Καλησπέρα σε όλους!
Να πώ και γω λοιπόν την περίπτωσή μου γιατί προβληματίζομαι πολύ! Έχω πολλές γάτες, και αρσενικά και θηλυκά. Τα αρσενικά είναι όλα στειρωμένα και τα θηλυκά κάποια ναι κ κάποια όχι. Η μια απο τις αστείρωτες θηλυκές μάλιστα, είναι Περσίας. Άρα η διατροφή τους πρέπει να είναι ταυτόχρονα και υγιεινή και light για τα στειρωμένα, και μη επικίνδυνη για το ουροποιητικό (για τα αρσενικα στειρωμένα κ την περσίδα) και πλήρης για τις αστείρωτες...
Επίσης διαβάζοντας όλο και περισσότερο, συνειδητοποιώ πως καμία διατροφή δεν είναι αρκετά καλή για να την δίνουμε σε αποκλειστικότητα: οι καλύτερες ξηρές, δεν έχουν αρκετή υγρασία, μπορεί να έχουν πολλή πρωτεΐνη και επιβαρύνουν το ουροποιητικό. Οι κονσέρβες έχουν αμφιβόλλου ποιότητος κρέατα και ζωικά παράγωγα, έχουν περισσότερη υγρασία και λιγότερο θρεπτικές ουσίες, έχουν συντηρητικά και διάφορες τεχνιτές ουσίες για να μυρίζουν ωραία..
Το μαγειρευτό φαγητό απο την άλλη δεν έχει αρκετές θρεπτικές ουσίες κ για να πάρουν οτι χρειάζονται πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα κρέατα και σε συγκέκριμένες δοσολογίες και να προσθέτω βιταμίνες κ συμπληρώματα. Και με τόσα γατιά πώς θα είμαι σίγουρη οτι παίρνουν τη σωστή ποσότητα ουσιών;...και οταν ο ένας είναι 8 κιλά αρσενικός και στειρωμένος και η άλλη είναι 2 κιλά θηλυκή και αστείρωτη προφανώς οι διατροφικές τους ανάγκες είναι τελείως διαφορετικές.....Οσο για την ωμή διατροφή, η λογική μου λέει οτι είναι οτι πιο κοντά στη φύση τους ΑΛΛΑ ισχύουν τα ίδια προβλήματα που έχουμε και με το μαγειρευτό ΚΑΙ επιπλέον τίθεται και το θέμα των μικροβίων! Κάποιος το άναφερε σε παραπάνω post αλλά κανείς δεν το σχολίασε γιαυτό θα ήθελα να το ξαναθίξω: το κρέας μπορεί να περιέχει τοξόπλασμα και πολλά άλλα μικρόβια..δεν είναι επικίνδυνα για τη γάτα; Επίσης, αν κολλήσει κάτι δεν μπορεί να το μεταδώσει κ σε εμάς;;

Για το τοξόπλασμα είμαι βέβαιη, φαντάζομαι οτι και για πιο επικύνδυνα μπορεί να ισχύει το ίδιο. Για το τοξόπλασμα βέβαια γνωρίζω γιατί είμαι μαία και δεν φοβάμαι τους μύθους που γυρνάνε γύρω απο αυτό. Και να μην το έχω κολλήσει (απίθανο βέβαια με τόσες γάτες που φροντίζω τόσα χρόνια) άμα έρθει η ώρα κ θέλω παιδί θα πάω να εξεταστώ για αντισώματα. Αν το έχω κολλήσει ακόμα καλύτερα για να έχω ήδη τα αντισώματα..το θέμα είναι οτι αν τα γατιά μου δεν έχουν τοξόπλασμα, δεν θα ήθελα να κολλήσουν και με τα υπόλοιπα μικρόβια τι γίνεται;...αν γνωρίζει κάποιος θα με ενδιέφερε....ειδα οτι μια κοπέλα, η Ceres Victoria, ταιζεί αποκλειστικά με ωμά και απο οτι κατάλαβα είναι ψαγμένη οπότε αν θέλει ας μου πεί και εκείνη τη γνώμη της καθώς και όποιος άλλος είναι ψαγμενος στο θέμα..
Προφανώς ξέρω οτι δε μπορώ να δίνω σε όλα το ίδιο φαγητό (όποιο κ αν είναι αυτό) λόγω των διαφορετικών περιπτώσεων αλλά θα ήθελα τουλάχιστον να κατασταλάξω σε κατι και να το προσαρμόζω ανάλογα με την περίπτωση...
Έχω σκεφτεί την ποικιλία, δλδ ένα μέρος καλή ξηρή τροφή (διαφορετική για τα στειρωμένα και για τα μη), ένα μέρος ωμά και ένα μέρος μαγειρεμένα αλλά δε ξέρω σε τι ποσοστό πρέπει το καθένα.... Οι κτηνίατροι που έχω μιλήσει δε νομίζω πως είναι ιδιαίτερα γνώστες σε βάθος.. Δηλαδή πάντα μου προτείνουν κάποια απο τις γνωστές μάρκες ξηρών τροφών με κριτήριο τα θρεπτικά συστατικά ή το αν είναι στειρωμένο ή αν κάνει διάρροια. Πράγματα δηλαδή που αν μπούμε στα site των εταιριών θα τα μάθουμε κ εμείς....