Πτώση γάτας από μπαλκόνι

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Xrysa1

Νεοφερμένο μέλος

Ο Xrysa1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 47 ετών. Έχει γράψει 9 μηνύματα.
Η γατούλα μου 10 μηνών έπεσε πριν 5 μέρες από τον 7ο όροφο. Την πήγα σε κτηνίατρο. Δεν έχει εσωτερική αιμορραγία αλλά παρέλυσε η ουρά της γιατί μετακινήθηκε στην ρίζα της. Είναι άχρηστη, θα κοπεί αλλά είπε ο γιατρός ότι χωρίς ουρά μπορεί να ζήσει. Λέει όμως ότι υπάρχει πιθανότητα να κόπηκαν κάποια νεύρα που καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη, οπότε σ’ αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να ζήσει. Ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει κάτι για να διαπιστώσει αν κόπηκαν όπότε περιμένουμε.
Επειδή ζω στο εξωτερικό και δεν γνωρίζω καλά την γλώσσα, δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς περιμένουμε να γίνει. Δεν υπάρχει εξέταση που να δείχνει τα νεύρα αν αποκόπηκαν; Όπως στους ανθρώπους η αξονική τομογραφία ή κάτι άλλο;
Και αν έχουν κοπεί τα νεύρα αυτά γιατί δεν μπορεί να ζήσει η αγαπημένη μου γατούλα; Και αν τελικά ζήσει τι επιπτώσεις στη ζωή της θα έχει η απώλεια της ουράς;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεν ξέρω να σου απαντήσω (περίμενε να μπει ο Νίκος που είναι κτηνίατρος και θα ξέρει, λογικά μέχρι αύριο θα μπει) αλλά σου εύχομαι να πάνε όλα καλά με τη γατούλα! :cry:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

χρυσα γιατι δεν πας κ σε καποιον αλλον κτηνιατρο να παρεις μια δευτερη γνωμη βρε κοριτσι μου για να εισαι σιγουρη απλα χωρις ουρα η γατα δεν θα εχει την τελεια ισσοροπια που εχει με ουρα

Συμφωνω με την ladycat ειναι το καλυτερο που μπορεις να κανεις για να εισαι σιγουρη

Σύμφωνω κι εγώ με τα κορίτσια.Πάρε μια δεύτερη γνώμη και γιατί όχι και τρίτη.Οσον αφορά στην απώλεια της ουράς είχα πολλές γάτες χωρίς ουρά και έζησαν μια χαρά.Μη ξεχνάμε και τη γάτα Manx που γεννιέται χωρίς ουρίτσα και ζεί χωρίς πρόβλημα.Τώρα γι αυτό που σου είπε για τα νεύρα καλύτερα να σου απαντήσει ο Νίκος.

Σας ευχαριστώ που με στηρίζετε σ'αυτή τη δύσκολη στιγμή δεδομένου ότι εδώ και καιρό πάσχω από κατάθλιψη.
Για 2η γνώμη είναι δύσκολο γιατί όπως ανέφερα έχω πρόβλημα με την γλώσσα εδώ και δεν μπορώ να καταλάβω καλά.
Ευχαριστώ και πάλι.
Xrysa

Xrysa νομιζω πως αν δεν καταλαβαινεις καποιος μπορει να ερθει μαζι σου που μπορει σε τι περιοχη εισαι?

Αν μπορούσες να του πεις να στα γράψει κάπου αυτά που έχει ώστε να τα καταλάβεις καλύτερα?Σε ποιά χώρα είσαι?Μήπως γνωρίζουμε τη γλώσσα και σε βοηθήσουμε στη μετάφραση!

Αρχική Δημοσίευση από eleni:
Xrysa νομιζω πως αν δεν καταλαβαινεις καποιος μπορει να ερθει μαζι σου που μπορει σε τι περιοχη εισαι?
Απ'οτι κατάλαβα δεν είναι ξένη που μένει στην ελλάδα αλλά ελληνίδα που μένει στο εξωτερικό, οπότε δεν παίζει αυτό...

ok Michelle μαλλον καταλαβα λαθος

ασ τησ γραψει ενα κειμενο βρε παιδια ο γιατρος κ να το βαλω στο συστραν να το μεταφρασω εκτος αν ειναι ιταλικα η αγγλικα που το μεταφραζω κ χωρις συστραν

Είμαι στη Γαλλία.
Ευτυχώς βρήκα σήμερα κάποια που μιλα καλά γαλλικά και θα με βοηθήσει τουλάχιστον με την γλώσσα.Πήγα το μεσημέρι να δώ τη γατούλα μου.Ήταν ζαλισμένη απο τις μορφίνες και τις κορτιζόνες αλλά γενικά είναι καλά, τρώει λίγο, πινει νερό, στέκεται για λίγο στα πόδια της. Ο κτηνίατρος είπε οτι το μόνο πρόβλημα είναι οτι δεν έχει ακόμα κάνει πιπί από μόνη της αλλά την πιέζει αυτός στην κοιλίτσα για να βγεί το πιπί.Τώρα πια, νέα από Δευτέρα.
Σας ευχαριστώ όλους για την προθυμία και το ενδιαφέρον σας.Νά'στε καλά όλοι.
(Οποιαδήποτε γνώμη από ειδικό ή μη θα μου έδινε πολύ κουράγιο.)
Xrysa

πτωση

Αγαπητη Χρυσα
ο ακρωτηριασμος της ουρας της γατας δεν θα πρεπει να σε ανησυχει τοσο σε οτι αφορα την εκβαση της επεμβασης μιας και στην περιοχη εκεινη δεν υπαρχουν ζωτικα οργανα και νευρα τα οποια σε πιθανη βλαβη ή επιπλοκη στο χειρουργειο μπορουν να οδηγησουν σε δυσμενεις συνεπεις και κινδυνο για την ζωη του ζωου...σε καθε χειρουργειο πρεπει να δινεται η δεουσα προσοχη και ειδικα σε αυτα που αφορουν την σπονδυλικη στηλη μαις και οι βλαβες εκει οδηγουν σε παρεσεις και παραλυσεις λογω ζημιας του Νωτιαιου Μυελου ή των περιφερικων νευρων...το καλο παντως ειναι οτι ο μυελος τελειωνει πολυ νωριτερα στην γατα(και στον σκυλο επισης) απο την ουρα, οποτε δεν υπαρχει κινδυνος για αυτον κατα την επεμβαση,παρα μονο οι αποληξεις των νευρων της ιππουριδας οι οποιες εκτος της ουρας νευρωνουν και περιοχες της οπισθιας μοιρας του σωματος καθως και την τελευταια μοιρα του παχεως εντερου και την ουροδοχο κυστη....το προβλημα ειναι οτι οι επιπλοκες μιας τετοιας πτωσης δεν ειναι τοσο σημαντικες για την γατα αν δεν μπορει να κουνησει την ουρα η οποια ακρωτηριαζεται,(ο ακρωτηριασμος δεν ειναι ιδιαιτερα επινδυνη επεμβαση αρκει να μηνγινει πολυ κοντα στην εκφυση της και ερθει σε επαφη η κοιλοτητα του μυελου με το εξωτερικο περιβαλλον και μετα εχουν πιθανες μυελιτιδες και μηνιγγιτιδες!!αλλα αυτο γινεται αν κοπει η ουρα συριζα που λεμε και κατω απο κακες συνθηκες χειρουργειου!!) οσο αν εχει δημιουργηθει ακρατεια ουρων και κοπρανων ή αν εχουν παραλυσει τα οπισθια ακρα(τα νευρα των οποιων εκφυονται λιγο πιο μπροστα απο τα νευρα αυτων που νευρωνουν την ουρα και το τελικο τμημα του παχεως εντερου)...σε περιπτωσεις παραλυσης των οπισθιων ακρων τα πραγματα ειναι πολυ σοβαρα αλλα μεχρις στιγμης η γατα σου δενε χει προβληματα με τα οπισθια ακρα..αρα η βλαβη πρεπει να εντοπιζεται στην περιοχη των νευρων της ιππουριδας κοντα στην περιοχη της λεκανης...πρεπει να βγει μια ακτινογραφια της λεκανης (καλυτερα 2 ) για ανιχνευση τυχον εξαρθρηματων ή καταγματων στην περιοχη των ιερων σπονδυλων και της ιερολαγονιας συναρθρωσης...για να δεις αν εχουν κοπει νευρα δεν γνωριζω αν ειναι εφικτο με αξονικη τομογραφια (με ακτινογραφια σιγουρα δεν γινεται!!) μιας και δεν εχω γνωσεις πανω σε αυτη την απεικονιστικη μεθοδο αλλα σιγουρα ειναι καλυτερη απεικονιστικη μεθοδος απο την απλη ακτινογραφια και μπορει να αποκαλυψει πιο πολλα πραγματα και τυχον βλαβες...
Εχεις παρατηρησει αν η γατα σου εχει ακρατεια ουρων ή κοπρανων?της τρεχουν σταγονες ουρου καθολου αυτες τις μερες μετα την πτωση?ουρει συνεχεια και παντου εξω απο την αμμο?αφοδευει χωρις να προλαβαινει να πηγαινει στην αμμο ετσι απροειδοπειητα?εχεις παρατηρησει πονο στην προσπαθεια ουρησης και αφοδευσης?εχει δει καποια μεταβολη στην συμπεριφορα της κατα την ουρηση-αφοδευση ή αν ποναει οταν την χαιδευεις εκει πισω στην σπονδυλικη στηλη??
Μην ανησυχεις για την απωλεια της ουρας(βλεπε τις Μανξ γατες που ανεφεραν οι φιλες του φορουμ και προσθετω εγω τους ακρωτηριασμους που γινονται σε σκυλους με προβληματα υγειας=νεοπλασιες,τραυματα,συντριπτικα καταγματα,συνδρομο αυτοτραυματισμου της ουρας κτλ) οσο για τις πιθανες βλαβες νευρων που νευρωνουν την κυστη και το τελικο τμημα του παχεως εντερου....αν εχουν βλαβη τα νευρα και οχι ο μυελος ειδικα για την κυστη τοτε τα πραγματα ειναι δυσκολα καθως βλαβες των περιφερικων νευρων πολυ σπανια βελτιωνονται μετα απο τραυματα...αν η βλαβη ηταν στον μυελο τοτε με την κυστη ισως δημιουργουνταν ενα εκτοπο κεντρο ελεγχου της ουρησης και η ακρατεια να περιοριζοταν σε ενα βαθμο..αλλα αν η βλαβη ειναι στα νευρα που νευρωνουν την κυστη τοτε τα πραγματα δυσκολα ανατρεπονται...
Για να εντοπιστει η βλαβη ακριβως πρεπει να γινουν και αλλες απεικονιστικες εξετασεις...αν μπορεις να διαθεσεις χρηματα για μια αξονικη σου προτεινω να την κανεις...εως τοτε παρακολουθα την γατα σου και δινε της καλη και μαλακη τροφη ωστε να μην εχουμε τιποτε δυσκοιλιοτητες απο πιθανη βλαβη στην διαμετρο της λακανης..σου συνυστω κονσερβες ή αν τρωει ξηρα τροφη να εχει αφθονο νερο ή να την διαλυεις σε νερο τις κροκετουλες....αν ειπε τιποτε αλλο ο κτηνιατρος σου ακολουθα της οδηγιες του...αυτος παρακολουθει το περιστατικο και εχει εξετασει την γατα...οποτε εχει μια πιο σφαιρκη αποψη για αυτην ..εχω απλως υποθετω τι μπορει να εχει συμβει...
Ενημερωνε μας τι εγινε ..
Φιλικα Νικος Crestfallen

Αγαπητη Χρυσα
το γεγονος οτι η γατα δεν ουρει μονη της μπορει να οφειλεται στο οτι ποναει(για αυτο παιρνει και ισχυρα αναλγητικα οπιοειδη=μορφινη για αναλγησια και μυοχαλαση) ή οτι εχουν τραυματιστει καποια νευρα που ειναι υπευθυνα για την κενωση της κυστης(νευρα που νευρωνουν τον εξωστηρα μυ της κυστης ή τους μυς γυρω απο το εσω και εξω στομιο της ουρηθρας)....ακολουθησε τις οδηγιες του γιατρου σου εκει στην Γαλλια...παντως αν δεις οτι μαζευει πολυ ουρο αυριο και πεφτει η διαθεση της ενημερωσε τον κτηνιατρο εκει για να τις αδειασει παλι την κυστη της με ηπιες μαλαξεις...το γεγονος οτι αδειαζει με απλη πιεση ειναι παντως καπως ενθαρυντικο που σημαινει οτι δεν εχει πολυ μεγαλη ταση ο σφιγκτηρας της ουρηθρας οποτε με μαλαξη επιτρεπει την εξοδο του ουρου..υπαρχουν περιπτωσεις σε ζωα που μαζευει τοσο πολυ ουρο η κυστη και μολις η ενδοκυστικη πιεση ξεπερασει την αντισταση του σφιγκτηρα της ουρηθρας,το ουρο απευθερωνεται λιγο λιγο με μορφη σταγονων..σε καμμια παντως περιπτωση οι κινησεις μαλαξεως δεν πρεπει να ειναι βιαιες και αποτομες....επαναλαμβανω ειναι καλο που με ηπια πιεση βγαινει ουρο....το αν βελτιωθει η κατασταση θα φανει με τον καιρο.....παντως οι αλλαγες δεν φαινονται σε μια ή 2 μερες...επιπλεον οι κτηνιατροι στην Γαλλια εχουν καλο επιπεδο και εχουν πολυ καλη και σωστη εκπαιδευση...οποτε μαλλον εισαι σε καλα χερια...
Νικος Crestfallen

Την έχω απο την Τρίτη, αμέσως μετα την πτώση της, στην κλινική του κτηνιάτρου.Δεν την έχω στο σπίτι. Κι έτσι δε ξέρω αν η μάλαξη που της κάνει είναι 'ηπια. Αλλά θα ρωτήσω την Δευτέρα γι αυτό.Πάντως απ ότι κατάλαβα δεν έχει βγάλει σταγόνες ούρο. Όσο για αξονική τομογραφία, αν κατάλαβα καλά, ο γιατρός είπε οτι δεν υπάρχει κανένα είδος εξέτασης που να δείχνει αν έχουν κοπεί τα νεύρα που απολήγουν στην ουροδόχο κύστη. Ίσως δεν υπάρχει για τα ζώα αξονική ή μαγνητική...Πάντως της έβγαλε 2 ακτινογραφίες την Τρίτη που έδειξαν για την ουρά και οτι δεν υπάρχει εσωτερική αιμορραγία.
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον και τη λεπτομερή ανάλυση. Ιδίως αυτό που γράφεις οτι δεν ουρεί ίσως από πόνο κι οχι από κάτι σοβαρό μου αναπτέρωσε το ηθικό.Εύχομαι να 'ναι έτσι. Να είσαι καλά.

Να εισαι καλα εσυ και η γατουλα σου..υπαρχει μαγνητικη και αξονικη τομογραφια για τα ζωα και μαλιστα ανεπτυγμενη στον αγγλοσαξωνικο κοσμο και οχι μονο...ακομα και εμεις εδω την κανουμε σε συνεργασια με κεντρα απεικονισης για ανθρωπους...ο κτηνιατρος σου εχει δικιο μιας και δεν μπορεις να δεις να κοβονται τα νευρα της κυστης(μαλλον για να το λεει δεν θα φαινονται ουτε με αξονικη τομογραφια..παντως 100 % δεν φαινονται με απλη ακτινογραφια)...μονο καποιες δυσεφαρμοστες μεθοδοι υπαρχουν αλλα γινονται μονο σε νοσοκομεια και ακαδημαικα ιδρυματα οπως το ηλεκτρονευρογραφημα οπου μετρωνται τα ηλεκτρικα δυναμικα των νευρων με την διοδο ηλεκτρικου ρευματος απο το ρευμα...αλλα ειναι μια πολυ εξειδικευμενη τεχνικη και διαγνωστικη μεθοδος που εχει εφαρμογη σε ορισμενα ιδρυματα του ανθρωπου και σε λιγοτερα κτηνιατρικα(λεγε με κτηνιατρικες σχολες υψηλου επιπεδου)..αν ειναι στην κλινικη τοσες μερες τοτε ο κτηνιατρος ειναι οργανομενος και με γνωσεις μιας και σε αυτες τις περιπτωσεις επιβαλλεται cage rest =περιορισμος των κινησεων του ζωου,μυοχαλαρωτικα και αναλγητικα και αποιδηματικη αγωγη με κορτικοστεροειδη,οι ακτινογραφιες κοιλιας -θωρακος για αποκλεισμο διαφραγματοκηλης,πνευμοθωρακος και αιμοπεριτοναιου ή ρηξη ενδοκοιλιακου οργανου..ολα αυτα ειναι στοιχεια που δειχνουν οτι ο γιατρος εχει ενα καλο επιπεδο γνωσεων και παροχης υπηρεσιων..για να καταλαβεις εδω στην Ελλαδα δεν μπορω να δωσω μορφινη ετσι παρα μονο με αιτηση στο νοσοκομειο και στην διευθυνση υγειονομικου της νομαρχιας μιας και ειναι φαρμακο με κοκκινη συνταγη=ναρκωτικο...μονο στο πανεπιστημιο το εχουμε και το βρισκουμε ευκολα...αλλα εξω...ειναι δυσκολο λογω ελληνικης νομοθεσιας...
Ευχομαι να βγω αληθινος και να ειναι απο πονο και οχι απο ανεπανωρθωτη βλαβη των νευρων...εισαι σε καλα χερια παντως και θα γινει οτι ειναι δυνατον απο τον συναδελφο στην Γαλλια..να εισαι σιγουρη..καλο κουραγιο
Νικος Crestfallen

Καλησπέρα σε όλες και σε όλους.
Πριν 1 ώρα έφερα την γατούλα μου στο σπίτι από την κλινική. Δυστυχως δεν εχει κάνει μόνη της πιπί ακόμη. Από την στιγμή που την έφερα, πηγαίνει κάθε 5 λεπτά στο χώμα της, σκάβει αλλά δεν κάνει τίποτα. Πίνει συνέχεια νερό. Ο γιατρός είπε ότι δεν πονάει. Όμως είναι εξουθενωμένη και χωρίς όρεξη για παιχνίδι. Από 3,2 Kg έγινε 2,7 Kg. Τον ρώτησα αν τελικά θα ζήσει αλλά απάντησε ότι είναι νωρίς να γνωρίζουμε εφόσον δεν ξέρουμε αν παρέλυσε εντελώς η ουροδόχος κύστη.
Προς το παρόν, θα μου δείξει αύριο πως να της πιέζω την κοιλίτσα για πιπί.
Για την ουρά όμως είπε ότι είναι νωρίς για να κοπεί. Ίσως σε 2 μήνες. Είδα όμως ότι όταν περπατάει κουτσαίνει προς τα δεξιά. Ίσως επειδή η ουρά της πέφτει πιο πολύ προς τα δεξιά (αφού πλέον είναι παράλυτη). Καταλαβαίνω ότι την ενοχλεί γιατί μπερδεύεται με τα ποδαράκια της. Αλλά τι να γίνει...

χρυσα μου αυτο που κανει σημαινει οτι θελει να κατουρισει αρα αισθανετε η ουρα τωρα δεν ειναι προβλημα υπαρχει ρατσα γατας που εχει ανυπαρκτη ουρα

Αγαπητη Χρυσα
ακολουθα τις οδηγιες του κτηνιατρου σου για το πως θα αδειαζεις την κυστη..το γεγονος παντως οτι εχει επειξη=ταση και ανακη για ουρηση σημαινει οτι ο νωτιαιος μυελος δεν εχει πληγει σε σημειο μπροστα απο την ιερη μοιρα του,γιατι τοτε δεν θα καταλαβαινε αναγκη για ουρηση και η κυστη θα ηταν γεματη ,επωδυνη και πολυ δυσκολα θα αδειαζε =θελει επιθετικη αγωγη για να μην ατονησει....μαλλον στην περιπτωση σου η βλαβη ειναι απο πισω απο την ιερη μοιρα του μυελου και μαλλον στα περιφερικα νευρα για αυτο καιτα συμπτωματα δεν ειναι πολυ εντονα και η κυστη πολυ διογκωμενη...αφου βγαινει ουρο με ηπια μαλαξη ειναι θετικο αλλα πρεπει να περιμενεις οπως σου ειπα λιγο καιρο..αν δεις παλι επιδεινωση πρεπει να ξαναπας στον κτηνιατρο...παρακολουθησε την και να την ταιζεις σωστα και να προσεχεις μην κανει τιποτα ουρολιθους τωρα λογω κακης διατροφης..αυτο θα εκανε τα πραγματα μακροπροθεσμα πολυ χειροτερα...αλλα αυτο που επειγει τωρα ειναι να δεις αν παραλυσει τελειως η κυστη....μην στρεσσαρεις πολυ την γατα σου και να την προσεχεις μην εχει παλι καμμια πτωση ή ατυχημα..η συμπεριφορα δικαιολογηται απο το προβληα..νιωθει αβολα και το καταλαβαινει...δεν ειναι η γατα που ηξερες πριν το ατυχημα και η συμπεριφορα της θα εξαρτηθει απο το πως θα παει μακροπροθεσμα μετα το ατυχημα..στην φυση τα ζωα αυτα δυσκολα επιβιωνουν...ή πεθαινουν ή πεφτουν θυματα αλλων κυνηγων ζωων...αλλα με τους ανθρωπους κανουμε οτι μπορουμε για αυτα...
Νικος Crestfallen

νεα για τη γατουλα που επεσε απο τον 7ο

γεια σας
η γατουλα ειναι καλυτερα γενικως, τρωει, περπαταει αλλα εμφανιστηκε νεο προβλημα: κανει κακα οπου βρεθει.Ενω πηγαινει στο χωμα της, σκαβει, δεν κανει τιποτα ουτε πιπι και σε ανυποπτο χρονο αφηνει κακα εκει που βρισκεται.Για πιπι της πιεζω την κοιλια μαλακα και βγαινει.Το αλλο ομως ειναι μαρτυριο.Εχω προβληματα με τους συγκατοικους μου.Ο γιατρος ειπε οτι θα δειξει σε 2-3 μηνες τι συμβαινει.Χαρηκα τοσο που γυρισε σπιτι αλλα ειμαι πιο απογοητευμενη απ οτι στην αρχη...

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 4 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back