Αν και δεν θεωρώ οτι έχω την περισσότερη εμπειρία, αλλά με τη δική μου λογική, η πρώτη εμφανής αιτία πρέπει να αναζητηθεί στο έντονο στρες που βιώνει ο γατούλης και αυτό πρωτίστως πρέπει, αν όχι να εξαλειφθεί, τουλάχιστον να μειωθεί, άσχετα με την αιτία του σπυριού που έχει βγάλει και που πιθανόν να είναι αποτέλεσμα πεσμένου ανοσοποιητικού λόγω..στρές ( δηλαδή επιστρέφουμε πάλι στη γεννεσιουργό αιτία).
Σκέψου οτι όχι μόνο οι αλλαγές στις καθημερινές του συνθήκες διαβίωσης ήταν απότομες, αλλά αντικαταστάθηκαν με νέες, χειρότερες.
Εκεί που ήταν μόνο μαζί σου και μοιραζόσασταν έναν χώρο, όπου μπορούσε να έχει ελεύθερη πρόσβαση και πρόλαβε να τον οικειοποιηθεί, ξαφνικά πηγαίνει σε άγνωστο μέρος, σπίτι, ανθρώπους, οσμές, με άλλα κατοικίδια, με περιορισμό σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και με μια ατμόσφαιρα..τουλάχιστον "δυσπιστίας:
"Αν έχει κάτι που κολλάει σε άνθρωπο κινδυνεύει με άμεση έξωση, καθώς με το ζόρι τον δεχτήκανε"
που σίγουρα το ένστικτό του την κατάλαβε., γι αυτό και νιώθει ανασφάλεια, ακόμα και να πηγαίνει στην άμμο του.
Αύριο που καλώς λες θα τον πας στον κτηνίατρο να δει το σπυράκι, ενδεχομένως θα σου δώσει κάποια αλοιφή και σίγουρα θα γειάνει, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Νομίζω χρειάζεται να βοηθήσεις να βελιτιωθεί λίγο η ατμόσφαιρα, να τον δεχτούν με λίγο περισσότερη, αν όχι αγάπη, ανοχή τον γατούλη σου. Εφ'όσον αγαπάνε εσένα, θα δεχτούν και το παρεάκι σου.
Αν δεν γίνει αυτό, κάθε λίγο και λιγάκι θα προκύπτουν πότε δερματικά, πότε συμπεριφοράς..., οι άλλοι θα διαμαρτύρονται, κινδυνεύοντας η κατάσταση να οδηγηθεί σε φαύλο κύκλο.
Για το άλλο θέμα κατά πόσο είναι κάτι μεταδοτικό, ακόμα και στην σπάνια περίπτωση να είναι,
δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα, εφόσον τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Και στη δική μου γατούλα και μύκητες ,και μικρόβιο δερματικό έχει τύχει να εμφανιστεί. Το αντιμετωπίσαμε με υπομονή, αγάπη και πάντα τηρώντας τις οδηγίες της κτηνιάτρου με θρησκευτική ευλάβεια. Ιδιαίτερες προφυλάξεις δεν πήρα, ούτε ανησύχησα για κάτι, ούτε κόλλησα κάτι, και ο λόγος μου αυτός έχει τη σημασία του, ούσα αρκετά υποχόνδρια
Μην ανησυχείς λοιπόν, επίσκεψη στον κτηνίατρο αύριο και πολλά περαστικούλια εύχομαι

Μόνο φρόντισε να βοηθήσεις λίγο-λίγο να γίνει αποδεχτός και μακάρι και αγαπητός ο γατούλης και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου, αυτό μόνο αρκεί. Και θα δεις την κατάσταση να βελτιώνεται