Μπορεί να με βλάψει η γάτα μου;

Havana

Διάσημο μέλος

Η Katrin! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών και μας γράφει από Καπανδρίτι (Αττική). Έχει γράψει 2.294 μηνύματα.
καμιά φορά οταν κοιμάμαι και ερχονται τα καμάρια μου πάνω μου και ζυμώνουν , τα διώχνω...και τότε με πιάνει μια ενδόμυχη φοβία μήπως τσαντιστούν μαζί μου που τις ξεβολέυώ και με γρατζουνίσουν ανεπανόρθωτα στα μάτια..και όχι τόσο για την Αβάνα ...όσο φοβάμαι για τη Βανίλια , επειδή θεωριτικά δεν είναι γατα μου αλλα του συντρόφου μου (ασχετα αν τη πηρα μωρό και την έφερα σπίτι και τη λάτρεψε και τώρα είναι υποτίθετε δικιά του) νομίζω έχει καταλάβει τον διαχωρισμό....
υπάρχει περίπτωση μια γατά οταν τσαντιστει με τον άνθρωπο να γίνει επικινδινη?
να θελει να του κάνει κακο?
έχετε ακούσει παρόμοιεσ ιστορίες?
Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί το παραμικρό αλλα τα γατιά είναι αινιγματικά , μυστήρια και σε γεμίζουν δεος, ποτε δεν δεν μπορεις να μαντέψεις τι πραγματικά σκεφτονται
και αν ισχυει και αυτο που λένε γατήσια ζήλια....

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

κι εγω καμια φορα φοβαμε μην με γρατζουνισει,...:/::/::/: εχει και κατι νυχαρες...:|:|

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Kοίταξε είχα μία γάτα που κοιμόταν μαζί μου μέσρι που σκοτώθηκε και ποτέ μα ποτέ δεν μου έκανε κακό ούτε σε μένα ούτε στα παιδιά μου ούτε στον άντρα μου.....Ακόμα και όταν γέννησε όταν πλησίαζα τα γατάκια δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται η να ανησυχεί, ούτε όταν της τα έπαιρνα όταν θήλαζε, ήταν πάντα ήσυχη και γλυκιά γάτα. Δεν πιστεύω πως ένα ζώο που παιρνει αγάπη και ζούνε ήρεμα έχουν λόγο να γίνουν επιθετικά...Τώρα όσο για το ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι τις γάτες τι να σου πω ένα ζώο που έχει μάθει να ζει με ανθρώπους δύσκολα θα γίνει επιθετικό αν δεν συμβεί κάτι να το τρομάξει.....Και γενικά αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν μόνο αν την τρόμαζε κάτι....

Kοίταξε είχα μία γάτα που κοιμόταν μαζί μου μέσρι που σκοτώθηκε και ποτέ μα ποτέ δεν μου έκανε κακό ούτε σε μένα ούτε στα παιδιά μου ούτε στον άντρα μου.....Ακόμα και όταν γέννησε όταν πλησίαζα τα γατάκια δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται η να ανησυχεί, ούτε όταν της τα έπαιρνα όταν θήλαζε, ήταν πάντα ήσυχη και γλυκιά γάτα. Δεν πιστεύω πως ένα ζώο που παιρνει αγάπη και ζούνε ήρεμα έχουν λόγο να γίνουν επιθετικά...Τώρα όσο για το ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι τις γάτες τι να σου πω ένα ζώο που έχει μάθει να ζει με ανθρώπους δύσκολα θα γίνει επιθετικό αν δεν συμβεί κάτι να το τρομάξει.....Και γενικά αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν μόνο αν την τρόμαζε κάτι....
συμφωνω απόλυτα. Ακριβώς τις ίδιες εμπειρίες έχω και εγώ με την raisa μου, η οποία έγινε 2 φορές μαμά αλλά ποτέ δεν αντέδρασε όταν πηράζαμε τα μικρά της. Και να φανταστήτε οτι την έχω 3 χρόνια και έχω και έναν γιο 5 ετών και ποτέ της δεν έβγαλε νύχια ούτε πάνω στο παιχνίδι ούτε όταν την τσατίζει καμιά φορά ο μικρός.

Αβάνα μην ανησυχείς.

Ο γάτος μου ειναι πραγματικα λιγο ψυχωτικός. Αμα τρομάξει ή θυμώσει βγαίνει εκτός ευατού και δαγκώνει και γρατζουνάει ΠΟΛΥ άσχημα. Ποτέ μα ποτέ ομως δεν με έχει πειράξει στο πρόσωπο. Οσο αποθηριωμένος κι αν ειναι.

Ειδικα αν τα γατάκια σου δεν έχουν δώσει ποτέ δείγματα άσχημης επιθετικότητας δεν έχεις να ανησυχείς για κάτι.

Για να σε επιτεθεί στα μάτια πρέπει να την κοιτάξεις με άγριο βλέμμα στα δικά της μάτια,αν και είμαι σίγουρη ότι αποκλείεται εσύ να έκανες κάτι τετοιο οπότε δεν υπάρχει λόγος να φοβάσε!!
Έχω όμως μια απορία, γιατί δεν τα αφήνεις να κοιμηθούν μαζί σου? Το κάνεις εθελημένα ή επειδή δεν μπορείς να βολευτείς?

πάντα κοιμόνται μαζί μου εκτός απο την Αβάνα που εδώ και λίγες μέρες βλέπει Λιακόπουλο στη τηλεόραση και κοιμάται στον καναπέ ,απλά διώχνω τη βανίλια στον ύπνο μου όταν κάνει πατουσάκια επι ώρες (δηλαδή με ζυμώνει και με ξυπνάει ) την πιάνει κυρίως το ξημέρωμα οποτέ κι εγώ μέσα στον ύπνο μου της λέω ξουτ και τη δίωχνω (δε τη μαλώνω ) και φοβάμαι μην τα πάρει κανένα βράδυ και με τσαφίσει αν και δεν έιναι τέτοιο γάτι απλά σκέφτομαι και αυτό το ενδέχόμενο , και επιειδή πριν ένα μήνα έκανα laser για την μυώπια έγινα λίγο υποχόνδρια με τα μάτια μου...:blink:

πάντα κοιμόνται μαζί μου εκτός απο την Αβάνα που εδώ και λίγες μέρες βέπει Λιακόπουλο στη τηλεόραση και κοιμάται στον καναπέ ,απλά διώχνω τη βανίλια στον ύπνο μου όταν κάνει πατουσάκια επι ώρες (δηλαδή με ζυμώνει και με ξυπνάει ) την πιάνει κυρίως το ξημέρωμα οποτέ κι εγώ μέσα στον ύπνο μου της λέω ξουτ και τη δίχνω (δε τη μαλώνω ) και φοβάμαι μην τα πάρει κανένα βράδυ και με τσαφίσει αν και δεν έιναι τέτοι γάτι απλά σκέφτομαι και αυτό το ενδέχόμενο , και επιειδή πριν ένα μήνα έκανα laser για την μυώπια έγινα λίγο υποχόνδρια με τα μάτια μου...:blink:

Χεχε, όχι μην ανυσηχείς για τίποτα! Δεν νομίζω να σου κάνει τίποτα! Το πολύ πολύ μια γρατζουνίτσα στο χέρι ή στο πόδι ;):D

Ε, τότε αφού ψιλοφοβάσαι γιατί πρέπει ντε και καλά να κοιμάται μαζί σου!?

--------------------------

Κι εγώ πιστεύω ότι για να γρατσουνίσει μια γάτα άσχημα είτε καταλάθος είτε ηθελημένα πρέπει να έχει τρομάξει πολύ με κάτι.Τώρα οι γρατσουνιές πάνω στο παιχνίδι είναι μες στο πρόγραμμα,αν δείτε τα χέρια μου θα καταλάβετε..:mad:

Ε, τότε αφού ψιλοφοβάσαι γιατί πρέπει ντε και καλά να κοιμάται μαζί σου!?

--------------------------
:P δεν μπορώ να κοιμάμαι με αμπαρωμένες πόρτες καλέ , με πιάνει δυσφορία , με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε όλοι σαν αγέλη , τα 2 σκυλάκια κάτω απο το κρεβάτι και τα γατάκια πάνω... να χορέυουν ...δεν με ενοχλει αυτό ισα ισα , αλλα αν σκουντήξω κανένα ψιψι στον ύπνο μου και στραβώσει?? αυτή ηταν η ανυσιχία μου , αν και σήμερα με το σεισμό φάνηκαν ολα τους πολύ χρήσιμα, μας ξύπνησαν , μας εμημέρωσαν με τα ραντάρ ουριτσες τους κτλ
γενικά ο φοβος φιλάει τα ερημά .....

Τα κατοικίδια ζώα επιτίθενται μόνο αν νιώσουν απειλή.
Η εκδικητικότητα (προμελετημένη επίθεση ως αντίποινα για κάτι που δεν τους άρεσε -όπως το ότι τα έδιωξες από το κρεββάτι σου, π.χ.) είναι μόνο ανθρώπινη ιδιότητα, γιατί προϋποθέτει δύο βασικές λειτουργίες που τα ζώα δεν διαθέτουν: επεισοδιακή μνήμη (δηλαδή μνήμη συγκεκριμένων γεγονότων) και ικανότητα προβολής των πράξεών τους στο μέλλον. Τα γατάκια μας, όσο έξυπνα κι αν είναι, ζουν μόνο στο παρόν. Δεν έχουν την ικανότητα να σκεφτούν "αύριο θα κάνω αυτό", ούτε "χθες συνέβη εκείνο". Μπορεί κάποιες φορές να φαίνεται ότι σκέφτονται έτσι, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά τους με βάση τη δική μας σκέψη.

Χμ, το πρόβλημα σε αυτο Αρήθα ειναι οτι αν νιώσουν έντονα απειλή για κάτι ή κάποιον μετά μπορεί να το/τον συνδυάσουν με κάτι το απειλητικο ή επικινδυνο και να γίνουν επιθετικά την επόμενη φορά που θα τον συναντήσουν. Δεν είναι θέμα εκδικητικότητας αλλά αυτο-άμυνας σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν ειναι μονο θέμα επεισοδιακής μνήμης. Μπορεί να μην θυμούνται το περιστατικο αλλά να "αισθανθούν" οτι κάτι θα τους κάνει κακό.

επιπλέον, μπορεί να αντιδράσουν επιθετικά ή άσχημα σε κάτι που τα ενοχλεί ή τα εκνευρίζει...
Νομίζω οτι περισσότερο σε αυτο αναφέρεται η Αβάνα.
Αλλά ξαναλάω, Αβάνα, δεν νομιζω οτι έχεις να φοβάσαι κάτι τέτοιο. Δεν έχω ακούσει ποτέ για γάτα να συμπεριφέρεται με επιθετικό τροπο οταν ο άλλος κοιμάται, αν μη τι άλλο οι γάτες νομίζω οτι αντιλαμβάνονται και σέβονται περισσότερο απο τον καθένα την ιερότητα του ύπνου! :)

Μπορεί να μην θυμούνται το περιστατικο αλλά να "αισθανθούν" οτι κάτι θα τους κάνει κακό.
Σίγουρα, ναι, αλλά δεν νομίζω ότι το να τα "ξεβολέψεις" το εκλαμβάνουν ως κάτι κακό, μάλλον σαν μια μικρή ενόχληση...
Εξάλλου και όταν κοιμούνται πολλά γατάκια μαζί αγκαλιά συνέχεια "ξεβολεύουν" το ένα το άλλο όταν μετακινούνται. Δεν πρέπει να τους φαίνεται δηλαδή και τόσο βαρύ, όσο ίσως σε εμάς όταν μας "κάνουν πιο κει" ή μας γυρνάνε την πλάτη ;)

Ναι έτσι ειναι!
Έχει πεταχτεί ο καημένος ο Ραούλ απο το κρεβάτι ουκ ολίγες φορές! και αφού δεν το πήρε στραβά ο μικρός μου σατανάς αμφίβολο να το πάρει οποιοδήποτε άλλο γατάκι.:)

Κακά τα ψέματα, οι γάτες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες αν θέλουν, οπως και εμεις εξάλλου. Αλλά για να φτάσουν σε σημείο να γίνουν επικίνδυνες πραγματικά πρέπει να έχουν ΠΟΛΥ σοβαρό πρόβλημα ή να τους συμβεί κάτι πάρα πολύ άσχημο, σίγουρα πολύ πιο σοβαρό απο το να ξεβολευτούν στον ύπνο.

Το θέμα σε όλα αυτα ειναι να ξέρεις το ζώο σου πιστεύω... Τι ανέχεται και τι όχι και σε τι άκρα μπορεί να φτάσει.
Πάντως για γατούλα που εξεπήτηδες να έχει ορμήξει σε πρόσωπο δικό της ανθρώπου με άσχημες διαθέσεις δεν ε΄χω ακούσει ποτέ. Πάνω στο παιχνίδι ή λόγω ατυχήματος επειδή τρόμαξε οταν ήταν αγκαλιά μπορεί. Εσκεμένα και με πρόθεση δεν το έχω ακούσει ποτέ....

Να πω και εγώ την εμπειρία μου... και να με βοηθήσετε...
Η Τάρα μου (που λόγω μετακόμισης και 2ης αγάπης έχει γίνει πια Ταρα της μαμάς μου)΄είναι λίγο αντικοινωνική. Ποτέ δεν έπαιξε τις άλλες γάτες που είχαμε στο σπίτι και, αν και ήταν για χρόνια η παρέα μου, αποφάσισε ότι αγαπούσε περισσότερο τη μαμά μου. Όπου πηγαινε, την ακολουθούσε, την περίμενε στην πόρτα όταν επέστρεφε από τη δουλειά και έκανε χαρες (για τα δεδομένα της, μια και δεν είναι καθόλου χαδιάρα). Τον τελευταίο καιρό όμως η κατάσταση έχει γίνει πολύ άσχημη και η Τάρα όλο και πιο επιθετική... Δεν θέλει να είναι κοντά σε κανέναν, προτιμά να κοιμάται σε ένα κουτί στο μπαλκόνι από το καλάθι της και δεν τολμάς να την αγγίξεις γιατί... σε έφαγε. Το αποκορύφωμα ήταν τα Χριστούγεννα, όταν ,χωρίς λόγο, επιτέθηκε στη μαμά μου που περνούσε από δίπλα της και της καταδάγκωσε και καταγρατζούνισε τα πόδια με μανιά... Δεν πίστευα πόσο χάλια την είχε κάνει, μέχρι που έίδα τα τραύματα... Γιατί? Καταλαβαίνω ότι ίσως ένιωθε λίγο παραμελημένη με τόσες γάτες μέσα στο σπίτι, αλλά η μαμά πάντα της έδινε περισσότερη προσοχή γι΄αυτό ακριβώς το λόγο.
Και τώρα οι γάτες έχουν λιγοστέψει. Γιατί εμφανίζει τόση επιθετικότητα τωρα? Και άκουσα και το άλλο: κάνουν ευθανασία σε γάτες που παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά και είναι επικίνδυνες.
Στενοχωριέμαι πολύ για την Ταρούλα και ανησυχώ. Σκέφτηκα να την πάρω μαζί μου και να το προσπαθήσουμε σιγά σιγά, από την αρχή, αν και είναι ήδη 7 χρονών. Αλλά έχω 3 γάτες και ένα κουταβάκι-διαβολάκι στο σπίτι και δε νομίζω ότι θα της αρέσει και πάρα πολύ...

Αν η αλλαγή συμπεριφοράς δεν οφείλεται σε κάποια αλλαγή στο περιβάλλον, τότε ίσως να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας που την κάνει να αισθάνεται πόνο ή ανασφάλεια...
Στη θέση σου θα ξεκινούσα με ένα γενικό τσεκ-απ στον κτηνίατρο και, με τη σιγουριά ότι δεν υπάρχει κανένα οργανικό πρόβλημα, θα άρχιζα μετά να εξετάζω με προσοχή το περιβάλλον της (ίσως κάποια αλλαγή στις συνήθειες ή τα ωράρια των ανθρώπων που μένουν μαζί της; κάποια καινούρια πηγή θορύβου που την ενοχλεί; κάποια αλλαγή στο σπίτι; ) :hmm:
Πάντως, συμφωνώ μαζί σου, δεν νομίζω ότι η μετακίνησή της σε νέο περιβάλλον (και μάλιστα με άλλα ζώα) θα τη βοηθούσε σ' αυτή τη φάση... Μάλλον θα της προσθέσει κι άλλο στρες :/:

Γενικά δεν ήταν ποτέ πολύ φιλική γάτα ( ο μέγιστος χρόνος που σου έπέτρεπε για χάδια ήταν 30-60 δευτερόλεπτα)... Πολύ φοβάμαι ότι μεγάλη ευθύνη έχει ο Φάνης, ο αρσενικός μας, γιατί τώρα που έφυγαν οι άλλες θηλυκές έμειναν μόνο η Τάρα η Ζόρμπι για να βασανίζει... Ελπίζω μετά τη στείρωση, που ελπίζω να ηρεμήσει, να επανέλθει και η Τάρα στα (δικά της) φυσιολογικά!
Με έβαλες σε σκέψεις όμως aretha. Σε τι πρόβλημα υγείας θα μπορούσε να οφείλεται τέτοια συμπεριφορά?

Τάρα, εγώ είχα πολύ σοβαρά τέτοιου τύπου προβλήματα με τον ραουλ μου, που πλεον ειναι 8 ετών.
Κάπου τα έχω γράψει αναλυτικά, ίσως και σε αυτό το θέμα, θα το ψάξω να τα δεις.

Κυριως οταν ηταν 2 περίπου η κατάσταση ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη για 2-3 μήνες. Αλλά πιστεύω οτι το θέμα του Ραουλ ειναι καθαρά θέμα χαρακτήρα. αν τρομάξει με κάτι βγαίνει εκτος εαυτού και κάνει πολύ άσχημη ζημιά. Έχω σημάδια δηλαδή τραγικά... Θέλει ειδική μεταχείριση, παντα με το καλο και να αποφεύγω πράγματα που ξέρω οτι τον ενοχλούν. Η στραβή γίνεται καμια φορά βέβαια, αλλά πλεον περιπου μια φορά το χρόνο κατά μέσο όρο.

Αλλά ο Ραουλ οπως ειπα ειναι και ειδική περίπτωση, ήταν πάντα έτσι και είναι και "μοναχοπαίδι" και κατ'επέκταση άσχημα κοινωνικοποιημένος.
Η Τάρα σου δεν δικαιολογείται ξαφνικά να γίνεται τόσο επιθετική. Το οτι ήταν πάντα απόμακρη δεν παίζει ρολο. Αλλά αν σε αυτην την ηλικία εκδηλώνει τέτοια συμπεριφορά κάτι έχει αλλάξει.
Σκέψου πολύ καλά τι αλλαγές μπορεί να έχουν γίνει στο περιβάλλον της αυτον τον καιρο. Πόσο καιρο ειναι πίσω στην μαμά σου; Εχει αλλάξει κάτι εκει; Έχει γινει κάτι που την τρόμαξε και της βγήκε καθυστερημένα;
μιληστε και με γιατρο μήπως ειναι οργανικό το αίτιο.

Για ευθανασία δεν συζητώ. Μόνο αν το ζωάκι έχει κάποια ανιατη ασθένεια, οπως κανενα όγκο στο κεφάλι που δημιουργεί το πρόβλημα.
Μια κτηνιατρος μου ειχε πει αυτο το πράγμα, οτι ο γατος μου έχει σχιζοφρένεια και θα χειροτερέψει και τελικά θα πρέπει να του κάνω ευθανασία. Φυσικά δεν ξαναπήγα σε αυτην. Ο Ραουλ ειναι μια χαρά, θέλει προσοχή αγάπη και στοργή και ειναι το καλύτερο ψιψινι του κόσμου! :)

δοκιμάστε Rescue Remedy στο νεράκι της. Δεν το έχουν ολα τα φαρμακεια και ειναι ακριβούτσικο αλλά υποτίθεται οτι βοηθάει ανθρώπους και ζωάκια να αντιμετωπίζουν το στρες. Ειναι καθαρά φυτικό και ακίνδυνο.

Σε τι πρόβλημα υγείας θα μπορούσε να οφείλεται τέτοια συμπεριφορά?
Σε ο,τιδήποτε. Αν για παράδειγμα πονάει, αυτό θα μπορούσε να την κάνει πολύ πιο επιφυλακτική, ακόμα και επιθετική, γιατί αισθάνεται άσχημα, αλλά δεν ξέρει γιατί. Ή αν έχει κάποιο πρόβλημα με τις αισθήσεις της (όραση, ακοή κ.λπ.), τότε είναι φυσικό να γίνει υπερευαίσθητη και να υιοθετεί αμυντική στάση απέναντι σε ό,τι προσλαμβάνει ως απειλή (ακόμα και ένα χέρι που πάει να τη χαϊδέψει).΄
Δεν θέλω να σε τρομοκρατήσω, το πιθανότερο είναι να μην έχει τίποτα οργανικό. Απλώς επειδή οι γάτες όταν αρρωσταίνουν κάνουν ό,τι μπορούν για να μην το δείχνουν προς τα έξω, ένα σημάδι για να το καταλαβαίνουμε είναι οι αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Και όταν δεν υπάρχει άλλη προφανής εξήγηση για την αλλαγή, καλό είναι να κοιτάμε και τον οργανικό παράγοντα, για σιγουριά.;)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back