Εμετός!

Γεια σας!
Έχω ένα γατούλη 3,5 ετών και πριν 2 βδομάδες άρχισε να κάνει εμετούς κίτρινες βλέννες. Πριν κάθε εμετό φώναζε :( Τον πήγαμε στην κτηνίατρο η οποία μας πρότεινε να περιμένουμε καμιά βδομάδα αφού έτρωγε και ήταν ζωηρός. Δυστυχώς οι εμετοί συνεχίστηκαν ώσπου άρχισε να του μειώνεται και η όρεξη αλλά και για μια μέρα δεν είχε ενεργηθεί. Τον ξαναπήγαμε στην κτηνίατρο η οποία μας σύστησε primperan και παστούλα για τριχόμπαλες αλλά και εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία. Όλα καλά, μάλλον έβγαλε τριχόμπαλα στα κόπρανα, σταμάτησαν και οι εμετοί αλλά η τιμή της ALT είναι 130... τρώει μόνο με σύριγγα και πάμε κάθε μέρα στη γιατρό για ορό και επειδή έχει μερικά δέκατα του δίνει και αντιβίωση...αύριο τον πάμε για υπέρηχο...και η γιατρός θέλει να του χορηγήσει κορτιζόνη.Μας λέει ότι έιναι αρκετά ασαφή τα συμπτώματα και πραγματικά έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον. Έχετε ίδεα τι θα μπορούσε να συμβαίνει; Μας είπανε για λιπίδωση ακόμα και καρκίνο ήπατος...Έχω τρομάξει και στεναχωρηθεί πάρα πολύ.Μήπως δε θα έπρεπε να του χορηγούμε τόσα φάρμακα;
Ξέχασα να αναφέρω ότι του δίνουμε και 2 ml Nujol ημερησίως και μόνο μετά από αυτό ενεργείται.
Ευχαριστώ πολύ!!!

Λυπάμαι πολύ που ταλαιπωρείται ο γατούλης, αλλά πιστεύω οτι τα φάρμακα είναι "αναγκαίο κακό" στην περίπτωσή του:(
Θα έλεγα να ακολουθήσεις με θρησκευτική ευλάβεια τις συστάσεις και την αγωγή που του δίνει η γιατρός, κι αν δεν δείξει βελτίωση ή δεν σε καλύπτει η συγκεκριμένη, δεν θα'ταν κακό να ζητήσεις και μια δεύτερη γνώμη.
Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι το καλύτερο για τον γατουλίνο και να ξεπεράσει το πρόβλημα όποιο κι αν είναι :flowers:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κάναμε τον υπέρηχο και η διάγνωση ήταν χολαγγειίτιδα με πιθανή παγκρεατίτιδα... Και όλα αυτά από μια τριχόμπαλα!!!Συνεχίζουμε με αντιβίωση και κορτιζόνη. Έχει βρει τη διάθεσή του και πλέον τρώει μόνος του!!!!Αλλά έχουμε ακόμα κάποια δέκατα:hmm:...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κάναμε τον υπέρηχο και η διάγνωση ήταν χολαγγειίτιδα με πιθανή παγκρεατίτιδα... Και όλα αυτά από μια τριχόμπαλα!!!Συνεχίζουμε με αντιβίωση και κορτιζόνη. Έχει βρει τη διάθεσή του και πλέον τρώει μόνος του!!!!Αλλά έχουμε ακόμα κάποια δέκατα:hmm:...

Περαστικά να είναι και στο εξής να είναι πάντα υγιής κι ευτυχισμένος! :)

Ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!:clapup::D:clapup::D:clapup:

Καλημέρα!
Η Μπριαμίτσα ακόμα να κάνει εμετό... Της δίνω πάστα πότε-πότε, και θα της πάρω κι άλλο γατόχορτο, αλλά νομίζω είναι καιρός να ρωτήσω πάλι το γιατρό... :hmm:
Η μητέρα μου μού είπε ότι εφ'όσον τη βουρτσίζω καθημερινά, μπορεί να μην έχει καν πολλές τρίχες να βγάλει, αλλά εγώ σκέφτομαι ότι για να μην έχει βγάλει ποτέ τριχόμπαλες, κάτι πρέπει να γίνει. :(

Πάντως μου έκανε εντύπωση ότι ενώ έκανε εμετό στο ταξίδι, πριν από 2.5 εβδομάδες, δεν είχε καθόλου τρίχες (είχε κάνει λόγω ναυτίας). Κι ας της είχα ήδη ξεκινήσει την πάστα.

Αφου δεν κανει εμμετο, εκτος απο αυτο του ταξιδιου που οπως λες ηταν απο ναυτια, σημαινει πως η παστα εχει κανει την δουλεια της. Δεν πρεπει να εχει τριχες πια να βγαλει, προφανως τις εβγαλε στα κακακια της γι' αυτο και δεν τις ειδες. Επισης απο οτι εχω παρατηρησει και στα δικα μου πρεπει να περναει η εποχη της μεγαλης τριχοπτωσης, εχει φτιαξει πολυ το μαλλακι τους, αρα δεν νομιζω πως συμβαινει κατι ανησυχητικο, ολα μοιαζουν να πηγαινουν καλα.
Για να σου φυγει ομως το αγχος, ρωτα και τον κτηνιατρο σου και να δεις που θα σου πει τα ιδια.:)

καλημέρα. έχω διαβάσει κατά καιρούς μηνύματά σας και τώρα θα ήθελα την βοήθεια σας. έχω έναν γατούλη 1,5 χρονών τον βρήκα 2 ημερών στα σκουπίδια και μεγάλωσε με μπιμπερό οπότε η λαιμαργία του δεν έχει όρια. είναι στειρωμένος και του δίνω την purina tonus urinary. κατά διαστήματα κάνεις εμετούς από την λαιμαργία του αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. έχει από το σάββατο,του έδωσα λίγη κονσερβούλα(την τρώει αρκετό καιρό) και την έκανε εμετό. δεν ανησύχησα αλλά μετά έφαγε κροκέτα και ξανάκανε. και το βράδυ άλλες δύο φορές αλλά έβγαλε υγρά..την κυριακή μόλις έφαγε έκανε πάλι την ξηρά τροφή. του εξαφάνισα την τροφή και το απόγευμα όταν του έδωσα λίγο ζαμπόν το έφαγε και όλα καλά. την δευτέρα που του ξαναέδωσα κροκέτα πάλι εμετό αλλά του πήρα την τροφή,πήρα τον κτηνίατρο κ είπε για γαστρεντερίτιδα κ να το παρακολουθώ. την τρίτη όλα καλά κ κροκέτα έφαγε κ κανένα πρόβλημα. σήμερα το πρωί χωρίς να φάει έκανε εμετό κ έβγαλε κ λίγο από την χθεσινή τροφή, γιατί δεν την μασάει και έκανε άλλες 5 φορές σε διάστημα 10 λεπτών όπου έβγαλε απλά υγρά. παίζει να είναι τριχόμπαλες ή τον ενοχλεί η τροφή??για τριχόμπαλα δεν του έχω δώσει κάτι ποτέ, τον χτενίζω όχι συχνά, έχει πάρει χάπι αποπαρασίτωσης πριν 15 μέρες κ η διάθεσή του είναι τέλεια. όπως πάντα.χοροπηδάει, τρέχει και κυρίως πεινάει και τον λυπάμαι..μήπως έχετε καμιά ιδέα??σας ευχαριστώ

Τώρα του δίνεις ειδική τροφή για το γαστρεντερικό; Αν πρόκειται για γαστρεντερίτιδα λογικά θα έπρεπε κάπως να ανταποκρίνεται. Αγωγή δεν σας έδωσε ο γιατρός; Μήπως χρειάζεται να τον πας από εκεί; Για τριχόμπαλες δεν ξέρω, αλλά με τόσους εμετούς δεν θα τις είχε βγάλει; :hmm:Νομίζω καλύτερα να τον δει από κοντά ο κτηνίατρος...

όχι δεν του δίνω κάποια ειδική τροφή. μου είπε απλά να το παρακολουθήσω να δω πως πάει. αλλά δεν ξέρω τι να κάνω.

Δοκομασε ριζακι με κοτοπουλακι λιγες μερες ,ειναι ερεθισμενο το στομαχι του για καποιο λογο.

εντάξει θα το δοκιμάσω να δούμε..σε ευχαριστώ πολύ:)

Καλημέρα!
Η Μπριαμίτσα ακόμα να κάνει εμετό... Της δίνω πάστα πότε-πότε, και θα της πάρω κι άλλο γατόχορτο, αλλά νομίζω είναι καιρός να ρωτήσω πάλι το γιατρό... :hmm:
Η μητέρα μου μού είπε ότι εφ'όσον τη βουρτσίζω καθημερινά, μπορεί να μην έχει καν πολλές τρίχες να βγάλει, αλλά εγώ σκέφτομαι ότι για να μην έχει βγάλει ποτέ τριχόμπαλες, κάτι πρέπει να γίνει. :(
Εμένα, πάντως, η δικιά μου, που δεν της έχω δώσει ποτέ ούτε πάστα, ούτε χορταράκι, μόνο μια φορά έχει βγάλει τριχόμπαλλα και αυτή το καλοκαίρι που δεν τη βούρτσιζα όπως πριν. Και όχι απλά είναι μακρύτριχη, με έχουνε πνίξει οι τρίχες της, πολύ πράμα. :)
Βέβαια, είναι μόνο ενός έτους, δεν ξέρω αργότερα αν θα αρχίσει να βγάζει και θα χρειαστεί την ειδική πάστα (έχω πάρει μία, σε περίπτωση που δω ότι το ξανακάνει). Μήπως πράγματι δεν είναι απαραίτητο να βγάζουνε; Μήπως έχει να κάνει με τον οργανισμό της κάθε γάτας;

Εμετος

Η γατουλα ειναι 5 μηνων και την τελευταια φορα που τη μετεφεραα με το λεωφορειο (4 ωρες ταξιδι) , οταν φτασαμε σπιτι μετα απο περιπου 1 ωρα εκανε εμετο και υστερα αρχιζε να το τρωει. Μηπως ζαλιστηκε απο το ταξιδι? Εχει συμβει αυτο και σε κανεναν αλλο με τη γατουλα του? Ή μηπως δεν εχει καμια απολυτως σχεση με το ταξιδι? Εχει τυχει αλλη μια φορα το ιδιοπ πραγμα , δηλαδη μια ωρα μετα το ταξιδι να κανει εμετο. Βεβαια και στις δυο φορες ο εμετος ηταν λιγος . Οποιαδηποτε εμπειρια σας θα μου ηταν χρησιμη. Ευχαριστω εκ των προτερων

Καλημέρα παιδιά!

Είπα να επαναφέρω το παλιό θέμα, μην ανοίγω καινούριο. Είμαι η pepper και έχω έναν γάτο ενός έτους. Πριν από ένα μήνα άλλαξα την τροφή του από tonus σε applaws, του άρεσε πολύ και δεν έδειξε να τον ενοχλεί παρόλο που οι μερίδες ήταν ακανόνιστες λόγω προσαρμογής. Πριν μια εβδομάδα παρόλα αυτά έκανε 3 εμετούς, μια φορά κάθε πρωί μετά από λαίμαργο γεύμα (εκεί το απέδιδα). Ο εμετός ήταν καφέ υγρά και τον έβγαζε σε ανύποπτη στιγμή χωρίς να γκρινιάξει πριν. Τον πήγα στον κτηνίατρο μου είπε πως δεν είναι ανησυχητικό επειδή ήταν δραστήριος και ορεξάτος και πως υπήρχαν πολλά πιθανά αίτια (λαιμαργία, τριχόμπαλες κτλ.) έδωσε ειδική τροφή και χαπάκια για 3 ημέρες και στενή παρακολούθηση και το πρόβλημα σταμάτησε. Σήμερα, μια εβδομάδα μετά μου ξανάκανε εμετό πάλι μια ώρα μετά από λαίμαργο γεύμα. Αλλά παρατήρησα πως κάνει και κινήσεις και θορύβους σαν να προσπαθεί να φτερνιστεί, να βγάλει τριχόμπαλα (έχω παρατηρήσει τριχόμπαλες στα κόπρανα). Σε μια ώρα θα τον πάω ξανά για υπέρηχο αυτή την φορά, αλλά ο κτηνίατρος δεν είναι εξοικειωμένος με την applaws και δεν μπορεί να δώσει κατευθυντήριες. Μετά από ένα μήνα applaws δεν θα έπρεπε να έχει σταματήσει το πρόβλημα με τις πολλές τρίχες? Μήπως είναι πολλά ξεχωριστά προβλήματα και όχι ένα?

Συγγνώμη για το σεντόνι και ευχαριστώ για την όποια ιδέα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ακούγεται σαν η τροφή να μην μπορεί να ενσωματώσει τις τριχόμπαλες μέσα στα κακά του (δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό λολ, αλλά έτσι πρέπει να γίνει). Κανονικά πρέπει μέσα στα κακά να αποβάλλονται και οι τριχόμπαλες. Απ' όσο καταλαβαίνω δεν πειράζει να ξερνάει καμια τριχόμπαλα μία στο τόσο, αλλά όχι μία φορά τη βδομάδα σε καμία περίπτωση.

Γνώμη μου: άλλαξε τροφή. Εμείς έχουμε δοκιμάσει hill's, acana και pronature holistic και όλες ενσωμάτωναν τέλεια τις τριχόμπαλες στα κακά, εμετούς με τριχόμπαλες έχουμε μια φορά το εξάμηνο ή το χρόνο ή κάτι τέτοιο. Δοκίμασε κάποια τροφή που να ταιριάζει στα δικά σου κριτήρια (τιμή, συστατικά, ευκολία να τη βρεις κλπ κλπ) και δες πώς θα κάτσει στο γάτο γιατί είναι και θέμα οργανισμού.

Αλλά οκ θα σας πει και ο κτηνίατρος την άποψή του, εγώ σου λέω εμπειρικά.

Περαστικά σας!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Είναι πολύ πιθανό να ισχύουν και τα δύο ως αιτία για τους εμετούς. Δηλαδή και το ότι τρώει λαίμαργα την καινούρια τροφή και το ότι του δημιουργεί περισσότερες τριχόμπαλες. Κάθε γάτα αντιδράει διαφορετικά σε κάθε τροφή (αλλιώς θα έπαιρναν όλοι την ίδια). Η εμφάνιση τριχόμπαλων στον εμετό και τα κόπρανα μπορεί να είναι από αντίδραση στη συγκεκριμένη τροφή γενικότερα και όχι αποτέλεσμα απλά της αλλαγής. Η δικιά μας γατούλα έχει αλλάξει 2-3 τροφές τα τελευταία 2 χρόνια και δεν έιχε ποτέ πρόβλημα εμετών με καμία (ούτε κατά τις μεταβατικές περιόδους), αλλά γενικά δεν είναι λαίμαργη έτσι κι αλλιώς. Έχουμε καταλήξει στην pronature, γιατί της αρέσει πολύ και της κάνει άριστη πέψη (πάει στην τουαλέτα της like clockwork και τα κακά της είναι "καθαρά").

Εντελώς συμπτωματικά πριν κάποιες βδομάδες δοκίμασε μια κονσέρβα applaws που μου έκαναν δώρο και τη ρήμαξε, οπότε πήραμε μερικές ακόμα πριν 3-4 μέρες. Προχθές το βράδυ έφαγε μία πολύ λαίμαργα (την οποία αρχικά σνόμπαρε χαρακτηριστικά) και το επόμενο μεσημέρι μόλις γύρισα σπίτι από τη δουλειά είδα ότι είχε κάνει έναν βουρκώδη εμετό στο χαλάκι του μπάνιου, ο οποίος ήταν ουσιαστικά μια μεγάλη τριχόμπαλα μέσα σε γλίτσα και επίσης στα κακά της παρατήρησα πολλές τρίχες. Μπορεί να είναι εντελώς τυχαίο, μπορεί να έφταιγε και η σύσταση της κονσέρβας (ήταν με ψάρι και φύκια ή κάτι τέτοιο).

Όπως και νά χει, αν βλέπεις ότι συνεχίζει το πρόβλημα, απλά άλλαξε πάλι τροφή. Είναι στειρωμένος ο γατούλης; Αν ναι, έχεις αρκετές επιλογές για στειρωμένα, αν όχι, στείρωσέ τον!!

edit: Α. η γατούλα που αναφέρεται στα δύο τελευταία ποστς (και φαίνεται στα αντίστοιχα άβαταρς) είναι η ίδια.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Εν τέλει ο κτηνίατρος δεν του έκανε υπέρηχο, είπε πως είναι πολύ σποραδικοί οι εμετοί και δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ακόμα. ¨Εδωσε μια πάστα για τις τριχόμπαλες. Επομένως τον παρακολουθώ και ενδεχομένως να αλλάξω την τροφή, ούτως ή άλλως τελειώνει το σακούλι. Ναι είναι στειρωμένος.

Νομίζω οτι τελικά είναι και θέμα σχέσης τροφής- δυσανεξίας της γάτας στη συγκεκριμένη τροφή, αλλά επίσης και οργανισμού της κάθε γάτας σε σχέση με τις τριχόμπαλες.
Η δική μου από μωρό που ήταν, σποραδικά την έπιαναν αναγούλες και τώρα ενήλικη πλέον συνεχίζονται, με τη διαφορά οτι είναι είναι "παραγωγικές", τουτέστιν κάθε 10 περίπου ημέρες τον εμετούλη της θα τον κάνει:/: Αν ο εμετός δεν επηρεάζει τη διάθεσή της και αν δεν ακολουθείται κι από άλλους συνεχόμενους σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν νομίζω να συντρέχει λόγος ανησυχίας. Απλά παρακολούθησέ τον και να είσαι σε εγρήγορση σε κάθε τυχόν ύποπτη αλλαγή να τον ξαναδεί ο κτηνίατρος.
Σχετικά με το πότε πρέπει να ανησυχούμε για τους εμετούς, δες και εδώ στην αρχή της πρώτης σελίδας
Προς το παρόν αρκεί η παστούλα (δεν ξέρω σε τι συχνότητα και δόσεις σου τη συνέστησε) αλλά συνήθως αρκεί μια φορά περίπου την εβδομάδα για συντήρηση:)

Η αλήθεια είναι πως ένα χρόνο τώρα δεν υπήρχε θέμα, δεν περίμενα πως μια καλύτερη τροφή θα έφερνε προβλήματα. Πρώτη φορά έχω κατοικίδιο και αγχώνομαι γιατί απλά τώρα τα ανακαλύπτω. Θα τρώει μισό κουταλάκι, μια φορά την εβδομάδα.

καλησπερα!! η Ριρη μου εχθες το βραδυ (με ειχε παρει ο υπνος κ δεν ειχαν φαγακι στο μπωλακι τους) της εβαλα φαγακι κ εφαγε πολυ λαιμαργα κ μετα μου εκανε εμετο την τροφη σχεδον αθικτη! κ σημερα ξαναεκανε αλλα δεν ημουν εδω να δω πως εφαγε. δεν εχω δει αλλαγη στην συμπεριφορα της, παραμενει ορεξατη για παιχνιδι κ γλυκητατη οπως καθε μερα. εχω ακουσει αυτο που λενε (με συχγωρειτε) "ξερναει σαν τον γατη" το οποιο παραπεμπει στο γεγονος οτι οι γατουλες κανουν εμετο συχνα ουτως ή αλλως?? η να ανησυχω?? ευχαριστω!!

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back