Περί θρησκείας και ιστορίας ο λόγος

Συμφωνώ κι εγώ.. Εκτός από γατοφόρουμ είναι και ένα φόρουμ που αποτελείται από ανθρώπους και όπως όλοι οι άνθρωποι είναι φυσιολογικό να συζητούν διάφορα πράγματα, έτσι κι εδώ είναι φυσιολογικό να γίνονται και άλλες συζητήσεις. :)
συμφωνω
Επί του θέματος είμαι τελείως κατά της καταπίεσης που υφίστανται οι μη Χ.Ο. :down:

κι εγω ειμαι εναντια σε καθε μορφη καταπιεσηςΑλλα το θεμα της θρησκειας ειναι πολυ λεπτο και ειναι καλυτερα να μην το θιγουμε..Το να μην πιστευει καποιος,η να πιστευει σε καποια αλλη θρησκεια ειναι δικο του θεμα.Αλλα το να παιζεις με το συμβολο της πιστης καποιου δεν ειναι δικαιωμα κανενος.Εγω ειμαι χ.ο για παραδειγμα,δεν καταπιεσα κανεναν να γινει,αλλα μην με καταπιεζεται κι εμενα με το να βλεπω να περιγελατε το συμβολο της πιστης μου.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ναι, σε αυτό έχεις δίκιο Life, αλλά δε νομίζω πως αυτό το ποιηματάκι γράφτηκε κακοπροαίρετα. Μου φάνηκε τελείως καλοπροαίρετο και χιουμοριστικό και εκτός από τη μορφή του (κατά τα πρότυπα του "Πιστεύω") δε νομίζω ότι προσέβαλλε καθόλου τη θρησκεία. :)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συμφωνώ με την cloud. Το ποιηματάκι σατιρίζει ένα στοιχείο της νεοελληνικής κουλτούρας. Δεν αναφέρεται καν στη θρησκεία, απλώς παίρνει τη δομή του Δόγματος της Πίστεως και την προσαρμόζει.
Και μπορώ να σκεφτώ αρκετούς (χριστιανούς) φίλους μου που δεν θα προσβάλλονταν καθόλου απ' το ποιηματάκι.

Και ένας διαχωρισμός: Είναι άλλο να στηθώ έξω από μια εκκλησία και να αρχίζω να βρίζω τους πιστούς - τότε τους εμποδίζω να προσευχηθούν και μπαγλαρώστε με ελεύθερα.:P

Όμως είναι δικαίωμά μου να ασκήσω κριτική σε μια θρησκεία, και η σάτιρα εντάσσεται στα πλαίσια της κριτικής. Και θεωρώ ότι η ελευθερία του λόγου βαραίνει περισσότερο από την ευθιξία κάποιων ανθρώπων (δεν αναφέρομαι σε κανέναν συγκεκριμένα). Όπως και η ελευθερία κάποιων ανθρώπων να ακολουθήσουν το θρησκευτικό τους πιστεύω βαραίνει περισσότερο από την αρνητική γνώμη των υπολοίπων.:)

εγω επετρεψε μου να το βρισκω κακογουστο αστειο,οπως και αν ακουγα τον εθνικο μας υμνο με αλλα΄΄κοροιδευτικα΄΄λογια θα με ενοχλουσε.απο το μεσημερι παρακολουθω το θεμα και δεν εχω ερθει σε αντιπαραθεση με κανεναν εαν ειδες..αλλα οταν ειδα την λεξη καταπιεση απεναντι στους μη χ.ο,ειλικρινα αισθανθηκα αδικημενη..το θεμα της πιστης ειναι πολυ σοβαρο και δεν ειναι λογικο να το θιγεις με τοση ελαφροτητα[γενικα μιλαω κι οχι για σενα]γιατι καποιοι πραγματικα μπορει να ενοχληθουν,,Δεν θελω να περασω σε κανεναν τα πιστευω μου[αυτο θα ηταν καταπιεση]απλα ζηταω το πολυ απλο να τα σεβαστει και ο αλλος,οπως θα θελει να τον σεβομαι κι εγω.Σιγουρα υπαρχει ελευθερια λογου,αλλα καποια στιγμη δεν πρεπει να καταχραζομαστε αυτο μας το δικαιωμα και να τα ισοπεδωνουμε ολα..πιστη -πατριδα-οικογενεια ειναι για πολλους ιερα..ποιος ο λογος λοιπον να τα θιγουμε με τροπο που μπορει να ενοχλησει τον απεναντι μας?

Γιατί η ελευθερία του λόγου είναι από μόνη της απόλυτη. Δεν μπορείς να πεις "θα έχεις πλήρη ελευθερία του λόγου γι' αυτά τα θέματα, αλλά για εκείνα θα έχεις μερική". Επίσης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για τους οποίους ιερό είναι π.χ. ένα κόμμα ή ένας πολιτικός αρχηγός ή μια άλλη ιδεολογία. Και γι' αυτούς θα κάνουμε έκπτωση; Και τι θα μείνει στο τέλος;

Αντιλαμβάνομαι ότι η κριτική ή η σάτιρα μπορεί να θίγει τις πάσης φύσεως πεποιθήσεις κάποιων ανθρώπων. Αλλά δεν συμμερίζομαι την αντίδραση του τύπου "Αυτό με θίγει - σταμάτα να το λες". Αν θέλουν, ας το αντικρούσουν.

το να σεβαστεις απλα τον αλλο σε ενα ευαισθητο για εκεινον θεμα δεν νομιζω οτι σου αναιρει την ελευθερια σου.ολοι μας εχουμε κατι που πιστευουμε,,αλλο να μιλαμε γιαυτο και να εκφραζουμε αντιθετη γνωμη[ελευθερια λογου]και αλλο να το κοροιδευουμε ομως..τι γνωμη θα ειχες αν ακουγες καποιον ξενο να γτραγουδαει τον εθνικο μας υμνο με σατιρικα λογια και μετα να επιμενει οτι ειναι το σωστο..οσο για την απολυτη ελευθερια λογου ας μην γελιομαστε κανεις δεν την αντεχει οταν φτανει στο βαθμο κοροιδιας ..ειναι σαν να κοροιδευει καποιος την μανα τον πατερα η οτι αλλο πιστευεις[[οχι προσωπικο]]ελευθερια λογου δεν ειναι κι αυτο??ομως πρεπει να σεβομαστε τον αλλο οπως αξιωνουμε να μας σεβεται κι εκεινος//αν παλι καποιος αισθανεται οτι του στερω την ελευθερια του επειδη εκφραζω την αντιθεση μου στο να κοροιδευει το συμβολο της πιστης μου--ας συνεχισει να το κανει..δεν θελω αντιπαραθεσεις..εγω προσωπικα δεν θα σατιριζα κατι που καποιος το θεωρει ιερο,ασχετα με το αν συμφωνουσα πανω σε αυτο η οχι

ομως πρεπει να σεβομαστε τον αλλο οπως αξιωνουμε να μας σεβεται κι εκεινος

Σ' αυτό με βρίσκεις σύμφωνη, αλλά είναι έτερον εκάτερον. Δηλαδή σε προσωπικό επίπεδο σαφώς και θα φροντίσω να πω τη γνώμη μου χωρίς να θίξω.

Όμως στην πραγματικότητα, η ελευθερία κάποιου να λέει τη γνώμη του μέσω της κριτικής, της σάτιρας ή ακόμα και της χλεύης, δεν στερεί στους άλλους καμιά απολύτως ελευθερία. Καταλαβαίνω ότι τους στεναχωρεί, τι να γίνει, κι εμένα με στεναχωρούν πολλά, αλλά έτσι είναι η ζωή.:P
Και αν πρέπει να επιλέξουμε πια αξία θα διαφυλάξουμε, εγώ ψηφίζω την ελευθερία του λόγου.

Τέλος πάντων, κάνουμε κύκλους, απλώς ήθελα να θίξω το παραπάνω, γιατί γίνεται συχνά λόγος για σεβασμό σε τέτοιες συζητήσεις.

Πάω να ξεραθώ. Καληνύχτα.:)

Ρούλα, respect!:)
Και γενικώς συμφωνώ με την Αρήθα (τον άνθρωπο Αρήθα, η γάτα Αρήθα δεν ξέρω τι απόψεις έχει επί του θέματος :hmm:)
:lol: :lol: Συμφωνεί, συμφωνεί!!:greycat:
Αλλα το θεμα της θρησκειας ειναι πολυ λεπτο και ειναι καλυτερα να μην το θιγουμε.
:blink: :blink: :blink: Ταμπού δηλαδή;
Ελπίζω ότι κάτι άλλο θα ήθελες να πεις...:/:

Απόψεις

ναι γίνεται σε ένα γατοσάιτ στην ενότητα "Γενική συζήτηση".....

Aαααα, καλά πιά, είπαμε για ελευθερία λόγου είπα κι εγώ τη γνώμη μου. Ούτε το «γατοσάιτ» το είπα υποτιμητικά! Ομολογώ όμως ότι ενοχλήθηκα από την ευκολία που «πετιούνται» ορισμένα θέματα τα οποία και απαρίθμησα. :)
Αν και ουσιαστικά άθρησκη, (ανεξαρτήτως ένδειξης στην παλιά ταυτότητα) συμφωνώ με τη LIFE που δεν βρίσκει σωστό να θίγεις τα ευαίσθητα για κάποιον θέματα όπως είναι η πίστη του, ο τόπος του, οι γονείς του κ.ά. Αν κάποιος λόγω ελευθερίας του λόγου τα θίγει, ή αν θέτε τα προσβάλλει, τότε πρέπει να έχει υπʼ όψη του ότι αφήνεται και στον θιγόμενο να σκεφτεί πως θʼ αντιδράσει. Και συχνά ο θιγόμενος δίνει στον εαυτό του την ελευθερία να αντιδράσει ευθέως ανάλογα με τα συναισθήματα που βιώνει. Γι αυτό νομίζω, ότι αυτός που ασκεί το δικαίωμά του περί ελευθερίας του λόγου θα πρέπει να σκέφτεται πως θα το ασκήσει. Τα πράγματα, πέρα από το επίπεδο της αρχής (όπως η ελευθερία του λόγου που ως αρχή είναι βέβαια απόλυτη [βλ. ruko]), έχουν κι ένα άλλο βάθος.:hmm:
Όσο γι αυτό που είπε κάποια ότι «μπορώ να ασκήσω κριτική στη θρησκεία» ας ληφθεί υπʼ όψη ότι άλλο η θρησκεία (ως κοσμοθεωρία) και άλλο οι φορείς της (συντεταγμένη εκκλησία). Η κριτική λοιπόν για ποιον? για τη φιλοσοφία μιας θρησκείας ή για το πώς αυτή ασκείται από τους φορείς που έχουν την εξουσία γι αυτό? Κριτική συνήθως ασκείται για το δεύτερο και δημιουργείται σύγχυση ότι αφορά και το πρώτο.:confused:
Για το διάβασμα επιμένω.:up:
Τώρα για το ποιηματάκι λίγο χαζούλικο το βρήκα. Άμελητέο. :|

Παιδιά φανταστείτε κάτι ανάλογο να είχε γίνει σε απόσπασμα του Κορανίου (αλήθεια κλινεται το Κοράνι, του Κορανίου?:hmm:) Ξέρετε τι θα είχε γίνει? ΤΙΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ!!!! Θυμάστε τις γελιογραφίες με τον Αλλάχ και το χαμό που είχαν ξεσηκώσει? Είχαν ανακατευτεί Πεσβείες , Υπ.Εξωτερικών, είχαν γίνει πορείες, συζητήσεις επί συζητήσεων όχι μόνο στη χώρα που τις είχε δημοσιεύσει αρχικά αλλά διεθνώς! Μην λέμε λοιπόν για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ότι καταπιέζει τους αλλόθρησκους γιατί θα πέσει φωτιά να μας κάψει! Στο συγκεκριμένο τουλάχιστον θέμα δεν έγινε κάτι τέτοιο. Δεν είναι να βάζουν φωτιά σε εφημερίδες ούτε να ζητάνε την κεφαλή αυτού που το έκαψε επί πινάκι. Μεταξύ μας συζητάμε, κι εγώ ως γεννημένη, βαφτισμένη και μεγαλωμένη ως Χ.Ο. το θεώρησα κακόγουστο. Το ίδιο κακόγουστο θα θεωρούσα και το κάψιμο ή περιύβριση του Κορανίου, τα σχόλια για του Εβραίους και οτιδήποτε προσβάλει μια μικρή ή μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.;)

Είναι ταμπού δηλαδη να μη θελει κάποιος να του λεω ενα τραγουδάκι για την μαμάκα του;;)
Δέν θάναι αυτό τότε καλοπροαίρετο χιούμορ ; ; ;
Καί αν μού πείς οτι δεν ειναι τό ιδιο θα συμφωνίσω
Δέν εχει καμία σχεση και δεν μπαινει σέ καμία συγκριση ο Θεός πού πιστευει κάποιος με εναν ανθρωπο
Δεν είναι θέμα διαβασματος τό πιστευω τού καθε ενός
Κάηκε αν ηταν ετσι
Είναι Θέμα καθαρα προσωπικών βιωματων και γνωριμίας με αυτό πού πιστευει
Γιά αλλους υπαρχει Θεος γιά αλλους οχι
Εγώ είμαι καί μέ τους 2
Αλλωστε θά ηταν τρελο να πιστευει κάποιος κάπου χώρις να το εχει γνωρισει ο ιδιος
Καί φυσικά καμία πλευρά δέν μπορεί να αποδείξει στήν αλλη αυτό πού πιστευει
Κανένα βιβλίο και καμια προπαγάνδα δεν είναι ικανά για αυτό

Ακούω γιά καταπίεση που υφίστανται οι μη Χ.Ο
Αυτό καί αν ειναι ανέκδοτο :D
Μάλλον μπερδευουν τον Χριστιανισμο πού δέν πιεζει κανεναν να τον ακολουθεί με τον Μουσουλμανισμό η και εγω δεν ξερω
Η Ελλαδα είναι γεμάτη τζαμιά,οργανώσεις θρησκευτικες ,παραθρησκειες κλπ
Καί δρούν ανετα καί χωρίς κανένα φόβο,με ναους ,γραφεία,αίθουσες
Για κοιταξτε τι γινεται αλλου;
Δέν τολμάς να πεις οτι είσαι Χριστιανός

Καί κατι τελευταιο..
Ποιός πρεπει να μιλάει γιά καταπιεση;
Ενας Χ.Ο ;
Η ενας μη Χ.Ο που ολως τυχαίως οι μπηχτές περί Θεού ,ιερέων,συμβολων πιστεως ΑΡΧΙΖΕΙ μόνο απ αυτόν;
Καί το χειρότερο . . . προσπαθεί νά τό περάσει σάν πραγματικότητα και σάν κοσμοθεωρία απαγορευοντας εμμεσα αλλες φωνές

Εγώ πιστεύω πώς είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει κάπου..Είτε είναι Χριστός, είτε είναι Αλάχ είτε είναι Μπαστετ, όπως θέλεις πές το...Τέλεια θρησκεία δεν υπάρχει αλλιώς θα πίστευαν όλοι σε μία! Αλλά καλό είναι να μην κοροιδεύουμε καμία θρησκεία...Όσο ακραία και αν μου φαίνονται κάποια πράγματα στις άλλες θρησκείες δεν υποτίμησα ποτέ καμία και τις σέβομαι όλες..Νομίζω πως το να είσαι Χ.Ο είναι η πιό ελεύθερη θρησκεία και ειδικά στις μέρες μας..Κανείς δεν σε υποχρεώνει για τίποτα, αν θέλεις εσύ ακολουθείς αν πάλι όχι κανένα πρόβλημα, και κανείς δεν σου λέει τίποτα!
Όταν η φίλη μου η πακιστανή μου περιέγραφε την μουσουλμάνικη θρησκεία και μου έλεγε για την μαντίλα που ήταν υποχρεωμένη να φοράει, γιατί αλλιώς θα την έσπαζαν στο ξύλο, δεν την έκανα να νοιώσει άσχημα γιαυτό, παρόλο που μέσα μου "έβραζα".....

Εγώ πιστεύω πώς είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει κάπου..Είτε είναι Χριστός, είτε είναι Αλάχ είτε είναι Μπαστετ, όπως θέλεις πές το...Τέλεια θρησκεία δεν υπάρχει αλλιώς θα πίστευαν όλοι σε μία! Αλλά καλό είναι να μην κοροιδεύουμε καμία θρησκεία...Όσο ακραία και αν μου φαίνονται κάποια πράγματα στις άλλες θρησκείες δεν υποτίμησα ποτέ καμία και τις σέβομαι όλες..Νομίζω πως το να είσαι Χ.Ο είναι η πιό ελεύθερη θρησκεία και ειδικά στις μέρες μας..Κανείς δεν σε υποχρεώνει για τίποτα, αν θέλεις εσύ ακολουθείς αν πάλι όχι κανένα πρόβλημα, και κανείς δεν σου λέει τίποτα!
Όταν η φίλη μου η πακιστανή μου περιέγραφε την μουσουλμάνικη θρησκεία και μου έλεγε για την μαντίλα που ήταν υποχρεωμένη να φοράει, γιατί αλλιώς θα την έσπαζαν στο ξύλο, δεν την έκανα να νοιώσει άσχημα γιαυτό, παρόλο που μέσα μου "έβραζα".....
Ακριβώς όπως τα λες είναι. Δικαίωμά μας να πιστεύουμε σε όποιον Θεό θέλουμε! Ο Χριστιανισμός ο ορθόδοξος τουλάχιστον, θεωρώ ότι είναι από τις πιο φιλελευθερες θρησκείες. Αν θες πηγαίνεις εκκλησία, αν θες κοινωνάς, αν θες νηστεύεις, αν θες κάνεις το σταυρό σου, αν θες φοράς σταυρό. Σαν Καθολικός επιβάλλεται να εξομολογείσει κι ενίοτε σε αφορίζουν, σαν Εβραίος επιβάλλεται να κάνεις κάποια πράγματα. Σαν Μουσουλμάνος δεν το συζητώ! Μαντίλα, ραμαζάνι, τιμωρίες δια λιθοβολισμού (ω! ναι! συμβαίνουν ακόμα!!!) και προσευχή τις άπειρες φορές την ημέρα. Όσο ήμουν στην Jeddah σταμάταγαν τα πάντα 5-6 φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Δεν θέλετε να σας πω για το πως αντιμετωπίζει η θρησκεία τις γυναίκες....:down: Κι όμως κι εγώ όταν μιλάω με την Enam τη μωαμεθανή φίλη μου δεν της ξύνω πληγές. Γιατί συμφωνούμε τουλάχιστον σε κάτι: σε μια ανώτερη δύναμη, είτε αυτή λέγεται Θεός, είτε Βούδας, είτε Αλλάχ, είτε είναι λευκός, είτε μαύρος. ;)

Ρούλα, respect!:)

:lol: :lol: Συμφωνεί, συμφωνεί!!:greycat:

Επιτρέπονται οι όποιες αθλητικές - θρησκευτικές - πολιτικές συζητήσεις αρκεί αυτές να μην αγγίζουν τα όρια του φανατισμού και του προσηλυτισμού και να μην τοποθετούνται ρατσιστικά - φυλετικά - φαλλοκρατικά. Ο καθένας έχει την άποψη του και τα πιστεύω του και θα πρέπει να τα σεβόμαστε όποιες απόψεις και αντιλήψεις αν είναι αυτές. Αν διαφωνούμε, η όποια αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνονται σε κόσμιο και πολιτισμένο επίπεδο και όχι με την μορφή προσωπικών επιθέσεων.----ΔΕΝ ΘΕΛΩ αλλη αντιπαραθεση και το ειπα.Το μονο που ζητησα ειναι σεβασμος απεναντι στα πιστευω μου,αλλωστε αν δεν υπηρχε προβλημα και ηταν απλα ταμπου το να μην δεχομαι κοροιδια για κατι ιερο ,τοτε ποιος ο λογος αναφορας στους κανονες του σαιτ για σεβασμο στις αντιληψεις του αλλου?Δεν επεβαλα σε κανεναν την γνωμη μου ως τη σωστη,ουτε προσεβαλα καποιον εσκεμενα μονο και μονο για να ασκησω το δικαιωμα μου για την ελευθερια του λογου...Αν παλι νομιζετε οτι ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΣΤΕ με μια παρακληση για να σεβαστειτε τα ιερα πιστευω καποιου τοτε ,συνεχιστε ελευθερα την κοροιδια,,μετα ας πιασουμε και τον εθνικο υμνο,τις μανες,τα παιδια μας και ας τα γελοιοποιησουμε ολα...Μηπως το να θιξω την σημαια η την μανα καποιου ειναι κακο?ελευθερια απολυτη δεν υποστηριζετε?η σε αυτα τα θεματα εχετε εσεις ταμπου και βαζετε το φρενο////Φυσικα δεν εχω διαθρση να το κανω οχι γιατι ειμαι υποχρεωμενη να σεβαστω καποιον που δεν με σεβεται,αλλα γιατι σεβομαι τον ιδιο μου τον εαυτο ,,και πραγματα που εμενα προσωπικα με ενοχλουν δεν τα κανω στους αλλους

Εγώ πιστεύω πώς είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει κάπου..
Aριβώς
Καί ετσι πρέπει
Αλλά δέν θά κάθομαι νά ειρωνευομαι κάποιον διαφορετικό από εμένα,ουτε να συκοφαντώ τά της πιστης τού
Ούτε ακομα και αυτούς πού πιστευουν [οπως μάς λέει και ο mr Ε.Λ ο γνωστος πλασιέ βιβλίων;)] οτι ο Αριστοτέλης προσγειώθηκε με διαστημοπλοιο στα Στάγειρα.
Αλλωστε καί οσοι λένε οτι δεν πιστευουν σε τίποτα κάνουν ενα μεγάλο λάθος
Πιστεύουν και αυτοί στήν ανυπαρξία του Θεού.
Είναι καί αυτό μια μορφή πίστης καί απολυτα σεβαστή.
Από τή στιγμή πού το εχουν αποδείξει στόν εαυτό τούς αυτο,καί δέν είναι αποτέλεσμα επίδρασης τής σημερινής εποχής τής τεχνολογίας καί τών μεγαλων βημάτων τής επιστημης τοτε πολύ καλά κάνουν...

Συμφωνείτε να γίνονται πειράματα στα ζώα;

Συμφωνείτε να γίνονται πειράματα στα ζώα;
Όχι βέβαια!!! Αυτό το έχουμε ξανασυζητήσει πολλές φορές! Που κολλάει όμως με το θέμα αυτό?

Όχι βέβαια!!! Αυτό το έχουμε ξανασυζητήσει πολλές φορές! Που κολλάει όμως με το θέμα αυτό?

Προφανός εκεί που θέλει να το πάει ο Θανάσης είναι πώς η Χριστιανική θρησκεία δεν είναι κατά των πειραμάτων στα ζώα....:confused:

Το κόλλησα γιατί είναι ένα κακό ωφέλιμο, κι επειδή εδώ μιλάτε για το θεό δηλαδή για το καλό.
Δεν θυμάμαι ποια μέλη είχαν πάρει μέρος στη συζήτηση την άλλη φορά.

κι εγω ειμαι εναντια σε καθε μορφη καταπιεσηςΑλλα το θεμα της θρησκειας ειναι πολυ λεπτο και ειναι καλυτερα να μην το θιγουμε..Το να μην πιστευει καποιος,η να πιστευει σε καποια αλλη θρησκεια ειναι δικο του θεμα..
Και θα ξαναπώ....ο καθένας είναι ελεύθερος να θίξει ΟΠΟΙΟ θέμα θέλει. Οποιος διαφωνεί να συζητηθεί το θέμα πχ "θρησκεία" μέσα στο φόρουμ μπορεί να μη συμμετέχει. Προσωπική αποψη χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης! :)

Aαααα, καλά πιά, είπαμε για ελευθερία λόγου είπα κι εγώ τη γνώμη μου. Ούτε το «γατοσάιτ» το είπα υποτιμητικά! Ομολογώ όμως ότι ενοχλήθηκα από την ευκολία που «πετιούνται» ορισμένα θέματα τα οποία και απαρίθμησα. :)

Γιατί ενοχλήθηκες? Στην προσωπική σου ζωή βάζεις "όρια" στα θέματα που συζητάς με τους γύρω σου? Προσωπικά ενοχλούμαι όταν μου "τη λένε" για τα θέματα που συζητάω...

Παιδιά φανταστείτε κάτι ανάλογο να είχε γίνει σε απόσπασμα του Κορανίου (αλήθεια κλινεται το Κοράνι, του Κορανίου?:hmm:) Ξέρετε τι θα είχε γίνει? ΤΙΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ!!!! Θυμάστε τις γελιογραφίες με τον Αλλάχ και το χαμό που είχαν ξεσηκώσει? Είχαν ανακατευτεί Πεσβείες , Υπ.Εξωτερικών, είχαν γίνει πορείες, συζητήσεις επί συζητήσεων όχι μόνο στη χώρα που τις είχε δημοσιεύσει αρχικά αλλά διεθνώς! Μην λέμε λοιπόν για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ότι καταπιέζει τους αλλόθρησκους γιατί θα πέσει φωτιά να μας κάψει! Στο συγκεκριμένο τουλάχιστον θέμα δεν έγινε κάτι τέτοιο. Δεν είναι να βάζουν φωτιά σε εφημερίδες ούτε να ζητάνε την κεφαλή αυτού που το έκαψε επί πινάκι. Μεταξύ μας συζητάμε, κι εγώ ως γεννημένη, βαφτισμένη και μεγαλωμένη ως Χ.Ο. το θεώρησα κακόγουστο. Το ίδιο κακόγουστο θα θεωρούσα και το κάψιμο ή περιύβριση του Κορανίου, τα σχόλια για του Εβραίους και οτιδήποτε προσβάλει μια μικρή ή μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.;)
Ασπασία μου συγγνώμη αλλά το παράδειγμά σου με τις γελειογραφίες του Αρκά εμένα πουθενά δεν μου δείχνει ότι η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ΔΕΝ καταπιέζει τους αλλόθρησκους. Ποιά η συμμετοζή της στο θέμα? Δημοσιεύτηκε κάτι σε μια εφημερίδα, ενοχλήθηκαν οι μουσουλμάνοι και επενέβησαν οι πρεσβευτές και λύθηκε το θέμα. Η εκκλησία τι σχέση και συμμετοχή είχε?

Καί κατι τελευταιο..
Ποιός πρεπει να μιλάει γιά καταπιεση;
Ενας Χ.Ο ;
Η ενας μη Χ.Ο που ολως τυχαίως οι μπηχτές περί Θεού ,ιερέων,συμβολων πιστεως ΑΡΧΙΖΕΙ μόνο απ αυτόν;
Καί το χειρότερο . . . προσπαθεί νά τό περάσει σάν πραγματικότητα και σάν κοσμοθεωρία απαγορευοντας εμμεσα αλλες φωνές
χμ ναι ποιός θα πρέπει να μιλάει για καταπίεση? Σαν παιδάκι θυμάμαι την προσευχή που κάναμε στο σχολείο, τις εκκλησιάσεις, το μάθημα των θρησκευτικών (θρησκευτικά λέγονται παρεπιπτόντως όχι "ορθοδοξικά", αλλά τες πα), θυμάμαι επίσης το θρησκευτικό όρκο στα δικαστήρια (αν είναι δυνατόν :blink:), το θρησκευτικό γάμο, την υποχρεωτική βάφτιση, την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες και άλλα πολλά. Και πριν πείτε ότι τα τελευταία δεν είναι πλέον υποχρεωτικά, θυμηθείτε πότε πάψαν να ειναι...

Επιτρέπονται οι όποιες αθλητικές - θρησκευτικές - πολιτικές συζητήσεις αρκεί αυτές να μην αγγίζουν τα όρια του φανατισμού και του προσηλυτισμού και να μην τοποθετούνται ρατσιστικά - φυλετικά - φαλλοκρατικά. Ο καθένας έχει την άποψη του και τα πιστεύω του και θα πρέπει να τα σεβόμαστε όποιες απόψεις και αντιλήψεις αν είναι αυτές. Αν διαφωνούμε, η όποια αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνονται σε κόσμιο και πολιτισμένο επίπεδο και όχι με την μορφή προσωπικών επιθέσεων
Συγγνώμη βρε life αλλά σε αυτή τη συζήτηση πότε τοποθετήθηκε κάποιος ρατσιστικά ή επιτέθηκε προσωπικά σε άλλον? Τελείως φιλικά, αλλο το διαφωνώ και παραθέτω τα επιχειρήματά μου και άλλο επιτίθεμαι προσωπικά.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back