Περί ορθογραφίας... το ξέρατε;

kounelaki

Περιβόητο μέλος

Η kounelaki αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 5.415 μηνύματα.
Εχτες παρακολουθουσα μια εκπομπη στο νετ με τον Μπαμπινιωτη και πραγματικα εξεπλαγειν με το ποσες λεξεις γραφουμε λαθος καθημερινα!(πολλοι τις διδασκομαστε και λαθος..)

Το σωστο ειναι:
ξηλωνω ή ξυλωνω?
ξεφτιλιζω ή ξευτιλιζω?
ξυγγι ή ξιγκι?
ξιδι,ξυδι ή ξειδι?
ξενιτια ή ξενιτεια?
ξινο ή ξυνο?
παλικαρι,παλλικαρι ή παλληκαρι?
συγνωμη ή συγγνωμη?
λειωνω,λιωνω ή λυωνω?
κτηριο ή κτιριο?
αυγο ή αβγο?
τρενο ή τραινο?
γκωλ ή γκολ?
Βολτερος ή Βολταιρος?
καημος ή καυμος?
διοροφος ή διωροφος?

ΟΕΟ?:hmm::D

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εχτες παρακολουθουσα μια εκπομπη στο νετ με τον Μπαμπινιωτη και πραγματικα εξεπλαγειν με το ποσες λεξεις γραφουμε λαθος καθημερινα!(πολλοι τις διδασκομαστε και λαθος..)

Το σωστο ειναι:
ξηλωνω ή ξυλωνω?
ξεφτιλιζω ή ξευτιλιζω?
ξυγγι ή ξιγκι?
ξιδι,ξυδι ή ξειδι?
ξενιτια ή ξενιτεια?
ξινο ή ξυνο?
συγνωμη ή συγγνωμη?
λειωνω,λιωνω ή λυωνω?
κτηριο ή κτιριο?
αυγο ή αβγο?
τρενο ή τραινο?
γκωλ ή γκολ?
Βολτερος ή Βολταιρος?
καημος ή καυμος?
διοροφος ή διωροφος?

ΟΕΟ?:hmm::D
θα υπογραμμισω οσα νομιζω εγω οτι ειναι τα σωστα...
ξηλωνω ή ξυλωνω?
ξεφτιλιζω ή ξευτιλιζω?
ξυγγι ή ξιγκι?
ξιδι,ξυδι ή ξειδι?
ξενιτια ή ξενιτεια?
ξινο ή ξυνο?
συγνωμη ή συγγνωμη?
λειωνω,λιωνω ή λυωνω?
κτηριο ή κτιριο?
αυγο ή αβγο?
τρενο ή τραινο?
γκωλ ή γκολ? (Αγγλικη λεξη, λογικα δεν εχει σωστο ή λαθος)
Βολτερος ή Βολταιρος?
καημος ή καυμος?
διοροφος ή διωροφος?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

κι ομως νομιζω οτι πολλες λεξεις γραφονται σωστα και με τους 2 τροπους. ας πουμε σωστο ειναι κ το καλυτερα, σωστο και το καλλιτερα. σωστο το τρενο, σωστο το τραινο..σιγουρα δεν ισχυει για ολες τις λεξεις ομως......:hmm:

Το σωστο ειναι:
ξηλωνω ή ξυλωνω?(ειναι απο το ξε+υλη και δεν εχει καμια σχεση με το ξηλο)

ξεφτιλιζω ή ξευτιλιζω?(και αυτο απο το υλη καμια σχεση με το φιτιλι:lol:)

ξυγγι ή ξιγκι?

ξιδι,ξυδι ή ξειδι?(αν και το δικο μου ξιδι το γραφει πανω "ξυδι"-οι αμορφωτοι:lol:)
ξενιτια ή ξενιτεια?(οπως δουλεία-δουλειά!)

ξινο ή ξυνο?

συγνωμη ή συγγνωμη?(συν+γ=γγ οπως συν+γραφεας=συγγραφεας)

λειωνω,λιωνω ή λυωνω?(=κανω κατι λειο)

κτηριο ή κτιριο?

αυγο ή αβγο?(παραγεται απο το αρχαιοελληνικο οω και δεν κολλαει σε καμια περιπτωση αυτο το υ που του κολλησανε τοσα χρονια)

τρενο ή τραινο?(ε γιατι δεν απαιτειται η γνωση της ξενικης γραφης-πλεον ολες οι ξενικες λεξεις απλοποιουνται)

γκωλ ή γκολ?(οπως και παραπανω..)

Βολτερος ή Βολταιρος?(το παραπανω δεν ισχυει στα κυρια ονοματα τα οποια κρατανε την ξενικη ορθογραφια)

καημος ή καυμος?

διοροφος ή διωροφος?(συν+ο=ω οπως συνωνυμος αλλα ονομα)

Εγραψα τα σωστα και την αιτιολογια οσων θυμαμαι..

ουτε την βαση δεν επιασα ε? πως γινεται σε βιβλια να τα γραφουν αλλιως , αποτι ειναι το σωστο??

Ο Babi μερικές φορές έχει κάτι ερμηνείες και εξηγήσεις εντελώς τραβηγμένες από τα μαλλιά. Επίσης, πρόσφατα απέκτησε το χούι να ανάγει διάφορες αγγλικές λέξεις σε ελληνικές, πράγμα που πολύ με ανησυχεί...
Το θέμα είναι να διαβάζεις όλες τις απόψεις για να τεκμηριώσεις τη δική σου.

ΥΓ1 Πάντως το σωστό είναι παλληκάρι διότι προέρχεται από το αρχαίο "πάλλαξ" που σημαίνει... τι άλλο; Παλληκάρι!

ΥΓ2 Επειδή περί ορθογραφίας ο λόγος, το εξεπλάγειν σου κάν' το "εξεπλάγην". Είναι το πρώτο ενικό αορίστου του εκπλήσσομαι.

ΥΓ3 Οι εξηγήσεις που δίνεις στο μήνυμα της Evelyn δεν είναι όλες σωστές... Αν θέλεις να τις κάνεις σωστές, άνοιξε το λεξικό του Μπαμπινιώτη και κάνε αντιγραφή. Τα γράφει όλα εκεί μέσα.

κι ομως νομιζω οτι πολλες λεξεις γραφονται σωστα και με τους 2 τροπους. ας πουμε σωστο ειναι κ το καλυτερα, σωστο και το καλλιτερα. σωστο το τρενο, σωστο το τραινο..σιγουρα δεν ισχυει για ολες τις λεξεις ομως......:hmm:
Ο Μπαμπινιωτηε υποστιριζει πως ολα εχουν 1 ορθογραφια..
Ομως στην περιπτωση του "τρενου" οταν αποφασιστηκε οτι θα ειναι με ε ο κοσμος αντεδρασε γιατι τοσα χρονια το διδασκοταν αι.Και ετσι πλεον υπαρχει μια ελαστικοτητα στη γραφη οπως και το "αυγο".
Ομως το σωστο πλεον ειναι τρενο και η δασκαλα θα το διορθωσει στο παιδι οταν το γραψει με αι.
Αυτα απο το στομα του Μπαμπινιωτη!:lol:

Ο Babi μερικές φορές έχει κάτι ερμηνείες και εξηγήσεις εντελώς τραβηγμένες από τα μαλλιά. Επίσης, πρόσφατα απέκτησε το χούι να ανάγει διάφορες αγγλικές λέξεις σε ελληνικές, πράγμα που πολύ με ανησυχεί...
Το θέμα είναι να διαβάζεις όλες τις απόψεις για να τεκμηριώσεις τη δική σου.

ΥΓ1 Πάντως το σωστό είναι παλληκάρι διότι προέρχεται από το αρχαίο "πάλλαξ" που σημαίνει... τι άλλο; Παλληκάρι!

ΥΓ2 Επειδή περί ορθογραφίας ο λόγος, το εξεπλάγειν σου κάν' το "εξεπλάγην". Είναι το πρώτο ενικό αορίστου του εκπλήσσομαι.
:lol::lol::lol::lol:
Εγω και το παλληκαρι παλικαρι το εγραφα για χρονια!Ειδες τι μαθαινει κανεις?
Παντως τα αιτιολογισε ορθα απ'οσο παρακολουθησα την εκπομπη.

ΥΓ3 Οι εξηγήσεις που δίνεις στο μήνυμα της Evelyn δεν είναι όλες σωστές... Αν θέλεις να τις κάνεις σωστές, άνοιξε το λεξικό του Μπαμπινιώτη και κάνε αντιγραφή. Τα γράφει όλα εκεί μέσα.
Εγραψα οσα θυμαμαι και οπως θυμαμαι οτι τα αιτιολογησε...Αν εκανα λαθος ας με συγχωρεσετε.
ΣΥΓΓΝΩΜΗ λοιπον και οχι ΣΥΓΝΩΜΗ!:lol:

:lol::lol::lol::lol:
Εγω και το παλληκαρι παλικαρι το εγραφα για χρονια!Ειδες τι μαθαινει κανεις?
Παντως τα αιτιολογισε ορθα απ'οσο παρακολουθησα την εκπομπη.
Τα αιτιολόγησε!
Τι το 'θελες και το άνοιξες το θέμα...

Όμως δεν τα αιτιολόγησε απαραίτητα και σωστά. Το κτίριο, ας πούμε, είναι πολύ λογικότερο να γράφεται με -ι- όπως το κτίζω, παρά με -η- (από το κτήση, κτήμα κλπ.). Το πρώτο στοιχείο ενός κτιρίου είναι ότι το κτίσανε. Όχι σε ποιον ανήκει.

Τα αιτιολόγησε!
Τι το 'θελες και το άνοιξες το θέμα...

Όμως δεν τα αιτιολόγησε απαραίτητα και σωστά. Το κτίριο, ας πούμε, είναι πολύ λογικότερο να γράφεται με -ι- όπως το κτίζω, παρά με -η- (από το κτήση, κτήμα κλπ.). Το πρώτο στοιχείο ενός κτιρίου είναι ότι το κτίσανε. Όχι σε ποιον ανήκει.
Το αιτιολογισε κι αυτο αλλα δε θυμαμαι γμτ απο ποιο ρημα ειπε οτι παραγεται..:hmm:

Το αιτιολογισε κι αυτο αλλα δε θυμαμαι γμτ απο ποιο ρημα ειπε οτι παραγεται..:hmm:
Καλέ γιατί ανοίγεις τέτοιο πικρό θέμα και ξανακάνεις και το ίδιο λάθος;
Το ρήμα είναι αιτιολογώ και θέλει ήτα, ήτα, ήτα! Η γραφή σου θα ήταν σωστή αν το ρήμα ήταν... αιτιολογίζω! :blink:

Καλέ γιατί ανοίγεις τέτοιο πικρό θέμα και ξανακάνεις και το ίδιο λάθος;
Το ρήμα είναι αιτιολογώ και θέλει ήτα, ήτα, ήτα! Η γραφή σου θα ήταν σωστή αν το ρήμα ήταν... αιτιολογίζω! :blink:
Το ξερω.Sorry λαθος απο βιασυνη.Δεν γραφω και πολυ καλα στον υπολογιστη εξαλλου.
Αλλωστε το θεμα δεν το ανοιξα για να το παιξω καποια απλα για οσα ακουσα απο τον Μπαμπινιωτη και οντως ολοι μας τα κανουμε καθημερινα λαθος,οπως π.χ το συγγνωμη.Το εχω δει και σε διαφημιση συγνωμη!

κι εγω εχω κολλησει με το συγνωμη..και με το ξυδι που ειναι ξιδι..γιατι νομιζα οτι γραφεται με υ? πτουυυυυυυ και νομιζα οτι ημουν καλη στην ορθογραφια..:mad:

κι εγω εχω κολλησει με το συγνωμη..και με το ξυδι που ειναι ξιδι..γιατι νομιζα οτι γραφεται με υ? πτουυυυυυυ και νομιζα οτι ημουν καλη στην ορθογραφια..:mad:
:lol: Κι εγω ετσι νομιζα! Και το ξιδι μου πανω γραφει "ξυδι" ενω της μητερας μου "ξιδι''!

εγω το συγγνωμη ηξερα οτι γραφεται με 2 γγ οπως και μερικες απο τις λεξεις που παραθεσατε... ημουν καλη στην ορθογραφια οσο ημουν ελλαδα. Απο τοτε που εφυγα εξωτερικο η ορθογραφια μου πηγε περιπατο :( Χαιρομαι που ειναι κανονας εδω να γραφουμε με ελληνικους χαρακτηρες γιατι αν συνεχιζα με greeklish η ανορθογραφια μου θα χειροτερευε!:(

μπα, ηρω κι εμενα με βοηθησε το φορουμ κι ας ειμαι ελλαδα..λογω σπουδης δεν γραφω προτασεις, οποτε κι εγω εχω ξεχασει την ορθογραφια..λογω του φορουμ αρχισα να γραφω γιατι πριν μονο με greeklish εγραφα πχ σε μσν ή fb

μπα, ηρω κι εμενα με βοηθησε το φορουμ κι ας ειμαι ελλαδα..λογω σπουδης δεν γραφω προτασεις, οποτε κι εγω εχω ξεχασει την ορθογραφια..λογω του φορουμ αρχισα να γραφω γιατι πριν μονο με greeklish εγραφα πχ σε μσν ή fb

πρεπει να τα κοψω τελειως τα greeklish οταν μιλαω msn. Σε μια φαση πηγα να γραψω κατι στα ελληνικα που ειχε ψ και το εγραψα με πσ :/:

αν μιλησω στο μσν, ή στο sms, ή στο fb με φιλους μου με ελληνικους χαρακτηρες, θα με κοροιδευουν νομιζω γιατι κανεις δεν μιλαει ετσι( μιλαω για τους φιλους μου απο κυπρο..) βεβαια κυπριακα δεν μπορεις να γραψεις με ελληνικους χαρακτηρες, μπορει γι αυτο..

Ο Babi μερικές φορές έχει κάτι ερμηνείες και εξηγήσεις εντελώς τραβηγμένες από τα μαλλιά.
Συμφωνώ απολύτως! Δεν είναι και θέσφατο πια το λεξικό του Μπαμπινιώτη ;)
Εξάλλου, για τις περισσότερες ορθογραφικές εκδοχές αυτών των λέξεων υπάρχουν ορθολογικές αιτιολογήσεις, γι' αυτό άλλωστε και είναι ακόμα θέμα συζήτησης. Το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου είναι να ξέρουμε για ποιο λόγο γράφουμε μια λέξη όπως επιλέγουμε να τη γράψουμε.

(Α, και βέβαια εξίσου σημαντικό είναι να μην κάνουμε ορθογραφικά λάθη στις "απλές" λέξεις, αυτές για τις οποίες δεν διίστανται οι γνώμες, πριν καν πιάσουμε ν' ασχοληθούμε με τις αμφισβητούμενες) :rolleyes:

ξηλωνω ή ξυλωνω?
Ξηλώνω. Το ρήμα προκύπτει από την πρόθεση εκ (στην οποία το κ γίνεται ξ μπροστά από φωνήεν) και το ουσιαστικό ήλος, που στα αρχαία σημαίνει καρφί. Εξ-ηλώνω δηλαδή.
ξεφτιλιζω ή ξευτιλιζω?
Το ρήμα είναι εξευτελίζω. Ωστόσο, επειδή συχνά συμβαίνει στη νεοελληνική να απλοποιούνται τα ρήματα που δεν χρησιμοποιούνται δόκιμα (όπως το "ξεφτιλίζω"), υποθέτω πως και το "φ" είναι σωστό. Ωστόσο, στη δόκιμη γραφή του γράφεται σίγουρα με ύψιλον.
ξυγγι ή ξιγκι?
Έλα μου ντε! Ο Αργύρης Εφταλιώτης, στην μετάφραση της Οδύσσειας, το γράφει "ξύγγι"...
ξιδι,ξυδι ή ξειδι?
Το ξείδι θα το απέρριπτα εντελώς. Όσο για τα άλλα δύο: αν η λέξη προκύπτει από την αρχαία "όξος", τότε το "ξίδι" φαίνεται λογικότερο. Αν όμως προκύπτει από το "οξύ", τότε μάλλον πάμε προς το "ξύδι".
ξενιτια ή ξενιτεια?
Ξενιτιά. Το στην τελευταία συλλαβή της λέξης είναι ημίφωνο, δηλαδή δεν συμμετέχει στη δημιουργία νέας συλλαβής (γι' αυτό και προφέρεται "ξενιτχιά" - Αλίκη, αφιερωμένο :P). Όπως και οι λέξεις αγροτιά, νυχτιά κλπ, γράφεται μόνο με γιώτα.
ξινο ή ξυνο?
Ξινό. Όξινος είναι το επίθετο απ' όπου βγαίνει, και προκύπτει από το ουσιαστικό όξος (που είναι το ξύδι) και την κατάληξη -ινος, που προσδίδει ιδιότητα.
Μάλλον παλληκάρι. Όπως είπε και η Ζωή, αν δεν κάνω λάθος, η λέξη προκύπτει από το ουσιαστικό πάλληξ, που σημαίνει το παιδί που δεν έχει μπει στην εφηβεία.
συγνωμη ή συγγνωμη?
Συγγνώμη. Εύκολη η ετυμολογία, από την πρόθεση συν και το ρήμα γιγνώσκω, αλλά το φαινόμενο που δημιουργείται μεταξύ του τελευταίου ν και του πρώτου γ λέγεται αφομοίωση. Το γ αφομοιώνει το ν και το μετατρέπει σε ίδιο σύμφωνο, χάριν ευφωνίας.
λειωνω,λιωνω ή λυωνω?
Το "λιώνω" είναι νεολογισμός του "λειώνω", δηλαδή καθιστώ κάτι λείο, το λειαίνω. Χρησιμοποιούνται και τα δύο.
κτηριο ή κτιριο?
Νέας εσοδείας η διαμάχη αυτή. Μου θυμίζει τα ατέλειωτα συνέδρια των ορθοπεδικών για το αν θα γράφονται έτσι ή "ορθοπαιδικοί". Αν το ουσιαστικό προκύψει από το ρήμα κτίζω, τότε είναι κτίριο. Αν προκύψει από το ρήμα κτώμαι (που σημαίνει κατέχω, είμαι κύριος κάποιου πράγματος), τότε είναι κτήριο. Αλλά τελικά, όπως πολύ σωστά είπε η Ζωή, το σημαντικό είναι ποιος κατέχει κάτι, ή τι είναι το ίδιο; Εγώ χρησιμοποιώ την ορθογραφία "κτίριο" και δεν την αλλάζω με τίποτα :P
αυγο ή αβγο?
Αυγό, αυγό, αυγό!!! Ό,τι και να μου πουν, εγώ έτσι θα το γράφω. Η λέξη προκύπτει από το αρχαίο "ωόν". Με την εξέλιξη της γλώσσας, το μακρόχρονο ωμέγα μετατράπηκε στον επίσης μακρόχρονο δίφθογγο "αυ". Το "αβγό" είναι μεν σωστό πια, αλλά πιστεύω πως πρόκειται για αναίτια απλοποίηση.
τρενο ή τραινο?
Η λέξη "τραίνο" ακολουθεί οπτικά το αγγλικό "train", απ' όπου προκύπτει. Το ίδιο ισχύει και για το "Βολταίρο" παρακάτω (καλά, όσο γι' αυτό, μπορούμε να θυμηθούμε το Σατωβριάνδο, το Ροβεσπιέρο, το Δεριγνύ -θέ μου σχώρα με και άλλα τέτοια χαριτωμένα). Κατά την άποψή μου, εφόσον η λέξη είναι ξενική, θα πρέπει να χρησιμοποιείται η απλούστερη ορθογραφία, άρα "τρένο" και "Βολτέρος".
γκωλ ή γκολ?
Ε, γκολ. Για τον παραπάνω λόγο.
καημος ή καυμος?
Καημός. Η λέξη προκύπτει από το ρήμα "καίω" και την κατάληξη -ημός, όπως σταματημός κλπ.
διοροφος ή διωροφος?
Εγώ θα προσθέσω άλλη μία ορθογραφία: Ή μήπως δυόροφος; Θα εξαρτηθεί από το αν το πρώτο συνθετικό είναι το αριθμητικό "δύο" ή το επίρρημα "δις". Στην πρώτη περίπτωση θα γραφτεί "δυόροφος". Στη δεύτερη, "διώροφος", γιατί το τελικό σίγμα και το όμικρον παθαίνουν κράση, με αποτέλεσμα το όμικρον να εκταθεί στο αντίστοιχό του μακρόχρονο φωνήεν, δηλαδή το ωμέγα.

Κατα Μπαμπινιώτη το κτήριο δεν προκύπτει από το κτίζω διότι παράγωγο ουσιαστικό του κτίζω είναι το κτίσμα..Και σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογείται η κατάληξη -ριο..Ετσι υποστηρίζει ότι το κτήριο προέρχεται είτε από το ευκτήριο (τόπος προσευχής) είτε από το οικητήριο(σπίτι, κατοικία)..Προσωπικά μου φαίνεται σωστή και λογική αιτιολόγηση.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back