Τα ζώα έχουν «ψυχή»; Τι πιστεύετε;

Απάντηση: [split] τα ζώα...έχουν "ψυχή" ; Τι πιστεύετε;

σέβομαι τους φιλοσοφους εκεινης της εποχης αλλά όπως είπα εκεινης της εποχης...σημερα με την αναπτυξη σε πολλούς τομείς δεν μπορούμε να βασίστούμε μόνο σε αυτούς...τότε αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι φιλόσοφοι όσο και να ήταν μπροστά για την εποχή τους δεν είχαν τις γνώσεις που έχουμε σημερα...επιστημονικές καθαρα...το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα συνδιάσουμε όλα αυτα και μετα να βγάλουμε καποιο συμπέρασμα. Η έφη μας έδωσε ένα κείμενο απο έναν επιστήμονα ειδικό στον τομέα του...απο εκεί και πέρα ο καθένας βγάζει την δικιά του φιλοσοφία και τα δικά του πιστέυω. Ας μην φοράμε παροπίδες...ειδικά σε μια εποχη σαν την δικιά μας!!! Δεν το λέω προσβλητικά, όλοι μας φοράμε παροπίδες σε πολλά θέματα....

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ναι το κείμενο αυτό όμως δεν λέει κάτι για την ψυχή. Μιλάει για ικανότητες ζώων.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει κάποια μελέτη επιστημονική για την ψυχή, μόνο φιλοσοφικά ζητήματα, οπότε το βασίζω εκεί.

Ναι..δεν μιλω ακριβως για την ψυχη,διοτι επιστημονικα δεν μπορει να αποδειχθει ΟΥΤΕ για τον ανθρωπο...το εχεις δει πουθενα;; ( για τα συναισθηματα μιλω..και δεν υπαρει καμια αμφιβολια πλεον οτι τα ζωα διαθετουν)Αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν εχει.Ε..ακριβως το ιδιο συμβαινει και με τα ζωα...μονο που τοτε που γραφτηκαν τα κειμενα και οι αποψεις που αναφερεις...δεν υπηρχαν καν τα δικαιωματα των ζωων...ουτε θα το διαννοουντουσαν αυτο.Συμφωνεις λοιπον με και με αυτο;;;;Υποτιθεται οτι πρεπει να πηγαινουμε μπροστα σε τετοια θεματα..και οχι να μενουμε κολλημενοι σε αντιληψεις του παρελθοντος,που αντικατροπτιζουν τις συγκεκριμενες εποχες.Στον μεσαιωνα η ιερα εξεταση καταδικασε και σκοτωσε χιλιαδες γατες...ως οργανα του σατανα...

Ναι το κείμενο αυτό όμως δεν λέει κάτι για την ψυχή. Μιλάει για ικανότητες ζώων.

Το συγκεκριμένο ναι...εγώ μιλούσα γενικά για επιστήμονες ειδικούς στον τομέα τους και που πιθανόν να έχουν αποδείξει κάτι για τα ζώα που εμείς αγνοούμε, είτε για την ψυχη είτε για τις ικανότητες τους....

Ναι..δεν μιλω ακριβως για την ψυχη,διοτι επιστημονικα δεν μπορει να αποδειχθει ΟΥΤΕ για τον ανθρωπο...το εχεις δει πουθενα;; ( για τα συναισθηματα μιλω..και δεν υπαρει καμια αμφιβολια πλεον οτι τα ζωα διαθετουν)Αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν εχει.Ε..ακριβως το ιδιο συμβαινει και με τα ζωα...μονο που τοτε που γραφτηκαν τα κειμενα και οι αποψεις που αναφερεις...δεν υπηρχαν καν τα δικαιωματα των ζωων...ουτε θα το διαννοουντουσαν αυτο.Συμφωνεις λοιπον με και με αυτο;;;;Υποτιθεται οτι πρεπει να πηγαινουμε μπροστα σε τετοια θεματα..και οχι να μενουμε κολλημενοι σε αντιληψεις του παρελθοντος,που αντικατροπτιζουν τις συγκεκριμενες εποχες.Στον μεσαιωνα η ιερα εξεταση καταδικασε και σκοτωσε χιλιαδες γατες...ως οργανα του σατανα...

συμφωνω απόλυτα!!!!!!!!!!!!!!!

Συμφωνώ απόλυτα για το ότι όλοι έχουν ένα ρόλο και ότι οι ζωές είναι πολύτιμες. Και στο ότι τα ζώα διαθέτουν συναίσθημα. Απλώς η δική μου άποψη είναι ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή και δεν το βασίζω μόνο σε θρησκευτικές εικασίες αλλά και σε γενικά παραδεδεγμένες απόψεις όπως του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Συγκεκριμένα ο Πλάτων μας παραδίδει την διαίρεση της ψυχής σε τρία κύρια μέρη (λογιστικόν, θυμοειδές, επιθυμητικόν) Τα ζώα δεν διαθέτουν το πρώτο μέρος καθώς καθοδηγούνται από το ένστικτο, άρα δεν έχουν ψυχή.
:hmm::hmm:........what means ¨γενικα παραδεδειγμένες¨;;;;;;;;;
Aυτά τα ¨άρα¨ μου θυμίζουν μαθηματικά πορίσματα,που στα μαθηματικά -που πάντα ήμουν πάτος:redface:-όλα τα δόγματα,λεγόντουσαν ¨αξιώματα¨...
Έπειτα,καλό είναι να σεβόμαστε τους αρχαίους,αλλά πολλές φορές πίσω από το αρχαίο ,ελλοχεύει το απαρχαιωμένο...
Θα ένιωθα να υποτιμάω τον εαυτό μου αν υιοθετούσα σαν δόγματα απόψεις του πλάτωνα και του κάθε πλάτωνα...

Ωραία άρα που καταλήγουμε? Δεν υπάρχει απόδειξη για τίποτε. Ούτε για την ύπαρξη , ούτε για την μη ύπαρξη (στους ανθρώπους και κατ επέκταση και στα ζώα). Μέχρι λοιπόν να δω κάποια επιστημονική μελέτη που με ικανοποιεί βασίζω την άποψή μου στη φιλοσοφία.

:hmm::hmm:........what means ¨γενικα παραδεδειγμένες¨;;;;;;;;;
Aυτά τα ¨άρα¨ μου θυμίζουν μαθηματικά πορίσματα,που στα μαθηματικά -που πάντα ήμουν πάτος:redface:-όλα τα δόγματα,λεγόντουσαν ¨αξιώματα¨...
Έπειτα,καλό είναι να σεβόμαστε τους αρχαίους,αλλά πολλές φορές πίσω από το αρχαίο ,ελλοχεύει το απαρχαιωμένο...
Θα ένιωθα να υποτιμάω τον εαυτό μου αν υιοθετούσα σαν δόγματα απόψεις του πλάτωνα και του κάθε πλάτωνα...

Δεν λέω ότι υιοθετώ όλες τις απόψεις του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, μόνο όσες θεωρώ εγώ σωστές. Ας πούμε σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με την θέση της γυναίκας στην αρχαιότητα.
(με τον όρο " παραδεδεγμένες" απόψεις εννοώ απόψεις αποδεκτές από το ευρύ κοινό)

Ωραία άρα που καταλήγουμε? Δεν υπάρχει απόδειξη για τίποτε. Ούτε για την ύπαρξη , ούτε για την μη ύπαρξη (στους ανθρώπους και κατ επέκταση και στα ζώα). Μέχρι λοιπόν να δω κάποια επιστημονική μελέτη που με ικανοποιεί βασίζω την άποψή μου στη φιλοσοφία.

Εφόσον δεν υπάρχει απόδειξη πως στηρίζεις την άποψη σου? :hmm:

Αρθρο της βιολογου ελενης φατσεα.Ας ακουσουμε επιτελους και τους επιστημονες..και ας αφησουμε τις θεωριες της γιαγια μας...στα ντουλαπια.. https://adespotoi.blogspot.com/2007/07/blog-post_7752.html :)

ΥΓ..για τα συναισθηματα των ζωων..υπαρχουν αποδειξεις..ολες οι ερευνες αυτο δειχνουν..

Εφόσον δεν υπάρχει απόδειξη πως στηρίζεις την άποψη σου? :hmm:

Ακριβώς αυτό είπα και προηγουμένως, ότι δεν θέλω να είμαι απόλυτη επειδή δεν είναι τίποτε σίγουρο. Όταν δεν υπάρχει απόδειξη βασίζω την άποψή μου σε υποθέσεις (φιλοσοφία)

Αρθρο της βιολογου ελενης φατσεα.Ας ακουσουμε επιτελους και τους επιστημονες..και ας αφησουμε τις θεωριες της γιαγια μας...στα ντουλαπια.. https://adespotoi.blogspot.com/2007/07/blog-post_7752.html :)

ΥΓ..για τα συναισθηματα των ζωων..υπαρχουν αποδειξεις..ολες οι ερευνες αυτο δειχνουν..

Δεν μου λέει κάτι αυτό για την ψυχή. Καταλήγει στο συμπέρασμα "Αποδεικνύουν έτσι ότι αυτά τα ζώα διαθέτουν υψηλού βαθμού αλτρουισμό, αλληλεγγύη και ανιδιοτέλεια, δηλαδή υψηλού επιπέδου ηθική."

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Δεν ψάχνω καμία φιλοσοφία,δεν έχω ανάγκη τα δεκανίκια καμίας φιλοσοφίας,ούτε έχω διάθεση τα πιο απλά να τα κάνω πολύπλοκα...
Το να ψάχνω φιλοσοφίες για να στηρίξω πάνω τους απόψεις μου,μου φαίνεται πολύ ανασφαλές....
Τα τρία πλάσματα που έχω στο σπίτι μου,και άλλα που είχα,και που ίσως αποκτήσω στο μέλλον,ο τρόπος που με κοιτάνε και το πώς συμπεριφέρονται είναι για μένα η πιο απτή απάντηση για το αν υπάρχει ψυχή μέσα τους ή όχι....
Δεν ψάχνω τίποτα παραπέρα,θα ήταν σαν να αμφισβητώ και να ακυρώνω τρεις από τις πιο κρυστάλλινες σχέσεις είχα ποτέ αποκτήσει...και σαν να ακυρώνω αυτά τα μάτια,που ναι...μέσα τους βλέπω ψυχή.....και απο αυτά μαθαίνω να κάνω καλύτερη και τη δική μου....

Δεν μου λέει κάτι αυτό για την ψυχή. Καταλήγει στο συμπέρασμα "Αποδεικνύουν έτσι ότι αυτά τα ζώα διαθέτουν υψηλού βαθμού αλτρουισμό, αλληλεγγύη και ανιδιοτέλεια, δηλαδή υψηλού επιπέδου ηθική."

απεδειξε μου λοιπον οτι και ο ανθρωπος εχει ψυχη.....

Σε έναν στιγνό εγκληματία βλέπεις ψυχή? Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει? Είσαι διατεθημένη να παραδεχτείς ότι και οι κατσαρίδες έχουν ψυχή? Ζωά είναι και αυτά, ή επειδή δε σε κοιτάν στα μάτια δεν έχουν?

απεδειξε μου λοιπον οτι και ο ανθρωπος εχει ψυχη.....

Δεν μπορώ να το αποδείξω αυτό, κανείς δεν ξέρει. Και επειδή ακριβώς δεν υπάρχει απόδειξη κάνω υποθέσεις, χρησιμοποιώντας ως βάση φιλοσοφικές απόψεις, καταλήγοντας ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

πως μπορει να μην εχει ψυχη η σκυλιτσα μου που εφτασε γεραματα και πριν πεθανει προσπαθουσε να παει μακρυα να μην την δουμε?
πως μπορει να μην εχει εχει ψυχη ο σκυλακος μου που απο τοτε που χασαμε την σκυλιτσα (4 μηνες) δεν αποχωριζεται την μητερα μου κ θελει να ειναι συνεχως μαζι της?
οσο παραξενο και αν ακουγεται αν υπαρχει παραδεισος, τον θελω να ειναι με ΟΛΗ την οικογενεια μου

Ακριβώς αυτό είπα και προηγουμένως, ότι δεν θέλω να είμαι απόλυτη επειδή δεν είναι τίποτε σίγουρο. Όταν δεν υπάρχει απόδειξη βασίζω την άποψή μου σε υποθέσεις (φιλοσοφία)

Ειναι διαφορετικό να λες ότι "Σύμφωνα με την φιλοσοφία και συγκεκριμενα του Πλάτωνα τα ζωα δεν έχουν ψυχη και το δεχομαι και εγω, και άμα καταφέρουν να αποδείξουν το αντιθετο τότε οκ" και διαφορετικο να λες "Μέχρι λοιπόν να δω κάποια επιστημονική μελέτη που με ικανοποιεί βασίζω την άποψή μου στη φιλοσοφία. " Το πρώτο δείχνει ότι είσαι ανοιχτόμυαλη και δέχεσαι ότι υπάρχει περίπτωση να ισχύει κατι διαφορετικό, και στην δεύτερη λες ότι εγω θα πιστέυω στην φιλοσοφία, και πηγαινετε να κόψετε τον λαιμο σας, και αν βρείτε κατι που να μου αρεσει τοτε θα το πιστεψω...

Σε έναν στιγνό εγκληματία βλέπεις ψυχή? Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει? Είσαι διατεθημένη να παραδεχτείς ότι και οι κατσαρίδες έχουν ψυχή? Ζωά είναι και αυτά, ή επειδή δε σε κοιτάν στα μάτια δεν έχουν?

Δεν ξερω τι κανουν οπι κατσαριδες..μιλαμε για θηλαστικα τωρα...με τις κατσαριδες δεν εχω ασχοληθει..και δεν ξερω...ομως ο ανθρωπος ειναι θηλαστικο...
και δεν μου απαντας..μπορεις να μου αποδειξεις οτι ο ανθρωπος εχει ψυχη;;;; προφανως οχι..ωραια,ομως το πιστευεις.Γιατι;;; γιατι,ενω δεν υπαρχει αποδειξη ψυχης για τον ανθρωπο...εσυ το πιστευεις,ενω για τα ζωα οχι;;; μηπως ολο αυτο,πηγαζει απο την αντιληψη των παλαιοτερων εποχων..οτι ο ανθρωπος ειναι ο ανωτερος ολων;;;
Στην αρχαιοτητα δεν πιστευαν στα δικαιωματα των ζωων.Πιστευεις οτι ειναι σωστο;; ουτε σε αυτο μου απαντησες.Και αν πιστευεις οτι αυτο ειναι λαθος..γιατι να μην ειναι λαθος και η αντιληψη οτιν δεν εχουν ψυχη;; και στην τελικη...ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΗ ;;;;

Ειναι διαφορετικό να λες ότι "Σύμφωνα με την φιλοσοφία και συγκεκριμενα του Πλάτωνα τα ζωα δεν έχουν ψυχη και το δεχομαι και εγω, και άμα καταφέρουν να αποδείξουν το αντιθετο τότε οκ" και διαφορετικο να λες "Μέχρι λοιπόν να δω κάποια επιστημονική μελέτη που με ικανοποιεί βασίζω την άποψή μου στη φιλοσοφία. " Το πρώτο δείχνει ότι είσαι ανοιχτόμυαλη και δέχεσαι ότι υπάρχει περίπτωση να ισχύει κατι διαφορετικό, και στην δεύτερη λες ότι εγω θα πιστέυω στην φιλοσοφία, και πηγαινεται να κόψετε τον λαιμο σας, και αν βρείτε κατι που να μου αρεσει τοτε θα το πιστεψω...

Εμένα το ίδιο μου φαίνεται. Εκτός αν παρεξηγήθηκα. Δέχομαι πάντα ότι υπάρχει περίπτωση να κάνω λάθος και αν αποδειχθεί κάτι διαφορετικό θα το πιστέψω

Εμένα το ίδιο μου φαίνεται. Εκτός αν παρεξηγήθηκα. Δέχομαι πάντα ότι υπάρχει περίπτωση να κάνω λάθος και αν αποδειχθεί κάτι διαφορετικό θα το πιστέψω

αποδειξη για την υπαρξη ψυχης στον ανθρωπο...εχεις;;; γιατι εκει το πιστευεις;;:)

άρα η φιλοσοφία δεν σε καλύπτει...οπότε γιατι να πιστέυεις μόνο σε αυτη...? γιατί να μην έχεις και εσύ τις αμφιβολίες σου περι φιλοσοφίας? προσωπικά πιστέυω ότι αυτο ειναι η φιλοσοφια...να αμφισβητεις τα πάντα και να ψάχνεις γύρω σου για την αλήθεια....όπως και να 'χει, προφανως ολοι έχουν διαφορετική αντίληψη περι ψυχης...και το οτι τα ζώα δεν εχουν την ικανοτητα να μας μιλησουν και να μας πουν είναι ένα μείον....:P

Δεν ξερω τι κανουν οπι κατσαριδες..μιλαμε για θηλαστικα τωρα...με τις κατσαριδες δεν εχω ασχοληθει..και δεν ξερω...ομως ο ανθρωπος ειναι θηλαστικο...
και δεν μου απαντας..μπορεις να μου αποδειξεις οτι ο ανθρωπος εχει ψυχη;;;; προφανως οχι..ωραια,ομως το πιστευεις.Γιατι;;; γιατι,ενω δεν υπαρχει αποδειξη ψυχης για τον ανθρωπο...εσυ το πιστευεις,ενω για τα ζωα οχι;;; μηπως ολο αυτο,πηγαζει απο την αντιληψη των παλαιοτερων εποχων..οτι ο ανθρωπος ειναι ο ανωτερος ολων;;;
Στην αρχαιοτητα δεν πιστευαν στα δικαιωματα των ζωων.Πιστευεις οτι ειναι σωστο;; ουτε σε αυτο μου απαντησες.Και αν πιστευεις οτι αυτο ειναι λαθος..γιατι να μην ειναι λαθος και η αντιληψη οτιν δεν εχουν ψυχη;; και στην τελικη...ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΗ ;;;;

Φυσικά και δεν αποδέχομαι απόψεις περι βασανισμού ζώων στον μεσαίωνα και πιστεύω στα δικαιώματα των ζώων (το θεώρησα αυτονόητο γι αυτο δεν το ανέφερα) Η λέξη "ψυχή" είναι πολύπλοκη και επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Προσωπικά την ψυχή την συνδέω με την πνευατικότητα , την ζωή δηλαδή που εκφράζεται μέσα από το πνευματικό στοιχείο. Πιστεύω στην ύπαρξή της τους ανθρώπους, όχι γιατί έχει αποδειχθεί αλλά γιατί αισθάνομαι καλά πιστεύοντας σε αυτό και δεν πιστεύω ότι τα ζώα έχουν ψυχή γιατί δεν έχουν πνευματικότητα και λογική. (δεν έχω επιστημονικές εξηγήσεις παρά μόνο υποθέσεις)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back