Τι διαβάζετε τώρα;

Επειδή έχω μία φίλη Ολλανδέζα εδώ και 44 χρόνια έχω πάει πολλές φορές στην Ολλανδία.Δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στο τρένο και να δεις άνθρωπο χωρίς ένα βιβλίο στα χέρια.Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς βιβλιοθήκες τίγκα στα βιβλία.Τώρα τελευταία λόγω του ότι ο κόσμος μετακινείται με μικρή βαλίτσα στα αεροπλάνα κατασκεύασαν βιβλία πάρα πολύ μικρά σαν πορτοφολάκια.Με αυτό τον τρόπο ταξιδεύουν χωρίς να επιβαρύνουν τα κιλά της αποσκευής.Διαβάζονται ανοιγμένα σαν να κρατάς ημερολόγιο τοίχου και όχι με τον γνωστό τρόπο.Η φίλη μου κάθεται εδώ περίπου 7 μέρες και διαβάζει 3 βιβλία.
Συμφωνώ κι εγώ πως ο Έλληνας τα βιβλία τα θεωρεί ως χαμένα χρήματα...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Xθες ο γιος μου πηγε σε ενα παρτυ. Οπως μου μετεφερε η συζυγος μου ολοι οι γονεις ηταν εξαλλοι με τη δασκαλα που τολμησε να βαλει στα παιδια να διαβασουν ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑ στις διακοπες. Ορυονταν και κανενα παιδι δε το ειχε διαβασει. Κανενας δεν το αγορασε. Το κορυφαιο ισως βιβλιο του 20ου αιωνα. Πραγματικο αριστουργημα που διαβαζετε σε πολλα επιπεδα. Δε θα κρινω. Απλα παραθετω το γεγονος.
Απίστευτο, πραγματικά απίστευτο. Εδώ οι δικοί μου γονείς που ήταν αμόρφωτοι άνθρωποι και μου έπαιρναν του κόσμου τα βιβλία...
Και γιατί ωρύονταν δηλαδή, τόσο κακό είναι να διαβάσει το παιδί τους ένα εξωσχολικό βιβλίο; Αυτό πάντως γίνεται σε όλες τις διακοπές από τότε που ήμουν κι εγώ παιδί, πάντα μας έβαζαν να διαβάζουμε κάτι στις διακοπές.:confused:

Συμφωνώ κι εγώ πως ο Έλληνας τα βιβλία τα θεωρεί ως χαμένα χρήματα...
Φοβάμαι πως θα συμφωνήσω μαζί σου αν και δεν ξέρουν πραγματικά τι χάνουν.:/: Είμαι απίστευτα περήφανη που κατάφερα τη μάνα μου να διαβάσει στα τελευταία της χρόνια αρκετά καλά βιβλία και πρόσφατα κόλλησα και την αδελφή μου, που έρχεται κάθε βδομάδα και δανείζεται 5-6 βιβλία.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηταν εξαλλες, μεταξυ τους και μια δασκαλα, γιατι υποστηριζαν πως στις διακοπες επρεπε να γινει επαναληψη στη γλωσσα και στα μαθηματικα. Επισης οτι το βιβλιο εχει μεγαλο βαθμο δυσκολιας για παιδια Δ' ταξης. Αυτο εχει μια βαση. Γι' αυτο ειπα πως το βιβλιο [ο μικρος πριγκιπας] διαβαζεται σε πολλα επιπεδα. Δυστυχως τα παιδια δεν εχουν τριβη με τα βιβλια. Στο σχολικο προγραμμα υπαρχει και μαθημα φιλαναγνωσιας, τρομαρα μας...Το τρελο της υποθεσης ηταν οτι κανενας απο τους μεγαλους δεν ειχε διαβασει το βιβλιο... Ομως αποψη ειχαν ολοι. Αν το ειχαν διαβασει, θα ειχαν αναγνωρισει τους εαυτους τους σε καποιον απο τους χαρακτηρες του βιβλιου. Αλλα και παλι σιγουρος δεν ειμαι.

Αμφιβάλλω κι εγώ μαζί σου. Μου κάνει όμως τεράστια εντύπωση, από την γ δημοτικού μας έβαζαν να διαβάζουμε διάφορα βιβλία στις διακοπές, μάλιστα το βιβλίο που διάβασα στις διακοπές του Πάσχα της δ δημοτικού, έγινε αφορμή να ανακαλύψω την αγάπη μου για την ιατρική και την έρευνα που την αφορά.

Η δικη μου η αποψη ειναι οτι εχει πεσει το μορφωτικο επιπεδο για δυο λογους. Ο Ελληνας μετα το '90 εριξε το βαρος στην υλη. Ευκολος πλουτισμος, ευκολος διορισμος, ευκολα δανεια...Γιατι να σπαει το μυαλο του με βιβλια...Το αμαξι βλεπει ο γειτονας,οχι τη βιβλιοθηκη. Μετα το σχολειο εχασε τον προσανατολισμο του. Ολα για τους βαθμους και τα μαθηματα κατευθυνσης. Η γενικη παιδεια ατροφησε. Οι νεες γενιες εχουν σοβαρο ελλειμμα γενικων γνωσεων. Μοιραια δεν αγαπανε και το διαβασμα.

Δεν ξέρεις πόσο συμφωνώ μαζί σου, αυτά που γράφεις τα έβλεπα μέχρι πέρισυ τουλάχιστον, στα παιδιά που έκανα ιδιαίτερα. Τεράστια έλλειψη γνώσεων βασικών και άλλων που εγώ θεωρώ ευλογία που τα έμαθα στην εποχή μου.
Κάτι που θυμάμαι και χαρακτηρίζει την διαφορά που υπάρχει στις δύο εποχές είναι το εξής. Είχε ανοίξει θυμάμαι ένα βιβλιοπωλείο κοντά στο σχολείο μου, λεγόταν Αναζήτηση και είχε πολλά πολλά βιβλία, είχε και χαρτικά αλλά το βάρος ήταν στα βιβλία. ΄Ετσι ήταν τότε τα βιβλιοπωλεία και βλέπεις τώρα να υπάρχουν κι εγώ δεν ξέρω πόσα κοντά σε σημερινά σχολεία και όλα έχουν κυρίως χαρτικά, κάνουν φωτοτυπίες και εκτυπώσεις και παιχνίδια, τσάντες και τέτοια. Και αν τους ζητήσεις ένα βιβλίο, είναι λες και τους ζητάς κανένα υπουργείο. :/:

Τελευταία επεξεργασία:
Επισης οτι το βιβλιο εχει μεγαλο βαθμο δυσκολιας για παιδια Δ' ταξης. Αυτο εχει μια βαση
Και λοιπόν; Ας το διαβάσουν κακό δεν θα τους κάνει. Αντίθετα, οι τυχόν απορίες τους μια καλή αφορμή για συζήτηση με τους γονείς.
Και μεγαλύτερα όταν γίνουν, θα το ξαναδιαβάσουν με άλλη ματιά.
Αλλά τι λέω τώρα ε; Πόσοι γονείς αφιερώνουν πραγματικά "ποιοτικό χρόνο" για τα παιδιά τους; Συνήθως θεωρούν ποιοτικό χρόνο την επίσκεψη στα Jumbo, άντε σε κανα multiplex κινηματογράφο για να δουν καμιά μεταγλωτισμένη ταινία σε cartoons.
Αν μη τι άλλο, κι ο δικοί μου γονείς με ενθάρρυναν να διαβάζω εξωσχολικά βιβλία. Δημοτικό πήγαινα όταν, μεταξύ άλλων, διάβασα τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" της Μπροντέ και μια χαρά το κατάλαβα.
Τι μεσολάβησε από τότε, άλλαξαν οι γονείς, η κοινωνία, ή τι που να θεωρεί το διάβασμα πολυτέλεια;

Ηταν εξαλλες, μεταξυ τους και μια δασκαλα, γιατι υποστηριζαν πως στις διακοπες επρεπε να γινει επαναληψη στη γλωσσα και στα μαθηματικα.
Κι έτσι φτάσαμε με πτυχιούχους να μη γνωρίζουν επαρκώς τη γλώσσα και να αδυνατούν να αρθρώσουν σωστό λόγο σε μια συζήτηση.
Τα "συγχαρητήριά" μου στους γονείς και ειδικά στη συγκεκριμένη δασκάλα.

Ευαγγέλιο τα λόγια σου alkyone μου.:thumbup:

Τι μεσολάβησε από τότε, άλλαξαν οι γονείς, η κοινωνία, ή τι που να θεωρεί το διάβασμα πολυτέλεια;

Αν και συνήθως διαφωνώ στο οτι φταίει το πνεύμα της κάθε εποχής ή το τι η υπαγορεύει η ''κοινωνία'' γιατί αν το θέσουμε έτσι είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι το άτομο είναι μια μαριονέτα που άγεται και φέρεται χωρίς να έχει καμία δική του βούληση,θα έλεγα πως ευθύνεται μερικώς η εξάπλωση και εδραίωση της fast food νοοτροπίας δλδ του γρήγορου,του ετοιματζίδικου και του εύκολου σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής.
Στις τέχνες,σε έτοιμες ''κονσερβοποιημένες'' απόψεις,στις ανθρώπινες σχέσεις,παντού.

Αν και συνήθως διαφωνώ στο οτι φταίει το πνεύμα της κάθε εποχής ή το τι η υπαγορεύει η ''κοινωνία'' γιατί αν το θέσουμε έτσι είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι το άτομο είναι μια μαριονέτα που άγεται και φέρεται χωρίς να έχει καμία δική του βούληση,θα έλεγα πως ευθύνεται μερικώς η εξάπλωση και εδραίωση της fast food νοοτροπίας δλδ του γρήγορου,του ετοιματζίδικου και του εύκολου σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής.
Στις τέχνες,σε έτοιμες ''κονσερβοποιημένες'' απόψεις,στις ανθρώπινες σχέσεις,παντού.
Συμφωνώ στο ότι φταίει η fast food νοοτροπία, όπως πολύ σωστά την ονόμασες, αλλιώς δεν θα υπήρχαν και ο εξαιρέσεις που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όμως εγώ πιστεύω πως τα άτομα (πρόσεξε, τα άτομα, δηλαδή οι μάζες και όχι το άτομο), άγονται και φέρονται. Τρανταχτά παραδείγματα έχουμε από την μόδα, τον τρόπο που ψηφίζουμε και αρκετά άλλα. Δυστυχώς οι μάζες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, ειδικά αν απευθυνθούν σ' αυτές έμπειρα και με μελέτη της ψυχολογίας.:/:

Alcyone και Βασω δεν μπορω παρα να ταυτιστω και με τις δυο. Τωρα επειδη εχω βιβλιοπωλειο θα πω πως το βιβλιο ειναι δυσκολο εμπορικο προ'ιον με μικρο κερδος. Ομως εμενα τα βιβλια ειναι η ζωη μου και εκει μπερδευεται αγαπη και επαγγελμα. Επειδη δουλεψα χρονια σε εκδοτικους οικους[και σε μεγαλους], εχω αποψη εκ των εσω για τα βιβλια. Πολλοι εκδοτες ειναι εμποροι του χειριστου ειδους. Κρυβονται πισω απο το προ'ιον και παριστανουν τους πνευματικους ανθρωπους. Μη πιασω τους συγγραφεις και ειδικα καποιες γυναικες. Κι ομως πουλανε. Τις καλουν να μιλησουν για το βιβλιο και οι ερωτησεις[απαιτησεις] ειναι δυο... ποσα θα παρω και τι θα φαω μετα...Σιχαθηκα και εφυγα... Ας μη σας κουραζω με αυτα. Το βιβλιο ειναι παραθυρο στο κοσμο. Ειναι ταξιδι. Και ο μεγαλος συγγραφεας ιερεας...που δινει σε αγνωστους που ζουν σε αλλες χωρες, μπορει και σε αλλες εποχες, να μεταλαβουν απο το ιδιο δισκοποτηρο.

Το βιβλιο ειναι παραθυρο στο κοσμο. Ειναι ταξιδι. Και ο μεγαλος συγγραφεας ιερεας...που δινει σε αγνωστους που ζουν σε αλλες χωρες, μπορει και σε αλλες εποχες, να μεταλαβουν απο το ιδιο δισκοποτηρο.

Πόσο όμορφο...

Συμφωνώ απόλυτα με όλους τους προλαλήσαντες.Οι Έλληνες ξιπάσανε μόλις είδαν λίγο χρήμα στην τσέπη τους και ξαφνικά έγιναν ειδήμονες επί πάντων.Ήρθε καπάκι και το διαδίκτυο και έδεσε η κατρακύλα μας.Έ βλεπα το γιο μου πριν χρόνια να διαβάζει μανιωδώς εξωσχολικά και ξαφνικά να μου λέει σιχάθηκα το διάβασμα.Όσο να πεις είναι βαρύ το βιβλίο,πιάνονται τα χέρια σου,ενώ στο net αραχτός και light.
Όταν ήμουν 7 ετών μία φίλη της μητέρας μου μου έκανε δώρο ένα βιβλίο του έκδοσης του 1932 ,Το θαυμαστό ταξίδι του Νίλς Χόλγκερσον με τις αγριόχηνες.Υπέροχο βιβλίο,το διάβαζα στο γιο μου όταν ήταν 2-3 χρονών και μετά κάναμε συζήτηση και ανταλλάσαμε απόψεις.Αργότερα το έδειξαν στην tv με κινούμενα σχέδια.Έντελώς βλακώδες το αποτέλεσμα.ό,τι πρέπει για να αποπροσανατολιστεί ένα παιδί.
Όσο τα παιδιά είναι μικρά μπορούμε να τα εκπαιδεύσουμε ποικιλοτρόπως.Ρουφούν σαν σφουγγάρια τις πληροφορίες και διαπλάθουν χαρακτήρα.Και αν βασιστούμε σε αυτό που είπε κάποτε ο παιδοψυχολόγος Sony ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέχρι τα τέσσερα και στο σχολείο είναι ήδη αργά ,τότε έχουμε πολύ λίγο χρόνο για να τα κατευθύνουμε στον σωστό δρόμο.
Πόσοι όμως γονείς σήμερα σκέφτονται έτσι?Πολύπλοκα τα θέματα αγαπητοί μου,δυσεπίλυτα,ζητώ συγγνώμη αν σας ζάλισα.Φταίει και αυτό το παλιόκρυο...

Χθες το βραδυ [ξανα]διαβασα με μια ανασα το ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ του μεγαλου Μαρκες. Με μια ανασα οπως πριν 22 χρονια. Τοτε στρατιωτης στον Εβρο... Τωρα μεσηλικας... Αντε να πω ωριμος.:D. Ηθελα να ξερω ισπανικα να μπορω να τον διαβασω απο το πρωτοτυπο. Αυτον τον μαγο ρεαλιστη, οπως τον ειπαν. Ηθελα να ξερω ισπανικα γι΄ αυτον [αλλα και τον Λορκα.] Το συνηθιζω μετα απο χρονια να ξαναδιαβαζω οτι θεωρω σπουδαιο. Μαζι με το βιβλιο ξανανοιγουν και οι δικες μου σελιδες. Μια αναδρομη στα περασμενα,αλλα οχι ξεχασμενα, χρονια.

Χθες το βραδυ [ξανα]διαβασα με μια ανασα το ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ του μεγαλου Μαρκες. Με μια ανασα οπως πριν 22 χρονια. Τοτε στρατιωτης στον Εβρο... Τωρα μεσηλικας... Αντε να πω ωριμος.:D. Ηθελα να ξερω ισπανικα να μπορω να τον διαβασω απο το πρωτοτυπο. Αυτον τον μαγο ρεαλιστη, οπως τον ειπαν. Ηθελα να ξερω ισπανικα γι΄ αυτον [αλλα και τον Λορκα.] Το συνηθιζω μετα απο χρονια να ξαναδιαβαζω οτι θεωρω σπουδαιο. Μαζι με το βιβλιο ξανανοιγουν και οι δικες μου σελιδες. Μια αναδρομη στα περασμενα,αλλα οχι ξεχασμενα, χρονια.
Πάντα είναι χρήσιμο να ξαναδιαβάζει κανείς βιβλία που τα έχει διαβάσει εδώ και χρόνια. Εγώ το κάνω και με πιο πρόσφατα και κάθε φορά, σε κάθε ξαναδιάβασμα, ανακαλύπτω πράγματα που την πρώτη φορά μου είχαν ξεφύγει.
Αχχχ για τον Λόρκα το ήθελα κι εγώ να ξέρω Ισπανικά, από 6 χρονών θυμάμαι που διάβασα το πρώτο του βιβλίο και είδα κι ένα θεατρικό στο τότε ακόμα Σκυλίτσειο / νυν Βεάκη, βασισμένο στον Ματωμένο γάμο.

Αν στα 44? ο Δημήτρης θεωρεί τον εαυτό του μεσήλικα τι να πούμε κι εμείς τα χούφταλα χιχιχι
Το να ξαναδιαβάζουμε παλιά ή και προσφάτως διαβασμένα βιβλία είναι νομίζω συνήθεια όλων των βιβλιοφάγων.Πρόσφατα ξαναδιάβασα την Πύλη των Πουλιών και παρατήρησα σημεία άκρως ενδιαφέροντα που δεν τα πρόσεξα στην πρώτη ανάγνωση.Έπειτα αλλάζουν και οι περιστάσεις και με την πάροδο του χρόνου αναθεωρείς σκέψεις και απόψεις.

Αν στα 44? ο Δημήτρης θεωρεί τον εαυτό του μεσήλικα τι να πούμε κι εμείς τα χούφταλα χιχιχι
Το να ξαναδιαβάζουμε παλιά ή και προσφάτως διαβασμένα βιβλία είναι νομίζω συνήθεια όλων των βιβλιοφάγων.Πρόσφατα ξαναδιάβασα την Πύλη των Πουλιών και παρατήρησα σημεία άκρως ενδιαφέροντα που δεν τα πρόσεξα στην πρώτη ανάγνωση.Έπειτα αλλάζουν και οι περιστάσεις και με την πάροδο του χρόνου αναθεωρείς σκέψεις και απόψεις.
Ακριβώς αυτό που λες στο τέλος. Ειδικά αν έχουν περάσει χρόνια που διαβάσαμε ένα βιβλίο, επιβάλλεται ένα ξαναδιάβασμα.:D
Εχμμμ, όχι και χούφταλα βρε Ολυμπία μου, μόνο λίιιιιιιιγα χρονάκια τον περνάμε τον Δημήτρη...:P

Μολις γυρισα απο την προπονηση και πρεπει να πω την αληθεια:redface:. 47 κλεισμενα. Αργησα να παω στρατιωτης λογω σπουδων και μεταπτυχιακου. Αυριο θα αρχισω τον ΙΑΠΩΝΑ ΕΡΑΣΤΗ της Αλλιεντε.

Μολις γυρισα απο την προπονηση και πρεπει να πω την αληθεια:redface:. 47 κλεισμενα. Αργησα να παω στρατιωτης λογω σπουδων και μεταπτυχιακου. Αυριο θα αρχισω τον ΙΑΠΩΝΑ ΕΡΑΣΤΗ της Αλλιεντε.
Κάτσε να δεις σε λίγες μέρες που κάποιοι θα κλείσουν καμμιά 10αριά χρονάκια παραπάνω από σένα...:P
Εγώ σκέφτομαι να ξεκινήσω απόψε ένα βιβλιαράκι που μου έχουν κάνει δώρο από το περασμένο Πάσχα και δεν έχω αξιωθεί να το διαβάσω, μυθιστόρημα είναι και μάλιστα μυστηρίου. Λέγεται Θάνατοι στην Πομπηία και είναι της Danila Comastri Montanari. Μαζί μ' αυτό, λέω να ξαναδιαβάσω ένα μικρό βιβλιαράκι που έχω να το διαβάσω χρόνια, με κείμενα του Καστοριάδη. Θέλω να δω πως θα μου φανεί τώρα.:confused:

Aν εννοεις τον Κορνηλιο Καστοριαδη ηταν πραγματικα πνευματικος ανθρωπος με μεγαλη διαδρομη. Παροτι στρατευμενος, μου εκανε εντυπωση η σταση του στα Δεκεμβριανα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back