Μήπως πρέπει να δοκιμάσουμε ωμό κρέας;

Μωρε τωρα ωμο κρεας? Να σου πω το φοβαμαι δεν τα εμπιστευομαι τα ωμα κρεατα τι να πω ....
εγώ προσωπικά τα βάζω σε βραστό νερό λίγα λεπτά χωρίς να βράσει το κρέας για να είμαι σίγουρη...:)
οι γάτες μου τρελαίνονται όταν το μυρίζουν και σκέφτομαι αν μπορώ να το εφαρμόσω και σε αυτές αλλά φοβάμαι...ξέρω ότι το στομάχι του είναι ανθεκτικό σε όλους τους μικροοργανισμούς αλλά της γάτας??:hmm:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νομίζω ότι ο οργανισμός της γάτας μπορεί να αντέξει κάποιους μικροοργανισμούς, άλλωστε τρώει ωμά κρέατα από τη φύση της.;) Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι για να είναι πλήρης αυτή η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέρη του ζώου, ακόμα και εντόσθια και κόκαλα (για ασβέστιο κ.λπ.) Έτσι κι αλλιώς, οι γάτες τρώνε ολόκληρα τα θηράματά τους, οπότε ίσως το σκέτο ψαχνό να μην την καλύπτει απόλυτα.:hmm:

Κάποιοι που εφαρμόζουν τη BARF έχουν μηχανή του κιμά για να αλέθουν ολόκληρα κομμάτια και στη συνέχεια τα χωρίζουν σε μερίδες και τα καταψύχουν. Νομίζω πως η κατάψυξη σκοτώνει κάποιους μικροοργανισμούς, οπότε δεν χρειάζεται να το βράσεις. Μπορεί η BARF να θέλει λίγη δουλειά παραπάνω, αλλά αν κάποιος έχει το χρόνο και τη διάθεση, νομίζω ότι αξίζει σαν διατροφή. Πάντως, αν θέλεις να την εφαρμόσεις, ξεκίνα σιγά-σιγά, γιατί δεν αρέσει σ' όλες τις γάτες. Ρύζια και τα σχετικά νομίζω δεν χρειάζονται στις γάτες, εκτός αν τα θέλεις για γέμισμα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Διατροφή B.A.R.F.

εγώ πάλι ξέρω ότι με την κατάψυξη απλά αναστέλεται ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων.κοίμουνται απλά και δεν εξουδετερώνονται...

Η κατάψυξη αποτελεί μέθοδο συντήρησης και όχι εξυγίανσης. Στην κατάψυξη μπορούν να καταστραφούν παράσιτα αλλά όχι βακτήρια, σπόρια βακτηρίων και οι παραγόμενες από αυτά τοξίνες, ενώ καταστρέφονται οι βιταμίνες, αυτές δηλαδή που επιδιώκει να διατηρήσει κάποιος ακολουθώντας BARF. Το τοξόπλασμα π.χ. καταστρέφεται στους -15 επί τουλάχιστον 3 ημέρες. Μπορεί όμως ένας οικιακός καταψύκτης να έχει τόσο χαμηλή θερμοκρασία και να διατηρείται αμετάβλητη; Και μόλις αποψυχθεί, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα στο κρέας (ειδικά αν είναι κιμάς, που είναι πιο επικίνδυνος) που θα δώσουμε στο ζωάκι μας και στην καλύτερη παθαίνει μια γαστρεντερίτιδα. Εσείς θα τρώγατε ωμό κρέας ή έστω θα το βάζατε στο στόμα σας;

Εγώ προσωπικά φοβάμαι να ακολουθήσω την BARF, λόγω τοξοπλάσματος, εχινόκοκκου, τριχινέλλας, ταινιών, σαρκοκυστίωσης, διαφόρων βακτηρίων κτλ... Και δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω στις γάτες ή τους σκύλους μου ωμά κόκκαλα ή ψάρι με αγκάθια (αν βλέπατε σκυλιά να σφαδάζουν από τον πόνο και να κινδυνεύουν να πεθάνουν από έμφραξη εντέρου λόγω κοκκάλων, δεν θα δίνατε ούτε εσείς). Επίσης, ωμό αυγό δεν κάνει να δίνουμε, γιατί η αβιδίνη στο άπράδι δεσμεύει την βιταμίνη βιοτίνη και προκαλεί αβιταμίνωση, η αποκλειστική διατροφή με ωμά ψάρια προκαλεί εγκεφαλοπάθεια στη γάτα, η συχνή διατροφή με συκώτι, γάλα και ιχθυέλαια, μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφωτική αυχενική σπονδύλωση της γάτας. Εξάλλου, το μαγειρεμένο φαγητό είναι πιο εύπεπτο από το ωμό. Δεν πιστεύω ότι ένα ζωάκι (σκύλος ή γάτα) κινδυνεύει να πεθάνει από μια ζωοτροφή. Κινδυνεύει όμως από όλα τα παραπάνω.

Καταλαβαίνω τη δυσπιστία ως προς τις κροκέτες/κονσέρβες όσον αφορά στα συστατικά τους, τη συμμερίζομαι και εγώ, αλλά τουλάχιστον δεν ανησυχώ από άποψη υγιεινής. Πάντως, όποιος είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει BARF, πρέπει να το ψάξει πάρα πολύ ώστε να είναι σίγουρος ότι δίνει στο ζωάκι του όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και στη σωστή ποσότητα (που πρακτικά σημαίνει να μάθει ποιές είναι οι απαραίτητες βιταμίνες, που βρίσκονται, τι ποσότητα πρέπει να λαμβάνει το ζωάκι), ότι το κρέας είναι άριστο από μικροβιολογικής άποψης (κάτι για το οποίο κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος, εμείς δεν αρρωσταίνουμε επειδή τρώμε μαγειρεμένο κρέας και με την θερμότητα σκοτώνονται τα πάντα), να προσέχει με κόκκαλα κτλ...

Με την ευκαιρία, συγχώνευσα το θέμα με το παλιότερο που υπήρχε.:)

εγω πριν το δώσω το βάζω όπως προανεφερα σε βραστό νερό για 2 λεπτά για να καταστραφουν τα μικροβια...

Η κατάψυξη αποτελεί μέθοδο συντήρησης και όχι εξυγίανσης. Στην κατάψυξη μπορούν να καταστραφούν παράσιτα αλλά όχι βακτήρια, σπόρια βακτηρίων και οι παραγόμενες από αυτά τοξίνες, ενώ καταστρέφονται οι βιταμίνες, αυτές δηλαδή που επιδιώκει να διατηρήσει κάποιος ακολουθώντας BARF. Το τοξόπλασμα π.χ. καταστρέφεται στους -15 επί τουλάχιστον 3 ημέρες. Μπορεί όμως ένας οικιακός καταψύκτης να έχει τόσο χαμηλή θερμοκρασία και να διατηρείται αμετάβλητη; Και μόλις αποψυχθεί, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα στο κρέας (ειδικά αν είναι κιμάς, που είναι πιο επικίνδυνος) που θα δώσουμε στο ζωάκι μας και στην καλύτερη παθαίνει μια γαστρεντερίτιδα. Εσείς θα τρώγατε ωμό κρέας ή έστω θα το βάζατε στο στόμα σας;

Εγώ προσωπικά φοβάμαι να ακολουθήσω την BARF, λόγω τοξοπλάσματος, εχινόκοκκου, τριχινέλλας, ταινιών, σαρκοκυστίωσης, διαφόρων βακτηρίων κτλ... Και δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω στις γάτες ή τους σκύλους μου ωμά κόκκαλα ή ψάρι με αγκάθια (αν βλέπατε σκυλιά να σφαδάζουν από τον πόνο και να κινδυνεύουν να πεθάνουν από έμφραξη εντέρου λόγω κοκκάλων, δεν θα δίνατε ούτε εσείς). Επίσης, ωμό αυγό δεν κάνει να δίνουμε, γιατί η αβιδίνη στο άπράδι δεσμεύει την βιταμίνη βιοτίνη και προκαλεί αβιταμίνωση, η αποκλειστική διατροφή με ωμά ψάρια προκαλεί εγκεφαλοπάθεια στη γάτα, η συχνή διατροφή με συκώτι, γάλα και ιχθυέλαια, μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφωτική αυχενική σπονδύλωση της γάτας. Εξάλλου, το μαγειρεμένο φαγητό είναι πιο εύπεπτο από το ωμό. Δεν πιστεύω ότι ένα ζωάκι (σκύλος ή γάτα) κινδυνεύει να πεθάνει από μια ζωοτροφή. Κινδυνεύει όμως από όλα τα παραπάνω.

Καταλαβαίνω τη δυσπιστία ως προς τις κροκέτες/κονσέρβες όσον αφορά στα συστατικά τους, τη συμμερίζομαι και εγώ, αλλά τουλάχιστον δεν ανησυχώ από άποψη υγιεινής. Πάντως, όποιος είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει BARF, πρέπει να το ψάξει πάρα πολύ ώστε να είναι σίγουρος ότι δίνει στο ζωάκι του όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και στη σωστή ποσότητα (που πρακτικά σημαίνει να μάθει ποιές είναι οι απαραίτητες βιταμίνες, που βρίσκονται, τι ποσότητα πρέπει να λαμβάνει το ζωάκι), ότι το κρέας είναι άριστο από μικροβιολογικής άποψης (κάτι για το οποίο κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος, εμείς δεν αρρωσταίνουμε επειδή τρώμε μαγειρεμένο κρέας και με την θερμότητα σκοτώνονται τα πάντα), να προσέχει με κόκκαλα κτλ...

Εχμ, η γατα ομως δεν ειναι ανθρωπος και το ερωτημα σου δεν στεκει. Το pH του στομαχου της ειναι πολυ πιο χαμηλο απο το δικο μας και μπορει να φαει ακομα και "χαλασμενο" φαγητο χωρις να παθει απολυτως τιποτα. Το γαστρεντερικο της συστημα ειναι ανεπτυγμενο για να τρωει θηραματα. Αλλες φορες τα τρωει την στιγμη που θα τα σκοτωσει και αλλες φορες αργοτερα - οταν κανουν παρτυ τα μικροβια. Δεν εχω δει γατα να πεθαινει επειδη εφαγε εναν αρουραιο με τοξοπλασμα και ενδοπαρασιτα ουτε εχω δει καποιο αλλο σαρκοφαγο ζωο να πεθαινει επειδη εφαγε κρεας σε αποσυνθεση. Κινδυνος υπαρχει για εμας οταν τρεφεται η γατα με ωμα, και αυτος ειναι ο μονος λογος που πρεπει να προσεχουμε.

Ωμο αυγο κανει να δινουμε, αλλα μονο τον κροκο και το βρισκω πολυ θρεπτικο και και υγειινο (ερευνες εχουν δειξει οτι η λεκιθινη στον κροκο βοηθα στην απομακρυνση των τριχομπαλων).

Δεν πιστευεις οτι μια γατα μπορει να πεθανει απο ζωοτροφη; Ποσες γατες και σκυλια πεθαναν απο νεφρικη ανεπαρκεια στην Β. Αμερικη το 2007 επειδη πολλες τροφες περιειχαν μελαμινη; Ποσες γατες εμφανιζουν διαφορες ασθενειες που οφειλονται κυριως στην ξηρα τροφη (νεφρικη ανεπαρκεια, ουρολιθιαση); Πιστευεις οτι ειναι καλυτερα να τρωει η γατα καλαμποκι παρα κρεας; Επιπλεον το ωμο κρεας συμβαλλει και στην καλυτερη αναπτυξη του ανοσοποιητικου συστηματος. Οταν το γατακι μεγαλωνει τρωγοντας ωμα, ισως να αρρωστησει πιο συχνα απο το γατακι που τρεφεται με τροφες του εμποριου, οταν μεγαλωσει ομως το ανοσοποιητικο του συστημα θα ειναι πιο "πλουσιο" :)

Συμφωνω στο οτι τα κρεατα πρεπει να περιεχουν οσο το δυνατον λιγοτερους μικροοργανισμους. Γι' αυτο αποφευγουμε τα κρεατα απο το σουπερμαρκετ που εχουν σαλμονελλα. Μακαρι να μπορουσα να δωσω και στον δικο μου ωμα, αλλα δυστυχως δεν τα τρωει :(

O δικός μου πάντως κορίτσια και το μοσχαράκι του ωμό το τρώει και καμιά σαρδέλα που και πού και μύδια και κρόκο αυγού και όλα μια χαρά είναι...:)όπως λέι και η Ηρώ η γάτα είναι γάτα και όχι άνθρωπος,εξάλλου ποντίκια και πουλιά έτρωγαν οι πρόγονοι της για πολλά χρόνια και όχι κροκέτες.Ο Βρούκος που από μικρός τρώει ωμά,και μυώδης είναι, και δεν έχει ποτέ αρρωστήσει από τίποτα...και που και που τρώει και καμιά σαυρίτσα...μπλιάχ

Δεν εχω δει γατα να πεθαινει επειδη εφαγε εναν αρουραιο με τοξοπλασμα και ενδοπαρασιτα ουτε εχω δει καποιο αλλο σαρκοφαγο ζωο να πεθαινει επειδη εφαγε κρεας σε αποσυνθεση.

Εγώ, παράπονο δεν έχω, έχω δει και γάτες και γατάκια και σκύλο με κύστεις τοξοπλάσματος στον εγκέφαλο, με νευρικά συμπτώματα και τελικά... Πως μπορείς να ξέρεις αν μια γάτα που δεν είναι δική σου, πέθανε ή όχι από τοξόπλασμα; Είσαι κτηνίατρος; (προς Θεού αυτό δεν το λέω ειρωνικά, πληροφοριακά ρωτάω).

Ωμο αυγο κανει να δινουμε, αλλα μονο τον κροκο και το βρισκω πολυ θρεπτικο και και υγειινο (ερευνες εχουν δειξει οτι η λεκιθινη στον κροκο βοηθα στην απομακρυνση των τριχομπαλων).

Δεν είπα κάτι για τον κρόκο, εδώ συμφωνώ μαζί σου. Για το ασπράδι του αυγού είπα. Άρα συμφωνούμε.

Δεν πιστευεις οτι μια γατα μπορει να πεθανει απο ζωοτροφη; Ποσες γατες και σκυλια πεθαναν απο νεφρικη ανεπαρκεια στην Β. Αμερικη το 2007 επειδη πολλες τροφες περιειχαν μελαμινη; Ποσες γατες εμφανιζουν διαφορες ασθενειες που οφειλονται κυριως στην ξηρα τροφη (νεφρικη ανεπαρκεια, ουρολιθιαση); Πιστευεις οτι ειναι καλυτερα να τρωει η γατα καλαμποκι παρα κρεας; Επιπλεον το ωμο κρεας συμβαλλει και στην καλυτερη αναπτυξη του ανοσοποιητικου συστηματος. Οταν το γατακι μεγαλωνει τρωγοντας ωμα, ισως να αρρωστησει πιο συχνα απο το γατακι που τρεφεται με τροφες του εμποριου, οταν μεγαλωσει ομως το ανοσοποιητικο του συστημα θα ειναι πιο "πλουσιο" :)

Ποτέ δεν είπα ότι είναι καλύτερο να τρώει καλαμπόκι! Γι' αυτό εξάλλου όλοι διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφών, γράφουμε κριτικές και λέμε σε διάφορα ποστ ότι πρώτο συστατικό πρέπει να είναι το κρέας.
Διατροφικά σκάνδαλα υπάρχουν στις ζωοτροφές, όπως υπάρχουν και για τις τροφές που τρώμε εμείς, π.χ η νόσος των τρελών αγελάδων, παιδικά γάλατα σε σκόνη, ηλιέλαια κτλ. Από τη νόσο των τρελών αγελάδων πόσοι πέθαναν; Αυτό σημαίνει ότι γι' αυτό το λόγο θα σταματήσει όλος ο κόσμος να τρώει βοδινό;
Η νεφρική ανεπάρκεια και η ουρολιθίαση δεν οφείλονται στην ξηρά τροφή. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Ακόμα και ωμό κρέας εξαιτίας των υψηλών πρωτεινών μπορεί να επιβαρύνει τους νεφρούς και να προκαλέσει νεφρική νόσο.
Αυτό για το ανοσοποιητικό το λες βασιζόμενη πού; Υπάρχουν μελέτες, αν έχεις βρει κάτι πες μου να το διαβάσω, εγώ δεν έχω υπόψην κάτι.

Συμφωνω στο οτι τα κρεατα πρεπει να περιεχουν οσο το δυνατον λιγοτερους μικροοργανισμους. Γι' αυτο αποφευγουμε τα κρεατα απο το σουπερμαρκετ που εχουν σαλμονελλα.

Μακάρι μόνο το κρέας του σούπερ μάρκετ να ήταν το επικίνδυνο και μακάρι από βακτήρια να υπήρχε μόνο η σαλμονέλλα...

Προσωπικά δεν έχω κάτι με την BARF ούτε θα πιάσω από τα μούτρα όποιον την εφαρμόζει. Η κοπέλα στο πρώτο ποστ ζήτησε την άποψη των μελών, εγώ είπα την δική μου και εξήγησα τους φόβους και την επιφυλακτικότητα μου. Από 'κει και πέρα όποιος την εφαρμόζει και βλέπει θετικά αποτελέσματα, μπράβο του. Στο μέλλον ίσως αναθεωρήσω και εγώ, ποιός ξέρει; Απλά είπα ότι χρειάζεται προσοχή και σχεδιασμό.

εξάλλου ποντίκια και πουλιά έτρωγαν οι πρόγονοι της για πολλά χρόνια και όχι κροκέτες.

Ναι βρε κορίτσια, έτρωγαν πουλιά και ποντίκια, όμως ξέρουμε αν ήταν υγιείς, ξέρουμε από τι πέθαιναν, ποιός ήταν ο μέσος όρος ηλικίας της γάτας τότε; Και συμφωνώ, υπάρχουν γάτες που ανταποκρίνονται καλά σ' αυτή τη διατροφή. Όμως μια φορά να γίνει μια στραβή αρκεί. Είναι ρίσκο όσο να 'ναι...

Εγώ, παράπονο δεν έχω, έχω δει και γάτες και γατάκια και σκύλο με κύστεις τοξοπλάσματος στον εγκέφαλο, με νευρικά συμπτώματα και τελικά... Πως μπορείς να ξέρεις αν μια γάτα που δεν είναι δική σου, πέθανε ή όχι από τοξόπλασμα; Είσαι κτηνίατρος; (προς Θεού αυτό δεν το λέω ειρωνικά, πληροφοριακά ρωτάω).

Δεν είπα κάτι για τον κρόκο, εδώ συμφωνώ μαζί σου. Για το ασπράδι του αυγού είπα. Άρα συμφωνούμε.

Ποτέ δεν είπα ότι είναι καλύτερο να τρώει καλαμπόκι! Γι' αυτό εξάλλου όλοι διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφών, γράφουμε κριτικές και λέμε σε διάφορα ποστ ότι πρώτο συστατικό πρέπει να είναι το κρέας.
Διατροφικά σκάνδαλα υπάρχουν στις ζωοτροφές, όπως υπάρχουν και για τις τροφές που τρώμε εμείς, π.χ η νόσος των τρελών αγελάδων, παιδικά γάλατα σε σκόνη, ηλιέλαια κτλ. Από τη νόσο των τρελών αγελάδων πόσοι πέθαναν; Αυτό σημαίνει ότι γι' αυτό το λόγο θα σταματήσει όλος ο κόσμος να τρώει βοδινό;
Η νεφρική ανεπάρκεια και η ουρολιθίαση δεν οφείλονται στην ξηρά τροφή. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Ακόμα και ωμό κρέας εξαιτίας των υψηλών πρωτεινών μπορεί να επιβαρύνει τους νεφρούς και να προκαλέσει νεφρική νόσο.
Αυτό για το ανοσοποιητικό το λες βασιζόμενη πού; Υπάρχουν μελέτες, αν έχεις βρει κάτι πες μου να το διαβάσω, εγώ δεν έχω υπόψην κάτι.

Μακάρι μόνο το κρέας του σούπερ μάρκετ να ήταν το επικίνδυνο και μακάρι από βακτήρια να υπήρχε μόνο η σαλμονέλλα...

Προσωπικά δεν έχω κάτι με την BARF ούτε θα πιάσω από τα μούτρα όποιον την εφαρμόζει. Η κοπέλα στο πρώτο ποστ ζήτησε την άποψη των μελών, εγώ είπα την δική μου και εξήγησα τους φόβους και την επιφυλακτικότητα μου. Από 'κει και πέρα όποιος την εφαρμόζει και βλέπει θετικά αποτελέσματα, μπράβο του. Στο μέλλον ίσως αναθεωρήσω και εγώ, ποιός ξέρει; Απλά είπα ότι χρειάζεται προσοχή και σχεδιασμό.

επειδη δεν εχω πολυ χρονο στην διαθεση μου για να ψαξω την βιβλιογραφια, θα σου δειξω μερικες μελετες που εχουν γινει και συνεδουν την ξηρα τροφη με διαφορα προβληματα:

https://www.sciencedirect.com/scienc...=1022551&md5=3a3d5efaff460ec9e8fab5f4edf28873

https://www.ingentaconnect.com/content/nzva/nzvj/1997/00000045/00000003/art00004

https://jn.nutrition.org/cgi/reprint/124/12_Suppl/2693S.pdf

https://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/133/4/1158

Συμφωνω οτι θελει σχεδιασμο και επισης συμφωνω οτι ειναι επικινδυνη. Ειναι ομως η μονη διατροφη που ειναι πλησιεστερη στην φυσιολογια της γατας και ειναι η μοναδικη διατροφη που μπορεις να εμπιστευτεις. Αλλα δυστυχως οι κινδυνοι ειναι πολλοι, κυριως για εμας. Τις τροφες του εμποριου δεν τις εμπιστευομαι με τιποτα, αλλα μπορεις να κανεις και αλλιως; Ειχα βρει μια ερευνα πριν λιγο καιρο που εκανε συνδεση μεταξυ φυτικης πρωτεινης στην ξηρα τροφη και σε CRF. Επειδη εχω να παραδοσω μια ερευνα μεχρι την τεταρτη και πιεζομαι απο ελλειψη χρονου, θα ασχοληθω με το θεμα αργοτερα (χρωσταω ενα σωρο απαντησεις το τελευταιο διαστημα :/:)

Να προσθεσω και κατι τελευταιο... οι κονσερβες ειναι καλυτερες απο την ξηρα τροφη για πολλους λογους και ο κυριοτερος ειναι επειδη πλησιαζουν περισσοτερο την διατροφη με ωμα :P

Ευχαριστώ για τις πηγές, τις διάβασα όλες (μερικές δεν δίνουν πρόσβαση, εκτός και αν πληρώσεις ή μπεις μέσω ip πανεπιστημίου). Αν έχεις και κάποια που να υποστηρίζει ότι η διατροφή με ωμά ενισχύει το ανοσοποιητικό, θα ήθελα πολύ, αν μπορείς, να μου τη στείλεις. Δεν ξέρω αν εσύ είχες πλήρη πρόσβαση στις εργασίες (αν όχι, ευχαρίστως να σου τις στείλω) και τις διάβασες ολόκληρες ή μόνο την περίληψη, εγώ έχω να πω πάνω σε αυτά που διάβασα:

επειδη δεν εχω πολυ χρονο στην διαθεση μου για να ψαξω την βιβλιογραφια, θα σου δειξω μερικες μελετες που εχουν γινει και συνεδουν την ξηρα τροφη με διαφορα προβληματα:

https://www.sciencedirect.com/scienc...=1022551&md5=3a3d5efaff460ec9e8fab5f4edf28873

Η μελέτη αυτή, βασικά, εστιάζει στον τρόπο προσδιορισμού των κρυστάλλων σε δείγματα ούρων και στο πως μεταβάλλονται τα αποτελέσματα ανάλογα με τον χειρισμό του δείγματος. Αναφέρει πως στα δείγματα που προέρχονταν από γάτες που τρέφονταν με μικτή διατροφή -στην έρευνα δεν περιλαμβάνονταν γάτες που τρέφονταν μόνο με ξηρή τροφή- ανιχνεύτηκε κρυσταλλουρία (κάτι που μπορεί να είναι φυσιολογικό και δεν έχει διαγνωστική ή προγνωστική αξία) αλλά μόνο το 2% αυτών των γάτων είχαν πρόβλημα με το κατώτερο ουροποιητικό.

Εδώ έχουμε μια μελέτη η οποία διεξάχθηκε τη χρονική περίοδο 1991-1993, και παρουσιάζει τα αποτελέσματα ερωτηματολογίων που δόθηκαν σε ιδιοκτήτες γάτων, σχετικά με το ποιούς παράγοντες θεωρούν, υπεύθυνους για τη νόσο της κατώτερης ουροφόρου οδού της γάτας, και καταλήγει ότι η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική (παίζουν ρόλο παράγοντες από τη διατροφή μέχρι τις καιρικές συνθήκες) .

Και εδώ μια μελέτη του 1994, αρκετά ελλιπής, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ξηρά τροφή αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης οδοντοκλαστικών απορροφητικών αλλοιώσεων των δοντιών της γάτας, όπως επίσης και το τυρί, το γάλα, το βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Εδώ να σημειώσω ότι οι F.O.R.L.'s (Οδοντοκλαστικές απορροφητικές αλλοιώσεις των δοντιών της γάτας) είναι μέχρι σήμερα άγνωστης αιτιολογίας νόσος. Μπορεί να παίζει ρόλο η διαταραχή της ομοιοστασίας του ασβεστίου, διατροφική και μεταβολική, οι μικροτραυματισμοί που προκαλούνται στα δόντια από σκληρά αντικείμενα και εμφανίζονται συχνότερα σε γάτες μεγάλης ηλικίας και καθαρόαιμων φυλών.

Και τέλος αυτή η εργασία αφορά στον ρόλο και τα ωφέλη του Enterococcus faecium (ενός εντερόκοκκου που παράγει γαλακτικό οξύ και χρησιμοποιείται ως προβιοτικό), όταν αυτός χρησιμοποιείται στη διατροφή (μαζί με ξηρά τροφή) των νεαρών σκύλων. Συμπερασματικά, συντελεί στην ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του πεπτικού συστήματος, ανταγωνίζεται παθογόνα βακτήρια όπως Salmonella και Escherichia coli, και συντελεί στην μακροπρόθεσμη ενίσχυση του ανοσοποιητικού όχι μόνο του πεπτικού συστήματος, αλλά όλου του οργανισμού.

Καλησπέρα!
Καινούρια στο forum όπως βλέπετε...
Σχετικά με το θέμα, είμαι της άποψης του μέτρου. Συμφωνώ ότι η γάτα δεν είναι σαν τον άνθρωπο και μπορεί να χωνέψει τροφές που ούτε καν μπορούμε να διανοηθούμε.
Η γάτα μου έχει φάει χαμπαρούσες (κάτι τεράστιες καφέ πεταλούδες), σαύρες, ακρίδες, φίδια, πουλιά και ότι άλλο μπορείς να βρείς στη φύση. Κάθε καλοκαίρι τρώει φρέσκο ψαράκι που βγάζει ο πατέρας μου, γοπίτσες για την ακρίβεια, και που και που παίρνουμε συκώτι και το καταβροχθίζει ωμό χρόνια τώρα χωρίς καμία παρενέργεια. Της αρέσουν επίσης πολύ οι γαρίδες (ωμές αλλά και μαγειρεμένες).
Βέβαια, όπως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό στομάχι και αντιδράσεις έτσι πιστεύω και οι γάτες.
Άποψη μου? Να δίνετε στη γάτα ότι λαχταράει (σε λογικά πλαίσια πάντα) και να κοιτάτε για αντιδράσεις σε κάθε τι που τρώει για την ασφάλεια του ζώου.

ο σκυλος μου που ξεκινησα να του δινω ωμα παρουσιασε εντονη διαρροια.και αναγκαστικα να κοψω την B.A.R.F. το προβλημα ειναι οτι κροκετες δεν θελει να τις φαει και εχει και δικιο..ποιος θα αφηνε φρεσκο κρεας για κροκετες??το προβλημα ειναι οτι ειναι σε φαση αναπτυξης και δεν ξερω τι να κανω... οσο για τις γατες μου τους δοκιμασα ωμο κοτοπουλο αλλα σχεδον δεν εφαγαν καθολου..την αλλη μερα που το εβρασα καλα καλα το εξαφανισαν..αρα ειναι και στο ζωο αν θα δεχτει την B.A.R.F. απο κει και περα ομως οι βιταμινες και ο,τι αλλο χρειαζονται τα ζωα μας υπαρχουν μεσα στο μαγειρεμενο φαγητο και στις κροκετες η εχουν καταστραφει με τη θερμοτητα???

Ο κτηνίατρος του site είχε δώσει μια συνταγή για σπιτικό φαγητό για γάτες (μαγειρεμένο) εδώ https://www.mypetz.gr/threads/Συνταγή-για-σπιτικό-φαγητό-για-γάτες.221659/
Σίγουρα με τη θέρμανση και την κατάψυξη μειώνονται οι ποσότητες των βιταμινών. Στις κροκέτες βάζουν συμπλήρωμα βιταμινών, δεν περιέχουν μόνο τις βιταμίνες των συστατικών τους.

O σκύλος μου παρουσίασε αλλεργική ωτίτιδα μετά απο 10 χρόνια "ξηρής" διατροφής και μετά απο έρευνα τροφών 6-7 μηνών , καταλήξαμε ότι του ταιριάζει μία χαμηλών δημητριακών ξηρή τροφή για ηλικιωμένους σκύλους, την οποία εμπλουτίζω 2-3 φορές την εβδομάδα με κρέας +λίγο κόκκαλο μοσχάρι ή κοτόπουλο με τα κόκκαλα του κορμού μόνο, βρασμένο 3 λεπτά, στην χύτρα ταχύτητος .Ετσι μειώνω ακόμα περισσότερο το ποσοστό των αλλεργιογόνων δημητριακών ...Εχει τελειώσει οριστικά με την αλλεργία του, βελτιώθηκε το τρίχωμά του .Αλλά του δίνω κάθε 6 μήνες και μία κούρα βιταμινών. Θα ήθελα να έτρωγε κι ο γατούλης μου ελαφρώς μαγειρεμένα, αλλά δεν του αρέσει τίποτα παρά μόνον ξηρά τροφή...Είναι σχεδόν 5 χρονών και δεν πλησιάζει κανένα άλλο ανθρωποφαγητό ή ζωοφαγητό...Εχω δύο ζώα με αντιδιαμετρικά αντίθετες διατροφικές προτιμήσεις . Ο ένας τρώει τα πάντα(και τα πόμολα) κι ο άλλος μόνο ένα είδος, μονότονος και παραδοσιακός.

Με το βράσιμο συμφωνώ απόλυτα! Όπως και με το συμπλήρωμα βιταμινών. Την καλύτερη διατροφή κάνει ο σκύλος σου, κρίμα που ο γάτος σου δεν την εκτιμάει...

Βρήκα πως μπορούμε να κατασκευάσουμε κονσέρβα με καθαρό κρέας για τα γατόνια μας..για δείτε...για αυτά που προτειμούν το κρέας βέβαια...:)
Step-by-step instructions for canning ground meat or meat chunks using a pressure canner and the “raw pack” method:

canning-cat-food-pic-1.jpg
STEP 1- Use 250ml (8oz.) or 500ml (pint) canning jars. Do NOT use bigger jars. Wash jars, bands, and lids in hot, soapy water. Rinse well. Or run your jars through the hot cycle in your dishwasher.
canning-cat-food-pic-2.jpg
STEP 2 - Place lids in saucepan; cover with hot water. Heat to barely simmer over low heat to soften rubber seal. Keep warm. Do not boil.
canning-cat-food-pic-3.jpg
STEP 3 - Prepare cat food as usual or have plain meat (ground or chunked) ready. Pack cat food or meat cold into jars. Avoid leaving air pockets. Leave 1 inch (3 cm) space at top.
canning-cat-food-pic-4.jpg
STEP 4 - Wipe rim of jars with clean cloth. Slightly moist cloth works best. Food or meat residue left on rim will inhibit proper seal of lid.
canning-cat-food-pic-5.jpg
STEP 5 - Place warm lids on jars and tighten band one jar at the time. Tighten bands “finger tight”. Do not over tighten.
canning-cat-food-pic-6.jpg
STEP 6 - Place sealed jars on trivet in pressure cooker. Follow pressure-cooker manufacturerʼs directions for number of jars and amount of water to add to cooker. In the cooker shown, we stacked 24 jars on 2 levels.
canning-cat-food-pic-7.jpg
STEP 7 - Seal pressure-cooker and heat until 11 lb. pressure is reached, then begin timing. Process for 1 ¼ hours (75 min.) at recommended pressure. See chart below for specific pressure recommendations based on your altitude. Processing time remains the same.
0 - 2,000 ft. ……………..11 lb.
2,001 – 4,000 ft. ……….12 lb.
6,001 – 8,000 ft. ……….13 lb.
6,001 – 8,000 ft. ……….14 lb.
canning-cat-food-pic-8.jpg
STEP 8 - When processing time is up, turn stove off and allow pressure in the cooker to drop naturally (or leave until next day). When pressure has dropped completely, open cooker and remove jars. Place in a draft-free place for 12 hours. Do not tip jars. Check every jar to make sure lid has sealed properly (Lid will be concave and will not give if pushed down on). Refrigerate any jars that have not sealed properly and use within 3 days.

canning-cat-food-pic-9.jpg
STEP 9 - Store jars in a dark, cool place; use within one year.

Παντως ο κιμας νομιζω δεν ενδεικνυται και δεν προτεινεται ακομα κι απο τους οπαδους της ωμοφαγιας,εκτος αν προκειται για πολυ μικρα ηλικιακα ζωα,που δε μπορουν να μασησουν κομματια κρεατος.Νομιζω οτι αυξανεται επικινδυνα κι ο αριθμος των βακτηριων αν δεν κανω λαθος.

Κορυφαίο!
Κάπως έτσι φτιάχνουν στο χωριό οι δικοί μου σπιτική σάλτσα ντομάτας!:D Δεν ήξερα ότι μπορεί να γίνει και για το κρέας...

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back