YNL
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
sweetaki
Νεοφερμένο μέλος
ευχαριστω πολυ για τισ απαντησεις (τελικα θα αγορασω αποχη) ομως προεκυψε και ενα ακομα προβλημα το ενα απο τα δυο ψαρια οταν το πηρα ειχε ενα μαυρο σημαδι στο πτερυγιο του στην ακρη..... εχουν περασει πολλεσ μερες και σημερα ξαφνικα εβγαλε και αλλα μαυρα σημαδια στισ ακρες των πτερυγιων του???? μαλλον ειναι αρρωστο !!!πως μπορω να το βοηθήσω???? μηπως πρεπει να απομακρυνω το αλλο ψαρι για να μην αρρωστησει και αυτο???

ευχαριστω

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Να τους πάρεις μεγαλύτερο ενυδρείο και να βρεις μπόλι. Αυτά τα μαυράκια στα πτερύγιά του είναι κάψιμο απο αμμωνία. Δηλαδή το έπαθε από το βρώμικο νερό της γυάλας. Άλλαξε άμεσα το νερό τους (90%) και κάνε καθημερινές αλλαγές νερού. Φίλτρο έχει το ενυδρείο; Για τι ψάρια μιλάμε;
marina289
Περιβόητο μέλος
Λίγοι , νομίζω, μένουν ασυγκίνητοι στη θέα ενός ενυδρείου... Είχα κάποτε, και κολλούσα με τις ώρες να κοιτάζω τα ψάρια, ειδικά όταν φωτιζόταν το βράδυ ήταν υπέροχο.....και χαλαρωτικότατο! Αλλά με κούρασε πολύ βρε παιδιά...
Πάντως είναι ...ψαρωτικό ένα καλό και περιποιημένο ενυδρείο, και οι μονομάχοι επίσης...ψαρωτικότατοι! 
Myrtle
Διάσημο μέλος
Λίγοι , νομίζω, μένουν ασυγκίνητοι στη θέα ενός ενυδρείου... Είχα κάποτε, και κολλούσα με τις ώρες να κοιτάζω τα ψάρια, ειδικά όταν φωτιζόταν το βράδυ ήταν υπέροχο.....και χαλαρωτικότατο! Αλλά με κούρασε πολύ βρε παιδιά...Πάντως είναι ...ψαρωτικό ένα καλό και περιποιημένο ενυδρείο, και οι μονομάχοι επίσης...ψαρωτικότατοι!
![]()
Πράγματι! Ειδικά στην αρχή περνούσα πάρα πολλές ώρες μπροστά από το ενυδρείο να παρατηρώ και να χαλαρώνω! Η αλήθεια είναι ότι θέλει δουλειά, αλλά μετά από καιρό γίνεται πλέον ρουτίνα η διαδικασία και συνηθίζεις. Το κακό μόνο είναι ότι αν ξεκινήσεις να ασχολείσαι με ενυδρεία... δεν πρόκειται να σταματήσεις στο ένα!
Τρία έχω αποκτήσει μέσα σε ενάμιση χρόνο!

moukelis
Επιφανές μέλος
A ειναι σαν τις γατες ενα πραγμα!

MissKit
Επιφανές μέλος
A ειναι σαν τις γατες ενα πραγμα!![]()
Και τα lays, κανείς δε μπορεί να πάρει μόνο ένα.

Myrtle
Διάσημο μέλος
A ειναι σαν τις γατες ενα πραγμα!![]()
Και τα lays, κανείς δε μπορεί να πάρει μόνο ένα.![]()

Ακριβώς! Ο καθένας στο στοιχείο του...
Χώρο, χρόνο και χρήμα χρειάζεται... Αν είχα περισσότερο κι από τα τρία, θα το είχα γεμίσει το σπίτι...

ninika1988
Νεοφερμένο μέλος
Ειναι πανεμορφα!!!κ εγω ηθελα παντα αλλα φοβαμαι οτι δε θα τα καταφερω και θα μου πεθανουν ολα.............
Myrtle
Διάσημο μέλος
Ειναι πανεμορφα!!!κ εγω ηθελα παντα αλλα φοβαμαι οτι δε θα τα καταφερω και θα μου πεθανουν ολα.............
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται η συντήρηση ενός ενυδρείου. Και το γεγονός ότι το 90% των ανθρώπων που δουλεύουν σε pet shops που πουλάνε ψάρια είναι παντελώς άσχετοι, το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.
Εγώ όταν πρωτοασχολήθηκα με ενυδρεία, είχα ένα 20λιτρο που κανείς δεν μου είχε πει ότι δεν μπορώ να βάλω πάρα πολλά ψάρια μέσα και κανείς δεν μου είχε πει επίσης ότι τα ψάρια χωρίζονται σε κατηγορίες (ήμερα, ημιάγρια, άγρια) και δεν μπορούν να μπαίνουν όλα μαζί. Το αποτέλεσμα ήταν το ένα να κυνηγάει το άλλο και η κατάληξη ήταν πολύ άσχημη (το ενυδρείο μου κατάντησε ψαρόσουπα...
)Για να μπορέσεις να στήσεις ένα ενυδρείο σωστά, πρέπει να έχεις διαβάσει αρκετά από πριν και να έχεις ενδιαφερθεί να μάθεις την διαδικασία από έμπειρους χομπίστες και ΟΧΙ από πετσοπάδες. Αυτοί, προκειμένου να πουλήσουν, είναι ικανοί να σου δώσουν ακόμα και θαλασσινά με γλυκού νερού μαζί (εντάξει υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά είναι ελάχιστες...).
Αν σου αρέσει πολύ πάντως και θες να ασχοληθείς, χρειάζεται μια καλή μελέτη πρώτα για να αποφύγεις τραγικά λάθη που θα σε οδηγήσουν στην απογοήτευση και στο να τα παρατήσεις!

marina289
Περιβόητο μέλος

Δεν το άντεχα με τίποτα αυτό....
Myrtle
Διάσημο μέλος
Λογικά, αν είχες σωστούς συνδυασμούς στο ενυδρείο σου (δηλαδή όλα από μία κατηγορία ψαριών) δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό, παρά μόνο όταν το ψαράκι πεθάνει, οπότε σίγουρα θα γίνει γεύμα και για τα υπόλοιπα ψαράκια (δεν φταίνε τα καημένα, είναι η φύση τους τέτοια), αλλά και για τα σαλιγκάρια (apple, zebra snails κλπ αν είχες).
Αλήθεια τι ψάρια είχες μέσα στο ενυδρείο; Εγώ στο μεγάλο (120 λίτρα) έχω ζωοτόκα (δηλαδή ψαράκια που γεννούν γόνο κι όχι αυγά) που ανήκουν στα ήμερα ψάρια!
marina289
Περιβόητο μέλος
Το ενυδρείο μου το είχε κάνει δώρο ένας φίλος μου όταν ήμουν φοιτήτρια , που είχε τρέλα με τα ενυδρεία , και η ...μάνα του δεν τον άφηνε να βάλει ενυδρείο στο σπίτι τους ... (
άλλο και τούτο πάλι... ) Έτσι το πήρε και το έφερε σπίτι μου, και εκείνος έπαιρνε και τα ψάρια... ήταν σχετικός όμως, είχε ψαχτεί πολύ σχετικά.Αυτό το θλιβερό ¨τσιμπολόγημα¨ το έκαναν θυμάμαι όταν κάποιο ήταν ετοιμοθάνατο....
Ναι, το καταλαβαίνω ότι έτσι είναι η φύση τους, αλλά ψυχοπλακωνόμουν όταν συνέβαινε... 
Myrtle
Διάσημο μέλος
Ποιος ξέρει; Μπορεί τα ημιάγρια, άγρια να έχουν πιο επιθετική συμπεριφορά... Και ναι είναι άσχημο να το βλέπεις.Τα δικά μου στην αρχή που δεν ήξερα και έβαζα μέσα ό, τι να' ναι μάλωναν τόσο πολύ που είχα αναγκαστεί να φτιάξω μια παγίδα με τούλι και σύρμα για να φυλακίζω τα πιο φασαριόζικα... Δεν μου άρεσε να τα βλέπω να τσακώνονται! Ευτυχώς μετά από καιρό κατάλαβα ότι δεν έφταιγαν τα καημένα τα ψαράκια, αλλά οι πανάσχετοι πετσοπάδες!

Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Πώπωωωωω...τώρα τί θυμήθηκα.... ξέρεις τί δεν άντεχα με τίποτα όταν είχα ενυδρείο;;; Όταν κάποιο ψαράκι δεν ένιωθε καλά, ήταν εξασθενημένο και άρρωστο, και πήγαιναν τα άλλα και το τσίμπαγαν και το έτρωγαν......Δεν το άντεχα με τίποτα αυτό....
![]()
Χμμ, σε αυτές τις περιπτώσεις καλά είναι να απομονώνεται το άρρωστο ψάρι για το δικό του καλό και για το καλό των υπόλοιπων.
Τώρα έχω ένα χρυσόψαρο, πορτοκαλί με άσπρο... το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι το πιο φοβερό ψάρι που είχα ποτέ!! ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ! Ειδικά όταν θέλει να φάει δεν μπορείς να το αγνοήσεις με τίποτα - κάνει σαματά! Έχει ξεπεράσει τα 12-13 εκατοστά σε μέγεθος (μαζί με την ουρά). Πάντως σε γενικές γραμμές δεν είναι δύσκολο να φροντίζεις ένα ενυδρείο. Θέλει αρκετή δουλειά και φυσικά να είσαι συνεπής στην καθαριότητά του. Τα ψάρια είναι πολύ ευαίσθητοι οργανισμοί και αν αλλάξουν έστω και λίγο οι τιμές του νερού μπορούν να πεθάνουν
Δυστυχώς πολλοί πιστεύουν ότι για να έχεις ένα ενυδρείο αρκεί να αγοράσεις ένα ενυδρείο και να βάλεις μέσα ότι και όσα ψάρια θέλεις 
Myrtle
Διάσημο μέλος
Ισχύει! Θέλει διάβασμα κι αυτό το χόμπυ, αν θες το αποτέλεσμά σου να αξίζει. Πρέπει να ξέρεις τι ψάρια είναι αυτά που φιλοξενείς και τι συνθήκες χρειάζονται (θερμοκρασία, ph, σκληρότητα, τιμές νιτρικών, αμμωνίας κλπ) καθώς και τι φυτά, ξύλα ή πέτρες πρέπει να επιλέξεις. Τα ψεύτικα και βαμμένα χαλίκια, φυτά και διακοσμητικά πρέπει να αποφεύγονται, γιατί εκπέμπουν ουσίες που μολύνουν το νερό. Τέλος, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, όσο πιο μικρό είναι ενα ενυδρείο, τόσο πιο δύσκολα το συντηρείς, γιατί είναι δυσκολότερο να διατηρήσεις όλες τις τιμές στα σωστά επίπεδα! Αντίθετα, το μεγάλο ενυδρείο είναι τυφλοσούρτης, καθώς και λιγότερο νερό πρέπει να αλλάζεις κάθε φορά και η βιολογία του ενυδρείου παραμένει πιο εύκολα σταθερή.Πάντως σε γενικές γραμμές δεν είναι δύσκολο να φροντίζεις ένα ενυδρείο. Θέλει αρκετή δουλειά και φυσικά να είσαι συνεπής στην καθαριότητά του. Τα ψάρια είναι πολύ ευαίσθητοι οργανισμοί και αν αλλάξουν έστω και λίγο οι τιμές του νερού μπορούν να πεθάνουνΔυστυχώς πολλοί πιστεύουν ότι για να έχεις ένα ενυδρείο αρκεί να αγοράσεις ένα ενυδρείο και να βάλεις μέσα ότι και όσα ψάρια θέλεις
![]()
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Το χρυσόψαρο μου με "δαγκώνει"
Ειδικά όταν καθαρίζω τον βυθό με την σκούπα! Παλαιότερα έκανα αυτό που κάνεις με το δάχτυλο στην επιφάνεια του νερού και το δάγκωνε γιατί νόμιζε ότι είναι τροφή, αλλά τώρα ξύπνησε και δεν το κάνει
Αυτό που λες με τα μεγάλα ενυδρεία είναι πολύ σωστό!
Τα πλαστικά φυτά είναι ότι χειρότερο, ειδικά για έναν μονομάχο! Στην αρχή δεν ήξερα και είχα πλαστικά και του είχαν κάνει την ουρά κρόσια
Μετά έβαλα αληθινά και όχι μόνο δεν του χαλούσαν την ουρά αλλά φαινόταν να περνάει καλύτερα στο νέο του περιβάλλον! Με το χρυσόψαρο τα φυτά είναι άλλη ιστορία πάντως! Τα βλέπει ως σαλάτα
Έχω java moss τώρα και συνέχεια το βλέπω με ένα κομμάτι χόρτο στο στόμα! Πάντως αν συγκρίνεις την φροντίδα μιας γάτας με την φροντίδα ενός ενυδρείου, η γάτα είναι πιο εύκολη!
Myrtle
Διάσημο μέλος

Ναι, έχεις δίκιο... Τα χρυσόψαρα δεν είναι για αληθινά φυτά.
Πάντως πραγματικά το φυσικό περιβάλλον με τα φυσικά ξύλα και τις πέτρες και τα αληθινά φυτά, αισθητικά δεν έχει καμία σχέση με αυτό με τις πλαστικούρες και τα γυάλινα διακοσμητικά και τα κομμένα πήλινα σταμνάκια κλπ. Από τότε που ξεκίνησα να βάζω στο ενυδρείο μου αποκλειστικά φυσικά πράγματα, ούτε να τα δω δεν θέλω τα ψεύτικα... Και βέβαια, τα ψαράκια μου το απολαμβάνουν πολύ περισσότερο. Τρελαίνομαι να βλέπω του μονομάχους μου να περνάνε μέσα από το ξύλο και να κάνουν βόλτες μέσα στα φυτά (ανούμπιες και βαλισνέριες έχω σε όλα μου τα ενυδρεία και στο μεγάλο έχω μπόλικο κερατόφυλλο και φακή-λαθρεπιβάτη που μου έχει γεμίσει όλη την επιφάνεια του ενυδρείο και δεν ξέρω πως να απαλλαγω...)
Το πιστεύω ότι η γάτα είναι πιο εύκολη (παρ' όλο που δεν είχα ποτέ μου) γιατί είναι πολύ πιο ανεξάρτητη. Ενώ τα ψάρια, δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν...
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Tα φυσικά διακοσμητικά είναι υπέροχα! Εγώ προς το παρόν έχω μόνο αληθινά φυτά αλλά σκοπεύω να πάρω μεγαλύτερο ενυδρείο (μεγάλωσε πολύ το χρυσόψαρο και δεν φτάνουν τα 50Λ) οπότε θα φτιάξω τότε ένα με πέτρα, ξύλο και διάφορα φυτά (να έχει και ποικιλία σε σαλάτα).
Το όνειρο μου είναι να φτιάξω ένα θαλασσινό ενυδρείο με ανεμώνες και κοράλια

Πάντως τα φυτά βοηθούν πολύ το ενυδρείο να έχει σταθερές τιμές, κυρίως να κρατάνε την αμμωνία χαμηλά.
Να σε ρωτήσω... γνωρίζεις κάποιον τρόπο να παρέχω στο ψάρι μου κάποιου είδους διασκέδαση; Έχω την εντυπώση ότι βαριούνται να κάνουν συνέχεια το ίδιο και το ίδιο. Αλλάζω κάπου κάπου θέση στην διακόσμηση αλλά πιστεύω ότι δεν αρκεί μόνο αυτό

Myrtle
Διάσημο μέλος
Χε έχουμε το ίδιο όνειρο μάλλον!
Κι εγώ θέλω να φτιάξω ένα μεγάλο θαλασσινό, αλλά πρόσφατα έφαγα κι ένα μικροκόλλημα με τους ιππόκαμπους!
Είναι υπέροχα ψαράκια! Όσο για το χρυσόψαρο, από αυτά που έχω διαβάσει, έχει ανάγκη και από φυτικές τροφές (αρακά χωρίς τον φλοιό, λάχανο, βρασμένη πατάτα κλπ), γι' αυτό και αν δεν του παρέχονται, επιτίθεται στα φυτά του ενυδρείου. Για να αποφύγεις αυτό το φάγωμα, μπορείς να επιλέξεις φυτά με χοντρά φύλλα που είναι πιο δύσκολο να τα πειράξει, όπως βαλισνέρια ή ανούμπια. Επίσης, μιας και έχεις σκοπό να του μεγαλώσεις το παλάτι του ψαρή σου, αν αποφασίσεις να πάρεις κάνα 100λιτρο ενυδρειάκι, καλό είναι να βάλεις και 1-2 ακόμα για παρέα γιατί τα χρυσόψαρα προτιμούν να ζουν σε ομάδες. Όσον αφορά για τη διασκέδασή του, μπορείς να βάλεις κάνα ζογκλέρ μέσα να του κάνει κόλπα (λόλ, αστειεύομαι)! Αυτό που ξέρω είναι ότι τα ψάρια είναι χαρούμενα όταν η τροφή τους έχει ποικιλία. Για παράδειγμα, εσύ με το χρυσόψαρο έχεις 3 διαφορετικές επιλογές: κλασσικό φυλλαράκι(κι αν είναι και πολλά είδη ανακατεμένα ακόμα καλύτερα), φυτική τροφή (κάποια από αυτές που σου έγραψα παραπάνω) ή κατεψυγμένο σκουληκάκι bloodworm (που το λατρεύουν τα ψαράκια!) εναλλάξ. Α! Και καλό είναι 1-2 φορές την βδομάδα να μουλιάζεις την τροφή του σε λίγες σταγόνες βιταμίνες για να τον έχεις ντούρο!
Τέλος, αυτό που έχω ακούσει ότι διασκεδάζει τα χρυσόψαρα συγκεκριμένα, είναι να ασχολούνται και να παίζουν με την άλγη που δημιουργείται στο ενυδρείο, οπότε την επόμενη φορά που θα πας να την καθαρίσεις... think twice! 
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool