Είναι ανάγκη να κόβουμε τα νύχια στις γάτες;

Να της "μάθεις" να μη βγάζει νύχια όταν σκαρφαλώνει πάνω σου, λίγο δύσκολο έως αδύνατον θα έλεγα :hmm:
Διότι ακριβώς χρησιμοποιεί τα νυχάκια της για να σκαρφαλώσει, γραπώνοντας ό,τι βρει, άσχετα αν είναι ρούχο ή φρέσκια σάρκα:P Κι επειδή αντιμετώπιζα το ίδιο πρόβλημα, αυτό που είχα καταλάβει ήταν οτι λόγω της μικρής της ηλικίας σκαρφάλωνε εκεί που δεν μπορούσε(?) δεν είχε μάθει(?) να κάνει άλματα.
Αυτό λοιπόν που μπορείς να της μάθεις (όσο δύσκολο κι αν ακούγεται) είναι η εξοικείωση με το κόψιμο των νυχιών από εσένα:yes:. Το ίδιο έκανα κι εγώ με την δική μου, δεν λέει να την τρέχεις στον κτηνίατρο κάθε που περνάνε 10-15 μέρες που θα τα βλέπεις να μεγαλώνουν. Αγόρασα λοιπόν ένα ειδικό ψαλιδάκι γι αυτή τη δουλειά και με πολλή προσοχή, όταν η γατούλα είναι
χαλαρή και μισο-κοιμάται, κόβω στην άκρη τα νυχάκια,αλλά επαναλαμβάνω με προσοχή να κόβω μόνο το διαφανές μέρος του νυχιού πριν φτάσει στο ροζ οπου είναι τα αιμοφόρα αγγεία και αν κοπεί εκεί θα αιμορραγήσει και θα πονέσει.
Και καλό είναι μόνο τα νύχια των μπροστινών ποδιών, τουλάχιστον στην αρχή.
Στην αρχή ομολογοώ δυσκολεύτηκα, είτε γιατί περίμενα να είναι εντελώς ακούνητο το ποδαράκι της, ψιλο-έτρεμε το χέρι μου
από φόβο μη την πληγώσω και βέβαια μου έπαιρνε κάποιο χρόνο. Οι κτηνίατροι το κάνουν σε χρόνο dt και πολύ πιο αποτελεσματικά, αλλά δεν μετάνοιωσα που της το κάνω εγώ στο σπίτι και δεν έχει πάρει την όλη διαδικασία από φόβο(πολλά γατιά αντιδρούν έντονα όταν πάει κάποιος να τους κόψει τα νύχια).
Έτσι λοιπόν ηρέμησαν τα ποδαράκια μου που ήταν γεμάτα σημάδια, αν και τώρα πλέον έχει μεγαλώσει και δεν σκαρφαλώνει, αλλά πηδάει πάνω μου μ'ένα σάλτο:P

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

761, πόσο μηνών είναι η δική σου;
Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να είναι μικρή.
Τα μικρά γατάκια συνηθίζουν να το κάνουν αυτό, να προσπαθούν, δηλαδή, να σκαρφαλώσουν επάνω σου οπότε με τα νύχια τους θα σε γρατζουνάνε άθελά τους.
Εγώ αυτό το οποίο έκανα ήταν αρκετή υπομονή με τον Απόλλωνα ο οποίος είχε κάνει τα πόδια μου ριγέ. ;)
Το κόψιμο στα νύχια όταν γίνεται πολύ προσεκτικά μου φαίνεται μια καλή λύση.
Συνήθως, είναι πιο εύκολο να τους τα κόψεις όταν κοιμούνται. :)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αχ πόσο μου λείπουν οι γρατσουνιές ενός μικρού γατιού που νιαουρίζει δυνατά :inlove::inlove:
Γιώργο μου, κι εγώ πιστεύω ότι είναι καλό να τους κόβουμε τα νύχια, ίσως καλύτερα άμα είναι ενήλικα. Όμως δεν το χω κάνει ποτέ στον δικό μου, του τα κόβει η κτηνίατρος..
Τι ψαλίδι χρησιμοποιείς; Και πόσο νύχι κόβεις; Πως να αποφύγεις να πληγώσεις το γατί;

Πώς θα της μάθω να μη βγάζει νύχια όταν προσπαθέι να σκαρφαλώσει στο πόδι μου; Της φωνάζω "κακό" και "όχι νύχια" ( :redface: ) όταν το κάνει, αλλά μήπως τελικά καταλάβει ότι δεν πρέπει να σκαρφαλώνει καθόλου πάνω μου;

Σημείωση: Τα νύχια της τα έκοψε ο γιατρός πριν 2 εβδομάδες περίπου και πάλι τσιμπάνε..

Είναι πάρα πολύ εύκολο!
Όταν σου βγάζει τα νύχια της πιάνεις το ποδαράκι (την πατουσίτσα της) και το κλείνεις απαλά με την παλάμη σου και της λες σε ήρεμο τόνο "μη".;)
Εμείς αυτό της κάναμε όποτε έβγαζε νύχια και σταμάτησε να το κάνει! Της το κάναμε επίσης όταν έξυνε τα νυχάκια της στα έπιπλα!
Οι θηλυκές πάντα βγάζουν πιο εύκολα τα νύχια τους από τα αρσενικά!

Επίσης τα νύχια της τα έχω κόψει καμιά -δύο φορές την ώρα που κοιμάται και δεν καταλαβαίνει και πολλά!
Βέβαια μια φορά που ήταν ξύπνια και της τα έκοψα ίσα ίσα που την νανούρισε...
Με ένα ψαλιδάκι που θα βρεις σε pet shop της κόβεις λίγο τις ακρούλες , έτσι ώστε να είσαι σίγουρος ότι δεν θα πετύχεις και το δέρμα και σου τραυματιστεί!

Μπα, φοβάμαι να της το κάνω μόνη μου. Ίσως, αν δω το γιατρό μια φορά, μπορεί.. Αλλά είναι και μικρή η καημένη, περίπου 5 μηνών.

πηγαινε μια μερα και πες της να σου δειξει! Δεν ειναι τιποτα , απλα δεν της τα κοβεις πολυ μεσα! Καλυτερα που ειναι μικρουλα για να συνηθίσει!!

Αν καθοταν ο Μακ θα του τα εκοβα γιατι με εχει γεμισει νυχιες πανω στο παιχνιδι και ειδικα οταν μου αγκαλιαζει το χερι για να μου το "φιλησει" και δεν το αφηνει μεχρι να αποφασισει εκεινος το ποτε. Οποτε θα τον παω στον κτηνιατρο.

Αχ πόσο μου λείπουν οι γρατσουνιές ενός μικρού γατιού που νιαουρίζει δυνατά :inlove::inlove:
Γιώργο μου, κι εγώ πιστεύω ότι είναι καλό να τους κόβουμε τα νύχια, ίσως καλύτερα άμα είναι ενήλικα. Όμως δεν το χω κάνει ποτέ στον δικό μου, του τα κόβει η κτηνίατρος..
Τι ψαλίδι χρησιμοποιείς; Και πόσο νύχι κόβεις; Πως να αποφύγεις να πληγώσεις το γατί;

Χρησιμοποιώ ένα ειδικό νυχοκοπτάκι για γάτες, αν ψάξεις σε καταστήματα με είδη για γάτες σίγουρα θα βρεις.
Όσον αφορά το κόψιμο των νυχιών, πρέπει να προσέξεις να μην κόψεις την περιοχή του νυχιού που γίνεται ροζ, κοντά στη βάση δηλαδή.
Κόβεις μόνο το λευκό κομμάτι (το μυτερό), δηλαδή, φαντάσου το πολύ 2 χιλιοστά. :)

:inlove::inlove::inlove:
Ριάννα κι εγώ τα ίδια λέω!! Αφού κοιτάζω σημάδια από παλιές (ενίοτε και νέες) γρατζουνιές με νοσταλγία:inlove::inlove::inlove::inlove:

Αφού τα γατούλια μας ζουν μες στο σπίτι δεν υπάρχει πρόβλημα να τους τα κόβουμε τακτικά. Θέλω να πω ότι από τη στιγμή που δεν τα χρειάζονται για να αμυνθούν ή να σκαρφαλώσουν σε κάποιο δέντρο, μπορούμε να τα κόβουμε, αν αυτό είναι εφικτό. Αλλα δε θεωρώ ότι είναι απαραίτητη διαδικασία.Εκτός κι αν έχουν επιθετική συμπριφορά και χρησιμοποιούν τα νυχια τους σε εμάς(πράγμα ίσως σπάνιο)

Στη γατούλα που είχα, δεν της άρεσε να της τα κόβω κι έτσι τα άφηνα. Αλλά ο Βίκτωρας είναι άλλο πράγμα! Τον βάζω στην ποδιά μου και μόλις δει το ψαλιδάκι ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΖΕΙ και τρίβεται σε αυτό κι έπειτα κάθεται και απολαμβάνει την όλη διαδικασία σα να βρίσκεται σε σπα! :laugh::laugh:

Εμένα πάλι ο Απόλλωνας κάθεται πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι η Άρτεμις.
Στην Άρτεμη τα κόβω όταν κοιμάται κι εάν με πάρει πρέφα δεν αντιδράει.
Για κάποιο λόγο όμως κάνει σαν τρελή να φάει τα κομμένα νύχια της! :eek:

Καλησπέρα και χρόνια πολλά Στον γάτο μου εδώ και ένα μήνα εκοψα την πρωινη τσάρκα στους δρόμους. Νομιζω όμως οτι τα νύχια του καπως εχουν μεγαλώσει γιατί σκαλωνουν στα υφάσματα .Πηγαινει και στο ονυχοδομιο αλλά τα χαλια και οι πολυθρονες παραμένουν οι αγαπημενες του ενναλακτικές .Σημερα το πρωί του έφερα κατι κουτσουρα για τζακι . Πιστεύετε οτι αυτα θα λιμάρουν ικανοποιητικα τα νύχια του ? Δεν θελω να του τα κοψω γιατι είναι κατι που δεν θα μπορουσα να το κανω η ιδια αλλά ο βασικότερος λόγος ειναι ότι φοβαμαι μήπ ως καποια μερα βγει απο καμια ανοιχτη πορτα και δεν θελω να ειναι αόπλος.
Ηταν και ο "δεν σηκώνω πολλά " γάτος της γειτονιάς και τωρα υπάρχουν νέοι μαγκες .

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά κι από εμάς:santa:

Τα φρέσκα κούτσουρα για το τζάκι, επίσης εξυπηρετούν στο ικανοποιητικό λιμάρισμα αρκεί να συμφωνεί και ο γάτος και να τα προτιμάει ;) Γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι παράλληλα δεν θα χρησιμοποιεί και άλλες "απαγορευτικές" επιφάνειες, τις εναλλακτικές που λες (δες και το θέμα μας "Γρατζουνιές και έπιπλα")
Ωστόσο υπάρχουν φυσικά αποτρεπτικά όπως το λεμόνι, καθώς και προτάσεις, όπως το να βάλεις κολλητικές ταινίες διπλής όψεως στις επίμαχες επιφάνειες, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι λύσεις αποτελεσματικές.
Μόνες δυο λύσεις βλέπω:α) Να αρχίσεις να κόβεις τα νυχάκια του (ο κτηνίατρος θα σου δείξει πώς ακριβώς και βέβαια με την προϋπόθεση οτι θα συναινέσει κι ο γάτος) να τον προσέχεις να μη βγει έξω (αν δε είναι στειρωμένος ,δεν είναι τόσο πιθανό ακόμα και να βγει να μπλέξει σε γατο-καυγά) ή β) Να το πάρεις απόφαση οτι έχοντας γατί στο σπίτι θα πρέπει να θυσιάσεις μερικά έπιπλα και χαλιά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αν βγει έξω, τα κομμένα νύχια είναι το τελευταίο που θα τον απασχολήσει. Και αντίστοιχα, και νυχάρες να έχει είναι το τελευταίο που θα τον βοηθούσε έξω. Άλλωστε μπορείς να του τα κόψεις λίγο, όχι σύριζα, οπότε θα έχει πάλι νυχάκι να χρησιμοποιήσει - ο κτηνίατρος μας τα κόβει σύριζα αλλά αυτός ξέρει και το κάνει γρήγορα, εμείς επειδή κωλώνουμε και αργούμε κιόλας μέχρι να τα καταφέρουμε, κόβουμε απλά τις άκρες, το πιο μυτερό σημείο. Βοηθάει πάρα πολύ μέσα στο σπίτι και αποτρέπει τραυματισμούς και δικούς μας και της γάτας γιατί όταν τα νύχια της σκαλώνουν σε υφάσματα και έπιπλα μπορεί να τραυματιστεί, πχ να ματώσει το νύχι της ή να πάθει διάστρεμμα ή κάτι.

Τα ονυχοδρόμια και τα κούτσουρα λιμάρουν ελάχιστα τα νύχια τα οποία συνεχίζουν να μακραίνουν κανονικά, δεν πρόκειται το νύχι να μείνει κοντό επειδή ξύνεται σε ονυχοδρόμιο.

Καλό θα είναι να προσέξεις να μη φύγει ο γατούλης έξω, εκτός αν μπορείς να τον βγάλεις σε κήπο/μπαλκόνι με επίβλεψη, και να τον στειρώσεις. Οι στειρωμένοι γάτες δεν μπλέκουν σε καυγάδες. Κάποιοι κτηνίατροι λένε διάφορες βλακείες ακόμα, ότι οι στειρωμένοι γάτοι είναι φλώροι και τις τρώνε αν βγουν έξω, αλλά δεν ισχύει και είναι τελείως ανοησία. Ο στειρωμένος γάτος δε θα μπλέξει σε καυγά άρα θα είναι πιο ασφαλής. Επίσης ο στειρωμένος γάτος δεν εχει κομμένα πόδια, μπορεί να χτυπήσει και να τρέξει αν μπλέξει σε καυγά.

Για τα νύχια, ζήτα απ' τον κτηνίατρο να στα κόψει και να σου δείξει πώς τα κόβουν, αγόρασε το ειδικό ψαλιδάκι (3-4 ευρώ κάνει) και καλή επιτυχία!

Τελευταία επεξεργασία:
Καλησπέρα και χρόνια πολλά κι από εμάς:santa:

Τα φρέσκα κούτσουρα για το τζάκι, επίσης εξυπηρετούν στο ικανοποιητικό λιμάρισμα αρκεί να συμφωνεί και ο γάτος και να τα προτιμάει ;) Γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι παράλληλα δεν θα χρησιμοποιεί και άλλες "απαγορευτικές" επιφάνειες, τις εναλλακτικές που λες (δες και το θέμα μας "Γρατζουνιές και έπιπλα")
Ωστόσο υπάρχουν φυσικά αποτρεπτικά όπως το λεμόνι, καθώς και προτάσεις, όπως το να βάλεις κολλητικές ταινίες διπλής όψεως στις επίμαχες επιφάνειες, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι λύσεις αποτελεσματικές.
Μόνες δυο λύσεις βλέπω:α) Να αρχίσεις να κόβεις τα νυχάκια του (ο κτηνίατρος θα σου δείξει πώς ακριβώς και βέβαια με την προϋπόθεση οτι θα συναινέσει κι ο γάτος) να τον προσέχεις να μη βγει έξω (αν δε είναι στειρωμένος ,δεν είναι τόσο πιθανό ακόμα και να βγει να μπλέξει σε γατο-καυγά) ή β) Να το πάρεις απόφαση οτι έχοντας γατί στο σπίτι θα πρέπει να θυσιάσεις μερικά έπιπλα και χαλιά.

Σε ευχαριστώ alcyone για την άμεση απάντηση . Εννοειται ότι ο γάτος μου ειναι πολυτιμότερος του χειροποίητου μάλλινου χαλιού αλλά θέλω να μείνει κάπως αξιοπρεπές και αυτό . Οπως και οι πολυθρόνες. Σε πρώτη φάση θα ακολουθήσω τη λυση της κολλητικής ταινιας για τις ράχες των πολυθρόνων , το λεμόνι για το χαλί( να το ψεκάζω λες με ένα διάλυμα νερου λεμονιου?)Τον έβαλα βέβαια να μυρίσει λεμόνι και δεν δυσαρεστήθηκε στο ελάχιστο . Οσο για τα νύχια διστάζω .Είναι λιγοτερο από 3 μήνες στειρωμένος και τον βλέπω αρκετά ζωηρό με το θέμα αυτό . Αλλωστε ο λόγος που τον μάντρωσα ήταν επειδη και στειρωμένος όταν εβγαινε εξω ξεκινουσαν οι γατοκαβγαδες . Οι γείτονες θυμωναν ...Γενικά αισθανόμουνα οτι κινδυνευε και απο τους μικροτερους γατους αλλα και απο τους γειτονες. Τωρα που είναι σπίτι , μπαλκονι η γειτονιά ειναι ήσυχη .Καλη πρωτοχρονιά !!!:santa::

Αν ο γάτος δεν δυσαρεστήθηκε αρκετά με το λεμόνι, τότε ας μη δυσαρεστήσεις τα χαλιά σου, γιατί πολύ φοβάμαι οτι άμα τα ψεκάσεις με λεμόνι, όταν η επιφάνεια του χαλιού στεγνώσει, θα κολλάει.:/:
Είπαμε ο γάτος πάψει να τα φθείρει, αλλά όχι και να χρειαστούν επειγόντως καθαριστήριο!:hehe:

Προσωπικά, της δικής μου της τα κόβω η ίδια τα νύχια (μόνο των μπροστινών ποδιών) ελάχιστα στις άκρες και μόνο το διάφανο μέρος τους, με το ειδικό ψαλιδάκι, όταν ησυχάζει και κάθεται πάνω μου.
Αν αποφασίσεις να κάνεις το ίδιο στο γάτο σου, μη δοκιμάσεις μόνη σου αν πριν δεν τον πας στον κτηνίατρο να το κάνει εκείνος την πρώτη φορά.
Η στείρωσή του είναι σχετικά πρόσφατη και πιθανόν η ζωηρότητά του να οφείλεται σε σεξουλικές ορμόνες που ακόμα υπάρχουν στον οργανισμό του και ήταν ο λόγος που εξακολουθούσε να τσακώνεται με άλλους γάτους. Σε λίγους μήνες όταν θα είναι πιο ήρεμος και ήσυχος και θα μπορέσεις να κάνεις μόνη σου αν θέλεις μια απόπειρα κοπής νυχιών.
Βρήκα κι αυτό το βιντεάκι, με tips πώς να αποτρέπουμε τα γατιά μας από το να ξύνουν τα έπιπλα:
https://www.youtube.com/watch?v=-XZxyWEiQZM

Μπορεί κάποια από αυτά που προτείνει (με πρώτο το ψαλίδισμα των νυχιών, ακολουθούμενο από την ταινία διπλής όψεως που λέγαμε) να δουλέψει στην περίπτωσή σας.

Να έχετε μια υπέροχη νέα χρονιά!
t7249.gif
t09032.gif

Και σε σένα alcyone εύχομαι μία πολύ καλή Νέα Χρονιά!!

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back