Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι;

Εμείς το έχουμε παραξηλώσει νομίζω.. :/:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Όπως μου λέει κι η μαμά μου.. (θα γελάσεις τώρα) "Όλοι εκεί μέσα γατοβαρεμένοι είστε!!" :P:P:P

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

:lol::lol::lol:Εγώ δεν τα λέω παραέξω γιατί θα με πάρουν στο ψιλο! Δείχνω όσο πιο φυσιολογική γίνεται :whistle::whistle::whistle:

:PKαλα εννοειται μεταξυ μας αυτα......χαχαχαχχαχα

Και εγω το θεωρω ενδιαφερον σαν θεμα. Αυτο και οτι αφορα φαρμακα κτλ. Ειναι κατι που δεν μενει στασιμο,εξελισεται.

Ναι, ενδιαφέρον, ενδιαφέρον, αλλά όσο αυτό εξελίσσεται εγώ τραβάω τα μαλλιά μου περισσότερο! Έχουμε φτάσει σε σημείο εγώ να τρώω σουβλάκια γιατί δεν προλάβαινα να μαγειρέψω :redface: και να ψάχνω "υγιεινή" τροφή για τη γάτα.. Εεεεεεε ρεεεεε...:confused:

Ναι, ενδιαφέρον, ενδιαφέρον, αλλά όσο αυτό εξελίσσεται εγώ τραβάω τα μαλλιά μου περισσότερο! Έχουμε φτάσει σε σημείο εγώ να τρώω σουβλάκια γιατί δεν προλάβαινα να μαγειρέψω :redface: και να ψάχνω "υγιεινή" τροφή για τη γάτα.. Εεεεεεε ρεεεεε...:confused:

:hehe::hehe::hehe::hehe: Φοβερο!!:D

Χαχαχα!!!:D Αυτό σκεφτόμουν κι εγώ! Η μάνα μου μου λέει ότι για τη δική μου διατροφή δεν ασχολούμαι ούτε στο μισό!!!:D

Βασικά είναι πολύ θετικό που ψαχνόμαστε γενικά παιδιά.. το να ψάχνεται κάποιος υποδηλώνει αγάπη για το ζωάκι του.. ακόμα κι αν διαφωνούμε σε κάποια πράγματα, σίγουρα κανείς μας δεν τα ξέρει όλα. Γενικά το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να διαβάζω τα θέματα διατροφής.. :)

Με κάλυψες πλήρως!

:P

Τα συστατικα της acana(μιας κ το αναφερεις) για παραδειγμα θεωρεις πως δεν επιβαρυνουν τα ζωα? Εγω δεν θεωρω καποια τροφη επιβαρυνει τα ζωα.Το μονο που δεν θελω να βλεπω ειναι οι χρωστικες κ πρωτο συστατικο σιτηρα. Δεν θεωρω πως μια τροφη του εμποριου μπορει να σκοτωσει ενα ζωο εκτος και αν α)ειναι αλλοιωμενη β)υπαρχει προβλημα στα συστατικα ,τοξινες κτλ.
Γιατι η πατατα ειναι καλυτερη απο το καλαμποκι? Ως προς τι?:confused:

εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν τροφές που επιβαρύνουν τον οργανισμό τους. Για παράδειγμα η ξηρά τροφή στο σύνολο της τα θέτει σε κατάσταση χρόνιας αφυδάτωσης. Επίσης τα σιτηρά και τα λαχανικά στις τροφές τους δεν είναι εύπεπτα όπως το κρέας. Το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν είναι κατασκευασμένο να τρώει καλάμποκι για παράδειγμα. Αυτο που συμβαινει με τα σιτηρα και τα λαχανικα ειναι οτι ανεβαζουν το pH των ουρων της γατας και το κανουν αλκαλικο. Οταν το pH ξεπερασει το 7, ο στρουβιτης σχηματιζεται αυθορμητα. Αφου μετά από αρκετό καιρό ανακάλυψαν ότι ανεβαίνει το pH, άρχισαν να χρησιμοποιούν επιπρόσθετες ουσίες για να το ρίχνουν. Εντελώς συμπτωματικά τα περιστατικά ουρολιθίασης με λίθους ασβεστίου έχουν αυξηθεί δραματικά (το χαμηλό pH ευνοεί τον σχηματισμό τους).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια έρευνα που διάβασα πρόσφατα η οποία έλεγξε για ουρόλιθους ~300 αδέσποτες άγριες γάτες (αυτές που κυνηγούν για να επιβιώσουν). Καμία από αυτές δεν βρέθηκε να έχει ουρόλιθους στην ουροδόχο κύστη και στα ούρα και όλες αυτές εκτός από μια είχαν ουρικό pH μεταξύ 6 και 6.5. Δειτε όμως τι έγινε σε μια άλλη έρευνα. Έδωσαν σε γάτες αρουραίο αλλά σε μορφή κονσέρβας. Τεμαχισμένο και μαγειρεμένο. Το pH στις γάτες που έτρωγαν τον μαγειρεμένο αρουραίο έφτασε το 7. Γιατί ανέβηκε τόσο το pH; Επειδή άλλαξε η δομη των πρωτεινών με το μαγείρεμα και η πεπτικότητα τους (και κυρίως του αμινοξέως μεθιονίνης το οποίο ρίχνει το pH) μειώθηκε.

Δεν γνωρίζω αν η πατάτα είναι καλύτερη από το καλαμπόκι, γνωρίζω όμως ότι παίζει σημαντικό ρόλο η πηγή και η μορφή των υδατανθράκων. Ένας υδατάνθρακας για παράδειγμα μπορεί να ανεβάσει πιο πολύ την γλυκόζη στο αίμα μετά απο κάθε γεύμα σε σχέση με έναν άλλο.

Η ζωη της γατας εχει αλλαξει χρονια τωρα.Ειδικα της γατας που ζει μονιμα μεσα.Βαση αυτου προσαρμοζεται κ η διατροφη της.
Και οι αγελάδες προσαρμόστηκαν στη ζωή στην φάρμα, αλλά είδες τι έγινε όταν άρχισαν να τρώνε κρεατάλευρα. Δεν αρκούν 100 και 200 χρόνια για να προσαρμοστεί ένα σαρκοφάγο ζώο σε διατροφή πλούσια με φυτικά συστατικά.

Αυτο λυπαμαι αλλα δεν μπορεις να το "δεσεις κομπο" μονο κ μονο απο την διατροφη.Οι παραγοντες ειναι πολλοι κ μαλιστα μεταβαλλονται.
Αλλα καταλαβαινω πως δινοντας καλη τροφη προσπαθεις να περιορισεις τις πιθανοτητες.;)
σαφώς και μεταβάλλονται, αλλά και η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που δεν μπορείς να αγνοήσεις.

Αυτο που εννοουσα με την λεξη δοκιμασμενα,ειναι η τεχνογνωσια κατα βαση. Το επιστημονικο υποβαθρο και η δυνατοτητα της χ,ψ εταιριας να "δουλεψει" ενα προιον,να το δοκιμασει,να κανει τα αναλογα τεστς κ να διαθεσει ενα προιον στο καταναλωτικο κοινο.Η royal canin και αλλες πολλες εταιριες εχουν δικα τους ζωα σε εγκαταστασεις(οχι ,δεν αναφερομαι στα βιντεο που κυκλοφορουν) οπου κανουν τεστ πεπτικοτητας,γευστικοτητας κτλ.Εξετασεις αιματος,ουρων....
Το ότι κάνουν δικά τους τεστ δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Καταρχήν το κάθε τεστ δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (δεν θα ήταν πιο αντικειμενικό αν διαρκούσε για όσο ζει μια γάτα; ). Επιπλέον δεν συγκρίνουν την τροφή τους με την τροφή μιας γάτας που θα ζούσε στην φύση κυνηγώντας ποντίκια. Μπορεί η τροφή τους να είναι καλύτερη από μια άλλη τροφή, αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει σημαντική απόκλιση απο την τροφή που θα έτρωγε η γάτα στην φύση της. Παρόλο όμως που κάνουν τόσα πολλά τεστς, γιατί πλέον οι γάτες υποφέρουν από ότι υποφέρουμε και εμείς; Γιατί βλέπουμε τόσες άρρωστες γάτες; Όλες οι εταιρίες ακολουθούν τις οδηγίες της aafco για τα συμπληρώματα κτλ... μέχρι να τα αλλάξει η aafco φυσικά. Μέχρι να βρεθεί ότι το χ συστατικό είναι σε μικρή ή μεγάλη ποσότητα. Γιατί υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις σε κάποια συστατικά μεταξύ τροφών; H friskies εχει για παράδειγμα 100mg/kg βιταμίνης Ε ενώ η royal έχει 500mg/kg. Πόση τελικά βιταμίνη Ε πρέπει να παίρνει μια γάτα; Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για 5 φορές μεγάλυτερη ποσότητα βιταμίνης Ε στην 2η τροφή.

Οι ανακλισεις πια(λεω "πια" για ειχα παθει αμοκ κ εγω τοτε) δεν μου λενε κατι. Ετυχε.Οπως ετυχε και με ανθρωπινα τροφιμα. Και η blue ειχε ανακλισεις ουκ ολιγες φορες και ειναι μια πολυ καλη τροφη.Οποτε...μονο το homemade μας σωζει εδω!
Μην επικεντρώνεσαι στις ανακλήσεις μόνο. Το άρθρο από την wiki δεν το έβαλα για να δείτε ποιές εταιρίες ανακλήκαν, αλλά για το γεγονός ότι μια εταιρία, παρασκεύαζε τροφές για άλλες 43523523 εταιρίες. Δηλαδή πολλές εταιρίες, αναθέτουν σε άλλες εταιρίες την παραγωγή των τροφών που πουλάνε.

Με το καλο να μας παραθεσουν μελετες τους και αλλες εταιριες για να δουμε κατα ποσο ασχολουνται κ απο ποια οπτικη γωνια εξεταζουν τα πραγματα. Πχ τυχαιο,η purina εχει ολοκληρο κομματι στην ιστοσελιδα τους με μελετες και ερευνες που κανουν πανω σε ζωα για συγκεκριμενες παθησεις κ καταστασεις. Παχυσαρκια,ουροποιητικο κτλ.Χωρις να θεωρω πως οι διαιτες τους ειναι πανακεια για τις παθησεις που εγραψα.
Μη πιστεύεις και τις δικές τους έρευνες γιατί προφανώς είναι χρηματοδοτούμενες από αυτούς και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι biased. Αλλά ακόμα και οι δικές τους έρευνες λένε πολλά. Παράδειγμα μερικές έρευνες της χιλλς, που λένε ότι η ξηρά τροφή πρέπει να αποφεύγεται σε περιστατικά ουρολιθίασης. Αν πρέπει να αποφεύγεται, γιατί παράγουν ειδική ξηρά τροφή τότε και την πουλάνε ως θεραπευτική;

Θα διαφωνισω.Δεν ειναι μαπα. Αν ηταν μαπα θα την ειχε "φτυσει" η αγορα.
Για να ειναι τα συστατικα οπως ειναι καπου αποσκοπουν.Οι αναλογιες καπου αποσκοπουν επισης. Το να παρασκευασεις σιτηρεσιο κ μαλιστα επιτυχημενο ειναι πολυ δυσκολη δουλεια. Μια μαπα τροφη δεν θα εδινε αψογο τριχωμα σε απειρα ζωα,ουτε σφιχτα κοπρανα,ουτε ενεργεια,ουτε θα ζουσαν αρκετα χρονια, με σταθερο βαρος. Αυτος ειναι ο στοχος του σιτηρεσιου.Να καλυπτει τις ημερισιες αναγκες του ζωου χωρις να το βλαπτει.
εδώ πάλι έχουμε σύγκριση μια τροφής του εμπορίου με μια άλλη. Γιατί δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ ωμής και εμπορίου; :whistle:

χαχαχαχα θα σε φρικαρω...αλλα εμενα δεν με ενοχλει να φαει by-products το γατι/σκυλι μου.Δεν μιλαω για κερατα κ φτερα βεβαια. Αν το αναγουμε στην φυση οπου θα επιανε μια μπεκατσα,θα ετρωγε και τα ποδια της κ ποιος ξερει τι αλλο απο το ζωο(εξου και τα αιματαλευρα)...Οχι μονο μπουτακι κ στηθος.
Στην φυση επισης δεν θα ετρωγαν ουτε καλαμποκι ,ουτε πατατα,ουτε ρυζι,ουτε αρακα,ουτε σιταρι.....Δεν εχει νοημα να αναφερομαστε σε αυτο.
Αν το δουμε ετσι θελουμε μια τροφη ΜΟΝΟ με κρεας κ τιποτα αλλο μεσα.
βασικά συμφωνώ ότι χρειάζονται και τα by-products. Αλλά οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως μόνο by-products. Τα άκρα δεν είναι καλά και όπως διαφωνώ με τις τροφές που περιέχουν μόνο by-products, αλλο τόσο διαφωνώ και με τις τροφές που αποτελούνται από σκέτο κρέας. Μια τροφή προφανώς με μόνο κρέας μέσα (χωρίς οστά, χωρίς όργανα, κτλ), θα ήταν επικίνδυνη.

Το θεμα της διατροφης ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ κ δεν εχει ουτε αρχη ,ουτε τελος δυστυχως.
Αν μπορουσα προσωπικα θα τους εδινα απ ολα. Και μαγειρευτο κ ξηρα κ ωμα. Αφου δεν βγαζω ακρη,να χαιρονται κ αυτα βρε παιδι μου!

Ευλογισον παιδια! Παλι με αγχωσε το θεμα!χαχαχααχαχα
βασικά δεν είναι δύσκολο να κάνεις από που λές. Μπορεί να σου βγει και πιο οικονομικό ;)

χαχαχαχα! Εγώ πάντως όταν ξεκίνησα να ψάχνομαι με τις τροφές και όταν άρχισα να δίνω ωμά στον γάτο μου και να βλέπω την διαφορά πάνω του, άλλαξα ριζικά και την δική μου διατροφή. Τρώω πλέον όσο το λιγότερο επεξεργασμένες τροφές γίνεται. Το φαστ φουντ το έχω κόψει γιατί πλέον το σιχαίνομαι, δεν μπορώ να το φάω. Θα προτιμήσω να πεινάσω παρά να φάω μπεργκερ.

Εγώ δύο πράγματα θέλω να σχολιάσω, τα υπόλοιπα συζητήστε τα εσείς, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά! :P:D
εδώ πάλι έχουμε σύγκριση μια τροφής του εμπορίου με μια άλλη. Γιατί δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ ωμής και εμπορίου;
Γιατί απλά η σπιτική διατροφή με τη διατροφή του εμπορίου ΔΕ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ! Μέχρι και η μαγειρευτή διατροφή δε συγκρίνεται με του εμπορίου!
Και
χαχαχαχα! Εγώ πάντως όταν ξεκίνησα να ψάχνομαι με τις τροφές και όταν άρχισα να δίνω ωμά στον γάτο μου και να βλέπω την διαφορά πάνω του, άλλαξα ριζικά και την δική μου διατροφή. Τρώω πλέον όσο το λιγότερο επεξεργασμένες τροφές γίνεται. Το φαστ φουντ το έχω κόψει γιατί πλέον το σιχαίνομαι, δεν μπορώ να το φάω. Θα προτιμήσω να πεινάσω παρά να φάω μπεργκερ.
Ε, είδες, δεν είπα γύρο ή μπέργκερ, είπα σουβλάκια! :D Και μάλιστα κοτόπουλο! :whistle::whistle:
Το είπα και άλλη φορά, έτοιμη είμαι να με πείσετε με τα ωμά!

Εγώ δύο πράγματα θέλω να σχολιάσω, τα υπόλοιπα συζητήστε τα εσείς, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά! :P:D

Γιατί απλά η σπιτική διατροφή με τη διατροφή του εμπορίου ΔΕ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ! Μέχρι και η μαγειρευτή διατροφή δε συγκρίνεται με του εμπορίου!
Και

Ε, είδες, δεν είπα γύρο ή μπέργκερ, είπα σουβλάκια! :D Και μάλιστα κοτόπουλο! :whistle::whistle:
Το είπα και άλλη φορά, έτοιμη είμαι να με πείσετε με τα ωμά!

τα σουβλάκια μια χαρά φαγητό είναι ειδικά όταν συνοδεύονται με σαλάτα αντι με λαδερές πίτες και τηγανητές πατάτες :P

Έχω αρχίσει να απελπίζομαι με αυτό το θέμα!:( Οι πληροφόριες είναι πολλές κι εγώ δεν έχω την κατάλληλη γνώση για να κρίνω τα συστατικά των τροφών! Πρέπει να ομολογήσω ότι έχω έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην ωμή, όμως ακόμα έχω επιφυλάξεις:/:

Ο γάτος μου όμως είναι ένα τόσο ανάποδο πλάσμα! Αφου του δίνω κοτοπουλάκι βραστό και φεύγει γρήγορα λες και μύρισε σκ@τ@! Αν όμως μυρίσει ποπ κορν τρέχει σαν τρελός να ρίξει το μπολ! Κι αν πέσει κανένα κάτω και δεν το προλάβω το καταβροχθίζει!!!:wacko:
Αυτό πως το εξηγείτε; Πως λοιπόν θα αλλάξω τη διατροφή αυτού του γάτου, να του δίνω κρεατάκι άντε και ωμό;!
:wall:

Σταδιακά... Στο τέλος θα μάθει, που θα πάει; Αρχικά ανακατεύεις την παλιά του τροφή με κονσέρβα, μέχρι να τρώει μόνο κονσέρβα, μετά μαγειρευτό για λίγο καιρό με την κονσέρβα και μετά ωμό!
Θα πάρει καιρό αν είναι ιδιότροπος.. Και οι δύο είναι έτσι; Γιατί αν ο ένας αρχίσει να τρώει, δε θα ζηλέψει και ο άλλος; Εγώ έτσι την έχω βρει, φωνάζω τη Χιονάτη να φάει ο,τι θέλω και μετά έρχεται και η ζουλιάρα η άλλη!:D
Δοκίμασες να του δώσεις ψητό κοτόπουλο; Και να βάλεις και λίγο λαδάκι;

Μόνο ο βίκτωρας ειναι ιδιότροπος. Με το τσουρέκι δεν είχα ποτέ πρόβλημα!
Κονσέρβα κουτσά στραβά την τρώει. Αλλά μαγειρευτό δεν πλησιάζει (έχω αρχίσει να αφισβητώ τις μαγειρικές μου ικανότητες:P)
Όσο πάρει θα το παλέψω πάντως.

Εχω σκεφτεί επίσης για λίγο διάστημα να αλέθω την ξηρή τροφή και να την πασπαλίζω πάνω από το φαγητό.:hmm:

Αμέ! Κι αυτό είναι λύση! Δες εδώ: catinfo.org
Εξηγεί πολλά και λύνει πολλές απορίες!
Σου έστειλα και πμ με άλλα site!

Έχω αρχίσει να απελπίζομαι με αυτό το θέμα!:( Οι πληροφόριες είναι πολλές κι εγώ δεν έχω την κατάλληλη γνώση για να κρίνω τα συστατικά των τροφών! Πρέπει να ομολογήσω ότι έχω έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην ωμή, όμως ακόμα έχω επιφυλάξεις:/:

Ο γάτος μου όμως είναι ένα τόσο ανάποδο πλάσμα! Αφου του δίνω κοτοπουλάκι βραστό και φεύγει γρήγορα λες και μύρισε σκ@τ@! Αν όμως μυρίσει ποπ κορν τρέχει σαν τρελός να ρίξει το μπολ! Κι αν πέσει κανένα κάτω και δεν το προλάβω το καταβροχθίζει!!!:wacko:
Αυτό πως το εξηγείτε; Πως λοιπόν θα αλλάξω τη διατροφή αυτού του γάτου, να του δίνω κρεατάκι άντε και ωμό;!
:wall:

τα ποπ κορν είναι με βούτυρο; :P

Ο δικος μου ηταν χειροτερος και απο τον δικο σου με το φαγητο του, αλλα τελικα τον εκανα να τρωει τα παντα! Μεχρι προσφατα το συκωτι και τις καρδιες κοτας παντα τα αλεθα γιατι δεν τα πλησιαζε. Τον τελευταιο καιρο τα τρωει χωρις να μου κανει νουμερα. Για μενα η καλυτερη πλεον μεθοδος ειναι να μενει το γατι ημι-νηστικο. Δηλαδη για 2-3 μερες να δινεις να τρωει λιγοτερο απο οσο τρωει, ωστε να αρχισει να ζητιανευει για φαγητο. Να δεις τι ωραια που τρωνε οτι τους δωσεις οταν πεινανε (οχι σε σημειο φυσικα να μενουν χωρις καθολου τροφη). Δοκιμασε και την μεθοδο να βαζεις το ζουμι απο κονσερβα ψαριου πανω στην καινουρια τροφη.

Ο δικος μου ηταν χειροτερος και απο τον δικο σου με το φαγητο του, αλλα τελικα τον εκανα να τρωει τα παντα!

Πόσο διάστημα περίπου σου πήρε να αλλάξεις διατροφή;

Πήρα σήμερα από το σούπερ καρδιές και συκωτάκια να τα μαγειρέψω αύριο. Για να δούμε!

Πήρα σήμερα από το σούπερ καρδιές και συκωτάκια να τα μαγειρέψω αύριο. Για να δούμε!

:clapup::clapup::clapup:
συκωτάκι όχι συνέχεια όμως, 2-3 φορές τη βδομάδα από λίγο! Εμένα το συκωτάκι το λατρεύουν! Καρδιά δεν έχω πάρει ακόμα!

Τα είχε σε ένα πακετάκι μαζί στα κατεψυγμένα. Μακάρι να αρέσει και στα δικά μου!

Πιο καλα μαγειρεμενα τα τροφιμα παιδια......;)
Συμπληρωστε καμια πολυβιταμινη για οτι θρεπτικα συστατικα καταστρεφονται κατα το μαγειρεμα.

Βασικα δεν ξερω πως εγινε. Ειχα δοκιμασει παλαιοτερα να του δωσω ωμα, αλλα δεν τα ετρωγε. Οταν επαθε αλλεργια, αναγκαστικα του εδινα μαγειρεμενο αρνι (σκετο). Οταν υποχωρησαν τα συμπτωματα της αλλεργιας του ανακατεψα ωμη τροφη (κουνελι με σολωμο) με λιγη κονσερβα τονου (δεν θυμαμαι καλα, παντως του ειχα δωσει ψαρι). Αρχισε να τρωει και στο επομενο γευμα του δοκιμασα να του δωσω σκετη την ωμη. Δεν την ετρωγε και τοτε πηρα λιγη τροφη στο χερι μου και του την εδωσα να την μυρισει. Σιγα σιγα αρχισε να την γλειφει και με τα χιλια ζορια εφαγε ολη την τροφη απο το χερι μου. Στο επομενο γευμα εφαγε κανονικα απο το πιατο του. Δεν θυμαμαι πως αρχισε να τρωει μαγειρεμενο. Το σιγουρο ειναι οτι και να ηθελα, δεν μπορουσα να του δωσω κατι αλλο.

Back