Καλησπέρα.
Τα νέα σας ασφαλώς δεν είναι ευχάριστα, αλλά ας μην απελπίζεσαι και σίγουρα η ευθανασία σε διάγνωση γατιού που απλώς είναι φορέας περιτονίτιδας, χωρίς να έχει νοσήσει, σίγουρα δεν είναι η λύση.
Αλλά ας απαντήσω πρώτα στα ερωτήματά σου:
1. Ναι, μπορεί. Γι αυτό συνιστάται να μη συγχρωτίζεται με άλλα γατιά, γιατί ο ιός μεταδίδεται μέσω των υγρών(όταν χρησιμοποιούν ίδια αμμολεκάνη, μπολ φαγητού και νερού). Το καλύτερο για ένα γατί- φορέα είναι να είναι το μοναδικό γατί σε ένα σπίτι.
2. Αν δεν νοσεί, δεν χρειάζεται να του γίνουν άλλες εξετάσεις. Γιατί να ταλαιπωρηθεί και να στρεσσαριστεί άδικα?
Αν νοσεί, υπάρχουν δυο ειδών λοιμώδους περιτονίτιδας που ο γιατρός εργαστηριακά θα διαπιστώσει. Υπάρχει η "ξηρή"περιτονίτιδα που πλήττει (απ'ό,τι θυμάμαι-χωρίς να είμαι και σίγουρη) το ανώτερο αναπνευστικό και η "υγρή" περιτονίτιδα, η οποία έχει και την πιο δυσμενή εξέλιξη.
3. Από βιολογία δεν ξέρω, αλλά προφανώς έχουν διαφορά τα αντισώματα που προκαλούνται από κάποιο εμβόλιο από εκείνα που είναι "ενεργά".
Τα δεύτερα προκαλούνται επειδή κάποια στιγμή το γατί ήρθε σε επαφή με τον ιό, είτε μέσω άλλου γατιού, είτε επειδή η φυσική του μάνα ήταν κι η ίδια φορέας. Γι αυτό κι έχει σημασία να παραμένει το ανοσοποιητικό του σε υψηλά επίπεδα, καθότι ο ιός είναι ισόβια και σε λανθάνουσα μορφή στο οργανικό του σύστημα και οι πιθανότητες να τον εκδηλώσει μεγαλώνουν όσο μικραίνουν οι άμυνές του.
4. Ισχύει ό,τι και στην ερώτηση 1.
Και η δική μου γατούλα όταν τη στείρωσα 6 μηνών ζήτησα εξετάσεις αίματος και βγήκε θετική στον ιό. Όταν το έμαθα και μετά το αρχικό σοκ και τη στεναχώρια, άρχισα να ψάχνω και να συλλέγω πληροφορίες απ'ό,που εύρισκα σχετικά μ'αυτή την ασθένεια.
Συνοπτικά αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι οτι ένα γατί-φορέας είναι δυνατόν να παραμείνει φορέας για πολλά χρόνια χωρίς να νοσήσει και αυτό εξαρτάται κατά πολύ από την καλή ζωή που θα κάνει (επαρκής και σωστή διατροφή, αποφυγή στρεσσογόνων παραγόντων, εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις και σε παραμικό "ύποπτο"σημάδι, επίσκεψη στο γιατρό διότι είναι αρκετά πιθανό-σε περίπτωση που νοσήσει- να το ξεπεράσει εάν βρίσκεται η εξέλιξη στα πολύ αρχικά στάδια, ενώ αν η ασθένεια έχει αρχίσει και προχωράει δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα..).
Αυτό που έχεις να κάνεις είναι κατ'αρχήν να ζητήσεις από τον κτηνίατρο τις εξετάσεις αίματος που έκανε και να σου ξεκαθαρίσει αν είναι φορέας ή νοσεί, γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό. Δεν καταδικάζουμε ένα γατί σε θάνατο, επειδή μόνο και μόνο επειδή έχει υψηλό δείκτη (στην τελική αν και το 1/800 θεωρείται υψηλός δείκτης, έχω ακούσει για γατιά που μια χαρά "ζουν και βασιλεύουν" ως φορείς και άλλα με δείκτη 1/200 που θεωρείται χαμηλός, να έχουν νοσήσει και καταλήξει). Σχετικά με τους δείκτες μπορείς να διαβάσεις και το θέμα μας
εδώ
Επίσης μια δεύτερη γνώμη από άλλο κτηνίατρο νομίζω δεν θα έβλαπτε.
Εύχομαι όλα να πάνε καλά με τη γατούλα κι η αισιοδοξία σου να επανέλθει
Υ.Γ. Είδα οτι το είχεις ήδη κοιτάξει το θέμα που σου πρότεινα.
Όπως και να'χει, πιστεύω να βοήθησα.