Τι να μην αφήσετε ποτέ τη γάτα σας να φάει

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών. Έχει γράψει 17.243 μηνύματα.
[readmore]Στο παρακάτω πινακάκι θα βρείτε, σε αλφαβητική σειρά, όσες τροφές δεν θα πρέπει να δίνετε στη γάτα σας, τουλάχιστον σε μεγάλες ποσότητες, και γιατί. Λάβετε το υπόψιν αν μαγειρεύετε εσείς για τη γάτα σας και δεν χρησιμοποιείτε έτοιμες τροφές, ή όταν η γάτα σας «ζητιανεύει» φαγητό από το τραπέζι. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τα παρακάτω ισχύουν και για τις περιπτώσεις όπου το συστατικό αυτό βρίσκεται μέσα σε άλλη τροφή, οπότε αν δώσετε στη γάτα σας κάτι που κανονικά δεν προορίζεται για αυτή, φροντίστε να έχετε διαβάσει την ετικέτα με τα συστατικά του προηγουμένως.[/readmore]

[table 0 3 1]2^=Τροφή/Ποτό | Τι προκαλεί
Αβοκάντο | Μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, ακόμη και πανγκρεατίτιδα.
Αλκοολούχα ποτά | Μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή, κώμα ή ακόμα και θάνατο.
Αλλαντικά | Είναι πολύ αλμυρά και οδηγούν σε υπερκατανάλωση νερού με αποτέλεσμα στομαχικά προβλήματα.
Γάλα | Μερικές γάτες έχουν δυανεξία στη λακτόζη οπότε το γάλα τους προκαλεί διάρροιες.
Ζύμη με μαγιά | Μπορεί να διασταλεί στο στομάχι της γατούλας προκαλώντας ρήξη στο στομάχι ή τα έντερα.
Καφείνη | Η καφείνη (καθώς και η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη) μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά και το νευρικό σύστημα.
Κόκαλα | Μπορούν να φράξουν ή να τραυματίσουν το στομάχι και τα έντερα
Κονσερβοποιημένος τόνος για ανθρώπινη κατανάλωση | Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό διότι δεν έχει τις σωστές αναλογίες βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται η γάτα. Επίσης έχει ενοχοποιηθεί για δηλητηρίαση από υδράργυρο.
Κουκούτσια μήλου | Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των εντέρων, κακό προσανατολισμό, δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και σοκ, κώμα και θάνατο.
Κρεμμύδια, σκόρδα και παρεμφερή λαχανικά | Τα λαχανικά αυτού του είδους είναι τοξικά και για γάτες και για σκύλους διότι περιέχουν μια ουσία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια της γάτας και μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία. Το σκόρδο περιέχει την ουσία αυτή σε μικρότερη ποσότητα από το κρεμμύδι.
Μανιτάρια | Τα μανιτάρια περιέχουν τοξίνες που επηρεάζουν πολλά συστήματα του σώματος της γάτας, και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.
Ντομάτες και ωμές πατάτες | Αυτές οι τροφές περιέχουν ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την πέψη της γάτας, το νευρικό της σύστημα αλλά και την ούρηση ενώ μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις στομάχου.
Ξηροί καρποί Μακαντέμια | Περιέχουν μια τοξίνη που επηρεάζει το πεπτικό και το νευρικό σύστημα.
Σκυλοτροφή | Αν ταίζετε τη γάτα σας αποκλειστικά (ή σχεδόν) με σκυλοτροφή μπορεί να της προκαλέσετε υποσιτισμό και καρδιοπάθειες.
Σοκολάτα | Περιέχει μια τοξική για τα ζώα ουσία, τη θειοβρωμίνη, η οποία σε μεγάλες δόσεις προκαλεί εμετούς, διάρροιες, σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Σταφύλια (και σταφίδες) | Περιέχουν μια τοξίνη που μπορεί να βλάψει τα νεφρά.
Συκώτι σε μεγάλες ποσότητες | Μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα βιταμίνης Α, η οποία επηρεάζει τους μύες και τα κόκαλα.
Συμπληρώματα διατροφής για ανθρώπους που περιέχουν σίδηρο | Μπορούν να βλάψουν το πεπτικό σύστημα και να αποβούν τοξικά για άλλα όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά.
Ωμά αυγά (αν δίνονται τακτικά) | Μειώνουν την απορρόφηση της βιοτίνης (μία από τις βιταμίνες Β), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της επιδερμίδας και του τριχώματος.
Ωμά ψάρια (αν δίνονται τακτικά) | Μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια θειαμίνης, οδηγώντας σε απώλεια της όρεξης, αποπληξία και σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο.
[/table]

Εάν έχετε υπόψιν σας κάποια τροφή που θα έπρεπε να προστεθεί, μην διστάσετε να το προτείνετε.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Aν εξαιρέσω τα αλλαντικά και τον τόνο που δίνω πολύ αραιά στη Σούμη (κανά μεζεδάκι το μήνα, μόνο μια μπουκιά για να μην κακομαθαίνει), δεν μπορώ να φανταστώ ποιός γατογονιός θα δώσει στη γατούλα του ωμό αυγό, αλκοόλ, καφέ, ξηρούς καρπούς και ωμή πατάτα.... Eίναι δυνατόν; Oύτε καν για αστείο.
Nομίζω ότι κάποια πράγματα είναι αυτονόητα, αλλά καλύτερα Michelle που τα διευκρινίζεις για να μην έχουμε "ατυχήματα" με τα ζωάκια μας από κακή διατροφή.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ένα πρώτο σενάριο που μου έρχεται: Μπορεί να είναι και ο ίδιος μεθυσμένος και να επιχειρήσει να "μεθύσει" και τη γάτα του. :P

Αρχική Δημοσίευση από Michelle:
Ένα πρώτο σενάριο που μου έρχεται: Μπορεί να είναι και ο ίδιος μεθυσμένος και να επιχειρήσει να "μεθύσει" και τη γάτα του. :P

Παναγίτσα μου, ούτε να γελάσω δεν μπορώ! Kυρίως γιατί το σενάριό σου αυτό δεν μου ακούγεται καθόλου απίθανο. Tόσοι και τόσοι κάνουν τέτοια στα παιδιά τους, γιατί να μη το κάνουν και στα ζωάκια τους;

χαχαχα αυτο μου θυμιζει το κυριακο που οταν πινει καμια μπυρα λεει στα παιδια μας θελετε να σας δωσω κ εσας λιγο κ αυτα τον κοιταν σαν βχαζα χαχαχαχαχαχαχαχ

ΟΤΑΝ Η ΓΑΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΤΗΣ

Κατατοπιστικότατος ο πίνακας και καθόλου υπερβολικός. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν στα ζώα τους ότι μπορείς να φανταστείς.
Στην αγαπημένη μου γατούλα άρεσε πάρα πολύ η σοκολάτα και παρότι ήξερα πως δεν κάνει καλό της έδινα λίγη γιατί η ευχαρίστησή της ήταν πολύ μεγάλη κάτι που με γέμιζε με χαρά καθώς έβλεπα στην κυριολεξία το ζώο μου να χαίρεται:D . Ναι μεν μπορεί γενικά να κάνει κακό αλλά φρόντιζα να της δίνω λίγο κάπου μια φορά τον μήνα ένα κομματάκι έτσι ώστε να μην της λείπει και να μην υπάρχει πρόβλημα με την υγείας της.

Αμάν!!!!! πρέπει να τους κόψω να πίνουν Jack.......... (χι χι χι) :P :P

Ασε μη γελάς γιατί ο Νίνο μου μια φορά είχε πιει Baileys και μάλιστα αρκετό.Αλλά μετά μια χαρά ήταν πάλι καλά.

Σήμερα έμαθα πως η πικροδάφνη προκαλεί θάνατο στη γάτα.Γι αυτό προσοχή στους κήπους σας!

Ευχαριστούμε Lady!

Σήμερα έμαθα πως η πικροδάφνη προκαλεί θάνατο στη γάτα.Γι αυτό προσοχή στους κήπους σας!

Ο κήπος της πολυκατοικίας έχει πικροδάφνη. Όταν η Νιάρα ζούσε εκεί, πήγαινε και στην άκρη της πικροδάφνης (είναι δίπλα στην γκαραζόπορτα) και χάζευε έξω. Αγαπημένη γωνιά...
Δε μασούλησε ποτέ, μασουλάει μόνο το χορταράκι στην πίσω αυλή. Ξέρει και διαλέγει! Το ίδιο κάνει και με τις δικές μου γλάστρες επάνω. Κάθεται στη γιούκα (αλλά δε βάζει στο στόμα της), μυρίζει το βασιλικό (ομοίως), παίζει με τον κατηφέ και τσιμπολογάει μόνο τα φύλλα της πιπεριάς ενίοτε.

Παιδιά, εγώ δίνω στα γατάκια μου τόνο κονσέρβας για ανθρώπους θεωρώντας πως είανι καλύτερο γιατί ανησυχώ με όσα ακούω! Εδώ δεν διστάζουν να δίνουν αλλοιωμένα προϊόντα σε ανθρώπους, στα ζωάκια θα δίσταζαν? Τόσο καιρό δηλαδή κακό τους κάνω? Η βασική σιατροφή τους είναι ξηρά τροφή. Τόνο τους δίνω πολύ λίγο καθε πρωί και βράδυ, έτσι για μεζεδάκι. Να το σταματήσω? Να τουσ δίνω κάποια κονσέρβα? Είχα δοκιμάσει με κάποια πολύ καλή αλλά μου τη σνόμπαραν. Και τελικά να τα εμπιστευτώ και να επιμείνω στη κονσέρβα? Τα εμπιστεύεστε?

Κάπου έχω διαβάσει ότι ο τόνος δεν κάνει καλό. Είναι πολύ αλμυρός!

ο τονος αυτος που υπαρχει σε κονσερβες για αθρωπους εχει καποιο συστατικο που στις κονσερβες για γατες αφαιρειτε γιατι κανει κακο στις γατες Νομιζω μια ουσια που υπαρχει στον ιδιο τον τονο ειναι αλλα δεν θυμαμαι πια Οποτε κονσερβα τονου μονο αυτες που ειναι για γατες

Κι εμείς δίναμε στο Σβουρί τόνο από κονσέρβα για ανθρώπους αλλά η κτηνίατρος μου είπε ότι δεν κάνει. Οπότε την κόψαμε. Κρίμα γιατί ξετρελαινόταν κιόλας!

Κι εγώ του δίνω τόνο όποτε ανοίγω τέτοια κονσέρβα. Του δίνω πολύ λίγο ίσα για τη μυρωδιά οπότε δεν νομίζω να πάθει τίποτα. Ε;

κι εγω της εδινα...μαλιστα καποιοι μου ειχαν πει οτι ειναι και καλος για τις γατες:mad:

Yπαρχει τονος για γατες στις τροφες για γατες οποτε μπορεις να του δινης αφιβα απο κεινη αφου του αρεσει

Του είχα πάρει μια φορά από αυτές τις κονσέρβες που είναι με κομματάκια κοτόπουλο ή τονο αλλά δεν του πολυάρεσαν! Ενώ τον τόνο της κονσέρβας μας τον τσακίζει και το κοτόπουλο που τρώμε εμείς. Τι να πω, γουρούνι με τα όλα του!

Κι εμένα τον τόνο για γάτες δεν τον τίμησαν. Αλλά προκειμένου να μου παθουν τίποτα, θα το υποστούν. Εξάλλου η βασική τροφή τους είναι ξηρά τροφή και ο τόνος μεζεδάκι. Θα το φροντίσω άμεσα. Ευχαριστώ παιδιά

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back