με βλέπει. δεν ειμαι σίγουρη όμως αν είναι ευτυχισμένος εκει και μήπως μακροπρόθεσμα υπαρξει προβλημα. μέσα στο σπίτι δεν θέλω να μπαινει γιατι δεν μπορώ να καθαρίζω λόγο χρόνου ευκολα τις τρίχες του και να τον περιορίσω να μην ανεβαίνει όπου μπορεί, στο τραπέζι στον νεροχύτη κτλ. εχετε καμια γνώμη αν ζουν ή όχι οι γάτες στις βεράντες?
ευχαριστώ προκαταβολικά για όποιον μπεί στον κόπο να μου απαντήσει!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

αυτο που θα σου πω ειναι απλα η αποψη μου και μονο:)
πιστευω οτι ειναι επικινδυνο να μενει μονιμα εκει κ μαλιστα χωρις επιβλεψη,ακομη κ να το κανεις το μπαλκονι οχυρο γατος ειναι κ δεν ξερεις τι μπορει να συμβει.:worry:
για τους παγκους μπορεις να τους καθαριζεις πριν μαγειρεψεις
για τις τριχες θα βρεις ενα προιον να τις μαζευεις κ θα παρεις κ μια χτενα για το γατο σου.
πιστευω οτι δεν μπορουμε να εχουμε ενα ζωο χωρις τις τριχες,εμετους,διαρροιες κτλ,απο τη στιγμη που ανελαβες να το φροντιζεις ειναι κ αυτα μεσα στη ζωη.αυτη ειναι η δικη μου αποψη.
φιλικα,κατερινα:P
μια λυση ειναι κατι τετοιο
https://media.zooplus.com/bilder/pro...arent/1/300/10824_katzenschutznetz_tran_1.jpg
https://www.mypetz.gr/attachments/1-jpg.158735/

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλησπέρα
από τη δική μου εμπειρία ζώντας με γάτες πολλά χρόνια έχω να σου πω ότι μια γάτα που ζει μόνιμα σε μικρό χώρο και χωρίς συντροφιά είναι δυστυχισμένη και καταλήγει νευρωτική, ακόμα και αν δεν το δείχνει:/:. Θα σου πρότεινα να περνάει κάποιες ώρες σε δωμάτιο του σπιτιού σου για να έχει και επαφή μαζί σου. Να τη χαιδεύεις, να παίζετε κλπ. Μπορείς να βάζεις απλά καλύμματα μόνο για τις ώρες που είναι μέσα για να μη σκορπάει τις τρίχες της παντού. Να έχεις υπόψη σου ότι αν το ζώο κάνει τα εμβόλια του και κάνει εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς από τις τρίχες του. Αν, επίσης τη χτενίζεις μια - δυο φορές την εβδομάδα οι τρίχες που θα βγάζει θα είναι ελάχιστες. Τέλος, επειδή οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες στο κρύο θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι η φωλιά που της έχεις φτιάξει στο μπαλκόνι είναι αρκετά ζεστή για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

:hmm:...δεν ξέρω...είναι όλα πολύ σχετικά...
Αν μου έλεγες ότι ¨μάζεψες¨ ένα γατάκι απ'το δρόμο,και σκεφτόσουν να το φιλοξενήσεις σε ένα περιφραγμένο μπαλκόνι,οκ,θα συμφωνούσα...Κατά το μη χείρον βέλτιστον,και μη θεωρώντας το και πάλι την ιδανική σαν λύση...
Μα το να βγάλεις στο μπαλκόνι ένα πλάσμα που εσύ επέλεξες να το μάθεις να ζει σε ένα περιβάλλον θαλπωρής,και όλο αυτό επειδή έχει τρίχες,τις οποίες ήξερες εξαρχής ότι είχε ...δεν ξέρω...εσύ πώς το αξιολογείς σαν λύση;;Κατά την ταπεινή μου άποψη,μου φαίνεται λίγο άδικα¨τιμωρητική¨ σαν πράξη,κάτι σαν εξοστρακισμός,καθώς επίσης επιφανειακή και εγωκεντρική ....Σόρυ!:redface:
Το πλάσμα αυτό δεν μπορεί να εκφραστεί λεκτικά να σου πει και την δική του άποψη,να σου πει¨δεν μ'αρέσει εδώ!:(Γιατί με τιμωρείς;Tί σου έκανα;Γιατί να μην ζω όπως πριν;¨
Απ'την άλλη πώς μπορείς να ευχαριστιέσαι την συμβίωση-αν και πλέον δεν μιλάμε για συμβίωση-με ένα πλάσμα,όταν σας χωρίζει ένα ψυχρό τζάμι;Δεν νιώθεις την ανάγκη να είναι κοινωνός και μέτοχος της καθημερινότητάς σου;Kαι εσύ της δικής του;Με τις τρίχες του ,τα γουργουρητά του,τα παιχνίδια του, με όλα τα καλά του και όλα τα ¨κακά¨ του...
Δεν αναφέρεις καν το όνομα του!Γράφεις ¨ένας γάτος¨...Πώς τον λένε τον γατούλη σου;;;
Για σκέψου λίγο και την μεριά του γατούλη σου!
Φιλικά...:)

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
θα προσπαθήσω για αρχή να του αφήνω τις ώρες που βλεπουμε τηλεόραση να μπαίνει και αυτός μέσα και μετα θα τον βγάζω έξω αν και θα το κακοφανεί πολύ και δεν θα αφήσει την γειτονια ήσυχη απο τα νιαουρισματα του. τουλάχιστον μεχρι να πιασουν για καλά τα κρύα.
αν και τον αγαπαω και δεν με ενοχλεί καθόλου να τον φροντίζω όσο αφορα το φαγητό του, την αμμο του, τα παιχνιδια του κτλ. τους εμμετους του (όταν τρωει λαιμαργα) όσο αφορά το οτι αναβαινει παντού και τις τριχες του δεν το αντεχω. οταν με παρακαλεσε η φιλη μου να τον πάρω σπίτι μου (τον ειχε βρει μικρο στον δρόμο) δεν ήξερα τι ακριβως σημαινε η συγκατοικιση με εναν γάτο. δεν μου ειπε και αυτή για τις δυσκολιες και φαινόταν πολυ απελπισμένη που δεν είχε που να τον παει και ετσι ειπα αυθορμητα το ναι.τωρα θα το σκεφτόμουν να ξαναπάρω ζώο στο σπίτι αν και ο γυφτουλας (αυτό ειναι το ονομα του :)) ευχομαι να ζήσει για πολλα χρόνια μαζι μου.

Απάντηση: γάτος στο μπαλκονι μόνιμα

Καλο ειναι η γατουλα σου να μην ειναι στο μπαλκονι, γιατι θα ειναι στενοχορεμενη και μονη της. Υπαρχουν διαφορες λυσεις για να αποφυγεις τις τριχες.(δεν εχουν μονο οι γατοφιλοι το προβλημα της τριχας) Οι γατουλες ειναι πολυ χαδιαρες και τους αρεσει να ειναι με το ατομο που την φροντιζει. Μπορεις να την αφησεις να μπαινοβγαινει στο μπαλκονι. Ελπιζω να σε βοηθησουν οι συμβουλες μας. Φιλικα:)

Απάντηση: γάτος στο μπαλκονι μόνιμα

Καλησπερα.:)
Εκτος του οτι η βεραντα ειναι επικυνδηνη,εχουμε δει απειρες περιπτωσεις γατιων που εχουν πεσει..με τραγικες συνεπειες,δεν το βρισκεις απανθρωπο μια γατα να ζει μονιμα στη βεραντα; Ειδικα οι γατες θελουν οπωσδηποτε τη συντροφεια του ανθρωπου,εκτος και αν μενουν πολλες μαζι γατες..Αληθεια..αν χρειαστει να λειψεις..που θα την αφησεις;; στην βεραντα;; Και χωρις να θελω να κανω κριτικη,αναρωτιεμαι..οταν πηρες τη γατα..δεν ηξερες οτι εχει τριχες;
Όλοι οσοι εχουμε γατες,και πιστεψε μας..ειμαστε πολλοι( Νο 1 κατοικιδιο μεσα σε σπιτια η γατα παγκοσμιως),αντιμετωπιζουμε το προβλημα της τριχας.Μονο που πλεον δεν το βλεπουμε σαν προβλημα,γιατι ειναι δεδομενο οτι οταν υιοθετησεις μια γατα..θα το εχεις και αυτο,δεν παιρνεις λουτρινο..ζωντανο οργανισμο εχεις σπιτι σου.Απλα καθαριζουμε λιγο παραπανω..εχουμε τα ρολακια μας,τη γατα μας αποπαρασιτωμενη εσωτερικα και εξωτερικα,στειρωμενη και εμβολιασμενη...και δεν υπαρχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τιποτα για να σιχαθουμε...ή να φοβηθουμε,γιατι δεν υπαρχει κανενας απολυτως κινδυνος απο τη γατα.
Ξανασκεψου το.Το να ζει η γατα αποκλειστικα εξω.στη βεραντα..ειναι πραγματικα απανθρωπο..και συνιστα και κακοποιηση ζωου.Απο το να ζησει ο γατος αποκλειστικα στη βεραντα...καλυτερα θα ηταν να τον δωσεις σε καποιον που θα μπορει να τον εχει μεσα,και να του δωσει αυτα που του αξιζουν..Φιλικα..:)

το προβλημα με τις τριχες λυνεται πολυ ευκολα χτενιζοντας το γατουλη συχνα. Δεν τρεχει και τιποτα αν κατσεις πανω σε μια τριχα. Εγω προσωπικα δεν θα τον αφηνα να ζει μονιμα σε ενα μπαλκονι απομονωμενος και αποκλεισμενος απο την οικογενεια του. Το βρισκω πολυ αδικο γι' αυτον. Αν ειναι να περασει το υπολοιπο της ζωης του εκει καλυτερα να τον χαρισεις σε καποιον που θα του παρεχει καλυτερες συνθηκες διαβιωσης.

Γεια σου!:) Και εγω με την σειρα μου βρισκω λιγο απανθρωπο να αφησεις την γατουλα σου να ζει μονιμα στο μπαλκονι (το μονιμα το λεω επειδη αναφερεις οτι θα την βαζεις στο σπιτι οταν βλεπεις τηλεοραση) Δεν ειναι κριμα να περναει τοσες ωρες μονο του στο μπαλκονι;Περα απο τους κινδυνους που υπαρχουν.Εκτος απο αυτο με το να ειναι στο μπαλκονι σημαινει οτι δεν θα περνας πολλες ωρες μαζι της και εχει αναγκη και τα χαδια και σιγουρα την εχεις κ εσυ αυτη την αναγκη υποθετω..Επισης σε οσο δυσκολη θεση να βρισκοταν η φιλη σου δεν λες αυθορμητα "ναι" οταν προκειται για μια ψιχουλα.Εχει ευθυνες οπως ενας ανθρωπος.Αν επροκειτο να υιοθετησεις ενα παιδακι θα ειχες παρομοιες υποχρεωσεις.Δεν θα το υιοθετουσες αυθορμητα...Με ολο τον σεβασμο στα λεω αυτα.
Το θεμα με τις τριχες δεν ειναι τιποτα.Απλα βουρτζιζε την τακτικα και βαλε καλυματα στους καναπεδες τα οποια και θα πλενεις τακτικα.Αυτα κ απο μενα!!!:)

σορυ που θα το πω αλλα το σκεφτομαι. δηλαδη αυτα που ζουν στους δρομους βρίσκουν καλύτερα καταλύματα απο το ωραίο σκυλόσπιτο που του εχω φτιαξει εγω στην βεράντα του γύφτουλα? και επειδή είναι εξω δεν σημαίνει οτι δεν παίζουμε και δεν εχει χάδια. μόνο το προβλημα χώρου (γιατί όσο και να πεις τα τετραγωνικά δεν είναι και τόσα πολλα σε μια βεραντα για εναν γάτο) καταλαβαίνω σαν σοβαρο μειονέκτημα και όχι τόσο το κρύο ή τα χαδια ή αλλους κινδύνους όπως το να πέσει, γιατί σε αυτό δεν δίνω καμια πιθανοτητα να συμβεί.
θα συμβουλευτώ και τον κτηνιατρο του όταν το πάω, να μου πει και αυτός ως ειδικός.
ευχαριστω και πάλι ολους

Αυτα που ειναι στους δρομους..θεωρουνται ΑΔΕΣΠΟΤΑ..το δικο σου δεσποζομενο..ειναι μια πολυ σημαντικη διαφορα αυτη..:)
Οποιοδηποτε ζωακι σε μια βεραντα..θα ειναι δυστυχισμενο...ειναι κριμα που δεν το καταλαβαινεις.
Κανεις δεν μας υποχρεωνει να υιοθετησουμε μια ψυχουλα..ειναι δικια μας αποφαση, οταν ομως το κανουμε ειμαστε υποχρεωμενοι να κανουμε τα καλυτερα για αυτο.Αλλιως καλυτερα να παει εκει που θα του δωσουν καλυτερη ζωη.:)
ΥΓ Και επειδη ειναι σημαντικο,θα σε ξαναρωτησω..σε περιπτωση που χρειαστει να πας καπου,διακοπες κλπ..τι θα γινει το ζωακι;;; θα τη βγαλει στην βεραντα;;

όταν παω διακοπες τον αφήνω στην φίλη μου. καθώς και όταν αρρωστησε ο πατερας και δεν μπορούσε να μείνει με τον γύφτουλα στο σπίτι (για 6 μήνες) τον πήγα στην φίλη μου. εχει που να μεινει στις διακοπές λοιπόν.
να ρωτήσω κατι
όταν δεν ειναι ευτυχισμενος ενας γάτος πως το καταλαβαινουμε?
ο δικος μου συνηθιζε όταν δεν του άρεσε κάτι να νιαουρίζει συνεχώς και να γρατσουνάει ότι βρεί. επίσης όταν τον επαιρνα αγκαλιά δεν χουρχουριζε. τώρα όμως αυτά δεν συμβαίνουν.χουρχουρίζει όταν τον παίρνω αγκαλιά και η μόνη αλλαγή του είναι ότι βαριέται να παιξει και φοβάται και λίγο παραπάνω τους θορύβους. αλλά αυτό πιστεύω συμβαίνει γιατί δεν εχει συνηθίσει ακομη το νεο περιβάλλον.
δεν θέλω να τον δώσω αλλου γιατί τον αγαπαω αλλα μην μήπως είμαστε υπερβολικοί και δίνουμε ανθρώπινη υπόσταση στο τι αρέσει σε ένα γάτο αναλογα με τις δικές μας ανάγκες???

Καθολου υπερβολικοι δεν ειμαστε..πιστεψε με..:) Ειναι δυνατον να πιστευεις..οτι το γατακι θα ειναι ευτυχισμενο σε μια βεραντα;;; ειδικα η γατα,σου ξαναλεω..οτι ΔΕΝ μπορει χωρις παρεα..
Τα ζωα,δεν τα παιρνουμε για να τα τοποθετουμε σε μια βεραντα...για αυτο και θεωρειται κακοποιηση..επιμενω σε αυτο..

οκ δεν το πιστευω ότι τον κακοποιώ.
θα κανω μια ερευνα ρωτώντας 2-3 κτηνιάτρους και μετα αποφασίζω πως θα το χειριστώ.

ενας γατος στο μπαλκονι ουτε να τρεξει μπορει, ουτε να σκαρφαλωσει. Του στερεις δηλαδη βασικα πραγματα. Οι γατες δεν χρειαζονται μονο χορο για να καθονται, να κοιμουνται, να τρωνε και να πινουν αλλα και να γυμναζονται. Ειναι πολυ βασικο αυτο για την υγεια του. Ενας γατος στο μπαλκονι σιγουρα μπορει να επιβιωσει, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι θα καλοπερναει :/:

Το να μενει ο γατος μονιμα στην βεραντα..απαγορευεται και απο το νομο....δες εδω...https://www.mypetz.gr/threads/Γάτα-και-νόμος.219029/ αρθρο 6...:)

Γεια σου. Είμαι σίγουρη ότι σε απασχολεί η ευτυχία του γάτου αυτού γι' αυτό και έγραψες σε αυτό το σάιτ. Όμως είναι καλά να είσαι και προετοιμασμένη να ακούσεις κάποια πράγματα που ίσως και να μη σου αρέσουν.
Νιώθώ ότι το γατάκι σου δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο.. Πως μπορεί αν περνά όλη του τη μέρα φυλακισμένο σε ένα χώρο χωρίς εναλλαγές, χωρίς ουσιαστική επαφή με άλλο πλάσμα; Ναι, σίγουρα θα του μιλάς και μπορεί και να το χαϊδεύεις κιόλας αλλά πόση ώρα μένεις μαζί του; Αρρωσταίνω όταν αργώ να μπω σπίτι και νιώθω ότι το γατάκι μου είναι μόνο του.. Έτσι μόλις μπω σπίτι, το βγάζω βόλτα, του παίζω, ξαπλώνω μαζί του στο καναπέ και βλέπουμε τηλεόραση, το μεταφέρω αγγαλιά στο κρεβάτι και του ανοίγω να βγει στη περιφραγμένη αυλή μόλις με ξυπνήσει τα ξημερώματα αφήνοντας του πάντα την επιλογή να μπει και πάλι σπίτι αν κάτι τον τρομάξει η αν απλά θέλει να επιστρέψει κοντά μου.. Και πάλι νιώθω τύψεις για όσα δεν του προσφέρω! Αν γίνομαι υπερβολική; Χμμ... από τη στιγμή που πήρα αυτό τον μικρούλη είμαι υπεύθυνη εγώ για την ευτυχία του και κανένας άλλος.. Και από τη στιγμή που δεν μπορεί να μου μιλήσει ή να επιλέξει από μόνος του τι πραγματικά θέλει να κάνει είμαι υποχρεωμένη να προβλέπω τις ανάγκες του και να κάνω ότι καλύτερο μπορώ! Και πριν μιλήσω για τις τρίχες θα σου πω ότι ο δικός μου είναι ικανός να ψεκάσει κιόλας μέσα στο σαλόνι αν δει άλλο γάτο από το παράθυρο.. Δεν είναι πάντα ονειρική λοιπόν η συμβίωση μας.. Αλλά δεν θα άλλαζα τίποτα. Γιατί αυτό το πλασματάκι μου έστειλε ο Θεός και αυτό θέλω. Έτσι όπως είναι. Με τη γουνίτσα του, με τις φοβίες του, με τα καμώματα του.
Τα αδέσποτα αν με ρωτάς, δεν βρίσκονται σε καλύτερη θέση αλλά τουλάχιστον έχουν την ελευθερία τους που είναι καλύτερο από το να ζουν περιορισμένα σε ένα μπαλκόνι μερα μπει μέρα βγει. Η άποψή μου λοιπόν είναι αν αγαπάς αυτό το πλάσμα έχεις δυο μονάχα επιλογές:
Ή του ανοίγεις τη πόρτα του μπαλκονιού για να μπει στο σπίτι ή τη πόρτα της εξώπορτας δίνοντας τον για υιοθεσία κάπου όπου θα έχει καλύτερες συνθήκες ζωής. Δεν είναι κακό να μη μπορείς να ανεχτείς τη τρίχα του γάτου. Είναι όμως κακό να τιμωρείται ο γατούλης αυτός επειδή εσύ δεν μπορείς τη τρίχα..

Δεν είναι κακό να μη μπορείς να ανεχτείς τη τρίχα του γάτου. Είναι όμως κακό να τιμωρείται ο γατούλης αυτός επειδή εσύ δεν μπορείς τη τρίχα..

Ότι πιο σωστο εχει γραφτει σε αυτο το θεμα...:)

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Κοίτα,χωρίς να θέλω να ακυρώσω τον κάθε κτηνίατρο,το πώς θα διαχειριστώ ζητήματα αρχών και κοσμοθεωρίας αν το θέλεις σε σχέση με αυτά τα πλάσματα,δεν θα μου το υποδείξει κανένας κτηνίατρος...Η καρδιά μου είναι η μόνη αρμόδια για να το κρίνει και αυτή εμπιστεύομαι πέρα και πάνω απ'τον οποιοδήποτε κτηνίατρο...Δεν έχω σπουδάσει κτηνιατρική για να ξέρω πρακτικά θέματα,που είναι σε θέση να μου προτείνει ο εκάστοτε γιατρός,όμως για θέματα ισοτιμίας και σεβασμού έχω αποκρυσταλλώσει άποψη...:)
Προσπαθώ να εξοστρακίζω την δική μου εγωκεντρικότητα,από το να εξοστρακίζω αυτά τα υπέροχα πλάσματα....
Τα γατούλια μου έχουν όνομα και υπόσταση.Είναι η μελίνα και ο αχιλλέας,και δεν πρόκειται για μια σχέση απρόσωπη...
Τα κοιτάζω και προσπαθώ να μαντέψω πώς θα μπορούσα να κάνω την ζωούλα τους καλύτερη,και όχι πως θα κάνω την δική μου πιο βολική...
Δεν θα μπορούσα να είμαι χωμένη στην καναπεδούμπα μου,και να με κοιτάζουν αυτά τα ματάκια πίσω από ένα ψυχρό τζάμι...
Oύτε θα μπορούσα να κοιμάμαι στην κρεβατάρα μουκαι στα ζεστά μου και αυτά να είναι στην ¨ομηρία¨ του μπαλκονιού...
Τα θέλω μέτοχους και κοινωνούς στην καθημερινότητά μου,και εγώ θέλω να ρουφάω και ν'απολαμβάνω την κάθε τους στιγμή....
Ανθρώπινη υπόσταση,όπως λες, στα γατιά μου δεν δίνω και δεν πρόκειται να δώσω....Δεν έχω την απαίτηση να μου βάλουν ηλεκτρική και να μαζέψουν με ρολό τις τρίχες τους....Ωστόσο γνωρίζω καλά,ότι όπως πεινάω εγώ που είμαι άνθρωπος,πεινάνε και αυτά...Όπως κρυώνω εγώ,κρυώνουν κ'αυτά...
Με μια διαφορά...εγώ αποφασίζω για τον εαυτό μου...αυτά περιμένουν από εμένα ν'αποφασίσω γ'αυτά...Οπότε η ποιότητα της ζωής τους και της σχέσης μας έχει να κάνει με μένα.......:)

Γιατι δε βγαινεις εσυ στη βεραντα? :crazy:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 4 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back