Irinio
Νεοφερμένο μέλος
Σας υπέρ ευχαριστώ για την συμβουλή! Ο Αναστάσιος ζει μόνο στο σπίτι με όλα τα απαραίτητα. Στειρωμενος, τρώει royal canin Για στειρωμένα γατάκια κ δίνω κ βιταμίνες(vmp ) .Λοιπόν επειδή και η δική μου γατούλα είναι φορέας της ίδιας νόσου (η οποία μαζί με το aids της γάτας και την ιογενή λευχαιμία, αποτελούν θανατηφόρα νοσήματα), όταν το έμαθα( από σχετική εξετάση αίματος που έκανε) μετά το αρχικό σοκ, άρχισα να ενημερώνομαι από όσες περισσότερες πηγές μπορούσα, ό,τι άρθρο εύρισκα το διάβαζα, καθώς και από εμπειρίες από μέλη μας μαζί με ό,τι σχετικό θέμα που έχει το
My Cat, ( όπως π.χ. αυτό και αυτό ). Και φυσικά και την κτηνίατρο που κάθησε και μου εξήγησε όλα τα πώς και τα γιατί.
Μια γενική ιδέα μπορείς άμεσα να έχεις αν διάβασες το ποστ# 161 που έχει αναρτήσει η Πουπουλίνα στο παρόν θέμα.
Θα σου έλεγα λοιπόν οτι ο δείκτης δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία, μπορεί αυτός να αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης της γάτας (στρες και κατάσταση ανοσοποιητικού), υπήρξαν γατιά με χαμηλό δείκτη που κατέληξαν και άλλα με υψηλό που ουδέποτε εμφάνισαν τη νόσο.
Όμως μεγάλη σημασία παίζουν οι συνθήκες διαβίωσης.
Κανόνας no. 1 ο οποίος παίζει καθοριστική σημασία είναι η καλή ζωή. Που σημαίνει οτι αν είναι αδέσποτο και τριγυρίζει στους δρόμους δεν έχει πολλές πιθανότητες να ζήσει αρκετά χρόνια, γιατί΄ακόμα κι αν ταίζεται, αντιμετωπίζει περισσότερο στρες (για ευνόητους λόγους) από ένα γατί που ζει προστατευμένο μέσα στη θαλπωρή ενός σπιτιού.
Χρειάζεται καλής ποιότητας τροφή, καθαριότητα, όσο το δυνατό λιγότερη ταλαιπωρία, να κάνει όλα τα ενδεδειγμένα εμβόλια (εκτός από αυτό για τη λοιμώδη περιτονίτιδα που υπάρχει, αλλά δεν έχει νόημα αν είναι ήδη φορέας αφ'ενός και αφ'ετέρου δεν είναι αποδεδειμένη 100% η αποτελεσματικότητά του).
Επίσης σημαντικό, να μην έρχεται σε επαφή με άλλες γάτες. Η συγκατοίκηση ευνοεί την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου καθώς και τη μετάδοση και στα υγιή γατιά, η οποία γίνεται μέσω των υγρών της γάτας (ούρα και σάλια που μολύνουν αμμολεκάνες και κοινά δοχεία φαγητού).
Το οτι είναι φορέας βέβαια δεν σημαίνει οτι απαραίτητα θα νοσήσει. Σημαίνει μόνο οτι κάποια στιγμή ήρθε σε επαφή με τον εν λόγω ιό και ανέπτυξε αντισώματα. Ένα γατί-φορέας όμως μπορεί κάλλιστα να μετατρέψει και άλλο γατί σε φορέα αν μοιράζονται τους ίδιους χώρους.
Άλλος τρόπος είναι η "κάθετη" μετάδοση του ιού (δηλαδή η μάνα-γάτα να το περάσει στα μωρά από τη γέννα).
Εσύ απλά να έχεις το νου σου να κρατάς το ανοσοποιητικό της σύστημα όσο το δυνατό πιο ενδυναμωμένο (εν ανάγκη κατά περιόδους με ορισμένες βιταμίνες που θα το ενισχύσουν), να αποφεύγεις την επαφή του μικρού με άλλα γατιά και αν εκδηλωθεί κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. διαρκές φτάρνισμα, συνάχι κλπ) να μην καθυστερήσεις να πας το γατί στον κτηνίατρο. Γιατί οι πιθανότητες αν είναι στην αρχή να το καταπολεμήσει τη λοίμωξη με αντιβιοτικά και να θεραπευτούν τα συμπτώματα είναι σημαντικές. Αλλά θα παραμείνει φορέας για όλη του τη ζωή και γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση από μέρους σου.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά, να μην εκδηλωθεί ποτέ η ασθένεια και να χαίρεσαι και τα δυο τους για πολλά πολλά χρόνια![]()
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Aleksa
Τιμώμενο Μέλος
Πρόκεται για σύμπλεγμα βιταμινών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Τα αρνητικά σημεία είναι η κάπως αλμυρή τιμή και το οτι δεν το βρίσκεις εύκολα σε όλα τα φαρμακεία (το προμηθεύομαι από το κτηνιατρείο).
Royal Cannin Sterilized είναι η βασική τροφή και για τη δική μου, συμπληρωματικά Happy Cat για στειρωμένα επίσης (που είναι πρωτεινούχα) αλλά και κονσερβούλες (αυτές βοηθούν ιδιαίτερα τα αρσενικά γατιά ώστε αργότερα να μην έχουν προβλήματα με το το ουροποιητικό).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Irinio
Νεοφερμένο μέλος
Να είστε καλά κ η γατούλα σας,ευχαριστώ για ολα!!!Θα σου συνιστούσα επίσης τη "VetoMune", που μου την έχει συστήσει η δική μας κτηνίατρος (ρώτα και τον γιατρό σας σχετικά, αν μπορείς να του δίνεις). Πρόκειται για μονοδόσεις παστούλας σε κάψουλες, σε συσκευασία των 60. Τις 30 τις παίρνει καθημερινά επί 1 μήνα την άνοιξη και τις υπόλοιπες 30, αντίστοιχα το φθινόπωρο (κι αυτό γιατί είναι οι εποχές που το ανοσοποιητικό τους σύστημα λόγω αλλαγής καιρού γίνεται κάπως πιο ευάλωτο). Παίρνεις την κάψουλα, στρίβεις/αποκολλάς το καπάκι και με πίεση αδειάζεις το περιεχόμενο αναμειγνύοντάς το με το φαγητό του. Μπορεί να το γλέψει και σε κουταλάκι, αλλά η δική μου δεν το δέχεται σκέτο.
Πρόκεται για σύμπλεγμα βιταμινών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Τα αρνητικά σημεία είναι η κάπως αλμυρή τιμή και το οτι δεν το βρίσκεις εύκολα σε όλα τα φαρμακεία (το προμηθεύομαι από το κτηνιατρείο).
Royal Cannin Sterilized είναι η βασική τροφή και για τη δική μου, συμπληρωματικά Happy Cat για στειρωμένα επίσης (που είναι πρωτεινούχα) αλλά και κονσερβούλες (αυτές βοηθούν ιδιαίτερα τα αρσενικά γατιά ώστε αργότερα να μην έχουν προβλήματα με το το ουροποιητικό).
Ο Αναστάσιος τρώει το προι κ ιπποφαες, γοτζιμπερι Κ κρανμπερι, αμύγδαλα κ καρυδιά ������
Nikos90
Νεοφερμένο μέλος
Claire Rentfield
Επιφανές μέλος
Το κρέμασμα στην κοιλίτσα είναι σχεδόν φυσιολογικό για γατιά που ζουν μέσα σε σπίτια, τρώνε αρκετά και δεν γυμνάζονται όσο αυτά που ζουν έξω.Το υγρό που μαζεύεται στην κοιλιά την κάνει να φαίνεται πρησμενη ή σα να έχει "κρεμασει"; Επίσης σε περίπτωση που έχει μαζευτεί υγρό η γάτα δε θα πρέπει να δείχνει αδιάθετη;
Υγρό στην κοιλιά κάνει η υγρή περιτονίτιδα και όταν η κατάσταση έχει φτάσει εκεί, είναι αρκετά προχωρημένη και σαφώς η γάτα δεν είναι καλά και φαίνεται από πολλά πράγματα.
Nikos90
Νεοφερμένο μέλος
Έβλεπα την κοιλίτσα της κρεμασμενη, ενώ του γατακου οχι και ψιλοαγχωθηκα... Αν και δε δείχνει σε καμία περίπτωση άρρωστη.
Claire Rentfield
Επιφανές μέλος
Θα είχε άλλα συμπτώματα πριν Νίκο μου, πολύ πριν πρηστεί η κοιλίτσα...OK. Οπότε μάλλον θα πρέπει τη γράψω γυμναστήριο λοιπόν!
Έβλεπα την κοιλίτσα της κρεμασμενη, ενώ του γατακου οχι και ψιλοαγχωθηκα... Αν και δε δείχνει σε καμία περίπτωση άρρωστη.
Μάλλον χαλάρωσε το δερματάκι της εκεί. Δώστης ένα φιλάκι από μένα.

Nikos90
Νεοφερμένο μέλος
kittoula
Νεοφερμένο μέλος
Aleksa
Τιμώμενο Μέλος

Νεράκι με τη σύριγγα δίνουμε με προσοχή να μην πνιγεί: Όπως κάθεται το γατάκι, κρατάμε το κεφαλάκι του και το γυρίζουμε ελαφρά προς τα πάνω (σε περίπου 45 μοιρών γωνία) -προσοχή! ποτέ κατακόρυφα από την οριζόντια θέση, διότι κινδυνεύει να πνιγεί-με το άλλο χέρι βάζουμε το στόμιο της σύριγγας στη γωνία των χειλιών του και προς το πίσω μέρος της γνάθου
και ρίχνουμε ελάχιστη ποσότητα να δούμε αν καταπίνει. Συνεχίζουμε με μικρά διαλείματα για να έχει τη δυνατότητα στο μεσοδιάστημα να αναπνέει.
Με λίγη προσπάθεια πιστεύω θα καταφέρεις κι εύχομαι μακάρι και κόντρα στις προβλέψεις του γιατρού, να μπορέσει να επιβιώσει.
kittoula
Νεοφερμένο μέλος
Aleksa
Τιμώμενο Μέλος
Όσο για το άτυχο μικρό, η κατάσταση φαίνεται δυσοίωνη κι οι μάνες-γάτες έχουν ένστικτο
Akasha
Νεοφερμένο μέλος
Δυστυχώς έχουμε πρόβλημα και είμαι πολύ χάλια.
Έχω τη γάτα μου, την οποία έχω υιοθετήσει από 15 ημερών. Είναι πλέον 6 χρόνων, στειρωμένη. Αποφάσισα να υιοθετήσω και μία ακόμη γατούλα, αδέσποτη 3 χρόνων, η οποία εκεί που ήταν κινδύνευε από διάφορους παράγοντες. Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω το καλό και να την υιοθετήσω τη γατούλα. Κάναμε προχθές στείρωση (18/1) και επέμεινα να κάνει και εξετάσεις αίματος για τα βασικά λοιμώδη. Σήμερα (20/1) δυστυχώς επικοινώνησα με τον κτηνίατρο και βρέθηκε θετική (νομίζω 1/800) σε λοιμώδη περιτωνίτιδα. Ο κτηνίατρος κατευθείαν μου πρότεινε ευθανασία. Του είπα - ας της βρούμε ένα σπίτι να είναι μόνη της - αλλά επέμενε ότι θα είναι δύσκολο. Εϊμαι να σκάσω. Έχω διαβάσει χιλιάδες πράγματα τόσες ώρες και βλέπω ότι με αυτό το τεστ δεν είναι σίγουρο ότι νοσεί ή είναι φορέας. Έχω λοιπόν κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις αν μπορείτε να βοηθήσετε.
1. Εάν είναι απλώς φορέας, μπορεί αν εμταδώσει τον ιο;
2. Τι εξετάσεις επιπρόσθετες να κάνω για να το επιβεβαιώσω; Ας πούμε μια ακτινογραφία θα βοηθούσε να δείξει εάν υπάρχει υγρό και σε συνδυασμό με μια ιστολογική θα έδινε αποτελέσματα ή αδικος κόπος; (επίσης τα οικονομικά μου αυτή την περίοδο είναι άθλια, ήδη πήγαν όλα πολλά)
3. Κατανοώ πως ο τίτλος δηλώνει ότι έχει αντισώματα στον ιό, που σημαίνει ότι απλώς έχει έρθει σε επαφή, όπως εγώ που έχω εμβολιαστεί για ηπατίτιδα βγαίνω θετική. Διάβασα όμως το εξής: ''Έχει αντισώματα άρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό.'' Το οποίο δε μου φαίνεται λογικό, από τη λίγη βιολογία που ξέρω. Μήπως ισχύει κάτι διαφορετικό στην περίπτωση αυτού του ιού;
4.Βλέπω συνέχεια από το site του αίλουρου αυτό: ''Για να τεθεί οριστική διάγνωση πρέπει να εξεταστούν οι ιστοί που φλεγμαίνουν ή με βιοψία ή με νεκροτομή.'' Εννοεί τι ακριβώς; πρέπει να έχει εκδηλώσει η γάτα τη νόσο; Γιατί έτσι το καταλαβαίνω. Επομένως, εάν είναι φορέας και βιοψία να κάνεις δεν φαίνεται;
5. Τέλος, σε κάθε περίπτωση πείτε μου απλώς εάν μπορεί να κολλήσει την ήδη υπάρχουσα γάτα μου.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Akasha
Νεοφερμένο μέλος
Καταρχάς ψυχραιμία.
Η εξέταση για περιτονίτιδα δεν δίνει σίγουρα αποτελεσματα. Αυτό που σημαίνει αν η γάτα βγει θετική στον FIP είναι ότι είναι φορέας κάποιου ιού της ίδιας κατηγορίας. Δηλαδή πιθανώς ότι έχει περάσει κάποια διάρροια στο παρελθόν.
Η περιτονίτιδα ειναι πολύ άσχημη αρρώστια με συγκρκιμένα συμπτώματα, γρήγορη εξέλιξη και σχεδόν σίγουρη (άσχημη) κατάληξη.
Μην ανησυχείς, αν είχε περιτονίτιδα το γατάκι σου θα το είχες καταλάβει.
Δες εδώ, αν και στα αγγλικά.
Καλησπέρα
Τι εννοείς με αυτό; ''Αυτό που σημαίνει αν η γάτα βγει θετική στον FIP είναι ότι είναι φορέας κάποιου ιού της ίδιας κατηγορίας.''
Εάν λοιπόν η γάτα είναι φορέας κάποιου κορονοϊού, προφανώς ''φέρει'' τον ιο, επομένως μπορεί να τον μεταδώσε σε άλλες γάτες;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Akasha
Νεοφερμένο μέλος
Επίσης, στο θέμα ''Δείκτης περιτονίτιδας'' είδα αυτο: '' ... πρέπει να μεταλλαξει τον ιο,ωστε να γινει φορεας λοιμωδους περιτονιτιδας,και επειτα να νοσησει ...'' που σημαίνει ότι η γατούλα μπορεί να έχει 1/800, να μην πάσχει από λοιμώδη περιτονίτιδα και να μπορώ να την κρατήσω; Ξέρω ότι ψάχνω θαύματα, αλλά ρε παιδιά, είναι φοβερή ατυχία και αδικία για αυτό το ζώο. Μιλάμε για ένα ζώο που το έχουν φολιάσει 3 φορές και ένοιωσα ότι το έσωσα και τώρα έχω καταρρεύσει.
Aleksa
Τιμώμενο Μέλος
Τα νέα σας ασφαλώς δεν είναι ευχάριστα, αλλά ας μην απελπίζεσαι και σίγουρα η ευθανασία σε διάγνωση γατιού που απλώς είναι φορέας περιτονίτιδας, χωρίς να έχει νοσήσει, σίγουρα δεν είναι η λύση.
Αλλά ας απαντήσω πρώτα στα ερωτήματά σου:
1. Ναι, μπορεί. Γι αυτό συνιστάται να μη συγχρωτίζεται με άλλα γατιά, γιατί ο ιός μεταδίδεται μέσω των υγρών(όταν χρησιμοποιούν ίδια αμμολεκάνη, μπολ φαγητού και νερού). Το καλύτερο για ένα γατί- φορέα είναι να είναι το μοναδικό γατί σε ένα σπίτι.
2. Αν δεν νοσεί, δεν χρειάζεται να του γίνουν άλλες εξετάσεις. Γιατί να ταλαιπωρηθεί και να στρεσσαριστεί άδικα?
Αν νοσεί, υπάρχουν δυο ειδών λοιμώδους περιτονίτιδας που ο γιατρός εργαστηριακά θα διαπιστώσει. Υπάρχει η "ξηρή"περιτονίτιδα που πλήττει (απ'ό,τι θυμάμαι-χωρίς να είμαι και σίγουρη) το ανώτερο αναπνευστικό και η "υγρή" περιτονίτιδα, η οποία έχει και την πιο δυσμενή εξέλιξη.
3. Από βιολογία δεν ξέρω, αλλά προφανώς έχουν διαφορά τα αντισώματα που προκαλούνται από κάποιο εμβόλιο από εκείνα που είναι "ενεργά".
Τα δεύτερα προκαλούνται επειδή κάποια στιγμή το γατί ήρθε σε επαφή με τον ιό, είτε μέσω άλλου γατιού, είτε επειδή η φυσική του μάνα ήταν κι η ίδια φορέας. Γι αυτό κι έχει σημασία να παραμένει το ανοσοποιητικό του σε υψηλά επίπεδα, καθότι ο ιός είναι ισόβια και σε λανθάνουσα μορφή στο οργανικό του σύστημα και οι πιθανότητες να τον εκδηλώσει μεγαλώνουν όσο μικραίνουν οι άμυνές του.
4. Ισχύει ό,τι και στην ερώτηση 1.
Και η δική μου γατούλα όταν τη στείρωσα 6 μηνών ζήτησα εξετάσεις αίματος και βγήκε θετική στον ιό. Όταν το έμαθα και μετά το αρχικό σοκ και τη στεναχώρια, άρχισα να ψάχνω και να συλλέγω πληροφορίες απ'ό,που εύρισκα σχετικά μ'αυτή την ασθένεια.
Συνοπτικά αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι οτι ένα γατί-φορέας είναι δυνατόν να παραμείνει φορέας για πολλά χρόνια χωρίς να νοσήσει και αυτό εξαρτάται κατά πολύ από την καλή ζωή που θα κάνει (επαρκής και σωστή διατροφή, αποφυγή στρεσσογόνων παραγόντων, εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις και σε παραμικό "ύποπτο"σημάδι, επίσκεψη στο γιατρό διότι είναι αρκετά πιθανό-σε περίπτωση που νοσήσει- να το ξεπεράσει εάν βρίσκεται η εξέλιξη στα πολύ αρχικά στάδια, ενώ αν η ασθένεια έχει αρχίσει και προχωράει δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα..).
Αυτό που έχεις να κάνεις είναι κατ'αρχήν να ζητήσεις από τον κτηνίατρο τις εξετάσεις αίματος που έκανε και να σου ξεκαθαρίσει αν είναι φορέας ή νοσεί, γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό. Δεν καταδικάζουμε ένα γατί σε θάνατο, επειδή μόνο και μόνο επειδή έχει υψηλό δείκτη (στην τελική αν και το 1/800 θεωρείται υψηλός δείκτης, έχω ακούσει για γατιά που μια χαρά "ζουν και βασιλεύουν" ως φορείς και άλλα με δείκτη 1/200 που θεωρείται χαμηλός, να έχουν νοσήσει και καταλήξει). Σχετικά με τους δείκτες μπορείς να διαβάσεις και το θέμα μας εδώ
Επίσης μια δεύτερη γνώμη από άλλο κτηνίατρο νομίζω δεν θα έβλαπτε.
Εύχομαι όλα να πάνε καλά με τη γατούλα κι η αισιοδοξία σου να επανέλθει

Υ.Γ. Είδα οτι το είχεις ήδη κοιτάξει το θέμα που σου πρότεινα.
Όπως και να'χει, πιστεύω να βοήθησα.
Akasha
Νεοφερμένο μέλος
Καλησπέρα.
Τα νέα σας ασφαλώς δεν είναι ευχάριστα, αλλά ας μην απελπίζεσαι και σίγουρα η ευθανασία σε διάγνωση γατιού που απλώς είναι φορέας περιτονίτιδας, χωρίς να έχει νοσήσει, σίγουρα δεν είναι η λύση.
Αλλά ας απαντήσω πρώτα στα ερωτήματά σου:
1. Ναι, μπορεί. Γι αυτό συνιστάται να μη συγχρωτίζεται με άλλα γατιά, γιατί ο ιός μεταδίδεται μέσω των υγρών(όταν χρησιμοποιούν ίδια αμμολεκάνη, μπολ φαγητού και νερού). Το καλύτερο για ένα γατί- φορέα είναι να είναι το μοναδικό γατί σε ένα σπίτι.
2. Αν δεν νοσεί, δεν χρειάζεται να του γίνουν άλλες εξετάσεις. Γιατί να ταλαιπωρηθεί και να στρεσσαριστεί άδικα?
Αν νοσεί, υπάρχουν δυο ειδών λοιμώδους περιτονίτιδας που ο γιατρός εργαστηριακά θα διαπιστώσει. Υπάρχει η "ξηρή"περιτονίτιδα που πλήττει (απ'ό,τι θυμάμαι-χωρίς να είμαι και σίγουρη) το ανώτερο αναπνευστικό και η "υγρή" περιτονίτιδα, η οποία έχει και την πιο δυσμενή εξέλιξη.
3. Από βιολογία δεν ξέρω, αλλά προφανώς έχουν διαφορά τα αντισώματα που προκαλούνται από κάποιο εμβόλιο από εκείνα που είναι "ενεργά".
Τα δεύτερα προκαλούνται επειδή κάποια στιγμή το γατί ήρθε σε επαφή με τον ιό, είτε μέσω άλλου γατιού, είτε επειδή η φυσική του μάνα ήταν κι η ίδια φορέας. Γι αυτό κι έχει σημασία να παραμένει το ανοσοποιητικό του σε υψηλά επίπεδα, καθότι ο ιός είναι ισόβια και σε λανθάνουσα μορφή στο οργανικό του σύστημα και οι πιθανότητες να τον εκδηλώσει μεγαλώνουν όσο μικραίνουν οι άμυνές του.
4. Ισχύει ό,τι και στην ερώτηση 1.
Και η δική μου γατούλα όταν τη στείρωσα 6 μηνών ζήτησα εξετάσεις αίματος και βγήκε θετική στον ιό. Όταν το έμαθα και μετά το αρχικό σοκ και τη στεναχώρια, άρχισα να ψάχνω και να συλλέγω πληροφορίες απ'ό,που εύρισκα σχετικά μ'αυτή την ασθένεια.
Συνοπτικά αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι οτι ένα γατί-φορέας είναι δυνατόν να παραμείνει φορέας για πολλά χρόνια χωρίς να νοσήσει και αυτό εξαρτάται κατά πολύ από την καλή ζωή που θα κάνει (επαρκής και σωστή διατροφή, αποφυγή στρεσσογόνων παραγόντων, εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις και σε παραμικό "ύποπτο"σημάδι, επίσκεψη στο γιατρό διότι είναι αρκετά πιθανό-σε περίπτωση που νοσήσει- να το ξεπεράσει εάν βρίσκεται η εξέλιξη στα πολύ αρχικά στάδια, ενώ αν η ασθένεια έχει αρχίσει και προχωράει δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα..).
Αυτό που έχεις να κάνεις είναι κατ'αρχήν να ζητήσεις από τον κτηνίατρο τις εξετάσεις αίματος που έκανε και να σου ξεκαθαρίσει αν είναι φορέας ή νοσεί, γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό. Δεν καταδικάζουμε ένα γατί σε θάνατο, επειδή μόνο και μόνο επειδή έχει υψηλό δείκτη (στην τελική αν και το 1/800 θεωρείται υψηλός δείκτης, έχω ακούσει για γατιά που μια χαρά "ζουν και βασιλεύουν" ως φορείς και άλλα με δείκτη 1/200 που θεωρείται χαμηλός, να έχουν νοσήσει και καταλήξει). Σχετικά με τους δείκτες μπορείς να διαβάσεις και το θέμα μας εδώ
Επίσης μια δεύτερη γνώμη από άλλο κτηνίατρο νομίζω δεν θα έβλαπτε.
Εύχομαι όλα να πάνε καλά με τη γατούλα κι η αισιοδοξία σου να επανέλθει
Υ.Γ. Είδα οτι το είχεις ήδη κοιτάξει το θέμα που σου πρότεινα.
Όπως και να'χει, πιστεύω να βοήθησα.
Οπότε αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι εφόσον βγήκε με ένα ποσοστό θετική, σίγουρα είναι ή φορέας ή νοσεί. Οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μεταδώσει τον ιό στη δική μου.
Και δεύτερο, σχετικά με το 2 και το 4, μπορείς να μου πεις ακριβώς ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις να τις ζητήσω; Έχω αρχίσει και πιστεύω ότι οι κτηνίατροι δεν παίρνουν πρωτοβουλία να προτείνουν, περιμένουν από εμάς. Επίσης λες ''αν δεν νοσεί, δε χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις''. Πώς ξέρω με αυτό το ποσοστό αν δεν νοσεί; Ή εννοείς αν απλώς είναι φορέας μην κάνω άλλες εξετάσεις;
Τέλος, έχω στεναχωρηθεί φοβερά που την υπέβαλα στη στείρωση και φοβάμαι ότι σε συνδυασμό με την αλλαγή περιβάλλοντος το στρες είναι στο Θεό και έτσι καταδικάστηκε. Απορώ με τον γιατρό, που είναι και φιλόζωος, γιατί δεν είπε να γίνει η εξέταση πριν τη στείρωση.
Συγγνώμη γενικώς αν γίνομαι φορτική, αλλά ψάχνω κάθε τρόπο να την κρατήσω.
Aleksa
Τιμώμενο Μέλος
Καλή τροφή, καθαρό περιβάλλον δηλαδή όλα αυτά που βρίσκουν τα γατιά μέσα σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια κι όχι αδέσποτα στους δρόμους όπου εκτίθονται σε πείνα, κρύο κι ένα σωρό στρεσσογόνους παράγοντες.
Όσο για τη στείρωση, πολύ ορθά έπραξες. Το αντίθετο θα ήταν πολύ επιβαρυντικό (για φαντάσου να υποφέρει κάθε φορά από επαναλαμβανόμενους οίστρους, δεν θα ήταν ένας ακόμη παράγοντας δυσμενής?)

Η Τέρψη μου που, είναι επίσης φορέας F.I.P. όταν τη στείρωσα (και τότε ήταν που έμαθα το γεγονός), μια χαρά ανάρρωσε από την επέμβαση τάχιστα και σε ταξίδι μια φορά το χρόνο την παίρνω μαζί μου και αλλάζει περιβάλλον για 3-4 βδομάδες, οπότε ναι να προσέχουμε, αλλά δεν είναι δυνατόν να τα έχουμε και σε γυάλα τα καμάρια μας, προκειμένου να μην αγχώνονται.
Όσο για την καθαριότητα, φροντίζω την αμμολεκάνη της να είναι καθαρή και τα μπολ της. Από κει κι έπειτα, και τη μυγούλα της θα τη φάει στο μπαλκόνι που της αρέσει να λιάζεται και θα χώσει τη ροζ μυτούλα της στο σιφόνι (την άλλη φορά είχαμε κολλήσει μύκητες, όπως μπορεί να συμβεί σε κάθε άλλο γατί). Θέλω να πω, προσοχή μόνο, όχι πανικός.
Έτσι κι εγώ στην αρχή, όπως εσύ τώρα που το μαθαίνεις, ένοιωσα απόγνωση, αλλά περνώντας οι μέρες και σκεπτόμενη πιο λογικά, κατάλαβα οτι το καλύτερο είναι να κοιτάξουμε να πορευτούμε με τα δεδομένα που έχουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζοντας να πάνε όλα καλά

kat-cats
Διάσημο μέλος
Στην αρχή τρελάθηκα, αγχώθηκα δεν ήξερα τι να κάνω δεδομένου ότι εμένα οι γάτες μου δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά τότε...
Ομως ευτυχώς η γιατρός μας ενημέρωσε τότε ότι η Μιλού μας το ότι βρέθηκε θετική μπορεί να σημαίνει απλά ότι ήρθε σε επαφή με κάποιο από τα στελέχη του κορωνοϊου που είναι πολλά, π.χ. να έκανε διάρροια και έτσι να ανέπτυξε αντισώματα. Το τεστ αυτό ανιχνεύει τυχόν αντισώματα που έχει η γάτα για στελέχη της ομάδας των κορονοιών κι όχι αν όντως πάσχει το ζώο από περιτονίτιδα ή αν είναι φορέας.
Και χρησιμοποιούν και τις λεκάνες και τα μπωλ τους μαζί, όλα ίδια και για τις δύο.
Δεν σημαίνει ότι θα κολλήσει η Μιλού την Κίρα όπως μου εξήγησε γιατί μπορεί πολύ απλά να έκανε μια διάρροια δεν σημαίνει ότι είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, απλά οι μέχρι τώρα εξετάσεις που υπάρχουν δεν μπορούν να απομονώσουν τον ένα ιό από τον άλλο αφού είναι της ιδίας οικογενείας και δείχνουν απλώς ότι υπάρχουν αντισώματα.
Εξάλλου όπως μου είπε τα συμπτώματα της ασθένειας είναι άμεσα και έχουν άσχημη εξέλιξη γρήγορα, οπότε δεν ανησυχήσαμε καθόλου να τις έχουμε μαζί.
koukimanster
Πολύ δραστήριο μέλος
Για το πώς θα προχωρήσεις, ώστε να "βεβαιωθείς" αν έχει ή όχι περιτονίτιδα, δεν ξέρω καθόλου. Απ' όσο καταλαβαίνω από την Κατερίνα από πάνω, δεν μπορείς να ξέρεις σίγουρα τι έχει και οι εξετάσεις δεν είναι τόσο ευαίσθητες ακόμα ώστε να σου πουν από ποιο στέλεχος ήρθε ο δείκτης, οπότε απλά τις έχεις μαζί κανονικά και χωρίς φόβο;;; Εγώ αυτό κατάλαβα τουλάχιστον. Και ότι αν τυχόν κάποιο γατί έχει κάτι, θα φανεί από συμπτώματα, ενώ από εξετάσεις δε γίνεται να φανεί κάτι ακριβές. Ε Κατερίνα;
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 37 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- Lia_cha
- Zoe TsbDc
- sissy12
- marilena131
- Nikos90
- ΕΛΑ
- 3lbereth
- Βάσω Μαν
- Claire Rentfield
- nasstazia
- pepper
- roccohooshie
- aston3
- fmarulezkd
- Ljosberinn
- ofilia
- ΛΟΥΙΖΑ1
- scaryspider
- angiesmth
- kat-cats
- kitara
- Sissy-Lousy
- dkat
- Tsakoulinaki
- dorothea_v
- MarkTs
- Katerina N
- paulina85
- mitsia15
- Γαταλί
- beerman63
- aba
- Bastet777
- ban
- Ηλίας-77
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool