elvenstar
Επιφανές μέλος
πατάτες= πατάτες
νιαου νιαου= νιάου νιάου
θήρα= πόρτα (από το θήρα 7
)Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kounelaki
Περιβόητο μέλος
Αμαν Αμαν(ή ωχ ωχ συμφορα δεν ξερω πως αλλιως να το πω) τα παντερημα τα ζωα!Στην κατσαρολα πανω πηδηξε εχτες αργα η γατα και ελεγα θα την πλακωσω(στο ξυλο)!!Οταν παω να φτιαξω το φαγητο με τα σαλιγκαρια βρηκε να κανει τις τρελλες της?Μεσα σε λιγα λεπτα βλεπω τον γατο να βγαινει(απο την πορτα) εξω!Τρεχα λεω παλιογατο,προβλημα σου(ή κανε οπως θες),μεχρι να φτιαξω τις ψητες πατατες εδω θα εχεις γυρισει!Τρωω λοιπον και ακουω νιαουρισμα!Τι θες νιαου νιαου στο κεφαλι μου πανω?Θυμωνω με τις τρελλες του και λεω καλυτερα να μεινει εξω πλεον,με τις νυφιτσες(ειναι ειδος κρητικης νυφιτσας) αγκαλια!Τιποτα δεν θα φαει τωρα!Ετσι κλειδωνω την πορτα και παω να ξαπλωσω...Όφου όφου τα πάντερμα τα ωζά!Στο τσικάλι απάνου επήδησε οψαργάς η κατσούλα και ήλεγα την εμισερώσω!!Όντε παω να σάξω το φαγητό με τσι χοχλιούς εβρήκενε να κάνει τσι κουζουλάδες τζη?Μεσα σε λιγα λεπτα ξανοίγω τον κάτη να πορίζει όξω!Γλάκα λεω παλιοκάτσουλο,ξα σου,όσαμε να σάξω τσι οφτές πατάτες επαέ θα'χεις γυρίσει!Τρώγω λοιπον και γροικώ μνιαούνισμα!Ήντα θες νιαου νιαου στην κεφαλή μου απάνω?!Μανίζω με τσι τρελλες ντου και λεω καλλιά να μείνει όξω μπλιό, με τσι ζουρίδες αγκαλια!Πράμα δε θα φάει εδά!Ετσά σφαλίζω τη θύρα και πα να θέσω…
Σιγουρα τα Κυπριακα ειναι πολυ πιο δυσκολα.
Να πω πως οι οφτες πατατες που μετεφρασα ψητες δεν ειναι ακριβως οι πατατες του φουρνου οι δικες μας.Ειναι κρητικη κουζινα οπως και οι χοχλιοι.
Αν δεν κανω λαθος οι οφτες πατατες γινονται στο φουρνο με τη φλουδα τους τυλιγμενη σε αλουμινοχαρτο...Χωρις να βαζω και το χερι μου στη φωτια!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kounelaki
Περιβόητο μέλος
Ναι και εγώ κατάλαβα μερικά πράγματα
πατάτες= πατάτες
νιαου νιαου= νιάου νιάου
θήρα= πόρτα (από το θήρα 7)

Το κατσουλι μαρη δεν το ξερεις και εχεις και κατσουλια παναθεμα σε!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
elvenstar
Επιφανές μέλος
ναι βρε το ξέρω αλλά πρόλαβε τη μετάφραση η Εβελυν
Το κατσουλι μαρη δεν το ξερεις και εχεις και κατσουλια παναθεμα σε!
Αλι αλί κ 3αλίΑμαν Αμαν(ή ωχ ωχ συμφορα δεν ξερω πως αλλιως να το πω)
παρακαλούμε να μπεις κ στο άλλο θέμα της μαγειρικής κ να βάλεις κ τη συνταγή όταν τη μάθεις. Άσχετο αλλά νομίζω την έχουν κ στην Κύπρο αυτή τη συνταγή μία συμφοιτήτριά μου τις ελεγε έτσι ή κάπως έτσιΝα πω πως οι οφτες πατατες που μετεφρασα ψητες δεν ειναι ακριβως οι πατατες του φουρνου οι δικες μας.Ειναι κρητικη κουζινα οπως και οι χοχλιοι.
Αν δεν κανω λαθος οι οφτες πατατες γινονται στο φουρνο με τη φλουδα τους τυλιγμενη σε αλουμινοχαρτο...Χωρις να βαζω και το χερι μου στη φωτια!

kounelaki
Περιβόητο μέλος
ΕΙΣΑΙ ΓΝΗΣΙΟ ΚΡΗΤΙΚΑΤΣΙ! ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΕ ΣΥΝΤΕΚΝΙΣΣΑ!!!Αρχική Δημοσίευση από みことftw;498567:Οφου οφου= επιφωνημα που δειχνει αγανακτηση/κουραση.
Ουφ, τα ατιμα τα ζωα (κατσικες, προβατα συνηθως) Πανω στη κατσαρολα πηδηξε χθες το βραδυ η γατα και μου ρθε να την σακατεψω/δειρω! Οταν παω να φτιαξω το φαι με τα σαλιγκαρια/εστραγκονβρηκε να κανει τις τρελες της? Μεσα σε λιγα λεπτα βλεπω την γατα να βγαινε εξω! Προχωρα/πηγαινε/φυγε λεω παλιογατο, μεχρι να φτιαξω τις πατατες στο φουρνο/τζακι θα εχεις γυρισει εδω! Τρωω λοιπον και ακουω νιαυρισμα! Τι θες νιαου νιαου πανω στο κεφαλι μου? Τσατιζομαι/φουρκιζω με τις τρελες του και λεω καλυτερα να μεινει εξω πια, αγκαλια με τις νυφιτσες! Τιποτα δεν θα φαει εδω. Ετσι κλεινω/ασφαλιζω/κλειδωνω την πορτα, και παω να ξαπλωσω...
Πως τα πηγα?![]()

evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
για να δουμε την κυπριακη μεταφραση(θα προσπαθησω να το πω οπως θα το ελεγε η γιαγια μου).Αρχική Δημοσίευση από みことftw;498567:Οφου οφου= επιφωνημα που δειχνει αγανακτηση/κουραση.
Ουφ, τα ατιμα τα ζωα (κατσικες, προβατα συνηθως) Πανω στη κατσαρολα πηδηξε χθες το βραδυ η γατα και μου ρθε να την σακατεψω/δειρω! Οταν παω να φτιαξω το φαι με τα σαλιγκαρια/εστραγκονβρηκε να κανει τις τρελες της? Μεσα σε λιγα λεπτα βλεπω την γατα να βγαινε εξω! Προχωρα/πηγαινε/φυγε λεω παλιογατο, μεχρι να φτιαξω τις πατατες στο φουρνο/τζακι θα εχεις γυρισει εδω! Τρωω λοιπον και ακουω νιαυρισμα! Τι θες νιαου νιαου πανω στο κεφαλι μου? Τσατιζομαι/φουρκιζω με τις τρελες του και λεω καλυτερα να μεινει εξω πια, αγκαλια με τις νυφιτσες! Τιποτα δεν θα φαει εδω. Ετσι κλεινω/ασφαλιζω/κλειδωνω την πορτα, και παω να ξαπλωσω...
Πως τα πηγα?![]()
ουφφου τα γεριμα τα χτηνα!πας την μαϊρισσα επεταχτηκεν εχτες την νυχτα η καττα μου τζε ηρτεν μου να την δερω. που επια να καμω καραολους ηβρεν να καμει τες πελλαρες της? τζε σε θκιο λεπτα ειδα την καττα να φκαινει εξω!
φυε παλιοκαττε, ωσπου να καμω τες πατατες στο φουρνο να εισαι δαμε! εφαα τζε μετα ακουω νιαουρισμα. ινταμπου θελεις νιαου νιαου πανω στην κελλε μου? εδισπυρκασα με τις πελλαρες του τζε ειπα καλλυτερα να μεινει εξω, να καμει παρεα με τις ποντιτζες. εν θα φαει τιποτε δαμε. τζε εκλεισα την πορτα τζε επια να ππεσω!

kounelaki
Περιβόητο μέλος
Το εδα=τωρα
Το ξα σου=προβλημα σου(νομιζω δεν το εγραψες καν)
Και ο κατης ειναι ο γατος ο αρσενικος.
Καμια φορα και τη γατα την λενε κατα.
Βεβαια ετσι πλεον μιλανε οι μεγαλοι ανθρωποι,να πω την αληθεια δεν εχω συναντησει κανενα νεαρο να μιλαει ετσι.Καποιες λεξεις τις λενε πολυ οπως το εδα,επαε,εκια,ξα σου,ξανοιγω(=βλεπω),θωρω(=βλεπω) κτλ αλλα πιο πολυ εχουν κρατισει την προφορα δηλαδη το και ακουγεται κατι μεταξυ κε και τσε
elvenstar
Επιφανές μέλος

καταπληκτικό
κορίτσια να σας πω την αμαρτία μου το πόσο το διασκέδαζα στο πανεπιστήμιο όταν τσακωνόντουσαν ο συνδικαλιστής με καταγωγή από Κύπρο με τον Κρητικό δεν λέγεται

δεν καταλάβαινα τίποτα βέβαια αλλά το διασκέδαζα

kounelaki
Περιβόητο μέλος
Εγω το γαμοπιλαφο θα βαλω!Οποιος δεν εχει φαει γαμοπιλαφο δεν ξερει τι θα πει πιλαφι!Ειναι το πιο ωραιο πιλαφι ever.Δεν το αλλαζω με τιποτα και ειναι αρκετα συνδεδεμενο με τις χαρες και τα γλεντια μας γιατι συνοδευεει ολους τους Κρητικους γαμους,τραπεζια,γλεντια,χορους!ναι βρε το ξέρω αλλά πρόλαβε τη μετάφραση η Εβελυν
Αλι αλί κ 3αλί
παρακαλούμε να μπεις κ στο άλλο θέμα της μαγειρικής κ να βάλεις κ τη συνταγή όταν τη μάθεις. Άσχετο αλλά νομίζω την έχουν κ στην Κύπρο αυτή τη συνταγή μία συμφοιτήτριά μου τις ελεγε έτσι ή κάπως έτσι![]()
みことftw
Πολύ δραστήριο μέλος
ΕΙΣΑΙ ΓΝΗΣΙΟ ΚΡΗΤΙΚΑΤΣΙ! ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΕ ΣΥΝΤΕΚΝΙΣΣΑ!!!![]()

Ξεχασα να μεταφρασω το ξα σου, που ειναι απο το αρχαιο δοξα σου, απο το δοκω. Δηλαδη, εξουσια σου, κανε οτι γουσταρεις. Η κολλητη μου ειχε πει στο αγορι της "ξα σου" και αυτος την απαντησε "εσυ να πας να ξαστεις"

Επισης, οφτες λενε πλεον αυτες στο φουρνο, αλλα κανονικα ηταν πατατες που τις βαζανε με το φλουδι στο τζακι η στην σομπα να ψηθουν, και ειναι νοστιμοτατες

Zbeebz
Περιβόητο μέλος
Ντεμέκ σημαίνει τάχα, δήθεν. Δεν ξέρω από πού προέρχεται η λέξη, πάντως στα θεσσαλονικιώτικα αυτό σημαίνει.
Ααααα! Φοβερό!για να δουμε την κυπριακη μεταφραση(θα προσπαθησω να το πω οπως θα το ελεγε η γιαγια μου).
ουφφου τα γεριμα τα χτηνα!πας την μαϊρισσα επεταχτηκεν εχτες την νυχτα η καττα μου τζε ηρτεν μου να την δερω. που επια να καμω καραολους ηβρεν να καμει τες πελλαρες της? τζε σε θκιο λεπτα ειδα την καττα να φκαινει εξω!
φυε παλιοκαττε, ωσπου να καμω τες πατατες στο φουρνο να εισαι δαμε! εφαα τζε μετα ακουω νιαουρισμα. ινταμπου θελεις νιαου νιαου πανω στην κελλε μου? εδισπυρκασα με τις πελλαρες του τζε ειπα καλλυτερα να μεινει εξω, να καμει παρεα με τις ποντιτζες. εν θα φαει τιποτε δαμε. τζε εκλεισα την πορτα τζε επια να ππεσω!![]()

Μου άρεσε ιδιαίτερα εκείνο το "φύε παλιόκαττε" γιατί μπορώ να φανταστώ κάποιον να το λέει αγανακτισμένα! 
kounelaki
Περιβόητο μέλος
Θα ειχε πολυ πλακα η γιαγια σου!Δεν καταλαβα γρι!για να δουμε την κυπριακη μεταφραση(θα προσπαθησω να το πω οπως θα το ελεγε η γιαγια μου).
φυε παλιοκαττε, ωσπου να καμω τες πατατες στο φουρνο να εισαι δαμε! εφαα τζε μετα ακουω νιαουρισμα. ινταμπου θελεις νιαου νιαου πανω στην κελλε μου? εδισπυρκασα με τις πελλαρες του τζε ειπα καλλυτερα να μεινει εξω, να καμει παρεα με τις ποντιτζες. εν θα φαει τιποτε δαμε. τζε εκλεισα την πορτα τζε επια να ππεσω!![]()
Αυτο που μου αρεσε σε ολη τη μεταφραση ειναι οι ποντιτζες!Τελεια λεξη!Το λατρευω!Ετσα θα τις λεω απο δω κι ομπρος!Ποντιτζες!
evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
οφτες τις λεμε και στην κυπρο, αλλα εμεις (απο την μαμα μου και μετα) τις λεμε jacket potatoes ή jacket πατατεςΑρχική Δημοσίευση από みことftw;498579:
Ξεχασα να μεταφρασω το ξα σου, που ειναι απο το αρχαιο δοξα σου, απο το δοκω. Δηλαδη, εξουσια σου, κανε οτι γουσταρεις. Η κολλητη μου ειχε πει στο αγορι της "ξα σου" και αυτος την απαντησε "εσυ να πας να ξαστεις"
Επισης, οφτες λενε πλεον αυτες στο φουρνο, αλλα κανονικα ηταν πατατες που τις βαζανε με το φλουδι στο τζακι η στην σομπα να ψηθουν, και ειναι νοστιμοτατες![]()

elvenstar
Επιφανές μέλος
Αρχική Δημοσίευση από みことftw;498579:
Η κολλητη μου ειχε πει στο αγορι της "ξα σου" και αυτος την απαντησε "εσυ να πας να ξαστεις"![]()

Ή μπορείς να πεις σε έχω εντελώς ξασμένο
kounelaki
Περιβόητο μέλος
Αυτο μου θυμιζει το ξανθο μαλλι που ειχα και ελεγε η μανα μου κοψτο κοψτο ειναι ξασμενες οι ακρες!
Ή μπορείς να πεις σε έχω εντελώς ξασμένο

evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
για να δουμε την κυπριακη μεταφραση(θα προσπαθησω να το πω οπως θα το ελεγε η γιαγια μου).
λοιπον να εξηγησω

γεριμα=καημενα
χτηνα=κτηνα=ζωντανα
μαϊρισσα=κατσαρολα
επεταχτηκεν=πηδησε
καττα=γατα
ηρτεν μου= μου ηρθε
καραολοι=σαλιγκαρια
ηβρεν=βρηκε
πελλαρες=τρελλες, αταξιες
φκαινει=βγαινει
δαμε=εδω
εφαα=εφαγα
ινταμπου=τι
κελλε=κεφαλι
εδισπυρκασα=απιβδισα(πως γραφεται αυτο?
)ποντιτζες=μεγαλα ποντικια
ππεσω=ξαπλωσω
elvenstar
Επιφανές μέλος
ελπίζω το πρώτο συνθετικό του γαμοπίλαφου να προέρχεται από το γάμο κ όχι από την τιμή τουΕγω το γαμοπιλαφο θα βαλω!Οποιος δεν εχει φαει γαμοπιλαφο δεν ξερει τι θα πει πιλαφι!Ειναι το πιο ωραιο πιλαφι ever.Δεν το αλλαζω με τιποτα και ειναι αρκετα συνδεδεμενο με τις χαρες και τα γλεντια μας γιατι συνοδευεει ολους τους Κρητικους γαμους,τραπεζια,γλεντια,χορους!

Εννοείται οτι θέλουμε τη συνταγη
Αυτο μου θυμιζει το ξανθο μαλλι που ειχα και ελεγε η μανα μου κοψτο κοψτο ειναι ξασμενες οι ακρες!![]()

kounelaki
Περιβόητο μέλος
Εχεις φαει απακι?Δεν ειναι το νοστιμοτερο χοιρινο που εχεις φαει?Αρχική Δημοσίευση από みことftw;498579:
Επισης, οφτες λενε πλεον αυτες στο φουρνο, αλλα κανονικα ηταν πατατες που τις βαζανε με το φλουδι στο τζακι η στην σομπα να ψηθουν, και ειναι νοστιμοτατες![]()
Παιδια εμενα το χοιρινο δε μου αρεσει καθολου,Μου μυριζει.Το καλοκαιρι ομως δοκιμασα απακι και η νοστιμια του δεν περιγραφετε!Συνηθως το φερνουν σαν ορεκτικο μαζι με τη τσικουδια.Θελει μεγαλη διεργασια για να γινει.Ειναι ψημενο με πολλους διαφορετικους τροπους σιγουρα και στα καρβουνα αν θυμαμαι απο αυτα που μου ελεγε το αγορι μου και βουτηγμενο σε μυρωδικα.Απο εξω ηταν καψαλισμενο,μυριζε σα να ηταν στα καρβουνα.Θα βρω τη συνταγη και θα σας την πω.Μην παραλειψετε να το φατε αν ερθετε Κρητη!!!!Οπως και γαμοπιλαφο εννοειται!!!
moukelis
Επιφανές μέλος
kounelaki
Περιβόητο μέλος
Απο το γαμο προερχεται! Ειναι ζουμερο πιλαφι,οχι αυτα τα ξερα στεγνα που τρωνε στο Βολο μπρρρελπίζω το πρώτο συνθετικό του γαμοπίλαφου να προέρχεται από το γάμο κ όχι από την τιμή του
Εννοείται οτι θέλουμε τη συνταγη
![]()
Και νοστιμοτατο γιατι γινεται απο αρνι(στους γαμους συνηθως) ή απο το ζωμο διαφορων κρεατων αλλα στο σπιτι το φτιαχνουμε απο κοκκορα ή κοτα.Και ειναι πανευκολο!
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool