Ποια ξηρά τροφή είναι καλή;;

Εμενα αν φαει πολυ κονσερβα κανει κολλιτιδα.Επισης,η κονσερβα δεν ειναι πληρης τροφη,αυτο μου το εχει επιβεβαιωσει και η γιατρος μας.Τελος,εχεις σκεφτει ποτε το κακο που γινεται στα δοντακια και τα ουλα του τρωγοντας συνεχεια κονσερβα;

Η κονσερβα περιεχει ολα τα απαραιτητα συστατικα και ο κτηνιατρος μου συστηνει κονσερβες αντι για ξηρα τροφη. Ακομα και φιλοι μου κτηνιατροι μου λενε να αποφευγω την ξηρα τροφη. Μου εχουν πει μαλλιστα οτι απο την ξηρα τροφη και το νερο που πινουν δεν παιρνουν το νερο που χρειαζονται. Γυρω στο 60% παιρνουν γι' αυτο και παρατηρουνται πολλα προβληματα με UTIs & renal failure. Επισης αυτο με το οτι η ξηρα τροφη καθαριζει τα δοντια ειναι μυθος. Δεν εχει αποδειχτει κατι τετοιο. Στον γατουλη μου του βουρτσιζω τα δοντια καθημερινα και του δινω treats ειδικα κοκκαλακια για γατες για τα δοντια του. Το μονο πραγμα που με ανησυχει στις κονσερβες και γι' αυτο σκεφτομαι την raw diet, ειναι οτι το εσωτερικο καλυμμα στις κονσερβες περιεχει bisphenol A (BPA). Στο μονο πραγμα που ωφελει η ξηρη τροφη ειναι οτι ειναι φθηνοτερη και δεν χαλαει.

Τον δικο μου τον ταιζα για 1 βδομαδα ξηρη τροφη οταν τον πηρα και του ειχε προκαλεσει constipation και ηταν ελαφρα αφυδατωμενος. Οταν τον πηγα στον κτηνιατρο μου ειπε να μην του ξαναδωσω ξηρη τροφη. Σιγα σιγα του αλλαξα την τροφη σε κονσερβα και εστρωσε.

Αν δεν θες να τον ταιζεις κονσερβες μπορεις να ανακατευεις την ξηρη τροφη του με κονσερβα ωστε να παιρνει οσο το δυνατον περισσοτερο νερο απο την τροφη του.
(εννοειται πως αναφερομαι σε premium κονσερβες και οχι σε friskies, gourmet, whiskas etc)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τι να σου πω,κανενας απο τους τριες κτηνιατρους που ειχαμε δε μου συνεστηνε μονο κονσερβες.Παχαινουν πολυ,κατακαθεται η σαλτσα στα δοντια,και εχουν πολλα στοιχεια που επιβαρυνουν με λιπη τον οργανισμο τους.Ειδικα για γατακια κατω του ενος ετους,ηταν καθετοι,γιατι δεν παιρνουν οσα στοιχεια ειναι απαραιτητα για την αναπτυξη τους.
Τελος παντων,ο καθενας με τη γνωμη του,απλα μου εκανε εντυπωση γιατι πρωτη φορα το ακουω αυτο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλημέρα! Κάποια χρήσιμα tips διατροφής

:) Καλημέρα και Χρόνια Πολλά (έστω και καθυστερημένα) σε όλα τα μέλη του mycat αλλά και σε όλα τα λατρεμένα μας γατάκια! Σας στέλνω μια φωτογραφία του πολυαγαπημένου μου Πίνο. Δίπλα σε καλοριφέρ πάντα λόγω κρύου και ηλικίας. Βλέπω ότι ρωτάτε για τροφές και ειδικά για ξηρή τροφή. Θα σας πω τη δική μας εμπειρία. Πριν από περίπου 8-9 χρόνια κινδυνέψαμε να χάσουμε τον Πινάκο μας όταν από την γατοτροφή που έτρωγε (τα γνωστά Friskies, Whiskas, Kitekat) έπαθε σοβαρή βλάβη στα νεφρά λόγω συσσώρευσης αλατιού. Έκτοτε και με συμβουλή κτηνίατρου του αρχίσαμε σε ξηρή αλλά και άλλη μορφή τα μαγικά πραγματικά K/d. Για μένα είναι η καλύτερη ξηρή τροφή όχι μόνο για υπέργηρα ζωάκια σαν τον Πινάκο αλλά για όλες τις ηλικίες. Και ακόμα καλύτερα και νούμερο 1 μυστικό για μακροζωϊα και ενέργεια είναι να ταϊζετε την γατούλα σας με σαρδέλες! Κάνει θαύματα!!:):)

Καλωσηρθες!
Ο γατουλης σου ειναι βιρμανιας ή σιαμεζος;Φαινεται κουκλος!:D

Τελος παντων,ο καθενας με τη γνωμη του,απλα μου εκανε εντυπωση γιατι πρωτη φορα το ακουω αυτο.

Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν του ακούω πρώτη φορά, το έχω διαβάσει πολλές φορές από κτηνιάτρους σε διάφορες (αξιόπιστες κατά τη γνώμη μου) σελίδες στο ίντερνετ.
Δεν τίθεται θέμα ποιο είναι καλύτερο, και οι κονσέρβες και η ξηρά είναι καλές, απλώς η ξηρά βολεύει εμάς λίγο περισσότερο, γιατί δεν χαλάει και γιατί είναι φτηνότερη.
Απλώς οι περισσότεροι κτηνίατροι στην Ελλάδα σπρώχνουν παράλληλα και ξηρές τροφές, οπότε...:/:

Όσο γι' αυτό που λένε για τα δόντια, πράγματι φαίνεται να είναι μύθος. Έχω κάποιο σχετικό λινκ, αλλά αυτή τη στιγμή είναι χαμένο στα άδυτα των favorites.:P Με την πρώτη ευκαιρία θα το ξετρυπώσω και θα σας το βάλω.

Αληθεια Ρουλα;Εμενα κανεις γιατρος δε μου το εχει πει,και μαλιστα ο Σειριος δεν κανει να τρωει σχεδον καθολου,γιατι εξαιτιας τους εμφανισε κολλιτιδα.Και μαλιστα ετρωγε μονο hill's ή sheba κονσερβουλες μισο φακελακι καθε δευτερη μερα.

Αμ τι, ψέματα;:P:P
Καλά, εννοείται ότι οι κονσέρβες πρέπει να αποφεύγονται, αν προκαλούν προβλήματα στο ζώο. Αλλά πολλοί κτηνίατροι συμφωνούν ότι καλή διατροφή σημαίνει και ποικιλία, οπότε οι κονσέρβες δεν είναι πια για τα σκουπίδια.

Οχι,σιγουρα δεν ειναι για τα σκουπιδια,αλλα και μονο κονσερβες δεν ειναι παλι λαθος διατροφη;

Επιδι παρακολουθο σε διαφορα μερη θεματα για γατες... εχω προσεξει οτι στην αμερικι και καναδα λενε οτι το καλητερο εινα το raw food , μετα η grain free κονσερβες και μετα η grain free ξηρα τροφη

Για μενα καλητερα να μη μπο στη κουζινα... και ουτος και αλλος εινα τοσα συγγικριμενα τα πραγματα που χρειαζονται να φιαξουμε raw diet που ουτε καν το σκεφτομαι...

Η Hija μου εινα 17.5 χρονον και ολη τη ζωη της ετρογε ξηρι τροφη, εμπανιστικε λογο ηλικιας τα νεφρα της περσι.
Panchito ειναι 11.5 χρονον και ειναι μια χαρα με τη ξηρι τροφι,
Baby ειναι 3 χρονον εινα ενα γουρουνακι λειμαργο γατακι που δεν μασαε ποτε, ολο το καταπινει (ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΟ ΟΤΙ Η ΞΗΡΙ ΤΡΟΦΗ οταν τη μασανε ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΑ ΔΟΝΔΙΑ) και απο περσι εχουμε προβλημα με τα δονδια του...για'υτο ανανγαζουμε και του περνο το Waltham Dental που εινα μεγαλιτερη η κροκετα και ανανγαζετε να το μασαε

Για να ταιζο τα γατακια μου μονο κονσερβες ... τοτε δεν θα εχω να φαω εγω, εδω η καλες κονσερβουλεσ, εχουνε μικρη σισκεβασια, 80 γρ, θελουν 4 την ημερα το καθε γατακη, αυτο θα με κοστιζε 250 ευρο το μηνα περιπου !!! εινα πολλα πολλα λεφτα !! και εκτος απο αυτο θα ειχανε διαρρια (σορρυ :redface:) και θα χαλαγα περισσοτερα λεφτα σε αμμο ...

Ταιζοντας τους 1/4 απο αυτη τη κονσερβα και μετα την ημερα ξηρι τροφη orijen και Waltham Dental (για το ενα) τοτε μου κοστιζει περιπου 35 ευρο το μηνα.

Η Hija μου εινα 17.5 χρονον και ολη τη ζωη της ετρογε ξηρι τροφη, εμπανιστικε λογο ηλικιας τα νεφρα της περσι.
Panchito ειναι 11.5 χρονον και ειναι μια χαρα με τη ξηρι τροφι,
Baby ειναι 3 χρονον εινα ενα γουρουνακι λειμαργο γατακι που δεν μασαε ποτε, ολο το καταπινει (ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΟ ΟΤΙ Η ΞΗΡΙ ΤΡΟΦΗ οταν τη μασανε ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΑ ΔΟΝΔΙΑ) και απο περσι εχουμε προβλημα με τα δονδια του...για'υτο ανανγαζουμε και του περνο το Waltham Dental που εινα μεγαλιτερη η κροκετα και ανανγαζετε να το μασαε

Aν μπορεις μας λες και ποιες ξηρες ταιζες τα σκυλουνια-γατουνια σου?Καθαρα στατιστικοι λογοι και περιεργεια...:redface:

Τα γατακια μου τα μεγαλα ειναι καλοταξιδευμενα, στις αλλες χωρες ετρογαν κανονικα ξηρι τροφη απο pet shop τιποτα πανακριβο.

Οταν ηρθα στη Ναξο, πριν 9 χρονια το μονο που ειπιρχε καλουτζικο ειταν το special care και το pro plan (που ειναι ακριβοτερο - αλλα διαβαζοντας τα συστατικα δεν βρισκο μεγαλη διαφορα) και το κρατισα και ο Baby - ο μικρος μου ναξιοτης ετρογε το special care μεχρι που εμφανιστικε το προβλημα με τα δονδια και του περνο το dental toy waltham

..... σε λιγα λογια, δεν φαγανε ποτε τους premium τροφες ...μηπος ειναι ολο marketing? παντος δεν θα πλιρονα ποτε τις τιμες που εχουνε τα premium (pro plan/royal canin/hills) για τη πιοτιτα που προσφερουνε

Το λογο γιατι αλαξα για grain free εινα γιατι ο panchito ξεκινισε να εχει προβληματα δυσκιλιοτιτας και περισσοτερες ινες δεν του βοηθησανε, και δοκιμαζα το grain free και ποτε ξανα δεν μου ειχε δυσκιλιοτιτα
και τους παε καλητερα, τα κακα τους ειναι καλητερα και δεν μιριζει και δεν μαδανε τοσο πολυ
Σε αυτη τη τροφη κατα τι γνομι μου η τημι εινα παρα πολυ καλη.

Καλημέρα!

:) Καλημέρα! Ο Πίνο είναι σιαμέζος και είναι 22 χρονών. Η διατροφή είναι πραγματικά πάρα μα πάρα πολύ σημαντική για τους πιστούς μας φίλους. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, όπως και στους ανθρώπους, δίνεται περισσότερη προσοχή σ' αυτό το θέμα. Οι κονσέρβες του εμπορίου είναι όντως επικίνδυνες και έχουν αποτελέσματα που μπορεί να φανούν μετά από κάποια χρόνια.

22;;;;Περνα απο τους σιαμεζομανεις να μας τον γνωρισεις οπωσδηποτε!!!:up:

:) Καλημέρα! Ο Πίνο είναι σιαμέζος και είναι 22 χρονών. Η διατροφή είναι πραγματικά πάρα μα πάρα πολύ σημαντική για τους πιστούς μας φίλους. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, όπως και στους ανθρώπους, δίνεται περισσότερη προσοχή σ' αυτό το θέμα. Οι κονσέρβες του εμπορίου είναι όντως επικίνδυνες και έχουν αποτελέσματα που μπορεί να φανούν μετά από κάποια χρόνια.

:up::up: μπραβο που προσεχεις τοσο πολυ το ψιψινακι να φθασει στα 22 !!!
εχουνε παρουσιαστει τα γνοστα της ηλικιας - χρονια νεφρικη ανεπαρκια / hyperthyroidism ?? εχει ολα τα δονδακια του;; συγνομι που ροταω αλλα απο απλη περιεργια, δεν εχω γνοριζει γατακι πανο απο 19 χρονον

πιστευω πως η διατροφη της γατας (αν προκειται για κονσερβα ή ξηρα τροφη) εξαρταται απο την ιδια την γατα. Ο δικος μου αν ετρωγε μονο ξηρα τροφη θα ειχε προβλημα αφυδατωσης αφου δεν πινει πολυ νερο. Καποιες φορες του ανακατευω κονσερβα με ξηρα τροφη για να μην τρωει λαιμαργα. Αλλες γατες ειναι μια χαρα με την ξηρα τροφη. Αυτο που ειπε καποιος/καποια για την αναπτυξη του γατιου και τις κονσερβες ειναι τελειως ακυρο. Ο δικος μου μεγαλωσε/μεγαλωνει με κονσερβες και εχει φτασει τα 6.350kg (ειναι 8.5 μηνων ακομα). Τι να πω, ισως επειδη του συμπληρωνα μεχρι τον 7ο μηνα την διατροφη με γαλα για γατακια. Αυτο με τις σαρδελλες (αν προκειται για ωμες) δεν θα το συνιστουσα. Καπου ειχα διαβασει οτι δεν πρεπει να δινουμε ωμα ψαρια στις γατες. Αν βρω το αρθρο θα σας το δειξω.

Βασικα παιζει ρολο και που βρισκεσαι. Εγω εδω βρισκω απειρες premium κονσερβες για γατες και γατακια. Εχει οτι θες, απο 95% παπια, μεχρι φιλετακια σαρδελλας και καβουρια.
Αλλωστε και το οικονομικο παιζει ρολο, υποθετω πως στην Ελλαδιτσα μας οι κονσερβες εχουν μεγαλη διαφορα στις τιμες απο την ξηρα τροφη. Εδω ομως δεν ειναι ετσι. Πανω κατω ειτε κονσερβες παρω ειτε ξηρα τροφη μου κοστιζει το ιδιο (γυρω στα 30 ευρω τον μηνα).

Καλημέρα!

:)Γεια σας! Δε χορταίνω να διαβάζω τη στήλη και τη βρίσκω πολύ ενημερωμένη σε όλα. Είναι πολύ ωραίο που μέσα από την επικοινωνία μαθαίνουμε πράγματα που βοηθάνε τα αγαπημένα μας ζωάκια. RRRRR σ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Ο Πίνο έχει όλα τα δοντάκια του αν και δε τα φροντίσαμε ποτέ, για να πω την αλήθεια. Το μόνο που δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο έχασε το φως του αλλά θα μου πείτε και πάλι καλά που ναι αυτό μόνο. Τώρα τελευταία πάντως έχουνε προχωρήσει πολύ τα πράγματα και ακόμα και οι κτηνίατροι αρχίζουν και εξειδικεύονται. Τα χασα όταν έμαθα ότι τώρα πια κάνουν και οφθαλμολογικές επεμβάσεις!

Ειναι φανταστικο να εινα σε τοσο καλη κατασταση !!!
Μπραβο !!!

πιστευω πως η διατροφη της γατας (αν προκειται για κονσερβα ή ξηρα τροφη) εξαρταται απο την ιδια την γατα. Ο δικος μου αν ετρωγε μονο ξηρα τροφη θα ειχε προβλημα αφυδατωσης αφου δεν πινει πολυ νερο. .
Θα συμφωνήσω κ εγώ Σακούρα ότι εξαρτάται από την γάτα όμως θα πρέπει να τους δίνουμε κ τροφή καλής ποιότητας. Πάντως οι δικές μου είχαν μάθει από την εκτροφέα τους να τρώνε Hills αλλά δεν τους άρεσε κ πάρα πολύ όταν την αλλάξαμε με τη Royal Canin Persian υπήρξε τεράστια διαφορά κ στην όρεξη αλλά κ στην τρίχα τους. Πάντως αν η γάτα σου έτρωγε κροκέτες δια συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο απ΄ότι υπολογίζεις θα έπινε αρκετό νερό γιατί η κροκέτα φέρνει δίψα ;)

Θα συμφωνήσω κ εγώ Σακούρα ότι εξαρτάται από την γάτα όμως θα πρέπει να τους δίνουμε κ τροφή καλής ποιότητας. Πάντως οι δικές μου είχαν μάθει από την εκτροφέα τους να τρώνε Hills αλλά δεν τους άρεσε κ πάρα πολύ όταν την αλλάξαμε με τη Royal Canin Persian υπήρξε τεράστια διαφορά κ στην όρεξη αλλά κ στην τρίχα τους. Πάντως αν η γάτα σου έτρωγε κροκέτες δια συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο απ΄ότι υπολογίζεις θα έπινε αρκετό νερό γιατί η κροκέτα φέρνει δίψα ;)

και ομως...δεν επινε καθολου νερο. Για 2 μερες ετρωγε κροκετες και δεν αγγιζε καν το νερο. Τον πηγα στον κτηνιατρο να δει τι συμβαινει και μου ειπε να του αλλαξω τροφη και να παρω fountain μηπως αρχισει να πινει απο εκει νερο ή να ριξω λαδι απο ψαρι στο νερο για να αρχισει να πινει. Ο καημενουλης ειχε ασχημο constipation. Καθε φορα που πηγαινε να κανει τα κακακια του εκλαιγε!!! Ευτυχως επανηλθε σιγα σιγα. Επι 20 μερες ομως δεν πλησιαζε καθολου το νερο. Αναγκαζομουν να του βαζω 1-2 κουταλιες νερο στην τροφη του και να του δινω να πινει νερο απο το χερι μου γιατι αλλιως δεν πλησιαζε τα μπωλακια του. Ακομα και τωρα του βαζω του μια κουταλια νερο στην τροφη του για να ειμαι σιγουρη οτι παιρνει αρκετο νερο. Σε μια φαση που ειχε νερα το πατωμα στο μπανιο αρχισε να τα γλειφει και για ενα διαστημα του εριχνα νερο στο πατωμα γιατι μονο απο εκει επινε :( Μετα επαιρνα κουταλακι και του εδινα νερο με εκεινο απο το μπωλακι του. Σιγα σιγα εμαθε οτι πρεπει να πινει νερο απο εκει. Ακομα και τωρα ο τροπος που πινει νερο δεν ειναι νορμαλ. Για να πιει θα σπρωξει το μπωλ σε καποιο σημειο που να τον βολευει, θα ξαπλωσει και θα αρχισει να πινει σιγα σιγα :lol: Δε νομιζω να πινει αρκετο νερο αν τρεφεται μονο με κροκετες, τι να πω, ισως να φταιει το κλιμα.

Οσο για τις κροκετες και τις υπολοιπες τροφες που ανεφερα, εννοειται πως ελεγα για premium τροφες και οχι αυτες τις αχρηστες που βρισκεις στα σουπερμαρκετ. :redface: Προσωπικα η science diet της hills δεν μ'αρεσει γιατι στα συστατικα εχω δει meat by-product meal. Τις royal canin και orijen τις βρισκω πολυ καλες. Ο δικος μου αν και δεν τρωει πολυ ξηρα τροφη, προτιμαει την orijen 6 fish και την wellness κοτοπουλο. :rolleyes: Παντως αν δεν πειναει δεν αγγιζει με τιποτα τις κροκετες του. Καλα ειναι περιπτωση παντως, του δινεις φιλετο σολωμου και το παραταει. Τρελαινεται ομως για...ψωμι!!! Μια φορα του ειχα βαλει σε ενα πιατακι ψωμακι, σε ενα αλλο διπλα ψητο μοσχαρι και στο αλλο την κονσερβα του και αυτος πηγε και εφαγε το ψωμακι!:blink::blink::blink:

royal canin και orijen
Συμφωνω πως ειναι καλες αλλα εχουν τεραστια διαφορα στα συστατικα.;)

Εχω δει γατα να τρωει αγγουρι!Το ψωμι μην σε παραξενευει.Η γιαγια μ δινει στις γατες της.:lol:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back