Νέο γατί στο σπίτι. Θα μπορέσουν να συνυπάρξουν;

alice καλησπερα. δυστυχως δεν ειδα πιο νωρις τα αρχικα σου μηνυματα, ισως να μπορουσα να σου πω δυο λογια πιο πριν. κι αυτο επειδη κι εγω αρχικα τον δευτερο γατο μου τν εφερε σπιτι κι εμενε στο μπαλκονι 1 μηνα σχεδον μεχρι να βεβαιωθουμε πως δεν ειχε κατι κολλητικο για τη μεγαλη.
εν ολιγοις εγω αυτο που ειχα παρατηρησει ειναι οτι οταν ειχαν επαφη μεσω της τζαμαριας η μεγαλη αγριευε. οταν εκλεινα τα σκουρα παντζουρια κ ανοιγα τη τζαμαρια και ειχαν επαφη απο μυρωδια η μεγαλη δεν εκανε τιποτα μονο πηγαινε και μυριζε.

οταν αποφασισα να τα φερω σε επαφη ανοιξα ελαχιστα τη τζαμαρια να χωραει μονο πατουσακι και να μυριστουν. αυτο το εκανα μερικες φορες σε μια βδομαδα και αφου ειδα τη μεγαλη να ηρεμει λιγο ανοιξα τη μπαλκονοπορτα εντελως να δω τι θα γινοταν. τοτε η μεγαλη εριξε 2-3 κχχχ αλλα μετα τιποτα αλλο , καθονταν το ενα απεναντι στο αλλο και κοιτιουνταν.
μετα για να μην ειναι ο μικρος αλλο μονος στο μπαλκονι του εβαλα την καλαθουνα στην κουζινα, ανοιγα λιγες ωρες την ημερα και το βραδυ τον εκλεινα να κοιμαται εκει . αυτο μεχρι που σε λιγες μερες καθονταν το ενα στη μια μερια της πορτας και το αλλο στην αλλη και γρατσουνουσαν να ανοιξω. φυσικα η μεγαλη δεν τον αγαπησε αμεσως, στην αρχη τον ανεχοταν, αλλα με τον καιρο τον αγαπησε και πλεον μετα απο 1μιση χρονο ειναι αχωριστοι.

αυτο που θελω να σου πω εν κατακλειδι, μηπως να απομονωνες το μικρο στο σαλονακι που λες πως εχει πορτα και να τα φερνεις σε επαφη σταδιακα ολο και πιο πολυ, να μην νιωθει η μεγαλη απειλη ολη μερα και στρες. να την συνηθισει σιγα σιγα τη μικρη δλδ. εμενα η μεγαλη ηταν μονο 1μιση χρονων οταν φεραμε τον μικρο, εσενα ειναι μεγαλυτερη και θελει πιο πολυ την ησυχια της κι εχει συνηθισει περισσοτερο να ειναι βασιλισσα στο σπιτι της.

ξερω πως σε στρεσαρει οταν τα φερνεις σε επαφη κι αρχιζουν τα γρυλισματα και τα κχχχ αλλα θεωρησε το ως τη "μεθοδο" που εχουν οι γατες να γνωριζονται μεταξυ τους. κανε την αδιαφορη και θα χαλαρωσουν κι αυτες. θελει χρονο και υπομονη, οσο κοινοτυπο κι αν ακουγεται, δεν ειναι μαθηματικα να σου πουμε τοσο χρονο θα παρει τοσο θα κανει κλπ. καθε γατα ειναι διαφορετικη για αυτο τις αγαπαμε αλλωστε.

οταν βλεπεις να αγριευει το παιχνιδι της γνωριμιας μην μαλωνεις μονο το ενα ή το αλλο. απλα χτυπα παλαμακια δυνατα ωστε να χωρισουν, χωρις ομως να απευθυνεσαι σε μια απο τις δυο. και δειξε πολυ αγαπη στη μεγαλυτερη γατα, να καταλαβει πως το κανεις για το καλο της να εχει κι αυτη παρεα.
δψσε της λιχουδιες καθε φορα που τα φερνεις σε επαφη ή κατι που της αρεσει.

εμενα πραγματικα η μεγαλη δεν πιστευα πως θα δεχοταν τον μικρο γιατι οποιος ξενος ερχεται σπιτι του ριχνει ξεγυρισμενα κχχχχ, δεν θελει κανεναν η στριμενη χαχαχα

υ.γ. φυσικα και θα κανει μαγκιες το μικρο. εγω οταν εφερα τον ινκυ μισο κιλο σκ@το ανεβαινε στον καναπε και μολις περνουσε η μεγαλη, 6κιλα κορμαρα, πηδουσε πανω της με ανοιχτα χερια ποδια για να παιξει,.μιλαμε για πολυ γελιο χαχαχαχαχχαχα

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αχ αφήστε, εγω υπομονη να κανω, απλα το απαραδεκτο του πραγματος ειναι οτι ζητησα συμβουλη απο κτηνιατρο που ειχα σε εκτιμηση (αλλα με ξενερωσε με αυτο που ειπε και δε νομιζω να ξαναπαω), και η απαντηση της εντελως εν συντομια ηταν "Να δωσεις την μικρη γιατι στρεσαρει τη μεγαλη" (το ειπε 3 μερες αφοτου τα ειχα φερει σε επαφη). Εκτοτε εχω φαει απιστευτες ωρες ψαχνοντας τι κανω λαθος και τι σωστα για να τις φερω σε επαφη. Σιγουρα περιμενα μια περιοδο προσαρμογης οταν μαζεψα την μικρη, απλα ωρες ωρες σκεφτομαι "μηπως ειχε δικιο τελικα η αλλη και εγω απλαπροσπαθω να κατορθωσω τα αδυνατα" :P Μακαρι να μπορουσα να δωσω επιπλεον σημασια στη μεγαλη, το επιδιωκω γενικα, απλα τωρα τελευταια αρχιζει και μου μουγκριζει και με ξεσκιζει σε χερια, μουρη, οπου βρει και δε θελω να το ρισκαρω να χασω και κανα ματι βρε αδερφε :P Τι να πω, ελπιζω να τα βρουνε καπως, γιατι και τα δυο γατια τα αγαπαω πολυ και δε θελω να μπω στο διλειμμα να δωσω καποιο απο τα δυο οπως μου ειπε και η αλλη. Μεγαλη ιστορια με την κτηνιατρο, εκανε λες και αν εδινα το μικρο θα επαιρνε ποσοστα! -.-

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

2η γάτα στο σπίτι

Καλησπέρα ,

Έχω μια γάτα 12 ετών θηλυκιά στειρωμένη. Προ 3 εβδομάδων με "υιοθέτησε" μια γατούλα 5 μηνών. Ζω σε διαμέρισμα και προς το παρόν τις έχω χωρίσει, μέχρι να μάθω αν το νέο γατάκι δεν έχει κάποια μεταδοτική ασθένεια. Περιμένουμε αποτέλεσματα αλλά Την Τρίτη θα ξέρουμε.
Τα πρώτα δείγματα από την μοναδική μεταξύ τους επαφή δεν είναι πολυ ενθαρρυντικά. Έχουν σπάνιες συναντήςεις πίςω από πόρτες και μπαλκονόπορτες που προκαλούν αντιδράσεις και στις δυο.
Υπάρχει κάποια "ατζέντα" που πρέπει να ακολουθήσω για να γίνει η επαφή μεταξύ τους όσο πιο ομαλή γίνεται? Για παράδειγμα αν επιτεθεί η μια στην άλλη πρέπει να παρέμβω για να τις χωρίσω; υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιήσω την έμφυτη περιέργεια τους γι'αυτο το σκοπό;
Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθεια.

Σε καλησπερίζω με τη σειρά μου και σε καλωσορίζω στην παρέα μας :flowers:

Να αρχίσω με το γεγονός οτι δεν υπάρχει νέο γατί που είναι καλοδεχούμενο από το ήδη υπάρχον. Οπότε η πρώτη συμβουλή που θα σου δώσω είναι οτι θα χρειαστούν 2 βασικά πράγματα: Χρόνος και υπομονή.

Από κει κι έπειτα αρχίζεις να εφαρμόζεις "στρατηγικές". Νομίζω γνωρίζεις, αφού ήδη το εφαρμόζεις, οτι δεν τα φέρνουμε αμέσως σε επαφή, αλλά σταδιακά, αφού αρχίσουμε πίσω από κλειστή πόρτα. Στην αρχική αυτή φάση, μπορούμε βάλουμε ένα παιχνιδάκι ή κομάτι υφάσματος από τη καινούργια συγκάτοικο να το μυρίσει, ώστε να διευκολύνουμε την εξοικείωση.

Μετά από λίγες μέρες δοκιμάζουμε να ανοίξουμε, αλλά λίγο, ώστε να έχουν μόνο οπτική επαφή.
Όταν θα έρθει η ώρα να ανοίξεις ώστε να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, θα δείξεις στην μεγάλη οτι η νεο-αφιχθείσα είναι φίλη. Θα τη χαϊδεύεις και συγχρόνως θα αφήσεις τη μικρή να εξερευνήσει το χώρο, αφού βεβαιωθείς από πριν οτι σε περίπτωση που η άλλη την κυνηγήσει, έχει εκεί κοντά χώρο να κρυφτεί αν τρομάξει.
Βέβαια καλό θα είναι να προλάβεις από πριν να τις χωρίσεις, αν κάνει να επιτεθεί. Για να μειώσεις την πιθανότητα να επιτεθεί, χρήσιμο είναι να υπάρχουν κάποια παιχνιδάκια που θα τις απασχολήσουν παράλληλα ή και συγχρόνως. Αυτά πάντα υπό την επιβλεψή σου, εννοείται. Μη διαστάσεις να αφήσεις τη μικρή να έχει το πάνω χέρι, για να νιώσει κι εκείνη άνετα και να αυξάνεις τα χάδια σου και στις δυό όσο περισσότερο προσεγγίζονται.
Μπορεί να δυσκολευτείς λίγο στην αρχή, γιατί είναι και αρκετά μεγάλη η διαφορά ηλικίας με τη μια θέλει την ησυχία της, ενώ το μικρό θα έχει όρεξη διαρκώς για παιχνίδια (και πολλές φορές με σένα στο ρόλο του συμπαίκτη), αλλά πιστεύω θα τα καταφέρεις να τις φέρεις αν όχι σε μεγάλη αγάπη μεταξύ τους, τουλάχιστον σε ανοχή και μια ειρηνική συνύπαρξη. :)

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και τις συμβουλές. Πολύτιμες!
Θα τα εφαρμόσω σιγά σιγά. Ελπίζω όλα να είναι καλά από πλευράς υγείας οπότε από Τρίτη θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά!

Με το καλό λοιπόν και εύχομαι γρήγορα το ποθητό αποτέλεσμα.
mini-graphics-cats-657078_orig.gif

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back