Ο αργός διατροφικός θάνατος

παντως κ να τρωνε μονο κονσερβουλες δεν ειναι ο,τι καλυτερο ετσι δν ειναι??
Γιατι εγω οταν την ειχα μικρη την μπεμπα μου δεν ηθελε ξηρα τροφη κ την ταϊζα ολο κονσερβες πουρινα γκολντ κ αρχισε να μυριζει το στοματακι της...νομιζω χρειαζεται η ξηρα τροφη κ για τα δοντια τους...:hmm:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

παντως κ να τρωνε μονο κονσερβουλες δεν ειναι ο,τι καλυτερο ετσι δν ειναι??
Γιατι εγω οταν την ειχα μικρη την μπεμπα μου δεν ηθελε ξηρα τροφη κ την ταϊζα ολο κονσερβες πουρινα γκολντ κ αρχισε να μυριζει το στοματακι της...νομιζω χρειαζεται η ξηρα τροφη κ για τα δοντια τους...:hmm:
ετσι ειναι..εκτος των αλλων..βρε παιδια,υπαρχουν ανθρωποι,οπως εγω αλλα και πολλοι αλλοι,που οταν λειψουμε,δεν εχουν καποιον να φιλαξει τα γατακια τους..εγω τα αφηνω μονα τους με μποιλικη ξηρα τροφη και παρα πολυ νερο..οπως καταλαβεβετε,δεν ειναι δυνατον να φυγεις και να αφησεις κονσερβα ή μαγειρευτο φαγητο..ουτε μια μερα δεν θα διατηρηθει..οποτε η ξηρα τροφη..ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να εκληψει απο τη διατροφη τους..απλα ψαχνουμε να βρουμε την καλυτερη..:)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ετσι ειναι..εκτος των αλλων..βρε παιδια,υπαρχουν ανθρωποι,οπως εγω αλλα και πολλοι αλλοι,που οταν λειψουμε,δεν εχουν καποιον να φιλαξει τα γατακια τους..εγω τα αφηνω μονα τους με μποιλικη ξηρα τροφη και παρα πολυ νερο..οπως καταλαβεβετε,δεν ειναι δυνατον να φυγεις και να αφησεις κονσερβα ή μαγειρευτο φαγητο..ουτε μια μερα δεν θα διατηρηθει..οποτε η ξηρα τροφη..ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να εκληψει απο τη διατροφη τους..απλα ψαχνουμε να βρουμε την καλυτερη..:)

πουπουλινα μου αν δεν σου κανει κοπο απαντησε μου σ'αυτο που σε ειχα ρωτησει προηγουμενως...ειναι στην προηγουμενη σελιδα κ μαλλον δεν το ειδες αλλα με ενδιαφερει πολυ μια διαφορετκη αποψη!!!;)

πουπουλινα μου αν δεν σου κανει κοπο απαντησε μου σ'αυτο που σε ειχα ρωτησει προηγουμενως...ειναι στην προηγουμενη σελιδα κ μαλλον δεν το ειδες αλλα με ενδιαφερει πολυ μια διαφορετκη αποψη!!!;)

θα σου πω..καταρχην τι μουθ εχει πει ο γιατρος μου για την προπλαν..τη θεωρει ελαχιστα καλυτερη απο αυτες των σ/μαρκετ..που ειναι γνωστο οτι ειναι οι χειροτερες..ειδικα αυτη για τα στειρωμενα,δεν προστατευει επαρκως απο την ουρολιθισαη..πως το ξερει;;;αν θελεις σου στελνω σε πμ..απο πολυ εγκυρη πηγη παντως..τωρα,οσον αφορα την ρουαγιαλ..και εγω τοσα χρονια αυτη εδινα..ειδα ομως οτι εκτος απο τα σιτηρα,περιεχει και 2 πολυ καρκινογονα συστατικα..τα..BHA,BHT..δες στη συσκευασια..οποτε αποφασισα να τους δινω ακανα..που ειναι εντελως διαφορετικη τροφη..με περισσοτερη πρωτεινη ,καθολου σιτηρα,και δεν εχω δει καποιο υποπτο συστατικο..:)

Απάντηση: Ο αργός διατροφικός θάνατος.

Εψαξα για ακανα και δεν βρηκα πουθενα στ Πειραια'(δν μιλαω για Νικαια κτλ αυτα ειναι μακρυα )

γιωργο μου κοιτα σ'αυτο το site https://www.kompa.gr/index.html
εκει που λεει σημεια πωλησης στον χαρτη...εχει πολλα

Παμε να εξετασουμε μερικους μυθους.
Η ξηρα τροφη κανει καλο στα δοντια (σταματαμε το πλυσιμο και αρχιζουμε ολοι κρακερς)! Ας δουμε τι λεει ενας γιατρος που εχει εξετασει 13000 γατες.
"Oι περισσοτερες δεν την μασανε, απλα την καταπινουν. Χωρις την επαφη με τα δοντια, η προληψη για την δημιουργια πετρας ειναι μηδενικη. Για αυτες που την μασανε ειτε συνεχεια ειτε περιοδικα, η θετικη επιδραση ειναι απο λιγο εως καθολου. Η επαφη γινετε μονο με την ακρη του δοντιου, κατι το οποιο δεν ειναι αρκετο για να προλαβει καποιος τον σχηματισμο πλακας ή πετρας μιας και αυτες αναπτυσσονται στην βαση του δοντιου."
Σε ενα αλλο σημειο ανφερει οτι η στοματικη υγιεινη δεν εχει να κανει τοσο με το ειδος της τροφης αλλα με το κατα ποσο ασχολουμαστε εμεις οι ιδιοι ως ιδιοκτητες με τον καθαρισμο των δοντιων. Εδω γινετε η σχετικη αναφορα:
https://www.littlebigcat.com/index.php?action=library&act=show&item=doesdryfoodcleantheteeth
Και οποιος θελει μερικες ακομα πηγες:
https://help-my-fat-cat-lose-weight.blogspot.com/2008/06/does-dry-food-clean-your-cats-teeth.html

Και τελος κατι ενδιαφερον απο εναν αλλο γιατρο ο οποιος λεει πως συμβαινει μαλλον το αντιθετο...
"Additionally, dry food leaves a carbohydrate residue in the catʼs mouth that actually encourages growth of tartar and plaque."
https://consciouscat.net/2010/03/08/feeding-raw-food-separating-myth-from-fact/
Με τον οποιο συμφωνει ενας ακομη ειδικος: "In fact, kibble can contribute to dental problems"
https://www.onlynaturalpet.com/KnowledgeBase/knowledgebasedetail.aspx?articleid=147

Eπομενος μυθος. Το ψαρι κανει καλο!
Ο τονος που τοσο αγαπανε μπορει να ειναι ακομα και θανατηφορος αν δινετε τακτικα διοτι: "Cats who regularly eat tuna can develop a vitamin B1 deficiency, which results in neurological symptoms like dilated eyes, loss of equilibrium, seizures and death if this vitamin is not replaced. The scientific name of this disease is polioencephlomalacia."
https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20061229020916AAR8AWV
Στην Αμερικη μαλιστα διαφημιζουν την απουσια τονου βαζοντας χαρακτηριστικα την φραση "tuna free" στην συσκευασια.
Η υψηλη περιεκτικοτητα σε βαρια μεταλλα οπως φωσφορος και μαγνησιο που εχουν τα ψαρια μπορουν να προκαλεσουν προβληματα στο ουροποιητικο και στα νεφρα μας λεει παρακατω ο γιατρος και συνιστα ψαρι το πολυ μια φορα την εβδομαδα και σε μικρη ποσοτητα.
https://www.littlebigcat.com/index.php?action=library&act=show&item=whyfishisdangerousforcats
Τι γινετε ομως με την omega-3 που κανει καλο και ειναι απαραιτητη; Στις τυποποιημενες τροφες ειναι δωρον αδωρο διοτι χανουν την διατροφικη τους αξια απο τον τροπο που παρασκευαζονται. Η καλυτερη πηγη ειναι η σαρδελα, ο αγριος σολομος και οχι του εκτροφειου ή fish oil σε υγρη μορφη αλλα και καψουλες απο ζελε:
https://www.littlebigcat.com/index.p...ow&item=avitalnutritionalsupplementforyourcat

https://www.ehow.com/facts_5772475_source-omega-cats.html
Γενικα με τα ψαρια θελει πολυ προσοχη.

Σχετικα με τις κονσερβες και τις ενστασεις για την ανθυγιεινη συσκευασια, υπαρχει παντα η εναλλακτικη των φακελακιων.

Για την orijen και τους θανατους των ζωων. Στην Αυστραλια περνουν απο ακτινοβολια τα ωμα κρεατα και η φρεσκιες τροφες. Οπως μας λεει εδω η ιδια η champion foods που τις παραγει, η orijen δεν ειναι η μονη ξηρα τροφη που περναει απο αυτη την διαδικασια αλλα μια απο τις λιγες.
https://www.championpetfoods.com/Australia_Consumer_Release.pdf (ειναι σε pdf). Τροφη για σκεψη.

Καταληγοντας, αυτο που θελω να πω ειναι οτι το να δινουμε στα ζωα οτι πιο κοντινο στην φυσικη τους διατροφη, ειναι η καλυτερη λυση. Η ξηρα τροφη ειναι αργος θανατος. Αν δεν μπορειτε να την αποφυγετε για τον οποιοδηποτε λογο καλο θα ηταν να την περιορισετε στο ελαχιστο.

αυτο που γραφεις οτι τηνν περισσοτερη ξηρη τροφη την καταπινουν και δεν την μασανε,το εχω προσεξει στη μια μου γατα....
σαρδελα τελικα,μπορουν να τρωνε;;;...δηλαδη αμα βραζω σαρδελα και την δωσω ειναι οκ;;
παλι δεν καταλαβαινω την ενσταση σου με την οριτζεν...τα παιρνανε απο ακτινοβολια στην αυστραλια για να σκοτωνουν τυχον βακτηρια κλπ.(.βεβαια σκοτωνουν και τα γατια ετσι..)..η οριτζεν γιατι εχει προβλημα οταν δεν ακτινοβοληται;;;
συμφωνω απολυτα στο οτι οσο πιο κοντα στη φυσικη διατροφη,τοσο το καλυτερο..ομως εκ των πραγματων ,οπως σου εξηγησα ειναι αδυνατον να εκλειψει απο τη διατροφη τους...φακελακι δινω και εγω,οταν θελω να δωσω φαγητο τυπου κονσερβας...ομως ποια μαρκα θεωρεις καλη;;;ολα ειναι γεματες συντηριτικα..:)

ΥΓ..επισης εγω δινω ακανα..οχι οριτζεν...

παιδια,υπαρχει αρθρο στο σαιτ,που λεει οτι ψαρι δεν πρεπει να διδεται ως μονιμη τροφη,αλλα μονο ως λιχουδια...
https://www.mypetz.gr/threads/Μύθοι-και-πλάνες-για-τη-διατροφή-της-γάτας.219058/

αυτο που γραφεις οτι τηνν περισσοτερη ξηρη τροφη την καταπινουν και δεν την μασανε,το εχω προσεξει στη μια μου γατα....
σαρδελα τελικα,μπορουν να τρωνε;;;...δηλαδη αμα βραζω σαρδελα και την δωσω ειναι οκ;;
παλι δεν καταλαβαινω την ενσταση σου με την οριτζεν...τα παιρνανε απο ακτινοβολια στην αυστραλια για να σκοτωνουν τυχον βακτηρια κλπ.(.βεβαια σκοτωνουν και τα γατια ετσι..)..η οριτζεν γιατι εχει προβλημα οταν δεν ακτινοβοληται;;;
συμφωνω απολυτα στο οτι οσο πιο κοντα στη φυσικη διατροφη,τοσο το καλυτερο..ομως εκ των πραγματων ,οπως σου εξηγησα ειναι αδυνατον να εκλειψει απο τη διατροφη τους...φακελακι δινω και εγω,οταν θελω να δωσω φαγητο τυπου κονσερβας...ομως ποια μαρκα θεωρεις καλη;;;ολα ειναι γεματες συντηριτικα..:)

ΥΓ..επισης εγω δινω ακανα..οχι οριτζεν...
Να ξεκαθαρισω κατι. Δεν ειμαι ουτε κτηνιατρος ουτε διατροφολογος. Ψαχνω, οπως και ολοι μας να βρω το καλυτερο δυνατο μενου για τα ζωα που φιλοξενω. Προσπαθω σε οτι γραφω να παραθετω και τις αντιστοιχες πηγες για να βγαζει ο καθενας τα συμπερασματα του.
Αυτη την στιγμη περα απο το μαγειρευτο, στις δικες μου γατες δινω κονσερβες και φακελακια almo nature και applaws. Ψαχνω τροπο να "δοκιμασω" wellness και inovva που θεωρουνται τοπ στην Αμερικη, γιατι εχουν υψηλη περιεκτικοτητα σε κρεας. Αν εχει καποιος , καποια ακρη ας βοηθησει. Σχετικα με τα συντηριτικα των κονσερβων, οπως προειπα υπαρχει και η εναλλακτικη των φακελακιων, ή μπορει να προμηθευεται κανεις τις μικροτερες (ετσι κανω κι εγω) που οπως ειπε μια φιλη παραπανω δεν περιεχουν την ΒΗΑ και επισης καταναλωνονται στο τσακ μπαμ απο τα ζωα, ετσι δεν χρειαζονται συντηρηση στο ψυγειο.
Οσον αφορα τις σαρδελες και το πια ειναι η καλυτερη πηγη για την omega-3 χρειαζεται ψαξιμο.

μα...τα φακελακια δεν περιεχουν συντηριτικα;;;

Να ξεκαθαρισω κατι. Δεν ειμαι ουτε κτηνιατρος ουτε διατροφολογος. Ψαχνω, οπως και ολοι μας να βρω το καλυτερο δυνατο μενου για τα ζωα που φιλοξενω. Προσπαθω σε οτι γραφω να παραθετω και τις αντιστοιχες πηγες για να βγαζει ο καθενας τα συμπερασματα του.
Αυτη την στιγμη περα απο το μαγειρευτο, στις δικες μου γατες δινω κονσερβες και φακελακια almo nature και applaws. Ψαχνω τροπο να "δοκιμασω" wellness και inovva που θεωρουνται τοπ στην Αμερικη, γιατι εχουν υψηλη περιεκτικοτητα σε κρεας. Αν εχει καποιος , καποια ακρη ας βοηθησει. Σχετικα με τα συντηριτικα των κονσερβων, οπως προειπα υπαρχει και η εναλλακτικη των φακελακιων, ή μπορει να προμηθευεται κανεις τις μικροτερες (ετσι κανω κι εγω) που οπως ειπε μια φιλη παραπανω δεν περιεχουν την ΒΗΑ και επισης καταναλωνονται στο τσακ μπαμ απο τα ζωα, ετσι δεν χρειαζονται συντηρηση στο ψυγειο.
Οσον αφορα τις σαρδελες και το πια ειναι η καλυτερη πηγη για την omega-3 χρειαζεται ψαξιμο.

να σε ενημερωσω οτι η διατροφη της γατας σου ειναι ελλειπης. Συγκεκριμενα, οι κονσερβες almo nature δεν περιεχουν συμπληρωματα διατροφης και δεν θα πρεπει να ειναι η βασικη τροφη της γατας. Οι applaws ανηκουν στην ιδια κατηγορια επισης. Το μαγειρευτο επισης δεν αρκει. Θα πρεπει να δινεις συμπληρωματα γιατι δεν ξερω για ποσο καιρο ακομα θα αντεξει η γατα σου να τρεφεται ετσι. Αν ομως αρχισεις να δινεις συμπληρωματα πρεπει να δινεις την καταλληλη ποσοτητα γιατι η υπερβιταμινωση ειναι εξισου επικινδυνη.
Τα ψαρια οπως ο τονος, που δεν προοριζονται για γατες ή τα μαγειρευτα ψαρια μπορουν να οδηγησουν σε προβληματα αν δινονται τακτικα. Οι κονσερβες ομως με ψαρι που ειναι για γατες, περιεχουν συμπληρωματα βιταμινης Β οποτε δεν υπαρχει λογος ανησυχιας.
Η wellness προσωπικα δεν μου φαινεται καλη. Εμπιστευομαι περισσοτερο την innova και την evo η οποια ειναι της ιδιας εταιριας αλλα πολυ καλυτερη γιατι ειναι grain free και μαλιστα βγαζει και την σειρα evo 95% η οποια περιεχει 95% κοτοπουλο, ή 95% βοδινο ή 95% κυνηγι, ή 95% παπια. Εξισου καλη τροφη ειναι και η grain free της go natural!. Ο λογος που δεν εμπιστευομαι την wellness ειναι επειδη ο γατος μου σταματησε να τρωει για 2-3 μερες, εκανε εμετους και διαρροια οταν του ειχα δωσει την προηγουμενη μερα wellness. Μπορει ολα αυτα να μην οφειλονται στην τροφη, αλλα προτιμω να κραταω πισινη.
Αυτο που κατηγορουν τις κονσερβες για προβληματα στα δοντια ειναι μυθος. Η ξηρα ειναι χειροτερη γιατι πολυ απλα τα δοντια της γατας δεν ειναι κατασκευασμενα να μασανε κροκετες αλλα να σκιζουν σαρκα. Συνεπως αν θελετε η γατα σας να εχει καθαρα δοντια πρεπει να την ταιζετε ωμα, αλλα κατι τετοιο ειναι καπως επικινδυνο γιατι τα σημερινα κρεατα δυστυχως ειναι γεματα παθογονους μικροοργανισμους.
Συντηρητικα οι κονσερβες δεν εχουν. Οι κατωτερης ποιοτητας εχουν, οπως και τα φακελακια κατωτερης ποιοτητας (κυριως BHA/BHT). Αν εχετε φτιαξει κονσερβες στο σπιτι θα διαπιστωσετε οτι ειναι πολυ ευκολο να φτιαξεις με τον ιδιο τροπο κονσερβες για γατες χωρις συντηρητικα. Γι' αυτο και οταν ανοιξετε μια κονσερβα πρεπει να την βαλετε κατευθειαν στο ψυγειο (οτι περισσεψει) αλλιως χαλαει μεσα σε λιγες ωρες. Επισης χαλαει και στο ψυγειο αν ανοιχτει και μεινει για πανω απο 4 μερες.

Ηρω,..ποιες τροφες φακελακια εσυ προτεινεις;;; εννοειται να κυκλοφορει ελλαδα..:)

ιδεα δεν εχω γιατι δεν ξερω τι κυκλοφορει εκει :/: Θα επελεγα ισως φακελακια royal canin, αν ειχα να διαλεξω μεταξυ whiskas, hill's, friskies και διαφορες αλλες αγνωστες μαρκες. Παντως απο το να δινεις κονσερβες almo καλυτερα να βραζεις κοτοπουλο ή αλλο κρεας. Αν θελεις τις κονσερβες/φακελακια για συμπληρωμα στην ξηρα, τοτε βραζε ψαρι ή κρεας και δινε το μαζι με λιγο ζουμακι. Μπορεις βεβαια να το αλεθεις στο blender μαζι με ζουμακι ωστε να γινεται χυλος και να το τρωνε πιο ευκολα. Δοκιμασε να βρασεις λιγο μοσχαρι, ο δικος μου το τρωει με μεγαλυτερη ευχαριστηση απο το κοτοπουλο. Τον σολωμο τον βραστο παντως τον τσακιζει!

Το ψαρι εχει υψηλη περιεκτικοτητα σε φωσφορο και μαγνησιο. Η προσθηκη βιταμινων στην κονσερβα-φακελακι, δεν αλλαζει κατι σε αυτο το δεδομενο.
Η διατροφη που κανω στις γατες μου ειναι προσωρινη. Οπως προειπα ψαχνω welness και innova. Οι EVO 95% οπως αναφερεις και εσυ, ειναι μια πολυ καλη λυση. Tα reviews που διαβαζω ειναι εξαιρετικα.

Το ψαρι εχει υψηλη περιεκτικοτητα σε φωσφορο και μαγνησιο. Η προσθηκη βιταμινων στην κονσερβα-φακελακι, δεν αλλαζει κατι σε αυτο το δεδομενο.
Η διατροφη που κανω στις γατες μου ειναι προσωρινη. Οπως προειπα ψαχνω welness και innova. Οι EVO 95% οπως αναφερεις και εσυ, ειναι μια πολυ καλη λυση. Tα reviews που διαβαζω ειναι εξαιρετικα.
φιλε μου..εχω απογοητευτει αφανταστα..και εχω αγχωθει παρα πολυ.....δεν ξερω πως θα γινει να τα προφυλαξουμε...πιστευω οτι με τπτ δεν ειμαστε απολυτα σιγουροι....εγω εχω προβληματιστει πολυ...:hmm::hmm::hmm:

για το μαγνησιο εχεις δικιο,διοτι σε στειρωμενα βλαπτει τα νεφρα..αλλα ΟΛΑ τα ψαρια εχουν υψηλο μαγνησιο;;;

πουπυ εγω δινω κονσερβακια applaws(υπαρχουν και σε φακελακια) και sheba τις οποιες τις βρισκεις και στα σουπερμαρκετ αλλα ειναι 100% φυσικες..αυτες δινει και η εβελυν στην μπειλυ..εγω οταν της ανοιγω βλεπω μονο κοτοπουλο και ζουμακι ή τονο και ζουμακι..δεν εινα σαν τις whiskas πχ που δεν ξεχωριζεις τι υπαρχει μεσα και ειναι τιγκα στο χρωμα:)

φιλε μου..εχω απογοητευτει αφανταστα..και εχω αγχωθει παρα πολυ.....δεν ξερω πως θα γινει να τα προφυλαξουμε...πιστευω οτι με τπτ δεν ειμαστε απολυτα σιγουροι....εγω εχω προβληματιστει πολυ...:hmm::hmm::hmm:

για το μαγνησιο εχεις δικιο,διοτι σε στειρωμενα βλαπτει τα νεφρα..αλλα ΟΛΑ τα ψαρια εχουν υψηλο μαγνησιο;;;
Λιγο ψαρι MIA ΣTO TOΣO απο οτι λενε δεν πειραζει. Μην αγχωνεσαι θα την βρουμε την ακρη. Iσως χρειαστει ομως να κινηθουμε οργανωμενα και να απαιτησουμε την εισαγωγη ποιοτικων προιοντων απο τις ΗΠΑ.

Χμ...η εκτροφεας των δικων μου δινει τρεις φορες την εβδομαδα ψαρι βραστο,το ιδιο και κοτοπουλο,και καμια απο τις γατες της δεν ειχε ποτε προβλημα.:hmm:

πουπυ εγω δινω κονσερβακια applaws(υπαρχουν και σε φακελακια) και sheba τις οποιες τις βρισκεις και στα σουπερμαρκετ αλλα ειναι 100% φυσικες..αυτες δινει και η εβελυν στην μπειλυ..εγω οταν της ανοιγω βλεπω μονο κοτοπουλο και ζουμακι ή τονο και ζουμακι..δεν εινα σαν τις whiskas πχ που δεν ξεχωριζεις τι υπαρχει μεσα και ειναι τιγκα στο χρωμα:)

εχει και ο βασιλοπουλος;;;;γμτ...στο κτηνιατριο που πηγαινω δεν εχω δει applaws:)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back