Να αποκαθηλωθούν οι εικόνες;

Να αποκαθηλωθούν οι εικόνες;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 15)
  • Ναι,ως έκφραση σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ψήφοι: 9 60,0%
  • Όχι,ενισχύουν την πίστη μου.

Ψήφοι: 1 6,7%
  • Όχι,δεν ενοχλούν και κανέναν,ας υπάρχουν.

Ψήφοι: 2 13,3%
  • Δε με αφορά το ζήτημα.

Ψήφοι: 3 20,0%

• Total voters
    15
τι προσφαιραν στις ανθρώπινες κοινωνιες περα από το να αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη κ στις επιστήμες να απομυζούν τον κόσμο κ να δημιουργουν αόρατους εχθρους κ μια δαμόκλειο σπάθη κρεμασμένη μόνιμα πάνω από τα κεφάλια τους για "αμαρτίες" που βολευαν κάποιους να είναι αμαρτίες.
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Καταλαβαίνω όμως την ψυχολογική ανάγκη που έχουν κάποιοι άνθρωποι να προσκολλώνται σε ένα οργανωμένο σύστημα αξιών όπως είναι οι θρησκείες και αναγνωρίζω το δικαίωμά τους να το κάνουν. Χωρίς όμως να επιβάλλουν τίποτα στους υπόλοιπους και χωρίς οι επιλογές τους να επεκτείνονται πέρα από τα όρια της προσωπικής τους ζωής.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

προσωπικά εγώ πιστεύω ότι οχι μονο πρέπει να μην υπάρχουν εικόνες αλλά πρέπει να κλείσουν κ οι εκκλησίες τα τζάμια κ κάθε μορφής ναός γιατί ούτε κ αυτά καταλαβαίνω τι εξυπηρετούν εκτός από το να περνάει καλα μια προνομιούχα κάστα ανθρώπων.

Αυτό θα ήταν ιδανικό από πολλές απόψεις, αλλά μάλλον είναι άλλη συζήτηση.;) Θα συμφωνήσω με τις υπόλοιπες, ας έχουν όσες εκκλησίες θέλουν, αρκεί να μην βάζουν μεγάφωνα και να μην τους πληρώνω.

Όσον αφορά την κατάργηση των εικόνων στους δημόσιους χώρους ψήφισα υπέρ, αν και για μένα αυτό είναι εντελώς δευτερεύον θέμα. Προέχουν άλλα πράγματα, όπως η κατάργηση της προσευχής, του εκκλησιασμού, του αγιασμού (που δεν αφορά μόνο τα σχολεία) και του θρησκευτικού όρκου, ώστε να γίνουμε πραγματικά κοσμικό κράτος.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

εσυ εισαι αναρχικιά κ κομμουνίστρια δε πιάνει:Pπολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει αλλά από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος έχει όφελος από μια κατάσταση όσο κ να χτυπιόμαστε τίποτα δε θα αλλάξει
τιποτα από τα δύο δεν είμαι βεβαια εχω περασει από τον χωρο της αριστεράς αλλα δεν νομιζω ότι παίζει ρόλο το τι είσαι πολιτικά με το αν πιστεύεις στη κοκκινοσκουφιτσα κ τον κακο λυκο. :P
Εγω νομιζω οτι το πως πιστευει ή αν πιστευει καποιος ειναι προσωπικο θεμα.Απο τη στιγμη που το "πακετο" της θρησκειας του συμπεριλαβανει τοπο λατρειας,και δεν ειναι ενας ορος που προσβαλλει ανθρωπινα δικαιωματα,θεωρω δικαιο να τον εχει.Απο εκει και περα,δε νομιζω οτι ειναι σωστο να βγαινει με τις εκδηλωσεις της πιστης του εκτος του τοπου λατρειας του ή καποιων σχετικων προσωπικων οριων και να τις επεκτεινει σε ολο το υπολοιπο συνολο.
ακριβως Δωρα κ επειδή ειναι προσωπικό του θέμα ας το κρατήσει προσωπικό είναι πιο έντιμο νομίζω. Από το να βλέπουμε σε καθε δυο βήματα ενα εκκλησιακι μια εκκλησουλα ενα εκκλησουλάκι ενα μιναράκι μια βουδιστική μονη κοκ καλύτερα θα ήταν με όλα αυτά τα χαμένα χρήματα να έχτιζαν κανένα σχολείο κανενα νοσοκομείο που ειναι όντως κάτι που βοηθά τους ανθρώπους κ τα δικαιώματα κ την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους οι εκκλησίες σε τι βοηθούν κ μάλιστα τόσες πολλές. Δηλαδή όλα αυτα τα μαγαζια ειναι πήχτρα στον κοσμο που πάει κ προσεύχεται ;;;

Η θρησκεία μας Νονικα ήταν το 12θεο αυτή ήταν η Ελληνική θρησκεία.
Τώρα εγώ γενικά είμαι ενάντια σε όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες γιατί από τοτε που εμφανιστηκαν εχουν σπειρη τη μισαλωδοξία τους πολέμους κ τις σφαγες στο ονομα κάποιου ανυπάρκτου θεού κ για να γεμίζουν οι τσέπες των εκλεκτών του που αυτοπροσδιορίζονται ως εκπρόσωποί του επι της γης κ επειδή μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα καλό θα ήταν να δούμε την πορεία ολων αυτων των θρησκειών κ τι προσφαιραν στις ανθρώπινες κοινωνιες περα από το να αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη κ στις επιστήμες να απομυζούν τον κόσμο κ να δημιουργουν αόρατους εχθρους κ μια δαμόκλειο σπάθη κρεμασμένη μόνιμα πάνω από τα κεφάλια τους για "αμαρτίες" που βολευαν κάποιους να είναι αμαρτίες.

Αυτο το εκαναν οι ανθρωποι οχι οι θρησκειες,ειναι επιλογη των ανθρωπων να χρησιμοποιησουν οπως γουσταρουν την θρησκεια και να κανουν τρομερα πραγματα στο ονομα της.
Το αν ειναι ανυπαρκτος ο Θεος ειναι προσωπικη σου αποψη.;)
Και μιλας για την εκκλησια παλι,ενω εγω μιλαω για την θρησκεια,καμια θρησκεια δεν διδασκει την ανισοτητα και την αδικια,αυτα ειναι επιλογες των ανθρωπων.Οσο για το θεμα των αμαρτιων αυτα ειναι τυπικοι κανονες που εβαλαν καποιοι χροοοοοοοονι απριν για να θεσουν καποια ορια στην κοινωνια τους,ουτε κι εγω πιστευω σ'αυτο.:P

Από το να βλέπουμε σε καθε δυο βήματα ενα εκκλησιακι μια εκκλησουλα ενα εκκλησουλάκι ενα μιναράκι μια βουδιστική μονη κοκ καλύτερα θα ήταν με όλα αυτά τα χαμένα χρήματα να έχτιζαν κανένα σχολείο κανενα νοσοκομείο που ειναι όντως κάτι που βοηθά τους ανθρώπους κ τα δικαιώματα κ την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους οι εκκλησίες σε τι βοηθούν κ μάλιστα τόσες πολλές. Δηλαδή όλα αυτα τα μαγαζια ειναι πήχτρα στον κοσμο που πάει κ προσεύχεται ;;;

Σ'αυτο συμφωνω απολυτα,λιγοτεροι ναοι και λιτοι,ας χρησιμοποιησουν τα χρηματα σε κατι πιο ουσιαστικο.:)

Αυτο ειναι συγχρονη λαθος ερμηνεια,εννοει να σεβεται τον ανδρα κι οχι να τον φοβαται.;)

Όχι παιδιά, αυτό είναι μούφα, το "φοβάμαι" σήμαινε πάντα "φοβάμαι", ποτέ δεν είχε άλλη έννοια, όπως μπορούμε να δούμε και σε οποιοδήποτε λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής. Αν ενδιαφέρεστε, θα βρω και το σχετικό λινκ.

αν κατεληγα πχ ομως στον ινδουισμο δεν θα σημαινε οτι θα με προσεβαλε ο σταυρος στο σχολειο,απο την στιγμη που το μεγαλυτερο ποσοστο των ελληνων ειναι χριστιανοι και αισθανονται καλα με τον σταυρο στον χωρο εργασιας τους(σχολειο,δημ.υπηρεσια).

Αυτό ακριβώς είναι και το επιχείρημα των χριστιανών. Ζητούν σεβασμό, αρκεί να είναι μονομερής και να αποδίδεται μόνο σ' αυτούς. Αυτό που μας λένε εμμέσως είναι ότι τα δικαιώματα των πλειοψηφιών παίρνουν προτεραιότητα σε σχέση μ' αυτά των μειοψηφιών. Όμως εκτός του ότι αυτό είναι ανόητο (γιατί οι πλειοψηφίες αλλάζουν), οι πραγματικές δημοκρατίες οφείλουν να προστατεύουν τα δικαιώματα όλων.

Αυτο το εκαναν οι ανθρωποι οχι οι θρησκειες,ειναι επιλογη των ανθρωπων να χρησιμοποιησουν οπως γουσταρουν την θρησκεια και να κανουν τρομερα πραγματα στο ονομα της.

Μα οι ίδιες οι -μονοθεϊστικές κυρίως- θρησκείες διδάσκουν τη μισαλλοδοξία, αφού θεωρούν ότι αυτές κατέχουν το σύνολο της αλήθειας και όλα τα υπόλοιπα είναι ψέμα. Αυτό είναι εντονότερο στις θρησκείες που έχουν ένα ιερό βιβλίο. Π.χ. η ίδια η αγία γραφή λέει ότι η μοιχεία πρέπει να τιμωρείται με τη θανατική ποινή, ότι αν ο γιος σου αλλαξοπιστήσει πρέπει να τον σκοτώσεις κ.λπ. Και μη μου πείτε ότι αυτά εκφράζουν την ηθική μιας άλλης εποχής, γιατί, σύμφωνα με το δόγμα, αν η αγία γραφή είναι θεόπνευστη, απευθείας υπαγόρευση απ' το άγιο πνεύμα, τότε είναι κι αυτά θεόπνευστα. Δεν μπορεί κάποια χωρία να είναι περισσότερο θεόπνευστα από άλλα.;)

Όπως είπε κάποιος, οι καλοί κάνουν το καλό και οι κακοί το κακό, αλλά για να κάνει ένας καλός άνθρωπος το κακό, χρειάζεται η θρησκεία.

Αυτό ακριβώς είναι και το επιχείρημα των χριστιανών. Ζητούν σεβασμό, αρκεί να είναι μονομερής και να αποδίδεται μόνο σ' αυτούς. Αυτό που μας λένε εμμέσως είναι ότι τα δικαιώματα των πλειοψηφιών παίρνουν προτεραιότητα σε σχέση μ' αυτά των μειοψηφιών. Όμως εκτός του ότι αυτό είναι ανόητο (γιατί οι πλειοψηφίες αλλάζουν), οι πραγματικές δημοκρατίες οφείλουν να προστατεύουν τα δικαιώματα όλων.
+1
Ίσα ίσα, που τα δικαιώματα των μειοψηφιών έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη για θεσμική προστασία.
Όπως είπε κάποιος, οι καλοί κάνουν το καλό και οι κακοί το κακό, αλλά για να κάνει ένας καλός άνθρωπος το κακό, χρειάζεται η θρησκεία.
Πάρα πολύ εύστοχο αυτό!!

Όχι παιδιά, αυτό είναι μούφα, το "φοβάμαι" σήμαινε πάντα "φοβάμαι", ποτέ δεν είχε άλλη έννοια, όπως μπορούμε να δούμε και σε οποιοδήποτε λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής. Αν ενδιαφέρεστε, θα βρω και το σχετικό λινκ.

Μα οι ίδιες οι -μονοθεϊστικές κυρίως- θρησκείες διδάσκουν τη μισαλλοδοξία, αφού θεωρούν ότι αυτές κατέχουν το σύνολο της αλήθειας και όλα τα υπόλοιπα είναι ψέμα. Αυτό είναι εντονότερο στις θρησκείες που έχουν ένα ιερό βιβλίο. Π.χ. η ίδια η αγία γραφή λέει ότι η μοιχεία πρέπει να τιμωρείται με τη θανατική ποινή, ότι αν ο γιος σου αλλαξοπιστήσει πρέπει να τον σκοτώσεις κ.λπ. Και μη μου πείτε ότι αυτά εκφράζουν την ηθική μιας άλλης εποχής, γιατί, σύμφωνα με το δόγμα, αν η αγία γραφή είναι θεόπνευστη, απευθείας υπαγόρευση απ' το άγιο πνεύμα, τότε είναι κι αυτά θεόπνευστα. Δεν μπορεί κάποια χωρία να είναι περισσότερο θεόπνευστα από άλλα.;)

Σοβαρα λεει κατι τετοιο η Αγια Γραφη;:eek::eek::eek:Δεν το ηξερα...

Νονικα,το θρησκευμα ειναι προσωπικη επιλογη και εκφρααση.Με το ιδιο σκεπτικο,το μεγαλυτερο ποσοστο των Ελληνων ειναι Ολυμπιακος,και ψηφιζει καποιο συγκεκριμενο κομμα,να βαλουμε στους δημοσιους μας χωρους και τον νεανια με το στεφανι ή τη σημαια του κομματος;
Ναι ναι ναι:D:clapup::clapup::clapup:

Να ρωτησω κατι ασχετο?Πως βαζεις δημοσκοπιση σε ενα θεμα?Μπορει να βαλει ο καθενας?

συμφωνω απολυτα με την Δωρα και την Αλικη.....σε αυτο που λεει η ελενα για τους Ναους...παρολο που δεν πηγαινω εκκλησια και ειμαι αθρησκη(διαφορετικο απο το αθεη..)πιστευω οτι δεν ειναι σωστο να κλεισουν πρωτον γιατι ακομα και ΕΝΑΣ να πηγαινει εκκλησια για τους "σωστους λογους" δεν εχουμε δικαιωμα να του στερησουμε αυτη τη χαρα και δευτερον γιατι μου θυμιζει διωγμο...που ουτε αυτο μου αρεσει...:)

Ως άθεη δεν με απασχολεί το θέμα.Σέβομαι όμως τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων, δικαίωμα του καθένα να πιστεύει σε ότι θέλει, αρκεί η πίστη του αυτή να σέβεται την διαφορετικότητα των άλλων συνανθρώπων του.:hmm:
Τώρα για την ύπαρξη εικόνων και άλλων λατρευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους, γνώμη μου είναι ότι τώρα πια η ελληνική κοινωνία είναι πολυθρησευτική και πολυπολιτισμική.Οπότε οι δημόσιοι χώροι θα έπρεπε να παραμείνουν ουδέτεροι σεβόμενοι και τους συνανθρώπους μας που δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί.:hmm:
Και με αυτήν την λογική πιστεύω προσωπικά, ότι το μάθημα θρησκευτικών θα έπρεπε να μην διδάσκεται στα σχολεία στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά εξωσχολικά δίπλα σε ναούς και άλλους λατρευτικούς χώρους.Όπως επίσης θα έπρεπε να καταργηθεί και η πρωινή προσευχή στα σχολεία.:hmm:

το ωραιο ειναι οτι κανετε μια συζητηση θρησκευτικου περιεχομενου,και ενω καποιοι ειτε ειστε αθρησκοι ειτε αθεοι...χρησιμοποιειτε το ρημα...πιστευω ;)

προσωπικα πιστευω στο θεο και στο χριστο,ειμαι χ.ο χωρις να ειμαι θρησοληπτη κτλ...εχω ψαχτει με τις θρησκιες και εχω διαβασει πολυ...
η ουσια ειναι οτι η ιστορικοτητα του χριστου δεν αμφισβητειται απο κανενα...ο χριστος ηταν υπαρκτο προσωπο...αμφισβητειται το ποιος...ηταν!

τωρα ως προς τη χρησιμοτητα της εικονας στα σχολεια???ουδε μια...οντως δεν εχει νοημα...
αλλα καποιος ειπε οτι επειδη στην ελλαδα μενουν αλλοθρησκοι αυτος ειναι ενας λογος ακομη που πρεπει να βγουν οι εικονες...(καπως ετσι)
πραγματικα ακυρη αποψη κατ εμε...
δεν ειναι λογος αυτος για να φυγουν οι εικονες...αν δεν θελουν να μην τις κοιτανε...η οσοι ειναι απο αλλη χωρα..ας γυρισουν πισω στη δικια τους και ας προσευχηθουν εκει...

--επισης ηθελα να πω οτι οντως οι εικονες δεν θα επρεπε να υπαρχουν για εναν ακομη λογο...
και ο θεος ο ιδιος ειπε οτι δεν πρεπει να προσευχονται οι ανθρωποι σε αγιους...οτι θες το ζητας απο τον ιδιο...
αλλιως γυρνας σε ειδωλολατρεια -εικονολατρεια και παει λεγοντας...

αυτα προς το παρον!!!;)

το ωραιο ειναι οτι κανετε μια συζητηση θρησκευτικου περιεχομενου,και ενω καποιοι ειτε ειστε αθρησκοι ειτε αθεοι...χρησιμοποιειτε το ρημα...πιστευω ;)

Δεν είμαι φιλόλογος ούτε έχω ειδικές γνώσεις γλωσσολογίας αλλά νομίζω ότι το ρήμα πιστεύω δεν είναι ταυτόσημο με την έννοια της θρησκείας.:hmm:
Εγώ πιστεύω στα ιδεώδη του Διαφωτισμού και δεν νομίζω ότι εμπεριέχεται σε αυτά καμιά έννοια θρησκείας.:hmm:

δεν ειναι λογος αυτος για να φυγουν οι εικονες...αν δεν θελουν να μην τις κοιτανε...η οσοι ειναι απο αλλη χωρα..ας γυρισουν πισω στη δικια τους και ας προσευχηθουν εκει...

Τι να σχολιάσω....:(:(:(

Δεν ειρωνευομαι και δεν χλευάζω κανεναν που επιλέγει να πιστευει φανατικά. Ειναι έξω απο εμένα, πολύ εξω για την ακρίβεια, αλλα είναι επιλογή του καθενός. Επειδή όμως έχω γνωρίσει ανθρώπους που ήταν έως και επιθετικοί με όσους είχαν διαφορετική αποψη, έχω καταλήξει στο ότι αυτή την στενομυαλιά την δημιουργεί η εκκλησία και κατ'επέκταση αυτο που όλοι αυτοι θεωρουν πίστη.
Η θρησκεια υπήρξε πάντα, από τότε που φτιάχτηκε, ο καλύτερος τρόπος για να κατευνασουν και να καθοδηγήσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις τους λαούς και κοινώς τις μάζες.
Η γνώμη μου είναι -και το έχω ξαναπει- ότι η θρησκεία είναι το καλύτερο μαρκετινγκ που έχει υπάρξει ποτέ. Δημιουργεί συνειδήσεις, εγκλωβίζει μυαλά και τελικά σκοτώνει κόσμο στον βωμό του χρήματος που φυσικά απολαμβάνουν καποιοι που δεν πιστευουν όχι μόνο σε ενα Θεο πατερα παντοκράτορα αλλά ουτε στο γάλα που τους έδωσε η μάνα τους.
Το να πληρώσω για να μου δωσει την ευχή της μια εκκλησια -που μην σας πω τι την έχω- και να ενωθω με τον άνθρωπο που αγαπάω, να πληρώσω για να δώσει την ευλογία της στο παιδί μου, που αναγκαστικά το βαφτίζω χριστιανό -χωρις αυτο να ξερει τι ειναι ο χριστιανισμος- και τελικά πληρωνω για να θαψουν κιόλας, με εξαγριώνει πλέον.

προσωπικα πιστευω στο θεο και στο χριστο,ειμαι χ.ο χωρις να ειμαι θρησοληπτη κτλ...εχω ψαχτει με τις θρησκιες και εχω διαβασει πολυ...
η ουσια ειναι οτι η ιστορικοτητα του χριστου δεν αμφισβητειται απο κανενα...ο χριστος ηταν υπαρκτο προσωπο...αμφισβητειται το ποιος...ηταν!

τωρα ως προς τη χρησιμοτητα της εικονας στα σχολεια???ουδε μια...οντως δεν εχει νοημα...
αλλα καποιος ειπε οτι επειδη στην ελλαδα μενουν αλλοθρησκοι αυτος ειναι ενας λογος ακομη που πρεπει να βγουν οι εικονες...(καπως ετσι)

--επισης ηθελα να πω οτι οντως οι εικονες δεν θα επρεπε να υπαρχουν για εναν ακομη λογο...
και ο θεος ο ιδιος ειπε οτι δεν πρεπει να προσευχονται οι ανθρωποι σε αγιους...οτι θες το ζητας απο τον ιδιο...
αλλιως γυρνας σε ειδωλολατρεια -εικονολατρεια και παει λεγοντας...

αυτα προς το παρον!!!;)

τι σχεση εχει η λεξη πιστευω ...με τις θρησκειες;;;;;;:confused::confused::confused:...υπαρχουν και αλλα πραγματα που μπορουμε να πιστευουμαι....δηλαδη οποιος ειναι αθρησκος να την καταργησει τη λεξη;;:confused:...αυτη η λεξη ξερεις,υπηρχε και πριν τον χριστιανισμο.....μην τα μπερδευεις...

Δεν ειρωνευομαι και δεν χλευάζω κανεναν που επιλέγει να πιστευει φανατικά. Ειναι έξω απο εμένα, πολύ εξω για την ακρίβεια, αλλα είναι επιλογή του καθενός. Επειδή όμως έχω γνωρίσει ανθρώπους που ήταν έως και επιθετικοί με όσους είχαν διαφορετική αποψη, έχω καταλήξει στο ότι αυτή την στενομυαλιά την δημιουργεί η εκκλησία και κατ'επέκταση αυτο που όλοι αυτοι θεωρουν πίστη.
Η θρησκεια υπήρξε πάντα, από τότε που φτιάχτηκε, ο καλύτερος τρόπος για να κατευνασουν και να καθοδηγήσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις τους λαούς και κοινώς τις μάζες.
Η γνώμη μου είναι -και το έχω ξαναπει- ότι η θρησκεία είναι το καλύτερο μαρκετινγκ που έχει υπάρξει ποτέ. Δημιουργεί συνειδήσεις, εγκλωβίζει μυαλά και τελικά σκοτώνει κόσμο στον βωμό του χρήματος που φυσικά απολαμβάνουν καποιοι που δεν πιστευουν όχι μόνο σε ενα Θεο πατερα παντοκράτορα αλλά ουτε στο γάλα που τους έδωσε η μάνα τους.
Το να πληρώσω για να μου δωσει την ευχή της μια εκκλησια -που μην σας πω τι την έχω- και να ενωθω με τον άνθρωπο που αγαπάω, να πληρώσω για να δώσει την ευλογία της στο παιδί μου, που αναγκαστικά το βαφτίζω χριστιανό -χωρις αυτο να ξερει τι ειναι ο χριστιανισμος- και τελικά πληρωνω για να θαψουν κιόλας, με εξαγριώνει πλέον.

συμφωνω απολυτα.....

τι σχεση εχει η λεξη πιστευω ...με τις θρησκειες;;;;;;:confused::confused::confused:...υπαρχουν και αλλα πραγματα που μπορουμε να πιστευουμαι....δηλαδη οποιος ειναι αθρησκος να την καταργησει τη λεξη;;:confused:...αυτη η λεξη ξερεις,υπηρχε και πριν τον χριστιανισμο.....μην τα μπερδευεις...
ναι βρε μην τρελενεστε...
ειναι ενα ρημα που χρησιμοποιειται κυριως για θρησκυρικα...
υπαρχει το θεωρω,νομιζω....

αυτη την ατακα μας την ειχε πει ο φυσικος...οταν εκανε ερωτηση...και αρχιζαμε με το...πιστευω...
τοτε γυρνουσε και ελεγε.."το πιστευω ειναι ρημα για τα θρησκευτικα"
ειναι μια πολυ καλη ατακα που απλα με βρισκει συμφωνη...:P

!
πιστεύω [pistévo] -εται P5.2 : 1. έχω πεποίθηση, είμαι βέβαιος, σίγουρος για κτ.: Πρέπει να πιστέψεις στη νίκη για να νικήσεις. Πίστευε στην ορθό τητα των ιδεών / των συμπερασμάτων του. Δεν ~ στην αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης. Πιστεύει στις σοσιαλιστικές / νεοφιλελεύθερες ιδέες. 2. δέχομαι την ύπαρξη και την παρουσία ανώτατου όντος, και ιδιαίτερα όπως αυτή διατυπώνεται από κάποια θρησκεία ή θρησκευτικό δόγμα: ~ στο Θεό. Πιστεύει στο Θεό αλλά με δικό του τρόπο. Aυτός δεν πιστεύει, είναι άθεος, άπιστος. (έκφρ.) πίστευε και μη ερεύνα, αυτός που πιστεύει αληθινά, δεν αμφιβάλλει. ΦP σε τι θεό* πιστεύει; 3. έχω εμπιστοσύνη σε κπ. ή σε κτ.: ~ στον εαυτό μου / στις ικανότητές μου / στο ταλέντο μου. 4α. δίνω πίστη σε κπ. ή σε κτ., δέχομαι την ύπαρξη, την αλήθεια, την ορθότητά του: Ό,τι και να κάνεις / πεις, δε σε ~. Mην πιστεύεις σε διαδόσεις. Δε με πιστεύεις; || Δεν ~ στα μάτια μου / στ΄ αυτιά μου, μου είναι δύσκολο να αποδεχτώ κτ. που συνέβη. (έκφρ.) να το δω και να μην το πιστέψω, για κτ. που το θεωρούμε πολύ δύσκολο, απίθανο να συμβεί. β. δέχομαι κτ. ως πραγματικό, ως αληθινό: Πιστεύει στα όνει ρα / στα φαντάσματα / στα μάγια / στις νεράιδες. (έκφρ.) πιστεύει (ακό μη) στα θαύματα*. 5. κρίνω, νομίζω, θεωρώ: Eίναι, ~, η καλύτερη λύση. ~ ότι κάνεις λάθος. Δεν ~ να σου άρεσε το έργο. ~ ότι έμειναν ευχαριστημένοι. || Tον ~ ικανό να φτάσει ακόμα και στο έγκλημα. || (παθ. στο γ' πρόσ.) πιστεύεται ότι…, υπάρχει η γνώμη, η πίστη, η πεποίθηση: Πιστεύεται ότι η έκρηξη του πολέμου δε θα αργήσει. 6. (ως ουσ.) α. το Πιστεύω, το Σύμβολο της Πίστεως. β. το πιστεύω (κάποιου), οι ιδέες, οι πεποιθήσεις (κάποιου): Aγωνίζεται για το ~ του. Tο θεατρικό και κοινωνικό ~ του Mπρεχτ.
Απο το εννοιολογικό λεξικό του Τριανταφυλλίδη

Κατερινα με το ιδιο σκεπτικο δε θα επρεπε να ψηφιζουμε για να εκφραστουμε πολιτικα,αλλα αν π.χ. ημασταν σοσιαλιστες να μας εδιναν μια κλωτσια και να μας εστελναν σε αλλη χωρα οταν ειχαμε συντηρητικη κυβερνηση και τουμπαλιν.Το οτι καποιος ειναι Ελληνας δεν ειναι ταυτοσημο με το οτι ειναι χριστιανος ορθοδοξος.Και με την ιδια λογικη θα μπορουσαν να σου πουν οι δωδεκαθεϊστες οτι η θρησκεια στην οποια πιστευε για τους περισσοτερους αιωνες ο πληθυσμος της χωρας μας ηταν η δικη τους,οποτε αν θες να εισαι χριστιανη ορθοδοξη να πας στη Ρωσια!Τετοια θα λεμε τωρα;

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back