Συνταγές

Και για μένα το ίδιο ισχύει. Ο Παρλιάρος με έχει ξελασπώσει -ακόμα και σε παραλλάγες- πάρα πολλές φορές και αποτελεί παράδοση (αυτός και το κέϊκ της Ραλλούς) για την οικογένεια. Για αυτό προβληματίστηκα. Στο βιβλίο του, από όπου πήρα τη συνταγή, δεν έχει λεπρομέρειες του στυλ έχετε ένα μίγμα αραιό ή σφιχτό κ.λ.π. και αυτό με μπερδεύει. Πάντως τελικά η anabu έχει δίκιο. Ήταν φανερό ότι τα στερεά υπερτερούσαν κατά πολύ των υγρών και η ποσότητα ζάχαρης ήταν λίγη. Για αυτό ίσως το γλασάρισμα όσο ήταν ζεστό το βοήθησε να αποκτήσει πιο έντονη γλυκόξινη γεύση και να διατηρηθεί σχετικά αφράτο, εάν και παραδόξως δεν ήταν "τούβλο" και χωρίς αυτό....:redface:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μίκα μια ερώτηση μόνο: όταν λες ρίχνουμε τα αυγά στη διαλυμένο μίγμα σοκολάτας, το κάνουμε αμέσως αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά ή το αφήνουμε να κρύωσει λίγο;
Το βράδυ θα σου πω για τα μπισκότα. Εδώ και κάτι μήνες κάνω διατριβή στο θέμα δοκιμάζοντας διάφορες παραλλαγές:lol:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

1/ Για τη γεύση: Το ξυνόγαλο θα του έδινε έντονη γεύση και άρα δεν έπρεπε να αντικατασταθεί από τη κρέμα γάλακτος. Μήπως θα έπρεπε στην περίπτωση της κρέμας γάλακτος να βάλω περισσότερο λεμόνι;
και
2/ Εάν το έχει φτιάξει κανείς: Σίγουρα 750 γρ. αλεύρι; Τελικά προκύπτει ζύμη και όχι μίγμα έστω και σφιχτό;
Πάντα αυτό παθαίνω με τον Παρλιάρο. Δεν βρίσκω κάποιους που να φτιάχνουν γλυκά με τις συνταγές τους, για να καταλάβω εάν όλα πάνε καλά.
Επίσης ευσπρόσδεκτες συνταγές για κέϊκ λεμόνι:)

To ξυνογαλο επειδη εχει ''ξυνισει'' και εχει καποιους μικροοργανισμους μαζι με το τοσο λιγο μπέικιν
κανει χημικη αντιδραση και ετσι φουσκωνει η ζυμη. Ισως αν εβαζες και λιγη σοδα να ηταν ακομα καλυτερο:hmm: Εχω την εντυπωση πως με κρεμα γαλακτος πρεπει να αυξησεις και το μπεικιν.

Κεικ λεμονι

300γρ αλευρι
300γρ βουτυρο
300γρ ζαχαρη
6 αυγα
3 βανιλιες
6 κοφτα κουταλακια μπεικιν
ξυσμα απο 3 λεμονια
και το χυμο τους

Πολυ ευκολο κεικ, τα πετας ολα μεσα σε μια μπασινα, χτυπας με το μιξερ και αν η ζυμη κανει πηχτα κυμματα οπως πχ η σαντιγη λιγο πριν να πηξει εντελως ειναι ετοιμο. Αν δεν κανει τετοια κυμματα θελει λιγο ακομα αλευρι αν ειναι πολυ αραιο η λιγο ακομα χυμο λεμονι(η γαλα αν δεν το θες τοσο ξυνο) αν ειναι σκληρο. θελει μια ωρα στους 180. Ειναι η πιο ευκολη συνταγη για κεικ και μπορεις αντι για λεμονι, να βαλεις κακαο, πορτοκαλι, λικερ, καρυδα κτλ κτλ:D Επισεις πολυ καλο για παντεσπανι για τουρτες.

Μίκα μια ερώτηση μόνο: όταν λες ρίχνουμε τα αυγά στη διαλυμένο μίγμα σοκολάτας, το κάνουμε αμέσως αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά ή το αφήνουμε να κρύωσει λίγο;
Το βράδυ θα σου πω για τα μπισκότα. Εδώ και κάτι μήνες κάνω διατριβή στο θέμα δοκιμάζοντας διάφορες παραλλαγές:lol:

Νερινα ειναι οπως με το αυγολεμονο, καντο γρηγορα να μην την παθεις, αλλιως μπορεις να περιμενεις και λιγο;):D ¨
ωραια πες μου και τις παραλλαγες για τα μπισκοτα:D

Μίκα τι μας κάνεις τώρα; Θα τα φτιάξω, αλλά όχι τώρα όταν επιστρέψουν παππούς και θεία από το χωριό. Είναι κι αυτοί γλυκατζήδες, οπότε δεν θα τα φάω μόνη μου :redface:.

Πάντως φαίνονται ΤΕΛΕΙΑ!!!

χιχι...εγω οποτε τα κανω δινω το ταψι σε καποιον να το φυλαξει να μην το βλεπω γιατι αλλιως τρωω μεχρι να παθω σοκολατο-σοκ:lol::lol:

Έχω καταλήξει σε μια για βάση και μετά προσθέτω
γύρω στα 450 γρ. αλεύρι (ίσως λίγο παραπάνω, ίσως λίγο λιγότερο)
300 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλάκια μπέικιν
βανίλλια
Χτυπάω βούτυρο με ζάχαρη να αφρατέψει, ρίχνω ένα ένα τα αυγά και μετά το αλεύρι με τη βανίλλια και το μπέικιν. και ψήνω στου 160-170 για 15-17 λεφτά ή γενικά μέχρι να ψηθούν. Εάν θέλω προσθέτω σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και ότι άλλο μου έρθει. Γίνονται αφράτα και αρέσουν στα μικρά. Δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα.
Άσχετο αλλά έχω προσέξει ότι τα μπισκότα όταν στη συνταγή δεν λέει να τα πλάσεις αλλά να τα βάλεις με κορνέ γίνονται πιο αφράτα ή είναι ιδέα μου;:redface:

Έχω καταλήξει σε μια για βάση και μετά προσθέτω
γύρω στα 450 γρ. αλεύρι (ίσως λίγο παραπάνω, ίσως λίγο λιγότερο)
300 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλάκια μπέικιν
βανίλλια
Χτυπάω βούτυρο με ζάχαρη να αφρατέψει, ρίχνω ένα ένα τα αυγά και μετά το αλεύρι με τη βανίλλια και το μπέικιν. και ψήνω στου 160-170 για 15-17 λεφτά ή γενικά μέχρι να ψηθούν. Εάν θέλω προσθέτω σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και ότι άλλο μου έρθει. Γίνονται αφράτα και αρέσουν στα μικρά. Δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα.
Άσχετο αλλά έχω προσέξει ότι τα μπισκότα όταν στη συνταγή δεν λέει να τα πλάσεις αλλά να τα βάλεις με κορνέ γίνονται πιο αφράτα ή είναι ιδέα μου;:redface:

ωραια θα τα δοκιμασω:D

Χμ..αν ειναι να τα βαλεις με κορνε συνηθως δεν ειναι και πιο αραιη η ζυμη? Συνηθως τα μπισκοτα που πλαθουμε ειναι πιο κρατσανιστα, ενω τα αλλα πιο τριφτα:hmm:

Παίζω με το αλεύρι, το λιγοστεύω, επειδή έχω προσέξει ότι την δεύτερη μέρα ακόμα πιο αφράτα, εννοώ αυτά με το κορνέ...:)

Μικα σε ευχαριστω για την σαλατα, εφτιαξα σημερα και ηταν τελεια!!!! Ολοι μεινανε ευχαριστημενοι :lol:

Ωραια Αννουλα πολυ χαιρομαι:D:D

Προς Νερίνα για το θέμα του κέικ λεμόνι. Έκανα ακριβώς την συνταγή, το αποτέλεσμα είναι αρκετά νόστιμο απλά δεν είναι αφράτο όπως τα κέικ, δεν πολυφούσκωσε δηλαδή. Η ζύμη ήταν αρκετά πιο πηχτή από του κέικ, αναρωτιέμαι μήπως ήθελε λιγότερο αλεύρι, 500 γρ θα ήταν το αναμενόμενο. Αυτά.

Και εμένα έτσι μου φαίνεται. Από την άλλη παρατήρησα ότι ο Παρλιάρος αυτή την αναλογία 1 βούτυρο προς 3 αλεύρι την ακολουθεί σε όλες τις λεγόμενες διαιτητικές συνταγές του. Θα δοκιμάσω και εγώ να το κάνω με ξυνόγαλο, εάν και η ραλλού μου έδωσε μια καλή ιδέα, μισό γάλα, μισός χυμό λεμόνι. Επίσης έχω την αίσθηση ότι το γλάσο λεμονιού και μάλιστα εάν το βάλεις όταν το κέικ είναι ζεστό, θα του δώσει την διαφορετική και συγκεκριμένα "ξυνούτσικη" γεύση που περίμενω από ένα κέικ λεμόνι και θα το κάνει πιο αφράτο. Για την ακρίβεια στο δικό μου η γεύση λεμονιού (καραμέλας λεμονιού μάλιστα) σου έμενε αρκετή ώρα μετά. Πνίγομαι από δουλειές αλλά επιφυλάσσομαι στη πρώτη ευκαιρία να πειραματιστώ. :rolleyes:Επίσης έχω σε εκκρεμμότητα τα μπισκότα της Μίκας.:)

Γλώσσες πλακί στο φούρνο με πατάτες

Γλώσσες πλακί στο φούρνο με πατάτες

1 πακέτο φιλέτο γλώσσας κατεψυγμένο (ή πέρκας)
1 κιλό πατάτες
2-3 κρεμμύδια
1 μεγάλο pummaro
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Λίγο κέτσαπ
Μαϊντανός
1 ποτήρι χυμός ροδάκινου life
2-3 κουταλιές της σούπας έτοιμη σάλτσα barbeque
Ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Λάδι

Σε μία κατσαρόλα σωτάρω αρκετό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε λάδι (2-3 κρεμμύδια). Σβήνω με ένα ποτήρι του κρασιού κρασί κόκκινο (μην τσιγγουνευτείτε το κρασί). Ρίχνω ψιλοκομμένη ντοματούλα (ή ένα μεγάλο Pummaro), λίγο κέτσαπ, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, μπόλικη ρίγανη, 1 ποτήρι χυμό ροδάκινου Life, μισή κουταλιά ζάχαρη και 2-3 κουταλιές της σούπας έτοιμη σάλτσα barbeque. ΠΡΟΣΟΧΗ: η σάλτσα barbeque μαζι με το ροδάκινο κάνει την σάλτσα ηδονική.
Βράζω για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα με κλειστή κατσαρόλα. Πρέπει η σάλτσα να είναι μπόλικη.
Στρώνω τα φιλέτα γλώσσας(ή πέρκας) που έχω ξεπαγώσει με ζεστό νεράκι σε ένα πυρέξ και περιχύνω από πάνω με λίγη από την σάλτσα (μέχρι να καλυφθούν ελαφρώς). Τα ψήνω στο φούρνο στους 180 για περίπου 30-45 λεπτά.
Το υπόλοιπο μείγμα της σάλτσας το περιχύνω πάνω στις πατάτες που έχω κόψει και αλατοπιπερώσει σε ένα διαφορετικό ταψί (στο ίδιο θα μυρίσουν από το ψάρι). Της ψήνω και αυτές στο φούρνο.

Η συνταγή προέρχεται από αυτοσχεδιασμό! Και είναι πολύ νόστιμη! Και για vegetarians όπως εγώ που δεν τρώω κόκκινο κρέας!:P;)

Μήπως τυχόν ξέρει κάποια πως γίνεται η σάλτσα πέστο?? Μας έφεραν μια γλάστρα με βασιλικό και έχω βαλθεί να τον μαδήσω.. :redface: Έχω και μαγειρικές ανησυχίες να ικανοποιήσω..

Για την πέστο, εκτός από βασιλικό, βάζεις κουκουνάρι, τριμμένη παρμεζάνα, σκορδάκι και, αν θέλεις, αλάτι. Χτύπα τα με λίγο λαδάκι στο μπλέντερ/μούλτι να γίνει το χαρακτηριστικό νιανιά, πατήκωσε το μίγμα σε ένα βαζάκι και γέμισέ το με λάδι - να προεξέχει δύο δάχτυλα.

Με την ευκαιρία να δώσω τη συνταγή μου για πέστο μελιτζάνας.:D
Ψήνετε μια-δυο μελιτζάνες φλάσκες σε δυνατό γκριλ μέχρι να μαλακώσουν (ξεπικρίσματα και πατέντες με αλάτια δε χρειάζονται), τις ξεφλουδίζετε και βάζετε τη σάρκα στο μπλέντερ μαζί με σκόρδο, κουκουνάρι ή άλλο εύκαιρο ξηροκάρπι υπάρχει, τριμμένο τυρί και μια ιδέα ντοματοπελτέ (περίπου μια κουταλιά της σούπας).
Δεν ξέρω δοσολογίες, τα κάνω όλα στα κουτουρού.:redface:

Μήπως τυχόν ξέρει κάποια πως γίνεται η σάλτσα πέστο??
Είναι πανεύκολη!!
Τα υλικά είναι: βασιλικός, κουκουνάρι, ελαιόλαδο, παρμεζάνα, σκόρδο, αλάτι. Αν θες να είσαι 100% πιστή στην αυθεντική συνταγή, τα λιώνεις όλα αυτά μαζί σε πέτρινο γουδί (υποτίθεται ότι ανακατεύονται καλύτερα οι γεύσεις και τα αρώματα). Παρ' όλα αυτά, και στο mulinex να τα βάλεις, μια χαρά γίνεται, απλώς το αποτέλεσμα υστερεί λίγο στην υφή, γίνεται υπερβολικά ομοιογενές.;)
(Δεν έγραψα ποσότητες στα υλικά, γιατί είναι θέμα γούστου, το καλύτερο είναι να δοκιμάζεις καθώς το φτιάχνεις, μέχρι να πετύχεις τη γεύση που σου αρέσει. Προσοχή πάντως στο αλάτι, θέλει λίγο γιατί είναι και η παρμεζάνα αλμυρή. Όταν το φτιάχνω εγώ, βάζω ελάχιστο σκόρδο -μισή σκελίδα ή μία μικρή- αλλά του δίνω και καταλαβαίνει στο κουκουνάρι και την παρμεζάνα.) Καλή επιτυχία! :cat:

Μου ανοίξατε την όρεξη πρωί πρωί για μακαρονάδα.. που να ήμουν και έγγυος..:P αν δεν βαρεθώ να πάω να πάρω κουκουνάρι, θα την κάνω σήμερα, αλλιώς αύριο το μεσημέρι.. Με το σκόρδο δεν τα πάω πολύ καλά, οπότε θα βάλω λίγο. Την παρμεζάνα και το κουκουνάρι τα λατρεύω! Θα σας πω τα αποτελέσματα όταν με το καλο το φτιάξω :) Ευχαριστώ!

Μια πολυ καλη παραλαγη της πεστο ειναι:
Mισο ματσακι βασιλικο,
Μισο ματσακι σχοινοπρασσο,
μια κουπα ελαιολαδο,
αλατα και πιπερι.
Ολα μαζι στο μπλεντερ μεχρι να γινει παχυρευστο μιγμα..

Την εκανα σημερα που εφτιαξα γεμιστες πιπεριες με κινόα και σαλτσα πεστο.;)

Σουφλέ μακαρόνια του πεντάλεπτου (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ)

Υλικά
1 κουτί μακαρόνια πένες ή ριγατόνι (ή παρόμοιο είδος)
1 1/2 λίτρο γάλα
1/2 λίτρο νερό
1/2 Κιλό φέτα (κατά προτίμηση σκληρή)
6 αυγά
Λίγο βούτυρο
Αλάτι, Πιπέρι, Μοσχοκάρυδο

Πέρνουμε ένα ταψί βαθύ (του παστίτσιου). Στην μία άκρη του λιώνουμε την φέτα, την κάνουμε τρίμα. Στην άλλη άκρη χτυπάμε ελαφρά τα αυγά. Ρίχνουμε το γάλα με το νερό και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε τα μακαρόνια (ναι, άβραστα) και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, αφού ρίξουμε αλάτι (ελάχιστο ή και καθόλου αν η φέτα είναι πολύ αλμυρή), πιπέρι και μοσχοκάδυρο. Από πάνω ρίχνουμε λίγα "μπιζελάκια" βούτυρο σε διάφορα σημεία του μείγματος. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου (μέχρι να φουσκώσει και να πήξει ελαφρώς).
Τρώγεται ζεστό ή κρύο! Είναι ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ και πραγματικά του πεντάλεπτου!

Πιθανότατα εμπλουτίζεται και με άλλα υλικά, όπως π.χ. μπέικον... Δεν το έχω δοκιμάσει...

Υπόλοιπο Φακής (σούπα)
Βαρεθήκατε να τρώτε μια εβδομάδα Φακή????? Κάντε πιτάκια!!! (Ελβετική πατέντα)

Παίρνουμε το υπόλοιπο από την σούπα, και πολτοποιούμε τις πατάτες, τα καρότα, και ότι άλλο είναι σε μεγάλο κομμάτι. Βγάζουμε τα φύλλα δάφνης.
Ανάλογα με την ποσότητα προσθέτουμε
Αυγό-ά
Αλεύρι
Νερό ελάχιστο ίσως και καθόλου.
Μοσχοκάρυδο

Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτός χυλός….

Σε τηγάνι με ζεστό λάδι προσθέτουμε κουταλιές της σούπας από το μείγμα μας, χωρίς να ενώνονται… Σε μέτριο τηγάνι χωράνε περίπου 4-5 την φορά.
Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν και τα γυρνάμε και από την άλλη…

Τρώγονται ζεστά και κρύα…..

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!! :up::up:

-Περιμένω εμπειρίες, γνώμες....

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back