Μωρό γατάκι! Φροντίδα και άλλες απορίες

Απλά στενοχωριέμαι γιατί φάινονταν καλά, και νιαούριζαν δυνατά και είχαν δύναμη να σπρώξουν ή να μετακινηθούν. Τα άλλα δυο ακόμα χάλια είναι. Με το ζόρι τα ταίζω, αλλά δεν θηλάζουν σχεδόν καθόλου. Ουσιαστικά αφήνω σταγονιτσες στο στοματάκι τους και περιμένω να τις καταπιούν. Δεν ξέρω και τι άλλο μπορώ να κάνω.
Το ένα στην προσπάθεια του νωρίτερα να βγει απο το κουτάκι που τα έχω, έπεσε στο πάτωμα και φοβάμαι ότι ίσως επηρεάστηκε από αυτό. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω αν έχει χτυπήσει ή όχι.
Ελπίζω να επιζήσουν μέχρι το πρωί να τα πάω στον κτηνίατρο. Μέχρι τότε έχετε καμία ιδέα τι άλλο μπορώ να κάνω?
Και ζαχαρόνερο προσπάθησα να τους δωσω μηπως εχουν αφυδάτωση ή υπογλυκαιμία αλλά ούτε αυτό το έπιναν.
YΓ: έφυγε και το δεύτερο γατάκι.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:
Διάβασε κι αυτό μήπως και τα καταφέρει κάποιο. Να έχεις υπ' όψιν σου όμως πως μπορεί να τα κάνεις όλα σωστά και πάλι να μην τα καταφέρει κανένα. Δυστυχώς με τα πολύ μωρά έτσι είναι, αν δεν έχουν την μάνα τους είναι δύσκολα, πολλές φορές ακόμα κι έτσι δεν τα καταφέρνουν...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Διάβασε κι αυτό μήπως και τα καταφέρει κάποιο. Να έχεις υπ' όψιν σου όμως πως μπορεί να τα κάνεις όλα σωστά και πάλι να μην τα καταφέρει κανένα. Δυστυχώς με τα πολύ μωρά έτσι είναι, αν δεν έχουν την μάνα τους είναι δύσκολα, πολλές φορές ακόμα κι έτσι δεν τα καταφέρνουν...

Το είχα διαβάσει το άρθρο Claire σε ευχαριστώ όμως!
Δυστυχώς και το τρίτο γατάκι πέθανε. Δεν ξέρω τι έφταιξε αλλά τουλάχιστον ηρέμησαν αφού ήταν και μοναχούλια τους χωρίς τη μανούλα τους.
Το ξέρω ότι δύσκολα επιβιώνουν τόσο μικρά και ορφανά, αλλά φαίνονταν καλά και ότι τα κατάφερναν.
:/:

Δυστυχώς έχεις δίκιο. Υπάρχουν αρκετά έμπειροι στο μεγάλωμα γατομωρών που δεν τα κατάφεραν...
Τουλάχιστον είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την φροντίδα και την στοργή κοντά σε σένα και δεν έφυγαν μόνα τους και φοβισμένα σε κάποιο κρύο και επικίνδυνο σημείο όπως πολλά άλλα.
Να είσαι καλά γι' αυτό που τους πρόσφερες και μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι σαν εσένα.

Σίγουρα, αλλά όσο να ναι στενοχωριέμαι που δεν μπόρεσα να κάνω κάτι και τα είδα να φεύγουν έτσι.
Ήταν τόσο μικρούλια αλλά το πάλεψαν.

Νέο γατάκι στο σπίτι: συμβουλές;

Καλησπέρα σας!

Είμαι η Λία και επιτέλους έγινα και εγώ γατομαμά! Ο μικρός Μαντού (από το cat - μαντού :P ) είναι μόλις 1 μήνα και τον βρήκα στη γειτονιά μου να νιαουρίζει φοβισμένος. Τον έπιασα και τον πήγα στον κτηνίατρο ο οποίος του έκανε αποπαρασίτωση και του έβαλε Frontline για τους ψύλλους. Σήμερα κλείνουμε 3 μέρες στο σπίτι, και βλέπω ότι ήδη έχει εξοικειωθεί πολύ με τον χώρο. Έχω το φαγητό και το νερό του στην κουζίνα, όπως και την άμμο του, που την αλλάζω 3-4 φορές την ημέρα. Ο κτηνίατρος μου έδωσε ξηρά τροφή, αλλά δεν την έτρωγε και γι'αυτό του πήρα κονσέρβα, την οποία καταβροχθίζει! Σήμερα βέβαια μου έκανε 2 φορές λίγο εμετό - έχει σχέση με την ποιότητα της τροφής; Επίσης μου είπε να μην του πάρω ακόμα κλειστή τουαλέτα γιατί δεν θα φτάνει, αλλά εγώ βλέπω ότι τρυπώνει παντού (γενικά θα πάω στο μέλλον σε άλλον κτηνίατρο, αλλά αυτός βόλεψε για τώρα γιατί είναι κάτω από το σπίτι μου).Είναι πολύ χαδιάρης - δεν ξεκολλάει από πάνω μου, και όταν λείπω πάει στο αγόρι μου. Όμως, δεν έχω μπαλκόνι ή αυλή να βγαίνει λίγο έξω - είναι απαραίτητο; Επιπλέον, έχω ένα άλλο θεματάκι: το καλοκαίρι θα βρίσκομαι στο χωριό μου, θα εργάζομαι και θα μένω σε τροχόσπιτο. Θα μπορέσει να προσαρμοστεί στο περιβάλλον αυτό; Γενικώς δεν τον πειράζει αν λείπω αρκετή ώρα, γιατί τα αναπληρώνουμε σε χάδια και παιχνίδι, αλλά είναι το τροχόσπιτο μέρος για γατί; Θα ζοριστεί πολύ; Τονίζω ότι το τροχόσπιτο είναι σαν μικρό σπίτι και έχει πολύ ησυχία. Γενικά μου έρχονται διάφορες απορίες, και θα σας τις αναφέρω σιγά σιγά γιατί δεν τις θυμάμαι και όλες αυτή τη στιγμή, αλλά θα εκτιμούσα πολύ οποιαδήποτε συμβουλή! :)

Καλησπέρα Λία και καλωσήρθε στη ζωή σου ο μικρός Μαντού!:D

Σχετικά με την τροφή, πιθανολογώ οτι του έπεσε λίγο βαρειά για το στομαχάκι του..Μήπως να δοκίμαζες μικρότερες μεριδούλες κάθε φορά? Στην αρχή τουλάχιστον (καθότι δεν θα είσαι εκεί όλη μέρα λόγω δουλειάς σου) γιατί έτσι που είναι μωρούλι πάνω στην ανάπτυξη, λογικό και αναμενόμενο να την καταβροχθίζει. Σου συνιστώ μάλιστα σε μορφή μους και όχι τη φτηνή από τα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν μάλιστα και ειδικές για μωράκια σε κροκέτες και κονσέρβες. Δες εδώ σχετικά με την τροφή μετά τον απογαλακτισμό και γενικά για τις τροφές, εδώ
Για κλειστή αμμολεκάνη, θα συμφωνήσω είναι λίγο νωρίς ακόμη..Άσε να φτάσει τους 3 μήνες περίπου και μετά μπορείς να δεις το θέμα μας
Κλειστή αμμολεκάνη
Σε ό,τι αφορά το θέμα να βγαίνει έξω, είμαι κάθετη στο ΟΧΙ! Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στα μικρά γατάκια που έχουν άγνοια κινδύνου, αλλά και στα μεγάλα αστείρωτα γατιά που προσπαθούν να το σκάσουν στην προσπάθεια να ζευγαρώσουν αψηφώντας τους άπειρους κινδύνους που καραδοκούν "εκεί έξω" (πτώσεις από μπαλκόνια, ατυχήματα από αυτοκίνητα, φόλες, αρρώστειες κλπ με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα αδέσποτα). Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να το αφήσεις να απολαμβάνει τον ανοιξιάτικο ήλιο με ανοιχτά πατζούρια αλλά κλειστά παράθυρα.
Για το τροχόσπιτο και μέχρι το καλοκαίρι που θα διαμείνετεσ'αυτό έχουμε καιρό να συζητήσουμε :)
Μέχρι τότε, βρες ένα καλό πετ σοπ , προμηθεύσου καλή τροφή, άμμο που κάνει σβώλους και μερικά παιχνιδάκια (όπως μικρά λούτρινα ποντικάκια ) που θα του κρατάνε το ενδιαφέρον και θα το γυμνάζουν όσο εσύ θα λείπεις (μπορείς να φτιάξεις και αυτοσχέδια δικά σου).

Να ευχηθώ να σου ζήσει, θα χαρούμε αν θέλεις να μας τον γνωρίσεις και με φωτογραφίες του σε δικό του θεματάκι που έχουμε αφιερωμένο εξαιρετικά για τα καμάρια μας εδώ
t09018.gif

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! Έχω όμως κι άλλες απορίες.... Θα σας ζαλίσω....

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσω την αμμολεκάνη του; να σημειώσω ότι, μιας και κλείνουμε μόνο 5-6 μέρες συμβίωσης, δεν έχω προλάβει να του πάρω κανονική αμμολεκάνη,αλλά προς το παρόν κάνουμε τα τσίσα μας σε παλιό χαμηλό τάπερ.... :redface: Δευτέρα θα του πάρω μία ανοιχτή, οπότε να πάρω και φτυάρι; τι άλλο θέλει; επίσης, ακόμα τρώει κονσέρβα, αλλά θέλω να ξεκινήσει την ξηρά τροφή. Δεν ξέρω αν μπορεί να την μασήσει, αλλά πώς μπορώ να τον κάνω έστω να τη δοκιμάσει.

Ανέβασα και φωτογραφία του στη σχετική συζήτηση, αλλά λόγω περηφάνιας, σας τον δείχνω και εδώ:
11173337_10206619817200603_2178756334563882386_n.jpg

Συνημμένα

• 11173337_10206619817200603_2178756334563882386_n.jpg
    75,7 KB · Εμφανίσεις: 51
  • 11173337_10206619817200603_2178756334563882386_n.jpg
    75,7 KB · Εμφανίσεις: 51
Πρόβλημα με νεογέννητο

Γειά σας :)
Ειμαστε 4 γατουλινια 5 ημερων ειμαστε μαζι με την μαμα μας γεννηθηκαμε και μεγαλωνουμε μεσα σπιτι με ολα τα κομφορτ.
Τα μικρακια δεν εχουν παρουσιασει καποιο προβλημα τρωνε κανονικα και χουχουλιαζουν με την μαμα τους.Ενα το σωσαμε εμεις βγηκε και δεν ανεπνεε μονο κατι βαριες ανασες καθε 5 λεπτα.Τηλεφωνησαμε σε κτηνιατρο μας λεει το χασατε αλλα ο γαταρος εζησε και ειναι και το πιο ορεξατο γατινι (θαυμα θα τον βγαλουμε Λαζαρο)
Τελος παντων δεν ειναι εκεινος το προβλημα.Παρατηρησα οτι ενα απο τα γατακια(μπορει 2 - ειναι ολα τα ιδια!) απο σημερα το πρωι αρχισε να κανει κατι σαν φτερνισμα συνεχεια,να ανοιγει το στοματακι και να βγαζει εναν ηχο σαν να πνιγεται!Εχει κανεις καποια ιδεα;Ειμαι μακρια απο το κεντρο σε χωριο και δεν υπαρχει κτηνιατρος οπως και δεν ερχονται εδω.
Ευχαριστω πολυ

Μαναράκι μου... είναι τόσο όμορφο! :inlove:(κι ας ντρέπεται :D)

Την αμμολεκάνη θα την διατηρείς καθημερινά σε καλή κατάσταση, χρησιμοποιώντας το ειδικό φτυαράκι που είναι απαραίτητο για να μαζεύεις τα κακά και τα τσίσα (τα οποία θα είναι υπό τη μορφή συμπαγών σβώλων, αν πάρεις την κατάλληλη άμμο από μπετονίτη), ενώ κάθε 20+μέρες περίπου
(εξαρτάται από το πόσο λερωμένη θα είναι), θα αδειάζεις όλη την παλιά άμμο και θα πλένεις με χλιαρό νερό και κάποιο ήπιο αντισηπτικό ολόκληρη τη λεκάνη (σου συνιστώ το Topine που δεν περιέχει χλώριο και μπορείς να το βρεις σε σούπερ μάρκετ). Κατόπιν και αφού τη στεγνώσεις πολύ καλά θα τη γεμίσεις μέχρι τα 3/4 περίπου με νέα χαλικάκια.

Για το φαγητό του (αν τα δοντάκια του είναι σε θέση να μασήσουν ξηρή τροφή), θα επισκεφείς ένα πετ σοπ και θα ζητήσεις κροκέτες για μικρά γατάκια μέχρι 1 έτους (πχ. η σειρά της Royal Cannin έχει τέτοιες κροκέτες που έδινα και στη δική μου όταν ακόμα ήταν μπεμπούλα).
Για να τον δελεάσεις να δοκιμάσει θα ανακατέψεις λίγες κροκέτες στην κονσέρβα και σταδιακά θα μειώνεις την ποσότητα της κονσέρβας και θα αυξάνεις αυτή της ξηρής τροφής που είναι απαραίτητη στο να ασκεί τα δοντάκια του. Επαναλαμβάνω όμως, μόνο αν είναι σε θέση να μασήσει΄, γιατί η δική μου ήταν 1,5 μηνών όταν την υιοθέτησα και της έδωσα να δοκιμάσει (μισό μήνα δηλαδή μεγαλύτερη από τον Μαντού:P).

Αυτά προς το παρόν... Αν έχεις κι άλλες απορίες , δεν είναι καθόλου ζαλάδα, αλλά μεγάλη μας χαρά όπου μπορούμε να σε βοηθήσουμε:flowers:

Απάντηση: Πρόβλημα με νεογέννητο

Τελικά φτερνίζονται και τα άλλα γατάκια νομίζω τα 3 από τα 4.Μπορεί κάποιος να βοηθήσει γιατί δίνω πανελλήνιες σε 2 βδόμαδες και δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα αυτή την στιγμή (κτηνίατρο κτλ).Δεν βγαζουν υγρό απο τις μυτούλες τους πάντως ούτε έχουν σταματήσει να τρώνε απλώς τα πιάνει για κάποια δευτερόλεπτα ένα επίμονο φτέρνισμα.

Τελικά φτερνίζονται και τα άλλα γατάκια νομίζω τα 3 από τα 4.Μπορεί κάποιος να βοηθήσει γιατί δίνω πανελλήνιες σε 2 βδόμαδες και δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα αυτή την στιγμή (κτηνίατρο κτλ).Δεν βγαζουν υγρό απο τις μυτούλες τους πάντως ούτε έχουν σταματήσει να τρώνε απλώς τα πιάνει για κάποια δευτερόλεπτα ένα επίμονο φτέρνισμα.
Κανονικά θα έπρεπε να τα δει κτηνίατρος. Εμείς ούτε γιατροί είμαστε αλλά και γενικά οι διαγνώσεις μέσω ίντερνετ είναι επικίνδυνες. Η συμβουλή μου είναι αυτή, στον κτηνίατρο το συντομώτερο δυνατόν γιατί είναι μωράκια και κινδυνεύουν.:worry:

Μόλις βρήκα ένα γατάκι σε ρόδα αυτοκινήτου

Καλησπερα! Πριν απο 1 ωρα βρηκα ενα γατακι πανω στη ροδα ενος αυτοκινητου. Το εδωσα λιγο κονσερβουλα (εχει μικρουτσικα δοντακια) και νερακι και του εφτιαξα προχειρα μια φωλιτσα για να κοιμηθει. Το θεμα ειναι α)μηπως πρεπει να το βοηθησω για τσισα κακα?η απο τη στιγμη που τρωει μπορει και μονο του? β)γιατι κλαιει συνεχεια?τι να κανω για να κοιμηθω το βραδυ?

Γενικα φαινεται σε καλη κατασταση, ψιλοπαιζει και μου χουρχουρησε κιολας...ρε λετε να το πηρα απο τη μανουλα του?

Απάντηση: Μολις βρηκα ενα γατακι σε ροδα αυτοκινητου

Τα μικρά γενικά κλαίνε γιατί είναι μόνα τους. Δοκίμασε να το κρατάς αγκαλιά ακόμα και στον ύπνο και θα σταματήσει.
Τώρα όσο για την μάνα του, τι να σου πω. Πάντως αν ήταν εκεί τριγύρω δεν νομίζω το μικρό να έμπαινε στην ρόδα.:confused:

σχετικα με τα κακα τι λες?μπορει να κανει μονο του?

σχετικα με τα κακα τι λες?μπορει να κανει μονο του?
Αν μπορεί και τρώει μόνο του, λογικά μπορεί να κάνει και κακά μόνο του. Πρέπει να είναι περίπου ενός μηνός για να ξεκίνησε να τρώει.
Τώρα αν δεις πως δυσκολεύεται, ίσως να είχε να φάει μέρες, ή να του έχει προκαλέσει κάποια ανωμαλία η αλλαγή της τροφής. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να το δει κτηνίατρος γιατί σίγουρα θα χρειάζεται και αποπαρασίτωση.

Θα έλεγα να του δώσεις να φάει μέχρι να δεις πως δεν θέλει άλλο. Εγώ τουλάχιστον αυτό θα έκανα, κρίμα είναι να μένει πεινασμένο τώρα που υπάρχει φαγητό.

οκ απλα φοβηθηκα μην παραφαει και παθει τπτ

Καλησπέρα γατοομάδα! Χρειάζομαι και πάλι τις πολύτιμες συμβουλές σας. Εδώ και 5 μέρες περίπου, ο Μαντού άρχισε να μυρίζει περίεργα, και από το στόμα αλλά και το τρίχωμά του. Λόγω διαφόρων προβλημάτων δεν έχω καταφέρει να αγοράσω κάποια εξειδικευμένη τροφή για γατάκια και βασίζομαι στις κονσέρβες που πουλάει το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς. Υποψιάζομαι ότι δεν είναι κατάλληλη και του προκαλεί προβλήματα δυσοσμίας. Το θέμα είναι όμως ότι μυρίζουν άσχημα και οι χώροι του σπιτιού όπου τον αφήνω να κυκλοφορεί και ο σύντροφός μου μου κάνει παράπονα, διότι κάποιες φορές που τον παίρνω αγκαλιά μυρίζω και εγώ. Υπάρχει κάποια ειδική τροφή που μου προτείνετε; Επίσης, επειδή δεν θέλω να τον βασανίσω με το μπάνιο, ξέρετε αν κυκλοφορεί στην αγορά κάποιο σαμπουάν για στεγνό καθάρισμα ή έστω κάποια κατάλληλη λοσιόν; Επιπλέον, αν και είναι μικρός, σκέφτομαι σοβαρά τη λύση της κλειστής λεκάνης, γιατί βλέπω ότι αντιλαμβάνεται σε ποιους χώρους επιτρέπεται να κάνει τις ανάγκες του και σε ποιους όχι. Έτσι, δεν νομίζω να έχω πρόβλημα στο θέμα αυτό. Τι προτείνετε;;;;

μηπως να το πηγαινατε μια βολτα στον κτηνιατρο; οι γατες φυσιολογικα δεν μυριζουν..

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back