Ψύλλοι και εξωπαράσιτα

Σ'ευχαριστώ, απλά ανησυχώ γιατί ποτέ άλλοτε δεν ξυνόταν και μετά από την ανακάλυψη έχω πάθει μια μικρή παράκρουση. Τον χτενίζω δύο φορές την ημέρα πάντως :)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλησπέρα σας. ΄Ηρθε η ώρα να ζητήσω κι εγώ την βοήθειά σας και τις πολύτιμες συμβουλές σας... :/:
Αν και με γάτες από το 1992 αυτό που αντιμετωπίζω τώρα δεν το έχω αντιμετωπίσει ποτέ ξανά.
Μέχρι πριν ένα μήνα περίπου, φιλοξενούσα μια γατούλα που ήταν φορέας της λευχαιμίας, μέχρι που υιοθετήθηκε. Λίγες μέρες μετά επικοινώνησε μαζί μου ο νέος της μπαμπάς και μου είπε πως έβλεπε κάτι ανησυχητικά μικροσκοπικά μαυράκια τα οποία όταν τα έβρεχε γινόντουσαν κόκκινα. Μίλησα με την κτηνίατρό μου και μου είπε πως ήταν αίμα από τσιμπήματα ψύλλων. Της έβαλε αμπούλα, ψέκασε και το σπίτι του και ξεμπέρδεψε.
Στην συνέχεια όμως παρατήρησα πως και τα δικά μου γατιά ξυνόντουσαν και έβλεπα κυρίως πάνω στον νιπτήρα που ανεβαίνει ο Κόναν μου για να πιεί νεράκι, τα ίδια σημαδάκια. Παίρνω λοιπόν αμπούλες και βάζω και στα δικά μου και ψεκάζω με ένα σπραίυ που έχω όλο το σπίτι, για καλό και για κακό. Υποτίθεται πως η σωστή αμπούλα καθαρίζει και τον χώρο από τα αυγά αλλά εκείνες τις μέρες ήμουν ταπί και ψύχραιμη κι έτσι τους έβαλα κάτι οικονομικές που έχω πάντα για τα αδέσποτα.
Τα γατιά μου ηρέμισαν και ησύχασα κι εγώ.
Το δωμάτιο που είχα την γατούλα που φιλοξενούσα το είχα κλειστό όλον αυτό τον καιρό γιατί χρειάζεται καλή και σωστή απολύμανση για να μπορέσω να το ανοίξω και να μπουν τα δικά μου γατιά. Και όλως τυχαίως είχα φοβερά τρεχάματα όλον αυτό τον καιρό και έτσι δεν είχα τον χρόνο να το κάνω. Σήμερα λοιπόν μπήκα στο δωμάτιο για να μπορέσω να βγω στο μπαλκονάκι του και να ποτίσω κάτι φυτά που έχω εκεί. Και αυτό που αντιμετώπισα παιδιά ήταν σχεδόν από ταινία τρόμου...
Το δωμάτιο έχει γεμίσει ψύλλους οι οποίοι με το που μπήκα στο δωμάτιο ανέβηκαν επάνω μου και άρχισαν να με τσιμπάνε. Γέμισαν τα ρούχα μου και τρελλάθηκα...
Μέσα σ' αυτό το δωμάτιο έτυχε να έχω ένα σπραίυ που καθαρίζει τον χώρο από τους ψύλλους. ' Αρχισα λοιπόν να ψεκάζω σαν τρελλή μια το δωμάτιο όπου τους έβλεπα, μετά τον εαυτό μου και τελικά όλο το δωμάτιο και οπουδήποτε μπορούσα να σκεφτώ. Βγήκα από το δωμάτιο ψεκάζοντας ακόμα και την πόρτα και την χαραμάδα από κάτω αλλά και όλο το υπόλοιπο σπίτι μου.
Πάω στο μπάνιο να πλύνω τα χέρια μου και βλέπω ψύλους να πηδάνε ακόμα επάνω μου, βγάζω τα ρούχα μου και μόνο που δεν βγήκα τσιτσίδι στο μπαλκόνι να τα τινάξω... :redface:
Τέλος πάντων έχω την εντύπωση πως ψέκασα παντού, βέβαια έχω συνέχεια την αίσθηση πως περπατάνε ακόμα επάνω μου και με τσιμπάνε. Πήγα το απόγευμα στο pet shop και αγόρασα καινούργιο φάρμακο για να ψεκάζω το σπίτι γιατί χρειάζεται κάθε 15 μέρες για ένα διάστημα για να εξαφανίσει και τα αυγά. Μόνο που δεν βρήκα τις αμπούλες που παίρνω συνήθως για τα γατιά. Εγώ συνήθως και μετά από υπόδειξη της κτηνιάτρου μου παίρνω τις activyl και αντί γι' αυτές πήρα τις frontline compo που μου είπαν πως κάνουν την ίδια δουλειά.
Το θέμα είναι πως έχω πανικοβληθεί και τρελλαθεί συγχρόνως. Ξέρει κανείς σας αν πρέπει να κάνω και κάτι άλλο; Πλύσιμο των ρούχων με ειδικό τρόπο ας πούμε ή και των υφασμάτων που υπάρχουν στο σπίτι;
Παιδιά εκπέμπω SOS, βοηθήστε μια δύστυχη και πανικόβλητη παλαβή... :worry:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Βάσω μου στη θέση σου, θα σκεφτόμουν να καλέσω κάποιον επαγγελματία να ρίξει ισχυρό φάρμακο στο δωμάτιο που φιλοξενούσες τη γατούλα για να είμαι σίγουρη οτι εξαφανίστηκαν ακόμα και τα αυγά από όλες τις επιφάνειες. Περιττό βέβαια να πούμε οτι το συγκεκριμένο δωμάτιο θα πρέπει να παραμείνει αυστηρά "σφραγισμένο" όχι μόνο για τους ψύλλους, αλλά κυρίως για το φάρμακο που θα είναι επικίνδυνο σε επαφή του με κατοικίδια. Για υφάσματα δεν ξέρω πώς καταπολεμείται (μήπως να ζητήσεις τη γνώμη φαρμακοποιού), όμως έχε το νου σου διαρκώς να παρατηρείς τα μωρά σου, αν το κορμάκι τους είναι "καθαρό".
Επίσης, για παν ενδεχόμενο, όταν θα έχεις την ευκαιρία ψάξε μήπως η πηγή των ψύλλων δεν ήταν η φιλοξενούμενη, αλλά μια εστία που βρίσκεται στο μπαλκόνι και με κάποιο τρόπο βρήκαν πρόσφορο έδαφος και κόλλησαν πάνω στη Μαργαριτούλα. :hmm:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Βασω μου συμφωνω με την Αλεξανδρα οτι η εστια βρισκεται στο μπαλκονι για αυτο κολλησαν η φιλοξενουμενη γατουλα και μετα τα δικα σου.Πρεπει να ψεκασεις και στη βεραντα.Ειναι δραματικη η κατασταση με τους ψυλλους,εγω εχω βαλει στη Μινι απο τωρα απωθητικο περιλαιμιο γιατι βγαινει εξω και θα ριξω στη βεραντα ενα οικολογικο αποπαρασιτοκτονο.Εχω ακουσει οτι εαν ριξεις ξιδι η οινοπνευμα τους σκοτωνει.

Τελευταία επεξεργασία:
Λέτε βρε κορίτσια να βρίσκεται η εστία στο μπαλκόνι; Γιατί και τα δυό γατιά μου περνάνε εκεί, εγώ δεν μπορώ να περάσω από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, αυτά πηγαίνουν. :worry:

Εαν εχεις γλαστρες με χωμα οι ψυλλοι πανε εκει η εαν εχεις δωματιο με ξυλινο πατωμα πανε και εκει.Διαβασα πριν λιγο οτι οι ψυλλοι απεχθανονται το λεμονι ,μπορουμε να στυψουμε λεμονι να το αραιωσουμε με νερο και να ψεκασουμε τα γατια μας(μακρια απο τα ματια ,βεβαια)Φυσικος τροπος και ακινδυνος.Εμενα οποτε βαζω αμπουλα στη Μινι μετα κανει σαν τρελη ,την ενοχλει μαλλον το φαρμακο ,κανει μερες να ηρεμησει.Δεν θελω να της ξαναβαλω.

Τα δικά μου δεν έχουν θέμα, βέβαια μου βγάζουν λίγο την πίστη μέχρι να καταφέρω να τους βάλω την αμπούλα αλλά την δέχονται καλά.
Ξύλινο πάτωμα δεν έχω πουθενά, το σπίτι μου είναι στρωμένο με πλακάκια και στα μπαλκόνια υπάρχει μωσαϊκό από παλιά. Γλάστρες όμως έχω στο μπαλκόνι, να τις πέταγα λες; :hmm: Γιατί δεν ξέρω αν θα επιβιώσουν τα φυτά (κάτι παχύφυτα είναι βασικά γιατί είναι τα μόνα που δεν τρώει η Τασούλα...) αν τα ψεκάσω και ειδικά στο χώμα. :confused:
Πάντως από όσα διάβασα αυτές τις λίγες ώρες, από αυτά που μου είπε η κοπέλα στο pet shop που ξέρει 5 πράγματα παραπάνω από μένα γιατί είναι η δουλειά της και από όσα μου είπε η κτηνίατρος που μίλησα μαζί της, δεν νομίζω πως η εστία βρίσκεται στο μπαλκόνι. Το πιθανότερο είναι να έφερα εγώ κάποιον ψύλλο από τα αδέσποτα και βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Μαργαριτούλα και έκαναν τελικά φωλιά... :/:

Καλησπέρα μόλις εισήλθα στο site.'Εχω έναν γατούλη κοντά ενός έτους εμβολιασμένο,αποπαρασιτωμένο και στειρωμένο.Ωστόσο εδώ και μήνες ( από τον Ιανουάριο συγκεκριμένα) έχω παρατηρήσει να ξύνεται έντονα στα αυτάκια του και πίσω να έχει δημιουργήσει πληγούλες.Έτσι αγκαλιά που τον είχα είδα επίσης και κάτι μαύρα ζουζουνάκια γύρω από τον λαιμό του.Τον πήγα στον γιατρό και μου είπε ότι είναι ψύλλοι.ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ.Μου έδωσε αμπούλα vectra αλλά ύστερα από 2 μήνες ξαναεμφάνισε τον ξαναπάω και τώρα μου είπε να βάλω την advocate την έβαλα και πάλι όμως ξύνεται...ν τω μεταξύ οι αμπούλες είναι για μία φορά τον μήνα και όμως το γατάκι μου πριν παρέλθει ο μήνας βγάζει...τι να κάνω ;;;;;;

Καλησπέρα μόλις εισήλθα στο site.'Εχω έναν γατούλη κοντά ενός έτους εμβολιασμένο,αποπαρασιτωμένο και στειρωμένο.Ωστόσο εδώ και μήνες ( από τον Ιανουάριο συγκεκριμένα) έχω παρατηρήσει να ξύνεται έντονα στα αυτάκια του και πίσω να έχει δημιουργήσει πληγούλες.Έτσι αγκαλιά που τον είχα είδα επίσης και κάτι μαύρα ζουζουνάκια γύρω από τον λαιμό του.Τον πήγα στον γιατρό και μου είπε ότι είναι ψύλλοι.ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ.Μου έδωσε αμπούλα vectra αλλά ύστερα από 2 μήνες ξαναεμφάνισε τον ξαναπάω και τώρα μου είπε να βάλω την advocate την έβαλα και πάλι όμως ξύνεται...ν τω μεταξύ οι αμπούλες είναι για μία φορά τον μήνα και όμως το γατάκι μου πριν παρέλθει ο μήνας βγάζει...τι να κάνω ;;;;;;
Ας σου απαντήσω εγώ μια και τα έχω πρόσφατα.
Για αρχή θα πάρεις καλύτερες αμπούλες, για παράδειγμα τις activyl εφ' όσον μπορέσεις να τις βρεις, εγώ δεν τις βρήκα αυτή την φορά και πήρα τις frontline compo που μου είπαν πως κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Πάντως πες στο μαγαζί που θα την πάρεις πως θέλεις αμπούλα που να καθαρίζει και τον χώρο και τα αυγά. Θα ζυγίσεις πρώτα τον γατούλη σου και θα ζητήσεις την αμπούλα ανάλογα με τα κιλά του, στο pet shop θα ξέρουν. Αν πάρεις την πρώτη θα του βάζεις κάθε μήνα για 5-6 μήνες, αν πάρεις την δεύτερη θα του βάζεις κάθε 15 μέρες και συνολικά 3 φορές.
Συγχρόνως όμως θα πρέπει να ψεκάσεις και το σπίτι σου γιατί μπορεί να υπάρχουν ψύλλοι και να ανέβουν πάλι επάνω του. Η κτηνίατρος μου είχε πει να ψεκάσω με frontline σπραίυ αλλά υπάρχει και ειδικό φάρμακο στα pet shop σε σκόνη που το διαλύεις σε νερό (θα σου πουν ακριβώς την αναλογία που θα το διαλύσεις ανάλογα ποιο θα σου δώσουν) και θα ψεκάσεις καλά καλά ένα ένα δωμάτιο αλλά χωρίς τον γατούλη σου μέσα γιατί είναι αρκετά δυνατό αυτό το φάρμακο. Μόλις στεγνώσει μπορεί να μπει και ο γατούλης, θέλει καλό ψέκασμα απ' ότι μου είπαν περιφερικά στο δωμάτιο και χαμηλά και κάτω από έπιπλα ξύλινα όπου τους αρέσει να κάνουν φωληές. Ειδικά κρεββάτια, καναπέδες και τέτοια.
Θα επαναλάβεις το ψέκασμα αυτό σε 15 μέρες για να εξαφανιστούν σίγουρα και τα αυγά των ψύλλων και πιστεύω πως θα είσαι εντάξει. :)

Σευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.Δεν ξέρω για αμπούλες κτλ ό,τι μου είπε ο κτηνίατρος αυτές βάζω αλλά δίχως αποτέλεσμα.Θα κάνω ό,τι μου λες θα πάω σε pet shop και θα πάρω μία από τις αμπούλες που προτείνει και θα ζητήσω και σπρέι χώρου.Έχω απηυδήσει δεν μπορώ άλλο ηλεκτρική σκούπα και τίναγμα.ΈΛΕΟΝ πια. Επειδή ήταν αδεσποτούλης πρέπει ήδη να είχε κολλήσει και γιαυτό τρέχω και εγώ τώρα.Άσε που έρχεται στο μαξιλάρι μου την νύχτα και με τα ζουζουνάκια αυτά έχω καταντήσει υστερική.
Επίσης έχει λατρεία στις γλάστρες που έχω έξω στην βεράντα και έμπαινε μέσα και χαιρόταν.Τις πέταξα τις γλάστρες έχω κρατήσει 3 που δεν μπορεί να μπει μέσα αλλά και αυτές τώρα θα τις διώξω γιατί μου ζητάει να μπει.Έχω μπλέξει η μάνα :P

Τελευταία επεξεργασία:
Δεν χρειάζεται να σε πιάνει υστερία αν και καταλαβαίνω καλά τι εννοείς... Από προχθές νομίζω πως έχω ακόμα επάνω μου ψύλλους. Εξάλλου οι ψύλλοι δεν εγκαθίστανται πάνω στον άνθρωπο αλλά τον τσιμπάνε.

Ε ναι και όσο ναναι τα σιχαίνεσαι κιόλας.Ζουζουνάκια που περπατάνε κιόλας ...για όνομα δηλαδή.Εμένα μου είπε ο γιατρός ότι τους θερμούς μήνες θέλει μια φορά τον μήνα μέχρι και Φθινόπωρο αλλά εμένα Χειμώνα μου βγήκανε και εκτός αυτού πριν παρέλθει ο μήνας του εμφανίζονται.Άραγε ξεμπερδεύεις με αυτά ή τσου?Προς το τσου κλείνω χαχαχαχα

Κοίταξε καμμιά φορά ακόμα και το καλύτερο φάρμακο δεν έχει αποτέλεσμα σε κάποιο ζωάκι, ίσως να παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες. ΄Όταν όμως βρεις αυτό που φέρνει αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο ζώο, ξενοιάζεις μια και καλή. Οπότε θα διαφωνήσω μαζί σου στο τσου. ;)

:clapup: Μακάριιιιιιιιι γιατί επί μήνες ασχολούμαι με....ψύλλους !!!!!!!!!

ψυλλοι σε γατα- αντιμετωπιση

γεια σας!!
μολις υοθετησα 2 γατακια 2-3 μηνων περιπου και τωρα που τα εκανα μπανιο παρατηρησα οτι εχουν ψυλλους και ψειρες.... γεμισε η πετσετα με αυτα. :worry:
Εντωμεταξυ με εχει πιασει φαγουρα σε ολο το σωμα...

Φοβαμαι να τα αφησω στον καναπε τα γατακια μη μας κολλησουν τπτ....

Τι μου προτεινετε για τις ψειρες? Κατι να εχει αμεσο αποτελεσμα.... Σιχαθηκα μολις τα ειδα... και με εχειπιασει φοβος τωρα... Δεν περιμενα να ειχαν απο αυτα διοτι τα πηραμε απο σπιτι...δεν ηταν αδεσποτα..... :hmm:

γεια σας!!
μολις υοθετησα 2 γατακια 2-3 μηνων περιπου και τωρα που τα εκανα μπανιο παρατηρησα οτι εχουν ψυλλους και ψειρες.... γεμισε η πετσετα με αυτα. :worry:
Εντωμεταξυ με εχει πιασει φαγουρα σε ολο το σωμα...

Φοβαμαι να τα αφησω στον καναπε τα γατακια μη μας κολλησουν τπτ....

Τι μου προτεινετε για τις ψειρες? Κατι να εχει αμεσο αποτελεσμα.... Σιχαθηκα μολις τα ειδα... και με εχειπιασει φοβος τωρα... Δεν περιμενα να ειχαν απο αυτα διοτι τα πηραμε απο σπιτι...δεν ηταν αδεσποτα..... :hmm:

Καλωσόρισαν τα μωράκια στη ζωή σου!! :D
Επειδή μου έτυχε πρόσφατα θα σου πω τι έκανα εγώ και μέσα σε ένα 48ωρο είχαμε ηρεμήσει. Κατ' αρχήν απομόνωσέ τα σε ένα μικρό χώρο - ίσως σε ένα μικρό μπανάκι - πάρε αμπουλίτσες - αφού ρωτήσεις τη γιατρό και βάλε τους. Μέσα σε λίγες ώρες θα πεθαίνουν. Επίσης με ένα μικρό χτενάκι σαν αυτό που χρησιμοποιούμε για τις ψείρες - βάλε κλωστή - και χτένιζέ τα συχνά. Οτι υπάρχει από ζωύφιο θα το παίρνει η χτένα και έτσι θα μπορείς να το σκοτώσεις. Μετά από αυτό θα δεις ότι θα καθαρίσουν γρήγορα γιατί δεν θα μείνουν ούτε αυγά ούτε τίποτα, οπότε θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Εγώ να καταλάβεις δεν μπορούσα να βάλω αμπούλα καθ'ότι μωρούλι και δεν το ψέκασα καν...αλλά μετά το μπάνιο που το έκανα το στέγνωσα και το χτένιζα συνέχεια. Μέσα σε 2 ημέρες έφυγαν τα πάντα!:)

Υ.Γ. Προφανώς στο περιβάλλον όπου βρίσκονταν υπάρχει "υλικό".....μην αγχώνεσαι αν κάνεις αυτά τα ολίγα θα πάνε όλα καλά!

πηγα στον κτηνιατρο και μου εδωσε ενα φαρμακο για τους ψυλλους. Τα αφησα 3 μερες να δρασει καλα και μετα τα εκανα μπανιο. Δεν βρηκα ουτε ενα....Ευτυχως!! :)

Απάντηση: Ερωτήσεις για την αποπαρασίτωση

Γεια σας! Επειδη θα παρω κατι αδεσποτα γατακια στο σπιτι..αν τους βαλω αμπουλα και την επομενη μερα τα παρω μεσα δεν θα εχουν ψυλλους κλπ; Ή θα αρχιζουν να φευγουν μεσα στο σπιτι και θα εχω θεμα;??????

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back