4 ορφανούλια - πως θα τα εκπαιδεύσω
Καλημέρα σας.
Πριν μια εβδομάδα βρήκα στα σκουπίδια 4 μικρά γατάκια. Σήμερα είναι περίπου 3 εβδομάδων. Δυστυχώς δεν είχα ποτέ γάτες (μόνο σκύλους) και ποτέ κάποιο ζωάκι τόσο μικρό.
Ευτυχώς, έχω δική μου δουλειά και έχω τη δυνατότητα να τα μεταφέρω μαζί μου μέσα στην κούτα τους και να τα ταΐζω όποτε χρειάζεται. Χρειάζομαι όμως την βοήθεια σας γιατί έχω πελαγώσει και έχω κουραστεί πολύ.
Τα απογεύματα που πηγαίνω σπίτι τα αφήνω να κυκλοφορούν σε ένα δωμάτιο και είμαι και εγώ μαζί τους, ώστε να εξερευνήσουν και να ξεπιαστούν. Όλη την υπόλοιπη μέρα είναι μέσα στην κούτα τους γιατί δε μπορώ να τα αφήσω ελεύθερα στη δουλειά. Πέραν από το ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, έχω και σκύλο. Αυτή την εβδομάδα αρχίζουν και κάνουν μόνα τους την ανάγκη τους αλλά πάντα λερώνουν εκεί που κοιμούνται. Προσπάθησα να διαφοροποιήσω τον χώρο στην κούτα (έτσι μου είπε και ο κτηνίατρος) ώστε να είναι από τη μία πλευρά η φωλιά και από την άλλη ο χώρος για τσίσα και κακά, αλλά μάταια. Γίνονται χάλια με πάρα πολύ μαλακά κακάκια (σαν πάστα ελιάς και μουσταρδί) και τα καθαρίζω συνεχώς! Καταλαβαίνετε πως 4 μικρά γατάκια δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Μέχρι να καθαρίσω το ένα, έχει κάνει κακά του το άλλο και λερώνονται και τα 4 συνεχώς!
Δε ξέρω ποια είναι η ηλικία που μπορούν να μάθουν την άμμο, και η αλήθεια είναι ότι δε μπορώ να είμαι συνεχώς μέσα σε ένα δωμάτιο μαζί τους να τα κοιτάω. Από τι ηλικία μπορούν να έχουν αίσθηση του ότι θέλουν τσίσα ή κακά και πως μπορώ να μάθω σε τόσο μικρά γατάκια, που μεγάλωσαν χωρίς κάποια γάτα μαζί, να πηγαίνουν στην άμμο και ότι αυτός ο χώρος είναι για την ανάγκη τους?
Επίσης, προσπάθησα να τους μάθω να πίνουν γαλατάκι από μπολάκι. Μάταια. Κόντεψαν να πνίγουν. Συν ότι έριξαν το μπολάκι και έγινε ο χαμός! Ο κτηνίατρος μου είπε να τους δώσω λίγο κονσέρβα για γατάκια αλλά πάλι δε την καταδέχτηκαν. Ο ένας έγλυψε λίγο από το δάχτυλό μου αλλά σταμάτησε να χτυπιέται και να φωνάζει μόνο όταν βάλαμε στο στόμα το μπιμπερό. Καμιά ιδέα?
Και τρίτον, πως είμαι σίγουρη πως εάν τα αφήσω στο δωμάτιο μόνα τους, μόλις κουραστούν ή εάν τύχει να κρυώσουν λιγουλάκι, θα πάνε στη φωλιά τους και δε θα μείνουν μόνα τους μέσα στη μέση? Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα αν θέλουν να κάνουν την ανάγκη τους, θα βγουν από τη φωλιά (και ας τα κάνουν και στο πάτωμα!!!! την φωλιά και τα γατάκια δεν αντέχω να καθαρίζω άλλο!) ή πάλι μάταια?
Δυστυχώς, πρέπει να μάθουν να μένουν μόνα τους γιατί δε θα μπορώ να τα μεταφέρω συνεχώς. Θα μεγαλώσουν σε λίγο και δε θα κάθονται σε κούτα. Και εγώ δε μπορώ να είμαι συνεχώς μαζί τους. Ξέρω ότι το να είναι συνεχώς σε μία κούτα, δεν είναι σωστό. Προς το παρόν το δέχονται γιατί κοιμούνται συνέχεια. Αλλά θέλω να αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται σιγά σιγά και να μαθαίνουν κάποια βασικά πράγματα και εγώ δεν έχω ιδέα αν ότι κάνω είναι σωστό. Και βασικά πως θα τα μάθω να κάνουν τα παραπάνω!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και συγνώμη αν σας ζάλισα, αλλά νιώθω πελαγωμένη και πααααααααρα πολύ κουρασμένη!
Φιλικά
Ουρανία
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.