Η γάτα δεν τρώει, παρά την αντιβίωση για ουλίτιδα

modified2

Νεοφερμένο μέλος

Ο modified2 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 46 ετών. Έχει γράψει 16 μηνύματα.
Καλησπέρα σε όλους. Είμαι λίγο στεναχωρημένος καθώς τα γράφω αυτά με τη γατούλα μου να ταλαιπωρείται από ένα πρόβλημα που αδύνατω να ταυτοποιήσω επαρκώς.

Οι εικασίες σας και οι υποδείξεις σας είναι παραπάνω από καλοδεχούμενες -- είναι εξάλλου ο στόχος μου γράφοντας αυτό το κείμενο.

Λίγα λόγια για τη γάτα μου

Είναι 14 χρονών, θηλυκή (δε γέννησε, και δεν της έγινε στείρωση), γύρω στα 4 κιλά. Ζει μέσα στο διαμέριμα -- είναι γενικά υγιέστατη και σιδερένια (χτύπα ξύλο) όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι που πριν από τέσσερις μήνες διαγνώστηκε μια εντερίτιδα (η γάτα ήταν καλά, απλά η διατροφή της προκαλούσε διάρροια).

Τότε αλλάξαμε διατροφή από κονσέρβα (ναι, όλα αυτά τα χρόνια της δίναμε μόνο κονσέρβα μη γνωρίζοντας για τη ζημιά που θα γινόταν στα δόντια της) σε ξηρά τροφή ("Royal Canin - Sensible") και, κάποιες φορές, κοτόπουλο βραστό. Το πρόβλημα της λύθηκε και η γάτα έτρωγε κανονικότατα. Υπήρξαν κανά-δυο περιστατικά που έχασε την όρεξη της και εμφάνισε μια ταχύπνοια -- και τα δύο λύθηκαν με τη μετρημένη/συγκρατημένη (και καθ'υποδείξεως του κτηνιάτρου) χορήγηση Prezolon (κορτικοστεροειδές). Πριν ένα μήνα, καθ'υπόδειξην του κτηνιάτρου, έκανα την αλλαγή σε "Royal Canin - Active Mature" και η γάτα μου την έτρωγε κανονικά.

Άρχη προβλήματος

20 ημέρες πριν: η γάτα σταμάτησε να τρώει κανονικά, ενώ είχε όρεξη (πεινούσε) και άριστη διάθεση. Μόνο ελάχιστο βραστό κοτόπουλο και ~10 (! τόσο λίγοι που μετριούνται) κόκκους ξηράς τροφής. Μου πήρε μια βδομάδα (λάθος το ξέρω) να υποθέσω ότι μπορεί να είναι πρόβλημα δοντιών/ούλων/κτλ.

13 ημέρες πριν: ο κτηνίατρος μου έλειπε σε διακοπές και αποφάσισα να τον περιμένω μέχρι τη Δευτέρα που θα γύριζε. Είναι Παρασκευή -- της παίρνω I/D (Hills) που είναι κονσέρβα (πατέ) για γάτες με εντερικά προβλήματα (δεν ήθελα να δημιουργήσω τυχόν νέο πρόβλημα εντερίτιδας) -- το τρώει μια χαρά (το αραιώνω με λίγο νερό). Της ψιλοκόβω και βραστό κοτόπουλο -- η γάτα τα τρώει όλα. Αυτά για τρεις μέρες. Επαναλαμβάνω ότι όλο αυτό το δεκαήμερο η διάθεση της γάτας μου και η όρεξη της είναι πολύ καλές.

6-7 ημέρες πριν: τη Δευτέρα πάω τη γάτα στον κτηνίατρο, διαπιστώνει ότι τα ούλα και τα δόντια (έχει ήδη χάσει μερικά) δεν είναι καλά -- η διάγνωση του για το πρόβλημα είναι ουλίτιδα/στοματίτιδα(;) και μου δίνει Stomorgyl των 100, μισό χάπι την ημέρα για 8 ημέρες. Από τη μέρα που αρχίζει την αντιβίωση, η διάθεση της γάτας μου πέφτει κατακόρυφα (κρύβεται, κοιμάται συνέχεια), η όρεξη της επίσης (απειροελάχιστο φαγητό με το ζόρι) και εμφανίζεται μια ταχύπνοια.

Την Τετάρτη ο κτηνίατρος της κάνει εξετάσεις αίματος (και βιοχημικές) οι οποίες βγαίνουν πολύ καλές (κάπως χαμηλή πίεση μόνο -- τα ίδια είχε δείξει και σε εξετάσεις αίματος προ 5μήνου σχεδόν). Διπλασιάζει το ρυθμό δόσης της αντιβίωσης (δίνει ένα χάπι τη μέρα, μέχρι να τελειώσουν και τα τέσσερα που μου είχε δώσει) και αρχίζει και το Prezolon (μισό το πρωί, μισό το βράδυ για πέντε μέρες). Μου λέει να της δίνω ό,τι φαγητό να'ναι προκειμένου να φάει.

Η διάθεση της γάτας ανεβαίνει, η όρεξη της επίσης. Πεινάει συνέχεια και μου νιαουρίζει για φαγητό αλλά ό,τι κι αν της δώσω (για ξηρά τροφής ούτε λόγος) έχει την εξής συμπεριφορά: τρώει δύο μπουκιές και φεύγει. Μπορεί να έρθει αργότερα για να ξαναφάει άλλες δυο-τρεις μπουκιές. Υποχρεωτικά της βάζω και άλλο πιάτο με άλλο φαγητό δίπλα μπας και την πείσω να φάει (και καμιά φορά και τρίτο πιάτο...). Συνολικά τρώει περισσότερο απ'ότι τις πρώτες δυο-τρεις μέρες της αντιβίωσης (εύκολο, καθώς τότε δεν έτρωγε σχεδόν τίποτα) αλλά και πάλι τρώει πάρα πολύ λίγο.

Έχω δοκιμάσει τα πάντα από τροφές -- σημειώνω ότι όλα σχεδόν τα ψιλοκόβω, την ενθαρρύνω, τη χαϊδεύω όταν τρώει, της δίνω καμιά φορά από το χέρι μου για να την πείσω να φάει:
- Hills I/D: έφαγε μόνο εκείνο το τριήμερο πριν την αντιβίωση, μετά δεν το πλησίασε
- Hills A/D: δεν έφαγε καθόλου
- βραστό κοτόπουλο: λίγα πράγματα
- ψάρι βραστό: λίγο περισσότερο από το κοτόπουλο, αλλά και πάλι με το ζόρι
- Gourmet Gold + Sheba κοτόπουλο (συμπλήρωμα διατροφής): αυτή είναι η κυρίως διατροφή της αυτές τις μέρες -- λίγο απ'το καθένα, μερικές φορές την ημέρα (αλλά όχι αρκετές)
- φέτες γαλοπούλας: βραστή/ψητή -- παλιά τρελαινόταν, τώρα με το ζόρι
- Gourmet κοτόπουλο: λίγα πράγματα (ήταν η κονσέρβα στην οποία είχαμε καταλήξει λίγο πριν την εντερίτιδα και τη στροφή σε ξηρά τροφή)
- Sheba κοτόπουλο με καρότο: λίγα πράγματα
- ξηρά τροφή Royal Canin Active Mature: αλεσμένη ή όχι, τίποτα (και μια ξηρά τροφή Whiskas γεμιστή με κοτόπουλο που πήγα και πήρα -- δεν την πλησίασε)

Πρόβλημα

Πεινάει συνέχεια, ώρες-ώρες ακούω την κοιλιά της που γουργουρίζει. Η αντιβίωση τέλειωσε χθες (Σάββατο), το Prezolon συνεχίζεται μέχρι και αύριο, Δευτέρα.

Σημειώνω επίσης ότι από προχθές (Παρασκευή βράδυ) η γάτα μου άρχισε ένα "περίεργο" ανήσυχο νιαούρισμα. Είναι κομματάκι έντονο -- αν τη φωνάξεις ή πας και τη χαϊδέψεις ηρεμεί, σε λίγο όμως ξαναρχίζει. Το κάνει ανεξαρτήτως ώρας, ή μέρους (π.χ. το ξεκίνησε βράδυ καθισμένη δίπλα από την εξώπορτα, αλλά τώρα το κάνει οπουδήποτε μέσα στο σπίτι). Επίσης έχω παρατηρήσει ότι τον τελευταίο μήνα, αλλάζει συχνά πλευρές κατά τον ύπνο της -- δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με τίποτα, αλλά θεωρώ φρόνιμο να το αναφέρω μήπως και...

Τι να κάνω; Ο κτηνίατρος, όταν πρωτοείδε τα ούλα και τα δόντια, είχε πει ότι αν το πρόβλημα επιμείνει τότε είναι θέμα δοντιών αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί πολλά δε δείχνουν καλά (δε μου φάνηκε διατεθειμμένος να κυνηγήσει αυτό το σενάριο και δεν ξέρω πόσο πρέπει να τον πιέσω).

- Υπάρχει περίπτωση η γάτα να έχει κάποιο πρόβλημα στα δόντια που την εμποδίζει ακόμα και να φάει χωρίς διακοπές την ψιλοκομμένη τροφή; Είναι κάτι τέτοιο δυνατό; (Είναι το πιθανότερο σενάριο που παίζει στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή.)
- Υπάρχει ενδεχόμενο όλα αυτά να είναι συνέπειες της αντιβίωσης;
- Κάτι άλλο που πρέπει να κοιτάξω;

Σκοπεύω αύριο να την ξαναπάω στον κτηνίατρο για να την ξαναδούμε, αλλά θέλω να έχω υπόψιν μου όσο το δυνατόν περισσότερα πιθανά σενάρια γίνεται προκειμένου να τον βοηθήσω.

Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ που διαβάσατε μέχρι εδώ -- εκτιμώ τη βοήθεια σας.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δε πας και σε κανενα αλλο κτηνιατρο αφου προκοπη δεν εχεισ δει ακομα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μην να την πηγαινες και σ αλλο κτηνιατρο ετσι για δευτερη γνωμη?

Αρχική Δημοσίευση από giota:
Μην να την πηγαινες και σ αλλο κτηνιατρο ετσι για δευτερη γνωμη?

χεχεχ γιοτα μαζι το ειπαμε πιασε κοκινο

Και οι δύο την ίδια πρόταση, ε;

Για να είμαι ειλικρινής, το έχω σκεφτεί και ακόμα το σκέφτομαι.

Το θέμα είναι ότι αυτός θεωρείται καλός και είναι και γνωστός μας, οπότε ελπίζω κάθε φορά το ενδιαφέρον να είναι ανάλογο.

Όπως είπα όμως, το σκέφτομαι...

Μη το σκεφτεσαι τραβα να γλιτςσεισ τη ταλαιπωρια και εσυ και ο γατος.

Μόνο στερεές τροφές τη δοκιμάζεις; Λίγη σούπα ή γάλα δοκίμασες; Με λίγο ψωμί μέσα να μουσκέψει; Αν το πρόβλημα είναι στα δόντια κι αφού έχει όρεξη να φάει τις υγρές τροφές θα τις φάει. ή γιαούρτι…γενικά ότι δεν χρειάζεται πίεση των ούλων για να το μασήσει. Αν θέλει μάσημα η τροφή, όσο ψιλοκομμένη και να είναι χρειάζεται κάποια πίεση των δοντιών.

modified2 ξέρω λίγα πράγματα για μεγάλες γάτες -έχει η αδερφή μου τρείς 16 χρόνια τώρα-και εδώ και ένα χρόνο έχει σταματήσει τελείως την ξηρά τροφή γιατί έχουν ελάχιστα δόντια.Μόνο κονσέρβα και αυτή πατέ-όχι μικρά κομματάκια.Επίσης συνιστώ εξέταση για καρδιά και πίεση.

Αρχική Δημοσίευση από Thanasis46:
Μόνο στερεές τροφές τη δοκιμάζεις; Λίγη σούπα ή γάλα δοκίμασες; Με λίγο ψωμί μέσα να μουσκέψει; Αν το πρόβλημα είναι στα δόντια κι αφού έχει όρεξη να φάει τις υγρές τροφές θα τις φάει. ή γιαούρτι…γενικά ότι δεν χρειάζεται πίεση των ούλων για να το μασήσει. Αν θέλει μάσημα η τροφή, όσο ψιλοκομμένη και να είναι χρειάζεται κάποια πίεση των δοντιών.
Το γάλα την πειράζει. Έχω δοκιμάσει να αναμείξω τριμμένη ξηρά τροφή με το ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο -- τίποτα.

Κι εγώ συστήνω τη λύση μιας δεύτερης ιατρικής γνώμης!

Σήμερα πήγα σε δύο άλλους κτηνιάτρους. Και οι δύο συμφώνησαν ότι ο καθαρισμός (+ εξαγωγή των χαλασμένων δοντιών) είναι απαραίτητος και αναπόφευκτος, και μου είπαν και άλλα σχετικά.

Το απόγευμα θα πάω τη γάτα μου για καθαρισμό στη μια εκ των δύο αυτών κτηνιάτρων -- ήδη έκλεισα ραντεβού.

Ευχηθείτε μας καλή τύχη. Σας ευχαριστώ.

Αρχική Δημοσίευση από modified2:
.... ο καθαρισμός (+ εξαγωγή των χαλασμένων δοντιών) είναι απαραίτητος και αναπόφευκτος......

Άρα αυτό σημαίνει ότι προφανώς η κακομοιρούλα πονούσε και γι'αυτό δεν έτρωγε, εε;
Eύχομαι να'ναι όλα περαστικά!

Δε θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά αν είναι στοματίτιδα…
Το ξέρω ότι πρέπει να σου πω λόγια παρηγορητικά, αλλά ήδη τρεις γάτες μου έχουν φύγει από αυτό και δυστυχώς το είχαμε παλέψει ΠΑΡΑ πολύ… δεν μπορώ να σου πω κάτι που να σου δώσει και πολλές ελπίδες, για να μην απογοητευτείς μετά..
Αν πάντως έχεις κι άλλες γάτες, πρόσεχε, γιατί η μια κολλάει την άλλη..
Όχι σίγουρα, αλλά έχει συμβεί όταν ο οργανισμός της άλλης είναι αδύναμος για κάποιο λόγο..
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι όντως να πας και σε κάποιον άλλον γιατρό..
Είναι πολύ καλό για τη γάτα σου, να της σταθείς όσο το δυνατόν περισσότερο.
Εμένα ο γιατρός μου, έδινε Vibramicin αντιβίωση και καλυτέρευε κάθε φορά που της το δίναμε..
Θέλει μεγάλη αγάπη και υπομονή..
Είναι πολύ δύσκολο για τη γάτα, γιατί δεν καταλαβαίνει και τι της συμβαίνει..
Ειλικρινά λυπάμαι γιʼ αυτό και εύχομαι τα καλύτερα..

Δεν ξερω αλλα αν ειναι στοματιτιδα δοκιμασε να της βαλης μελανι απο αυτη που βαζαν παλια στα μωρα μια μικρη επαλειψη ειναι ακινδυνο και αποτελεσματικο ειδικα στα μωρα οταν εχουν στοματιτιδα Τωρα βεβαια οι νεοι παιδιατροι την εχουν ξεχασμενη μα δεν παυει να ναι αποτελεσματικη Μπορει να κανει καλο στη γατουλα Ρωτα και το φαρμακοποιο απο οπου μπορεις να την παρης...Πολλες φορες επισης για την στοματιτιδα μπορει να ευθυνεται και η αντιβιωση σαν αντιδραση του οργανισμου Ψαξτο!

Εύχομαι περαστικά στην γατούλα σου και ελπίζω να της περάσει γρήγορα το πρόβλημα με το σταματάκι της...
Ελπίζω όντως να μην είναι μοιραίο....:redface:

Περαστικά! :)

Με τρομάζουν αυτά που λέτε. Κι ύστερα λένε "οι γάτες είναι εφτάψυχες"...:hmm:

Καλησπέρα σε όλους. Καταρχήν, ένα μεγάλο ευχαριστώ (και από μένα και απ'τη γάτα μου) για το ενδιαφέρον σας και τις ευχές σας -- να'στε σίγουροι ότι το εκτιμούμε πολύ.

Να σας ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις:

Τελικά η ουλίτιδα έμελε να'ναι το μικρότερο από τα προβλήματα μας (αλλά κρατώ τα σχόλια σας, Poupoulenia και giota). Για να μην το πολυ-αναλύω, φλεγμονές σε διογκωμένες θηλές (υπενθυμίζω ότι η γάτα δε γέννησε, δυστυχώς όμως δεν τη στείρωσα) = άσχημο και ταλαιπωρία για τη γάτα. Αφού έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και ακτινογραφίες (βοήθησε και τ'ότι είχαμε εξετάσεις αίματος πρόσφατες -- από την προηγούμενη Τετάρτη), αποφασίστηκε μαστεκτομή (και ενώ κρατούσε η αναισθησία θα γινόταν και ένας καθαρισμός δοντιών). Μίλησα με την κτηνίατρο προ ολίγου (αφού τελείωσε η εγχείριση), και δόξα τω Θεώ, όλα φαίνεται να πήγαν πολύ καλά.

Θα πάρω τη γατά σπίτι μεθαύριο. (Σε ένα μήνα θα γίνει μαστεκτομή στην άλλη σειρά καθώς και αφαίρεση ωοθηκών.)

Αν έχετε καμιά χρήσιμη συμβουλή για το χειρισμό γάτας μετεγχειρητικά, εδώ είμαστε.

θελει μεγαλη προσοχη κ φροντιδα πανω απο ολα κ ειδικα στα ραμματα κ στις τομες της μην μολυνθουν κ πολυ πολυ αγαπη

Εύχομαι όλα να πάνε καλά.
Δυστυχώς, την πρώτη μου γάτα την έχασα από όγκους στους μαστούς. Αυτοί οφείλονταν στο γεγονός ότι δεν της έκανα στείρωση, αλλά ούτε την άφησα να γεννήσει. Της έδινα αντισυλληπτικό χαπάκι και αυτό προκάλεσε τους καρκίνους. Όμως όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Μακάρι η γατούλα σου να αναρώσει και να γίνει πάλι καλά!

Περαστικα Αντε ολα καλα να πανε !

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back