Τα ζώα έχουν «ψυχή»; Τι πιστεύετε;

Pocahontas

Δραστήριο μέλος

Η Pocahontas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών. Έχει γράψει 521 μηνύματα.
είναι η αλήθεια
συγγνώμη

mulan
δεν πιστεύεις ότι η ζωή ενός ζώου
αξίζει όσο και ενός ανθρώπου?
:worry:

btw και μεις ζώα είμαστε

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Απάντηση: Aν είναι δυνατόν

ναι γιατί τα ζώα δεν έχουνε ψυχή. Άλλο το θέμα αν στην πράξη ένα ζωο μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο "έντιμο" από έναν άνθρωπο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ναι γιατί τα ζώα δεν έχουνε ψυχή. Άλλο το θέμα αν στην πράξη ένα ζωο μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο "έντιμο" από έναν άνθρωπο.
Θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω.:)Το τι ειναι ψυχη...αν υπαρχει ή οχι..ειναι κατι πολυ δυσκολο για να το απαντησουμε εμεις..ακομα και για τον ανθρωπο...ποσο μαλλον για τα ζωα.Αληθεια...πως ξερεις οτι δεν εχουν ψυχη;;; Μηπως ετσι μας εμαθαν οι παλιοι;; Ξερεις ποσα πραγματα μας τα εχουν μαθει λαθος;; Αν μεναμε σε αυτα..ακομα οι γυναικες δεν θα ψηφιζαν.(παραδειγμα φερνω) Η ψυχη ..δεν εχει αποδειχτει(ουτε και μπορει να γινει αυτο) ΟΥΤΕ στον ανθρωπο...οποτε ας το αφησουμε αυτο το κομματι καλυτερα.
Σημασια εχει οτι ολα τα πλασματα πανω στην γη,εχουν ακριβως την ιδια αξια,για την συνεχιση της ζωης πανω στον πλανητη.Μαλιστα..τα ζωα ειναι πιο σημαντικα σε αυτον τον τομεα,διοτι αυτα,επειδη βρισκονται στη βαση της πυραμιδας,αν εκλειψουν...θα χαθει και η ζωη πανω στον πλανητη.Αν λειψει ομως ο ανθρωπος..μια χαρα θα εξακολουθησει η γη να υπαρχει..με ολα τα πλασματα επανω της...εκτος απο τον ανθρωπο.Ο ανθρωπος ειναι σημαντικος..μονο για το ΔΙΚΟ ΤΟΥ ειδος...τα ζωα ομως ειναι απαραιτητα για ολα τα ειδη ΚΑΙ για τον ανθρωπο...γιατι ειναι μεσα στη διατροφικη αλυσιδα..οταν εξαφανιζεται ενα ειδος..θα εξαφανιστουν και τα υπολοιπα.Ας αναλογιστουμε λοιπον καλυτερα...την αξια των ζωων..,καλο θα μας κανει.Το συμπαν δεν γυριζει γυρω απο τον ανθρωπο...ας το καταλαβουμε αυτο..:)

Συγνωμη για το off :)

δεν έχω να πω τίποτα
τα είπε όλα η πουπουλινα.
+φωνω απόλυτα

daisy
δεν θα παρεξηγηθείς
είναι γνωστό
ότι η ελλάδα δεν είναι φιλόζωη χώρα
στο μεγαλύτερο ποσοστό της.
διάβαζα ότι η υπόλοιπη ευρώπη ξόδεψε 30 δισεκατομμύρια
για τα ζώα πέρυσι.

Θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω.:)Το τι ειναι ψυχη...αν υπαρχει ή οχι..ειναι κατι πολυ δυσκολο για να το απαντησουμε εμεις..ακομα και για τον ανθρωπο...ποσο μαλλον για τα ζωα.Αληθεια...πως ξερεις οτι δεν εχουν ψυχη;;; Μηπως ετσι μας εμαθαν οι παλιοι;; Ξερεις ποσα πραγματα μας τα εχουν μαθει λαθος;; Αν μεναμε σε αυτα..ακομα οι γυναικες δεν θα ψηφιζαν.(παραδειγμα φερνω) Η ψυχη ..δεν εχει αποδειχτει(ουτε και μπορει να γινει αυτο) ΟΥΤΕ στον ανθρωπο...οποτε ας το αφησουμε αυτο το κομματι καλυτερα.
Σημασια εχει οτι ολα τα πλασματα πανω στην γη,εχουν ακριβως την ιδια αξια,για την συνεχιση της ζωης πανω στον πλανητη.Μαλιστα..τα ζωα ειναι πιο σημαντικα σε αυτον τον τομεα,διοτι αυτα,επειδη βρισκονται στη βαση της πυραμιδας,αν εκλειψουν...θα χαθει και η ζωη πανω στον πλανητη.Αν λειψει ομως ο ανθρωπος..μια χαρα θα εξακολουθησει η γη να υπαρχει..με ολα τα πλασματα επανω της...εκτος απο τον ανθρωπο.Ο ανθρωπος ειναι σημαντικος..μονο για το ΔΙΚΟ ΤΟΥ ειδος...τα ζωα ομως ειναι απαραιτητα για ολα τα ειδη ΚΑΙ για τον ανθρωπο...γιατι ειναι μεσα στη διατροφικη αλυσιδα..οταν εξαφανιζεται ενα ειδος..θα εξαφανιστουν και τα υπολοιπα.Ας αναλογιστουμε λοιπον καλυτερα...την αξια των ζωων..,καλο θα μας κανει.Το συμπαν δεν γυριζει γυρω απο τον ανθρωπο...ας το καταλαβουμε αυτο..:)

Συγνωμη για το off :)

Συμφωνώ εν μέρει με αυτά που λες και ειδικά με το ότι όλοι έχουν την ίδια αξία για τη συνέχιση της ζωής. Αν και δεν έχει αποδειχτεί τίποτα για την ψυχή εγώ πιστεύω ότι δεν εχουν, διοτι μονο ο ανθρωπος πλαστηκε κατ΄εικονα και ομοιωση (εφόσον η εννοια κατ' εικονα δεν αναφερεται στα χερια και στα ποδια αλλα στην πνευματικοτητα του ανθρωπου.) Αρκετά θρησκευτικό το όλο θέμα αλλά και από επιστημονικής πλευράς να το δεις υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους (π.χ. οι άνθρωποι έχουν λογική, τα ζώα ένστικτο) που δεν επιτρέπουν την ταύτιση των ποινών.
Από την άλλη αν θεωρήσουμε τα θηλαστικά ανώτερα γιατί να μην θεωρήσουμε και τα έντομα? Και αυτά ζώα είναι, που εξυπηρετούν τον άνθρωπο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να θεωρηθεί ότι είμαι υπέρ της ελαστικότητας των ποινών όταν αυτές αφορούν βασανισμό ζώων. Ίσα ίσα πιστεύω ότι στην Ελλάδα πρέπει να παρθούν μέτρα (όχι όμως ίδιες ποινές με την ανθρωποκτονία και αυτό γιατί δεν θεωρώ τα ζώα ανώτερα από τον άνθρωπο)

Συγγνώμη και από εμένα για το εκτός θέματος post :redface:

δεν έχουν ψυχη;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;:worry::worry::worry:
:hmm::hmm:...sorry ,αλλά άψυχο-βάσει αυτού που μου λέει η συνείδησή μου ¨ψυχή¨,γιατί είναι μεγάλη συζήτηση- θεωρώ τον καναπέ μου ας πούμε, και τον μπιντέ μου,όχι ένα ζωντανό πλάσμα.....
...μήπως δεν έχουν και καρδιά και αυτό που χτυπάει μέσα τους είναι ρολόϊ;;;;;;;;
Mην γινόμαστε ανθρωποκεντρικοί και υπερόπτες...

δεν έχουν ψυχη;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;:worry::worry::worry:
:hmm::hmm:...sorry ,αλλά άψυχο-βάσει αυτού που μου λέει η συνείδησή μου ¨ψυχή¨,γιατί είναι μεγάλη συζήτηση- θεωρώ τον καναπέ μου ας πούμε, και τον μπιντέ μου,όχι ένα ζωντανό πλάσμα.....
...μήπως δεν έχουν και καρδιά και αυτό που χτυπάει μέσα τους είναι ρολόϊ;;;;;;;;
Mην γινόμαστε ανθρωποκεντρικοί και υπερόπτες...

αν θες διάβασε την παραπάνω απάντησή μου που εξηγεί την γνώμη μου για την ψυχή.

Επαθα σοκ οταν ειδα το θεμα... Το καημενο γατακι... Αυτοι οι ανθρωποι δεν εχει ψυχη αυτος του το εκανε? Το ιδιο περιστατικο εχει γινει και σκυλια και με γατες κρεμασμενα σε δεντρα, αλλα τοσο απανθρωπο πραγμα δεν ξερω αν εχει ξαναγινει... Ολοι αυτοι που κανουν αυτα τα εγκληματα εχουν αρωστημενα μυαλα...

:):):)

Η λέξη «ψυχή» κυριολεκτικά σημαίνει «πνοή», δηλαδή την ένδειξη της ζωής στο σώμα η οποία εκδηλώνεται μέσω ττης αναπνοής.

Τελευταία επεξεργασία:

αυτοί δεν έχουν ψυχή
όχι τα ζώα:mad:

Επιτρεψε μου να αμφισβητω παρα πολλα πραγματα απο οσα εχουν γραψει και πει οι θρησκειες..Ουτε ειναι υποχρεωτικο να πιστευουν ολοι.
Απο εκει και περα...,η ψυχολογια των ζωων..ειναι μια εντελως καινουργια επιστημη..μολις πριν απο λιγα χρονια ξεκινησε...Παρολα αυτα..γνωριζεις οτι παρα πολλα ζωα εχουν συμπεριφορες,που ειναι εντελως ανεξηγητες σε εμας;; γνωριζεις οτι οι ελεφαντες οταν πεθαινει ενας αλλος ελεφαντας απο το κοπαδι τους..τον περικυκλωνουν και θρηνουν;; γνωριζεις οτι ακομα και μετα απο καιρο,επισκεπτονται το μερος που εχουν μεινει τα κοκκαλα του,και τα αγγιζουν με απιστευτη τρυφεροτητα;; Ξερεις οτι οι νυχτεριδες βοηθανε στη γεννα τις νεοτερες;;Υπαρχουν παρα πολλα πραγματα,που αν δεν εχει καποιος ασχοληθει..δεν τα γνωριζει.Και φαντασου...μολις τωρα ξεκινησε αυτη η επιστημη....:)

Συμφωνώ εν μέρει με αυτά που λες και ειδικά με το ότι όλοι έχουν την ίδια αξία για τη συνέχιση της ζωής. Αν και δεν έχει αποδειχτεί τίποτα για την ψυχή εγώ πιστεύω ότι δεν εχουν, διοτι μονο ο ανθρωπος πλαστηκε κατ΄εικονα και ομοιωση (εφόσον η εννοια κατ' εικονα δεν αναφερεται στα χερια και στα ποδια αλλα στην πνευματικοτητα του ανθρωπου.) Αρκετά θρησκευτικό το όλο θέμα αλλά και από επιστημονικής πλευράς να το δεις υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους (π.χ. οι άνθρωποι έχουν λογική, τα ζώα ένστικτο) που δεν επιτρέπουν την ταύτιση των ποινών.
Από την άλλη αν θεωρήσουμε τα θηλαστικά ανώτερα γιατί να μην θεωρήσουμε και τα έντομα? Και αυτά ζώα είναι, που εξυπηρετούν τον άνθρωπο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να θεωρηθεί ότι είμαι υπέρ της ελαστικότητας των ποινών όταν αυτές αφορούν βασανισμό ζώων. Ίσα ίσα πιστεύω ότι στην Ελλάδα πρέπει να παρθούν μέτρα (όχι όμως ίδιες ποινές με την ανθρωποκτονία και αυτό γιατί δεν θεωρώ τα ζώα ανώτερα από τον άνθρωπο)

Συγγνώμη και από εμένα για το εκτός θέματος post :redface:

βγάζω εντελώς μα εντελώς απ'έξω τις θρησκευτικές εικασίες, γιατί κ'αυτές υπο αμφισβήτηση είναι στην τελική,...
..κοινό σημείο ανθρώπου και ζώων-αν είμαστε τόσο εγωιστές , ώστε να μην θεωρούμε τον άνθρωπο ζωο- είναι το συναίσθημα.Η λέξη ¨ψυχή¨ με παραπέμπει σε συναίσθημα ενός ζώντος οργανισμού... γ'αυτό και λέμε έμ-ψυχα όντα...Αν αρχίσουμε να ταξινομούμε σε βαθμίδες με βάσει λογικές ,ένστικτα κτλ....μπορώ εγώ να επεκτείνω και να διαστρεβλώσω και να θέσω και θέμα ¨νοημοσύνης¨...Είναι σωστό ,θα υποστηρίξω,να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους βάσει της νοημοσύνης τους....λέμε τώρα....είναι;;;;;;;;;:hmm:

Απάντηση: [split] τα ζώα...έχουν "ψυχή" ; Τι πιστεύετε;

ανεξαρτητα απο το θεμα της ψυχης(που προσωπικα πιστευω οτι εχουν ψυχη) όλα έχουν το δικο τους ρόλο που βρισκονται εδω...όλες οι ζωες είναι πολύτιμες. όλοι έχουμε έναν ρόλο...και προσωπικα πιστευω οτι ο δικός μας είναι να φροντίζουμε τα ζώα και την φύση γύρω μας...

Το οτι και τα ζωα εχουν συναισθηματα..ειναι πλεον δεδομενο απο παρα πολλες ερευνες.Ενα μονο αρθρο..απο τα παρα πολλα που μπορουμε να βρουμε.Η πηγη ειναι πολυ εγκειρη..και το αρθρο υπογραφεται απο καθηγητη γενετικης..., ο πιο ειδικος για κατι τετοιο..https://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=346456&dt=01/08/2010

Συμφωνώ απόλυτα για το ότι όλοι έχουν ένα ρόλο και ότι οι ζωές είναι πολύτιμες. Και στο ότι τα ζώα διαθέτουν συναίσθημα. Απλώς η δική μου άποψη είναι ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή και δεν το βασίζω μόνο σε θρησκευτικές εικασίες αλλά και σε γενικά παραδεδεγμένες απόψεις όπως του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Συγκεκριμένα ο Πλάτων μας παραδίδει την διαίρεση της ψυχής σε τρία κύρια μέρη (λογιστικόν, θυμοειδές, επιθυμητικόν) Τα ζώα δεν διαθέτουν το πρώτο μέρος καθώς καθοδηγούνται από το ένστικτο, άρα δεν έχουν ψυχή.

Με το συμπαθειο..αλλα ο πλατωνας και ο αριστοτελης..εζησαν και καποιους αιωνες πριν.Ναι..οκ..ειναι η βαση για πολλα πραγματα,αλλα δεν ειναι δυνατον να στεκομαστε σημερα στις θεωρειες και τις αποψεις τους.Ηταν απιστευτα σημαντικα..αλλα για την εποχη τους.Ουτε ηταν αλανθαστοι.Ουτε οτι εχουν πει στην αρχαια ελλαδα σημαινει οτι ειναι και σωστο....τον θεσμο της δουλειας..τον ξεχναμε;; επισης τη θεση τους για τις γυναικες;;;

Εγώ προσωπικά τους θεωρώ αυθεντίες γι αυτό και βασίζω την άποψή μου και εκεί . Ο καθένας έχει δικαίωμα να στηρίζει αλλού την άποψή του. Μ αρέσει να ακούω και τις δικές σας απόψεις και ειλικρινά τις βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες. Πάντως είναι μεγάλο θέμα και δεν θέλω να γίνω και απόλυτη γιατί μπορεί να έχω και άδικο . Ποτέ δεν ξέρεις με ακρίβεια για τέτοια θέματα. Απλώς έγω κλίνω προς το ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή. Μπορεί να κάνω και λάθος. :)

Μονο που εδω μιλαμε για επιστημη και οχι για φιλοσοφικες αποψεις.:)
Αν ηταν ετσι..θα ειχε σταματησει η καθε επιστημονικη ερευνα...μετα απο αυτους τους δυο...ειναι δυνατον;;;:crazy::crazy::crazy::crazy:

Μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει κάποια μελέτη επιστημονική για την ψυχή, μόνο φιλοσοφικά ζητήματα, οπότε το βασίζω εκεί.

Εννοώ επιστημονική μελέτη για την ψυχή των ζώων. (για τους ανθρώπους η επιστήμη έχει την τάση να το αμφισβητεί)

Σκεφτείτε ότι ο Αριστοτέλης έγραψε έγραψε περί Ψυχολογίας των ζώων και εμείς σήμερα μιλάμε για το αν τα ζώα έχουν ή δεν έχουν ψυχή. Όχι μόνο δεν έχουμε πάει μπροστά, αλλά έχουμε μείνει και πίσω. Νομίζω πως διαφέρουμε από τα ζώα μόνο σε σχέση με τη νοημοσύνη και το λόγο.

Σκεφτείτε ότι ο Αριστοτέλης έγραψε έγραψε περί Ψυχολογίας των ζώων και εμείς σήμερα μιλάμε για το αν τα ζώα έχουν ή δεν έχουν ψυχή. Όχι μόνο δεν έχουμε πάει μπροστά, αλλά έχουμε μείνει και πίσω. Νομίζω πως διαφέρουμε από τα ζώα μόνο σε σχέση με τη νοημοσύνη και το λόγο.

Συμφωνώ απόλυτα

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back