Κάνει η γάτα μου να φάει....;

Βραστά εντόσθια;

Γεια σας!
Το πρωί σήμερα, μου έφερε ο θείος μου εντόσθια(καρδιές, πνευμόνια, συκωτάκια κτλ) όχι από πουλερικά αλλά από μεγάλο ζώο. Θεώρησε πως θα ήταν καλό να τα δώσω μαγειρεμένα, σα μεζέ, στις γατούλες μου. Οπότε σκέφτηκα να τα βράσω καλά και στο ζουμάκι να βράσω λίγο ρύζι. Αντί για κονσέρβα αυτή τη βδομάδα να τους δίνω λίγο από αυτό.Η ερώτησή μου είναι εάν τα πολλά εντόσθια μπορεί να τους βλάψουν σε κάτι.Μήπως να τους βράσω και λίγο κοτόπουλο και να τα αναμείξω όλα μαζί? Ακόμα, μήπως να παρέλειπα το ρύζι? Δε νομίζω να τους χρειάζεται σε τίποτα ή κάνω λάθος?
Σε γενικές γραμμές, οι γατούλες μου τρώνε ξηρά τροφή Arden Grange κοτόπουλο ή Orijen ψάρι και 1 φορά την ημέρα από μισό κονσερβάκι Schesir.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Βραστά εντόσθια;

Ρύζι δε χρειάζεται να προσθέσεις. Πνευμόνια και καρδιές (οι καρδιές είναι πλούσιες σε ταυρίνη) δώσε όσο θέλεις. Με τα συκωτάκια θέλει προσοχή γιατί περιέχουν σε πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνη Α η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση, κυρίως επειδή τρώνε και τροφή του εμπορίου η οποία περιέχει ήδη αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α. Στη θέση σου θα τα έβραζα όλα (βασικά θα τα έδινα ωμά :p ), θα τα χώριζα σε μερίδες και θα τα έβαζα στην κατάψυξη. Θα έδινα λίγο συκωτάκι και περισσότερο πενυμόνια και καρδιές (1/10 συκώτι, και τα υπόλοιπα καρδιές, κτλ). Πιθανότατα να μην έδινα τροφή του εμπορίου αν έδινα συκωτάκι.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Βραστά εντόσθια;

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Ωμά δε τα δίνω γιατί αγοράστηκαν από την κεντρική αγορά Αθηνών......Οπότε ποτέ δεν ξέρεις..Τα έβρασα και μάλιστα καλά!
Απ'ότι διαπίστωσα τελικά, ήταν μόνο συκωτάκια δυστυχώς άρα θα τους δίνω μια-δυο φορές τη βδομάδα για treat . Άλλωστε δεν είναι και τόσα πολλά! Σε ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση: Λαχανικά και γάτες

η δικια μου ειναι τοσο κακομαθημενη και χορτασμενη με κονσερβες,μπισκοτακια ξηρες τροφες,κροκετες κ.α που ουτε το κοτοπουλο δεν καταδεχεται.το μαρουλι...............

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Λαχανικά και γάτες

o μαυρούλης τρώει τα πάντα :crazy: μέχρι και πατάτες, οι πατάτες επιτρέπονται; διάβασα στο άρθρο πως οι ωμές απαγορεύονται.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Απορίες διατροφής

Ψάχνωντας και για την δική μου γάτα όταν την πήρα βρήκα το παρακάτω άρθρο που το βρίσκω πολύ σωστό απο κτηνιατρικό κέντρο:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
1.- Αλκοολούχα ποτά, διότι μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση, να επιφέρουν μια κωματόδη κατάσταση και συχνά το θάνατο του ζώου.
2.- Σοκολάτα, καφές, τσάϊ και άλλα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, θεοβρωμίνη, ή θεοφυλλίνη. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι τοξικά και να επηρεάσουν τη λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.
3.-Σταφύλια και σταφίδες διότι περιέχουν μια άγνωστη τοξίνη, η οποία προκαλεί βλάβες στους νεφρούς. 7-10 ρόγες σταφυλιού είναι ικανές να επιφέρουν το θάνατο της γάτας σας.
4.- Ανθρώπινα συμπληρώματα βιταμινών που περιέχουν σίδηρο. Τα συμπληρώματα αυτά μπορούν να βλάψουν την επένδυση του πεπτικού συστήματος και είναι τοξικά για τα άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων του ήπατος και των νεφρών.
5.- Κρεμμύδια και σκόρδο (ωμά, μαγειρεμένα, ή σε μορφή σκόνης) τα οποία μπορεί να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και να αποτελέσουν βασική αιτία αναιμίας . Οι γάτες είναι πιο ευαίσθητες από τα σκυλιά. Βέβαια το σκόρδο είναι λιγότερο τοξικό από ότι τα κρεμμύδια.
6.- Όλα τα ζαχαρούχα τρόφιμα διότι μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, σε πληθώρα οδοντικών προβλήματών και ενδεχομένως, σε σακχαρώδη διαβήτη.
7.- Καπνός λόγω της νικοτίνης που περιέχει, επηρεάζει το πεπτικό και το νευρικό σύστημα. Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία, κατάρρευση, κώμα και θάνατο.
8.- Τα ωμά αυγά διότι περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται αβιδίνη. Η αβιδίνη μειώνει την απορρόφηση της βιοτίνης (βιταμίνης του συμπλέγματος Β) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του δέρματος και τριχώματος. Τα ωμά αυγά επίσης μπορεί να είναι αιτία προσβολής της γάτας από σαλμονέλα.
9.-Κόκαλα από ψάρια, πουλερικά, αρνί και γενικά κάθε είδος ζωϊκού κόκαλου. Τα κόκαλα είναι αιτία πρόκλησης στομαχικών ελκών, διάτρησης στομάχου και εντέρου αλλά και απόφραξης του εντερικού σωλήνα.
10.- Η διατροφή με ωμό ψάρι μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της θειομίνης, η οποία ευθύνεται για την απώλεια της όρεξης, εμφάνισης σπασμών και σε σοβαρές περιπτώσεις επιφέρει το θάνατο. Περισσότερο επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση εάν η γάτα διατρέφεται με ωμό ψάρι σε καθημερινή βάση.
ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ
1.- Παιδικές τροφές διότι μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές ανεπάρκειες, αν τρέφονται τα ζώα σε μεγάλες ποσότητες και συχνά.
2.- Οι κονσέρβες τόνου (για ανθρώπινη κατανάλωση) μπορεί να προκαλέσουν στις γάτες υποσιτισμό και στερούνται ισορροπημένου επίπεδου βιταμινών και μετάλλων.
3.- Προϊόντα που περιέχουν λεμόνι διότι ενδέχεται να προκαλέσουν έμετο.
4.-Σκυλοτροφές. Σε περίπτωση τυχαίας η σποραδικής χρήσης, δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα. Αν όμως τρέφεται η γάτα σας επανειλημμένα με σκυλοτροφές, τότε υπάρχει κίνδυνος υποσιτισμού και εμφάνιση ασθενειών που επηρεάζουν την καρδιά.
5.- Το λίπος και γενικά τροφές με μεγάλη περιεκτηκότητα σε λίπος προκαλούν παγκρεατίτιδα.
6.- Διατροφή με μεγάλες ποσότητες ήπατος προκαλεί τοξίκωση λόγω υπερβιταμίνωσης βιταμίνης Α, η οποία επιρεάζει τους μύες και τα οστά.
7.- Το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα καλό είναι να αποφεύγονται διότι οι γάτες δεν έχουν το ένζυμο της λακτάσης σε επαρκή ποσότητα και αυτό συνεπάγεται διάρροιες. Η λακτάση διασπά τη λακτόζη στο γάλα. Επιτρέπονται όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που δεν περιέχουν λακτόζη.
8.- Η πατάτα και ντομάτα περιέχουν οξαλικά άλατα, τα οποία επηρεζουνι το πεπτικό, νευρικό και το ουροποιητικό συστήμα.
9.- Το αλάτι αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
[FONT=Tahoma, sans-serif]10.- Ζύμη που περιέχει μαγιά είναι υπεύθυνη για την παραγωγή αερίου στο πεπτικό σύστημα, προκαλώντας πόνο και πιθανή ρήξη του στομάχου ή των εντέρων. [/FONT]

Γνωρίζω οτι δεν κάνει να τους δινουμε γιαουρτια αλλά, ρε παιδιά, ο Πίπης είναι να μην δει ανθρωπο να τρωει γιαουρτι! Το βραδακι που βαζω γιαουρτακι με μελι γινεται ΠΑΝΙΚΟΣ. Ανεβαινει παντου για να αποκτησει προσβαση στο κεσεδακι μου!!! Δεν μπορειτε να φανταστειτε ποσο πιεστικος ειναι!!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εμενα παλι ο μεγαλος μου γατος καποια στιγμη εκανε υστερικη κριση για να φαει καλαμποκι απο κονσερβα, και οταν του βαλαμε σε ενα μπολακι ετρωγε με παθος και γουργουριζε :P
(εχει προσπαθησει να φαει και μπανανα)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το γιαούρτι..Ίσα Ίσα βοηθάει και στο έντερο. Τσεκαρισμένο αυτό με 2 κτηνιάτρους και δοκιμασμένο στο γάτο μου.

Ναι και εγώ έδινα λίγο μια περίοδο στην δική μου, όταν είχε πρόβλημα με τα δοντάκια της. Τις έβαζα τις κροκέτες σε γιαούρτι για να μαλακώνουν και να τις τρώει πιο εύκολα!!!Απλά...τουλάχιστον μην της βάζεις μέλι.:)

Και η δικια μας γλειφει το κεσεδακι απο το γιαουρτι μας. Ο γιατρος ειπε οτι δεν ειναι κακο.

Χαίρομαι που δεν είμαστε οι μόνοι που υποφέρουμε κάθε φορά που προσπαθούμε να φάμε γιαούρτι!
:)
Εμείς έχουμε όμως και μια επιπλέον παραξενιά..
Θέλει να το φάει μόνο μέσα από το δικό μας πιάτο και όχι όταν το βάζουμε στο δικό της!

Κατά τ' άλλα μισεί το κοτόπουλο και γλύφει το ζουμί της ντομάτας φανατικά!
Κάτι δεν πάει καλά με αυτό το γατί..
:P

Χαίρομαι που δεν είμαστε οι μόνοι που υποφέρουμε κάθε φορά που προσπαθούμε να φάμε γιαούρτι!
:)
Εμείς έχουμε όμως και μια επιπλέον παραξενιά..
Θέλει να το φάει μόνο μέσα από το δικό μας πιάτο και όχι όταν το βάζουμε στο δικό της!

Κατά τ' άλλα μισεί το κοτόπουλο και γλύφει το ζουμί της ντομάτας φανατικά!
Κάτι δεν πάει καλά με αυτό το γατί..
:P

Μια χαρά το βρίσκω ;) και η δική μου ψιλο-σνομπάρει το κοτόπουλο, αλλά τρελλαίνεται για γιαούρτι και..παγωτό κρέμα:P
Όσο γι αυτό που λες οτι θέλει να το τρώει μόνο από το δικό σας πιάτο, το έχω πει και θα το ξαναπώ πολλές φορές:
μ'αρέσουν τα γατιά που είναι... characters!:P

Μια χαρά το βρίσκω ;) και η δική μου ψιλο-σνομπάρει το κοτόπουλο, αλλά τρελλαίνεται για γιαούρτι και..παγωτό κρέμα:P
Όσο γι αυτό που λες οτι θέλει να το τρώει μόνο από το δικό σας πιάτο, το έχω πει και θα το ξαναπώ πολλές φορές:
μ'αρέσουν τα γατιά που είναι... characters!:P

Από χαρακτήρα άλλο τίποτα!!:D

Συμπληρώνω επίσης ότι της πήρα κονσέρβες gourmet τις οποίες τρώει αλλά δεν πετάει κ τη σκούφια της ενώ έτσι και κάνω να φάω τόνο κονσέρβα είναι ικανή να μπει στο στόμα μου για να βρεί που πήγε!:P
Χωρίς πλάκα έρχεται και με μυρίζει μες στο στόμα άρα πλένουμε δοντάκια κατευθείαν μόλις φάμε τόνο!:D

Της αρέσουν επίσης πολύ τα χαρτιά και τα λαστιχάκια, όπου αφού έχει φάει αρκετό χαρτί και 2 φορές κατάπιε λαστιχάκια (και στη συνέχεια έβγαλε τα κακάκια σε συσκευασία δώρου!) τώρα πια τα κρύβουμε όλα!!
Πραγματικά σας λέω κάτι δεν πάει καλά με αυτό το γατί αλλά από χαρακτήρα άλλο τίποτα!Δεν βαριέσαι ποτέ!

Κατά σατανική σύμπτωση διάβαζα τις προάλλες ένα paper για την εντομοφαγία, όπου αναφερόταν ότι έχει ήδη γίνει "τάση" στις ΗΠΑ αλλά ότι προσπαθούν να το προμοτάρουν περισσότερο βρίσκοντας κουλ ονόματα για τα έντομα, γιατί ο κόσμος αηδιάζει. Έλεγε λοιπόν το paper ότι προκειμένου να ψηθεί ο κόσμος να αρχίσει να τρώει μαμούνια, τα προμοτάρουν με τρέντι και μυστηριώδη λατινικά ονόματα που δεν τα καταλαβαίνει ο κόσμος :Ρ

Έλεγε
“If you say it’s mealworms, it makes people think of ringworm”, he notes. “So stop saying ‘worm’. If we use Latin names, say it’s a Tenebrio quiche, it sounds much more fancy”

:D

Δεν μπορώ να βρω το άρθρο ρε γμτ, μόνο αυτό το απόσπασμα.
Αλλά έχει πλάκα :Ρ

Τεσπα όποιος έχει περιέργεια να ρίξει μια ματιά, μπορεί να το κάνει εδώ https://www.fao.org/docrep/012/i1380e/i1380e00.pdf

Εγώ κοίταξα κυρίως από τη σελ. 95 και μετά, που είχε αναφορές στα θρεπτικά συστατικά. Αλλά γενικά έχει πολλή βιβλιογραφία και πολύ πράμα να ψάξει κανείς αν του φανεί ενδιαφέρον.

Τελευταία επεξεργασία:
Κατά σατανική σύμπτωση διάβαζα τις προάλλες ένα paper για την εντομοφαγία, όπου αναφερόταν ότι έχει ήδη γίνει "τάση" στις ΗΠΑ αλλά ότι προσπαθούν να το προμοτάρουν περισσότερο βρίσκοντας κουλ ονόματα για τα έντομα, γιατί ο κόσμος αηδιάζει. Έλεγε λοιπόν το paper ότι προκειμένου να ψηθεί ο κόσμος να αρχίσει να τρώει μαμούνια, τα προμοτάρουν με τρέντι και μυστηριώδη λατινικά ονόματα που δεν τα καταλαβαίνει ο κόσμος :Ρ

Έλεγε
:D

Δεν μπορώ να βρω το άρθρο ρε γμτ, μόνο αυτό το απόσπασμα. Αλλά έχει πλάκα :Ρ

Τεσπα όποιος έχει περιέργεια να ρίξει μια ματιά, μπορεί να το κάνει εδώ https://www.fao.org/docrep/012/i1380e/i1380e00.pdf

Εγώ κοίταξα κυρίως από τη σελ. 95 και μετά, που είχε αναφορές στα θρεπτικά συστατικά. Αλλά γενικά έχει πολλή βιβλιογραφία και πολύ πράμα να ψάξει κανείς αν του φανεί ενδιαφέρον.
¨
Σχετική/άσχετη απορία: Να αφήνω τη γάτα μου να τρώει που και που κανα μαμούνι που με τόση περισσή χάρη κυνηγάει?:P
Τώρα μάλιστα που εκτός των άλλων, είναι trend και η κατανάλωση ανεπεξέργαστης/ωμής τροφής?:hmm:

¨
Σχετική/άσχετη απορία: Να αφήνω τη γάτα μου να τρώει που και που κανα μαμούνι που με τόση περισσή χάρη κυνηγάει?:P
Τώρα μάλιστα που εκτός των άλλων, είναι trend και η κατανάλωση ανεπεξέργαστης/ωμής τροφής?:hmm:

:D:D:D

Κοίτα, αν την πιάσει καμια μέρα η κοιλίτσα της δεν το ξέρω. Αλλά η Άρια τρώει 3-4 ζουζούνια τη μέρα, όσα βλέπουμε εμείς δηλαδή. Σκέψου και πόσα άλλα τρώει κρυφά :P Δεν μπορώ να την προλάβω ούτως ή άλλως. Μόνο μύγα δεν την έχω αφήσει να φάει γιατί μου φαίνεται έξτρα σιχαμερό. Την κτηνίατρο που την είχα ρωτήσει αν θα την πειράξουν τα μαμούνια, με είχε κοροϊδέψει :P

:D:D:D

Κοίτα, αν την πιάσει καμια μέρα η κοιλίτσα της δεν το ξέρω. Αλλά η Άρια τρώει 3-4 ζουζούνια τη μέρα, όσα βλέπουμε εμείς δηλαδή. Σκέψου και πόσα άλλα τρώει κρυφά :P Δεν μπορώ να την προλάβω ούτως ή άλλως. Μόνο μύγα δεν την έχω αφήσει να φάει γιατί μου φαίνεται έξτρα σιχαμερό. Την κτηνίατρο που την είχα ρωτήσει αν θα την πειράξουν τα μαμούνια, με είχε κοροϊδέψει :P

Ευχαριστώ, με καθυσύχασες:)

Απάντηση: Σειρά τροφής Royal Canin

Και εμενα οι γατοι μου παλια που και που αν εμπενε καμια μυγα στο σπιτι την καναν πατε πριν προλαβει καν καλα καλα να πεταξει μεσα και οι ανοητοι την καναν μια χαψια πριν προλαβω να την παρω με κανα χαρτι...ΑΗΔΙΑ :sick:
Αλλα νταξει οσο δεν εχει κεντρι η κατι τετοιο δεν νομιζω να παθουν κατι κιολας

Καλά ειδικά τώρα με κάτι σκνιπάκια, κουνουπάκια, πεταλουδάκια και άλλα καλοκαιρινά -άκια, η Άρια κάνει τσιμπούσι κάθε μέρα :sick:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back