Θεός ο μικρός!! Να τον χαίρεστε

Γατί που φτύνει έχει τον απόλυτο σεβασμό μου!

ΜΟΙΡΑ μου, είναι πολύ πιθανόν να σταματήσει το μαρκάρισμα μετά την στείρωση. Αν όμως όχι, θα πρέπει ν' ανακαλύψετε γιατί το κάνει. Μόνο και μόνο τότε θα καταφέρετε να επιλύσετε το πρόβλημα εφόσον βέβαια απομακρύνετε την αιτία. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα.
Στο προηγούμενο μου σπίτι, ο γατούλης μου ο Disney, ξεκίνησε ξαφνικά να ψεκάζει, στα 3 του χρόνια κι ενώ ήταν στειρωμένος, στο σαλόνι, στους καναπέδες, μετά από μια περιπέτεια υγείας που είχαμε (ατύχημα βασικά). Με δύο λόγια, για 3 χρόνια τον άφηνα να βολτάρει έξω και τον έκλεινα στο σπίτι μόνο συγκεκριμένες ώρες. Όταν κόντεψα να τον χάσω μετά από ατύχημα, τον έκλεισα στο σπίτι και δεν τον ξανάφησα έξω ποτέ ξανά. Τότε άρχισαν οι επίμονοι ψεκασμοί. Περίφραξα την πίσω μου αυλή για να βγαίνει, τον φρόντιζα με ζήλο, αλλά αυτός το βιολί του. Μέχρι σε Cat Behavior Counselor αποτάθηκα.. εκείνη μου έστειλε ένα μεγάλο ερωτηματολόγιο. Ήθελε να ξέρει τα πάντα. Εντόπισε λοιπόν ότι το πρόβλημα ήταν το εξής: Στο σαλόνι μας, είχαμε μεγάλες παραθυρόπορτες. Ο Disney έβλεπε στην μπροστινή αυλή άλλους γάτους, δεν μπορούσε να πάει για να τους διώξει, έτσι ψέκαζε μέσα στο σαλόνι. Δοκίμασα τα πάντα. Αρωμάτισα τον χώρο με συνθετικές φερομόνες, έβαλα ψηλά φυτά μπροστά από τα παράθυρα κτλ. Το πρόβλημα περιορίστηκε αλλά δεν επιλύθηκε 100% ποτέ. Βλέπεις, γύρω από την αυλή μας πίσω, μαζεύονταν όλα τα γατιά της γειτονιάς και ο δικός μου αισθανόταν συνεχώς στρες. Αυτό το στρες τον ωθούσε στο μαρκάρισμα της περιοχής του γιατί ήταν το μόνο που του απέμενε εφόσον δεν μπορούσε να διώξει τους γάτους από την περιοχή του. (οι γάτοι δεν αντιλαμβάνονται τον όρο περιοχή όπως εμείς. Γι' αυτούς οι περιοχή τους δεν τελειώνει στα σύνορα της αυλής μας). Όταν μετακομίσαμε στο καινούριο μας σπίτι, δικαιολογημένα, φοβόμουν ότι ο Disney θα ξεκινούσε τα ψεκάσματα και θα μου κατέστρεφε όλα μας τα καινούρια έπιπλα, εφόσον οι μυρωδιές θα ήταν όλες ξένες. Είμαστε εδώ κοντά 4 μήνες τώρα και δεν έχει ψεκάσει
ούτε μια φορά. Ούτε μια φορά τους τελευταίους 4 μήνες ενώ ψέκαζε καθημερινά για πέντε χρόνια! Ο λόγος είναι εμφανέστατος! Η αιτία που τον έσπρωχνε σ' αυτή την φυσική συμπεριφορά δεν υπάρχει πια! Οι τοίχοι της αυλής μας είναι πολύ ψηλοί, η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη και οι ξένοι γάτοι δεν έχουν λόγο να πλησιάσουν το σπίτι μας. Αυτή η περιπέτεια με δίδαξε πολλά.
Να θυμάσαι ένα πράγμα: ποτέ μην τιμωρήσεις το γατάκι σου επειδή ψεκάζει. Δεν θα αντιληφθεί γιατί το κάνεις και η μεταξύ σας σχέση θα υποφέρει. Η εμπιστοσύνη του προς εσένα θ' αρχίσει να κλονίζεται. Δεν ψεκάζει επειδή είναι "κακό γατί", ούτε για να σας εκδικηθεί. Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά που εμφανίζεται όταν ο γάτος αισθάνεται την ανάγκη, συνήθως λόγο στρες, να αφήσει το στίγμα του σε μια περιοχή. Καθάρισε καλά τα σημεία όπου το έχει κάνει, γιατί τα κατάλοιπα της μυρωδιάς (που εσύ μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι, όμως εκείνος μπορεί) τον ωθούν στο να επιστρέψει σε συγκεκριμένα σημεία. Και ψάξε για την αιτία! Τυχόν αλλαγές στη ζωή του, από την πιο μικρή στην πιο μεγάλη. Προσπάθησε να σκεφτείς σαν γάτα και όχι σαν άνθρωπος. Χρειάζεται να διαβάσεις πολλά για την ψυχολογία τους και να παρατηρείς συνέχεια.
Εύχομαι βέβαια ολόψυχα, το πρόβλημα να λυθεί άμεσα με την στείρωση, ούτως ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε καθόλου! Σιδερένιος!