Να αποκαθηλωθούν οι εικόνες;

Να αποκαθηλωθούν οι εικόνες;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 15)
  • Ναι,ως έκφραση σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ψήφοι: 9 60,0%
  • Όχι,ενισχύουν την πίστη μου.

Ψήφοι: 1 6,7%
  • Όχι,δεν ενοχλούν και κανέναν,ας υπάρχουν.

Ψήφοι: 2 13,3%
  • Δε με αφορά το ζήτημα.

Ψήφοι: 3 20,0%

• Total voters
    15

moukelis

Επιφανές μέλος

Η Δώρα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Βόλος (Μαγνησία). Έχει γράψει 42.019 μηνύματα.
Αυτο το μικρο αρθρο σε συνδυασμο με τις "επιταγες" της ευρωπαϊκης ενωσης με εβαλαν σε σκεψεις.Καθοτι αθρησκη και εκπαιδευτικος πολλες φορες παλιοτερα αναρωτηθηκα ποιο σκοπο εξυπηρετουν οι εικονες ή οι σταυροι μεσα σε αιθουσες διδασκαλιας,δημοσιες υπηρεσιες κτλ.Δε με προσβαλλουν,ουτε νιωθω να μου επιβαλλουν καποια θρησκευτικη πεποιθηση,απλα αναρωτιεμαι μηπως αν πιστευα σε καποια αλλη θρησκεια αν θα με ενοχλουσε περισσοτερο.Επισης αναρωτιεμαι αν πραγματικα "βοηθα" σε κατι να υπαρχουν εικονες σε δημοσιους χωρους,ή αν απλα τις προσπερνα το ματι και δεν υπαρχει λογος ουσιαστικα να βρισκονται εκει.Θα με ενδιεφερε να ακουσω τις γνωμες σας επανω στο θεμα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εφόσον η κοινωνία είναι πια ανεπιστρεπτί πολυπολιτισμική, είτε μας αρέσει είτε όχι, το να είναι οι δημόσιοι χώροι "ουδέτεροι" είναι νομίζω απαραίτητη προϋπόθεση για αρμονική συνύπαρξη.
Βεβαίως να τις σεβαστούμε τις παραδόσεις (όσοι από μας θέλουν, τελοσπάντων, γιατί δεν θέλουμε και όλοι), αλλά με δύο βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, να σεβόμαστε το ίδιο όλες τις παραδόσεις (γιατί κανείς δεν είναι "λίγο πιο ίσος" από τους υπόλοιπους) και δεύτερον, να τις τηρούμε και να τις ακολουθούμε στον προσωπικό του χώρο ο καθένας, χωρίς να τις επιβάλλουμε στους υπόλοιπους.
Θα πρέπει σιγά-σιγά να γίνει κάτι και για τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος, ώστε να διαχωριστεί επιτέλους το κράτος από την εκκλησία, για να μπορεί να αποτελεί έναν πραγματικά ουδέτερο και αμερόληπτο χώρο που θα μεταχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο όλους τους πολίτες.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

προσωπικά εγώ πιστεύω ότι οχι μονο πρέπει να μην υπάρχουν εικόνες αλλά πρέπει να κλείσουν κ οι εκκλησίες τα τζάμια κ κάθε μορφής ναός γιατί ούτε κ αυτά καταλαβαίνω τι εξυπηρετούν εκτός από το να περνάει καλα μια προνομιούχα κάστα ανθρώπων.

Aλικη συμφωνω,με το ιδιο σκεπτικο θα επρεπε να υπαρχουν στους δημοσιους χωρους και εικονες του Βουδα,του Μωαμεθ,αποσπασματα απο το Κορανι...
Ελενα πιστευω οτι αυτο ειναι λιγο τραβηγμενο,ειναι τοποι λατρειας και πολλοι αισθανονται την αναγκη να προσευχηθουν εκει,καθως αποτελει αναποσπαστο κομματι της πιστης τους.

Δώρα επειδή ολοι εχουμε πάει στην εκκλησια ασχετα με το αν πιστεύουμε ή όχι λόγω κάποιον υποχρεώσεων κατα καιρούς, αυτό που εγω εχω παρατηρήσει είναι ότι κανεις δεν προσεύχεται πλιν κάποιον ατόμων από παραχριστιανικές ομάδες οι οποίες κυρίες κάνουν ένα πράμα σαν σοου. Εν πάση περίπτωση θεωρώ πιο τίμιο κ πιο ειλικρινές για εναν άνθρωπο που πιστεύει να προσευχηθεί σε ένα χώρο ήρεμο κ αυτοσυγκέντρωσης παρά αυτό που γίνετε μεσα στις εκκλησίες. βέβαια το ξερω ότι αυτό που λεω είναι κάπως εξτριμ αλλά αποτελεί κ την αλήθεια.

προσωπικά εγώ πιστεύω ότι οχι μονο πρέπει να μην υπάρχουν εικόνες αλλά πρέπει να κλείσουν κ οι εκκλησίες τα τζάμια κ κάθε μορφής ναός γιατί ούτε κ αυτά καταλαβαίνω τι εξυπηρετούν εκτός από το να περνάει καλα μια προνομιούχα κάστα ανθρώπων.
Εμένα οι εκκλησίες δεν με ενοχλούν τόσο (εκτός απ'τη φρικτή ηχορρύπανση που προκαλούν). Με ενοχλεί όμως πάρα πολύ το να υπάρχουν αμέτρητες εκκλησίες μόνο μιας θρησκείας και ελάχιστες ή καμία των άλλων θρησκειών (και όσες υπάρχουν, τελούν υπό διωγμό και λειτουργούν λίγο-πολύ στη ζούλα). Επίσης, με ενοχλεί πολύ το να πληρώνω από την τσέπη μου τους παπάδες και τους ναούς που δεν θέλω και δεν χρησιμοποιώ. Όπως δεν θέλω να πληρώνω τους μισθούς των μουφτήδων και των σαο-λιν, έτσι δεν θέλω να πληρώνω και τους παπάδες. Ας τους πληρώνουν οι πιστοί τους.

Eλενα δεν ξερω κατα ποσο τηρειται,αλλα επιμενω οτι ο χωρος λατρειας ειναι απαραιτητος για καποιες θρησκειες και δεν τους καλυπτει ο ησυχος χωρος που λες,ειτε μας αρεσει ειτε οχι.Ειναι αναποσπαστο κομματι της πιστης τους,οπως και να το κανουμε,και ειναι δικο τους θεμα αν το τηρουν ή οχι.
Αλικη κι εμενα δε μου αρεσει καθολου να πληρωνω δημοσιους υπαλληλους που δεν με εξυπηρετουν σε τιποτα ως πολιτη,και μαλιστα ενισταμαι ακομα περισσοτερο οταν βαζουν και "ταριφα" στις τελετες.Κατα τη γνωμη μου θα επρεπε οπως λες να τους συντηρει το ποιμνιο τους,ή να μην πληρωνονται μιας και εκτελουν απλα τα θρησκευτικα τους καθηκοντα.

Εμενα πάλι με ενοχλουν όλες γιατί στη μία η γυνή πρεπει να φοβειτε τον άντρα στην αλλη να φοράει μπουργκα στην τρίτη λογίζεται σαν αντικείμενο κ πάει λέγοντας πέρα όμως από αυτό θεωρώ οτι οι θρησκείες εγκλωβίζουν τους ανθρώπους σε ένα ψεμμα που δεν δικαιολογείται στην εποχή που ζούμε να πιστεύουμε σε παραμύθια κ μάλιστα τόσο αφελή. Για μένα το ζήτημα είναι να πάψουν να υπάρχουν εκκλησίες οχι να προσθέσουμε κ άλλες οποιασδήποτε θρησκείας αφού όλες για μενα εξυπηρετούν στην τελική τον ίδιο σκοπό αυτόν δλδ που είχε πει κάποτε ο Μαρξ οτι είναι το όπιο του λαού (μια κ τότε δεν υπήρχε ποδόσφαιρο:))

Βασικα αυτο που με χαλαει ειναι οτι ολα γινονται για το χρημα.
Δεν με ενοχλουν οι σταυροι στο σχολειο,σαν κρατος θεωρουμαστε ορθοδοξο χριστιανικο,αυτο που με ενοχλει ειναι ο πλουτος που εχει μαζεψει η εκκλησια τον οποιο αυγατιζουν και κρατανε ενω μπορουνε με αυτα τα χρηματα να λυσουν το προβλημα της φτωχειας σ'ολο τον κοσμο,τι σκ##α ιερεις ειναι αυτοι που τριγυρνανε με λιμουζινες οταν ανθρωποι πεθαινουν απο πεινα και αρρωστιες?
Προσωπικα δεν πηγαινω εκκλησια κι οταν τυχαινει να παω ουτε 20λεπτα δεν αφηνω γιατι τα τσεπωνουν οι παπαδες.

Θα ηθελα να παραμεινουν οι ναοι ως μερος προσευχης -καποιοι τον χρειαζονται-αλλα να ειναι λιτοι και οι παπαδες να κανουν δωρεαν γαμους κτλ,οχι να τους φακελωνεις για να το κανουν σωστα,αν ειναι δυνατον.
Αφηστε τα χρυσοποικιλτα υφασματα με τα οποια ντυνονται,σαν παγωνια,σαν αρχοντες,που ειναι η ταπεινοτητα που διδασκει η θρησκεια?

Με λιγα λογια θεωρω πως θρησκεια και εκκλησια δεν εχουν καμια σχεση,το δευτερο ειναι επιχειρηση.

Οσο για τις εικονες ουτε κι εγω πολυτρελλαινομαι,μου κανει ειδωλολατρικο να προσευχεσαι σε εικονα,αμα θες να το κανεις καντο οπουδηποτε.
Ο σταυρος ειναι το συμβολο της θρησκειας κι οχι προσωπο οποτε δεν με ενοχλει καθολου.

Πιστευω οτι ειναι θεμα σεβασμου του ατομου η υπαρξη λατρευτικων τοπων.Οπως ειπε ομως κι η Αλικη,πρεπει ολα τα ατομα να τα σεβομαστε,οποτε θα μου αρεσε να μπορει ο καθενας να εκφραζεται στο δικο του χωρο και να μη φοβοταν μην κατακριθουν/φανε ξυλο/στιγματιστουν.Εξαλλου δεν τιθεται θεμα υπαρξης ή μη λατρευτικων τοπων,αλλα υπαρξης θρησκευτικων συμβολων σε δημοσιους χωρους.

Eλενα δεν ξερω κατα ποσο τηρειται,αλλα επιμενω οτι ο χωρος λατρειας ειναι απαραιτητος για καποιες θρησκειες και δεν τους καλυπτει ο ησυχος χωρος που λες,ειτε μας αρεσει ειτε οχι.Ειναι αναποσπαστο κομματι της πιστης τους,οπως και να το κανουμε,και ειναι δικο τους θεμα αν το τηρουν ή οχι.
Αλικη κι εμενα δε μου αρεσει καθολου να πληρωνω δημοσιους υπαλληλους που δεν με εξυπηρετουν σε τιποτα ως πολιτη,και μαλιστα ενισταμαι ακομα περισσοτερο οταν βαζουν και "ταριφα" στις τελετες.Κατα τη γνωμη μου θα επρεπε οπως λες να τους συντηρει το ποιμνιο τους,ή να μην πληρωνονται μιας και εκτελουν απλα τα θρησκευτικα τους καθηκοντα.
οχι δεν θεωρώ οτι είναι δικό τους θέμα Δωρα εφόσων μιλάμε για πολυπολιτισμική θα πρέπει να υπόκεινται κ αυτή σε κρητικές μια κ διεκδικούν να γίνουν μέλη τις κοινωνίας κ με τον ίδιο τρόπο που θα κάνω κρητική στον παπα θα κανω κ στον μουφτή. δεν μπορει να είναι στο απυρόβλητο κανένας μια κ διεκδηκεί να γίνει κομματι μιας κοινωνίας

Εμενα πάλι με ενοχλουν όλες γιατί στη μία η γυνή πρεπει να φοβειτε τον άντρα στην αλλη να φοράει μπουργκα στην τρίτη λογίζεται σαν αντικείμενο κ πάει λέγοντας πέρα όμως από αυτό θεωρώ οτι οι θρησκείες εγκλωβίζουν τους ανθρώπους σε ένα ψεμμα που δεν δικαιολογείται στην εποχή που ζούμε να πιστεύουμε σε παραμύθια κ μάλιστα τόσο αφελή. Για μένα το ζήτημα είναι να πάψουν να υπάρχουν εκκλησίες οχι να προσθέσουμε κ άλλες οποιασδήποτε θρησκείας αφού όλες για μενα εξυπηρετούν στην τελική τον ίδιο σκοπό αυτόν δλδ που είχε πει κάποτε ο Μαρξ οτι είναι το όπιο του λαού (μια κ τότε δεν υπήρχε ποδόσφαιρο:))

Αυτο ειναι συγχρονη λαθος ερμηνεια,εννοει να σεβεται τον ανδρα κι οχι να τον φοβαται.;)

Αυτο ειναι συγχρονη λαθος ερμηνεια,εννοει να σεβεται τον ανδρα κι οχι να τον φοβαται.;)
Μπορεί να είναι οπως το λες αλλα γιατί αναρωτιέμαι αυτό το λαθος δεν εχει προς την αντίθετη φορα δλδ ο άντρας να σέβεται τη γυνή ή κ αμφίδρομα που είναι κ το πιο σωστο κ η γυνή αλλά κ ο ανδρας:hmm:

Βασικα αυτο που με χαλαει ειναι οτι ολα γινονται για το χρημα.
Δεν με ενοχλουν οι σταυροι στο σχολειο,σαν κρατος θεωρουμαστε ορθοδοξο χριστιανικο,αυτο που με ενοχλει ειναι ο πλουτος που εχει μαζεψει η εκκλησια τον οποιο αυγατιζουν και κρατανε ενω μπορουνε με αυτα τα χρηματα να λυσουν το προβλημα της φτωχειας σ'ολο τον κοσμο,τι σκ##α ιερεις ειναι αυτοι που τριγυρνανε με λιμουζινες οταν ανθρωποι πεθαινουν απο πεινα και αρρωστιες?
Προσωπικα δεν πηγαινω εκκλησια κι οταν τυχαινει να παω ουτε 20λεπτα δεν αφηνω γιατι τα τσεπωνουν οι παπαδες.

Θα ηθελα να παραμεινουν οι ναοι ως μερος προσευχης -καποιοι τον χρειαζονται-αλλα να ειναι λιτοι και οι παπαδες να κανουν δωρεαν γαμους κτλ,οχι να τους φακελωνεις για να το κανουν σωστα,αν ειναι δυνατον.
Αφηστε τα χρυσοποικιλτα υφασματα με τα οποια ντυνονται,σαν παγωνια,σαν αρχοντες,που ειναι η ταπεινοτητα που διδασκει η θρησκεια?

Με λιγα λογια θεωρω πως θρησκεια και εκκλησια δεν εχουν καμια σχεση,το δευτερο ειναι επιχειρηση.

Οσο για τις εικονες ουτε κι εγω πολυτρελλαινομαι,μου κανει ειδωλολατρικο να προσευχεσαι σε εικονα,αμα θες να το κανεις καντο οπουδηποτε.
Ο σταυρος ειναι το συμβολο της θρησκειας κι οχι προσωπο οποτε δεν με ενοχλει καθολου.
Εμενα με ενοχλει που επειδη ειμαι ελληνιδα ταυτοχρονα "βαφτιζομαι" χριστιανη ορθοδοξη.Δεν ειναι πλεον ενα απο τα χαρακτηριστικα του εθνους μας,καλως ή κακως,και δεν ειναι μερος της κουλτουρας που μας προσδιοριζει ως λαο.Οποτε το συμβολο της εκαστοτε θρησκειας ειναι σεβαστο,αλλα στους χωρους οπου μαζευονται οι χριστιανοι και το λατρευουν,δεν καταλαβαινω τι σκοπο εξυπηρετει να βρισκεται π.χ. στην εφορια ή στο σχολειο.Αφηστε που πιστευω οτι με τοσο "μπουχτισμα" που παθαινει καποιος που βλεπει παντου εικονες και σταυρους απο μικρος,φτανει να τα απομυθοποιει ολα απο καποια ηλικια και μετα.

εσυ εισαι αναρχικιά κ κομμουνίστρια δε πιάνει:Pπολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει αλλά από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος έχει όφελος από μια κατάσταση όσο κ να χτυπιόμαστε τίποτα δε θα αλλάξει

οχι δεν θεωρώ οτι είναι δικό τους θέμα Δωρα εφόσων μιλάμε για πολυπολιτισμική θα πρέπει να υπόκεινται κ αυτή σε κρητικές μια κ διεκδικούν να γίνουν μέλη τις κοινωνίας κ με τον ίδιο τρόπο που θα κάνω κρητική στον παπα θα κανω κ στον μουφτή. δεν μπορει να είναι στο απυρόβλητο κανένας μια κ διεκδηκεί να γίνει κομματι μιας κοινωνίας
Εγω νομιζω οτι το πως πιστευει ή αν πιστευει καποιος ειναι προσωπικο θεμα.Απο τη στιγμη που το "πακετο" της θρησκειας του συμπεριλαβανει τοπο λατρειας,και δεν ειναι ενας ορος που προσβαλλει ανθρωπινα δικαιωματα,θεωρω δικαιο να τον εχει.Απο εκει και περα,δε νομιζω οτι ειναι σωστο να βγαινει με τις εκδηλωσεις της πιστης του εκτος του τοπου λατρειας του ή καποιων σχετικων προσωπικων οριων και να τις επεκτεινει σε ολο το υπολοιπο συνολο.

σαν κρατος θεωρουμαστε ορθοδοξο χριστιανικο
Η λέξη-κλειδί είναι το "θεωρούμαστε". Όπως είπε κι η Δώρα, η θρησκεία δεν αποτελεί πια εθνικό χαρακτηριστικό (ευτυχώς, κατά τη γνώμη μου). Το θέμα είναι να γίνει κάποτε και η τυπική ρύθμιση του ζητήματος, ώστε να φύγουν οι θρησκευτικές αναφορές από το Σύνταγμα. Δεν μπορεί ένα κράτος του 21ου αιώνα να λειτουργεί με βάση τα δεδομένα του 19ου.

Εμενα με ενοχλει που επειδη ειμαι ελληνιδα ταυτοχρονα "βαφτιζομαι" χριστιανη ορθοδοξη.Δεν ειναι πλεον ενα απο τα χαρακτηριστικα του εθνους μας,καλως ή κακως,και δεν ειναι μερος της κουλτουρας που μας προσδιοριζει ως λαο.Οποτε το συμβολο της εκαστοτε θρησκειας ειναι σεβαστο,αλλα στους χωρους οπου μαζευονται οι χριστιανοι και το λατρευουν,δεν καταλαβαινω τι σκοπο εξυπηρετει να βρισκεται π.χ. στην εφορια ή στο σχολειο.Αφηστε που πιστευω οτι με τοσο "μπουχτισμα" που παθαινει καποιος που βλεπει παντου εικονες και σταυρους απο μικρος,φτανει να τα απομυθοποιει ολα απο καποια ηλικια και μετα.

Αυτο ουτε κι εμενα μ'αρεσει,θεωρω οτι πρεπει καποιος να μεγαλωσει,να ψαχτει και να αποφασισει μονος αν τον εκφραζει καποια θρησκεια.Τα εψαξα αρκετα στην εφηβεια μου τα περι θρησκειων και τελικα παλι στον χριστιανισμο παλι κατεληξα-προσωπικη επιλογη-αν κατεληγα πχ ομως στον ινδουισμο δεν θα σημαινε οτι θα με προσεβαλε ο σταυρος στο σχολειο,απο την στιγμη που το μεγαλυτερο ποσοστο των ελληνων ειναι χριστιανοι και αισθανονται καλα με τον σταυρο στον χωρο εργασιας τους(σχολειο,δημ.υπηρεσια).
Απο την στιγμη που ενα κρατος ειναι συνδεδεμενο με μια θρησκεια οι υπολοιποι απλα οφειλουν να το σεβαστουν οπως αντιστροφα οι θρηκευομενοι πρεπει να σεβονται τους αλλοθρησκους και τους αθρησκους,πχ να μην υποβαλλονται τα αθρησκα παιδια να κανουν προσευχη στο σχολεια.

Η θρησκεία μας Νονικα ήταν το 12θεο αυτή ήταν η Ελληνική θρησκεία.
Τώρα εγώ γενικά είμαι ενάντια σε όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες γιατί από τοτε που εμφανιστηκαν εχουν σπειρη τη μισαλωδοξία τους πολέμους κ τις σφαγες στο ονομα κάποιου ανυπάρκτου θεού κ για να γεμίζουν οι τσέπες των εκλεκτών του που αυτοπροσδιορίζονται ως εκπρόσωποί του επι της γης κ επειδή μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα καλό θα ήταν να δούμε την πορεία ολων αυτων των θρησκειών κ τι προσφαιραν στις ανθρώπινες κοινωνιες περα από το να αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη κ στις επιστήμες να απομυζούν τον κόσμο κ να δημιουργουν αόρατους εχθρους κ μια δαμόκλειο σπάθη κρεμασμένη μόνιμα πάνω από τα κεφάλια τους για "αμαρτίες" που βολευαν κάποιους να είναι αμαρτίες.

Αυτο ουτε κι εμενα μ'αρεσει,θεωρω οτι πρεπει καποιος να μεγαλωσει,να ψαχτει και να αποφασισει μονος αν τον εκφραζει καποια θρησκεια.Τα εψαξα αρκετα στην εφηβεια μου τα περι θρησκειων και τελικα παλι στον χριστιανισμο παλι κατεληξα-προσωπικη επιλογη-αν κατεληγα πχ ομως στον ινδουισμο δεν θα σημαινε οτι θα με προσεβαλε ο σταυρος στο σχολειο,απο την στιγμη που το μεγαλυτερο ποσοστο των ελληνων ειναι χριστιανοι και αισθανονται καλα με τον σταυρο στον χωρο εργασιας τους(σχολειο,δημ.υπηρεσια).
Απο την στιγμη που ενα κρατος ειναι συνδεδεμενο με μια θρησκεια οι υπολοιποι απλα οφειλουν να το σεβαστουν οπως αντιστροφα οι θρηκευομενοι πρεπει να σεβονται τους αλλοθρησκους και τους αθρησκους,πχ να μην υποβαλλονται τα αθρησκα παιδια να κανουν προσευχη στο σχολεια.
Νονικα,το θρησκευμα ειναι προσωπικη επιλογη και εκφρααση.Με το ιδιο σκεπτικο,το μεγαλυτερο ποσοστο των Ελληνων ειναι Ολυμπιακος,και ψηφιζει καποιο συγκεκριμενο κομμα,να βαλουμε στους δημοσιους μας χωρους και τον νεανια με το στεφανι ή τη σημαια του κομματος;

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back