evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
τα κυπριακα δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολα, αμα τα ακουσεις 2-3 φορες , μετα τα καταλαβαινεις τα περισσοτερα..αλλα εχει και λεξεις πχ που θα πει η γιαγια μου που ουτε εγω δεν τις ξερω..πε μου τι θελεις να μαθεις τσε να σου πωπροχθες ειδα ενα επεισοδιο απο μια κυπριακη σειρα και δεν μπορεσα να καταλαβω σχεδον τιποταΕχω ακουσει οτι και στην κρητη ειναι δυσκολα να τους καταλαβεις
Βεβαια ισως και αυτοι δυσκολευονται να μας καταλαβουν
Τα αμερικανικα απο τον νοτο τα καταλαβαινω, τα αγγλικα που με δυσκολευουν ειναι απο ανθρωπους απο ανατολικο καναδα (new foundland, PEI) και τα αγγλικα των αυστραλων που μιλανε γρηγορα. Οταν ειχε ερθει μια φιλη μου απο αυστραλια, μου πηρε 2-3 μερες μεχρι να αρχισω να καταλαβαινω τι λεει! Εκτος του οτι εκοβε τις λεξεις λογω κεκτημενης ταχυτητας, χρησιμοποιουσε πολλη αυστραλεζικη slang και δεν καταλαβαινα χριστο!![]()

η προφορα παντως η κυπριακη δεν μπορει να γραφτει με ελληνικους χαρακτηρες αλλα με αγγλικους..πχ το και που λεμε, δεν μπορει να γραφτει τζε ουτε τσε αλλα je
οπως και το χοντρο σσ που λεμε που ειναι το sh το ροδιτικα νομιζω μοιαζουν πολυ με κυπριακα, κρητικα δεν καταλαβαινω ουτε εγω
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Νηρηιδα
Πολύ δραστήριο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
Ειχα μια φιλη Κυπρια και ειχαν ερθει φιλοι της απο Κυπρο να τους φιλοξενησει. Μια αλλη κοπελα κοροιδευε πολυ τα κυπριακα(γενικα οποιαδηποτε διαλεκτο)κι ελεγε παμε παμε να γελασουμε. Το θεμα ειναι οτι γελουσαν ολοι οι υπολοιποι μαζι της γιατι δεν καταλαβαινε γρι απ οσα λεγανε.Ουτε εγω καταλαβαινα βεβαια αλλα επειδη δεν πηγα να γελασω μαζι τους πολυ το χαρηκα που ειχε μεινει λαλακας![]()
ετσιιιιι, οτι κοροιδευεις θα το λουστεις

kounelaki
Περιβόητο μέλος

Θαρρω οτι τα Κρητικα δεν τα καταλαβαινετε πιο πολυ λογω προφορας και οχι λογω αγνωστων λεξεων..δεν εχομενε και παρα πολλες..

Νηρηιδα
Πολύ δραστήριο μέλος

みことftw
Πολύ δραστήριο μέλος
προχθες ειδα ενα επεισοδιο απο μια κυπριακη σειρα και δεν μπορεσα να καταλαβω σχεδον τιποταΕχω ακουσει οτι και στην κρητη ειναι δυσκολα να τους καταλαβεις
Βεβαια ισως και αυτοι δυσκολευονται να μας καταλαβουν
|
Tι ειπες τωρα
Μια χαρα καταλαβαινουμε
Και προς ενημερωση, η κρητικη διαλεκτος ειναι η κοντινοτερη στα αρχαια ελληνικα. Ε, κι'αμ ιντα. Απο ελληνικες διαλεκτους εχω λιγες επαφες, καθ'οτι ο περισσοτερος κοσμος τωρα, και δη της γενιας μας, μιλαει "πρωτευουσιανικα". Απο αγγλικα, εκει που εχω φτυσει αιμα να καταλαβω ειμαι με βλαχικα british.
Και βρισκομαι στο εξης σκηνικο: Μετα την συναυλια των Αnathema, british band πολυαγαπημενη, με τον πλεον αξιολατρευτο κοκκινομαλλη τραγουδιστη να υπογραφει αυτογραφα στο μπαρ.

ruko
Διάσημο μέλος
Αρχική Δημοσίευση από みことftw;498453:Παω ολο σκερτσο και ναζι και του λεω "wow, after performing for two hours and you still have the strength to sign autographs" και μου απαντα "asdfasdfasdfasdf" με ενα σεξυ χαμογελακι. Γελαω και εγω ευγενικα σαν τον χανο, και οπου φυγει φυγει![]()

Για τα Κυπριακά που λέγατε, μια φορά έπεσα σ' ένα κυπριακό φόρουμ, όπου γράφανε με greeklish, οπότε υποθέτω προσπαθούσαν να αποτυπώσουν και την προφορά. Δεν καταλάβαινα ΤΙΠΟΤΑ, ήταν λες και μιλούσαν άλλη γλώσσα.

evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
Για τα Κυπριακά που λέγατε, μια φορά έπεσα σ' ένα κυπριακό φόρουμ, όπου γράφανε με greeklish, οπότε υποθέτω προσπαθούσαν να αποτυπώσουν και την προφορά. Δεν καταλάβαινα ΤΙΠΟΤΑ, ήταν λες και μιλούσαν άλλη γλώσσα.![]()
eprepe na mou dikseis intampou eniksereis je itan na matheis kipriaka thkio lepta

ruko
Διάσημο μέλος
eprepe na mou dikseis intampou eniksereis je itan na matheis kipriaka thkio lepta![]()
ΒΟΗΘΕΙΑ!!!

evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
intampou= ιντα που= τιeprepe na mou dikseis intampou eniksereis je itan na matheis kipriaka thkio lepta![]()
eniksereis= δεν ξερεις
je= και
thkio=δυο
επρεπε να μου δειξεις τι δεν ξερεις και θα μαθαινες κυπριακα σε δυο λεπτα(αμεσως)

elvenstar
Επιφανές μέλος
Δεν το μιλάς καλά το θεσσαλιώτικο θες κ άλλο διάβασμαου μονς θεσσαλιωτικς νουμος που δεν εχ επισκεφθει ειναι τς Λαρισς!πουλυ φοβουμ οτι εκει και στην κρητ΄ θαργησ΄ να παου ...μι χαλαν τα παρεφθαρμεν΄ ελληνικα ρε πιδι μ΄..τι να καν ου ερμους;

Πάντως στο πρώτο ποστ εγώ πραγματικά δεν κατάλαβα τι λέει γιατί νομίζω πέρα από την ντοπιολαλιά είναι κ ασύντακτο
kounelaki
Περιβόητο μέλος
evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
κανε μια μεταφραση τωρα και μετα θα το γραψω στα κυπριακα να δουμε ποια ειναι πιο δυσκολη διαλεκτοςΌφου όφου τα πάντερμα τα ωζά!Στο τσικάλι απάνου επήδησε οψαργάς η κατσούλα και ήλεγα την εμισερώσω!!Όντε παω να σάξω το φαγητό με τσι χοχλιούς εβρήκενε να κάνει τσι κουζουλάδες τζη?Μεσα σε λιγα λεπτα ξανοίγω τον κάτη να πορίζει όξω!Γλάκα λεω παλιοκάτσουλο,ξα σου,όσαμε να σάξω τσι οφτές πατάτες επαέ θα'χεις γυρίσει!Τρώγω λοιπον και γροικώ μνιαούνισμα!Ήντα θες νιαου νιαου στην κεφαλή μου απάνω?!Μανίζω με τσι τρελλες ντου και λεω καλλιά να μείνει όξω μπλιό, με τσι ζουρίδες αγκαλια!Πράμα δε θα φάει εδά!Ετσά σφαλίζω τη θύρα και πα να θέσω…

みことftw
Πολύ δραστήριο μέλος
Όφου όφου τα πάντερμα τα ωζά!Στο τσικάλι απάνου επήδησε οψαργάς η κατσούλα και ήλεγα την εμισερώσω!!Όντε παω να σάξω το φαγητό με τσι χοχλιούς εβρήκενε να κάνει τσι κουζουλάδες τζη?Μεσα σε λιγα λεπτα ξανοίγω τον κάτη να πορίζει όξω!Γλάκα λεω παλιοκάτσουλο,ξα σου,όσαμε να σάξω τσι οφτές πατάτες επαέ θα'χεις γυρίσει!Τρώγω λοιπον και γροικώ μνιαούνισμα!Ήντα θες νιαου νιαου στην κεφαλή μου απάνω?!Μανίζω με τσι τρελλες ντου και λεω καλλιά να μείνει όξω μπλιό, με τσι ζουρίδες αγκαλια!Πράμα δε θα φάει εδά!Ετσά σφαλίζω τη θύρα και πα να θέσω…

Γεια σου ρε συντεκνατσι!
みことftw
Πολύ δραστήριο μέλος
κανε μια μεταφραση τωρα και μετα θα το γραψω στα κυπριακα να δουμε ποια ειναι πιο δυσκολη διαλεκτος![]()
Να την καμω εγω να μου πειτε αν ειμαι σωστο κρητικατσι?

evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
ναιιιι!!!Αρχική Δημοσίευση από みことftw;498560:Να την καμω εγω να μου πειτε αν ειμαι σωστο κρητικατσι?![]()

elvenstar
Επιφανές μέλος
δηλαδή κατάλαβες τι είπε;;;Αρχική Δημοσίευση από みことftw;498560:Να την καμω εγω να μου πειτε αν ειμαι σωστο κρητικατσι?![]()

evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
εγω?δηλαδή κατάλαβες τι είπε;;;![]()

κατι καταλαβα για μια γατα που εκανε αταξιες και νιαουριζε την ωρα που μαγειρευε, και εκλεισε την πορτα για να ησυχασει

moukelis
Επιφανές μέλος

みことftw
Πολύ δραστήριο μέλος
Όφου όφου τα πάντερμα τα ωζά!Στο τσικάλι απάνου επήδησε οψαργάς η κατσούλα και ήλεγα την εμισερώσω!!Όντε παω να σάξω το φαγητό με τσι χοχλιούς εβρήκενε να κάνει τσι κουζουλάδες τζη?Μεσα σε λιγα λεπτα ξανοίγω τον κάτη να πορίζει όξω!Γλάκα λεω παλιοκάτσουλο,ξα σου,όσαμε να σάξω τσι οφτές πατάτες επαέ θα'χεις γυρίσει!Τρώγω λοιπον και γροικώ μνιαούνισμα!Ήντα θες νιαου νιαου στην κεφαλή μου απάνω?!Μανίζω με τσι τρελλες ντου και λεω καλλιά να μείνει όξω μπλιό, με τσι ζουρίδες αγκαλια!Πράμα δε θα φάει εδά!Ετσά σφαλίζω τη θύρα και πα να θέσω…
Οφου οφου= επιφωνημα που δειχνει αγανακτηση/κουραση.
Ουφ, τα ατιμα τα ζωα (κατσικες, προβατα συνηθως) Πανω στη κατσαρολα πηδηξε χθες το βραδυ η γατα και μου ρθε να την σακατεψω/δειρω! Οταν παω να φτιαξω το φαι με τα σαλιγκαρια/εστραγκον
βρηκε να κανει τις τρελες της? Μεσα σε λιγα λεπτα βλεπω την γατα να βγαινε εξω! Προχωρα/πηγαινε/φυγε λεω παλιογατο, μεχρι να φτιαξω τις πατατες στο φουρνο/τζακι θα εχεις γυρισει εδω! Τρωω λοιπον και ακουω νιαυρισμα! Τι θες νιαου νιαου πανω στο κεφαλι μου? Τσατιζομαι/φουρκιζω με τις τρελες του και λεω καλυτερα να μεινει εξω πια, αγκαλια με τις νυφιτσες! Τιποτα δεν θα φαει εδω. Ετσι κλεινω/ασφαλιζω/κλειδωνω την πορτα, και παω να ξαπλωσω...Πως τα πηγα?

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool
Εχω ακουσει οτι και στην κρητη ειναι δυσκολα να τους καταλαβεις