Ως νέο μέλος και νέος γατομπαμπάς εδώ πέρα προτού πάρω τον γατούλη μου είχα μια διαφορετική εικόνα για την σχέση των γάτων με τα ύψη.
Θεώρουσα ότι εφόσον η γάτα κατανοεί το ύψος και δεν έχει κάπου να προσγειωθεί δεν θα επιχειρήσει σάλτο. Μετά από επιμελή και ενδελεχή ανάγνωση παλαιότερων μυνημάτων στο φόρουμ(έχω ρίξει πολύ διάβασμα!!!) διαπίστωσα όμως ότι:
Δεν υφίστανται όρια για τις γάτες ως προς το από που μπορεί να πηδήξει. Διάβασα για περιστατικά (και έφριξα) να πέφτει από τον 5ο τον 4ο τον 3ο κτλ κτλ , αλλού να πληγώνεται αλλού όχι. Επίσης διάβασα για επικίνδυνους περίπατους σε κουπαστές τοίχων και κάγκελων που θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την ψυχική μου υγεία.
Όλα αυτά με βάλαν σε προβληματισμούς παρόλο το πλέγμα που είχα τοποθετήσει στα κάγκελα της ταράτσας μου (εκεί μένω και εγώ σε 1 δώμα).
Τελικώς θέλω να μάθω αν μπορώ να τον βγάζω έξω ή όχι ; και τι πραγματικά περιλαμβάνει αυτό ;
Αναφέρω ότι η τάρατσα μου είναι μεγάλη (δεν πρόκειται για μπαλκονάκι) γύρω στα 90τμ με 1 μέτρο ύψος σε κάγκελα και τοίχο. Είμαι στον 3ο όροφο. Ο τοίχος περιλαμβάνει χοντρή σε πάχος κουπαστή στην οποία κάθονται ανά περιστάσεις και αφοδεύουν (λούκουμι/θήραμα υποθέτω για τον γατούλη μου) περιστέρια.
Με το να τον μάθω να βγαίνει έξω στην ταράτσα θα μπορώ κυρίως να τοποθετήσω την άμμο του έξω και θα του δώσω περισσότερο χώρο να κινείται και να παίζει,ταυτόχρονα δίνοντας/απελευθερώνοντας και σε μένα λίγω χώρο στο δωμάτιο.
Αλλά
(εδώ αρχίζουν τα αλλά) φοβάμαι πρώτα και κύρια για όλα αυτά που διάβασα ειδικά όταν θα λείπω μιας και δεν θα μπορώ να τον έχω υπό την επίβλεψη μου. Ο γατούλης μου βέβαια είναι μικρός ακόμα και δεν μπορεί να πηδήξει τόσο ψηλά αλλά μετά όταν μεγαλώσει ; Υπάρχει περίπτωση να τον μάθω από τώρα να μην πάει στην κουπαστή ; Θα μπορεί να πει κάποιος ότι όταν λείπω μπορώ να του κλείνω την πόρτα/πρόσβαση στην ταράτσα αλλά τότε θα αρχίσουν υποθέτω τα αέναα νιαουρίσματα/κλάμματα, στα οποία δεν επιδίδεται τόσο καιρό, που θα σπάσουν τα νεύρα στα λοιπά μέλη της οικογένειας μου.
Αν τοποθετήσω πλέγμα 1.5 μέτρου ΠΑΝΤΟΥ ; και στον τοίχο πέρα από τα κάγκελα ;
Υπάρχει περίπτωση να τον αφήνω έξω ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΤΕ ; ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΠΑΣΤΗ ;
Αν πάλι τον κρατάω μέσα (δηλαδή στο δωμάτιο μου - 35τμ) όπως κάνω μέχρι σήμερα (4η μέρα που τον έχω) υπάρχει πρόβλημα κατάθλιψης ή εύκολης βαρεμάρας ; (δεν έχει δόσει τέτοια σημάδια πάντως).
Με απασχολεί πολύ αυτό το ζήτημα
και δεν έχω αποφασίσει ακόμα (αν και κλίνω προς την θέση να τον κρατάω μέσα). Παρακαλώ οι πιο έμπειροι πείτε τι να κάνω ώστε να πάρω μια οριστική απόφαση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.