αν επιτρεπεται αυτη η συμβουλη απο που προηλθε?
οι πιο εμπειροι ανθρωποι στον κοσμο σε συμπεριφορα γατας παντα προτεινουν αυτο. δεν ειναι τυχαιο. αν δεν εχετε τη δυνατοτητα να το κανετε, οπως μου λες πιο πανω, ειναι αλλο θεμα, αλλα παντως οτι αυτη ειναι η σωστη προσεγγιση ειναι πανω κατω δεδομενο οποιον ειδικο και αν διαβασεις/ ακουσεις.
το ξερω οτι δεν ειναι το ιδιο αλλα επειδη εχει κρισιμες ομοιοτητες θα περιγραψω συντομα την κατασταση με το δικο μου γατουλη που επρεπε να λυσουμε στο παρελθον. οπως εχω πει και αλλου ειναι φοβικος, ετσι ηταν ανεκαθεν. με εμας ολα καλα, με τους ξενους τον πιανει πανικος. το θεμα ειναι οτι προφανως επρεπε να φιλοξενησουμε κοσμο κατα περιοδους και δεν ξεραμε πως να το αντιμετωπισουμε. φρικαρε αυτος εμπαινε κατω απ το κρεβατι και δεν εβγαινε καθολου. καποιοι μου ελεγαν τοτε (με εμπειρια υποτιθεται στις γατες, αλλα χωρις να εχουν να κανουν ποτε με φοβικο ζωο) οτι πρεπει να τον φερνω αντιμετωπο με το φοβο του και να τον "πιεζω" να τον ξεπερασει. να μην κουνησω δλδ την αμμο του και το φαγητο του στο υπνοδωματιο, να μην περασει "το δικο του". για μενα αυτη η συμβουλη ειναι ανθρωποκεντρικη και εν πασει περιπτωσει λαθος. εγω εκανα το αντιθετο. εκει που ενιωθε ασφαλεια και κρυβοταν απο μονος τους, στο υπνοδωματιο του πηγα ολα τα πραγματα του. δεν εμπαινε κανενας ξενος ποτε στο υπνοδωματιο, επρεπε να καταλαβει οτι εκει ειναι ασφαλης απο ο,τι φοβαται. μολις το συνειδητοποιησε αυτο, οχι μονο συμπεριφεροταν κανονικα στο υπνοδωματιο (και ετρωγε και ολα), αλλα εδειχνε και αυτοπεποιθηση να δει ποιοι ειναι οι ξενοι που εχουν ερθει. τον τελευταιο καιρο μαλιστα αν ειμαι και εγω μπροστα καθεται και τον χαιδευουν κι ολας καμια φορα. αλλα ξερει οτι αν τρομαξει, ειναι ασφαλης στο υπνοδωματιο.
για να μην τα πολυλογω για μενα περιπτωσεις γατας οπως η κιρα ειναι κατεξοχην περιπτωσεις που επιβαλλεται σε περιπτωση ξενου εισβολεα να εχουν το δικο τους δωματιο, με ολα τα πραγματα τους εκει και καμια περιπτωση να εισβαλει εκει ο "ξενος", η μιλου εδω. δεν μπορω να φανταστω πως αλλιως θα ηρεμησει ενα τετοιο ζωο για να προσαρμοστει σταδιακα σε αυτην την κατασταση. τεσπα εσεις ξερετε τι μπορει να γινει, καλη τυχη!
υγ: μαλιστα αυτη ηταν η λογικη που ειχα εφαρμοσει οταν πηγαινα να τσεκαρω την αρια κουκι (δε θυμαμαι αν στο ειχα πει), πηγαινα οπουδηποτε αλλου εκτος απο το υπνοδωματιο, που ετρεχε να κρυφτει αυτη αν τρομαζε. εκει δεν πλησιαζα καν, και φυσικα το καταλαβε γρηγορα και αρχισε να νιωθει ασφαλεια και ετσι με πλησιασε