Ηλία, θα σου μεταφέρω την άποψη της δικής μας κτηνιάτρου, την οποία υιοθετώ: "η γατούλα θα τρώει Ό,ΤΙ της αρέσει". Αυτό μας είπε ακόμα και όταν τη ρώτησα τι να φάει μετά τη στείρωση. Φυσικά μας είπε "με το μαλακό" την τροφή, αλλά ότι δε χρειαζόταν ειδική μεταχείριση.
Έτσι λοιπόν κι εμείς της δίνουμε ό,τι της αρέσει. Ας πούμε, τρελαίνεται για τσουρέκι. ΨΟΦΑΕΙ. Οπότε, όταν τρώμε τσουρέκι, της δίνουμε 4-5 γατίσιες μπουκίτσες και τρελαίνεται απ' τη χαρά της. Επίσης, ψοφάει για ελιές. Όποτε τρώω ελιές, της δίνω να δοκιμάσει λίγο. Και το γιαούρτι της αρέσει, πάντα γλείφει λιγάκι, ένα κουταλάκι του γλυκού ας πούμε. Δε συζητάμε τι γίνεται όταν παραγγέλνουμε γύρο.. Της βάζω 2-3 κομματάκια σε μια χαρτοπετσέτα, τα τρώει μέσα στην τρελή χαρά, και μετά απ' το λουκούλειο γεύμα κάθεται και πλένεται ανελέητα και ρίχνει τρελούς ύπνους. Ωστόσο, όσο κι αν την έχω δει ότι ψοφάει για σοκολατένιο κέικ, δεν της δίνω, τι να κάνουμε, αυτό απαγορεύεται
Τώρα είδα ότι είπες κάτι για αρακά, όπως το ανέφερε η βιολόγος γατομαμά. Κι εμείς έχουμε έρωτα με αρακά και φακές, αλλά ειδικά από φακές δεν τρώμε πάνω από 2 κουταλιές της σούπας γιατί έχουν σκόρδο και θα μας πιάσει η κοιλιά μας!
Αναφορικά και με την άποψη για το ωμό κρέας, το μόνο που θα πω κι εγώ από επιστημονικής σκοπιάς είναι ότι δυστυχώς δεν είμαστε καθόλου σε θέση να εγγυηθούμε την ποιότητα του ωμού κρέατος
σαν ωμό κρέας, δηλαδή για απευθείας κατανάλωση ως έχει,
ωμό, πράγμα το οποίο είναι και ως ένα βαθμό λογικό: τα κρεοπωλεία πουλάνε κρέας το οποίο προορίζεται για κατανάλωση από τον
άνθρωπο, ο οποίος δεν τρώει ωμά, άρα θα το μαγειρέψει το κρέας και θα είναι μια χαρά.
Θυμάμαι στη Μικροβιολογία Τροφίμων αυτό που μάθαμε πρώτο-πρώτο ήταν ότι σαν καταναλωτές πρέπει να αντιμετωπίζουμε ΌΛΑ τα πουλερικά σα να έχουν σίγουρα σαλμονέλα. Και τα πουλερικά και τα αυγά. Αυτό γιατί η σαλμονέλα όταν μαγειρευτεί σωστά δεν εγκυμονεί
κανέναν μα κανέναν κίνδυνο, ενώ αν αντιμετωπιστεί αφελώς ("τα αυγά του κυρ Μήτσου τα ξέρω, είναι καλός παππούλης, θα τα φάω ωμά με ζάχαρη όπως κάνανε οι γιαγιάδες μας") προκαλεί προβλήματα υγείας. Αυτά πολύ περιληπτικά περί ωμού, χωρίς καν να αναφέρουμε πιθανές τοξοπλασμώσεις και τέτοια πράγματα πιο σοβαρά.
Φυσικά αυτά που παραθέτω αποτελούν απλώς προσωπικές απόψεις και γνώσεις, από κει και πέρα ο καθένας μας κάνει την έρευνά του και αποφασίζει σχετικά.