Εγώ Κατερίνα μου δεν θα σου πω ούτε τι να κάνεις, ούτε θα κάνω προβλέψεις για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Εξάλλου κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από εμάς που έχουμε γάτες, ότι είναι τα πιο απρόβλεπτα πλάσματα που υπάρχουν...
Θα σου εξιστορήσω όμως μια εμπειρία μου που με άφησε κι εμένα άφωνη.
΄Οταν είχα ακόμα μόνο την Ζουζούκα μου, την πρώτη μου γατούλα, ένα βράδυ που γυρνούσαμε σπίτι με τον άντρα μου, παρά λίγο να χτυπήσουμε με το μηχανάκι μας κάτι λευκό και φευγαλέο. Σταματήσαμε φυσικά και ανακαλύψαμε πως ήταν ένα μικρούτσικο κατάλευκο γατάκι.
Χωρίς δεύτερη σκέψη το μάζεψα και το έχωσα μέσα στην καπαρντίνα μου και φυσικά το πήρα σπίτι. Αυτό το μικρό λευκό γατάκι ήταν ο Κόκος μου. Αφού λοιπόν του έδειξα την άμμο, φθάνοντας στο σπίτι, το άφησα ελεύθερο να δω τι θα κάνει. Αυτό το σκατό βρήκε το μεσημεριανό φαγητό της Ζουζούς και αφού του άλλαξε τα φώτα, μπήκε στο κρεββατάκι της και έκοψε τούφες του καλού καιρού.
Ησύχασα κι εγώ και ξένοιασα η μικρή ανόητη...

Ξύπνησα το επόμενο πρωί από γρυλλίσματα και είδα στην πολυθρόνα που είχαμε στην κρεββατοκάμαρα και στην οποία κοιμόταν η Ζουζού, την Ζουζούκα μου ζαρωμένη από τον φόβο της να μην ξέρει πως να ξεφύγει και από κάτω το μικρό παρλιακό που μάζεψα το προηγούμενο βράδυ, έτοιμο να της επιτεθεί.
Να σημειώσω εδώ, πως τότε ακόμα δεν κλείναμε πόρτες και δεν είχαμε φυσικά ιδέα για σταδιακή γνωριμία γατιών και όλα αυτά που ξέρω τώρα. Απλά φέρναμε το νέο γατί στο σπίτι και αφήναμε τα πράγματα να εξελλιχθούν μόνα τους γιατί δεν γνωρίζαμε κάτι διαφορετικό.

Η Ζουζού για 3 ολόκληρες μέρες έμεινε πάνω στην σιδερώστρα που είχα ανοίξει εκείνη την μέρα για να σιδερώσω τα ρούχα που θα φορούσα στην δουλεια. Δεν κατέβηκε ούτε να φάει, ούτε να πιεί νερό, ούτε να πάει στην άμμο της.
Εντέλει απελπιστήκαμε πως θα μπορούσαν να συμβιώσουν και αποφασίσαμε, με βαριά καρδιά πρέπει να ομολογήσω γιατί το είχαμε αγαπήσει ήδη το σκατό, να το δώσουμε σε κάτι γνωστούς μας, εκείνους που μας είχαν δώσει την Ζουζού και γνωρίζοντας πως θα το είχαν έξω και όχι μέσα όπως εμείς.
Την τέταρτη μέρα εγώ ήμουν να με κλαιν οι ρέγγες από την στεναχώρια μου και πριν φύγω για την δουλειά, αγκάλιασα την Ζουζούκα μου κλαίγοντας και της είπα πως δεν θα την αφήσω να υποφέρει αλλά πως θα θεωρούσα θαυμάσιο να μπορούσαν να συμβιώνουν έστω και χωρίς να αγαπιούνται.
΄Οταν ήρθε ο άντρας μου να με πάρει από την δουλειά, μου είπε πως η Ζουζού και ο Κόκος κοιμόντουσαν μαζί στο κρεββάτι.
΄Εζησαν μαζί 18 χρόνια, δεν συμπάθησαν ο ένας τον άλλον, δεν κοιμήθηκαν ποτέ μαζί, δεν έφαγαν ποτέ μαζί και για να είμαι ειλικρινής, ο Κόκος δεν σταμάτησε να την τρομοκρατεί σε κάθε ευκαιρία, εκτός από όταν ήταν άρρωστη που απλά την αγνοούσε. Κατάφεραν όμως να συμβιώσουν στο ίδιο σπίτι.
Ξέρω πως αν δεν είχα κρατήσει τότε τον Κόκο, η Ζουζού μου θα είχε ζήσει πολύ πιο ευτυχισμένη και ξένοιαστη ζωούλα, ξέρω όμως επίσης πως αν τον είχα δώσει στον γνωστό μας, είναι πολύ πιθανόν να μην κατάφερνε να φτάσει ούτε τα 5 χρόνια, ενώ μαζί μου έζησε 19 ολόκληρα ευτυχισμένα χρόνια.