Κεφ. 1ο: Μπαλκόνι/Ταράτσα

Cat's Miaow

Νεοφερμένο μέλος

Ο Cat's Miaow αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 43 ετών και μας γράφει από Εύοσμος (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 71 μηνύματα.
Ως νέο μέλος και νέος γατομπαμπάς εδώ πέρα προτού πάρω τον γατούλη μου είχα μια διαφορετική εικόνα για την σχέση των γάτων με τα ύψη.

Θεώρουσα ότι εφόσον η γάτα κατανοεί το ύψος και δεν έχει κάπου να προσγειωθεί δεν θα επιχειρήσει σάλτο. Μετά από επιμελή και ενδελεχή ανάγνωση παλαιότερων μυνημάτων στο φόρουμ(έχω ρίξει πολύ διάβασμα!!!) διαπίστωσα όμως ότι:

Δεν υφίστανται όρια για τις γάτες ως προς το από που μπορεί να πηδήξει. Διάβασα για περιστατικά (και έφριξα) να πέφτει από τον 5ο τον 4ο τον 3ο κτλ κτλ , αλλού να πληγώνεται αλλού όχι. Επίσης διάβασα για επικίνδυνους περίπατους σε κουπαστές τοίχων και κάγκελων που θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την ψυχική μου υγεία.

Όλα αυτά με βάλαν σε προβληματισμούς παρόλο το πλέγμα που είχα τοποθετήσει στα κάγκελα της ταράτσας μου (εκεί μένω και εγώ σε 1 δώμα).

Τελικώς θέλω να μάθω αν μπορώ να τον βγάζω έξω ή όχι ; και τι πραγματικά περιλαμβάνει αυτό ;
Αναφέρω ότι η τάρατσα μου είναι μεγάλη (δεν πρόκειται για μπαλκονάκι) γύρω στα 90τμ με 1 μέτρο ύψος σε κάγκελα και τοίχο. Είμαι στον 3ο όροφο. Ο τοίχος περιλαμβάνει χοντρή σε πάχος κουπαστή στην οποία κάθονται ανά περιστάσεις και αφοδεύουν (λούκουμι/θήραμα υποθέτω για τον γατούλη μου) περιστέρια.

Με το να τον μάθω να βγαίνει έξω στην ταράτσα θα μπορώ κυρίως να τοποθετήσω την άμμο του έξω και θα του δώσω περισσότερο χώρο να κινείται και να παίζει,ταυτόχρονα δίνοντας/απελευθερώνοντας και σε μένα λίγω χώρο στο δωμάτιο.
Αλλά (εδώ αρχίζουν τα αλλά) φοβάμαι πρώτα και κύρια για όλα αυτά που διάβασα ειδικά όταν θα λείπω μιας και δεν θα μπορώ να τον έχω υπό την επίβλεψη μου. Ο γατούλης μου βέβαια είναι μικρός ακόμα και δεν μπορεί να πηδήξει τόσο ψηλά αλλά μετά όταν μεγαλώσει ; Υπάρχει περίπτωση να τον μάθω από τώρα να μην πάει στην κουπαστή ; Θα μπορεί να πει κάποιος ότι όταν λείπω μπορώ να του κλείνω την πόρτα/πρόσβαση στην ταράτσα αλλά τότε θα αρχίσουν υποθέτω τα αέναα νιαουρίσματα/κλάμματα, στα οποία δεν επιδίδεται τόσο καιρό, που θα σπάσουν τα νεύρα στα λοιπά μέλη της οικογένειας μου.
Αν τοποθετήσω πλέγμα 1.5 μέτρου ΠΑΝΤΟΥ ; και στον τοίχο πέρα από τα κάγκελα ;

Υπάρχει περίπτωση να τον αφήνω έξω ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΤΕ ; ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΠΑΣΤΗ ;

Αν πάλι τον κρατάω μέσα (δηλαδή στο δωμάτιο μου - 35τμ) όπως κάνω μέχρι σήμερα (4η μέρα που τον έχω) υπάρχει πρόβλημα κατάθλιψης ή εύκολης βαρεμάρας ; (δεν έχει δόσει τέτοια σημάδια πάντως).

Με απασχολεί πολύ αυτό το ζήτημα:hmm: και δεν έχω αποφασίσει ακόμα (αν και κλίνω προς την θέση να τον κρατάω μέσα). Παρακαλώ οι πιο έμπειροι πείτε τι να κάνω ώστε να πάρω μια οριστική απόφαση.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κεφ. 2ο: Τουαλέτα

Αν μετακινήσω την τουαλέτα σε άλλο σημείο του δωματίου ο γάτος το βρίσκει/μαθαίνει και εκεί; (Όχι δεν λέω για 5cm ! ). Ή αποπροσανατολίζεται ;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλο ειναι να βαλεις καλαμωτη ή πλαστικο πλέγμα στη βεράντα.
Τη λεκανη του θα την βρει. Αρκει να τον πας εσυ 2-3 φορες στο καινουργιο σημειο. Και στα δικα μου αρεσει πολυ η βεραντα. Δεν θα τα περιοριζα με τιποτα. Απλα προσοχή οσο ειναι μικρος ακομη!:)
Και να μπορει να επιλεγει και μονος του αν θα ειναι μεσα ή εξω ειναι το καλυτερο. Το να ζει αποκλειστικα εξω δεν ειναι καλο.

Κοιτα κι εδω μηπως αργοτερα μπορεσεις και βαλεις τετοιο.

Κεφ. 3ο: Ύπνος/καλαθάκι

Αν και είναι πολύ ωραίο και χαλαρωτικό ο γατούλης μου να κοιμάται τα βράδια μαζί μου υπό τους ήχους του γλυκύτατου γουργουρητού του, υπάρχει το γνωστό πρόβλημα ότι θα ξυπνήσει 2 φορές (μιας και δεν κοιμάται "σερί" π.χ. ξυπνάει στις 1 και στις 5) και δώσ'του σάλτα/παιχνίδια και περπατήματα πάνω μου και στο πάπλωμα μέχρι να ξανακοιμηθεί και δυστυχώς δεν αρκεί να κάνω 1 τσιγάρο μέχρι να τον ξαναπάρει ο ύπνος.

Τι κάνω ;

Επίσης ενώ κοιμάται κατά την διάρκεια της ημέρας σε διάφορα μέρη γραφείο,χαλάκι/ονυχοδρόμιο,καρέκλα γραφείου,μεγάλο ανοιχτό συρτάρι δεν του αρέσει καθόλου το ψάθινο καλαθάκι με μαξιλαράκι που το έχω πάρει.

Ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής τοποθεσίας ύπνου για μια γάτα ;

κουπαστή στην οποία κάθονται ανά περιστάσεις και αφοδεύουν (λούκουμι/θήραμα υποθέτω για τον γατούλη μου) περιστέρια.
Δυστυχώς τα περιστέρια είναι μεγάλο πρόβλημα. Ακόμα κι αν δεν έχει ο γατούλης σου ιδιαίτερη όρεξη για ακροβασίες και εξερευνήσεις, αν δει τα περιστέρια να σουλατσάρουνε στην κουπαστή θα τους ορμήσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Εγώ έχω ξεκινήσει εκστρατεία εκδίωξης των περιστεριών απ' τη βεράντα μου, γιατί έχω το ίδιο πρόβλημα με την Αρήθα: τα βλέπει και τρελαίνεται. Προχτές κρέμασα cd από τα κάγκελα, υποτίθεται ότι γυαλίζουν με τον ήλιο και διώχνουν τα πουλιά...
Αν τοποθετήσω πλέγμα 1.5 μέτρου ΠΑΝΤΟΥ ; και στον τοίχο πέρα από τα κάγκελα ;
Δυστυχώς δε φτάνει. Οι ενήλικες γάτες μπορούν να πηδήσουν μέχρι και 5 φορές το ύψος τους. Άσε που το πλέγμα το χρησιμοποιούν ως "πάτημα" για να σκαρφαλώσουν...:/: Από προσωπική εμπειρία αυτά...
Υπάρχει περίπτωση να τον αφήνω έξω ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΤΕ ; ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΠΑΣΤΗ ;
Πολύ φοβάμαι πως όχι... Μόνο να μειώσεις το ρίσκο μπορείς, με όσο το δυνατόν ψηλότερη περίφραξη από υλικό που δεν προσφέρεται για σκαρφάλωμα. Ή με διαρκή επίβλεψη. Μακάρι να βρεθεί κάποιος να με διαψεύσει.
Αν πάλι τον κρατάω μέσα (δηλαδή στο δωμάτιο μου - 35τμ) όπως κάνω μέχρι σήμερα (4η μέρα που τον έχω) υπάρχει πρόβλημα κατάθλιψης ή εύκολης βαρεμάρας ;
Σίγουρα κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα το ζητήσει το "έξω". Αλλά τα γατιά είναι όπως τα μάθεις. Αν συνηθίσει πιο πολύ μέσα, με μικρές επιβλεπόμενες βόλτες στην ταράτσα δε νομίζω να'χει πρόβλημα. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του. Α! και θα πρέπει βέβαια να τον στειρώσεις εγκαίρως, γιατί τα αρσενικά αναπτύσσουν πολύ έντονες τάσεις φυγής.
Να χαίρεσαι το καινούριο γατάκι σου!:)

εγω θα σου ελεγα να τον αφηνεις να βγαινει στο μπαλκονι τωρα που ειναι μικρος μονο οταν εισαι εσυ σπιτι για να μπορεις να παρακολουθεις τι κανει.οταν λειπεις και ειδικα το βραδυ μονο μεσα στο σπιτι...σιγα σιγα οσο θα μεγαλωνει(και καλυτερα μετα την στειρωση) μπορεις να αφηνεις λιγο μια πορτα ανοιχτη και να βγαινει οταν θελει

Αν μετακινήσω την τουαλέτα σε άλλο σημείο του δωματίου ο γάτος το βρίσκει/μαθαίνει και εκεί; (Όχι δεν λέω για 5cm ! ). Ή αποπροσανατολίζεται ;
Αν του το δείξεις, δε θα'χει πρόβλημα!

Cat's Miaow, δε θυμάμαι πόσο μεγάλο είναι το γατάκι σου, αλλά θα τη βρει την τουαλέτα του, για χαζό το 'χεις; Για να σιγουρευτείς, πήγαινέ το εκεί και βάλε το μέσα, υπερπροστατευτικέ γατομπαμπά. :)

Όσο για το άλλο που ρωτάς, ανοίγεις τεράστιο θέμα. Μπορείς να περιφράξεις την ταράτσα με πλέγμα.
Προσωπικά δεν είχα μέχρι τώρα πρόβλημα με πεσίματα/σάλτα μορτάλε, παρόλο που τα μπαλκόνια μου προσφέρονταν! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Από την άλλη, δεν ξέρω πώς ακριβώς είναι η ταράτσα σου και ίσως να μπορείς να την ασφαλίσεις καλά. Το 1,5 μέτρου πλέγμα για ένα μέτρο ύψος ακούγεται καλή ιδέα.
Αν φοβάσαι πάντως, μια λύση είναι να μην του αφήσεις απεριόριστη πρόσβαση στην ταράτσα, αλλά να το βγάζεις πού και πού με επίβλεψη, για να παίρνει κι αυτό τον αέρα του.

Ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής τοποθεσίας ύπνου για μια γάτα ;
Ανάλογα με τη γάτα! Σε άλλες γάτες αρέσει η απομόνωση (συρτάρια, ντουλάπες, κουτιά και τα συναφή), σε άλλες αρέσει το ύψος (ψηλά ράφια, πάνω σε ντουλάπες). Στο κρεββάτι σου έρχεται επειδή του αρέσει η μυρωδιά σου ;) Αν θες να το κόψει, μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις στο καλαθάκι του ένα φορεμένο μπλουζάκι σου ή κάτι παρόμοιο...

Δυστυχώς έχω προηγούμενο με τον Χιόνη μου που πήδηξε?, επέσε? από το μπαλκόνι και έχω φοβηθεί. Εμείς έχουμε πλαστική περίφραξη, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει από το να σκαρφαλώνει. Για σένα που είναι πιο μεγάλη η επιφάνεια (κάγκελα και τοιχάκι γύρω-γύρω) απ'όπου μπορεί να πηδήξει ο γατούλης ίσως θα ήταν καλύτερα να βάλεις κάποιο κυρτό προς τα μέσα καγκελάκι για να μην μπορεί ν'ανέβει στην κουπαστή.

παιδιά κι εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα με τον γατούλη μου στο μπροστινό μπαλκόνι.
πέρα από το ότι τρελαίνεται να κάθεται να κοιτάει τον δρόμο από κάτω και όποιον περνάει (μεγάλος κουτσομπόλης..), θέλει ΟΠΩΣΔΠΟΤΕ να ανέβει στο κάγκελο.
σημειωτέον μένουμε στον τρίτο. τις προάλλες κατάφερε και έκανε ένα σάλτο μορτάλε από τον 3ο από το πίσω μπαλκόνι.
ευτυχώς έπεσε στο μπαλκόνι του 2ου, με λαχτάρησε μεν αλλά ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα. :P

γενικώς η τάση είναι να ανεβείνει στο κάγκελο του πίσω μπαλκονιού, στο οποίο έχει πρόσβαση και να θέλει να ανεβεί και στα κάγκελα του μπροστινού στο οποίο όμως δεν έχει άνετη πρόσβαση γιατί δεν τον αφήνω. δεν τον αφήνω γιατί θέλει να περάσει στο διπλανό μπαλκόνι όπου παρεπιπτόντως μένει μια κοπελιά με τον άντρα της, η οποία φοβάται τα γατιά!!! :hmm:

επειδή μάλλον έχω πει πολλά (με τρώει αυτό το θέμα από πέρυσι) και επειδή η καλαμωτή δεν το βλέπω να ζει για πολύ ακόμη, σκέφτηκα το εξής και εδώ θέλω να καταλήξω (σόρρυ για την πολυλογία): να κρεμάσω γλάστρες (εκείνες τις μικρές που κρεμιούνται πάνω στα κάγκελα) οι οποίες θα βλέπουν από μέσα, δηλαδή το λουλούδι να το βλέπουμε εμείς και όχι οι γειτόνοι. :)
και επίσης να βάλω επιπλέον γλάστρες, κανονικές κατά μήκος του μπαλκονιού, κατά προτίμηση ψηλές.. :)
με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορεί να ανέβει τους, ελπίζω..
βεβαίως υπάρχει και η περίπτωση να μην μείνει λέλουδο για λέλουδο όρθιο.. αχ δεν ξέρω. εσείς τι λέτε? :(

Χωρίς να θέλω να σε αποκαρδιώσω, υπάρχει επίσης η περίπτωση να αξιοποιήσει τις γλάστρες για να ανεβαίνει ευκολότερα στο κάγκελο!! :lol: :lol: :lol: Οι γάτες είναι πολύ επίμονες, και όταν βάλουν κάτι στο μυαλό τους, μπορούν να γίνουν πολύ εφευρετικές μέχρι να το πετύχουν! ;)

Λύση για τη ταράτσα αλλά μάλλον ακριβή.
Οροφή με συρματόπλεγμα ή πλαστικό πλέγμα ή ότι άλλο πλέγμα υπάρχει και πολλά γατόδεντρα και ονυχοδρόμια. Και ας πηγαινοέρχεται όποτε θέλει.

Επίσης αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα μπορείς να φτιάξεις και κήπο, οποίος θα χρησιμεύσει και στη γάτα και στους ανθρώπους.

Ίσως να μπορείς να πάρεις ιδέες και συμβουλές από εδώ.

Χωρίς να θέλω να σε αποκαρδιώσω, υπάρχει επίσης η περίπτωση να αξιοποιήσει τις γλάστρες για να ανεβαίνει ευκολότερα στο κάγκελο!! :lol: :lol: :lol: Οι γάτες είναι πολύ επίμονες, και όταν βάλουν κάτι στο μυαλό τους, μπορούν να γίνουν πολύ εφευρετικές μέχρι να το πετύχουν! ;)

ναι το ξέρω! αυτός κι αν είναι επίμονος! αλλά ελπίζω πως θα είναι μικρή η γλάστρα, τόσο δηλ που να του δημιουργεί και μια αίσθηση ανασφάλειας... δεν ξέρω, θα το δοκιμάσω και θα σας πω! :)

Πλέγμα ή καλαμωτή; H Kικίτσα είναι φρόνιμη και μόνο ο Λευτέρης κάνει τους άθλους; Tο παλιόπαιδο! :P

Πλέγμα ή καλαμωτή; H Kικίτσα είναι φρόνιμη και μόνο ο Λευτέρης κάνει τους άθλους; Tο παλιόπαιδο! :P

Όλγα!!! :) τι κάνεις? το μπεμπέ??
η κικίτσα είναι παναγίτσα, δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψω... ο δε λευτέρης, επίσης δεν έχω λόγια να το περιγράψω... :blink:
καλαμωτή έχω βάλει. κάπως κρατάει τα μπόσικα αλλά δεν μασάει ο ελευθέριος από κάτι τέτοια..
νομίζω πως όταν του βάζω δύσκολα, τρελαίνεται πιο πολύ.
να τα ξεπεράσει. του βρίσκει με την πρόκληση... !!
και στο μεταξύ εγώ βγάζω την μπέμπελη γιατί δεν μπορώ να ανοίξω το παράθυρο να δροσιστούμε λίγο...

τα μικρά σου?:P

Παντως στη ταρατσα και με πουλακια να περιφερονται και μονο του το γατι μαλλον θα εχεις προβλημα. Προσωπικα ειναι ενα αγχος που με συνοδευει παντα, μη σαλταρει κανενα γατακι και ανεβει σε κανενα καγκελο κι εχω δραματα.
Λυσεις προταθηκαν καποιες αλλα πλεον εξαρταται κι απο τα οικονομικα σου. Από το να χασω το γατακι μου από σαλτο ή να μη βγαινει μαλλον το δευτερο θα εκανα. Οταν εμενα σε μονοκατοικια εκαναν να βγουν 9 μηνες. Ή παραθυρο κλειστο και παντζουρι ανοιχτο ή αντιστροφα.

EEEEE!!!!!!!!!!!!!!
Τώρα το είδα!!!
Παιδιά ο Cat's miaow είναι αυτός που υιοθέτησε το ένα πορτοκαλλί γατόνι μου (αυτό με το ένα άρπρο πόδι) δείτε εδώ
Είναι καταπληκτικός γατομπαμπάς!
Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι το θέμα της στείρωσης που θα βοηθήσει πολύ στο να μην προσπαθήσει να πηδήξει απο την ταράτσα.
Ήδη ο φίλος μου έχει πλέγμα πλαστικό σε όλη την ταράτσα, εντυπωσιάστηκα απο την επιμέλεια με την οποία το έφτιαξε.
Η τουαλέτα μπορεί να πάει οπουδήποτε αρκεί να δείξεις 1-2 φορές στο γατόνι.
Το κρεββατάκι του δεν το γουστάρει γιατί πολύ απλά.....θέλει την ζεστή αγκαλιά του μπαμπά!;)
Τα βραδυνά ξυπνηματα θα μειωθουν με την πάροδο του χρόνου, αφού το γατάκι μεγαλώνει και δεν θα κάνει τα τρελλά αεροπλανικα που κάνουν τα μικρά!Αυτό δεν κρατάει πολύ και εξαρτάται απο τον χαρακτήρα!
Τα δικά μου σοβάρεψαν γρήγορα πάντως και κοιμούνται σερρί όλη νύχτα! (ε....πάνω μου....και τα 4....αλλα σας βεβαιώνω οτι δεν χοροπηδάνε την νύχτα:lol: )
Φίλε cat's miaow τα σέβη μου για την αφοσίωσή σου και ακόμα μία φορά σε ευχαριστώ για την υιοθεσία!!!

Kαλά είναι το μπεμπέ, Kαιτούλα μου! Kλωτσάει, κλωτσάει!

EEEEE!!!!!!!!!!!!!!
Ήδη ο φίλος μου έχει πλέγμα πλαστικό σε όλη την ταράτσα, εντυπωσιάστηκα απο την επιμέλεια με την οποία το έφτιαξε.

E, λοιπόν να το κάνει επάγγελμα ο φίλος σου :P Θα θησαυρίσει με εμας εδώ. Ξέρεις πόσοι τον χρειάζονται;

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back