isavvas
Λέκτορας Κτηνιατρικής Αναισθησιολογίας ΑΠΘ
Ας υποθέσουμε ότι σε 20-30 χρόνια αναπτύσσουν και εφαρμόζουν τη μεταμόσχευση νεφρού σε γάτες δύο-τρία μεγάλα κτηνιατρικά νοσοκομεία στην Ευρώπη. Ας υποθέσουμε ακόμη ότι η γάτα σας παθαίνει χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και έχει άμεση ανάγκη από μεταμόσχευση νεφρού. Ο κτηνίατρός σας επικοινωνεί με ένα από τα ειδικά νοσοκομεία, σας μεταφέρει τις λεπτομέρειες, εσείς βρίσκετε με πολύ κόπο τα χρήματα και αποφασίζετε να προχωρήσετε στην επέμβαση. Πού θα βρείτε όμως δότη; Άλλη γάτα δεν έχετε. Κανένας δικό σας δεν δέχεται να προσφέρει τη γάτα του. Η πολυαγαπημένη σας γατούλα χρειάζεται άμεσα μόσχευμα. Ο χρόνος τρέχει εις βάρος της. Ο πειρασμός είναι μεγάλος. Τόσα αδέσποτα κυκλοφορούν...
Θα υιοθετούσατε ποτέ ένα αδέσποτο γατί για να δώσει ένα νεφρό του στη γάτα σας και να τη σώσετε από βέβαιο θάνατο;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ladycat
Διάσημο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Lady
Δραστήριο μέλος
Κατερίνα
Πολύ δραστήριο μέλος
Όσο το σκέφτομαι όμως... δεν ξέρω... μπορεί και να το έκανα. Είναι δύσκολο μερικές φορές να απαντήσεις σε υποθετικές ερωτήσεις, ιδίως όταν αφορούν την υγεία και τη ζωή κάποιου που αγαπάς. Πάντως αν το έκανα θα έπαιρνα κι εγώ το άλλο γατάκι σπίτι.
Απ την αλλη, ποιος μου εγγυατε οτι το αδεσποτο ειναι υγιες?(στους δρομους γυρναει αλλοστε!).
Επισης, εξαρταται και απο την ηλικια της γατας μου που πασχει απο νεφρικη ανεπαρκεια...
Ειναι ενα ζητημα το οποιο χρειαζετε πολυ σκεψη....

Mariel
Πολύ δραστήριο μέλος
maxi2
Δραστήριο μέλος
Δεν ξέρω βέβαια μέχρι που θα έφτανα...αλλά θα κοίταγα να σώσω το λατρεμένο μου γατί.
Απο την άλλη διαμορφώνω ένα πλαίσιο που σήμερα χρειάζεται ένα νεφρό, αύριο μια καρδιά, μεθαύριο κάτι άλλο, όπου οι προνομιούχοι γάτοι (οι δικοί μας), απλά θα απλώνουν μέσω των ιδιοκτητών μας το χέρι και θα τα παίρνουν. Και έτσι θα ζουν περισσότερα χρόνια. Το καλύτερα για αυτούς έχει να κάνει σε τελική ανάλυση με το καλύτερα για μας. Πάλι εμείς καθορίζουμε τους όρους του παιχνιδιού με βάση τα δικά μας "θέλω" με τις καλύτερες των προθέσεων. Αυτό δεν μας κάνει ζωόφιλους, ιδιοκτήτες γάτων μας κάνει, απο τη στιγμή που κανένας δεν μπορεί να ξέρει εαν το ταλαίπωρο το αδέσποτο θέλει να δώσει το νεφρό του μιας και αυτό δεν έχει ιδιοκτήτη να μας το πεί μέσω αυτού. Νομίζω ότι εαν συνεχίσουμε έτσι θα γίνουμε πολύ κακοί μεταφραστές των θελήσεων των ζώων. Το ότι θα το πάρουμε σπίτι μας και θα το φροντίζουμε δεν μας κάνει να διαφέρουμε πολύ απο αυτούς που λένε "φάτε κρέας, αλλά τουλάχιστον να ακολουθούνται οι σωστές συνθήκες σφαγής". Και στη μια και στην άλλη το θεωρώ στη καλύτερη περίπτωση άλλοθι νοήμονων ανθρώπων και στη χειρότερη υποκρισία του κερατά
(είπα κακιά λέξη). Λίγο μπερδεμένα . Και για να απαντήσω. ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑ. Εαν μέσα στο κύκλο ζωής του ζώου μου είναι και η πιθανότητα να παρουσιάσει τέτοιο πρόβλημα την αποδέχομαι και ζω με αυτήν θεωρώντας την ένα ρίσκο που παίρνω ζώντας μαζί του. Να εκμεταλλευτώ όμως το είδος του για να φτιάξω εγώ το "βιονικό" γάτο δεν το κάνω. Προτιμώ να καταναλώσω τα όποια θετικά προς τα ζώα αισθήματα έχω στο να σώσω όσα πιο πολλά μπορώ, όχι το ένα που ζω μαζί του. Θα πάω μέχρι εκεί που η φύση του και το είδος του μου επιτρέπει να πάω, δεν θα χρησιμοποιήσω τους ομοίους του σαν ανταλλακτικά.
maxi2
Δραστήριο μέλος
Είναι θεμιτό να θέλεις ο γάτος σου να ζήσει πολλά και ακόμα πιο πολλά χρόνια και το ερώτημα είναι πάλι παραπλανητικό γιατί απευθύνεται στο θυμικό και εύκολα απαντάει κανείς "Ναι ότι χρειαστεί ο γάτος μου θα το κάνω", το ερώτημα όμως για μένα είναι πόσο σωστό είναι να παρεμβαίνουμε στο κάθε είδος με το σκεπτικό ότι θα το κρατήσουμε παραπάνω χρόνο ζωντανό. Δεν αλλάζω ένα νεφρό μόνο και τελειώσε. Ακολουθείται μια ολόκληρη διαδικασία με την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή με τις όποιες παρενέργειες μπορεί να έχει αυτό στη ζωή τη δική του αλλά και στη ζωή των άλλων γάτων.
Απο την άλλη διαμορφώνω ένα πλαίσιο που σήμερα χρειάζεται ένα νεφρό, αύριο μια καρδιά, μεθαύριο κάτι άλλο, όπου οι προνομιούχοι γάτοι (οι δικοί μας), απλά θα απλώνουν μέσω των ιδιοκτητών μας το χέρι και θα τα παίρνουν. Και έτσι θα ζουν περισσότερα χρόνια. Το καλύτερα για αυτούς έχει να κάνει σε τελική ανάλυση με το καλύτερα για μας. Πάλι εμείς καθορίζουμε τους όρους του παιχνιδιού με βάση τα δικά μας "θέλω" με τις καλύτερες των προθέσεων. Αυτό δεν μας κάνει ζωόφιλους, ιδιοκτήτες γάτων μας κάνει, απο τη στιγμή που κανένας δεν μπορεί να ξέρει εαν το ταλαίπωρο το αδέσποτο θέλει να δώσει το νεφρό του μιας και αυτό δεν έχει ιδιοκτήτη να μας το πεί μέσω αυτού. Νομίζω ότι εαν συνεχίσουμε έτσι θα γίνουμε πολύ κακοί μεταφραστές των θελήσεων των ζώων. Το ότι θα το πάρουμε σπίτι μας και θα το φροντίζουμε δεν μας κάνει να διαφέρουμε πολύ απο αυτούς που λένε "φάτε κρέας, αλλά τουλάχιστον να ακολουθούνται οι σωστές συνθήκες σφαγής". Και στη μια και στην άλλη το θεωρώ στη καλύτερη περίπτωση άλλοθι νοήμονων ανθρώπων και στη χειρότερη υποκρισία του κερατά(είπα κακιά λέξη). Λίγο μπερδεμένα .
Για να μην παρεξηγηθώ...
Δεν θα κάνω το οτιδήποτε για να σώσω την ζωή του γάτου μου, εις βάρος μιας άλλης ζωής.. απλά λέγοντας "θα κάνω τα πάντα" μέσα στα πλαίσια που μπορώ να κάνω εγώ και ο γιατρός.
Δεν θα σκότωνα ποτέ, δεν θα έπαιρνα ποτέ όργανο απο άλλο ζωντανό. Τι φταίει αυτό στο κάτω κάτω, αν ο δικός μου έχει πρόβλημα;;;
Και μιας και μιλάμε για θέματα οργάνων... πως θα ήταν αν υπήρχαν γατιά δωρητές οργάνων;;;
Γιατί μονο σε ανθρώπους;;;
Θα ανοίξω post για το θέμα...
Γωγω
Δραστήριο μέλος
θα εχω ενα ζωο 10 χρονια, καθε μερα, ολη μερα, να με κοιταει τα ματια, αρρωστο, να περιμενει απο μενα, να με εμπιστευετε και να ειναι σιγουρο οτι εγω θα το φροντισω και θα του δωσω οτι καλυτερο, αφου αυτο κανω ηδη δεκα χρονια..
Ναι θα το εκανα.
Θα εδινα και το δικο μου νεφρο, για να σωθει ο σκυλος μου..
maxi2
Δραστήριο μέλος
Πως θα σας φαινόταν να υπήρχε ενας οργανισμός για δωρητές Οργάνων των ζώων;;
Δεν θα ήταν χρήσιμο για τα κατοικιδιά μας να ξέρουμε ότι αν πάθουν κάτι θα υπάρχει και μια άλλη λύση, πέρα απο το να αφήνουμε το ζώο να υποφέρει και τέλος τον θάνατο;
Αλήθεια είναι άραγε εφικτό κάτι τέτοιο;;
Τώρα για το ερώτημα: Δεν ξέρω, εαν σκεφτείς ότι οι περισσότεροι οικόσιτοι γάτοι πεθαίνουν με κατεστραμμένα τα όργανα τους απο τις φαρμακευτικές αγωγές, αλλά και απο την ίδια τη φύση των νοσημάτων που παθαίνουν, δεν ξέρω πως θα ήταν πρακτικά δυνατόν να συντηρηθεί μια τέτοια προαπάθεια χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε στα αδέσποτα. Και εγώ το είδος μου το αγαπάω, αλλά δεν το εμπιστεύομαι. Το τι έχει κάνει με τις καλύτερες των προθέσεων δεν λέγεται και το χειρότερο δεν το τρομάζει κιόλας.
Κατερίνα
Πολύ δραστήριο μέλος
χριστινα
Διάσημο μέλος
Σίγουρα όχι από αδέσποτα γατάκια που είναι μια χαρά και θα τα μάζευαν γι' αυτό το λόγο. Δεν θα ήθελα κάτι τέτοιο. Ούτε θα ήταν χρήσιμο σε υπερήλικα γατάκια με πολλαπλά προβλήματα. Αλλά για παράδειγμα το συκώτι ή άλλα όργανα του γάτου μου ήταν μια χαρά όταν πέθανε και ήταν μικρός. Αν με αυτά σωνόταν το γατάκι κάποιου άλλου που το αγαπούσε, θα χαιρόμουν να το το κάνω. Δεν ξέρω αν η ευθανασία επηρεάζει γενικότερα τα όργανα ενός ζώου. Γιατί στο δικό μου για παράδειγμα τελικά έκανα. Αν έπρεπε να περιμένω να πεθάνει μόνος του και να υποφέρει για ώρες ακόμη για να δωρίσω τα όργανά του, δεν θα το έκανα.
Και ύστερα είναι το κόστος. Και γι' αυτόν που δίνει τα χρήματα (αν τα έχει ή αν μόνο ένας εκατομμυριούχος θα είχε αυτή τη δυνατότητα) αλλά και γι' αυτόν που θα έκανε κάτι τέτοιο (αν θα είχε πελάτες ή θα πείναγε)
Στο δικό μου γάτο πάντως αν είχα τη δυνατότητα θα το έκανα και θα πλήρωνα αδρά γι' αυτό, αρκεί να μου έδιναν κάποιες καλές πιθανότητες επιβίωσης (και καλής επιβίωσης). Και το σπίτι μου θα πουλούσα! Ηταν όμως υγειέστατος κατα τα άλλα και μικρός σε ηλικία. Αν είχε πολλαπλά προβλήματα ή ήταν πολύ μεγάλος δε ξέρω αν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία
χριστινα
Διάσημο μέλος
Αρκεί να μη δημιουργούσα πρ'οβλημα στο αδέσποτο (πχ δεν θα έπαιρνα το συκώτι ή τη καρδιά του). Τώρα αν κι εκείνο πάθαινε νεφρική ανεπάρκεια μεγαλώνοντας και του είχε μείνει μόνο ένα νεφρό........ τι να πω. Θα είχα συνδράμει σε αυτό και θα έπρεπε να το υποστώ
Οταν είχε πρόβλημα ο γατούλης μου είχα τρελαθεί που δεν είχα τη δυνατότηα μεταμόσχευσης. Θα ήθελα να υπάρχει κάποια τράπεζα.
Σίγουρα δεν θα σκότωνα ένα αδέσποτο για να σώσω το δικό μου
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Φανταστείτε μια συζήτηση να γίνεται πριν από πολλά χρόνια με θέμα: θα δεχόσασταν να πειραματιστεί ο άνθρωπος σε ζώα για το καλό της ανθρωπότητας ή όχι; Πάνω κάτω τα ίδια μπορεί να λέγονταν και τότε. Εγινε και είναι αποδεκτό.
Αν δεν επαρκούν τα όργανα από δωρεές οργάνων, και αν συμφέρει οικονομικά η συντήρηση ζώων, θα περισυλλέγονται τα αδέσποτα ακριβώς γι αυτό το σκοπό. ή μπορεί να εφαρμοστεί η κλωνοποίηση, ή η εκτροφή, ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις. Πάντως θα γίνει και θα γίνει αποδεκτό. Ο συνδυασμός ανάγκη και το οτι δεν θα γίνεται μπροστά στα μάτια μας, θα το επιτρέψει να γίνει. Κι αυτό θα γίνει και πολλά άλλα θα γίνουν και είναι ζήτημα χρόνου μόνο. Σιγά –σιγά. Παίρνοντας υπ όψιν το διάστημα που χρειάζεται η κοινωνία για να αποδεχτεί κάτι. Να ταλαντευτεί, να το χωνέψει και να γείρει προς την πλευρά που την ευνοεί.
lactoula
Πολύ δραστήριο μέλος

χριστινα
Διάσημο μέλος
Να ρωτήσω όμως κάτι άλλο. Αν στα αζήτητα αδέσποτα που πιάνονται γίνεται ευθανασία κάποια στιγμή, τα συγκεκριμένα αδέσποτα θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως δότες αφού ούτως η άλλως θα θανατωθούν και είναι κατα τα άλλα υγειέστατα? Σ' αυτό δεν ξέρω τι να απαντήσω. Ισως με λυπεί παρα πολύ πως κάποια ζωάκια θανατώνονται χωρίς λόγο. Αλλά πάλι, δεν ξέρω αν θα ήθελα κάποιο όργανο από ένα τέτοιο ζωάκι. Είναι διαφορετικό να έχει πεθάνει ένα ζωάκι από φυσικά αίτια και να δωρίστουν τα οργανά του που είναι σε κατάσταση να δωριστούν. Τουλάχιστον έτσι το αισθάνομαι
vicki v.
Δραστήριο μέλος
Eπειδή πάντα σε τέτοιες ερωτήσεις παίρνω ως κριτήριο τι θα έκανα αν ήταν άνθρωπος, θα απαντήσω ΟΧΙ.
Θα συμφωνήσω απόλυτα. Δεν θα το έκανα (ειδικά με δόλιο τρόπο χρησιμοποιώντας αδέσποτο ζώο). Υποθετικά μιλώντας πάντα, ο μόνος τρόπος που θα δεχόμουν να γίνει η μεταμόσχευση είναι με τη χρήση νεφρού γάτας που έχει πεθάνει από φυσικά αίτια και εφόσον μπορώ να το γνωρίζω αυτό.
Όπως ανέφερε και η Νερίνα - καμιά φορά πρέπει να βάζουμε τα όρια μας στο πόσο θα επεμβαίνουμε στη φύση.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool