Ημερολόγιο χορτοφαγίας

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Ολγίτσα που είπες για το σίδηρο και τη βιταμίνη Β, έχεις απόλυτο δίκιο.
Η απορρόφηση σιδήρου αυξάνεται όταν συνδιάζεται με την πρόσληψη βιταμίνης C ή κατανάλωσης οργανικών οξέων που βρίσκονται σε τροφές όπως κολοκύθι, δαμάσκηνα, μήλα κλπ. Μελέτες που έγιναν σε εθελοντές έδειξαν πως όταν στο γεύμα συμπεριλαμβάνονταν τροφές όπως φρέσκια σαλάτα, χυμός πορτοκάλι ή κουνουπίδι, αυξάνεται η αφομοίωση σιδήρου. [1]
Αντίθετα, όταν καταναλώνεται τσάι ή ξηροί καρποί, εμποδίζεται η αφομοίωση αυτή.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γειά σου Bικάκι μου!:) Eπιτέλους αναθερμάνθηκε το θεματάκι μου :up: και ξαναβρισκόμαστε στα ίδια μονοπάτια :up: Kαι θα συμφωνήσω και μαζί σου σχετικά με τις επιστημονικές μελέτες πως μία χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να είναι απόλυτα υγιεινή. Tο παν είναι ο οργανισμός να το «σηκώνει».

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Kαι θα συμφωνήσω και μαζί σου σχετικά με τις επιστημονικές μελέτες πως μία χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να είναι απόλυτα υγιεινή. Tο παν είναι ο οργανισμός να το «σηκώνει».
Αυτό όμως Όλγα δεν μοιάζει να σημαίνει ότι μια τέτοια διατροφή καταπονεί τον οργανισμό, και πρέπει να είναι ανθεκτικός για να τα καταφέρει; Ή πάντως ότι θέλει γερό οργανισμό;

Nαι Θανάση. Tο πιστεύω αυτό. Oπως οτι και οι περισσότεροι οργανισμοί είναι όμως γεροί. Δική μου άποψη είναι οτι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να τρώνε κρέας. Δεν είναι για όλους η χορτοφαγία. Eγώ δεν εξέτασα αυτό όταν πιτσιρίκα το έκοψα και μάλλιστα μαχαίρι. Θα μπορούσε να μου είχε κάνει κακό. Oμως και χωρίς την τέλεια διατροφή, ποτέ δεν θεωρώ οτι τράφηκα πολύ σωστά, είμαι σε τέλεια φυσική κατάσταση και το αίμα μου πολύ καλό. Φαντάζομαι δηλαδή να έκανα και τέλεια διατροφή :) Eίμαι πεπεισμένη οτι ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει τη χορτοφαγία αρκεί να μην έχει δείγματα οτι η υγεία του δεν είναι καλή. :)

Γεια σου κούκλα Ολγα! Θανάση γι' αυτό που ρωτάς, δεν ισχύει ότι ένας οργανισμός πρέπει να το 'σηκώνει' το χορτοφαγικό διαιτολόγιο. Απλά πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο η διατροφή. Και κάποιος κρεατοφάγος αν δεν φροντίζει αν τρώει σωστά, θα νοσήσει ή θα παρουσιάσει κάποια έλλειψη βιταμινών. Κανόνας είναι αυτό.
;)

Για όσους ενδιαφέρονται βρήκα δύο ιστοσελίδες στα ελληνικά που αφορούν στη χορτοφαγία και την αειφορία.

:up:
https://live-sustainably.blogspot.com/
https://nettergr.typepad.com/veg/

Στην χορτοφαγία τείνουν οι ευφυείς

ΑΝΤ1 χτές | 10:26

7406791.jpg

Τα παιδιά που έχουν υψηλό δείκτη ευφυΐας είναι πιθανότερο να γίνουν χορτοφάγοι ως ενήλικες, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν Βρετανοί επιστήμονες.
Η έρευνα έγινε με δείγμα άνω των 8.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 30 χρόνων, των οποίων των IQ μετρήθηκε όταν ήταν στα δέκα τους χρόνια, και έδειξε ότι όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης ευφυΐας τους, τόσο περισσότερες ήταν και οι πιθανότητες να γίνουν χορτοφάγοι καθώς μεγάλωναν.

Η δρ. Κατρίν Γκέιλ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, στην Αγγλία τονίζει ότι "οι άνθρωποι που είναι πιο έξυπνοι ως παιδιά, οι οποίοι προφανώς θα διατηρήσουν αυτή την ευφυΐα στα 30 τους, είναι πιο πιθανό να δηλώσουν χορτοφάγοι στην ηλικία αυτή, παρά εκείνοι που είναι λιγότερο έξυπνοι".:)
Η ίδια πρόσθεσε ότι οι διαπιστώσεις της έρευνας, που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της British Medical Journal, είναι αντίστοιχες με άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή και να ασκούνται περισσότερο.
"Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν τη χορτοφαγία με χαμηλότερο ρίσκο για καρδιακά νοσήματα. Οι άνθρωποι που είναι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερη πίεση, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο", ανέφερε επίσης η δρ Γκέιλ.
Χαρακτηριστικό των διαπιστώσεων των επιστημόνων είναι ότι για κάθε 15 μονάδες υψηλότερου δείκτη ευφυΐας, η πιθανότητα να γίνει κάποιος χορτοφάγος αυξάνεται κατά 38%.
Σημειώνεται ότι, πάνω από το 33% των ανδρών και των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους χορτοφάγους, αλλά διευκρίνισαν ότι καταναλώνουν λευκό κρέας και ψάρι. Μόλις το 4% δήλωσε ότι δεν καταναλώνει κανένα είδος κρέατος και το 2,5% δεν καταναλώνει κανένα ζωικό προϊόν.
Α.Π.Ε.

//

να ρωτησω κατι,αν καταναλωνεις λευκο κρεας και ψαρι θεωρεισαι χορτοφαγος??αφου κρεας ουσιαστικα τρως:hmm:

Κανονικά ο χορτοφάγος δεν καταναλώνει κανένα κρέας --- ούτε λευκό, ούτε κόκκινο, ούτε ψάρι. Αλλά ως γνωστόν, πολλές παρεκκλίσεις υπάρχου, ειδικά στο τελευταίο το ψάρι. Τελικά, ό,τι δηλώσεις, είσαι...όπως σε όλες τις περιπτώσεις
:P

Που είσαι Όλγα κοίτα τι βρήκα
Σκέφτηκα ότι μπορεί να σ ενδιαφέρει

Φυτοφαγική διατροφή
Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Ιανουαρίου 2007
Πηγή: ΓΝΑ Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Τμήμα Ενδοκρινολογίας

Η φυτοφαγική διατροφή είναι η διατροφή κατά την οποία αποκλείεται από το καθημερινό διαιτολόγιο το κρέας και τα ζωικά προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
Ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να οδηγηθεί κανείς στην φυτοφαγία είναι η θρησκεία. Για παράδειγμα η νηστεία είναι μια περιοδική φυτοφαγία ή υπάρχουν θρησκείες που δεν επιτρέπεται καθόλου η κατανάλωση κρέατος. Μια άλλη ομάδα ανθρώπων πιστεύουν ότι ακολουθώντας μια τέτοια διατροφή θα έχουν καλύτερη υγεία και μακροζωία. Άλλοι την ακολουθούν απλά επειδή είναι αντίθετοι με την σφαγή και κακοποίηση των ζώων.
Κατηγορίες φυτοφάγων
  • Μερικώς φυτοφάγοι (semi-vegetarian):αυτοί που αποκλείουν τα περισσότερα είδη κρέατος από το διαιτολόγιο τους ή απλά τα καταναλώνουν σε πολύ μικρές ποσότητες
  • Γαλακτο-φυτοφάγοι (lacto-vegetarian): αυτοί που αποκλείουν από το διαιτολόγιο τους όλα τα είδη κρέατος, τα ψάρια και τα αυγά, καταναλώνουν όμως γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Γαλακτ-οω-φυτοφάγοι (lacto-ovo-vegetarian): αυτοί που αποκλείουν από το διαιτολόγιο τους όλα τα είδη κρέατος και τα ψάρια αλλά καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Αυστηρά φυτοφάγοι (vegan):αυτοί που αποκλείουν από το διαιτολόγιο τους όλα τα είδη κρέατος, τα ψάρια, αλλά και όλα τα ζωικής προέλευσης προϊόντα (τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι).
  • Άλλες κατηγορίες είναι οι φρουτοφάγοι και η Μακροβιοτική δίαιτα του ΖΕ
Διατροφικές ελλείψεις
Όσο πιο αυστηρό είναι το διαιτολόγιο ενός φυτοφάγου τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να παρουσιαστούν ελλείψεις σε διάφορα θρεπτικά συστατικά.
Ελλείψεις μπορεί να παρουσιαστούν σε:
Πρωτεΐνες : Οι φυτικές τροφές δεν μπορούν μεμονωμένα να καλύψουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες γιατί δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα Οι αυστηρά φυτοφάγοι μπορούν να επιτύχουν την κάλυψη των αναγκών καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν συμπληρωματικές πρωτεΐνες. Μερικοί τέτοιοι συνδυασμοί είναι:
  • Ρυζόγαλο
  • Δημητριακά και γάλα
  • Ψωμί και τυρί
  • Όσπρια και τυρί
  • Όσπρια και ψωμί
  • Ψωμί και φυστικοβούτυρο
Ασβέστιο: Βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα . Κάποιος αυστηρά χορτοφάγος για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού του θα πρέπει να καταναλώσει φυτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σουσάμι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα και σύκα.
Σίδηρος: Η πιο απορροφήσιμη μορφή σιδήρου περιέχεται στα ζωικά προϊόντα. Όμως ένα σωστά σχεδιασμένο φυτοφαγικό διαιτολόγιο μπορεί συνήθως να καλύψει τις ανάγκες του ατόμου σε σίδηρο. Η κατανάλωση βιταμίνης C βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του. Καλές πηγές σιδήρου είναι το μαύρο ψωμί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί.
Βιταμίνη B 12: Αν και οι ημερήσιες ανάγκες μας σε B12 είναι ελάχιστες, μια αυστηρά φυτοφαγική διατροφή δεν μπορεί να τις καλύψει. Η Β12 βρίσκεται κυρίως στο κρέας κα στα ζωικά προϊόντα. Εναλλακτικές πηγές είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το γάλα σόγιας ή τα συμπληρώματα της βιταμίνης αυτής.
Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Καλές πηγές πρόσληψης του ιχνοστοιχείου αυτού αποτελούν τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά, καθώς και τα προϊόντα σόγιας.
Άλλα θρεπτικά συστατικά που θα πρέπει να προσέξουμε στα διαιτολόγια των φυτοφάγων είναι οι βιταμίνες D και Β2, και το ιώδιο

Θετικές επιδράσεις στην υγεία
Τα οφέλη της φυτοφαγίας στην υγεία εξαρτώνται από το είδος της, αλλά και από το πόσο ακολουθεί κάποιος τις αρχές της σωστής διατροφής. Μια σωστά σχεδιασμένη φυτοφαγική διατροφή που λαμβάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι υγιεινή καθώς και να συμβάλλει στην πρόληψη κάποιων ασθενειών. Κάποιες από αυτές είναι: τα καρδιαγγειακά νοσήματά, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ορισμένες μορφές καρκίνου(όπως ο καρκίνος του παχέως εντέρου), η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
Διαιτητικές συστάσεις
Τι θα πρέπει όμως τελικά να περιέχει το καθημερινό διαιτολόγιο ενός φυτοφάγου;
  • 3-4 μερίδες δημητριακών και σιτηρών: παρέχουν φυτικές ίνες σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • 2-3 μερίδες οσπρίων, ξηρών καρπών ή σπόρων: παρέχουν πρωτεΐνες, ενέργεια, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο
  • 2-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, που να περιλαμβάνουν:
    • πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο
    • κόκκινα, κίτρινά και πορτοκαλί λαχανικά, για β- καροτίνη
    • φρέσκα φρούτα, για βιταμίνη C
    • ξερά φρούτα, για σίδηρο και φυτικές ίνες
  • 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ή προϊόντων σόγιας:παρέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες Β12 και D
Μια μικρή ποσότητα φυτικών ελαίων και μαργαρίνης:παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνες A, E και D

Πηγές: Κυριακή Πολέμη, Εκπαιδευομένη διατροφολόγος, διαιτολόγος Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού,Νοσοκομείο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ»

πολυ ενδιαφερον αυτο Θαναση!

Ένα εξαιρετικό καρτούν για τον αντίκτυπο της κρεατοφαγίας
από τη βρετανική οργάνωση
https://www.eatthis.org.uk

Δείτε το εδώ:

Το σενάριο στα ελληνικά εδώ

:cool:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

πολυ καλο το βιντεακι!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Παρα πολυ καλο το βιντεο! (Παρολο που εγω ειδα μονο ενα κομματι του...:( Κι αυτο το λιγο παντως ηταν πολυ ενδιαφερον!)

Ειλικρινά σε όποιον έχει καταφέρει να γίνει χορτοφάγος αξίζουν πολλά πολλά συγχαρητήρια . Εγώ δυστυχώς δεν το κατάφερα , καθώς στη δεύτερη εβδομάδα νηστείας λιποθυμούσα σε καθημερινή βάση , έχω πρόβλημα με την πίεση και το σίδηρό μου και ο γιατρός μου απαγόρευσε κάθε προσπάθεια για χορτοφαγία , μόνο δύο μέρες ειδικής "αποτοξίνωσης" την εβδομάδα .
Πρέπει να πω , πως η κατάσταση με την κατανάλωση του κρέατος έχει γίνει ανυπόφορη , αφού , και η δική μου η γενιά αλλά και οι μικρότεροι έχουν μάθει να τρώνε κρέας όλες τις μέρες τις εβδομάδος και οι περισσότεροι δεν δέχονται με τίποτα τα λαχάνικα και όσπρια , όπως και φρούτα , γεγονός το οποίο φυσικά έχει άλλες συνέπειες στον οργανισμό τους .
Και πάλι μπράβο σε όποιον το έχει καταφέρει !Σας θαυμάζω πραγματικά!

Olivia μου, δεν χρειαζεται να θαυμάζεις. Eιναι κατι που δεν χρειαζεται προσπάθεια. Eίναι μια ανάγκη που βγαίνει απο την ψυχή. Πάντως μήπως θα ήταν καλό ασχετα απο τη χορτοφαγία να έπαιρνες κάποια χαπάκια σιδήρου;

Olivia μου, δεν χρειαζεται να θαυμάζεις. Eιναι κατι που δεν χρειαζεται προσπάθεια. Eίναι μια ανάγκη που βγαίνει απο την ψυχή.

:) :) :) :) :) :) :)

Πάντως, Ολίβια, ναι, μήπως θα πρεπε να παίρνεις κάποιο συμπλήρωμα εφόσον έχεις πρόβλημα με το σίδηρο;:/: :hmm:

Γεια σας παιδια!!!Ουτε εγω τρωω κρεας αλλα χωρις να εχω δοκιμασει δεν ξερω απο μικρη ετρωγα ελαχιστα φαγητα...τρωω γενικα μονο ζυμαρικα φρουτα γαλακτοκομικα και τετοια και δε νιωθω οτι μου λειπει τπτ.Ειδικα για το κρεας πιστευω οτι το κανω καταβαθος για τα ζωακια!βλεπω το αρνι το πασχα και φευγω και μαλωνω τον εαυτο μου που οταν ημουνα μικρη γυρνουσα και τη σουβλα!Αλλα μετα σκεφτομαι και αυτα που ταιζουμε τα γατακια μας κρεας δεν ειναι???ακομη και η ξηρη τροφη!!!Εσυ ολγα με τι τις ταιζεις?υπαρχει κατι αλλο που μπορουμε να τους δωσουμε?

Olga και Νιάου παίρνω από μικρή αρκετά χαπάκια για να μπορεί ο οργανισμός μου να απορροφά τον σίδηρο(γιατί εκεί εστιάζεται περισσότερο το πρόβλημά μου) και επιπλέον σίδηρο , όμως το κόκκινο κρέας λέει ο γιατρός μου είναι άκρως απαραίτητο μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα. Προσπαθώ πάντως και τρωω περισσότερο λαχανικά και όσπρια όπως και ζυμμαρικά (για τα οποία τρελαίνομαι - είμαι μακαρονού , τι να κάνουμε????) !!!

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back