Ξαφνική έντονη επιθετικότητα, SOS!

γιατί όταν το ανέφερα στην γιατρό που είχα τον τελευταίο καιρό, δε μου είπε και με μεγάλη βεβαιότητα οτι μπορεί να παίζει ρόλο η στείρωση.
Νομιζω οτι πολύ σωστά δεν το απάντησε με βεβαιότητα γιατί μπορεί να φταίει κάτι άλλο ή και κάτι άλλο.
Δηλαδή η γάτα μπορεί να είναι άρωστη ή να πονάει και να μην το δείχνει (συμβαίνει αυτό στις γάτες).
Διάβασα ακόμη ότι η ξαφνική επιθετικότητα μπορεί να αποτελεί συγκαλημένη κατάθλιψη.
Επίσης διάβασε κι εδώ¨https://www.ailouros.gr/Προβλήματα/Αγριάδα/Στουςανθρώπους/tabid/210/Default.aspx

Οσον αφορά το γεγονός ότι είναι αστειρώτη επί δύο χρόνια και δεν ζευγαρώνει, αυτό σαφώς την κάνει νευρική.
Επίσης τα μη στειρωμένα θηλυκά πονάνε και βασανίζονται και συχνά εμφανίζουν πυομήτρα, όταν δεν ζευγαρώνουν.
Γι αυτο κι εγω σε συμβουλεύω να τη στειρώσεις οπωσδήποτε, ανεξάρτητα εάν η επιθετικότητα της συνδέται ή οχι με αυτό

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γεια σας κι απο μένα, έχω ταραχτεί με αυτά που λέτε γιατί θυμάμαι τη δική μου εφιαλτική εμπειρία, με τη διαφορά ότι ο δικός μου μας επιτέθηκε στον ύπνο μας κι ενώ κοιμόταν στα πόδια μας. Άρχισε ξαφνικά να γρυλλίζει στον ύπνο του και καθώς ανασηκωθήκαμε να δούμε τι γίνεται όρμησε στον άντρα μου με απευθείας στόχο το πρόσωπό του, όπου του κατάφερε μια οριακή γρατζουνιά κάτω από το μάτι. Βάζω εγώ το χέρι μου και τον τραβάω και με ξέσκισε σε όλο μου το σώμα και κυρίως στις φλέβες του καρπού, όπου έκανα και ράμματα γιατί έτρεχε το αίμα ποτάμι. Δεν ξέρω πόση ώρα διήρκησε αλλά σε μένα φάνηκε ατέλειωτο και πίστεψα πως θα μας σκότωνε και τους δύο. Τελικά καταφέραμε να τον κλείσουμε στο ένα δωμάτιο μέχρι το πρωί που τον κατεβάσμα στον κήπο της πολυκατοικίας. Περιττό να σας πω πως έδιωξε όλους τους αρσενικούς γάτους από τη γειτονιά και για μεγάλο διάστημα έμεινε εκεί, όπου τον ταίζαμε και τον ποτίζαμε και μια φορά τον πήγαμε και στον κτηνίατρο γιατί είχε χτυπήσει από άλλο γάτο και τον περιθάλψαμε στο σπίτι. Από τότε φοβάμαι να πάρω άλλο γατί παρόλο που τα λατρεύουμε. Οι κτηνίατροι φοβόντουσαν να τον πιάσουν κάθε φορά και μου έλεγαν πως δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο γατί.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μπορει να υπαρχουν πολλοι παραγοντες για την επιθετικότητα:

Γενετικοι: δηλαδη μερικες ειναι πιο φοβισμενες απο αλλες,

Κακες εμπειρίες: ο φοβος και η επιθετικοτητα μπορει να ειναι μηχανισμοι επιβίωσης ακομα κι αν ειδε εφιαλτη ενα πρωην κακομεταχειρισμενο γατι.

Ελλειψη βίωσης ενός κρίσημου σταδιου για την κοινωνικοποιηση.Ειδικα αν ειναι γατα που πηρατε απ εξω σε ηλικία μετα τους 3 μηνες.

Δέν την έχετε στειρώσει: εκει με το δικο της υποφερει και σας επιτιθετε το λαθος ειναι καθαρα δικο σας! Η τη στειρωνουμε η την αφηνουμε μια φορα και μετα στειρωνουμε.. γαα αστειρωτη σε σπιτι ειναι με δικο σας κινδυνο γιατι υποφερει!

Αντίδραση σε απουσία: Μερικες επιτιθονται οταν γυρνατε επειδη ενιωσαν αγκαταλειψη η επειδη φερετε επανω σας νεες μυρωδιες και δε σας αναγνωρίζουν.

Χρειαζεται να δειτε γενικα πως φερεται η γατα και να εξετασετε ολα αυτα , εδω στο σαιτ απο οσο ειδα οι αστειρωτες επιτιθενται κυριως.

Η δική μου μού επιτίθεται μόνο όταν δεν τις βάζω το αγαπημένο της φαί και αποκλειστικά και μόνο στα πόδια μου οταν φοράω παπουτσια και φεύγω από την κουζίνα χωρίς να ικανοποιήσω τα αιτήματά της:mad:. Οταν είμαι με παντοφλες ή ξιπολητη δεν επιτιθεται ποτέ. Την πρώτη φορά πανικοβλήθηκα. Τωρα ξέρω οτι "ελεγχει" την επιθετικότητά της και ξέρω πως να την αντιμετωπισω: Με αδιαφορία.
Ούτε τα μαλώματα:down: ούτε οι γλύκες του στιλ "τι έχεις γατούλα μου;" δεν λειτουργούν. Αλλά το να τις γυρίσω την πλάτη και να φύγω την παραλύει και την ηρεμεί.

ειναι πολυ αποτελεσματική η αδιαφορια αλλα μονο σε αυτη τη περιπτωση .Πολλες φορες χρειαζεται απλα στειρωση.

Γεια σου Μαρινα και απο μενα. Καταρχην θα ηθελα να σου δωσω μια φιλικη συμβουλη μην ανησυχεις, καποιος λογος υπαρχει που στο κανει και θα τον ανακαλυψεις μην ανησυχεις. Μου θυμιζεις τον εαυτο μου πριν κατι μηνες οταν πρωτομπηκα στο σαιτ με τι ιδιο προβλημα με σενα. Εχω και γω μια τρελαρα γατα σαν την δικη σου και ενα ειναι σιγουρο: Το οτι ειναι αστειρωτη σιγουρα επιρεαζει. Το ξερω απο πειρα πλεον αυτο γιατι και η δικη μου ειναι αστειρωτη( Ειναι και κακιουλα στο χαρακτηρα αλλα δεν ειναι μονο αυτο)....
Παρατηρω λοιπον, οτι οι διαθεσεις της, (Οι κακες κυριως) αυξανονται σε καποιες στιγμες: Οταν τελειωνει ο οιστρος της, οταν ειναι κοντα στο Φελιξ που εχει αυτος οιστρο(Ο αρσενικος μου γατος).
Εσυ απ οτι καταλαβα δεν εχεις αρσενικο, αλλα ειναι πολυ πιθανο να ποναει απο τους οιστρους που περναει και να τσατιζεται. Ισως παλι ζηλευει. Ισως και να πρεπει να την δει κτηνιατρος. Παντως να μην φοβηθεις, αυτο ειναι απλα καποιο σημα που σου στελνει.
Θα το βρεις...

@catlover
Γεια σου. Δεν κατάλαβα από το μήνυμά σου αν τον έχετε ακόμα το γάτο. Έχω διαβάσει ανάλογες περιπτώσεις σε ξένα φόρουμ, όπου γάτοι επιτίθενταν ξαφνικά με μένος στα αφεντικά τους. Ίσως αυτή η συμπεριφορά να είναι δείγμα σοβαρής ασθένειας. Οι κτηνίατροι τι σας είπαν;
Εδώ πρέπει να διευκρινίσω κάτι: Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ο γάτος σου είναι/ήταν άρρωστος. Τι έγινε τελικά;

Νομίζω πως άρχισε να αγριεύει μετά από ένα περιστατικό όπου είχε έρθει κάποιος φίλος στο σπίτι και άρχισε να του γρυλλίζει για να αστειευτεί και ήταν η πρώτη φορά που τον είδα να γρυλλίζει και μας γρατζούνισε όταν πήγαμε να τον πιάσουμε. Φυσικά φώναξα στον φίλο μας να σταματήσει αλλά αυτός με αγνόησε μέχρι να εξαγριωθεί τελείως ο γάτος και φοβήθηκε. Εννοείται πως δεν ξαναπάτησε σπίτι μας ο συγκεκριμένος μετά από αυτό το σκηνικό. Δεν τον είχα στειρώσει αλλά δεν φαινόταν να έχει οίστρο, ούτε φώναζε ούτε καν μας ψέκαζε τις γωνίες. Τελικά τον άφησα στον κήπο της πολυκατοικίας όπου έμεινε για κανά χρόνο (τον ταίζαμε όλοι στο μεταξύ) και μετά εξαφανίστηκε. Σε αυτό το διάστημα τον πήγα 2 φορές σε κτηνίατρο γιατί την μία είχε κρυώσει και του δώσαμε αντιβίωση και την άλλη επειδή είχε τραυματιστεί από άλλο γάτο. Και οι δύο γιατροί τρόμαξαν μαζί του και μάλιστα την τελευταία φορά μας πήρε μισή ώρα μέχρι να τον ξαναβάλουμε στο κλουβί γιατί είχαμε τρομοκρατηθεί. Τελικά τον πετύχαμε σε έναν άλλο κήπο μετά από μήνες και τον φωνάξαμε αλλά μόνο μας κοίταξε κι έφυγε.

Τελικά τον άφησα στον κήπο της πολυκατοικίας όπου έμεινε για κανά χρόνο (τον ταίζαμε όλοι στο μεταξύ) και μετά εξαφανίστηκε.

:(:(:(:(:(:(

Παιδια δεν μου εχει τύχει ποτέ κάτι τέοιο, ευτυχως!!! Οι γάτες μου επιτίθονταν πάντα για κάποιο λόγο και βασικά με δική μου πρόκληση. Ακόμη και τότε με μέτρο και όχι σε βαθμό να μου κάνουν ζημια....
:hmm: :hmm: :hmm:
Πρέπει να ειναι τρομακτική εμπειρία πάντως!!! Αυτό με τη στείρωση μου ακούγεται λογικό. Νομίζω το γατακι δεν το εχεις πλέον ε;

Κρίμα για το γάτο σου, catlover.:(

Μάλλον δεν θα μάθεις ποτέ πού οφειλόταν η επιθετικότητά του, αλλά πάντως τέτοιες συμπεριφορές είναι μάλλον η εξαίρεση, παρά ο κανόνας.
Μην φοβηθείς να πάρεις άλλη γατούλα, αφού λες ότι τα αγαπάς.:)

Και τώρα που αποφάσισα να πάρω πάλι μια περσική αυτή την φορά γατούλα ασκήθηκε βέτο από τον σύζυγο! Μου είπε πως δεν θέλει πάλι γάτες στο σπίτι γιατί φοβάται μια νέα επίθεση. Του εξήγησα πως τα περσικά είναι πιο ήρεμα, αποδεδειγμένο από τον προηγούμενο γάτο μου που αυτοκτόνησε από το μπαλκόνι, αλλά είναι ανένδοτος. Άραγε αν του το πάω σπίτι θα μας πετάξει και τους δύο έξω??

Είναι λογικό που έχει τρομάξει ο άντρας σου. Προσπάθησε να του εξηγήσεις ότι τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν συνέχεια. Έχεις κάποιο συγκεκριμένο γατάκι υπ' όψη; Ίσως αν πάτε να το δείτε μαζί να τον κερδίσει με τη γλύκα του...;)

Ειλικρινα δεν νομιζω οτι τον χειριστηκατε σωστα.. κραταει κακες εμπειριες..

Τι εννοεις οταν λες αυτοκτονησε απ το μπαλκονι; Πηδηξε κατω;:(

Για οσους νομιζουν οτι οι γατες τουε ειναι παραλογα επιθετικες.. δειτε τι εχει προηγηθει πριν επιτεθει μια γατα εδω

https://www.youtube.com/watch?v=s-UZ6EETp8Y&mode=related&search=

Ηταν το πιο σαδομαζοχιστικο βιντεο που εχω δει ποτε.Αν μας κανανε εμας τετοια ηθελα να'ξερα τι θα καναμε!!Ειναι πολυ κριμα που καποιοι παιρνουν ζωα και τα κακοποιουν για να γελανε.

Μια γατα μπορει να ειναι επιθετικη για πολλους λογους Γιασμιν.
Σημασια εχει να το χειριστεις εξυπνα. Καταρχην μην προσπαθησεις να της αλλαξεις χαρακτηρα. Αυτο δεν γινεται. Απλα αδιαφορησε λιγακι οταν κανει κακιουλες και με αγαπη και υπομονη βελτιωνεται. :)
Εγω συχνα αναρωτιεμαι εαν η Οπρα δεχτηκε βια πριν τη παρω...Μπορει να ειναι και θεμα χαρακτηρα απλα ρε παιδια
Μπορει καποια γατακια να ειναι πιο αγρια.
Ο Φελιξ στο δρομο ηταν χαλια και κακοποιημενος και δεν εχει νευρα.

Μια γατα μπορει να ειναι επιθετικη για πολλους λογους Γιασμιν.
Σημασια εχει να το χειριστεις εξυπνα. Καταρχην μην προσπαθησεις να της αλλαξεις χαρακτηρα. Αυτο δεν γινεται. Απλα αδιαφορησε λιγακι οταν κανει κακιουλες και με αγαπη και υπομονη βελτιωνεται. :)
Εγω συχνα αναρωτιεμαι εαν η Οπρα δεχτηκε βια πριν τη παρω...Μπορει να ειναι και θεμα χαρακτηρα απλα ρε παιδια
Μπορει καποια γατακια να ειναι πιο αγρια.
Ο Φελιξ στο δρομο ηταν χαλια και κακοποιημενος και δεν εχει νευρα.

συμφωνω, και μενα ο φρου κακοποιημενος ηταν ο καημενος και ειναι το καλυτερο γατακι που ειχα ποτε... απλα επιφυλακτικος με τους ξενους...

Τελικά το θέμα γάτα και επιθετικότητα μου φαίνεται εξίσου περίπλοκο με το θέμα άνθρωπος και επιθετικότητα. Πολλές φορές βλέπεις ανθρώπους που έχουν υποστεί λίγο-πολύ τα ίδια βιώματα, κι όμως έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Το πού οφείλεται αυτή η απόκλιση είναι μεγάλη συζήτηση (πάντως δηλώνω ότι δεν είμαι μεγάλη φαν της γονιδιακής θεωρίας).:P

Όπως και να 'χει κάθε γατί θέλει το δικό του τρόπο αντιμετώπισης, ανάλογα με το χαρακτήρα του. Δε νομίζω να υπάρχει μια λύση που να έχει αποτελέσματα σε όλα.

Αλλά το βιντεάκι με έκανε να σκεφτώ πώς μπορεί να εκλαμβάνεται μια γάτα τα δικά μας "αθώα" πειράγματα. Και μόνο τη διαφορά μεγέθους να δεις, καταλαβαίνεις πόσο διαφορετική είναι η δυναμική από την οπτική γωνία της γάτας.:hmm:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back