Μήπως και τα φυτά;

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
λυπαμαι .........ανοιγεις την καρδια σου σε ανθρωπους που ειναι ψυχροι κ εισπραττεις μια μουντζα...........ναι μη γελατε τοσο ............. τις γατες τις εχετε για διακοσμητικα στο σπιτι? απιστευτοι ανθρωποι. φευγω γιατι δεν εχετε την καλυτερη φιλοξενια.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

για μενα ολα εχουν σχεση με το πως αισθανεται ο καθενας.ουτε θα προσπαθησω να πεισω κανεναν να γινει χορτοφαγος,αυτο κατα τη γνωμη μου εχει το ανιτθετο αποτελεσμα.αν με ρωτησουν θα απαντησω ως προς το τι με εκανε να στραφω στη χορτοφαγια,αλλα μεχρι εκει.ουτε θα κατηγορησω τον αλλον για τις επιλογες του,ουτε τιποτα.εξαλλου κι εγω μεχρι πριν 6 μηνες ετρωγα κρεας.απλα για τους ανθρωπους που εχουν ηδη τον προβληματισμο του αν κανουν σωστα που τρωνε κρεας νομιζω οτι ενα ερεθισμα(διαφορετικο ισως για τον καθενα)ειναι συνηθως η αφορμη της εναρξης του χορτοφαγικου τροπου ζωης.

οσο για το γιατι εγινα χορτοφαγος,εχει σχεση με το πως νιωθω εγω καλα.το να τρωω ζωα που αποδεδειγμενα αισθανονται πονο δεν με εκανε να νιωθω καλα.για τα φυτα οπως και να το κανουμε δεν εχει αποδειχτει τιποτα με βεβαιοτητα,αλλιως οπως υπαρχουν νομοι για τις συνθηκες σφαγης των ζωων προκειμενου να περιοριστει ο πονος τους,θα υπηρχαν νομοι που θα επρεπενα εφαρμοζονται πριν κοπουν τα δεντρα/φυτα.τετοιοι ομως δεν υπαρχουν....

ξαναλεω ομως οτι ειναι καθαρα προσωπικη επιλογη του καθενος το τι θα επιλεξει να φαει ωστε καθε φορα που καθεται στο τραπεζι να νιωθει καλα με τον εαυτο του.καποιος π.χ. μπορει να επιλεξει να αφαιρεσει απο τη διατροφη του μονο το αρνι γιατι μικρος ειχε μεγαλωσει με προβατακια.

αυτο που με ενοχλει ομως ειναι οτι καποιοι δε σεβονται τη συγκεκριμενη επιλογη.οπως εγω δεν εχω προσπαθησει ποτε να πεισω καποιον να γινει χορτοφαγος(κι ουτε καν καθομαι να του κανω κηρυγμα καθε φορα που καθομαστε μαζι στο τραπεζι)πολοι φιλοι/φιλες καθε φορα που τρωμε μαζι εξω προσπαθουν να με πεισουν να αλλαξω διατροφη.εγω σεβομαι την επιλογη τους,εκεινοιγιατι δεν μπορουν να σεβαστουν τη δικη μου:/:?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mariel, το έθεσες σωστά. Έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε. Σε αυτό το forum δεν νομίζω ότι προσπάθησε κάποιος να πείσεις έναν χορτοφάγο να αλλάξει στάση, μάλλον το αντίθετο έγινε.

Κι εγω συμφωνώ με τη Νερίνα.

Διαφωνώ και με τη επίθεση προς τον Isavva με τον τρόπο αυτό.
"Τοίχος" , "Ψεύτης" δεν είναι προσωπικά σχόλια και επιθέσεις που απαγορεύονται στο forum?
Eσυ Γιασμίν έλεγες αλλου να ωριμάσουμε και να κάνουμε δημόσια συζήτηση πολιτισμένα κτλ...:/:

Δεν θα σχολιασω τα λογια του ισαβα γιατι δυστυχως ενω ο φονος ζωων περναει ατιμωρητος ο φονος ανθρωπου τιμωρειται ... νομιζω οτι γι αυτο εγινες αναισθηγιολογος αγαπητε γιοατι η ρητορικη σου ειναι η ιδια παντα και παντα το ιδο αναισθητη και βασισμενη σε ψεματα δεν εχει νοημα να συζηταει κανεις με τοιχο σαν εσενα ...

λυπαμαι .........ανοιγεις την καρδια σου σε ανθρωπους που ειναι ψυχροι κ εισπραττεις μια μουντζα...........ναι μη γελατε τοσο ............. τις γατες τις εχετε για διακοσμητικα στο σπιτι? απιστευτοι ανθρωποι. φευγω γιατι δεν εχετε την καλυτερη φιλοξενια.

Εγώ δεν κατάλαβα τι σχέση έχουν οι γάτες με την χορτοφαγία:hmm:

α ρε παιδια την καρδια σας προσπαθω ναγγιξω μπειτε για μια φορα στη θεση του αλλου (ή βαλτε τα παιδια σας ) μην ειστε εγωιστες ας προσπαθησουμε για ενα καλυτερο κοσμο .............

Δεν διαφωνώ για την καλή σου πρόθεση και να είσαι σίγουρη πως τα λόγια όχι μόνο τα δικά σου αλλά και των άλλων χορτοφάγων του φόρουμ, επηρεάζουν την συνείδηση κάποιων μελών.. Αλλά με το να γίνεστε επιθετικοί απέναντι στους "μισητούς κρεατοφάγους" όχι απλά δεν καταφέρνετε να πείσετε, άντιθετα κουράζετε κι αυτούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν για το κίνημα της χορτοφαγίας.. Συγνώμη για την πολιτικοποιήση της κουβέντας :redface: , είναι και το κλίμα των εκλογών , αλλά μου θυμίζετε τους μπλε και τους πράσινους που αντί να προβάλλουν το προγραμμα τους κατηγορούν το άλλο κόμμα..

Το να κάνεις ακόμα και ένα άτομο να σκεφτεί λίγο αυτά που λέτε είναι ένα βήμα μπροστά στον αγώνα σας. Μην περιμένεις με 2 κουβέντες να αλλάξει ο κόσμος. Αντί να αναλώνεστε σε διαφωνίες, προβάλλετε τα θετικά του τρόπου ζωής σας και αφήστε τον κόσμο να κρίνει μόνος του..

τις γατες τις εχετε για διακοσμητικα στο σπιτι? .
Τωρα που το είπες αυτό... Κοιτάζω την Αργυρώ πάνω στη βιβλιοθήκη, ανάμεσα στα βάζα.. Σαν μπιμπελό είναι!:)

Τωρα που το είπες αυτό... Κοιτάζω την Αργυρώ πάνω στη βιβλιοθήκη, ανάμεσα στα βάζα.. Σαν μπιμπελό είναι!:)

:lol::lol::lol::lol:

Εγώ δεν κατάλαβα τι σχέση έχουν οι γάτες με την χορτοφαγία:hmm:

εννοει οτι αφου εχουμε γατες και κατα επεκταση αγαπαμε τα ζωα δεν θα επρεπε να τρωμε αλλα ζωακια.

Δεν διαφωνώ για την καλή σου πρόθεση και να είσαι σίγουρη πως τα λόγια όχι μόνο τα δικά σου αλλά και των άλλων χορτοφάγων του φόρουμ, επηρεάζουν την συνείδηση κάποιων μελών.. Αλλά με το να γίνεστε επιθετικοί απέναντι στους "μισητούς κρεατοφάγους" όχι απλά δεν καταφέρνετε να πείσετε, άντιθετα κουράζετε κι αυτούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν για το κίνημα της χορτοφαγίας.. Συγνώμη για την πολιτικοποιήση της κουβέντας :redface: , είναι και το κλίμα των εκλογών , αλλά μου θυμίζετε τους μπλε και τους πράσινους που αντί να προβάλλουν το προγραμμα τους κατηγορούν το άλλο κόμμα..

Το να κάνεις ακόμα και ένα άτομο να σκεφτεί λίγο αυτά που λέτε είναι ένα βήμα μπροστά στον αγώνα σας. Μην περιμένεις με 2 κουβέντες να αλλάξει ο κόσμος. Αντί να αναλώνεστε σε διαφωνίες, προβάλλετε τα θετικά του τρόπου ζωής σας και αφήστε τον κόσμο να κρίνει μόνος του..

συμφωνω με την cleopatra.με την επιθεση δεν γινεται τιποτα;)

εννοει οτι αφου εχουμε γατες και κατα επεκταση αγαπαμε τα ζωα δεν θα επρεπε να τρωμε αλλα ζωακια.

Δηλαδή επειδή δεν είμαι χορτοφάγος δεν μου αξίζει να έχω γατάκι???:blink::down:
(τοτε να έβλεπες ποοοσα γατάκια παρατημένα θα είχε στον δρόμο).....

ή μήπως επειδή δεν είμαι χορτοφάγος σημαίνει πως δεν αγαπάω τις γάτες???:hmm:

Δηλαδή επειδή δεν είμαι χορτοφάγος δεν μου αξίζει να έχω γατάκι???:blink::down:
(τοτε να έβλεπες ποοοσα γατάκια παρατημένα θα είχε στον δρόμο).....

εγω τουλαχιστον δεν εννοω αυτο.

ή μήπως επειδή δεν είμαι χορτοφάγος σημαίνει πως δεν αγαπάω τις γάτες???:hmm:

δεν καταλαβα κατι τετοιο.

εγω τουλαχιστον δεν εννοω αυτο.

το κατάλαβα...Δεν το λέω για σένα:)
Αλλά η απόρία γιαυτό μου δημιουργήθηκε εξ αρχής!!!επειδή υπώθηκε πώς τις έχουμε για διακοσμητικά...

Για Έλενα
Είπες : 'λυπαμαι .........ανοιγεις την καρδια σου σε ανθρωπους που ειναι ψυχροι κ εισπραττεις μια μουντζα...........ναι μη γελατε τοσο ............. τις γατες τις εχετε για διακοσμητικα στο σπιτι? απιστευτοι ανθρωποι. φευγω γιατι δεν εχετε την καλυτερη φιλοξενια."
Αυτό ακριβώς εννοόύσα περί μυαλού και καρδιάς. Όταν είσαι πεισμένος για κάτι και με τα δυο, άρα είσαι πεισμένος και για την ορθότητα του δεν αποχωρείς, αλλά μένεις και το παλεύεις. Υπάρχουν αρκετοί εδώ που έχουν αλλάξει κατά πολύ τη στάση ζωής τους έως και ριζικά εξαιτίας ανθρώπων που έμειναν. Βλέπεις είναι πάρα πολύ εύκολο να αναγορευτείς γκουρού του είδους, να φτιάξεις το μικρόκοσμο σου και μέσα εκεί να επιβραβεύεσαι για τις επιλογές σου, αυτό που θέλει τσαγανό ή μάλλον πίστη είναι να το παλέψεις εκεί έξω, εδώ έξω και να τα καταφέρεις, αλλά και να δεχτείς ότι μπορείς να σπάσεις πολλές φορές τα μούτρα σου. Απαραίτητη προυπόθεση βέβαια είναι ο σεβασμός και του εαυτού σου αλλά και των απόψεων και της διαφορετικότητας των άλλων. Εσύ δεν το έχεις και πολύ καλά κάνεις και φεύγεις, γιατί άτομα που μπορούν έστω και για αστείο να σκεφτούν ότι κάποιοι εδώ μέσα θεωρούν τη γάτα τους διακοσμητικό στοιχείο, χωρίς να έχουν στοιχεία για να το στηρίξουν, δεν τα έχουν ανάγκη οι γάτες, μόνο κακό μπορούν να τους κάνουν. Ευγνώμων για την επιλογή σου, το ίδιο και ο Μαντού, ο οποίος τώρα που το καλοσκέφτομαι δένει υπέροχα με το πιάνο.:mad:
Υ.Γ. Άσχετο, αλλά εσάς με ποιό έπιπλο του σπιτιού δένει η γάτα σας;:rolleyes:

Ο Siva με τους καναπέδες. Μπεζ καφέ!
Η Αργυρώ κάνει ωραία αντίθεση με τα κόκκινα μαξιλάρια!
Ο Βαλε (βαλεντινο) ειναι ωραίος πάνω στο παράθυρο, όπου ρεμβάζει.

ο Φρουνάκης μου ταιριάζει με όλα!!! Είναι μπαλαντερ!!:D:lol::lol::lol:

:hello:Γειά σου, αν και είμαι σίγουρη πως δεν είχες μπεί για να μοιραστείς μαζί μας την αγάπη σου για τις γάτες;)

Επιστήμη /ηθική /πολιτική/φιλοσοφία

Για μένα το πρόβλημα είναι πώς βάζει κανείς όρια. Αν πχ πω πως είναι εντάξει να φάω φυτά που έχουν "πρωτόγονο" νευρικό σύστημα, γιατί να μη φάω σκουλίκια; (λέμε τώρα) Και αν δεχτώ και τα σκουλίκια, γιατί να μη φάω έντομα; Και αν δεχτώ και τα έντομα, γιατί να μη φάω κ.λπ.
Γι' αυτό και η χορτοφαγία σ' αυτή τη βάση είναι χίμαιρα.

Όλοι είμαστε κρίκοι μιας μεγάλης τροφικής αλυσίδας. Από τη στιγμή που δεν είμαστε αυτότροφοι, πρέπει να φάμε κάποιον άλλο. Σ' αυτό τον κόσμο είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι.

Όσο για την ψυχή, συμφωνώ με την Αλίκη, ας κρατήσουμε αυτά που ξέρουμε με σιγουριά και ας μη βάζουμε τη μεταφυσική στην εξίσωση.

Η επιστήμη αν δε συνδεθεί με την πολιτική και την ηθική είναι καταδικασμένη να μας οδηγήσει σε ζοφερό μέλλον. Τι λέτε?

Εγώ λέω ότι ακριβώς η σύνδεση της πολιτικής και της ηθικής με την επιστήμη θα μας οδηγήσει στο ζοφερό μέλλον!
Θυμάστε τι έγινε την τελευταία φορά που η επιστήμη συνδυάστηκε με την ηθική και την πολιτική; Hint: συνέβη επί Γ' Ράιχ.

Η επιστήμη οφείλει να εξετάζει τα φαινόμενα αποστασιωποιημένα, όσο πιο αντικειμενικά μπορεί και χωρίς παρωπίδες. Φυσικά, αυτό δεν είναι απόλυτο: την έρευνα ακολουθεί η ερμηνεία και η επιστήμη έχει συχνά την τάση να συμπλέει με την εκάστοτε κυρίαρχη ιδεολογία.
Ο σκοπός είναι να τελειοποιούμε συνεχώς τις μεθόδους έρευνας, ώστε να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά συμπεράσματα.

Όσο για την ηθική και την πολιτική, τις εξετάζει η φιλοσοφία. Κι αυτή επιστήμη είναι!:)
--------------------------------

Αγαπητή/έ ruko,

Χαίρομαι που είπες τόσα. Σημειώνω με βαθυκόκκινο μόνο μερικά:

Τα όρια. Αυτό ακριβώς ήταν ο προβληματισμός μου. Υπάρχουν? αν ναι πως τ' ανακαλύπτεις και αν όχι πως τα βάζεις? Η τοποθέτηση ορίων είναι πράγμα δύσκολο κι οδυνηρό (όπως φαίνεται κι απ΄την ανταλλαγή απόψεων στο post) αλλά μάλλον απαραίτητο για να πραγματοποιηθεί η όποια ανταλλαγή. Είναι μεγάλη ιστορία αυτό.

Πρέπει να φάμε κάποιον άλλο. Ο νόμος της ζούγκλας λοιπόν. Μα γι αυτό καλούμαστε να υπερβούμε τον εαυτό μας για να αξίζουμε να ονομαζόμαστε άνθρωποι (ή έστω φιλ - άνθρωποι). Έτσι δεν είναι? Ο ανθρωπισμός προϋποθέτει υπέρβαση των παρορμήσεων και μετουσίωσή τους σε πράγματα πιο αφαιρετικά, μη υλικά, δεν είναι ? Όχι πως κι εκεί δεν υπάρχει ζούγκλα, αλλά αυτός είναι τελικά ο αγώνας. Νομίζω.

Τελευταία φορά που η επιστήμη συνδυάστηκε με την ηθική και την πολιτική / συνέβη επί Γ' Ράιχ. Όχι αγαπητέ/ή, δεν ήταν τότε η τελευταία φορά και δεν ξέρω αν θα υπάρξει τελευταία. Όταν έγραφα για τη σχέση επιστήμης/πολιτικής/ηθικής είχα στο νού μου τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Μη ξεχνάμε ακόμη τα καλυμμένα πειράματα μέσ' από την κατάσταση των βετεράνων των πολέμων με χρήση απεμπλουτισμένου ουράνιου (Ιράκ, Αφγανιστάν, Κεντρικά Βαλκάνια). Και ποιος ξέρει και πόσα άλλα από τα οποία άλλα τα μαθαίνουμε κι άλλα όχι.
Το πως και ποιος χρησιμοποιεί τα "αντικειμενικά συμπεράσματα" είναι ένα ζήτημα σε εξέλιξη που πρέπει να μας απασχολεί συνέχεια γιατί υπάρχουν πολλές παγίδες. Είναι τόσο ευρύ το θέμα που δεν τολμώ καν να το θείξω εδώ - μόνον μη ξεχνάμε το πόσες επιστημονικές συνειδήσεις κάμπτονται με ανταλλάγματα.
-----------------------

Λέω να σταματήσω εδώ και να κάνω μόνον μια ακόμη γενική παρατήρηση για τις ηλεκτρονικές συνομιλίες μας: ότι πολλοί εδώ δεν διαβάζουν αρκετά προσεκτικά. Πιάνονται από μια λέξη ή φράση του άλλου που αποκομένη τους εκνευρίζει και εκσφενδονίζουν μύδρους. Αν και αρχικά φαίνεται ενδιαφέρον να διαβάζεις τους "διαξιφισμούς" μετά από λίγο γίνεται δυσάρεστο και νοιώθεις ότι παρακολουθείς .... αποφορτίσεις.

--------------------------------

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back