Τοξοπλασμάτωση και δημόσια υγεία

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Πατώντας στο google πληροφορίες για τοξόπλασμα και εγκυμοσύνη μπήκα σε αρκετά site και προβληματίστηκα ιδιαίτερα..Έχω κάνει επεμβάσεις στον τράχηλο και εάν καταφέρω να μείνω έγκυος θα έχω μια πολύ δύσκολη εγκυμοσύνη...Θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτική για να φέρω εις πέρας τη δύσκολη αλλά υπέροχη "αποστολή" της μητρότητας..Οι περισσότερες από τις εγκύους ή ήδη μαμάδες που είδα στα forum έδωσαν τις γάτες τους στην εγκυμοσύνη ή όταν γεννήθηκε το βρέφος για να μην πάθει αλλεργίες το νεογνό...Μια ερώτηση...Ποιό το νόημα να μεγαλώνεις με αγάπη ένα ζωάκι και να του επιτρέπεις να δένεται μαζί σου και να σε έχει για μαμά όταν ξέρεις πως η σχέση αυτή έχει ημερομηνία λήξης??? Γιατί να βιώσω την εγκυμοσύνη σαν ένα διαρκές ναρκοπέδιο με παγίδες παντού που μπορούν να βλάψουν το μωρό μου?? Γιατί οι γιατροί προκαλούν τέτοιο φόβο στις εγκύους?? Μήπως οι Έλληνες τα κάνουμε όλα τραγικά?? Δεν ξέρω αν κάποιες από εσάς περάσατε δύσκολες εγκυμοσύνες με γατόνια στο πλάι σας αλλά πραγματικά θέλω να ακούσω τις απόψεις και εμπειρίες σας.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Xμ..προφανως αυτες που εδωσαν τη γατα τους οταν εμειναν εγκυος..ηταν εντελως ασχετες.
Κοριτσακι μου γλυκο..ποσες φορες να πουμε οτι οταν η γατα ζει αποκλειστικα μεσα στο σπιτι..ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ;Και οταν δεν θρεφεται με ωμα κρεατσ;
Οτι διαβαζουμε στο ιντερνετ δεν σημαινει οτι ειναι και σωστο.ΜΟΝΟ τους ειδικους ακουμε.Και οταν λεω ειδικους..εννοω κτηνιατρους..και ΟΧΙ γυναικολογους.
Πραγματικα..εχω βαρεθει να ακουω παντα την ιδια συζητηση.Η γατα σου θρεφεται με ωμα κρεατα;;Ζει εξω;;Αν οχι...Ε...δεν υπαρχει περιπτωση ΟΤΑΝ μεινεις εγγυος να εχει τοξοπλασμωση.Αντιθετα αν εσυ τρως σε ταβερνες,σαλατες..και οχι καλοψημενα κρεατα,και ωμα αλλαντικα...τοτε κινδυνευεις ΑΠΟ ΑΥΤΑ.
Το υφος δεν πηγαινει σε εσενα..αλλα στο τι βλακεια κυκλοφορει στο ιντερνετ απο ηλιθιους.Ομως και εμεις..ας βαλουμε λιγο το μυαλουδακι μας κατω..και ας συμβουλευομαστε τους ειδικους.Διοτι οταν σου λεει καθαρα και ξαστερα οτι η γατα παθαινει τοξοπλασμωση οταν θρεφεται με ωμο κρεας..και η γατα σου δεν το κανει αυτο..και δεν βγαινει εξω,αναρωτιεμαι γιατι να σε πιανει τετοιο αγχος.Γιατι πραγματικα,και το λεω με ολη την καλη διαθεση..βλεπω μια ψυχωση ,μια φοβια με τη γατα και τις ασθενειες.Εμ...ολοι θα επρεπε να ειμαστε στον ταφο με ολα αυτα..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επανέρχομαι για αυτό το σημαντικό άρθρο που σας είπα του π. καθηγητή του Πανεπιστημίου Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης για τις ζωοανθρωπονόσους και για το τοξόπλασμα (σ. 4-10).
Hionati μη φοβάσαι καθόλου. Καταρχάς δες μήπως έχεις ήδη αντισώματα στο τοξόπλασμα. Αν έχεις είσαι ούτως ή άλλως προστατευμένη αν δεν έχεις απλά να είσαι πιο προσεκτική. Εγώ γνωρίζω προσωπικά τη γυναίκα του ξαδέλφου μου που ζουν στα Χανιά, η οποία έκανε εξωσωματική στα 42 και γέννησε δυο διδυμάκια. Όλα πήγαν σούπερ.Το ζευγάρι ζει εδώ και οκτώ χρόνια με το γάτο τους το Συλβέστρο και μολονότι οι συγγενείς τους φάγανε να διώξουν τη γάτα τα παιδιά δεν μπορούσαν να την αποχωριστούν. Η γυναικολόγος δε από άγνοια και φόβο τους έβαζε κάθε μήνα να κάνουν εξετάσεις αίματος στο γάτο για τοξόπλασμα ενώ ο κτηνίατρος ωρυόταν ότι δε χρειάζεται!!!. Τι τράβηξε και αυτό το πλασματάκι!!! Το ζευγάρι δεν άλλαξε τίποτα από την καθημερινότητα του γάτου και αν εξαιρέσεις ότι τώρα σκαρφαλώνει ψηλά για να μην τον φτάνουν τα μωρά, είναι μια σούπερ οικογένεια:clapup:

Συνημμένα

Εγω παντως τα περισσοτερα ΜΗ του αρθρου δεν τα τηρω:giveup:

Θα σταθω σε καποια σημεια

Η μόλυνση των ενδιάμεσων ξενιστών
(άνθρωπος και ζώα) και της γάτας (τελικός &
ενδιάμεσος ξενιστής) γίνεται (Εικ. 4): 1) με την
κατανάλωση: α) ωμού ή ατελώς ψημένου
κρέατος ή σπλάχνων με κύστεις του παρασίτου,

β) ώριμων ωοκύστεων του παρασίτου με τα
άπλυτα ωμά λαχανικά, φρούτα κ.ά., γ) ωμού
γάλακτος προβάτου και αιγός, που μολύνθηκαν
πριν 10-34 ημέρες με ώριμες ωοκύστεις του
παρασίτου, και 2) με ενδομητρική μόλυνση.
Που σημαινει οτι οταν η γτατα μας ειναι οικοσιτη και δεν θρεφεται με ωμα κρεατα..δεν μπορει να την εχει.

Πρόληψη: Η πιθανότητα μόλυνσης μειώνεται
με: α) την αποφυγή κατανάλωσης ωμού
κρέατος (ποτέ μισοψημένο κρέας ή ωμό
χωριάτικο λουκάνικο ή δοκιμή ωμού κιμά κ.ά.),
επειδή περίπου το 50% των βοοειδών, το 25%
των προβάτων, αιγών, χοίρου κ.ά., έχουν
τοξοπλασμικές κύστεις, οι οποίες
καταστρέφονται στους >67ºC, β) την
κατανάλωση μόνο βρασμένου ή παστεριωμένου
γάλακτος, γ) την αποφυγή κατανάλωσης
άπλυτων ή ατελώς πλυμένων φρούτων και
λαχανικών που καταναλώνονται ωμά (πρέπει
να πλένονται με υγρό σαπούνι), δ) το
προσεκτικό πλύσιμο των χεριών, των
μαχαιριών, της επιφάνειας του τραπεζιού κ.ά.
που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επεξεργασία
του ωμού κρέατος, και ε) τη χρησιμοποίηση
γαντιών για το σκάλισμα του κήπου, για το
καθάρισμα της αμμοδόχου της γάτας (όταν
παρέρχονται περισσότερες από 2 ημέρες) κ.ά.
Εκτος οτι βλεπουμε ,πως οι πιο σημαντικοι τροποι μεταδωσης της νοσου στον ανθρωπο,ειν αιαν πο μισοψημενα κρεατα,ωμα αλλαντικα και απλυτα λαχανικα....ακομα και το καθαρισμα της αμμολεκανης της γατας..μνπορει να ενμεχει καποιον κινδυνο..ΜΟΝΟ οταν εχουμε να την καθαρισοπυμε πανω απο 2 μερες.Με τακτικο καθαρισμα δηλαδη,καθημερινιο..δεν υπαρχει κανενας απολυτως φοβος(και παλι..αν και μονο εφοσον βγαιν ει εξω η γατα..και θρεφεται με ωμα)

Συμπερασματικά: 1) η γάτα δεν μολύνει
άμεσα τον άνθρωπο (με τα κόπρανά της
αποβάλλονται άωρες ωοκύστεις του T.gondii),

2) ο σκύλος δεν μολύνει άμεσα ή έμμεσα τον
άνθρωπο (το κρέας του δεν καταναλώνεται στη
χώρα μας), 3) αναπτύσσεται ανοσία του τύπου
προάσπιση μετά τη μόλυνση, η οποία δεν
επιτρέπει: α) την παραγωγή και την αποβολή
άωρων ωοκύστεων T.gondii από τη μολυσμένη
γάτα, β) την πρόκληση κλινικού νοσήματος
στον άνθρωπο και τα ζώα, και γ)
την αποβολή
του εμβρύου σε άνθρωπο και ζώα («λόγω
τοξοπλάσμωσης» δικαιολογείται μόνο μία
αποβολή και συγκεκριμένα, μόνον όταν η
έγκυος μολύνεται με το παράσιτο για πρώτη
φορά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης).

Τελευταία επεξεργασία:
Προσωπικά δεν ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να αποχωριστώ το γατί μου. Είμαστε 2 μήνες μαζί και παρότι είχα άγνοια από γάτες (η μόνη μου επαφή με το είδος είναι τα φαγητάκια που κατέβαζα στα αδεσποτούλια της γειτονιάς!), βλέπω ένα ζωάκι που με κοιτάει και λιώνει..Πραγματικά..Μια όρθια ουρίτσα που ακολουθεί τη μαμά της όπου κι αν πάει..΄Το πώς αυτές οι γυναίκες που είχαν πολύ καιρό γατόνια τα έδιωξαν, δεν το καταλαβαίνω..Θέλει πολύ ψυχική δύναμη..Ή μικρή ψυχή...Η άγνοιά μου είναι αυτή που με παρωθεί στο να ψάχνω πληροφορίες για τις γάτες. Γιατί η άγνοια προκαλεί ταμπού. Και είναι επικίνδυνη..Και νιώθω τυχερή που βρήκα το forum σας.:D. Πάντως με ανησυχεί ο κτηνίατρός μου..Του έχω εμπιστευτεί τόσα ζώα και αγνοεί τις εξετάσεις αίματος για τοξόπλασμα στο γατί?????:(:mad:

Στα σημερινά ΝΕΑ, δημοσιεύτηκε άρθρο από έρευνα Τσέχου Επιστήμονα που λέει ότι οι γάτες μεταδίδουν toxaplasma (το ξέραμε αλλά δεν είναι οι μόνες), ένα είδος του οποίου προκαλεί σχιζοφρένεια. Εάν ο πατέρας μου που είναι και νοήμων άνθρωπος θορυβήθηκε και μου τηλεφώνησε τι θα γίνει με τους αδαείς που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο????:(

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εσύ να δεις Μαρία μου πως ο Τσέχος Επιστήμονας πέτυχε τον σκοπό του με τις κραυγαλέες του δηλώσεις που έριξαν φως μόνο σε ένα μέρος της πραγματικότητας.. να ξεσηκώσει και να τραβήξει την προσοχή στο όνομά του.. Τι μας νοιάζουν τώρα οι γάτες που θα την πληρώσουν; Ήθελα να ξερα στον κόσμο αυτό που ζούμε σήμερα...δεν υπήρχαν άλλα πιο ωφέλιμα για τον πλανήτη πράγματα να ερευνήσει αυτός ο άνθρωπος;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Όπως τα λες...μόνο που τα γατόνια θα την πληρώσουν και πάλι...Χθες βράδυ σε παρέα, γνωστή που υποτίθεται είναι και μορφωμένη γυναίκα, θορυβημένη από το άρθρο του εν λόγω επιστήμονα, είπε ότι θα πείσει την πεθερά της να ξεφορτωθεί το γατί της γιατί δεν σκοπεύει να της αρρωστήσει το παιδί που θα το στείλει εκεί για Πάσχα!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ας ήταν περισσότερο προσεκτικοί στο τι γράφουν και μεταδίδουν στα ΜΜΕ γιατί πραγματικά δημιουργούν προβλήματα.

ελεος! πόσο ακόμη με τις χαζές προκαταλήψεις ρε παιδιά?

Εψές πάλι άκουσα τον μύθο για το τοξόπλασμα και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Γιατί τον άκουσα από γυναικολόγο, που έχει μια θέση επιρροής. Η σωστή ενημέρωση είναι ένα πράγμα. Η δαιμονοποίηση όμως της γάτας, θα έπρεπε να έχει εξαλυφθεί. Ζούμε στον 20 αιώνα πια. Έλεος!

Και γω ακουσα απο γυναικολογο παραπληροφορηση για το τοξοπλασμα και αλλαξα γυναικολογο

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back