Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι;

Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να τους έδινα πιο συχνά κονσέρβα αλλά, δυστυχώς, δεν γίνεται... :/:

Απο άποψη οικονομική μιλάς?
Μπορείς να συνδυάσεις την κονσέρβα που δίνεις τώρα με κάποια πιο οικονομική αν θές! :)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ναι, από οικονομικής πλευράς εννοώ.
Έχω σκεφτεί να τους δίνω κάποια πιο οικονομική κονσέρβα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι πιο καλή από άποψη ποιότητας...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ναι, από οικονομικής πλευράς εννοώ.
Έχω σκεφτεί να τους δίνω κάποια πιο οικονομική κονσέρβα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι πιο καλή από άποψη ποιότητας...

Yπάρχουν πολλές αξιόλογες κονσέρβες που δεν είναι απαραίτητα κακές! :)
Πχ οι gourmet gold θεωρώ οτι είναι αξιόλογες.. και στο pet4u η 24αδα σου βγαίνει 50 λεπτά περίπου το κονσερβάκι! Eπίσης αυτή την εβδομάδα δοκιμάσαμε κονσέρβα animonda, που έχει πολύ καλή ανάλυση και συστατικά και την αγόρασα 1,50 ευρώ τα 400 γρ.

Λουκουμά πόσα γκουρμεδάκια του δίνεις την ημέρα και πόσα γρ κρακεράκια;

Λουκουμά πόσα γκουρμεδάκια του δίνεις την ημέρα και πόσα γρ κρακεράκια;

Ανοίγω ένα κονσερβάκι το απόγευμα και ένα το βράδυ των 85 γρ και το μοιράζω στα 3! (κάτι λιγότερο απο 30γρ ο καθένας)
Το πρωινό τους είναι περίπου 20-30 γρ ο καθένας! :)

δηλαδή κρακεράκια δεν τους δίνεις καθημερινά; με 85 γρ κονσέρβα το καθένα χορταίνουν;

δηλαδή κρακεράκια δεν τους δίνεις καθημερινά; με 85 γρ κονσέρβα το καθένα χορταίνουν;

Κάθε μέρα τρώνε και ξηρά και κονσέρβα αυτό λέω! :)
To πρωινό τους είναι κροκέτες και το απογευματινό με το βραδινό κονσέρβα 60 γρ περίπου ο καθένας!
Εκτός απο τον μικρό τρελλό οι άλλοι 2 είναι εντάξει! :)

:confused:
ok! ευχαριστώ! :)

το νερό περιέχει απο μόνο του αρκετούς ηλεκτρολύτες για ανθρώπους και ζώα που δεν είναι αφυδατωμένα! δηλαδή υπο φυσιολογικές συνθήκες! όταν υπάρχει αφυδάτωση δίνεται ρυζόνερο γιατί βοηθάει στην σταθεροποίηση του εντέρου ( στουμπώνει! :hehe::hehe::hehe::hehe: )
μη ξεχνας ομως οτι ο οργανισμος της γατας πρεπει να παιρνει το νερο απο την τροφη γι' αυτο και οι περισσοτερες γατες που τρεφονται με υγρη τροφη πινουν απο λιγο εως καθολου νερο! Το ποσους ηλεκτρολυτες περιεχει το νερο εξαρταται απο την σκληροτητα του. Αν το νερο ειναι σκληρο τοτε ειναι πιο ευκολο να το αφομοιωσει, αν ομως ειναι πολυ μαλακο, οπως στην περιοχη μου, δεν αφομοιωνεται τοσο ευκολα. Οπως και να 'χει, οι γατες που τρεφονται αποκλειστικα με ξηρα τροφη προσλαμβανουν λιγοτερο νερο απο μια γατα που τρεφεται με υγρη.
Κατευθειαν απο την χιλλς: www.sciencediet.com/media/_refacing...lutd_AreYouChoosingtheRightTherapy.FIC_en.pdf
www.revistasusp.sibi.usp.br/pdf/bjvras/v42n6/05.pdf

οι πρωτεϊνες αποτελούνται απο αμινοξέα... δεν υπάρχει κακή- επικίνδυνη πρωτεϊνη μόνο "ελλιπής", είναι αυτές που δεν περιέχουν όλα τα απαρίτητα αμινοξέα, οι οποίες είναι φυτικής προέλευσης, αλλά... 2 σωστά συνδυασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μας δίνουν ακριβώς τα ίδια αμινοξέα που μας δίνει η κατανάλωση κρέατος! εκπληκτικό?!

νομιζω πως εδω σου διεφυγε το ζητημα "digestibility" & "biological value". Οι τριχες αποτελουνται επισης απο πρωτεινη και αμινοξεα, αλλα δεν μπορουμε να επιβιωσουμε τρωγοντας τριχες γιατι δεν μπορουμε να διασπασουμε αυτη την μορφη πρωτεινης ωστε να την αφομοιωσουμε. Το ιδιο συμβαινει και με τις γατες. Μπορει το καλαμποκι να αποτελειται απο αμινοξεα, δεν μπορει ομως η γατα να το διασπασει και να απορροφησει τα αμινοξεα του. Για να γινει λοιπον μια τροφη πιο digestible στην γατα (φυτικη τροφη that is), μαγειρευεται. Με το μαγειρεμα ομως μπορει να αυξανεται το digestibility, κυριως υδατανθρακων, αλλα πολλα αμινοξεα χανουν το digestibility τους. Το ιδιο ισχυει και για τις μεγειρεμενες τροφες ζωικης προελευσεως.
Περα απο τις πρωτεινες και τα αμινοξεα, υπαρχουν και αλλες ουσιες που δεν βρισκονται στα φυτα. Οπως για παραδειγμα το arachidonic acid που ειναι πολυ σημαντικο για την υγεια των γατιων και την αναπαραγωγη τους. Ασε που πολλα φυτα ειναι αδυνατον να πετυχουν το σωστο ratio αμινοξεων.
Ριξε μια ματια εδω να δεις τι εννοω:
https://avmajournals.avma.org/doi/abs/10.2460/ajvr.2002.63.1247?journalCode=ajvr
https://jn.nutrition.org/content/132/6/1754S.short
https://avmajournals.avma.org/doi/abs/10.2460/ajvr.2003.64.310?journalCode=ajvr

δυστυχώς αυτό που λές εμπεριέχει ένα μέρος αλήθειας αλλά δεν είναι ολόκληρη... εξαρτάται απο το είδος του λίθου. Πρέπει να καθοριστεί η αιτία που προκαλεί την ουρολιθίαση. Αυτό γίνεται με εξέταση αίματος όπου εξετάζεται, το επίπεδο του ασβεστίου, του φωσφόρου, του μαγνησίου αλλά και το επίπεδο του ουρικού οξέος και ανάλογα τα αποτελέσματα ακολουθούμε αντίστοιχη ιδανική διατροφή, η οποία δεν είναι πάντα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης!

θα συμφωνησω σχετικα με το ειδος του λιθου. Δυστυχως οι γατες μας αναγκαζονται να τρωνε φυτα επειδη ειναι πιο φθηνα. Εγω παντως δεν βρισκω καποιο ωφελος σε μια διατροφη για γατα που περιεχει φυτικα παραγωγα σε μεγαλες ποσοτητες. Αν εδινα διατροφη που περιεχει φυτα, θα περιοριζομουν στο 5% φυτικα παραγωγα, 95% κρεας και ζωικα παραγωγα. Το να προσπαθουμε να κανουμε ενα κατ' εξοχην σαρκοφαγο ζωο, φυτοφαγο, θεωρω πως παει εναντια στους νομους της φυσης. Πηραμε ενα γερο μαθημα απο τις τρελες αγελαδες που τις ταιζαμε ζωικη πρωτεινη, αλλα απο οτι φαινεται ο ανθρωπος δεν εχει βαλει ακομα μυαλο.

Τροφή για περσικό γατάκι

Καταρχην καλησπερα σας! :)
Ειμαι ενας παρα πολυ αγχωμενος, soon to be, γατομπαμπας :D και χρειαζομαι την εμπειρια σας στο θεμα της διατροφης.
Τον υπολοιπο εξοπλισμο τον εχω, γιατρο βρηκα, αμμο βρηκα (λεω να παρω την flamingo που την προτιμαει πολυς κοσμος απο οτι φαινεται) και εχω κολλησει στην τροφη..
Επειδη εργαζομαι αρκετες ωρες την ημερα σκεφτομαι να του δινω συνδυασμο ξηρης τροφης και κονσερβας.. Επειδη τα περσικα εχουν απο οτι διαβασα ευαισθησια στα νεφρα εχω προβληματιστει αρκετα με το θεμα..

Λεω να προτιμησω Orijen Cat & Kitten για ξηρη και κονσερβακια της Applaws.

Παρακαλω βομβαρδιστε με, με τις συμβουλες και τις αποψεις σας :alljumpy:

Απάντηση: Τροφή για περσικό γατάκι

Καλησπέρα SolBallads και με το καλό να δεχθείς το γατόνι! :)
Η Acana κι οι Applaws είναι αρκετά καλές ως προς την ποιότητά τους, αυτές δίνω κι εγώ στα δικά μου.
Επειδή, όμως, όντως τα περσικά έχουν κάποιες ευαισθησίες, δεν ξέρω εάν η Acana που είναι αρκετά περιεκτική σε πρωτεΐνη ενδείκνυται.
Θα πρότεινα να δοκίμαζες τη Royal Canin Persian ή καλύτερα να ρωτούσες κάποιον κτηνίατρο. ;)

Εύχομαι με το καλό να το έχεις σύντομα κοντά σου και να μας τον παρουσιάσεις στο δικό του θέμα ώστε να τον θαυμάζουμε! :D

Γιωργο σε ευχαριστω για την αμμεση απαντηση :) Νικος by the way!
Ναι και εγω τον ιδιο προβληματισμο ειχα περι πρωτεινης :hmm: και δεν ξερω τι να κανω..

Μ'αρεσει που συμπερανες οτι θα ειναι και αρσενικο και το αστειο ειναι οτι επεσες μεσα... :D

Από υγρή τροφή, που είναι σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, η Applaws αν και δεν έρχεται Κύπρο γνωρίζω πως είναι εξαιρετική. Εγώ δίνω Schesir που είναι επίσης πάρα πολύ καλή! Κι έχει και για μικρά γατάκια.

Χάρηκα, Νίκο! :)
Τα αρσενικά είναι όντως λίγο πιο ευπαθή οπότε κι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.
Πάντως, κι οι Schesir κονσέρβες είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας.
Όσον αφορά την ξηρά τροφή, ναι.
Καλύτερα ρώτα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο! ;)

Σας ευχαριστω πολυ Γιωργο και Ριανα για τις απαντησεις σας.. Μιλησα με τον γιατρο και μου προτεινε τη royal canin για περσικα.. Οποτε ξεκιναω με αυτη και βλεπουμε..

Συνεχιζω παντως να εχω καποιες αμφιβολιες καθως εχω διαβασει αναμεικτα πραγματα για την εταιρεια αυτη.. Εχει καποιος περσογατο στο φορουμ για να με συμβουλεψει?

Σας ευχαριστω πολυ Γιωργο και Ριανα για τις απαντησεις σας.. Μιλησα με τον γιατρο και μου προτεινε τη royal canin για περσικα.. Οποτε ξεκιναω με αυτη και βλεπουμε..

Συνεχιζω παντως να εχω καποιες αμφιβολιες καθως εχω διαβασει αναμεικτα πραγματα για την εταιρεια αυτη.. Εχει καποιος περσογατο στο φορουμ για να με συμβουλεψει?
Χελλό Νίκο!
Εδώ περσομάνα :redface:
Η ακάνα έχει κάαααπως χαμηλότερη πρωτεϊνη από την όριτζεν, αλλά και πάλι τα ποσοστά τους είναι αρκετά υψηλά σε σύγκριση με τη ρουαγιάλ πέρσιαν που έχει 32% πρωτεϊνη. Το πρόβλημα σου φαντάζομαι είναι το ότι αν του δώσεις πολλή πρωτεϊνη θα επιβαρύνεις τα νεφρά, σωστά; Ωστόσο η ξηρά τροφή ούτως ή άλλως επιβαρύνει τα νεφρά ως ένα σημείο.. Εγώ τους δίνω τώρα μια άλλη ολιστική που ωστόσο καθόλου δε μου άρεσε, την earthborn, και δεν τη συνιστώ. Τώρα λέω να δοκιμάσω την RC persian kitten (γιατί είναι μικρή η ζουζούνα μου) και ποικιλία: ωμά, μαγειρευτά, κονσέρβα. Είμαι υπέρ της ποικιλίας γενικότερα. Από κονσέρβες παίρνω απ'ολα γιατί τους δίνω 1-2 κονσέρβες ημερησίως, αν και προτιμώ by far τις schesir. Ανακάλυψα και κάτι άλλες καλές που βγαίνουν πιο οικονομικά, τις bozita, αλλά δεν τις έχω δοκιμάσει ακόμα μιας και τις έχω βρει μόνο σε ένα ονλάιν πετ σοπ..

περσικό γατούλη δεν έχω αλλά επειδή έχω ακούσει και εγώ διάφορα για την διατροφή... έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο... πιστέυω οτι τελικά η εξειδικευμένη διατροφή που προσφέρει η ροιαλ κανιν- είτε για κάποιες ράτσες είτε για προβλήματα υγείας- είναι αρκετά καλή και αυτό γιατί δημιουργούνται με σκοπό να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες κάθε φορά.

Γεια σου Φλωρα.. Και ο δικος μου ειναι μικρος.. Φαντασου οτι 4 αυγουστου γινεται 2 μηνων.. Εχεις δικιο οσον αφορα την πρωτεινη αλλα σκεψου οτι εργαζομαι καθημερινα αρκετες ωρες και μενω μονος μου οποτε δε προλαβαινω να μαγειρεψω ουτε για μενα :Ρ

Γι'αυτο σκεφτομαι την ξηρη τροφη ως λυση σε συνδυασμο με μια κονσερβα ημερησιως..

ΥΓ Και εγω πιανω τον εαυτο μου να σκεφτομαι μηπως ειμαι υπερβολικος Τονια.. :)
Τι να κανω που ειμαι χαζογατομπαμπας?

περσικό γατούλη δεν έχω αλλά επειδή έχω ακούσει και εγώ διάφορα για την διατροφή... έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο... πιστέυω οτι τελικά η εξειδικευμένη διατροφή που προσφέρει η ροιαλ κανιν- είτε για κάποιες ράτσες είτε για προβλήματα υγείας- είναι αρκετά καλή και αυτό γιατί δημιουργούνται με σκοπό να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες κάθε φορά.
Εμένα αυτή η υπερβολική εξειδίκευση με υποψιάζει :worry: Δηλαδή μία για την τάδε ράτσα, μια για την άλλη ράτσα, μία για στειρωμένα, μια λάιτ για στειρωμένα, μια λάιτ για αστείρωτα κλπ κλπ.. Ε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό είναι και θέμα μάρκετινγκ. Δηλαδή δε νομίζω να πάθει κάτι μια μέιν κουν πχ αν δε φάει royal για μάιν κουν. Και γιατί δηλαδή, ενώ έχουν φτιάξει τόοοοοοσσεεεςς εξειδικευμένες τροφές, δεν υπάρχει ούτε μία royal holistic?
Γεια σου Φλωρα.. Και ο δικος μου ειναι μικρος.. Φαντασου οτι 4 αυγουστου γινεται 2 μηνων.. Εχεις δικιο οσον αφορα την πρωτεινη αλλα σκεψου οτι εργαζομαι καθημερινα αρκετες ωρες και μενω μονος μου οποτε δε προλαβαινω να μαγειρεψω ουτε για μενα :Ρ

Γι'αυτο σκεφτομαι την ξηρη τροφη ως λυση σε συνδυασμο με μια κονσερβα ημερησιως..
Λογικό, κι εγώ για αυτό διατηρώ ακόμα τη ξηρά στο πρόγραμμα, αν είχα το χρόνο και τη δυνατότητα θα την έκοβα τελείως! Ξηρά με κονσέρβα είναι πολύ καλό πρόγραμμα!

Εμένα αυτή η υπερβολική εξειδίκευση με υποψιάζει :worry: Δηλαδή μία για την τάδε ράτσα, μια για την άλλη ράτσα, μία για στειρωμένα, μια λάιτ για στειρωμένα, μια λάιτ για αστείρωτα κλπ κλπ.. Ε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό είναι και θέμα μάρκετινγκ. Δηλαδή δε νομίζω να πάθει κάτι μια μέιν κουν πχ αν δε φάει royal για μάιν κουν. Και γιατί δηλαδή, ενώ έχουν φτιάξει τόοοοοοσσεεεςς εξειδικευμένες τροφές, δεν υπάρχει ούτε μία royal holistic?

πολύ καλά κάνεις και υποψιάζεσαι διάφορα... αλλά μήπως μια τροφή που έχει ¨καθαρή¨ πρωτεϊνη χωρίς πρόσθετα δεν είναι και η καλύτερη λύση για γάτες που έχουν γονιδιακή προδιάθεση για διάφορες ασθένειες; ο κτηνίατρος μου παλιότερα συνεργαζόταν με την ρόιαλ κάνιν ενώ τώρα όχι, ωστόσο σε συζήτηση που είχαμε για την διατροφή μου είπε για το ταξίδι του στις εγκαταστάσεις τη εταιρίας, την έρευνα, την διαχείρηση των ζωντανών! βέβαια μου άρεσε πάρα πολύ το γεγονός οτι τα "παπουδάκια" γατάκια που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμά τους υιοθετούνται απο εργαζόμενους εκει! είναι πολιτική της εταιρίας!

Back