Κινέζοι και κατοικίδια

drusilia

Διάσημο μέλος

Η drusilia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 48 ετών και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3.422 μηνύματα.
Χωρίς να θέλω να ξεκινήσω κάποια αντιπαράθεση, επειδή πέτυχα στο φόρουμ κάποιες συζητήσεις σχετικά με τους κινέζους και τα ζώα, θέλω να αναφέρω τις δικές μου γνώσεις.
Τα τελευταία χρόνια κάνω και κινέζικα με μια κινέζα καθηγήτρια, πολύ καλή και ευχάριστη κοπέλα. Την ρώτησα λοιπον σχετικά και μου ειπε:
1. Οι κινέζοι δεν τρώνε γάτες ούτε χρησιμοποιούν τη γούνα τους. Της φάνηκε μάλιστα αηδιαστική η ιδέα.
2. Τρώνε σκύλους που τους εκτρέφουν ειδικά για αυτο.
3. Τα τελευαταία χρόνια και ειδικά επειδή τους επιτρέπεται να κάνουν μονο ένα παιδι, έχουν αρχίσει να παίρνουν κατοικιδια όπως γάτες, σκυλιά, κουνέλια για να έχει παρέα το παιδι, τα οποία δεν τρώνε φυσικά.

Αυτο που πήρε το μάτι μου ψάχνοντας λιγο στο νετ ειναι οτι οι γάτες έχουν γίνει φαγητό μονο σε περιόδους πείνας και αυτο έγινε και στην Ευρώπη οπως και στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου.

Να λάβουμε επίσης υπόψιν ουτε κάποια απο τα πράγματα που μπορεί να κυκλοφορύν στο ιντερνετ μπορει να ειναι αποτέλεσμα προκαταλήψεων αλλά και οικονομικών συμφερόντων. Ας μην ξεχνάμε οτι οι κινέζοι ειναι ανερχόμενη οικονομική δύναμη και αυτό προφανώς δεν αρέσει στους αμερικάνους.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εμένα το ίδιο μου κάνει είτε γάτα είτε σκύλος:(:(:(

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Το ιδιο κανει γάτα σκύλος κουνελάκι ή γουρούνι. Για μένα ή τρως ζώα ή δεν τρως. Άλλη διάκριση δεν υπάρχει.

Απ ΄τι έχω διαβάσει, είναι πολύ παλιά παράδοση για τους κινέζους να τρώνε γάτες και σκύλους.
Αν και πολλόι από τους νέους το καταδικάζουν ή δεν έχουν δοκιμάσει κάν υπάρχουν ακόμη κάποιες όπως τις λένε αυτοί "πρωτόγονες" περιοχές όπου το κάνουν...Όπως επείσης και κάποια εστιατόρια.(κάνουν ακριβώς αυτό που είπες για τους σκύλους, δηλ. εκτρέφουν κάποιες γάτες οι οποίες θα πάνε για σφαγή).Οι κινέζοι ποτέ δεν ξεχώριζαν τα ζώα από τα κατοικίδια, και από τα φρούτα...Όλα αυτά για αυτούς είναι στοιχεία της διατροφής τους...
Τώρα για αυτό που είπε η φίλη σου , ίσως είναι κάτι που θέλουν να ξεχάσουν επειδή όλος ο κόσμος το καταδικάζει ,ίσως και λόγο ολυμπιακών...Υπάρχουν όμως καταγραφές και βίντεο ...
Στο κάτω κάτω για εμένα και μόνο που τρώνε σκύλους μου είναι αρκετό να τους θεωρώ πρωτόγονους...:down:

Μα είτε σκύλος, είτε γάτα, είτε χοιρινό, το ίδιο πράγμα είναι,σκοτώνουν μια ζωούλα για να την φάμε εμείς τα ζώα. Ναι, τρώω κρεατάκι και μου αρέσει κιόλας και πράγματι δεν θα μπορούσα να φάω σκύλο ή γάτα,αλλά είναι το ίδιο πράγμα. Νομίζω όμως σκύλο τρώνε οι Κορεάτες. Δεν έχω ακούσει κάτι για Κινέζους, όχι τίποτ' άλλο, μου αρέσει το κινέζικο

Σχετικά με τις γάτες και τους Κινέζους, καθώς επίσης και με όλους αυτούς που τις τρώνε: Κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι που τρώνε χοιρινό π.χ. είναι πιο πολιτισμένοι από κάποιους άλλους που τρώνε σκύλους.
Σαν ιδέα με φρικάρει αυτό με τις γάτες. Πολύ πιθανό και πολλούς Κινέζους, μιας και η Κίνα είναι τεράστια και με παρα πολύ μεγάλο πληθυσμό.
Συμφνωνώ με την drusilia για την πολεμική που δέχεται η Κίνα και το εμπόριο της. Οχι μόνο από την Αμερική, αλλά και από την Ευρώπη. Δεν θέλω να γίνω υπερασπιστής των Κινέζων αλλά είμαι κατά του τσουβαλιάσματος. Είτε αφορά Κινέζους, Αμερικάνους, Τούρκους κ.τ.λ.
Με την ίδια λογική οι Ελληνες είναι απολίτιστοι γιατί τρώνε πατσά!:mpliaks:

Με την ίδια λογική οι Ελληνες είναι απολίτιστοι γιατί τρώνε πατσά!:mpliaks:
Αν το καλοσκεφτείς, εμείς, και μιλάω γενικά για τους Έλληνες, που τρώμε κοκκορέτσι δηλαδή εντόσθια, μυαλά, γλώσσες και μάτια ζώων τι είμαστε, καλύτεροι? Κάπου, δε θυμάμαι που, είχα διαβάσει συνέντευξη μιας τραγουδίστριας από τον Κα΄αδά αν δεν κάνω λάθος, που έλεγε ότι εκεί τρώνε σκιουράκια. Όταν ο δημοσιογράφος είχε σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλώση αρνητικά, είχε πει "γιατί σας φάίνεται περίεργο? Τα σκιουράκια είναι συνηθισμένα στη διατροφή μας. Εμάς μας φαίνεται περίεργο που κάποιοι τρώνε καλαμάρια!" Αν κάτσουμε να το καλοσκεφτούμε, ξέρετε πόσο αηδιαστικοί φαινόμαστε εμείς σε κάποιους άλλους όταν καθόμαστε και τρώμε μυαλά και μεδούλια? Αυτό δεν είναι πρωτόγονο?
Όχι ότι δικαιολογώ τους Κινέζους για τα γατάκια και τους σκύλους που τρώνε...:down:

οκ μπορει να φαινομαστε και εμεις σε καποιους αηδιαστικοι αλλα αυτη η σκεψη δεν παυει να με κανει να φρικαρω οταν ακουω οτι τρωνε τα πανεμορφα τσαο τσο. σορρυ!!!

Κατανοω τη δικη μας αντιδραση στο να φαει κανεις σκυλακι. Κι εμενα με θλιβει πολυ..... :(:( Αλλα οπως αναφερθηκε κι εμεις δεν παμε πισω. Σημασια δεν εχει το ζωο που θανατωνεται, αλλα το γεγονος πως τα τρωμε. απλα μας φαινεται ξενο, μας φαινεται φοβερο το σεναριο του σκυλου καθως εμεις μεγαλωσαμε εδω.....
Που να δειτε φρικη που παθανε κατι συγγενεις μου Αγγλοι, οταν τους ειπαμε πως φαγανε αμελετητα (δεν τους το ειπαμε απο την αρχη :redface:) Καπως ετσι θα ενιωσαν κι εκεινοι :hmm::hmm:

Βρε παιδιά συγνώμη, αν έρθω αύριο και σας πώ : πήγα σε ένα κινέζικο και έφαγα έναν ωραιότατο σκύλο με πατάτες και ήταν νοστημότατος, έγλυφα και τα δάχτυλα μου, για επιδόρπιο δε έφαγα μια πολύ ωραια σιάμ γατούλα μιαμ μιάμ όνειρο!!!:cool:
Θα με δικαιολογούσατε επέιδή τρώτε (όσοι τρώτε), και εσείς τα γουρουνάκια και τις κοτούλες??:/:

Για την δική μου κουλτούρα να τρώει κάποιος γάτες ή σκύλους είναι απαράδεκτο...Το ότι και οι ίδιοι οι Κινέζοι προσπαθούν να αποποιηθούν της ευθήνης μου φαίνεται περίεργο, σημαίνει πώς και οι ίδιοι το θεωρούν κακό...:hmm:
Λένε πώς πιά το κάνουν μόνο οι γηρεότεροι και κάποιες περιοχές που δεν είναι τόσο πολιτισμένες, που σημαίνει πώς συνειδητοποιούν πως δεν είναι σωστό...:hmm:

Έχετε δει στην ελλάδα να διαμαρτύρεται κανείς Έλληνας που τρώμε κοκορέτσι?(και δεν βάζω τους χορτοφάγους)

Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο όμως δεν είναι πως τα τρώνε αλλά ο τρόπος που τα μαγειρεύουν , στις περισσότερες περιπτώσεις ζωντανά....

Πολυ χαιρομαι που κανεις κινεσζικα ετσι θα μιλαμε μαζι κα θα εξακουμαι. Εχω ζησει στην τσαιναταουν εξω στη γαλλια και ειδα μα πουλανε διαφορα.. δεν με εκπλησει που η δασκαλα σου τα λεει αυτα γιατι αν ρωτησεισ την Γκαρακουνη ελληνιδα φιλοζωη θα σου πει εξισου οτι στην ελλαδα ειναι ολοι φιλοζωοι οτι φολες δεν υπαρχουν και οτι εξω τα ζωα τα κανουν λουκανικα.. ο καθενας λεει συμφωνα με την εμπειρια του και τα βιωματα του. Μεχρι να μαθω για γατες σκυλους για γουνες και τροφες λατρευα τον κινεζικο πολιτισμο και τους κινεζουσ δασκαλους μου...πλεον λατρευο μονο τουσ κινεζους φιλοζωους. Εαν θελεισ φωτο η βιντεο που τρωνε γατες ο διεθνης οργανισμος Βεσνα εστειλε περυσι τον εκπροσωπο του κρυφα εκει και ο ανθρωπος εκανε μηνες να συνελθει αλλα τουλαχιστο τραβηξε βιντεο για τη βεσνα...

οκ μπορει να φαινομαστε και εμεις σε καποιους αηδιαστικοι αλλα αυτη η σκεψη δεν παυει να με κανει να φρικαρω οταν ακουω οτι τρωνε τα πανεμορφα τσαο τσο. σορρυ!!!
Και γιατί όχι ένα πανέμορφο κατσικάκι π.χ.?
Μάλιστα θα έχετε δει στα κρεοπωλεία να τονίζεται μερικές φορές "γάλακτος"...:/:

Ni hao, yasmin!!
Δεν ξέρω, δεν το έχω ψάξει αρκετά και δεν θέλω να επιμείνω. Απλά θέλω να πω οτι η κοπέλα ψέματα δεν μου ειπε, αυτή ήταν η αντίληψή της για τα πράγματα, ούτε ήθελε να κάνει προπαγάνδα για τους Ολυμπιακούς ούτε τίποτε. Για τα σκυλιά δεν είχε κανένα πρόβλημα να μου πει οτι τα τρώνε ας πούμε.
Μιλώντας σε κάποια φάση με ένα παιδί απο το Νεπάλ επιπλεόν, που έρχεται πολύ σε επαφή με κινέζους, δεν ειχε να πει κάτι για αυτούς, αλλά για τους μωαμεθανούς και το οτ ιτους σιχαίνεται γιατι γδέρνουν τα ζώα ζωντανά για να τα φάνε για να είναι "καθαρά". Οπότε τρέχα γύρευε, κανένας λαος δεν έχει καθαρή τη φωλιά του.
Το μόνο που θέλω να πω εγώ είναι οτι ουτε και εμεις εδώ στη Δύση σεβόμαστε τα ζώα στην ουσία... Και μόνο βλέποντας πως φέρονται κάποιοι στα ζώα τους στα χωριά και στις πόλεις εδώ δεν χρειάζεται να πάμε μακριά.

Κροκόδειλος στιφάδο α λα κρεόλ
Σαλάτα με ακρίδες τηγανιτές
Σαλάτα με τηγανητό κροταλία
Σαλάτα με κρουτον και κρέας αλόγου ψιλοκομμένο και ωμό
Σαλάτα με κάμπιες του μεγάλου μαύρου σκαθαριού ωμές ή τηγανιτές
Σαλάτα με κάμπιες σε σοκολάτα. κ.λ.π., κ.λ.π.
Κατάλογος εστιατορίου
Γεγονός είναι ότι ο πολιτισμένος κόσμος δε τρώει γάτες και σκύλους, κανά αλογάκι στο τσακίρ κέφι μόνο.
Τα παραπάνω λέγονται γαστρονομική διαστροφή, τα των κινέζων τα λέμε σκέτα διαστροφή. Τη διαφορά εγώ πάλι δεν την καταλαβαίνω.
Και δεν αναφέρομαι στο επιχείρημα περί του τι ζώα τρώμε εμείς οι κοινοί πολιτισμένοι, γιατί το αντεπειχείρημα είναι γνωστό, "αυτά είναι ζώα που καλώς ή κακώς εκτρέφονται για να τα τρώμε". Βέβαια ακρίδες έτρωγε και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, άρα για θρησκευτικούς λόγους λέω να τις αφαιρέσω από τη πρώτη κατηγορία. Με λίγα λόγια είναι εύκολο να τη πέφτουμε στις διατροφικές συνήθειες ενός λαού που κρατάνε αιώνες και που τις θεωρούμε απαράδεκτες, αλλά με τι εχέγγυα; Αυτό είναι που δεν μπορώ να καταλάβω.

χίλια συγνώμη Νερίνα μου αλλά τότε να μην την πέφταμε και σε εκείνες τις φυλές με τους ανθρωποφάγους που και αυτών οι διατροφικές συνήθειες κρατάνε αιώνες ... Και ας τις θεωρούσαμε απαράδεκτες..:baby:

Η όλη συζήτηση μου θυμίζει "η γατα είναι νόστιμο κολατσιό" είχε γίνει ψιλοχαμός τότε:hmm:

Αυτή η συζήτηση νομίζω θα μας κάνει να λέμε τα ίδια και δυστυχώς είναι ένας φαυλος κύκλος, "γιατί να μην τρώμε το σκυλάκι αφου τρώμε το κατσικάκι, και γιατί να φάμε το κατσικάκι και να μην φάμε μόνο φυτά γιατί να φάμε φυτά και να μην φάμε ρίζες, μήπως να σταματήσουμε να τρώμε για να είναι όλοι ευχαριστημένοι???":cool:

Οχι εννοώ, ότι είδη ζώων εντάσσονται στη διατροφή λαών και σαν τέτοια όσο και να με ξενίζει, να με θυμώνει ή ακόμα και να με αφήνει άφωνη -πριν κανά μήνα έβλεπα στο σκάι ένα ντοκυμαντέρ για ταραντούλες όπου στο τέλος είχε online συνταγές μαγειρέματος τους και μου ήρθε ένας νταμπλάς- την αποδέχομαι όμως χωρίς να τους κρίνω σαν πολιτισμένους ή σαν απολίτιστους. Δεν μπορώ να θεωρήσω συλλήβδην τον κινέζικο λαό σαν βάρβαρο και απολίτιστο γιατί αυτοί -όσοι και εφόσον το κάνουν- έχουν μάθει να τρέφονται και έτσι. Τους γκουρμέ όμως που αντιμετωπίζουν αυτές τις διατροφικές συνήθειες σαν πειραματισμούς στη γεύση τους, για αυτούς μια ψιλοεπιφύλαξη την έχω και μια χοντροεπιφύλαξη να σου πω για το επίπεδο πολιτισμού τους. Τον χαρούμενο αμερικάνο όμως που τηγάνιζε ταραντούλες εκστασιασμένος -όχι της χώρας του, της είχε εισάγει- αυτόν τον θεωρώ όχι απλώς απολίτιστο -με τη σημασία που πάνω κάτω δίνουμε στον όρο- αλλά καλύτερα μη πω τι τον θεωρώ. Έτσι σε καμμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι μπορούμε να προτρέψουμε σε μίμηση αυτού του είδους διατροφής κανέναν, ακριβώς όπως δεν θα διανοηθώ ας πούμε να πείσω ένα Ινδό να τρώει αγελάδα ή ένα μωαμεθανό κρέας.:)

... ακριβώς όπως δεν θα διανοηθώ ας πούμε να πείσω ένα Ινδό να τρώει αγελάδα ή ένα μωαμεθανό κρέας.:)
Οι μωαμεθανοί τρώνε κρέας απλά δεν τρώνε χοιρινό γιατί το θεωρούν ακάθαρτο. Περιττό να σας πω ότι όποτε έρχεται η φίλη μου η Enam Ελλάδα και τις κάνω τραπέζι αποκλείουμε τις μισές συνταγές ή όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό το μισό menu. Και φυσικά εννοείται ότι όταν είμαι μαζί της δεν πίνω, δεν καπνίζω (ούτως ή άλλως δεν καπνίζω) και δεν τρώω χοιρινό για να μην την στεναχωρήσω....;) Πραγματικά το τι υπαγορεύει κάθε θρησκεία ή κάθε πολιτισμός στο θέμα του φαγητού είναι εν μέρει σεβαστό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνει τους Κινέζους πιο συμπαθείς ή ότι θα κάτσω στο ίδιο τραπέζι με κάποιον που θα τρώει σκύλο ή γάτα και δεν θα τα σπάσω....:mad:
Αλλά φαντάζομαι ότι κάπως έτσι θα νιώσει κάποιος μωαμεθανός ή κάποιος χορτοφάγος που θα μας δει να τρώμε χοιρινή πετσούλα ξεροψημένη ή γουρουνοκεφάλη...:hmm:

Οχι εννοώ, ότι είδη ζώων εντάσσονται στη διατροφή λαών και σαν τέτοια όσο και να με ξενίζει, να με θυμώνει ή ακόμα και να με αφήνει άφωνη -πριν κανά μήνα έβλεπα στο σκάι ένα ντοκυμαντέρ για ταραντούλες όπου στο τέλος είχε online συνταγές μαγειρέματος τους και μου ήρθε ένας νταμπλάς- την αποδέχομαι όμως χωρίς να τους κρίνω σαν πολιτισμένους ή σαν απολίτιστους. Δεν μπορώ να θεωρήσω συλλήβδην τον κινέζικο λαό σαν βάρβαρο και απολίτιστο γιατί αυτοί -όσοι και εφόσον το κάνουν- έχουν μάθει να τρέφονται και έτσι. Τους γκουρμέ όμως που αντιμετωπίζουν αυτές τις διατροφικές συνήθειες σαν πειραματισμούς στη γεύση τους, για αυτούς μια ψιλοεπιφύλαξη την έχω και μια χοντροεπιφύλαξη να σου πω για το επίπεδο πολιτισμού τους. Τον χαρούμενο αμερικάνο όμως που τηγάνιζε ταραντούλες εκστασιασμένος -όχι της χώρας του, της είχε εισάγει- αυτόν τον θεωρώ όχι απλώς απολίτιστο -με τη σημασία που πάνω κάτω δίνουμε στον όρο- αλλά καλύτερα μη πω τι τον θεωρώ. Έτσι σε καμμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι μπορούμε να προτρέψουμε σε μίμηση αυτού του είδους διατροφής κανέναν, ακριβώς όπως δεν θα διανοηθώ ας πούμε να πείσω ένα Ινδό να τρώει αγελάδα ή ένα μωαμεθανό κρέας.:)

Mε το παράδειγμα του Αμερικάνου είμαι μαζί σου...
Αλλά όσο αφορά τον 'ινδό και τον μωαμεθανό δεν μπορώ να πώ κάτι γιατί μπαίνει η θρησκεία μπροστά...Αν οι κινέζοι έτρωγαν γάτες και σκύλους επειδή το έλεγε η θρησκεία τους θα πήγαινα πάσο, όσο και αν με πείραζε..
Και πάλι αντίστιχα εμείς τρώμε τα αρνάκια το πάσχα γιατί μας το έχει περάσει σαν έθιμο η θρησκεία μας....Η θυσία του αρνιού συμβολίζει την θυσία του θεανθρώπου κοκ.....

Μιλάμε για φαύλο κύκλο. :(

Η θυσία του αρνιού συμβολίζει την θυσία του θεανθρώπου κοκ.....
Νομίζω είναι εβραϊκό έθιμο και δεν ξέρω αν όντως συμβολίζει αυτό.
Πάντως μου φαίνεται πολύ κουφό. Δηλαδή δεν φτάνει που ο Χριστός σταυρώθηκε και πόνεσε, εμείς πρέπει να το επαναλάβουμε στα αρνιά?
Ειλικρινά δεν βγάζω άκρη.:hmm:
Προσωπικά πάντως βρίσκω τελείως αντιαισθητικό και κακόγουστο αυτό το έθιμο....(πέρα απο το ότι μια βαρβαρότητα την έχει:/:)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back