Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Ένα αδέσποτο είναι πιο έξυπνο επειδή σπούδασε στο πανεπιστήμιο του δρόμου.
Ξέρει να αποφεύγει τους κινδύνους και να βρίσκει την τροφή του.
Προτιμάμε αδέσποτα γιατί δεν τα αγοράζουμε σαν να ήταν αντικείμενα αλλά μας επιλέγουν αυτά.
Υπάρχουν και κάτι ανθρώπινες φυλές στον Αμαζόνιο, που επιβιώνουν κυνηγώντας την τροφή τους. Τους καθιστά πιο έξυπνους αυτό από εμάς που ζούμε στα τσιμέντα και δεν κυνηγάμε την τροφή μας;
Το κάθε ζωάκι είναι προσαρμοσμένο στο περιβάλλον που ζει. Το αδέσποτο δυσκολεύεται να αποφεύγει τους κινδύνους του διαμερίσματος, πχ τα μάτια της κουζίνας, και το γατί του σπιτιού δυσκολεύεται να αποφεύγει τα αυτοκίνητα. Ούτε το ένα είναι χαζό, ούτε το άλλο. Οποιαδήποτε γάτα και αν αφήσεις έξω θα μάθει να βρίσκει την τροφή της. Είναι το γνωστό "ένστικτο επιβίωσης".
Όσο για τα αδέσποτα, από προσωπική εμπειρία έχω παρατηρήσει ότι τα περισσότερα τείνουν να είναι υπερβολικά χαδιάρικα και αγαπούν τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Επειδή μου αρέσουν αυτοί οι χαρακτήρες σε γάτα, θα προτιμούσα αδέσποτο
Το γεγονός ότι σώζεις μια ζωούλα από τον δρόμο, το θεωρώ δεδομένο 
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
fockos
Επιφανές μέλος
Υπάρχουν και κάτι ανθρώπινες φυλές στον Αμαζόνιο, που επιβιώνουν κυνηγώντας την τροφή τους. Τους καθιστά πιο έξυπνους αυτό από εμάς που ζούμε στα τσιμέντα και δεν κυνηγάμε την τροφή μας;
Το κάθε ζωάκι είναι προσαρμοσμένο στο περιβάλλον που ζει. Το αδέσποτο δυσκολεύεται να αποφεύγει τους κινδύνους του διαμερίσματος, πχ τα μάτια της κουζίνας, και το γατί του σπιτιού δυσκολεύεται να αποφεύγει τα αυτοκίνητα. Ούτε το ένα είναι χαζό, ούτε το άλλο. Οποιαδήποτε γάτα και αν αφήσεις έξω θα μάθει να βρίσκει την τροφή της. Είναι το γνωστό "ένστικτο επιβίωσης".
Όσο για τα αδέσποτα, από προσωπική εμπειρία έχω παρατηρήσει ότι τα περισσότερα τείνουν να είναι υπερβολικά χαδιάρικα και αγαπούν τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Επειδή μου αρέσουν αυτοί οι χαρακτήρες σε γάτα, θα προτιμούσα αδέσποτοΤο γεγονός ότι σώζεις μια ζωούλα από τον δρόμο, το θεωρώ δεδομένο
![]()
Δεν είναι καθόλου το ίδιο, να συγκρίνουμε 2 διαφορετικούς πολιτισμούς (οι οποίοι έχουν αναπτύξει διαφορετικές δεξιότητες και διαφορετικη εφυία από την δική μας).
Μπορείς να συγκρίνεις τα παιδιά πλουσίων με τα παιδιά ανθρώπων που έχουν λιγότερα λεφτά και κατοικούν στην Ελλάδα, προφανώς ένας παιδί που έχει μαθεί να κουμαντάρει μόνο τουν εαυτό του από 12 χρονών πιστεύω ότι είναι πιο ικανό να προοδευσει αν η κοινωνία του έδινε τις ίδιες ευκαιρίες που θα έδινε στο πλουσιόπαιδο επειδή έχει μεγαλύτερη εφυία
Το πλουσιόπαιδο ίσως αποκτήσει στο μέλλον πτυχία, δόξα, σεβασμό και το άλλο παιδί τίποτα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι πιο χαζό.
Επειδή στην εποχή μας στην Ελλάδα τα έχουμε πια όλα έτοιμα και το μόνο που κάνουμε είναι να κρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις, πιστεύω ότι ο μέσος όρος εφυίας των Ελλήνων έχει πέσει σε σύγκριση με παλαιότερα.
Προφανώς δεν συμφωνείτε με τον ισχυρισμό μου ότι τα αδέσποτα είναι πιο έξυπνα παρόλα αυτά το πιστεύω (όπως το πιστεύουν και πάρα πολλοί) .
Είναι σαν να συγκρινουμε τους χιμπατζήδες που ζουν στην ζούγκλα με τους χημπατζήδεδες που είναι σε ζωολογικούς κήπους
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ελισσάκι
Νεοφερμένο μέλος
Ήταν ισορροπημένα, ευγενικά, έξυπνα και γεμάτα ευγνωμοσύνη. Ακόμα κι αν ήταν πολύ μικρά μάθαιναν τόσο γρήγορα! Χαίρονταν τις αγκαλιές και τα χάδια, αλλά δεν είχαν και πρόβλημα να μείνουν μόνα. Δεν μου πήγαινε όμως να τους στερήσω εντελώς την ελευθερία τους και αυτό δυστυχώς ήταν μοιραίο
η κοινωνία μας δεν είναι γατόφιλη - δυστυχώς! Ο πρώτος γατούλης που είχα πριν από πολλά χρόνια ήταν σιαμέζος. Ήταν λίγο "χαλβάς" αλλά τον αγαπούσα πολύ. Καθόταν στο μπαλκόνι, και μέναμε ισόγειο, αλλά ουδέποτε επιχείρησε να φύγει. Τελικά πέθανε από λευχαιμία παρόλο που ποτέ δεν έβγαινε από το σπίτι. Τώρα πιστεύω ότι ήταν ήδη μολυσμένο όταν το είχα σώσει από τη γυάλα του pet shop. Ποτέ ξανά γάτα από pet shop! Η καλύτερη λύση τελικά είναι ένας πολύ καλά περιφραγμένος κήπος που θα δίνει ασφάλεια και θαλπωρή σε πολλά αδέσποτα γατάκια! Αυτό είναι ένα όνειρο, αν ποτέ βέβαια τον αποκτήσω μόνο αδέσποτα θα έπαιρνα πάλι!Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
vasopent
Εκκολαπτόμενο μέλος
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
mpoulaalekoula
Πολύ δραστήριο μέλος
Η εξυπνάδα ενός γατιού που ζει στο δρόμο και ενός άλλου που ζει μέσα στο σπίτι, για εμένα είναι η ίδια. Το πόσο θα αναπτύξει και θα χρησιμοποιήσει την εξυπνάδα του εξαρτάται όμως από τα ερεθίσματα που θα λάβει στη ζωή του.
Εάν κάποιος πάρει ένα γατάκι ράτσας και το θέλει καθαρά για λόγους βιτρίνας, ε τότε το γατάκι και προβληματικό θα βγει αλλά και δυστυχισμένο.
Το ίδιο όμως θα συμβεί και με ένα αδέσποτο σε μια ανάλογη περίπτωση. Έχω πολύ έντονα παραδείγματα συγγενικών μου προσώπων στο μυαλό μου γι'αυτό το λέω..
Το εάν μια γάτα έχει αναπτύξει το κυνηγητικό της ένστικτο επειδή ζούσε έξω, εγώ αυτό θα το ονόμαζα ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ και όχι εξυπνάδα.
Selina Kyle
Τιμώμενο Μέλος
Άποψή μου πάντα, αλλά προταιρεότητα για υιοθεσία έχουν τα γατάκια που έξω στο κρύο κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ενώ τους αξίζει μια ζεστή γωνιά κοντά στο τζάκι όπως σε όλα τα γατάκια του κόσμου.
marina289
Περιβόητο μέλος
Δεν τα έσωσα από τον δρόμο (αν και αυτό παίζεται), αλλά τα ¨έσωσα¨ από πιθανούς κακούς γονείς...
Έχω πάει σε 5-6 σπίτια που είχαν γατάκια περσίας, ...μόνο στο 1 είχα την εντύπωση ότι τα γατάκια ήταν καλά...τα περισσότερα ήταν γεμάτα κόμπους, γεμάτα τσίμπλες , παραμελημένα,στα μισά σπίτια είχαν χρησιμοποιηθεί για ένα διάστημα σαν μηχανές αναπαραγωγής, και να αναφέρω και το γεγονός ότι τα περσάκια βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης...
Οπότε, ναι, ίσως κατά ένα έμμεσο τρόπο, να τα έχω σώσει και εγώ από τον δρόμο, σαν επικείμενη πιθανότητα....
Και το έχω πει πολλές φορές... το χειρότερο που μπορώ να σκεφτώ από ένα αδέσποτο, είναι ένα δεσποζόμενο που έγινε αδέσποτο....
Το να έχεις γάτα περσίας, προϋποθέτει να είσαι πολύ πιο υπεύθυνος , δηλαδή να διαθέτεις πολύ περισσότερο χρόνο στην φροντίδα, την ενασχόληση και την καθαριότητα , από ότι αν είχες υιοθετήσει αδεσποτάκι...
Θέλω να πω ότι το ¨τίμημα¨ είναι πολύ μεγαλύτερο, και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση...
Αρκεί να σας πω ότι τα χτενίζω και τα ξετσιμπλιάζω 2 φορές την ημέρα... η ίδια διαδικασία...ζεσταίνεις χαμομήλι ή νερό , βγάζεις το βαμβακάκι,παίρνεις τη χτένα, κτλ, κτλ...(Χθες βράδυ δεν τα ξετσίμπλιασα γιατί είχα βγει και όταν γύρισα βαριόμουν, και σήμερα είναι χάλια τα ματάκια τους...)
Και να μην πω για το σπίτι που θέλει κάθε μέρα καθάρισμα...
Και δεν διαμαρτύρομαι...αποφάσισα να υιοθετήσω αυτές τις υπάρξεις, και θα το υποστηρίξω με τον πιο ακέραιο και υπεύθυνο τρόπο....
Οπότε είναι σχετικό το πότε θεωρείται ότι ¨σώζεις¨ μία ύπαρξη...
Δεν είναι καλά ένα γατί όταν του προσφέρεις, απλά, στέγη και φαγητό, και όταν το παίρνεις από το δρόμο...
Εγώ ¨έσωσα¨ τα δικά μου από πιθανούς αδιάφορους γατογονείς, που ίσως να τα είχαν παραμελημένα μέσα στις τσίμπλες και τους κόμπους, που ίσως να τα υιοθετούσαν για να τα μετατρέψουν σε μηχανές αναπαραγωγής, που ίσως δεν λάμβαναν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες της ράτσας...
Lord Kratos
Τιμώμενο Μέλος
Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι η γάτα γενικότερα είναι ένα όμορφο και πανέξυπνο ζώο εκ φύσεως οπότε δε μπορώ να κάνω κάποιο διαχωρισμό μεταξύ τους ως προς αυτό.
Όταν πάρω και δεύτερη γάτα το κριτήριο μου δεν θα είναι να πάρω ένα γατί επειδή θα έχω την ανάγκη να κομπάζω ότι έχω μια πανέξυπνη ή πανέμορφη γάτα αλλά γιατί θα θέλω να της προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ.
ROZALIA78
Δραστήριο μέλος
)Ακόμα και για το ότι το να σώσεις ένα γατί δεν έχει να κάνει μόνο με το να το μαζέψεις από το δρόμο και θα σας πω απλά την ιστορία της Ροζαλίας η οποία ήταν κλεισμένη από 4 εβδομάδων σε ένα γυάλινο κλουβί petshop μέχρι να μου τη φέρει ο Γιώργος 16 εβδομάδων ποια, δεν την έπερνε κανείς λόγο κρίσης βλέπετε. Φανταστείτε πως μεγάλωσε αυτό το γατί μέσα στο κλουβί και τι προβλήματα συμπεριφοράς έχει ακόμα και σήμερα.
Βέβαια εμένα είναι η κοράκλα μου και πάντα θα την αγαπάω και θα την προσέχω και ποτέ δεν θα μετανιώσω για την επιλογή μου.
Το κακό με τα ζώα που εμπορεύονται όμως με αυτόν τον τρόπο πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.
Ο Γιώργος δεν έχει ιδέα από όλη αυτή τη φιλοσοφία και μου την πήρε όπως έχω αναφέρει ξανά σαν παρηγοριά της απώλειας που είχα με τον Felix το πρώτο μου περσάκι.
Πόσο ακόμα όμως θα περίμενε μέσα στο κλουβί?
Και μιας και μιλάμε για αδέσποτα έχω ένα γατούλι που ταΐζω εδώ και καιρό και έχω κάνει σκέψεις να τον μαζέψω σπίτι είναι νεαρούλης αλλά έχει κάποιες δαγκωματιές πίσω από τα αυτιά και έλλειψη τρίχας στα σημεία αυτά δεν θα πρέπει με το που θα τον βάλω στη γατοφόρο να τον πάω στο γιατρό για εξετάσεις αίματος κτλ? Άρα και τα αδεσποτάκια έχουν τα έξοδα τους ΑΛΛΑ ναι σώζεις μια ζωούλα από το δρόμο όχι όμως πως είναι και ο μόνος τρόπος και εγώ έσωσα τη Ροζαλίτσα από το κλουβί και η Μαρίνα από ανεύθυνους γονείς τα δικά της.
Selina Kyle
Τιμώμενο Μέλος
Το σκέφτομαι και πονάω ακόμα.
ROZALIA78
Δραστήριο μέλος
Καλά αυτοί οι άνθρωποι δεν δένονται καθόλου με αυτά τα ζωάκια? Δεν τα πονάνε?
Πώς να δεθούν με άλλους ανθρώπους μετά? Πως γίνετε να έχουν υποτιθέμενα συναισθήματα για ανθρώπους και όχι για ζωάκια που είναι και εντελώς αγνά και χωρίς κακίες? Πραγματικά ξέρω πως είναι σύνηθες το φαινόμενο αλλά το μικρό μου μυαλουδάκι δεν θα μπορέσει να καταλάβει αυτές τις πράξεις ποτέ.
le chat noir
Τιμώμενο Μέλος
bulukitsa
Νεοφερμένο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Συνημμένα
Mauros Gatos
Εκκολαπτόμενο μέλος
Μπραβο ρε Μιχαλη! Respect!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
rodirdi
Εκκολαπτόμενο μέλος

Claire Rentfield
Επιφανές μέλος
Κι εγω μαζι.
Bonjovicat
Νεοφερμένο μέλος

Selina Kyle
Τιμώμενο Μέλος
Lord Kratos
Τιμώμενο Μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool