Αθανασία
Πολύ δραστήριο μέλος
Υπάρχει και η άποψη "ξανανεβαίνουμε στο άλογο μετά την πτώση"...
Ατυχήματα και δυστυχήματα συμβαίνουν συνέχεια. Θα μπορούσαν και οι άνθρωποι να κλειστούν σαν τα ποντίκια, με τόσους κινδύνους που υπάρχουν έξω...
Επειδή τη γάτα μας δεν την εμπιστευόμαστε όλοι (ανάλογα με τις εμπειρίες, οδυνηρές ή μη), θέλουμε να το ελέγχουμε το θέμα. Εγω έχω βρει το "ελεγχόμενο έξω" και λειτουργεί καλά. Η Νιάρα είναι χαρούμενη και ζει καλύτερα έτσι. Καμιά γάτα δε θα ήθελε να είναι για πάντα φυλακή! Έστω ένα μπαλκόνι κάνει μεγάλη διαφορά.
Όταν όμως οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, θα συνηθίσει και μέσα και θα περάσει σίγουρα καλύτερα απ'ό,τι π.χ. στο τσιμεντένιο κέντρο της Αθήνας!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
AdHoul
Εκκολαπτόμενο μέλος
Θα αρκεστεί στο μια χαρά μπαλκόνι. Οτι δεν γνωρίζουμε δεν μας πληγώνει...
Σημασία έχει να περνούν καλά στο σπίτι και να νιώθουν αγάπη απο εμάς. Αυτή η αποψη υποστηρίζεται δυνατά και παντού στο ίντερνετ. Οι γάτες δεν πρέπει να βγαίνουν έξω.
thumbs up!

ευχαριστώ για την πληρέστατη απάντηση

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Petrcat
Εκκολαπτόμενο μέλος
Εγώ συμφωνώ μ'αυτούς που λένε για βόλτες. Η Όλγα επηρεάστηκε επειδή σκοτώθηκε μια γάτα της από αυτοκίνητο και έβγαλε φιρμάνι "όχι οι γάτες έξω!". Αυτό δε σημαίνει ότι θα τις κλείσουμε όλες μέσα!
Δηλ, αμα της πέσει κανα καδρόνι στο κεφάλι θα πει "όχι οι γάτες στην οικοδομή" κλ.π.?
Δεν είναι όλες ίδιες. Μερικές -ακόμα και γεννημένες μέσα- είναι αλανιάρες! Είχαμε κάποτε ένα μικράκι, το υιοθέτησα από γάτα φίλου που γέννησε 3 και τα δώσανε. Από 2-3 μηνών κατάφερνε και ξέφευγε μόλις ανοίγαμε πόρτα (έστηνε καραούλι) και έβγαινε στον κήπο! Τον κλείναμε μέσα, πάλι τα ίδια! Τον στειρώσαμε όταν ήρθε η ώρα, πάλι ζήταγε έξω (και το κατλαφερνε συχνά). Η μάνα μου στενοχωριόταν μην πάθει κάτι! Μ'έβαζε (10 χρ. ήμουν) να βγαίνω μαζί του να τον παρακολουθώ. Έκανα ποδήλατο ή παίζαμε ποδόσφαιρο με τους φίλους μου και ο γάτος χαζευε και μπερδευόταν στα πόδια μας. Μεσ' τη χαρά! Σπάνια έβγαινε βόλτα εκτός αυλής, και όταν το έκανε πάντα γύριζε σε 2-3 ώρες. Πέθανε 8χρ., μέσα στο σπίτι...
AdHoul
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ρε Ανδρέα, εσύ έψαχνες να σοθ πούνε μόνο ότι "δεν πρεπει οι γάτες να βγαίνουν έξω", μούβ φαίνεται...
Εγώ συμφωνώ μ'αυτούς που λένε για βόλτες.
ξαναρχόμαστε σε αυτό που είπα και σε προήγουμενο ποστ,
ανάλογα τη γάτα λοιπόν κ το αν πρέπει ή δεν πρέπει να βγαίνει έξω.
φυσικά άμα είναι εμφανές ότι θέλει να βγει, εννοείται δε μπορείς να της το απαγορέυσεις!
Αλήθεια, όλοι όσοι αφήνουν τις γάτες να βγαίνουν στον κήπο, να παίζουν με χώματα, χορτάρια κλπ, μετά αφήνετε να ανεβαίνουν και στο κρεβάτι/σεντόνια κλπ δεν ανησυχείτε για θέματα καθαριότητας?
Αθανασία
Πολύ δραστήριο μέλος
**
Αλήθεια, όλοι όσοι αφήνουν τις γάτες να βγαίνουν στον κήπο, να παίζουν με χώματα, χορτάρια κλπ, μετά αφήνετε να ανεβαίνουν και στο κρεβάτι/σεντόνια κλπ δεν ανησυχείτε για θέματα καθαριότητας?
Μεγαλύτερο πρόβλημα καθαριότητας είναι όταν έρχονται μετά την τουαλέτα τους... Τουλάχιστον με το χορταράκι και το χώμα δεν τίθεται θέμα υγιεινής, αλλά νοικοκυριού (ευτυχώς δεν είμαι του "σχολαστικού" και "υστερικού"...). Φίλη μου δε θα'βαζε ΠΟΤΕ γάτα σπίτι της μόνο και μόνο για τις τρίχες
.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Petrcat
Εκκολαπτόμενο μέλος
** Φίλη μου δε θα'βαζε ΠΟΤΕ γάτα σπίτι της μόνο και μόνο για τις τρίχες.
Τσκ τσκ τσκ! ¨Αλλος για το χώμα, άλλος για τις τρίχες...
Τα μικρόβια που δεν τα βλέπουμε και κυκλοφορούν παντού δε σας πειράζουν; Αποστειρωμένο δεν είναιν ούτε το νοσοκομείο!
Τα καημένα τα γατάκια, "τα βρόμικα", μέσα στα "καθαρά" μας σπίτια...
Να τους βάλουμε παπο΄θτσια και να σκουπίζουν τα πόδια στο χαλάκι;

AdHoul
Εκκολαπτόμενο μέλος
μακάρι να είναι τελείως ακίνδυνο να βγαίνει στον κήπο η γάτα και μετά να ξαναμπαίνει στο σπίτι και να μην τρέχει τίποτα,
δεν είναι κακό να ρωτάς.. και να σιγουρεύεσαι.. ή να προσπαθείς τουλάχιστον!
Andria
Νεοφερμένο μέλος
Κάποτε έφερα στο σπίτι (πριν αποκτήσω το δεύτερο σκύλο μου) έναν αδέσποτο γάτο. Μέναμε μαζί στο δώμα στην ταράτσα και είχε χωρο και πολλά ψηλά φυτά να σκαρφαλώνει. Κάποια στιγμή κατάλαβα οτι του έλειπε η ζωή έξω γιατί συνεχώς σκαρφάλωνε και κοιτούσε το δρόμο. Βρήκε λύση ο κατεργαρούλης και κάθε βράδυ κατέβαινε από μια οικοδομή δίπλα ακριβώς, γυρνούσε έξω και το πρωί χαρούμενος επέστρεφε για φαγητό και χουζούρεμα. Αυτό συνεχίστηκε έως ότου ολοκληρώθηκε η πολυκατοικία δίπλα και έκλεισαν τα περάσματα που χρησιμοποιούσε ο γατούλης. Μου έκανε απίστευτη εντύπωση οτι κατάλαβε οτι δε θα μπορούσε πλέον να το έχει "δίπορτο" και οτι έπρεπε να πάρει την απόφαση "οριστικά μέσα, ή έξω"..Πήγα να τον μαζέψω από το δρόμο γιατί δεν είχε γυρίσει και αντιδρούσε με πρωτοφανή τρόπο. Χρησιμοποίησα τροφή για να τον δελεάσω και ήταν λες και δε με ήξερε...Είχε πάρει την απόφασή του. Ύστερα για μέρες ερχόταν απλώς στο σκαλί της εξώπορτας να φάει. Όταν τον παρέσυρα προς τα μέσα μήπως τον πείσω να γυρίσει άφησε το φαγητό και ζητούσε μόνο να βγεί. Σεβάστηκα τελικά την επιλογή του, και τώρα είναι έξω ελεύθερος και ευτυχισμένος. Τρώει μαζί με τα υπόλοιπα αδέσποτα κι αισθάνομαι πια οτι απλά του έδωσα αυτό που πραγματικά ήθελε εκείνος, κι όχι αυτό που ήθελα εγώ...να τον κάνω δηλαδή κατοικίδιο με το ζόρι...
Όλγα Veggie
Πολύ δραστήριο μέλος
Αρχική Δημοσίευση από Εγώ συμφωνώ μ'αυτούς που λένε για βόλτες. Η Όλγα επηρεάστηκε επειδή σκοτώθηκε μια γάτα της από αυτοκίνητο και έβγαλε φιρμάνι "όχι οι γάτες έξω!". Αυτό δε σημαίνει ότι θα τις κλείσουμε όλες μέσα! Δηλ:Συμπτωματικά, της έπεσε καρδόνι στο κεφάλι και χτύπησε. Tώρα αν μιλάς να πέσει το ταβάνι και να την πλακώσει και να πεθάνει είναι άλλο πράγμα. Nα ξέρεις όμως οτι με τις εμπειρίες έρχεται και η γνώση. Kι εγώ στην ηλικία σου άλλες ιδέες είχα.
Kαι δεν είναι τυχαίο που το λένε και οι περισσότεροι κτηνίατροι και όλες οι ζωοφιλικές σελίδες στο internet. Kάτι περισσότερο ξέρουν απο σένα. Δεν έχει τόσο σημασία το τι θέλουν. Aυτά, με το μυαλό του 3χρονου παιδιού που έχουν, δέν ξέρουν τι είναι καλό για τον εαυτό τους. Eίμαστε εδώ να τα προστατέψουμε και είναι ευθύνη μας η μακροζωία τους και η καλή τους διαβίωση.
Oπως έχει πει ο γιατρός, «οι γάτες έξω κινδυνεύουν απο χίλιες δυό αιτίες. Δεν πρέπει να βγαίνουν» . Θα πω κι ένα σχετικό που σίγουρα δεν πέρασε απο κάποια μυαλά. Πρέπει να παρακολουθεί κανείς την τουαλέτα τους. Aν δεν ουρεί και πάσχει απο τη νόσο του κατώτερου ουρογεννητικού (κοινή θανατηφόρα ασθένεια) ή έχει κάποιο αλλο πρόβλημα, αν πάει και έξω τουαλέτα δεν ξέρεις την κατάσταση της υγείας του. Eνα παραδειγματάκι μόνο ήταν.
Στη Xαλκίδα, σε χωριό μάλιστα, βρέθηκε νεκρός ο γατούλης των γειτόνων μου στην Aθήνα, ο πανέμορφος Cookie. Mόνο 1 έτους. Aκόμα κι εμείς τον αγαπούσαμε πολύ. Eίχαν φύγει για διακοπές 1 μήνα. Mια μέρα πριν γυρίσουν έγινε αυτό που έγινε. Hταν μέσα στην αυλή πασαλλημένος με... παντού, το ίδιο και η αυλή. Eίχε και αίματα στην πλάτη. Σφήγκες και μύγες πάνω του. Aυτό το θέαμα αντίκρυσε το κοριτσάκι που τον είχε όταν γύρισαν Kυριακή πρωί απο την εκκλησία. Mέσα στη λίγη ώρα που έλειπαν.
Tο σκυλάκι μιας φίλης μου προχτές πέθανε απο φόλα. O φριχτότερος θάνατος που μου έχουν περιγράψει. A'ιμα και απο τα μάτια. Bγήκε για λίγο στην ωραία φύση της Πεντέλης μόνο του απο το κήπο και έφαγε την φόλα που ήταν απ έξω.
Προσέχουμε για να έχουμε λοιπόν κι όποιος θέλει ας το καταλάβει.
Andria
Νεοφερμένο μέλος
Petrcat
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ένα σωρό κουλά λέγονται στο Internet, όιπως ανέφερε και ο Λέκτορας σε άλλο post, θέλει πολλή προσοχή με όλα αυτά τα ατεκμηρίωτα του Internet...
Προσ.χαρακτηρισμός και από την Όλγα ήταν και για την ηλικία μου, αλλά δεν πειράζει. Δεν είμαι και τόσο μικρότερός της και είχα πολλές γάτες στη ζωή μου. Κάτι ξέρω κι εγώ.
Καλό θα ήταν να συνέλθει κι εκείνη από την εμμονή (καλό και για κείνη και για τις γάτες της). Οι γάτες δεν είναι ούτε τα παιδιά μας ούτε τα παιχνίδια μας να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Είναι συντροφιά!
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Και παιδιά βρίσκονται σκοτωμένα, και ναρκωτικά, και βία, και αίσχη παντού. Όποιος όμως κλείσει αποκλειστικά μέσα τα παιδιά του, θα τον πουν εγκληματία (φυλακή είναι η λέξη). Ψυχολ.κακοποίηση πες το, στέρηση, υπερβολικό φόβο, "προσέχουμε για να έχουμε" πάντως δε μ'αρέσει!
Δεν έχω τίποτα προσωπικό με κανέναν, πώς θα μπορούσα άλλωστε; Ποιον ξέρω; Όμως έχουμε όλοι δικαίωμα να λέμε τη γνώμη μας, χωρίς φιρμάνια! Ο καθένας θα αποφασίσει τι θα κάνει σπίτι του (αφού έχει εξουσία). Εδ΄λω θα διαβαστούν οι διαφερετικές απόψεις και αυτοί που ψάχνονται θα κρίνουν.
Μην κλείσει πάντως κάποιος μέσα το γατί του, μόνο και μόνο γιατί ένα άλλο (και πολλά, σίγουρα!) το πάτησε αυτοκίνμητο! Άλλα πάλι τα καταφέρνουν και δεν τα πατάνε αυτοκίνητα. That's life!
Και το παράδειγμα που ανέφερε η Andria είναι οκ, θα πούμε γιατί άφησε το γατούλι έξω, και αν πεθάνερθ θα φταίει;
Έλεος με τις υπερβολές!
Andria
Νεοφερμένο μέλος
δεν είμαστε εδώ να ενοχοποιούμε ο ένας τον άλλο και στην τελική κανείς δε βάζει το χέρι του στη φωτιά οτι αυτό που λέει είναι το σωστό. Εκτός αν μπορεί και μιλάει με γάτες και εκείνες του απαντούν

maxi2
Δραστήριο μέλος
Στους 3 γάτους που είχα μέχρι τώρα η συμπεριφορά ήταν διαφορετική και στους 3, αν και η κατάσταση της ζωής τους ήταν η ίδια.
Ο Άσπρούλης ζεί τώρα μέσα 4 χρόνια. Αν και όταν δεί ανοικτό παράθυρο θα κοιτάξει να βγεί έξω.. δεν φεύγει μακριά απο το περβάζι του παραθύρου. Δεν έχει φτάσει ούτε και μέχρι το δέντρο που είναι ακριβώς μπροστά απο το παράθυρο και θα μπορούσε να ανέβει μια χαρά. Η φυγή του περιορίζεται μόνο μέχρι την άκρη του μαρμάρου. Αν η πόρτα είναι ανοικτή, το μόνο που θα κάνει είναι να βγάλει απλά το κεφάλι του έξω και να "κόψει" κίνηση...
Ο Ξανθούλης και όλα τα παράθυρα να είχα πάντα ανοικτά.. ποτέ μα ποτέ δεν έκανε προσπάθεια να βγεί έξω. Δεν πήγαινε ούτε καν στην πόρτα αν την έβλεπε ανοικτή. Και να καμιά φορά έβγαινε ο Ασπρούλιακας, αυτός καθόταν κάτω απο το παράθυρο και περίμενε την επιστροφή του ασώτου...
Ο Ζιζού πάλι είναι απο άλλο ανέκδοτο... Και τρυπούλα να βρεί θα κοιτάξει να βγεί έξω. Βέβαια είναι μικρός.. αστείρωτος..τσαμπουκαλής... και είναι στο σπίτι μόνο 3 μήνες...
'Ετσι λοιπόν 3 γατιά, ίδιες συνθήκες διαβίωσης, τρείς ξεχωριστοί χαρακτήρες.
'Αρα αυτό μου δείχνει ότι δεν είναι μόνο πως θα το μάθεις αλλά και τι κρύβει ένας γάτος μέσα του.
ladycat
Διάσημο μέλος
Ρε Ανδρέα, εσύ έψαχνες να σοθ πούνε μόνο ότι "δεν πρεπει οι γάτες να βγαίνουν έξω", μούβ φαίνεται...
Εγώ συμφωνώ μ'αυτούς που λένε για βόλτες. Η Όλγα επηρεάστηκε επειδή σκοτώθηκε μια γάτα της από αυτοκίνητο και έβγαλε φιρμάνι "όχι οι γάτες έξω!". Αυτό δε σημαίνει ότι θα τις κλείσουμε όλες μέσα!
Δηλ, αμα της πέσει κανα καδρόνι στο κεφάλι θα πει "όχι οι γάτες στην οικοδομή" κλ.π.?
Δεν είναι όλες ίδιες. Μερικές -ακόμα και γεννημένες μέσα- είναι αλανιάρες! Είχαμε κάποτε ένα μικράκι, το υιοθέτησα από γάτα φίλου που γέννησε 3 και τα δώσανε. Από 2-3 μηνών κατάφερνε και ξέφευγε μόλις ανοίγαμε πόρτα (έστηνε καραούλι) και έβγαινε στον κήπο! Τον κλείναμε μέσα, πάλι τα ίδια! Τον στειρώσαμε όταν ήρθε η ώρα, πάλι ζήταγε έξω (και το κατλαφερνε συχνά). Η μάνα μου στενοχωριόταν μην πάθει κάτι! Μ'έβαζε (10 χρ. ήμουν) να βγαίνω μαζί του να τον παρακολουθώ. Έκανα ποδήλατο ή παίζαμε ποδόσφαιρο με τους φίλους μου και ο γάτος χαζευε και μπερδευόταν στα πόδια μας. Μεσ' τη χαρά! Σπάνια έβγαινε βόλτα εκτός αυλής, και όταν το έκανε πάντα γύριζε σε 2-3 ώρες. Πέθανε 8χρ., μέσα στο σπίτι...
επειδη της τελευταιες μερες ειδαν πολλα τα ματια μου κ μετα απο αυτο που επαθα με την λετιτσια την αδερφη της πατουνας που αυτη η κοπελια δεν τολμαει να ξαναπερασει απο το στενο κ κανει κυκλο ολοκληρο εγω θα πω ενα μονο πραγμα μεσαααααααααααααααααααααα τερμα κ οι βολτες
Ismini
Διάσημο μέλος
Παντως οταν την αφηνουμε εξω ανεξελεγκτη παιζεται κορωνα γραμματα η ζωη της γατας.
υσ. Νομιζω πως υπαρχει ενας "παραδεισος" για γατες κι αυτος ειναι η Υδρα.
Χωρις αυτοκινητα και με κατοικους που τις αγαπουν και τις ταϊζουν.
Γι αυτο υπαρχουν εκει παντου γατες! Μεχρι και στην αποβαθρα βρηκα ενα μικρο βρεγμενο. Ε λοιπον εκει θα τον αφηνα εξω το Σιβα! (Φτανει να μην τον εκλεβε κανεις).
Lady
Δραστήριο μέλος

Αθανασία
Πολύ δραστήριο μέλος
Hagane no kokoro
Είναι περίεργο που στα γιαπωνέζικα έχουν την ίδια λέξη για την καρδιά και το πνεύμα...
Lady
Δραστήριο μέλος

vicki v.
Δραστήριο μέλος
είναι πάντα επίκαιρο. Εγώ προσωπικά πριν μετακομίσω στην Αμερική (σε μονοκατοικία με κήπο) ζουσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και έτσι η Σβούρα μεγάλωσε 'εσωτερικού χώρου" και ήταν και πανευτυχής με τις λιγοστές βόλτες στο μικρό μας μπαλκονάκι.
Αν είχα επιλογή αυτή τη στιγμή δεν θα βρισκόταν έξω από το σπίτι αλλά θα την έβγαζα μόνο με το λουράκι όπως έκανα παλιά. Επειδή όμως είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση το γατί μου, αναγκαστικά βγαίνει και βόλτες μόνη της κάποιες ώρες της ημέρας. Και φυσικά τρέμει το φυλοκάρδι μου. Χθες τσακώθηκε πρώτη φορά με άλλη γάτα (πήγε στην αυλή του γείτονα και της έφαγε από μία άλλη γάτα μαύρη που τη λένε Άννι και είναι μία θεά) και γύρισε στο σπίτι με γρατσουνισμένο αυτάκι.
Αυτά δεν μπορώ να τα αποφύγω. ΤΟυλάχιστον όχι τώρα. Αυτό που με παρηγορεί είναι πως δεν περνούν πολλά αυτοκίνητα από το δρόμο, ότι δεν υπάρχουν αδέσποτα γατιά και σκύλοι (που σημαίνει πως όλα είναι εμβολιασμένα και σπιτίσια) και ότι δεν υπάρχουν φόλες. Κάτι είναι και αυτό.
Αν και δεν μπορώ να πω, ο Μαρκ ο καλός μου πάντα έχει το νου του στη Σβουρίτσα όταν είναι ελεύθερη στον κήπο. Γενικά την προσέχουμε όπως θα κάναμε και για ένα παιδάκι.
ΑΝ είχα επιλογή όμως, μέσα και πάλι μέσα.
vicki v.
Δραστήριο μέλος
Αλλά τελικά ήταν η γατούλα που μπέρδεψε τους ορόφους και γρατσουνούσε τη δική μου πόρτα χαχαχα
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool