mar1alena
Νεοφερμένο μέλος

Εγώ συμφωνώ απόλυτα με την Jejebel
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Γαταλί
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Παιδιά όλα καλά και με τις εξετάσεις, δεν έχει τίποτα το Ηράκι μου, οπότε όλα οκ, θα εμλουτίσουμε τη διατροφή με κονσέρβα και ψαγειρεμένο κοτοπουλάκι και ψάρι εναλλάξ όλα αυτά μήπως ηρεμήσει και βλέπουμε

Ευχαριστώ όλους και όλες για το ενδιαφέρον

Aleksa
Τιμώμενο Μέλος
Κι όμως. Ένας βασικός κανόνας σωστής διατροφής, είναι να απομακρύνουμε το φαγητό ανάμεσα σε γεύματα. Καταρχήν σκεφτείτε ότι στη φύση, η γάτα τρώει μια φορά την ημέρα - αν είναι νεαρή, δυνατή και τυχερή.
Για μια άγρια γάτα, δύο φορές την ημέρα είναι μια πραγματική πολυτέλεια. Σε μια γάτα εκεί έξω, οι περίοδοι "νηστείας" συμβαίνουν για διάφορους λόγους. Ίσως η λεία να είναι σπάνια, ο καιρός να είναι άσχημος ή η γάτα να μην αισθάνεται και πολύ καλά. Όπως και να χει, η φύση είναι σοφή Κατά τη διάρκεια μιας νηστείας, το αίμα και η ενέργεια που φυσιολογικά χρησιμεύουν για την πέψη, τώρα χρησιμεύουν σε άλλα μέρη του κορμιού, όπως για "επιδιόρθωση" ή θεραπεία. Η απόρριψη άχρηστων ουσιών επιταχύνεται και το κορμί καθαρίζει βαθύτερα (όργανα όπως τα νεφρά, το σηκώτι, οι πνεύμονες επωφελούνται). Με αυτούς τους τρόπους η μητέρα φύση φροντίζει για τα γατοπαιδιά της σε περιόδους όπου δεν βρίσκουν φαγητό. Σε μια οικοσιτη γάτα, μια μικρή "νηστεία" είναι συνεπώς πολυτιμο μικρό χρονικό διάστημα.![]()
Ένας άλλος βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να είναι το μπωλάκι τους προσβάσιμο ανάμεσα σε γεύματα, είναι η μυρωδιά του φαγητού. Όχι, δεν ενοχλεί εμάς. Όταν μια γάτα οσφραίνεται φαγητό, ο εγκέφαλός της ετοιμάζεται για χώνεψη. Συνεπώς ο μεταβολισμός της ξεκινά να επιβραδύνεται ούτως ώστε το κορμί να επικεντρωθεί στην χώνεψη. Σάλιο και ουσίες ξεκινούν να εκκρίνονται καθώς η ροή του αίματος και η απόρριψη άχρηστων ουσιών επιβραδύνονται. Κι αυτά δεν είναι κάτι που ο οργανισμός της γάτας μας θέλουμε να κάνει 24 ώρες την ημέρα: (να θυμόμαστε ότι η όσφρηση μιας γάτας είναι 700 φορές πιο δυνατή από τη δικιά μας). Το αποτέλεσμα της ανεπαρκής αιμάτωσης σε όλα της τα όργανα (εκτός του στομαχιού) προκαλεί πρόωρη γήρανση σε μια γάτα. Επιπλέον ένας αργός μεταβολισμός προκαλεί παχυσαρκία κ.α
Ένας τρίτος λόγος για τον οποίο αποφεύγουμε να αφήνουμε το φαγητό τους έξω είναι το FUS. (feline urologic syndrome). Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι όταν μια γάτα μυρίζεται φαγητό τα ούρα της γίνονται πιο αλκαλικά. Γάτες που αρρωσταίνουν από Ουρολογικό σύνδρομο σχεδόν πάντα προέρχονται από σπίτια όπου το φαγητό τους είναι προσβάσιμο συνέχεια.
Ταϊστε τη γάτα σας 2 φορές την ημέρα ή και περισσότερο. Δώστε της treats. Αλλά αφήνετε της το φαγητό της για μισή ώρα-45 λεπτά, μετά φυλάξετε το κάπου. Αφήστε πολλή νερό σε διάφορα μέρη του σπιτιού πάντα προσβάσιμο.
Η ανάγκη μας να αφήσουμε φαγητό έξω 24 ώρες το 24ωρο πηγάζει στ' αλήθεια από την ανθρώπινη μας αναγκη να φροντίσουμε το μωρό μας όσο το δυνατόν πιο καλά. Επειδή λείπουμε πολλές ώρες ίσως από το σπίτι, και βασικά γιατί ένας τρόπος για να εκφράσουμε την αγάπη μας είναι αυτός.
Ριάνα...τα σέβη μου

Συμφωνούσα μαζί σου στο θέμα του τρόπου χορήγησης της τροφής, αλλά δεν ήξερα γιατί.....

...μέχρι να διαβάσω το επεξηγηματικότατο κείμενό σου με τα σωστά επιχειρήματα.
Σ'ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας

"Γαλή" μου μπράβο το καλό μου.. Πολύ χάρηκα που είναι υγιέςΠαιδιά όλα καλά και με τις εξετάσεις, δεν έχει τίποτα το Ηράκι μου, οπότε όλα οκ, θα εμλουτίσουμε τη διατροφή με κονσέρβα και ψαγειρεμένο κοτοπουλάκι και ψάρι εναλλάξ όλα αυτά μήπως ηρεμήσει και βλέπουμε
Ευχαριστώ όλους και όλες για το ενδιαφέρον![]()

και το μόνο που χρειάζεται είναι να "μπεί σε μια σειρά" που λένε με το θέμα της διατροφής του.
Μην ανησυχείς, θα ηρεμήσει όπως λες, θα ισορροπήσουν τα πράγματα

pagwta29
Νεοφερμένο μέλος
καλησπερα.εχω εναν στειρωμενο γατο 3 ετων στο σπιτι μου.τον τελευταιο καιρο αναζηταει συνεχεια να τρωει..σηκωνομαι να παω στην κουζινα και με ακολουθει εκλιπαρωντας με να τον ταισω.γιατι πειναει τοσο πολυ?
αν δεν φαει,αφηνιαζει και τρεχει πανω κατω στο σπιτι..Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Τσοςμή
Εκκολαπτόμενο μέλος
α καλα..πρεπει να δεις πως κανουν τα δικα μου...που κοντευουν να σε ριξουν κατω απο τον πανικο..που περνουν ψαρια και μεζεδες απο τις ψησταριες και τα ταιζει και ολη η γειτονια,που αρπαξαν σαντουιτς απο ενα γειτονοπουλο,και μολις ακουσουν πιρουνι και πιατο κοντευουν να ρηξουν κατω την πορτα του σπιτιου...
pagwta29
Νεοφερμένο μέλος
χαχα
αρα δεν ειμαι η μοναδικη που της συμβαινει κατι τετοιο..Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
red_devil2290
Νεοφερμένο μέλος
tz3nh
Εκκολαπτόμενο μέλος

red_devil2290
Νεοφερμένο μέλος
tz3nh
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ευτυχώς τότε να λέω που μόνο η γάτα κάνει δίαιτα! Αλλιώς θα'χα πάρει τα βουνά!

Καπως ετσι! Παρε ωτοασπιδες γιατι νομιζω μεχρι να συνηθισει ή να κλεισει το στομαχι της θα γκρινιαζει. Μπορει να υπάρχει κάποια ειδική τροφή που κόβει την όρεξη. Αλλα καλυτερα ρώτα τον γιατρό του mycat εδω ή τον κτηνιατρο σου.
Δώσε στο γατί σου τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς!

chryssa
Διάσημο μέλος
Καλησπέρα σε όλη την γατοπαρέα! Για να μην ανοίξω καινούριο θέμα, θα γράψω εδώ το πρόβλημα μου. Η γάτα μου είναι περίπου 2 ετών, στειρωμένη και απίστευτα λαίμαργη. Πριν 3 μήνες είχε φτάσει τα 5 kg, (μέχρι το σημείο αυτό έτρωγε μόνο κροκέτες γνωστής μάρκας από το supermarket), και μετά από σύσταση του κτηνιάτρου της δίνω από τότε την Obesity της Royal Canin. Ξεκινήσαμε με το να της δίνω 50γρ. τη μέρα, και εφόσον δεν βλέπαμε αρκετή διαφορά στα κιλά της , έχουμε πέσει εδώ και ένα μήνα στα 40γρ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να ζυγίζει γύρω στα 4,5 kg, σύμφωνα με τον κτηνίατρο ο στόχος είναι τα 4kg. Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν υπάρχει στιγμή μέσα στη μέρα που να μην γκρινιάζει για το φαγητό,εκτός όταν κοιμάται! Διαμαρτύρεται συνεχώς και φτάνουμε σε σημείο να την βγάζουμε στο μπαλκόνι γιατί δεν την παλεύουμε! Τις έχουμε "σπάσει" τα γεύματα σε 3-4 μέσα στη μέρα, αλλά απ'ότι βλέπω δεν υπάρχει κάποια βελτίωση. Θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας, και αν υπάρχουν συμβουλές για το τι θα μπορούσα να κάνω. 3 μήνες τώρα kοιμάμαι και ξυπνάω με πονοκεφάλους!!! Please Help!
Καλημέρα!
Πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα τι ποσότητα έτρωγε η γατούλα σου? Μήπως της μείωσες απότομα την ποσότητα και γι'αυτό γκρινιάζει? Αν ναι, δεν έχει και άδικο η καημένη. Το μισό κιλό που έχει χάσει είναι μεγάλη επιτυχία, έχασε το 10% του βάρους της. Αναλογικά με έναν άνθρωπο 75 κιλών έχασε 7,5 κιλά. Καλό είναι η απώλεια του βάρους να γίνεται με αργούς ρυθμούς για να μην επηρεάζεται η συνολική υγεία του ζώου.
Τα 40 γρ. μου φαίνονται πολύ μικρή ποσότητα, ιδίως αν είχε συνηθίσει να τρώει ανεξέλεγκτα. Η τροφή που της δίνεις τώρα τι ποσότητα προτείνει για τα κιλά της? Της δίνεις καθόλου νωπή τροφή ή μόνο ξηρά?
Εγώ στη θέση σου θα έδινα και νωπή τροφή, κονσέρβα ή μαγειρευτό (π.χ. βραστό κοτόπουλο ή μοσχάρι ή ψάρι χωρίς μπαχαρικά, λάδι κλπ) έτσι ώστε και να παίρνει περισσότερα υγρά και να της κόβει το αίσθημα της πείνας. Έχω την εντύπωση ότι η νωπή τροφή βοηθάει και στην απώλεια βάρους. 40 γρ. ξηρά και μισό ή ένα μικρό κονσερβάκι την ημέρα μου ακούγεται καλύτερος συνδυασμός.
Αν μέχρι τώρα δεν έδινες καθόλου νωπή τροφή και δεν ξέρεις αν τη σηκώνει το στομάχι της, δοκίμασε με ένα είδος και μικρή ποσότητα (π.χ. κοτόπουλο) για λίγες μέρες να δεις αν την πειράζει και αν είναι οκ συνεχίζεις. Μην της δώσεις πολλές καινούριες τροφές μαζί, έτσι ώστε αν την πειράξει κάτι, να ξέρεις τι το προκάλεσε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
koukimanster
Πολύ δραστήριο μέλος
Και ψάρι ψητό μπορείς να δώσεις, καθαρισμένο, γύρω στα 60-70 γραμμάρια πάλι. Είναι κι αυτό ελαφρύ και υγιεινό.
Νομίζω ότι όντως παραείναι λίγο αυτό που τρώει τώρα. Όντως αν η ποσότητα μειώθηκε απότομα, έχει δίκιο που γκρινιάζει. Συν το ότι εφόσον έχει φτάσει σχεδόν το 100% του στόχου της, ίσως να χρειάζεται να κάνει μια λίγο πιο χαλαρή δίαιτα.
edit: επίσης να μην ξεχνάμε ότι πριν η γατούλα έτρωγε πολύ παχυντική τροφή, κάτι σαν junk food. Οπότε ίσως να μην έφταιγε τόσο πολύ η ποσότητα, αλλά η ποιότητα της τροφής. Νομίζω ότι τώρα που αλλάξατε σε καλή τροφή, ακόμα και την ενδεδειγμένη ποσότητα για την ηλικία της να δίνεις, που σίγουρα θα είναι πιο πολύ από 40 γραμμάρια, δεν μπορεί, έστω ότι είναι 55 γρ ας πούμε, πιστεύω ότι πάλι θα αδυνατίσει η γατούλα σου. Αυτή τη διαφορά ποιότητας πρέπει να τη συνυπολογίσεις δηλαδή.
Είναι σαν ένας άνθρωπος να έτρωγε 3 πιτόγυρα και 2 σοκολάτες τη μέρα, που ποσοτικά δεν τα λες τίποτα ιδιαίτερο, (πχ 1 σοκολάτα για πρωινό, 2 πιτόγυρα για μεσημεριανό, 1 σοκολάτα για απογευματινό, άλλο 1 πιτόγυρο για βραδινό), αλλά ποιοτικά είναι τελείως τζανκ διατροφή. Εν προκειμένω λοιπόν, η ποιότητα στην οποία τώρα έχετε στραφεί, η οποία είναι πολύ υψηλή, πρέπει να συνυπολογιστεί.
Σουπερ παράδειγμα, έτσι;!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
sonny&gismo
Νεοφερμένο μέλος
Ο γατος μου θελει να τρωει συνεχεια..ξερω πως ειναι ανταγωνιστικος προς τον αδερφο του γιαυτο και τρωει γρηγορα οταν τρωνε μαζι.αλλα γενικα ολο πειναει ταχα..και οτι βρει το καταπινει χωρις μασημα ιδιαιτερο..Πως μπορω να τον κσνω να τρωει σαν κανονικη γατα..?
RINIO
Νεοφερμένο μέλος
MAYROULIS
Περιβόητο μέλος

elenitsa21
Νεοφερμένο μέλος
Ο γατουλης μου ειναι 13 μηνων κ πριν 1 μηνα περιπου τον στειρωσα... Αποφασισα να του δινω την ξηρα τροφη γ στειρωμενα της royal canin, απο την οποια ειμαι πολυ ευχαριστημενη! Την τρωει με ευχαριστηση, κ οταν παει στην αμμο του, δεν μυριζει τπτ. Το προβλημα ειναι οτι εδω κ 2 εβδομαδες ΠΕΙΝΑΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ! Καθε μιση ωρα παει κ ξυνει το επιπλο μεσα στο οποιο φυλαω την τροφη του κ γενικα τα πραγματα του. Του λεω "οχι" και το καταλαβαινει και σταματαει να ξυνει.. Κ τοτε αρχιζει τα νιαου, τα γουργουριτα κ τα δαγκωματα στα ποδια. Μεχρι που αρχιζει κ με δαγκωνει με μανια. Του αλλαξα τη τροφη κ του δινω την royal canin για γατια που ζητανε συνεχεια φαι.. Τπτ!!! Ξερω οτι απο τη στιγμη που τον εχω στειρωσει, δεν μπορω να τον ταιζω ο,τι να΄ναι.. Αλλα δεν γινεται. Οταν τρωω αναγκαζομαι κ του δινω λιχουδιες γτ αλλιως θ μπει ολος μεσα στο πιατο μου, οταν εχω κανα κρουασαν μου επιτιθεται!
Του βαζω 3 δοσεις των 20γρμ καθε μερα. Οταν βαζω το φαι στο μπολ, το κατεβαζει αμασητο!!!! Εχει σταματησει να μασαει τη τροφη του... Τι μπορω να κανω γ αυτο? Δεν θελω ουτε ν νιωθω οτι ολη την ωρα πειναει αλλα ουτε να τον κανω χοντογατο κ να εχουμε αλλα μετα!!!!
Και η δικιά μου το ίδιο κάνει. Όλη μέρα ζητάει φαϊ. Απλά κάνω την καρδιά μου πέτρα και την αγνοώ (εδώ και καμιά βδομάδα, μη φανταστείς, δεν ξέρω πόσο θα αντέξω). Αλλά δυο γιατρούς ρώτησα και μου είπαν και οι δύο να της δίνω όση ποσότητα λέει το σακκουλάκι της τροφής, ανάλογα με το βάρος της.
ofilia
Πολύ δραστήριο μέλος
καλησπερα σας!3 επι 20 γρ=60 γρ, λιγα δεν ειναι?
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Και εμενα λιγα μου φαινονται.Επισης Ελενιτσα,εχει σημασια και η ποιοτητα της τροφης.Η ρουαγιαλ θελει περισσοτερα γραμμαρια για να χορτασει ενα γατι,πολυ περισσοτερα πχ απο την Ακανα,που ειναι πολυ πιο περιεκτικη τροφη.Αντιστοιχα και οι ξηρες των σουπερ μαρκετ ειναι ακομα λιγοτερο περιεκτικες και θελουν ακομα μεγαύτερες ποσοτητες απο τις κτηνιατρικες.
Μαλλον δικαιολογημενα ο γατουλης σου ζηταει παραπανω τροφη.

Στα κιλα πω ς ειναι;Την ποσοτητα του την εχεις καθορισει εσυ;Ο γιατροις;Πεσμας λιγο για να καταλαβουμε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool