Μήπως και τα φυτά;

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Evelia

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Evelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 59 ετών. Έχει γράψει 160 μηνύματα.
Να πω κάτι που σκεφτόμουν τον τελευταίο καιρό διαβάζοντας περί διατροφής... Δεν θέλω να θίξω τους χορτοφάγους (είμαι και γω σχεδόν τέτοια), αλλά που και που μερικές σκέψεις μέ τριγυρίζουν:
Μήπως και τα φυτά έχουν ένα είδος ψυχής? μήπως πονάνε μήπως έχουν κάτι που δεν μπορούν να μας το επικοινωνήσουν με τους τρόπους που εμείς καταλαβαίνουμε?
Και... χορτοφάγοι όντες εμείς, τι κάνουμε ακριβώς με το να χρησιμοποιούμε ζώα (έστω και σε ξηρά τροφή) για να ταϊζουμε τα αγαπημένα μας κατοικίδια ζωάκια?
Μήπως τελικά μία είναι η λύση, το "παν μέτρον άριστον"? :hmm::hmm::hmm:

Τι λέτε και σεις?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

το οτι πονανε τα φυτα ειναι σιγουρο,μαλιστα ειχα καπου διαβασει οτι τους αρεσει η μουσικη και ειχε γινει μια ερευνα πανω σε αυτο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

το οτι πονανε τα φυτα ειναι σιγουρο
:blink::blink: Βρε παιδιά, απ' όσο ξέρω χρειάζεται νευρικό σύστημα για να νιώσει κανείς πόνο... Και τα φυτά δεν έχουν. :hmm:
Επίσης, έννοιες αφηρημένες όπως η "ψυχή" υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ανάλογα με το τι πιστεύει ο καθένας, δεν είναι αντικειμενική η ύπαρξή τους για να θέτουμε τέτοιο ερώτημα.

τωρα με εβαλες σε σκεψεις:hmm:,δεν χρειαστηκε να το ψαξω αυτο γιατι απο μικρη ειχα μαθει οτι και τα φυτα πονανε(απο μια ερευνα απο οτι θυμαμαι)και ετσι ποτε δεν εκοβα λουλουδια για να τα βαλω σε βαζο,οσο και αν μου αρεσανε.βλακεια μου?

Τα φυτά έχουν νευρικό σύστημα- αν και όχι τόσο αναπτυγμένο όσο των ανώτερων ζώων. Χάρη σ' αυτό αντιλαμβάνονται στις αλλαγές στο περιβάλλον και π.χ. στρέφονται προς τον ήλιο ή, σε περιόδους ξηρασίας, "σκύβουν" προς τα κάτω, για να ρίξουν σκιά στις ρίζες τους κ.λπ.
Μάλιστα, έχει ανακαλυφθεί ότι κάποια τουλάχιστον εκκρίνουν χημικές ουσίες στο έδαφος για να προειδοποιήσουν τα γειτονικά φυτά για ενδεχόμενους κινδύνους. Όλα αυτά είναι κάπως ανθρωπομορφικά βέβαια, τα πάντα οφείλονται σε πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις, αλλά ποιος μας λέει ότι το ίδιο δεν ισχύει και για τους ανθρώπους; :hmm:

Επιπλέον, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και τα φυτά έχουν το ένστικτο της επιβίωσης και της αναπαραγωγής.

Για μένα το πρόβλημα είναι πώς βάζει κανείς όρια. Αν πχ πω πως είναι εντάξει να φάω φυτά που έχουν "πρωτόγονο" νευρικό σύστημα, γιατί να μη φάω σκουλίκια; (λέμε τώρα) Και αν δεχτώ και τα σκουλίκια, γιατί να μη φάω έντομα; Και αν δεχτώ και τα έντομα, γιατί να μη φάω κ.λπ.
Γι' αυτό και η χορτοφαγία σ' αυτή τη βάση είναι χίμαιρα.

Όλοι είμαστε κρίκοι μιας μεγάλης τροφικής αλυσίδας. Από τη στιγμή που δεν είμαστε αυτότροφοι, πρέπει να φάμε κάποιον άλλο. Σ' αυτό τον κόσμο είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι. Κάθε τροφική επιλογή μας, ακόμα και η γεωργία (ναι, και η βιολογική) έχει ευρύτερο αντίκτυπο, γιατί πρέπει να γίνεται σε μεγάλη κλίμακα (είμαστε κοντά 7 δισεκατομμύρια) με αποτέλεσμα να στερούνται πολλά ζώα τα φυσικά τους οικοσυστήματα.

Δεν λέω ότι η χορτοφαγία είναι λάθος, αλλά δεν μπορεί να τεθεί σ' αυτή τη βάση.

Όσο για την ψυχή, συμφωνώ με την Αλίκη, ας κρατήσουμε αυτά που ξέρουμε με σιγουριά και ας μη βάζουμε τη μεταφυσική στην εξίσωση.

Για τον πόνο: πώς ξέρω αν ένα φυτό ή οποιοδήποτε άλλο ζωντανό πλάσμα αισθάνεται πόνο;

Εγώ ξέρω πώς είναι η αίσθηση του πόνου από την προσωπική μου εμπειρία. Όταν βλέπω πχ έναν άνθρωπο να μορφάζει ή να βογκάει, συμπεραίνω ότι αισθάνεται πόνο βάσει της δικής μου εμπερίας.

Όμως πώς μπορώ να ξέρω στα σίγουρα ότι έχει το ίδιο βίωμα του πόνου με μένα; Πώς ξέρω ότι δεν υποκρίνεται; Ένα ρομπότ με πολύ υψηλή τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μάθει να αντιδράει σε ερεθίσματα και να έχει εξωτερικές "συναισθηματικές" αντιδράσεις (πόνος, γέλιο, κλάμα). Αυτό σημαίνει ότι έχει και συναισθήματα;

Αυτά δεν είναι σοφίσματα, :P αλλά στάνταρ επιχειρήματα της φιλοσοφίας του νου. Όταν, λοιπόν, έχω τόσο μεγάλο πρόβλημα να σιγουρευτώ ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πόνο, πώς μπορώ να σιγουρευτώ για τα ζώα και τα φυτά; Γι' αυτό, ούτε ο πόνος είναι πειστικό επιχείρημα.

Υ.Γ. Συγγνώμη για τις μίνι-διατριβές.:redface:

:blink::blink: Βρε παιδιά, απ' όσο ξέρω χρειάζεται νευρικό σύστημα για να νιώσει κανείς πόνο... Και τα φυτά δεν έχουν. :hmm:

Τα φυτά έχουν νευρικό σύστημα- αν και όχι τόσο αναπτυγμένο όσο των ανώτερων ζώων.
Πω πω, έχεις δίκιο, I stand corrected! :redface:

τελικα τα φυτα πονανε ή οχι ή δεν μπορουμε να ξερουμε?

Ρουκο, μου αρεσει πολυ να διαβαζω τις μινι διατριβες σου! :)

εγω εχω διαβασει για ενα πειραμα που εκαναν σε ενα φυτο το συνδεσαν με κατι ειδικα καλωδια και συνδεσαν και εναν ανθρωπο και τον βαλαν να σκεφτει εντονα πως θελει να κοψει το φυτο και τοτε αυτο παρουσιασε εντονη δραστηριοτητα;)

τελικα τα φυτα πονανε ή οχι ή δεν μπορουμε να ξερουμε?

Νομίζω ότι ακόμα κι αν αντιδρούν με τρόπους τους οποίους ταυτίζουμε με το αίσθημα του πόνου, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά αν πονάνε.
Αν ωστόσο δεν θέλεις να κόβεις λουλούδια για να 'σαι μέσα:P ή επειδή το θεωρείς λάθος, πάσο, ούτε εγώ τα κόβω.

@lactoula: thanx!:redface:

ruko, respect!

Δεν θα μπορούσε να τεθεί καλύτερα το θέμα! Τα είπες όλα περιεκτικά και με σαφήνεια.

.... αυτό το θέμα με πονάει πολύ.... τα φυτά αν πονάνε ή όχι και πόσο είναι ανοησία να το σκεφτόμαστε και πριν να έχουμε ξεσκίσει ένα ζουμερό μοσχαρίσιο prime rib.....Αρκεί να φέρουμε στή σκέψη μας τα ματάκια των μικρών κατσικιών και των αρνιών που σφάζονται με άθλιες συνθήκες κάθε μέρα κατά χιλιάδες.... τα ματάκια των μοσχαριών, των γουρουνιών των κοτόπουλων. Δεν λέω να μην τρώτε αλλά αν υπάρχουν περισσότεροι χορτοφάγοι η θυσία θα είμαι μικρότερη.... σκέφτομαι τα παπούτσια που φοράω και παθαίνω ώρες ώρες φρίκες.... με ανακουφίζει το γεγονός πως δεν έφαγα εγώ από τα σφαγμένα... Είναι και τα μαλάκια βρε παιδιά και τα ψάρια που και να πονάνε εχουν μνήμη 1 δευτερολέπτου.... τι να πονέσουν???? Αυτά περί νοημοσύνης του χταποδιού που ανοίγει σφραγισμένα μπουκάλια εγώ προσωπικά τα αφήνω στην άκρη και δεν το λυπάμαι καθόλου και σκεφτομαι τα άλλα γλυκύτατα ζωάκια με 4 και 2 πόδια που θυσιάζονται για το γκουρμέ σας.....
sorry για την αποψή μου αν σας εκνευρίζει

Βάλια, η άποψή σου είναι γνωστή, πολλοί άνθρωποι νιώθουν έτσι και δεν εκνευρίζει κανέναν. Θα ήθελα να σού παραθέσω κάποια πράγματα, για να καταλάβεις καλύτερα τη δική μου άποψη:

1. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη μας, οι διάφορες μορφές της άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, να διαφοροποιούνται και κάποια στιγμή, έπρεπε να υπάρξει μια μορφή συμβίωσης. Η συμβίωση αποδείχτηκε ικανοποιητική ως έναν βαθμό. Ήταν όμως «λίγη». Η συμβίωση απαιτούσε αμοιβαίες υποχωρήσεις που δεν προωθούσαν πολύ τα «σχέδια» της ζωής. Και έτσι άρχισε ο ανταγωνισμός. «Ο θάνατός σου η ζωή μου». Όπως και να το κάνουμε, πρόκειται για νόμο της φύσης. Για να επιβιώσουν κάποια είδη πρέπει κάποια άλλα να πεθάνουν, είτε αυτά είναι μικρόβια (καθημερινά το ανοσοποιητικό σου σύστημα σκοτώνει μικρόβια για να επιβιώσεις), είτε είναι φυτά ή ζώα (για να πάρεις την απαιτούμενη ύλη και ενέργεια).

2. Η ζωή κάποια στιγμή δημιούργησε και το ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο άνθρωπος άρχισε να έχει ανησυχίες. Άρχισε να μελετάει τη φύση και τη ζωή στον πλανήτη, άρχισε να δημιουργεί ιδέες, άρχισε να θέτει ηθικά ζητήματα, άρχισε να σέβεται τη ζωή καθώς την γνώριζε όλο και καλύτερα.

Με αυτές τις βάσεις, πρέπει να καταλάβουμε ότι αφενός ο θάνατος κάποιων οργανισμών εις όφελος κάποιων άλλων είναι αναπόφευκτος νόμος της φύσης και αφετέρου ότι όλες οι μορφές ζωής είναι σεβαστές και δεν μπορούμε να τις «αναλώνουμε» χωρίς λόγο. Η χρυσή τομή είναι η ισορροπία μεταξύ των δύο.

Ακόμα δεν έχω καταλάβει ποια είναι τα βαθύτερα κίνητρα του κινήματος της χορτοφαγίας. Αν κίνητρο είναι η ιδέα ότι αρνούμαι να σκοτώσω ένα ζώο για να ζήσω εγώ, τότε γιατί σκοτώνω τα φυτά; Γιατί μη μου πείτε ότι δεν είναι και αυτό θάνατος. Και προκύπτει βέβαια και το ερώτημα αυτού του post αν τα φυτά πονάνε κι αυτά. Τότε σε τι διαφέρει ο χορτοφάγος; Αν ο χορτοφάγος θέλει να μην καταστρέφει ΚΑΜΙΑ μορφή ζωής τότε θα πρέπει να αλλάξει το μεταβολικό του σύστημα και να γίνει αυτότροφος. Δες κι εδώ. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί είναι φυσιολογικό για τη γάτα μου να τρώει κρέας και όχι για εμένα.

Αν κίνητρο είναι η ιδέα ότι αρνούμαι να συμμετέχω στην πρόκληση άσκοπου πόνου, ταλαιπωρίας και βασανισμού στα ζώα, τότε καταλαβαίνω αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι υπάρχουν αυστηρότατοι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν όλα τα ζώα να αναισθητοποιούνται πριν θανατωθούν. Η νομοθεσία ορίζει ακόμα και πώς θα μεταφέρονται στα σφαγεία για να ελαχιστοποιηθεί το στρες τους. Για να μην πάμε πιο μακριά στις συνθήκες εκτροφής.

Πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που απέχουν από το κρέας θα έκαναν πολύ περισσότερο καλό στην κοινωνία, τα ζώα και τον εαυτό τους αν μάχονταν για την εφαρμογή αυτών των νόμων, που -πράγματι- σε κάποιες περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται (όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα γίνεται γενοκτονία των αμνών στις πλατείες των χωριών). Υπάρχουν βέβαια και άλλα παραδείγματα. Οι Εβραίοι θανατώνουν μόνοι τους, χωρίς αναισθητοποίηση τα ζώα που πρόκειται να φάνε. Εδώ η νομοθεσία κάνει πίσω μπροστά στις επιταγές τής θρησκείας. Σε αυτή την περίπτωση δεν υποφέρουν τα ζώα; Εδώ δεν πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις; Οι ευαισθησίες μας υποχωρούν μπροστά στην πίστη;

Aντί να αναλώνεστε σε υποθετικές κουβέντες για τι θα κάνει ο κάθε χορτοφάγος ΑΝ βρεθεί ότι και τα φυτά πονούν όπως τα ζώα κι εμείς....να κοιτάξετε τον εαυτό σας, που συνεχίζετε και τρώτε ζωντανά πλάσματα που αποδεδειγμένα από αιώνων έχουν συναισθήματα και πονούν όπως εμεις.

Αν πράγματι τα ρεβύθια/μαρούλια/σποροι σογιας κλπ πονούν, τότε καλύτερα να φας 100gr ρεβύθια παρά 100gr κρέας. Τα 100γρ κρέας για να γίνουν έχουν "σκοτώσει" πολλαπλάσια ρεβύθια. Τρώγοντας κατευθείαν τα ρεβύθια μειώνεις στο ΕΛΑΧΙΣΤΟ τον πόνο που προκαλείς (τόσο στα φυτα, όσο και στα ζώα).

Εγώ ξέρω πως αν κλαδέψεις ένα φυτό, θα αναπτυχθεί και πάλι.. και μαλιστα ειναι ανακουφιση γι αυτο να του παρεις τους καρπους αποδειξη αν δε τους παρεις τους ριχνει, δεν έχω δει όμως κανένα ζώο εκτός απ τα χταπόδια, να του ξαναφυτρώνουν πόδια, χέρια, κεφάλια..

Οσο για τους δηθεν "νομους" δεν υπαρχουν για τα ζωα της φαρμας ως γνωστον γι αυτο και βγαζουν τα δοντια απο τα γουρουνακια χωρις αναισθησια και τους κοβουν ουρα κλπ κλπ πριν τα σφαξουν... ( εχω κι αλλα τετοια δεν ειναι το μονο) κι αν αντεχετε σας βαζω και βιντεο σκληρα να δειτε τι γινεται κι αν μετα δε σιχαθειτε το ανθρωπινο γενος να τα ξαναπουμε...

Εξισου το να ειναι κανεις χορτοφαγος ειναι τεραστιιος ακτιβισμος ( ειναι ντροπη να το υποτιμαει κανεις!) γιατι δεν δινει φραγκο σε ολη του τη ζωη στην αισχρη βιομηχανια κρεατος και γαλακτος, σερουμενος τα νοστιμα κρεατα γαλατα που εχει μαθει να τα θεωρει νοστιμα... και γιατι τα ζωα που θα ετρωγε δεν τα τρωει. Ενω μερικοι μερικοι που εχουν το θρασος να ασχολουνται κι επαγγελματικα με τα θεματα του πονου ως αναισθησιολογοι, λειτουργουν οι ιδιοι σαν αναισθητοι δια βιου!

Ο καθενας ας τρωει οτι γουσταρει κι οτι σηκωνει η συνειδηση του οχι ομως να τα κουκουλωνουμε απο πανω και να λεμε οτι στα ζωα φερομαστε καλα στις φαρμες εκτροφης για να τρωμε χωρις ενοχες!!΅Εχετε χαρη που δε θελετε σκληρα βιντεο αλλιως θα εβαζα τοσα που θα χατε εφιαλτες για μερες!Ενα πραμα δεν μπορω απο εναν εδω μεσα ειναι.. η υποκρισια και το ψεμα!

..σ' ευχαριστώ για όλα αυτά τα οποία τα ξέρω μου τα έχουν ξαναπεί τα έχω διαβάσει... Πάρα πολλοί είναι χορτοφάγοι όχι γιατί αγαπούν τα ζώα αλλά για το καλό του οργανισμού τους. ....Δεν θανατώνουν μόνο οι Εβραίοι τα ζώα μόνοι τους !!!! το κάνουν και οι χριστιανοί οι Ελληνες στα χωριά και πιθανόν και στα σφαγεία. τι Ευρωπαϊκή ένωση και κολοκύθια!!!???? ακούγονται οι κραυγές τους 1 χιλιόμετρο μακριά από τα σφαγεία ........ξέρεις τι γίνεται?? έχω δει κότα να παθαίνει καρδιακή ανακοπή που περίμενε να την σφάξουνε μετά από τον κόκορα.... Εχω πάθει μεγαλοβλαστική αναιμία και πάλι αρνούμαι να φάω σάρκα. Δεν καταννοώ τον πόνο των φυτών και των ψαριών. Εντάξει για τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμου ας τρώνε λίγο, λίγο όμως κρέας αυτοί που το έχουν ανάγκη... αφου φυσικά έχει θυσιαστεί με τον σωστό τρόπο. Αυτό θέλω να πω μόνο. Οχι ανεξέλεγκτη σφαγή, κατανάλωση, με απάνθρωπους τρόπους. αυτό μόνο
και πάλι σ' ευχαριστώ και μην με παρεξηγείτε .....είμαι θεοπάλαβη με αυτό το θέμα
ΥΓ το ευχαριστιέμαι όταν παθαίνουν καρδιακά νοσήματα από τη χοληστερίνη τους που φτάνει στα 1000 Η τιμωρία των αθώων αρνιών

μπράβο μπράβο μπράβο!!!!!! τι ωραία που τα είπες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

πως να φάω ένα μοσχαράκι? επειδή δεν το έχω γνωρίσει προσωπικά?? τότε να φάω και τη γάτα του γείτονα... δεν την γνωρίζω έτσι κι αλλιώς... ή η γατούνα δεν έχει νόστιμο κρέας και την αφήσαμε στην απ' έξω??

yasmin1gr, παράπονο τό 'χω μια φορά να μιλήσεις με επιχειρήματα!

Αρχική Δημοσίευση από yasmin1gr:
...να κοιτάξετε τον εαυτό σας, που συνεχίζετε και τρώτε ζωντανά πλάσματα

Τα φυτά που τρώνε οι χορτοφάγοι δεν είναι ζωντανά;

Εγώ ξέρω πως αν κλαδέψεις ένα φυτό, θα αναπτυχθεί και πάλι.. και μαλιστα ειναι ανακουφιση γι αυτο να του παρεις τους καρπους αποδειξη αν δε τους παρεις τους ριχνει, δεν έχω δει όμως κανένα ζώο εκτός απ τα χταπόδια, να του ξαναφυτρώνουν πόδια, χέρια, κεφάλια..

Αστείος συλλογισμός (το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι).

Οσο για τους δηθεν "νομους" δεν υπαρχουν για τα ζωα της φαρμας ως γνωστον γι αυτο και βγαζουν τα δοντια απο τα γουρουνακια χωρις αναισθησια και τους κοβουν ουρα κλπ κλπ πριν τα σφαξουν...

Επίτρεψέ μου να γνωρίζω καλύτερα τι γίνεται στις φάρμες. Όλα αυτά που αναφέρεις ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ να γίνονται χωρίς αναισθησία. Και η νομοθεσία εφαρμόζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Στη δυτική Ευρώπη η κοινή γνώμη είναι πολύ περισσότερο ευαισθητοποιημένη απ' ότι στην Ελλάδα.

Ενω μερικοι μερικοι που εχουν το θρασος να ασχολουνται κι επαγγελματικα με τα θεματα του πονου ως αναισθησιολογοι, λειτουργουν οι ιδιοι σαν αναισθητοι δια βιου!

Αυτό πάλι γιατί το γράφεις; Γνωρίζεις κανέναν τέτοιον;

Εχετε χαρη που δε θελετε σκληρα βιντεο αλλιως θα εβαζα τοσα που θα χατε εφιαλτες για μερες!

Ευχαριστούμε που μάς σκέφτεσαι!

με το να τρως πεθαμενα ζωα κανεις κακο στον εαυτο σου.μη φοβασαι το διαφορετικο ισως τελικα η μαζα που ακολουθεις να σε οδηγει στο γκρεμο........ αν ανοιξεις την καρδια σου θα δεις πολυ ομορφα πραγματα στον κοσμο μας........ απλα αγαπαμε τη ζωη κακο ειναι? ειναι ευκολο να κανεις οτι σεμαθαν απο μικρο κ λογικο να δισταζεις μπροστα σαυτο που ξεφευγει απτα συνηθισμενα.... ομως ο νομος της φυσης που λες δεν εχει σχεση με πολιτισμο απλα ειναι η δικαιολογια γενεων κ γενεων που αλληλοσκοτωνονται κ αυτοκαταστρεφονται. μην ακολουθεις τη μαζα εχε δικη σου κριση....... εγω στα 18 καταλαβα πως οτι με ειχαν μαθει ηταν λαθος απλα ανοιξε τα ματια σου......... αγαπη θελουν τα ζωακια οπως αγαπη θελεις κ συ, αγαπη θα θελουν κ τα παιδια σου.........

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back