Τοξοπλασμάτωση και δημόσια υγεία

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Πολύ χρήσιμο και κατατοπιστικό άρθρο!
Αλλά έχω να σχολιάσω το εξής: η πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι αρνητικοί με τα ζώα στο σπίτι σε περίπτωση εγκυμοσύνης, δεν αλλάζουν μυαλά ό,τι και να τους πεις! Τους εξηγείς με απλά λόγια και μετά σου πετάνε ένα "δεν ξέρω τι μου λες εσύ, πάντως εγώ έχω ακούσει ότι μια γνωστή της θείας της κουμπάρας της ξαδέρφης μου απέβαλε και ο γιατρός της είπε ότι έφταιγε κάτι από την τρίχα της γάτας".
Το καλύτερο πάντως που άκουσα για τη γάτα μου ήταν το εξής: "θα πάθεις εχινόκοκκο και θα σου πέσει το χέρι":blink::blink::blink:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Είχα την ιδία ζήτηση με έναν κτηνίατρο σήμερα. Ο οποίος έχει μια ξαδέλφη, που έχει τοξοπλάσμωση και δεν έχει γάτα, έχει γεννήσει κανονικά, χωρίς πρόβλημα.
Τοξοπλάσμωση έχουν και οι άνδρες μου είπε, απλά αυτοί δεν κινδυνεύουν (εγκυμοσύνη).

Σε γενικές γραμμές, η κύστη περιβάλετε από έναν ιστό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν είναι ανάγκη να έχουμε γάτα, αρκεί να έχουμε παίξει σε μικρή ηλικία με τα χώματα και να έχουμε βάλει τα χεριά μας στο στόμα ή να έχουμε φάει άπλυτα καροτάκια ή αγγουράκια από τον κήπο της γιαγιά μας.

Ανοσία δεν έχουμε μου είπε, αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα πέσει και έχουμε κύστες μέσα μας και είμαστε και έγκυες τότε αποβάλουμε.
Καλό είναι να μην έχουμε τοξοπλάσμωση μου είπε. Αυτό που μπορούν να κάνουν όσες έχουν γάτες και εγκυμονούν είναι να κάνουν την εξέταση αυτές, αλλά και οι γάτες τους, έτσι θα είναι σίγουρες ότι δεν κινδυνεύουν, από την γάτα τους. Έτσι κι αλλιώς, όλα μια ιδέα είναι. Αυτό που μου τόνισε είναι ότι δεν είναι ανάγκη να έχουμε γάτες. Ότι την τοξοπλάσμωση μπορούμε να την κολλήσουμε και από ωμά κρέατα. Απλά η γάτα είναι το μόνο ζώο, που αποβάλει την ‘ασθένεια’ αυτήν από τα κόπρανα. Και αυτό θα συμβεί αν αφήσουμε πολλές ημέρες τα κόπρανα στην άμμο.
Κάποιες γυναίκες παίρνουν αυτόματα κουτιά άμμου, όταν υπάρχει εγκυμοσύνη και κάποιες άλλες δεν ασχολούνται με την τουαλέτα, αλλά κάποιος άλλος. Αυτά στην Αμερική, γιατί εδώ είμαστε ακόμα πίσω σε αυτά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απορίες

Χμμ... Λοιπόν, μιας και βρέθηκα στο κατάλληλο site, ήρθε η ώρα να λύσω μια απορία μου και να δω κατά πόσο είναι μύθος/λάθος/υπερβολή.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή νεογέννητου μωρού στο σπίτι, τι γίνεται με τη γάτα; Είναι τόσο επικίνδυνη όσο λένε πολλοί (τοξόπλασμα, τρίχες κ.λπ.); Προσωπικά δεν πιστεύω κάτι τέτοιο, αλλά ούτε κι έχω κάνει εκτενή έρευνα επί του θέματος... Θέλω να ξέρω στα σίγουρα ώστε να μπορώ με επιχειρήματα να αποστομώνω όσους τάσσονται κατά του να έχεις γάτα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή με μωρό στο σπίτι. Είναι κάτι που με εκνευρίζει να ακούω γιατί θεωρώ ότι εν μέρει λειτουργεί σαν επιχείρημα "κατά της γάτας" και όχι "υπέρ της μάνας/μωρού" και ότι αυτοί που το χρησιμοποιούν το λένε για να καλύψουν την αντιπάθειά τους, ίσως, προς το συγκεκριμένο ζωάκι. Προσωπικά το θεωρώ αδιανόητο να πρέπει να αποχωριστώ το κατοικίδιό μου όταν/αν μείνω έγκυος.

Θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να μοιραστείτε οποιεσδήποτε πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα.

Δήμητρα.:confused:

Καλησπερα!
Μπορεις να ενημερωθεις σχετικα με την τοξοπλασμωση διαβαζοντας εδω.:)

Αφού υπάρχω... και είμαι καλά... μάλλον είναι δράκοι!!!:)

Δές και ένα άλλο φυλλάδιο εδω.

Μωρό και γάτα.

μια απορια...τη λεκάνη του λουκουμά την έχω στο δωμάτιο μου διπλα στην μπαλκονοπορτα..αυτο ειναι ανησυχιτικο??:hmm::/:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Όχι, γιατί να είναι;:)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Όχι, γιατί να είναι;:)

γιατι ειπατε οτι μεταδιδεται απο τα κοπρανα...:/: ε και επειδη η λεκανη ειναι εκει που κοιμαμαμι...:/:

Για να κολλήσεις τοξόπλασμα θα πρέπει να συντρέχουν τα εξής:
  • πρώτον, να νοσεί η γάτα σου από τοξοπλάσμωση (για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει φάει ωμό ή μισοψημένο κρέας ζώου που είχε το παράσιτο αυτό ή να έρθει σε επαφή με τα κόπρανα άλλης γάτας που νοσεί)
  • δεύτερον, να μην έχεις νοσήσει εσύ ποτέ από τοξόπλασμα, επομένως να μην έχεις αντισώματα σ' αυτό
  • τρίτον, τα κόπρανα της νοσούσας γάτας να παραμείνουν για 48 ώρες (τόσος είναι ο χρόνος επώασης του παρασίτου), άρα αν καθαρίζεις την άμμο της καθημερινά, είσαι εντάξει
  • τέταρτον, αφού έρθεις σε επαφή με τα κόπρανα της νοσούσας γάτας που έχουν παραμείνει 48 ώρες, να βάλεις τα χέρια σου στο στόμα σου χωρίς να τα έχεις πλύνει προηγουμένως.
Όπως καταλαβαίνεις, είναι απείρως πιο εύκολο να κολλήσεις τοξόπλασμα τρώγοντας μισοψημένο κρέας ή μια όχι καλά πλυμένη σαλάτα, παρά από την άμμο μιας γάτας που ζει μέσα στο σπίτι, τρώει γατοτροφές και η λεκάνη της καθαρίζεται καθημερινά.;)

θα συμφωνήσω με τη ruko κ αν κανείς ανατρέξει σε όλο το θέμα θα δει τον "κίνδυνο " ;);) εξάλλου κινδυνεύουν όταν κ αν προσβληθούν μόνο, επαναλαμβάνω, μόνο οι έγκυες γυναίκες!!!

Συνήθως τοξόπλασμα κολλάμε όχι από τις γάτες, αλλά από μισοψημένο κρέας (γίνεται χορτοφάγοι:lol::lol: ) και μη καλά πλυμένα λαχανικά. Οσες δεν είναι έγκυες, κ δεν έχουν σκοπό να μείνουν σύντομα αν κολλήσουν θα νιώσουν κάτι σαν ελαφρια γρίπη, ή κ τίποτα (μεταφέρω τα λόγια της κτηνιάτρου μου που μόλις γέννησε το δεύτερο υγιέστατο παιδάκι της). Κ όταν με το καλό αποφασίσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος ας κάνει εξέταση είναι μια απλή αιματολογική, και ας είναι πιο προσεκτική.

Εγώ αυτό έκανα, εξεταση πριν και μετά ξανά, κ θα την επαναλαμβάνω συχνά καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μους, αν κ τα γατιά μου δεν έρχονται σε επαφή με κανέναν στον 4ο όροφο που μένουμε κ τρώνε σχεδόν αποκλειστικά ξηρά τροφή:D:D:D εγώ όμως δεν τρώω έξω ωμά λαχανικά, και ζητάω πολύ καλοψημένο κρέας!!!

τοξοπλασμα

γεια σας!!!!αγαπω πολυ τις γατες αλλα η γιαγια μου συνεχεια μου λεει να μην ασχολουμαι μαζι τους γιατι θα κολλησω τοξοπλασμα....ισχυει???

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

γεια σας!!!!αγαπω πολυ τις γατες αλλα η γιαγια μου συνεχεια μου λεει να μην ασχολουμαι μαζι τους γιατι θα κολλησω τοξοπλασμα....ισχυει???

σου απαντησα στο αλλο θεμα που εγραψες..:)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλημέρα,
προχθές βρήκα ενα γατάκι στο δρόμο και αποφάσισα να το υιοθετήσω. Το πήγα στην κτηνίατρο και είπε οτι όλα φαίνονται καλά εκτός απο μια μικρή πεφυκίτιδα για την οποία πήραμε αλοιφή. Είναι το πολύ 20 με 25 ημερών και η κτηνίατρος είπε οτι δεν μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις για τοξόπλασμα τώρα. Η αλήθεια είναι οτι πάντα είχα σκύλο και ο ψιψίνος είναι κάτι νέο για μένα. Να έχει φάει ωμό κρέας ή σκουπίδια το βρίσκω απίθανο. Υπάρχει όμως περίπτωση να έχει κολλήσει απο τη μητέρα του; Το πρόβλημα είναι ότι αν και μικρός πάει κανονικά στην άμμο που του πήρα. 2 μέρες τώρα δεν είχα κανένα ατύχημα μέσα στο σπίτι αλλα κάποιες φορές στην προσπάθεια να τα σκεπάσει λερώνεται στο τρίχωμα και μ έχει ακουμπήσει. βέβαια επλυνα χέρια κατευθείαν και τον καθάρισα με λίγο χαρτάκι. Θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει περίπτωση να έχει τοξόπλασμα και πόσο επικίνδυνο είναι να κολλήσω.
Σας ευχαριστώ

Καλημέρα,
προχθές βρήκα ενα γατάκι στο δρόμο και αποφάσισα να το υιοθετήσω. Το πήγα στην κτηνίατρο και είπε οτι όλα φαίνονται καλά εκτός απο μια μικρή πεφυκίτιδα για την οποία πήραμε αλοιφή. Είναι το πολύ 20 με 25 ημερών και η κτηνίατρος είπε οτι δεν μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις για τοξόπλασμα τώρα. Η αλήθεια είναι οτι πάντα είχα σκύλο και ο ψιψίνος είναι κάτι νέο για μένα. Να έχει φάει ωμό κρέας ή σκουπίδια το βρίσκω απίθανο. Υπάρχει όμως περίπτωση να έχει κολλήσει απο τη μητέρα του; Το πρόβλημα είναι ότι αν και μικρός πάει κανονικά στην άμμο που του πήρα. 2 μέρες τώρα δεν είχα κανένα ατύχημα μέσα στο σπίτι αλλα κάποιες φορές στην προσπάθεια να τα σκεπάσει λερώνεται στο τρίχωμα και μ έχει ακουμπήσει. βέβαια επλυνα χέρια κατευθείαν και τον καθάρισα με λίγο χαρτάκι. Θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει περίπτωση να έχει τοξόπλασμα και πόσο επικίνδυνο είναι να κολλήσω.
Σας ευχαριστώ

Καλημέρα.Καταρχην..η τοξοπλάσμωση είναι επικυνδινη μόνο όταν καποια ειναι έγκυος,ή σε ακραιες περιπτωσεις ασθενων με αδυνατισμενο το ανοσοποιητικο τους συστημα.Επισης να ξερεις οτι κανεις απο εμας που εχουμε γατες,οσους ξερω εγω τουλαχιστον,δεν εχουμε κανει τεστ στα γατακια μας αν εχουν τοξοπλασμωση.Γιατι ομως δεν διαβαζεις το αρθρο που βρισκεται ακριβως εδω που εγραψες,στην πρωτη σελιδα;; :)

και κατι αλλο πολυ σημαντικο..ακομα και να εχει τωρα τοξοπλασμωση,η διασπορα μεσω κοπρανων διαρκει απο λιγες μερες εως 3 εβδομαδες..μετα η γατα παραμενει φορεας..αλλα ΔΕΝ μεταδιδει την τοξοπλασμωση...οποτε ακομα και φορεας να ειναι,αν τωρα τηρητε απλα τους κανονες υγιεινης..και δεν της δωσετε ωμο κρεας..το πολυ σε 3 εβδομαδες θα ειστε σιγουροι οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα...αν θελεις διαβασε και αυτο το αρθρο..https://vetgr.spaces.live.com/Blog/cns!1B1ECAA87A6EF012!128.entry?wa=wsignin1.0&sa=270946160

οκ!!! σ ευχαριστω πολύ! και να είχε πάλι θα το κρατούσα! Ειλικρινά τον έχω ερωτευτεί το γατούλι! είναι τοσο καλος! απλα τρόμαξα λιγάκι και ήθελα να ξέρω λίγα περισσότερα!και η κτηνίατρος τα ίδια μου είπε οτι δεν υπάρχει κανένας φόβος.

οκ!!! σ ευχαριστω πολύ! και να είχε πάλι θα το κρατούσα! Ειλικρινά τον έχω ερωτευτεί το γατούλι! είναι τοσο καλος! απλα τρόμαξα λιγάκι και ήθελα να ξέρω λίγα περισσότερα!και η κτηνίατρος τα ίδια μου είπε οτι δεν υπάρχει κανένας φόβος.

χαιρομαι πραγματικα..:) δυστυχως ακομα και σημερα επικρατουν πολλοι μυθοι γυρω απο τη γατα..και ειναι πραγματικα κριμα..λιγη ενημερωση μονο θελει..σου ευχομαι τα καλυτερα για το γατακι σου..:D

Κι εγώ χαίρομαι που θα το κρατήσεις! Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος, εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Δηλαδή, να μην έρχεσαι σε άμεση επαφή με τα κακά του (μπορείς να τα μαζεύεις με φτυαράκι) και να πλένεις καλά τα χέρια σου. Το γατάκι μπορείς να το καθαρίζεις και με μωρομάντηλα ή βρεγμένη πετσετούλα.
Εγώ είχα γατούλα πρώην αδέσποτη όσο ήμουν έγκυος και δεν έπαθα τίποτα, αλλά για να είμαι σίγουρη, όταν καθάριζα τα κακά και την αμμολεκάνη, χρησιμοποιούσα γάντια μιας χρήσης.

Εχω συναντησει πολλους ανθρωπους στη ζωη μου μορφωμενους και μη,που ειναι 100% παραπληροφορημενοι στα θεματα υγειας για τη γατα.Και εχω απορροια,απο που πηγαζει τοση αμαθεια?Που εντοπιζεται η ριζα του κακου για διαφορους μυθους?Μηπως φταινε και καποιοι γιατροι?

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back