Συμπεριφορά γάτας στο αυτοκίνητο

Ace

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η ACE αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών και μας γράφει από Θεσπρωτικό (Πρέβεζα). Έχει γράψει 141 μηνύματα.
Καλησπέρα σε όλους/όλες γατόβιους/γατόβιες!!!

Παρακολουθώ καιρό το forum όμως λόγω έλλειψης χρόνου δεν έχω προλάβει ακόμα να πω ιστορίες από τις μικρές μου,ή να περάσω φωτογραφίες...

Γιαυτό είπα να κάνω την αρχή με μια απορία που έχω εδώ και πολύ καιρό.
Έχω δύο αξιολάτρευτες γατούλες,οι οποίες ζούνε μόνιμα μαζί μου μέσα στο σπίτι(ακόμα και όταν έμενα σε χωριό με αυλή τις είχα μέσα για να αποφύγω κινδύνους)
Στο θέμα μου...επειδή κατά καιρούς πρέπει να τις μετακινώ στο πατρικό μου,όποτε λείπω και θέλω να μου τις προσέχουν,τις μετακινώ με το κλουβάκι τους.Όμως τον τελευταίο καιρό έχουν περίεργη συμπεριφορά(ειδικά η μία από τις δύο)Εκτός του ότι νιαουρίζουν τρομαγμένα,η μια "λερώνει" μέσα στο κουτί που βρίσκεται με ακαθαρσίες και παράλληλα βγάζει σαλάκια...
Προσπαθώ να μην τρέχω με το αμάξι,πηγαίνω με 50χλμ μήπως τους τρομάζει η ταχύτητα(αν και όταν έχω τις γατούλες μου ούτως ή άλλως δεν έτρεχα)Όταν τις μετακινούσα αρχικά με το αμάξι δεν έκαναν έτσι...αλλά έχει κάποιους μήνες που φέρονται έτσι...
Δεν ξέρω τι να κάνω και ανησυχώ μήπως έχει κάποιο πρόβλημα ειδικά η μία,μήπως ζαλίζεται...δεν ξέρω τι να σκεφτώ.Πάντως η απόσταση που διανύουμε είναι το πολύ 30 λεπτά,και δεν τις μετακινώ συχνά αλλά όποτε είναι να μείνουν μόνες και χρειάζεται να τις πάω να μου τις προσέχουν!

Καμιά λύση για όλο αυτό το ζήτημα?Και γιατί πιστεύετε έχουν αυτή τη συμπεριφορά?(ειδικά η μια που "λερώνει" και έχει σαλάκια)
Έτσι όπως κάνουν φοβάμαι να τις πάρω μαζί μου ταξίδι...Νομίζω ότι τις παιδεύω και δεν το θέλω αυτό...:(

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλημέρα και καλωσήρθες και χρόνια πολλά βέβαια!
Χωρις να είμαι σίγουρη, το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα ηρεμιστικό που δίνουν στα ζώα στα ταξίδια για να αποφευγουν αυτα που ανεφερες.
Καλύτερα να ρωτήσεις και τον γιατρό τους για παρενέργειες για να μην έχεις εκπλήξεις.:hmm:
Κανεις άλλος με καμιά άλλη ιδέα;;;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ευχαριστώ για την απάντηση σου...και Χρόνια Πολλά βέβαιως!
Απλώς έχω δει κι άλλους να μεταφέρουν τις γατούλες τους με το τρένο,το πλοίο κτλ κτλ και δεν βλέπω να έχουν τέτοια συμπεριφορά...και φοβάμαι πως μόνο οι δικές μου το κάνουν...και νιώθω ότι τις παιδεύω και τρελαίνομαι...
Εν τω μεταξύ έρχεται πάλι η μέρα που πρέπει να τις μεταφέρω σπίτι μου με το αμάξι και το σκέφτομαι...φοβάμαι!
Το κάνουν και άλλες γάτες αυτό?Η μόνο η δικιά μου "λερώνει"?

:hmm:Μην σου φαινεται περιεργη η συμπεριφορα αυτη.Οποιαδηποτε αλλαγη τις επιρεαζει και αντιδρουν αναλογως.Αν μετα απο καποιες ωρες ,αφου εχει κιολας προσαρμοστει στο νεο περιβαλλον ,επανερχεται στα φυσιολογικα της ,σημαινει οτι ειναι απλα αντιδραση.Καθε ζωο βεβαια αντιδρα με διαφορετικο τροπο.Τη δικια μου ,αυτες τις μερες τη ταξιδεψαμε με καραβι και με πολυ κοσμο.Στη γατοφορο της ,κολλυμενη στο πισω-πισω μερος,να βαριανασαινει και να μην εχει κουνηθει απο τη θεση της επι 4 ωρες.Ουτε χαδια ηθελε,ουτε αγκαλια ουτε τιποτα.Μολις φτασαμε στο σπιτι και πατησε τα ποδαρακια της στο οικειο περιβαλλον,μες στην τρελλη χαρα .Αρχισε τις ζουζουνιες της.

Δυστυχώς όμως έτσι δεν μπορώ να τις ταξιδεύσω και δεν ξέρω τι να κάνω!Καλά το να τις πάρω μαζί μου σε μεγάλο ταξίδι το έχω αποκλείσει κατηγορηματικά!Όμως όταν λείπω από το σπίτι και θέλω να τις πάω στο πατρικό μου για να μου τις προσέχουν,πρέπει οπωσδήποτε να τις μετακινήσω...
Απλώς θέλω να βρω έναν τρόπο να τα καταφέρω και να μην τις παιδεύω.

:) Στα 30 λεπτα που διαρκει το ταξιδι ,δεν προλαβαινουν να ταλαιπωρηθουν .Αν τις εκανες πιο συχνα βολτα με το αυτοκινητο,μικροτερης βεβαια διαρκειας ,ισως το συνηθισουν και δε τις ενοχλει.Οσο για εκεινη που λερωνει καλο ειναι να την ταιζεις αρκετες ωρες πριν το ταξιδι ,μηπως και αποφυγεις αυτη την κατασταση.Δεν ξερω πως αλλιως να βοηθησω.Καλη επιτυχια.

Και η Μυρτώ μου και ο Αρης μου, αρχικά αντιδρούσαν πολύ άσχημα στην μεταφορά με αυτοκίνητο.Μιλάμε για απόσταση 100 χιλιομέτρων.:)
Χρειάστηκε να πάνε αρκετές φορές για να συνηθήσουν το ταξίδι με αυτοκίνητο.Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να καταφύγω στην λύση του ηρεμιστικού χαπιού.:hmm:Ενα τρικ που εφάρμοσα κατά καιρούς και στα δύο είναι οτι σκέπαζα την γατοφόρο με κάτι.Παρατήρησα(όταν ταξίδευαν βράδυ) ότι το σκοτάδι-ημίφως τα ηρεμεί.:hmm::)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!
Όντως δεν την ταΐζω ώρες πριν ξεκινήσουμε,αλλά εξακολουθεί να κάνει το ίδιο...προφανώς φοβάται!Σκέφτηκα να τις πηγαίνω πιο συχνά για να συνηθίσουν όμως τις λυπάμαι που φέρονται έτσι,οπότε είμαστε μόνο μέσα στο σπίτι...Και άντε στο αμάξι δεν ενοχλούν κάποιον άλλο,αλλά αν τις μετέφερα ποτέ με τρένο ή πλοίο,δεν υπάρχει περίπτωση να μην μου έκαναν παρατήρηση...έτσι δεν μπορώ να τις κουβαλήσω μαζί μου πουθενά,εκτός από το να τις πηγαίνω μόνο στο πατρικό μου!
Ευτυχώς που είναι και η μαμά μου και όταν χρειαστεί να λείπω μου τις προσέχει!

Ενα τρικ που εφάρμοσα κατά καιρούς και στα δύο είναι οτι σκέπαζα την γατοφόρο με κάτι.Παρατήρησα(όταν ταξίδευαν βράδυ) ότι το σκοτάδι-ημίφως τα ηρεμεί.:hmm::)

Εδώ έχεις κάποιο δίκιο...έχω την εντύπωση ότι τις πειράζει ο θόρυβος αλλά και οι εικόνες που βλέπουν μέσα από το αμάξι,τόσος δρόμος και αυτές να τον βλέπουν μέσα από ένα αμάξι που τρέχει...ίσως τους ζαλίζει!
Θα το δοκιμάσω μήπως γίνει κάτι!

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Εγώ όταν τις μετακινώ... 210χιλ, 3,5ώρες δρόμο... κοιτάω να είναι νηστικές. Και εμετό δεν κάνουν, και δεν έχω ατυχήματα.;)

Το ηρεμιστικό χάπι μια φορά το έδωσα, και δεν το ξανακάνω. 2 μέρες ήταν η γάτα σαν φυτό.:(

χμμμ, εγω οταν τον παω στον κτηνιατρο (λεοφωρειο, τραινο), 40 λεπτα διαδρομη, ειναι πολυ ησυχος και κοιταει εξω ή παιζει με το παιχνιδακι που βαζω στην γατοφορο. Ποτε δεν εχει λερωσει ακομα και οταν τον ειχα εξω με την γατοφορο για 4 ωρες. Ουτε κιχ δεν βγαζει. Δοκιμασε να τους βαζεις παιχνιδακια με catnip οταν τα βαζεις στο αυτοκινητο μηπως ηρεμισουν λιγακι και χαλαρωσουν.

Τελικά κάθε γάτα αντιδρά διαφορετικά.
Παρατηρώντας τη Ζουζούνα μου κατά τη διάρκεια κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ζαλίζεται . Έχει ταξιδέψει αρκετές φορές αλλά το ταξίδι δεν το έχει συνηθίσει και ούτε πρόκειται όπως δείχνουν τα πράγματα.Δεν έχει λερώσει και δεν εχει κάνει εμετό αλλά για 1,5 ώρα έχουμε μια γάτα που δεν κλείνει το στόμα της και γκρινιάζει συνεχώς. Όταν ήταν μικρότερη ήταν πιο βολική,ίσως δε ζαλιζόταν τόσο. Μεγαλώνοντας άλλαξε συμπεριφορά.

Δε, επειδή μάλλον το ταξίδι της προκαλεί είτε φόβο είτε μεγάλή απέχθεια είτε και τα δυο μαζί εκδήλωσε εντόνως την επιθυμία να μην υποβάλλεται σε αυτό το γολγοθά : οταν μας δει και τους δυο όρθιους να τριγυρνάμε στο σπίτι η ζουζούνα εξαφανίζεται κάτω απο το κρεβάτι -κάθεται κολλητά στον τοίχο στην πάνω μεριά διασφαλίζοντας ότι χέρι δεν την πιάνει.

Νομίζω ότι ο εμετός και η αφόδευση σε ενα υγιές ζώο είναι συμπτώματα μεγάλου στρες.

Αυτό που θα συμβούλευα εγώ είναι να συνηθίσουν τη γατοφόρο. Έχε την ανοιχτή στο περιβάλλον τους για να εξοικειωθούν. Να μπορούν να μπαινοβγαίνουν και να νιώσουν οικία μέσα σε αυτή. Αν στρώσεις μέσα κάποια κουβερτούλα στην οποία ενδεχομένως συνηθίζουν να κοιμούνται και έχει τις μυρουδιές τους θα βοηθήσει πολύ.
Μην τις ταΐζεις μερικές ώρες πριν από μεγάλο ταξίδι. Ίσως και οι ξεχωριστές γατοφόροι να βοηθήσουν ώστε να μην μεταδίδει το στρες η μια στην άλλη, ειδικά αν λερώνουν μέσα στη γατοφόρο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Κάποιο ήπιο ηρεμιστικό που θα σου δώσει ο/η κτηνίατρος σου σίγουρα θα βοηθούσε. Δώσε την πρώτη φορά ενδεχομένως το μισό ή το ένα τρίτο και δες τι αποτέλεσμα θα έχει. Βρες σταδιακά την ελάχιστη δόση που θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαλαρώσουν όσο χρειάζεται ώστε να μην ταλαιπωρηθούν κατά τη μετακίνηση.
Επίσης το να σκεπάσεις τη γατοφόρο ώστε να μην μπαίνει φως βοηθάει. Πρόσεξε όμως καθώς πρέπει να περνάει επαρκείς αέρας.

Υπαρχει και το καλμιβετ εαν τα βρισκετε τοσο δυσκολα παντως το γατοφορο καλο ειναι να ειναι σκεπασμένο και η γατουλα να μην εχει φαει πριν ( εμετος). Εξισου αποφευγετε δυνατες μουσικες

Ευχαριστώ ξανά για τις συμβουλές σας!
Αυτό με την γατοφόρο το έχω δοκιμάσει,αλλά ούτε που τις δίνουν σημασία...με το που ακούν το θόρυβο ότι σηκώνω την γατοφόρο εξαφανίζονται:lol:
Για το ηρεμιστικό δεν το είχα σκεφτεί ποτέ,όμως δεν ξέρω λυπάμαι να τις βάλω σε τέτοια διαδικασία,απ'την μια λυπάμαι που έχουν αυτή τη συμπεριφορά,από την άλλη λυπάμαι να τις φορτώσω με φάρμακα(νιώθω ότι είναι too much)αλλά για να το λέτε έσεις κάτι παραπάνω ξέρετε!
Αύριο θα χρειαστεί λοιπόν να τις ξαναμεταφέρω,αφού επιστρέφω σπίτι μου,για να δούμε πως θα είναι πάλι.
Πιστεύω πως όλο αυτό γίνεται γιατί φοβούνται...φαντάζομαι εάν γινόταν πιο συχνά αυτή η διαδικασία θα είχαν συνηθίσει και δεν θα είχαμε δυσάρεστα αποτελέσματα...όμως τις λυπάμαι τόσο που κάνουν έτσι ώστε αποφεύγω τις μετακινήσεις τους...μάλλον τις έχω καλομάθει λιγάκι:P

Αν δε θες να της δωσεις φαρμακο (κι εγω ειμαι κατα) μπορεις να δοκιμασεις το feliway,που υποτιθεται οτι μειωνει το στρες.Βγαινει και σε σπρει αν δεν κανω λαθος,σε πολλες γατουλες λειτουργει.Εναλλακτικα,θα μπορουσες να διαλυσεις λιγο αιθεριο ελαιο και να ριξεις μια σταγονα στη γατοφορο,κι απο επανω να βαλεις το κουβερτακι τους για να ειναι λιγη και διακριτικη η μυρωδια.Η λεβαντα συχνα βοηθαει.

Σε ευχαριστώ πολύ!Που μπορώ να το βρώ?Υπάρχει σε καταστήματα Pet shop να το ζητήσω έτσι?Θα προσπαθήσω να τις κάνω περισσότερες μετακινήσεις μήπωσ συνηθίσουν...αλλά μάταιο το βλέπω,νιώθω ότι τις ταλαιπωρώ:(

Μπορεις να το βρεις σιγουρα σε κτηνιατρεια,σε pet shop δεν ξερω...Κανε μια ερωτηση στο γιατρο σας,ισως μπορει να σου το φερει,και να σου πει και τη γνωμη του σχετικα με το σκευασμα.

Σήμερα ήταν η μεγάλη μέρα της μετακίνησης...επιστροφή στο σπίτι μας!
Τις έβαλα στο γατοφόρο και το σκέπασα με ένα λεπτό ύφασμα,προσεκτικά να παίρνουν αέρα όπως μου είπατε!Το σκεύασμα feliway δεν το έψαξα καν γιατί εκεί που ήμουν φυσικά τα pet shop δεν το έχουν!
Λοιπόν,με το ένα χέρι κρατούσα το τιμόνι και με το άλλο προσπαθούσα να το έχω πίσω από τα καγκελάκια για να με μυρίζουν και να νιώθουν κάτι οικείο!Στην αρχή τα είχα καταφέρει...τις μιλούσα γλυκά(φανταστείτε τους οδηγούς που με έβλεπαν στα φανάρια...τι θα σκεφτόντουσαν:lol:)και όλα καλά!
Αλλά 10 λεπτά πριν φτάσουμε η Ντάλια άρχισε τα ίδια!Έβγαζε σαλάκια και πήγαινε προς τα πίσω..."όχι πάλι" σκέφτηκα!Τις ανέβασα σπίτι και το μόνο θετικό ήταν ότι δεν "λέρωσε" με περιττώματα αυτή τη φορά!
Πιστεύω πως κάτι την πειράζει και ζαλίζεται...μακάρι να το καταπολεμήσω για να μπορώ να τις μεταφέρω πιο άνετα(ειδικά την Ντάλια γιατί αυτή είναι που έχει το περισσότερο πρόβλημα)

Τώρα ευτυχώς είναι ήρεμες και μου χουρχουρίζουν στα πόδια μου...:inlove:

Μην ανησυχείς.
Η δικιά μας, με το που ξεκινήσει το αυτοκίνητο αρχίζει να νιαουρίζει (σπαρακτικά), κάθε 5 δευτερόλεπτα, μέχρι που να φτάσουμε. Αλλάξαμε τρείς γατοφόρους χωρίς αποτέλεσμα. Δεν την ενοχλεί το αυτοκίνητο, αλλά ο συνδυασμός αυτοκίνητο-εγκλεισμός σε γατοφόρο. Αν είναι ελεύθερη μέσα στο αμάξι, δεν κλαίει, αλλά ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ να το κάνει κανείς. Η μόνη λύση είναι να την αγνοείς.
Τα σάλια τώρα, είναι ένδειξη ότι ζαλίζεται.
Η μόνη λύση που βρήκαμε, είναι να πάρουμε μεγάλη γατοφόρο με πολλά ανοίγματα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο στις απολύτως απαραίτητες, και να βρούμε καλό κτηνίατρο σχετικά κοντά, για να την πηγαίνουμε με τα πόδια.
Είδα και γατοφόρο σας καροτσάκι μωρού (στο Quiko στην Θεσ/νίκη), με ροδάκια, αλλά υπάρχει έντονος ο κίνδυνος να γελοιοποιηθούμε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back